21.2.2013

Ptruu, polle

Odottelinkin jo tätä. Tänään nimittäin kävi ilmi, että supisuomalaistenkin yrittäjien tarjoilemaa nautaa on jatkettu edullisemmalla hepalla. Toisella tuotekehittely unohti kertoa uudesta innovaatiostaan etikettiyksikölle ja toinen taas oli uskonut välikäsiä.

Ok. Jos kyse ei ole tietoisesta kuluttajan harhaanjohtamisesta, sekaannus on käytännössä aika pieni. 

Kuinka moni lukee tuoteselosteita (paitsi allergiset)? Kalliimman lihan jatkaminen halvemmalla on paitsi kustannustehokasta myös ympäristöystävällistä. Heppa elää hyvän elämän ja laadukas, hyvänmakuiseksi luonnehdittu liha ei mene hukkaan. 

Jos suomalainen ruokakulttuuri kiteytyy ABC:hen ja oranssiin broilerimäiskeeseen, vääryys on olematon. Peruskuluttajalle  ruoka on joko vatsantäytettä, joka pitää saada mahdollisimman halvalla, tai ravintosisältöä -- proteiineina, hiilareina ja rasvoina. Jos maulla, etiikalla, alkuperällä tai raaka-aineiden laadukkuudella ei ole merkitystä, olemme kebabimme ansainneet.

Halpojen raaka-aineiden perässä ravaaminen on toki tietoista toimintaa sekä kuluttajalle että yritykselle. Kotimaista ruokaa on ylipäätään vaikea löytää. Mutta jos yritys ei ole kiinnostunut ostamansa tavaran alkuperästä, voi syyttää vain itseään, kun tuoteselosteet ovat pielessä. Väkisinkin tulee mieleen, mitä muuta niissä on kuin heppaa?

Ehkä markkinoilla olisi jo sijaa jokerieinekselle, jossa ei olisi tuoteselostetta lainkaan. Näin tuottajat voisivat keskittyä maksimaaliseen kustannustehokkuuteen ja kuluttajat edulliseen lopputuotteeseen. Eläin olisi aina yllätys.

26 kommenttia:

  1. Haha, loistava idea! Kylkeen vaan avainkoodit eläimille numeroina 1-5 ja kannen sisäpuolelle numerotarra jolla kuluttaja voi yllättää itsensä ja perheensä, jos haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hyvä lisä kyllä tällainen pieni tunnista eläin -testaus. Varmaan jonkun puhelinäänestyksenkin sais aikaan. ;)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Sen verran haluaisin kommentoida, että Suomessa se heppa elää hyvän elämän ja on mielestäni (myös näin hevosihmisenä) erinomainen vaihtoehto ja erittäin hyvää myös. Saisi olla tarjolla enemmän. Valitettavasti tämä mm. näissä eineksissä käytetty hevonen ei ole suomalaista, vaan todennäköisesti Romaniasta tms. Itä-Euroopan maasta. Siellä se heppa ei todellakaan ole elänyt hyvää elämää, vaan itse asiassa usein aika huonoista oloista ja pitkien teurasmatkojen päässä. Tästä tuli dokumenttikin muutama vuosi sitten, en nyt löytänyt siihen linkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikkansa. Heppaa ei kuitenkaan tehotuoteta kuten nautaa, siihen lähinnä viittasin. Jos löydät dokkariin linkin, laita tulemaan - kiinnostaa tämä aihe.

      Poista
    2. Mun mielestä se ei nyt ollut juuri tämä dokkari (muistaakseni oli brittidokkari, en nyt enää vuosien jälkeen varmasti muista), mutta myös 45min on tehnyt tästä jutun http://www.mtv3.fi/45minuuttia/jaksot.shtml/1212-teurashevosten-tuskien-tie/588966. Varoituksen sana, ei ole kaunista katsottavaa.


      Tässä muita asiaan liittyviä linkkejä:
      http://www.ratsastus.net/arkisto/jutut/4_2008/s24-25_heppa408.pdf

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/totuus-elainsuojelurikoksista-kirpaisee/300630/

      Ja tässä linkkejä blogiin, jossa on käsitelty dokumentin jälkeistä tilaa, siitä löytyy linkkejä mm. youtube videoihin aiheesta:

      http://falconetxx.blogspot.fi/2011/03/teurashevoskuljetukset-muutosta-ei-ole.html

      http://falconetxx.blogspot.fi/2012/02/teurashevoskuljetuksista.html

      Itse en tosiaan ole täysin perillä siitä mikä tilanne tällä hetkellä on mm. noiden kuljetusten osalta. Suomessa tiedän, että asiat hoidetaan kunnollisesti kuten Mytty alla kommentoikin. Täällä sekä kohtelu, että matkat ovat inhimillisempiä. Valitettavasti täälläkin hyvin harva teurastamo ottaa vastaan hevosia ja sen vuoksi kuljetusmatkat ovat usein pidempiä kuin muilla eläimillä. Positiivista on se, että yleensä omistaja itse kuskaa hevosensa teurastamolle, joilloin myös matkanteko on hevosen kannalta helpompaa ja stressittömämpää. Valitettavasti en ihan usko siihen, että näin on joka puolella Eurooppaa. Sen vuoksi suosittelenkin aina kysymään esim. ravintolassa mistä hevosen liha on peräisin ja antamaan palautetta ja jättämään tilaamatta mikäli ei ole kotimaista.

      Poista
  4. Vuosien takaisen eläintenkuljetussopan takia koko euroopassa kiristettiin eläintenkuljetussääntöjä, jotka ainakin Suomessa otetaan vakavasti. Kaikki tuntemani eläintenkuljettajakolleegat tekevät työtään sydämmellä, eivätkä saata leivänlähteitään tahallisesti pulaan. Myös itselläni on eläintenkuljettajaluvat, joiden saamiseen piti vähän nähdä vaivaa. Ja koska kyse on koko EU:ta koskevasta laista, pitäisi myös muualla eläintenkuljetusten laadun pitänyt parantua mainitun dokumentin ajoista.

    VastaaPoista
  5. Kyynisenä kasvissyöjänä en ymmärrä (lue: moraalisesti hyväksy) kohua. Jos ihminen ostaa euron mäiskettä, hän saa euron mäiskettä.*) Itse olen ainakin aina tiennyt, että lihamönjässä on suolta, kamaraa, siipikarjaa ja muuta moskaa, vedestä ja turvotusliemistä puhumattakaan. Miksei sitten heppaa. No, olen aina lukenut kaikki tuoteselosteet.

    Ja terveys sitten. Miten kukaan, joka syö tätä mäiskettä, voi väittää olevansa kiinnostunut terveydestään?

    Etenkin Britanniassa moralistinen "me on syöty heppaa"-itku on ihan järjetön - vaikka suhteutettuna siihen, miten paljon "oikeaa ruokaa" on esim. kansallisannos fish&chipseissä.

    Tottakai, kysymys on osin yhteiskuntaluokasta. Ei kauppahallista tai Stockalta luomu-biiffinsä ostavat voi ymmärtää.

    *) Kiinnostaa vaan sitä kautta, että lapsille syötetään päiväkodissa/koulussa juuri noita samoja mäiskeitä. Ja nehän uppoaa. Toisin kuin kasvisruoka, jota edelleen mielenosoituksellisesti jätetään syömättä - hävikki on moninkertainen lihapäivään verrattuna. (henk.koht. kannattaisin tällaisesta toiminnasta esim. kolmen päivän syöntioikeuden menettämistä pikkupalleroille)

    Asiasta viimeiseen. Tuli eilen maistettua eko-kauppa Ikeassa lapsen pehmisannoksesta. Siihen oli laitettu ehkä 300-prosenttinen annos sitä vaniljaesanssia. Se maistuu suussa vieläkin. Mutta maito oli luomua! Voi tätä kieroutta. (lapsi: mahtavaa jätskiä!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Briteillä on tietty tunteellinen tapa suhtautua hevosenlihan syöntiin, mutta asian toinen puoli on hevosenlihan maine brittilässä. Se on nimittäin huono. Aikoinaan kun ko. lihaa sai yleisemmin kaupoista, se oli usein sitä halvinta tavaraa, koska hevosia ei teurastettu ennen kuin niistä oli elinaikana ns. otettu kaikki irti. Ikää oli pollelle ehtinyt kertyä ja sitä elinaikaa ei ollut tullut vietettyä aina kamalan laadukkaissa oloissa. Niinpä tosi monen (varsinkin vanhemman) britin mielikuva hevosenlihasta on, että se on sitä halvinta ja sitkeintä tavaraa, mitä vaan voi saada.

      Poista
    2. Riikka, mä itse asiassa arvostan sitä, että eläimestä käytetään kaikki mahdollinen, mutta huijaaminen on tietty asia erikseen. Jos jauheliha pihvi on pääosin broilerinnahkaa niin se pitäisi tunnustaa rehellisesti. Ei se sitä makua huononna.

      Kiitos anonyymille selvennyksestä, olinkin ihmetellyt miksi britit kammoavat hevosta.

      Poista
  6. Mun korvaan heppa (hepan liha) kuulostaa paljon paremmalta kuin vaikkapa kanannahka, kalvot, jänteet ja ennen kaikkea ne turvotusliemet, joissa on kolibakteeria ja muuta.

    Ajattelen ruuan vaikutukset janana, jonka toisessa päässä on haittavaikutukset, toisessa terveyttä edistävät. Suurin osa on keskellä, täyttää siis energiantarpeen, mutta ei varsinaisesti "vaikuta" muuten. Heppa menee ehkä jopa plussan puolelle, lihassa kun kuitenkin on kaikenlaista ravintoainettakin (siitä huolimatta en syö lihaa).

    Britit ei vissiin syö poroakaan mielelellään, kun siihenkin liittyy niitä assosiaatioita. Semmosta se on, jokaisella on omat rajansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostava jana-ajatus! Mut mitä huonoja assosiaatiota porossa on? Se on ainoota punaista lihaa mitä syön.

      Poista
    2. Porohan on Petteri Punakuonoa... Britit ainakin vetää herneet siitä nenuun, että syödään joulupukin vetojuhtaa!

      Poista
    3. Kanan nahkahan on muuten paistettuna ihan törkeän hyvää! :) Mäkin kannatan Katjan tavoin sitä, että hyödynnetään elukasta kaikki mahdollinen (vaikka en välttämättä nauti esim. tappaiskeitosta, jossa on aivoista lähtien kaikkea mahdollista), mutta oikeasti syömäkelvottomat osat pitäisi saada pois ketjusta!

      Poista
  7. Olen tämän hevosenlihakohun seuraukseni alkanut kiinnostumaan hevosen lihan syömisestä. Etsin netistä jo jotain hevosenliha reseptejä. Luultavasti parin seuraavan viikon sisällä hankin itselleni hevosenlihaa ruuaksi. Hevosenlihaa syöneet kaverit ovat ainakin kehuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin oli vissiin käynyt muillekin! Mutta jospa niitä tuoteselosteita alettaisiin nyt syynätä ja lihan arvostus nousisi.

      Poista
  8. Heppa ei ole nautaa edullisempaa, ainakaan jos sillä on paperit kunnossa.

    Ymmärrän paremmin niitä jotka eivät syö mitään eläimiä, kuin niitä jotka kauhistelevat porsaanposkia ja kanannahkoja. Tuskin sitä makkaraa missään (koskaan) ollaan sisäfileestä jauhettu, ja aika turhaan eläinparka menettää henkiriepunsa jos vain parhaat palat kelpaavat. Aivoja! Pötsiä! Kateenkorvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaatko sanoa, paljonko se heppa teilläpäin maksaa verrattuna nautaan? Kauhistelu on sikälikin turhaa, että niitä on menestyksekkääästi käytetty eineksissä tähänkin asti. :)

      Poista
  9. Hei, voisitko jotenkin merkata, jos linkität Hesariin. Nytkin meni taas kaksi ilmaista lukuoikeutta, kun katsoin mihin olit linkittänyt ja nekin turhaan, kun olin samat jutut lukenut jo toisella koneella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmh, voin kyllä. Toisaalta jos käytät firefoxia niin selain näyttää vasemmassa alalaidassa linkin osoitteen kun vie hiiren linkin päälle.

      Poista
    2. Luen siis kännykällä Google Readerilla, joten jokaisen linkin kurkkiminen on haastavampaa, mutta välillä sun jutut on niin hyvin taustoitettu, että haluais tietää nekin.

      Poista
  10. Kyllä ne linkit näkyy klikkaamatta explorerillakin. Ja keksin juuri äsken, että myös tällä ipadilla saa linkit näkyviin kun pitää näppiä hetken linkin päällä. Jee! Aikaisemmin kärsin samasta ongelmasta... :)

    VastaaPoista
  11. Britit ei syö mielellään heppaa senkään takia, että niillä on niin vankat hevosurheiluperinteet

    VastaaPoista
  12. Eiköhän yksi syy kuluttajien edullisempien ruokien valintaan juonna ihan siitä todellisuudesta että ruoka on suomessa järkyttävän kallista ja innat vain nousevat joka vuosi. tavallinen palkansaaja yrittää saada rahansa riittämään ja siksi etsitään säästöjä arkisista ostoksista. ruokaa kun on pakko ostaa elääkseen mutta hintoja vertailemalla voi tehdä suuretkin säästöt.
    se että valmistajat käyttävät tätä hyväkseen ja huijaavat ostajia on aivan toinen asia. ja nyt kun näitä valmistajia joudutaan kyttäämään nostaa se entisestään jälleen raskaita virkamieskustannuksia eu:ssa ja senhän me veronmaksajat ja kuluttajat jälleen maksamme. eli itse näen että me maksamme jatkuvasti enemmän mutta saamme vain kokoajan entistä enemmän heikkenevää laatua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöh, ruoka ei todellakaan ole Suomessa järkyttävän kallista, sillä sen osuus talouksien kokonaiskulutuksesta on pienentynyt vuosien mittaan huimaavasti(viite esim. tämä tutkimus: http://www.kuluttajatutkimuskeskus.fi/files/5246/2008_07_julkaisu_elintarvikkeiden_kulutusmuutokset.indd.pdf ), eli niin pitkään kun suurimmalla osalla ihmisistä on varaa turhuuksiin, ruoka ei ole kallista. Maslowin tarvehierarkian mukaan ravinto on yksi ns. perustarpeesta, ja periaatteessa kärjistäen kaikki muu on turhaa, joten siinä mielessä on ruoka on tällä hetkellä äärettömän halpaa. Niissä maissa, missä ruoka on suomalaisten mielestä halvempaa, sen osuus talouksien kulutuksesta on yleensä huomattavasti suurempi, joten ruoka on näissä maissa suhteellisesti kalliimpaa kuitenkin (lähde vaikkapa tästä: http://www.stat.fi/artikkelit/2009/art_2009-12-14_006.html?s=0)

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...