27.3.2013

No huhhuh

Mutsien kymppi konkretisoitui tänään. Ensimmäinen Esport Arenan järjestämä juoksukoulu on takana. Kymmenen kunnianhimoista (ja snadisti pelokasta) naista ahtautui juoksutrikoisiin, kuunteli luentoa peruskestävyydestä, juoksi juoksuradalla ja esitteli vatsamakkaroitaan kahden kierroksen välein sykettä mittavalle pikkupojalle (no oli se varmaan 20 mut silti).Tästä illasta jäi mieleen ainakin viisi kohtaa.

1. Naiset reagoivat harjoitteluun nopeammin kuin miehet. Noin teoriassa. Meillä on ihan mainiot mahdollisuudet pärjätä kympillä. Tulkitsen tämän myös niin, että naiset olisivat siis halutessaan paljon parempia urheilijoita kuin miehet! Hähä.

2. Lenkkitossut pitäisi uusia kahden kolmen vuoden välein, vaikka niillä ei juoksisikaan kovin montaa kilometriä. Tai yhtään. Muovimateriaalit haurastuvat ajan myötä ihan itsestään ja kimmoisuus katoaa, jolloin sämpylät lähinnä suojaavat jalkaa pikkukiviltä. Jos siis haluaa tossuistaan kestävän kehityksen tuotteen, on syytä sutia pururadalla useammin kuin kaksi kertaa vuodessa.

3. Juoksumatto on aloittelijan ystävä (kuten videosta näkee). Tasainen vauhdinpito on helppoa, eteenpäin vievään liikkeeseen ei tarvitse panostaa itse ja matto joustaa enemmän kuin asvaltti. Tällä hetkellä se myös pitää paremmin kuin Fennoskandiaan ilmeisesti elokuuhun asti juuttunut ikirouta.

4. Juoksija tarvitsee myös lihaskuntoharjoituksia. Voimaa eteenpäin suuntaavaa lihaskuntoa ja keskivartalon pitoa. Body pumpissa pyllistely tai kiertoharjoittelussa itsensä laitteisiin telominen ei kuulemma kannata olla ainoa lihaskuntotreeni.

5. 10 kilometriä on helvetin pitkä matka. Olisi kiva päästä perille ennen kuin järjestävät ovat lähteneet. En oikeasti selviä ellen treenaa. Tästä tulee kaltaiselleni "kokeilen kerran ja jos ei heti suju voitte pitää kiparinne" -persoonalle oikein kiva kevät.

Ps. Jos haluatte nähdä kuvia ja lukea lisää raportteja, mukana olevat bloggaajat löytyvät täältä.

10 kommenttia:

 1. Loistokolumni hesarissa, kiitos!

  Joo, ja tsemppia juoksuun. Itsekin olen taas aloittamassa. Ihan kohta.

  Sessan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, mä olin itse jo vähän sillä rajoilla että jaksaako tästä Apusesta enää jauhaa. :) Mut tsemppiå sullekin juoksenteluun!

   Poista
 2. Heh heh, juuri mietin miksi ihmiset ostaa uusia lenkkareita kuin leipää, kun mulla ainakin on ihan hyvät kaapissa - vuodelta 1991. Parin koiran ja lapsen pureskelemat, mutta ihan kivasti riittää mun urheiluihin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mulla on hiihtotakki vuodelta -94. Ja se on ihan paras edelleen! Mut noissa lenkkareissa olen kyllä viime keväänä päivättänyt vermeet kun tajusin että jalkaterien ei kuulu muuttua tunnottomiksi vartissa... O_o

   Poista
 3. Tsemppiä, tsemppiä, hyvin te vedätte! :)

  VastaaPoista
 4. Voimaa eteenpäin suuntaavaa lihaskuntoa?? Kertoivatko myös mistä tällaista saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fillarointi, hiihto ja uinti (erityisesti vesijuoksu) on ainakin hyviä tukilajeja juoksulle, mutta kyllä puntillakin kannattais käydä.

   Poista
 5. Mä opin tän lenkkariasian niin kantapään - tai oikeastaan polven - kautta. Alotin just sellasilla vuodelta miekka ja kypärä olevilla random-tossuilla, kolmen pienen lenkin jälkeen polvi huusi kirkkokuoroa kovempaa hoosiannaa. Kuukauden tauko. Hommasin asiantuntijan avulla kunnon monot, sen jälkeen ei oo polvi puhunut mitään. Ei edes pitempien kisojen (maraton/puolimara) jälkeen.

  Joten jäpätän tästä kenkäasiasta jokaiselle, joka juoksee edes metroon. Ja kybä menee kyllä, se on vaan kivempaa jos on treenannut. Nimim. Melkein kylmiltään HCR:lle viime keväänä

  VastaaPoista
 6. Siteeraan tähän tyttäreni kirjoitusta hänen blogistaan:" Urheilussakin kannattaa satsata niihin oikeasti oleellisiin varusteisiin.Hyvät juoksukengät ovat lenkkeilijän A ja O,mutta kukaan ei huomaa,jos painelet menemään vanhoissa Addun verkkareissa ja ei-niin-coolissa tuulipuvussa.
  Myös urheiluvälinekaupassa kannattaa olla tarkkana,jottei joudu yli-innokkaan myyjän myyntikatteiden täyttäjäksi.Jos et ole ammattilainen,et myöskään tarvitse ammattilaisvehkeitä,ne ovat turhaa rahan haaskausta."
  Ja motivaatiosta:"Parhaimmillaan hyvä treeniporukka saa urheiluun kyllästyneen tai uupuneen toverinsa kannustettua takaisin porukalla liikkumaan".
  Tsemppiä Katja,kyllä sä sen selvität,tavalla tai toisella <3

  VastaaPoista
 7. Itse oon "juossut" kympin 2 kertaa. Ajalla 1 h 15 min eli todella hissunkissun mutta kuitenkin joka askel on ollut juoksuaskel :)

  Harjoittelua ennen ekaa kymppiä oli 1,5 v pari, kolme kertaa viikossa 3 - 8 km lenkkejä, sellaiseen tahtiin ettei veri maistu kurkussa. ( juoksu oli juuri sen takia inhokki ennen )
  Tällä tahdilla onnistuin koukuttamaan itseni hölkkäilyyn, lenkistä jäi hyvä fiilis ja peruskunto kohosi ( lepopulssi laski 60 --> 55 ).

  Ekan kympin jälkeen oli niin voittajan olo, siis huikeen hyvä!
  Nyt viimeisestä lenkistä on aikaa 4 kuukautta, en todellakaan oo talvisen juoksun ystävä vaan venailen että jalkakäytäville tulee sen verran pitoa etten oo heti perseelläni kun otan ekat juoksuaskeleet noilla samoilla lenkkareilla joilla oon juossut alusta asti.... Ehkä voisinkin uusia ne ennen ekaa kevään lenkkiä.

  Ja vaikka aikaa kymppiin ei oo enää kauaa, uskon ja luotan että peruskunto löytyy taas äkkiä ja vetäsen kybän läpi yhtä jouhevasti kuin ennen :) Tsemppiä harjoitteluun! t. Meeri

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...