15.2.2013

Korppu junior

Pudotin lattialle maapähkinän. Lattiadyykkaajana kunnostautunut kuopus juoksi tikkana paikalle ja pisti sen suuhunsa. Kymmenen minuutin päästä huomasin, että se raapii jalkaansa. Kun tsekkasin sukkisten alle, huomasin, että puoli kroppaa oli turvonneen punaisen helotuksen peitossa. Sen jälkeen olemme hiffaneet, että ihottumaa tulee myös suklaasta, mansikasta, omenasta ja kiivistä.

Atoopikko näkee punaista.

Herkkänahkaisen ipanan iho kutisee ilman pähkinöitäkin ja välillä se raapii itsensä öisin verinaarmuille. Kun kyselin neuvolassa, että mikähän juttu tämä on, terkkari totesi, että iho näyttää atooppiselta -- kuten isänsäkin iho on. Mikä tarkoittaa sitä, että allergioitakin saattaa esiintyä. Testeihin ei kuulemma kuitenkaan kannata heti mennä. Suurin osa allergioista paranee itsekseen kouluikään mennessä ja epävarma testaus aiheuttaa turhia vinoutumia ruokavaliossa.

Allergianoviisina olen lueskellut allergia- ja astmaliiton sivuja. Perusvoiteita, siedätystä, ei saippuaa ja ihonlämpöistä peseytymisvettä. Näistä vain jokapäiväinen rasvaaminen on uutta. Ja pähkinäselkkauksesta opin, että  hydrokortisonigeeliä ei kannata levittää raavitulle ihottuma-alueelle. Se huuto rikkoo korttelin säteeltä ikkunat.

Voideostoksilla apteekin täti vinkkasi, että rasvaaminen ei ole kielettyä normaali-ihoiseltakaan. No juu. Heti kun lämmin vesi alkaa kiertää pattereissa, nenä menee tukkoon ja iho alkaa kuoriutua: sukkahousut pölisevät, jalkapohjilla voisi hioa parketin ja kädet ovat sileät kuin 80-vuotiaalla. Jos erehtyy pakkasilla hymyilemään, huuli halkeaa. Talvi mahtaa olla atooppiselle kohtuullinen haaste.

Törmäsinkin tietoon, jonka mukaan vain lentolippu aurinkoon olisi parempi hoitokeino kuin rasvaaminen. Iholiitto järjestääkin atoopikoille ilmastokuntoutusta, eli reissuja aurinkoisemmille leveyksille. Haaveeni asua jonain päivänä luonnollisen d-vitamiinin annostelualueilla sai juuri lisäpontta.

87 kommenttia:

 1. Oletko Katja ajatellut että juuri ne rokotteet saattavat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa immuunipuolustuksen pettämistä - ilmeten esim juuri atopiana. Sellaiset haittavaikutukset eivät ilmene päivässä tai kahdessa, vaan riittävän pitkän ajan päästä jottei lääkefirmoja voida osoitella sormella. Juuri näitä pitkäaikaisia tutkimuksia KUKAAN EI OLE tehnyt.

  Ja ps. atopiaa voi hoitaa myös luonnollisesti, ja parantua siitä kokonaan... ilman lasta vahingoittavia kortisoneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa että tää alkaa muistuttaa jo kantoliinakeskustelua. :D Kersalla on atopiaa koska se on perinnöllistä, kortisonia en maininnut käyttäväni vaan perusvoiteita. Jeesus.

   Poista
  2. Mua kyllä kiinnostaisi toi atopian parantaminen luonnollisesti! Että tapahtuuko se kastautumalla kookosöljyyn x kertoja päivässä, jääkylvyillä tai esim. ottamalla elohopeapistoksia?

   Mä kun oon vuosien saatossa rasvannut tätä atooppista ihoani aika monella rasvalla, myös sillä saatanan kookosöljyllä joka ei edes imeydy, enkä oo kokenut ihmeparantumista. Valohoidotkin on kokeiltu, mut niistä tuli vain väliaikaista lievää helpotusta ihon kuivuuteen ja kutinaan. Että mites on, anonyymi, heruisko tarkempia vinkkejä? :D

   PS. Milläköhän tavalla se kortisoni lasta vahingoittaa? Mun mielestä on ihan helvetin paljon pahempi kärsiä hirvittävästä kutinasta ja raapia itsensä verille, jolloin iho myös tulehtuu helposti (ja tarvitaan antibiootteja), kuin laittaa ihottuma-alueelle kortisonivoidetta tarvittaessa.

   Poista
  3. Eihän kovan kutinan kanssa voi tietenkään elää, pakkohan sitä on lääkitä. Tarkennuksena vielä, että mä menin pläästimään Snadin iholle sitä kortisonigeeliä, jossa on etanolia...

   Poista
  4. No kunhan nyt kommentoin kun tuli niin osuvasti kohdalle. Toki atopiaan on lukuisia syitä mutta rokotuskia on tämän suhteen mysö tutkittu ja löytyy jos googletat esim Leedsin yliopiston tutkimukset. :D Mutta tsemppiä atopian kanssa. Onhan se ikävää ja rasittavaa. tiedän kokemuksesta omankin lapseni kohdalla. Häntä hoidan luontaisesti, oireet ovat kurissa sillä. Mutta joillekin se ei ehkä riitä ja jokainen valitkoon tavan joka itselle toimii ja sopii.

   Mitä Suville kommentoin niin atopian takana usein on isompi kehon epätasapainotila, jos siis katsotaan siltä luontaiselta kantilta kun siitä nyt kysyit (vaikka toki luen sarkasmisi kirjoituksesta). Kyse ei ole luonnollisestikaan jostain kookosöljyssä kylpemisestä, että vaiva lähtee ikuisiksi ajoiksi. Kyse on kokonaisvaltaisesta hoidosta missä otetaan koko kehon tasapaino mukaan, yleensä ravitsemus ja immuniteetti on olennainen osa hoito. Luultavasti myös detox, että keho saadaan tasapainoon. Ei luonnonlääkintä tarjoa poppakonsteja vaan pysyvää terveyttä kun sitä käytetään oikein ja pitkäaikaisesti kehoa kunnioittaen. Siinä on usein harhakäsitys, vaikka joskus kyllä käykin niin että yksi nappi purkaa jonkun korvatulehduksen kerralla. Niinpä neuvoni sinulle on avoimmuus tutkimaan vaihtoehtoja. Paraneminen kroonisesta sairaudesta ei ole ikinä nopeaa, edes luontaisesti. Mutta se on mahdollista kun siihen perehtyy.
   Luontaiset hoidot eivät myöskään ole varsinaisesti vaihtoehto lääketieteelle, vaan pitäisi nähdä enmmänkin toisiaan tukevana. Luontainen lääkintä tukee kokonaisterveyttä, lääketiede taas hoitaa silloin, kun tarvitaan isoja asioita, kuten leikkauksia tai jonkin peruuttamattoman vamman tai vakavan sairauden hoitoa. Silloinkin luontaislääkintä voisi auttaa nopeauttamaan toipumista, ei vaihtoehtona vaan siinä rinnalla.

   Omalta osaltani kuitenkin lopetan keskustelun tähän (eli ei tarvitse Katja pelätä että ryhdyn blogikommenttiterroristiksi). Koska tämä ei ole oikea paikka edes tälle minun kommentille, mutta vastasin kuitenkin kun kysyttiin.

   Toivottavasti saatte avun jostain atopianne kanssa. Ja tsemppiä katja blogiisi. Vaikka olen tyrmistynyt äärimielipiteistäsi, tykkään silti monista muista jutuistasi. Kiitos niistä.

   Poista
  5. Ääri on katsojan silmässä - jonkun mielestä oma kantasi voi olla äärimielipide. Kiitän kuitenkin ihan selväjärkisestä vastauksesta, joskin kaipaan aina niitä lähdeviitteitä väitteisiin.
   Ps. Ensimmäinen hitti jonka sain googlesta Leeds allergy vaccine yhdistelmällä oli tämä. Kohta saadaan rokote allergioihinkin. ;)

   Poista
  6. http://vran.org/health-risks/anaphylaxis-allergies-and-asthma/multiple-vaccination-effects-on-atopy/

   Poista
  7. Entisenä atoopikkona (se jostain syystä väheni murto-osaan, kun kasvoin aikuiseksi) sanoisin, että otan atooppisen ihon anytime mieluummin kuin esim. polion, aivokalvontulehduksen tai jäykkäkouristuksen. Jos rokotteilla ja atopialla nyt ylipäätään olisi yhteys.

   Saippuasta: Ei kai lapsia nyt ylipäätään tarvi pestä muulla kuin vedellä? Meidän lapsilla on saippuaa/sebamedia/eucerinia tarvittu vain kesäisin jalkapohjien pesuun, muuten on käytetty pelkkää vettä.

   Poista
  8. Katja: Joo huomasin että kyseessä oli geeliversio; mä osoitinkin kysymykseni kortisonin haitallisuudesta anonyymille :)

   Anonyymi 14.32: En nyt ehdi perehtyä aiheeseen syvemmin, mutta näin äkkiseltään tuntuu aika erikoiselta ajatus, että atopian voisi parantaa ruokavaliolla yms. keinoilla, joilla pyritään vaikuttamaan kehon tasapainoon. Kyseessä kun ei ole tavallinen kuivaihoisuus.

   Esim. mulla on ollut atooppista oireilua vauvasta asti, ja ihmettelen jos jo vauvaikäisen henkilön katsotaan olevan ruokavaliohoidon ja detoxin tarpeessa. Nyt varmaan heristetään sormea ja sanotaan, että imettävän äidin ruokavalio vaikuttaa, mutta ei kai se äidinmaito kenenkään elimistöä niin suureen epätasapainoon syökse, ettei parannusta tule imettämisen lopettamisen jälkeenkään (jos siis syy lapsen atopiaan olisi äidin ruokavaliossa ja sitä kautta äidinmaidossa)...

   Noin muuten luonnonlääkinnän määritelmä atopiasta koko kehon epätasapainotilana ei loppujen lopuksi eroa kovinkaan suuresti koululääketieteen näkemyksestä atopiasta autoimmuunisairautena/-tilana.

   Alempana oleviin kommentteihin vielä sen verran, että voidepesuja suosittelen minäkin, myös käsipesuihin! Itsellä on käytössä Aqualan L, ja se toimii ihon kosteutuksen lisäksi hyvin niin peseytymiseen kuin meikinpoistoonkin :)

   Poista
  9. Aivan uskomatonta, että joku edes kehtaa väittää rokotteiden ja atopian yhteyden tai jos näin olisikin, niin jättäisitkö silti lapsesi rokottamatta? Itse henkilökohtaisesti en käsitä ihmisiä, jotka jättävät lapsensa vaille perusrokotusohjelman rokotteita! Ne on aivan liian suuria päätöksiä tehtäväksi lapsen terveyden puolesta!

   Niin ja se että rokotteet alentaisivat vastustuskykyä on virheellistä tietoa. Lapsen elimistö pystyisi ottamaan yhtäaikaa vastaan n: 200 rokotennannosta, ennenkuin vastustuskyky mitenkään horjuisi. Ja tämän hetken rokotusohjelmassa suurin kerralla annettava rokotteiden määrä on 3kpl. Mielestäni on myös loistavaa että vesirokkorokote ollaan saamassa kansalliseen rokotusohjelmaan! Siitä jo loistavia tuloksia esim. Yhdysvalloista sekä myös Suomesta.

   Poista
  10. Joo. Mulla on ollut sekä aivokalvontulehdus että atooppinen iho. Atooppinen iho on sellanen, että sen kanssa täytyy vaan oppia elämään, rasvaa kuluu, mutta elo kuitenkin jatkuu. Aivokalvontulehdus meinasnui viedä hengen eikä sen kanssa elo jatku normaaliin tapaan, vaan odoteltiin, että jatkuuko ollenkaan. Että ei tarvii ihan kauheesti kelata, onko atopia ja tappavat taudit vaihtoehtoja toisilleen.

   Poista
  11. No voi nyt lol sentään. Atopiasta ei parane ikinä. Se on valitettavasti ihon "ominaisuus", eikä sen takia lähde pois koskaan täysin. OIREET voi parantua ja hävitä välillä ihan täysin (itselläni kohta 8v. lähes oireeton jakso takana), mutta vaikka olisi 30v. ilman oireita, se ei silti tarkoita etteikö ne vois tulla takaisin ihan milloin vaan.

   Poista
  12. Pakko nyt vielä kommentoida tähän...Yhdellä lapsella on atooppinen iho, joka menee joskus tosi tosi pahaksi, tyyliin sormenpäät avohaavoilla. Ja siihen ei todellakaan auta mikään muu kun kortisoni.

   Olen itse luonnonkosmetiikan kanssa tekemisissä työkseni, joten hamppu- ja kookosrasvat on tuttua kamaa. Hamppuöljykin toimii oikein kivasti ihon hoidossa silloin, kun iho on vähän kuiva ja vaikka vähän ihottumainenkin. Mutta kun lapsi itkee verisiä haavojaan, käytän sellaista rasvaa joka sillä hetkellä auttaa. Ja oireet eivät varmaankaan ole allergiaperäisiä, vaan iho menee huonoksi esim. kun on kova pakkanen, suojasää jolloin hanskat kastuu tms.

   Ja joo, syömme varmasti terveellistä kasvisruokaa, antibiootteja on syöty ehkä pari kuuria kuudessa vuodessa. (En tosin muista milloin, mutta kai tolla lapsella on joskus ollut joku hoitoa vaativa tulehdus), ja vastustuskyky on muuten erinomainen, eli meillä ollaan todella harvoin kipeinä.

   Mua suorastaan vit***** että joku kehtaa väittää atooppisen ihon olevan seurausta rokotuksista tai että sen voi jotenkin luontaisesti parantaa. Jos immuunipuolustus on sökönä, miten se ei mitenkään muuten näy?

   Poista
 2. Tsemppiä sinne, nyt jos koskaan olisi hyvä aika keksiä se rasvakylpy! Kylpy valmiiksi, ipanan upotus sinne ja avot: sopiva rasvakerros on valmis koko yöksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku upotus ois hyvä. Toinen kiljunnan aihe on nimittäin olleet kylmät käteni. :)

   Poista
 3. Atoopikon lohdutus: sen kanssa kykenee olemaan. etenkin jos se on tuommoinen lievempi, ilman jatkuvaa avohaavaa jne.
  Itsellä oli kakarana pahin aika, sitten se helpotti jo ennen teini-ikää moneksi vuodeksi. Hetken sain taas kärsiä kunnon oireista ja nyt alkaa taas helpottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näin olen ymmärtänyt. Koti-insinöörillä siis sama homma.

   Poista
 4. Jos mun pitäis valita mun lapselle atopia tai tuhkarokko, sikotauti tai polio, niin mää valkkaisin atopian. Meidän lapset on rokotettu.

  Tsemppiä atopian kans. Toivottavasti ei tuu mitään rankkoja allergioita. :)

  VastaaPoista
 5. Voimia! Lievästi allegisena sanoisin, että se on aika hyvä ohjeistus nykyään, että jos on lievää allergiaa aiheuttavia asioita niin ei kannattaisi poistaa ruokavaliosta. Itse kun olin neuroottinen esimurrosikäinen ja syystä tai toisesta siinä vaiheessa oli allergiat pahimmillaan, niin aloin vältellä kaikkien tuorevihannesten ja -hedelmien syöntiä ihan varmuuden vuoksikin. Nyt on ollut kauhean vaikea opetella takaisin syömään niitä. Ei allergian vuoksi vaan siksi, että ne tuntuu jotenkin tosi vierailta ja siksi vastenmielisiltä syödä. Siihen maailman aikaan oli vielä trendinä se, että jos on allergiaa niin sit ei syödä. Yksi mikä tuntuu itselläni helpottaneen ihan kaikkia allergioita oli koiran hankkiminen. Jotenkin ehkä kroppa saa nyt enemmän tervettä haastetta eikä sitten hermoile jonkun ompun vuoksi.
  Mutta jaksaa sinulle ja kuopukselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla näitä kokemuksia. Koira olis kyllä kiva, mutta näillä meidän perheen arjen aikatauluhaasteilla ei mahdollinen. Täytyy halia kavereiden koiria!

   Poista
  2. Mulla on sama kuin ko. anolla. Sain kakarana laktoosi-intoleranssi -diagnoosin ja lopetin maidon juomisen tyystin, koska siihen maailmanaikaan ei ollut muuta tarjolla kuin kamalan makuista HYLA-maitoa, joka maistuu oksennukselle... Nykyään olisi vaikka mitä laktoosittomia vaihtoehtoja (myös punaista maitoa, jee), mutta kun mun mielestä maito on vaan kertakaikkisen pahaa, kun en ole siihen 25 vuoteen koskenut, niin on pikkuisen haasteellista tämä uudelleenopettelu. Ruuassa jo menee (poislukien maitopohjaiset keitot), mutta paljaaltaan ei pysty, kun tulee ylös, yök!

   Poista
  3. Oho. No mut eihän maito onneksi ole elintärkeää, kunhan saa kalsiumia muusta ruoasta. Mäkin juon abt lasin maitoa viikossa.

   Poista
  4. Juu, eihän se välttämätöntä ole, mutta jotkut jutut, niinkun vaikka vispipuuro vaatii mun mielestä seurakseen maitoa lautaselle... Nyt mä en sitten ole syönyt sitä tosiaan yli 25 vuoteen ja olis kiva kokeilla! :D

   Poista
 6. Saippuan sijasta kannattaa käyttää pesuaineena jotain luirua perusvoidetta, vaikkapa Aqualan L käy hyvin. Tämä ei nyt ollut Orionin maksettu mainos vaan kuivaihoisen hyväksihavaitsema vinkki.

  Terveisiä täältä kutinarintamalta!
  -Annu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Miten tollanen rasvapesu siis toimii? Lapset puhdistuu tällä hetkellä pelkällä vedellä.

   Poista
  2. Periaatteessa rasvaa käytetään ihan saippuan sijasta. Itse vaikka käsiä pestessä olen ensin kevyesti kastellut räpyläni ja sitten sopivalla rasvamäärällä "saippuioinut" käteni ja huuhdellut pois.

   Lapsille varmaankin kannattaa suihkussa/kylvyssä/miten ikinä teillä peseydytäänkään levittää rasva kuivimmille alueille ja sitten suihkutellessa hieroa ihoon. Rasvasta sitten imeytyy se mikä on imeytyäkseen ja samalla rasva suojaa ettei vesi kauheasti pääse kuivattamaan.

   -Annu

   Poista
  3. Olin samaa vinkkaamassa kuin Annu, että rasva korvaa saippuan. Toimii siis vähän samalla tavalla kuin esim. puhdistusmaito kasvoille. Ja siis tosiaan, sillä perusvoidetta naamaan ja vesipesu päälle systeemillä lähtee myös meikit ;) Kannattaa tosiaan valita vesiliukoinen perusvoide eli Aqualan L tai Humektan. Itse tykkään käyttää Humektania, mutta ei juurikaan eroa Aqualan L:stä. Makuasia. Sillä voi pestä jopa tukan (päänahan) talvisin. Eikä tartte hoitoainetta.

   Ja koska on siis vesiliukoista, se ei jätä ihoa/tukkaa rasvaiseksi, vaan huuhtoutuu veden mukana. Rasvaus siis aina suihkun jälkeen tarpeen!

   Poista
  4. Ok pidetään mielessä! Päädyin Decubaliin, tuntuu toimivan.

   Mut hei, hoitoainetta en oo käyttäny pariin vuoteen! Tajusin, että mun tukka on luonnostaan liukas kuin maaliskuinen jalkakäytävä ja hoitis vain lätistää sitä lisää. Oikein suututti kun tajusin että mun tukka on sata kertaa paremman näköinen *ilman*. Olinpahan vaan tottunut käyttämään. Grr.

   Poista
  5. Peukutan kanssa tuota Aqualan ällää kahden atooppisen pikkujannun kokemuksella. Ja itsellä talviaikaan on käytössä baby oilit ihan puhdistusmielessä.

   KooKoo

   Poista
  6. Meillä minä rasvaan vauvan (6kk) kerran viikossa uinnin päälle saunassa vauvaöljyllä! Auttaa isommallakin eli alle kunnon lotraus, että iho pehmenee ja vanha huono iho lähtee pois. Sitten ihan vähän lämpöä saunassa ja koko kroppaan (tai vaan niille kuiville alueille) vauvaöljyä ja pyyhkeeseen. Ehkä isomman vois huuhtaistakin siihen päälle vielä pikaseen, vauvan vaan käärin lämpimään pyyhkeeseen uimahallilla. Meillä on ke uinti ja oon pari viimestä neuvolaa saanut torstaille, niin iho on ollut aina ihan loistokunnossa! On siis allerginen atopiavauva mulla.

   Poista
 7. Mitä on allergia? Tämä esiintyi tietokilpailukysymyksenä radiossa aikoinaan, kun "Viisasten kerho" kokoontui mittaamaan yleissivistystään. Oi niitä aikoja.
  Mutta siis tämän viestin tarkoitus on vain hehkuttaa, miten lennokkaasti, kerta kaikkiaan nautittavasti kirjoitat. Hauskaa luettavaa, ankeastakin aiheesta. Sana on hallussasi!

  VastaaPoista
 8. Olen joskus ihmetellyt meillä, kun keskimmäinen tyttö on allerginen mm. omenalle ja porkkanalle (syö tosin näitä pieniä määriä),mutta iho on aivan loistavassa kunnossa. On perinyt kai isältään allergiat ja myös ihotyypin.
  Nuorin taasen ei ole millekään allerginen, mutta on niin turkasen kuivaihoinen (kuin myös minä itse), että talvella iho on aina karhea ilman rasvausta. Ja sokerina pohjalla nuorin inhoaa kaikkia mahdollisia rasvoja, joten joudun välillä "väkisin" rasvaamaan, jottei iho mene ihan kauheaan kuntoon....

  Paras rasva minun omalle kuivalle iholleni on HTH (sori ei ole tarkoitus mainostaa...), voide sisältää karbamidia, joka kerää kosteutta iholle. Ainoa rasva joka auttaa ihon kutinaan, mikään apteekin perusvoide ei samaa tulosta tuota. Jotkut inhoaa ko.rasvaa, mutta mielestäni voide on erittäin miellyttävä ja tehokas. Ainoa ongelma on, että jos iho on todella kuiva, voide voi kirvellä ekoilla käyttökerroilla. Kirvely loppuu parin kerran käytön jälkeen.
  Lapsille olen tätä joskus laittanut, tehoaa kyllä, mutta jos tosiaan iho on jo valmiiksi karhea ja ruvella, kirvelee ihan älyttömästi, joten en suosittele tätä siinä tapauksessa ekaksi voiteeksi lapselle, jolla on iho huonossa kunnossa. Säännöllisesti käytettynä iho pysyy loistokunnossa eikä kirvele eikä kutia.

  Ja kyllä kokemukseni mukaan myös ravinto vaikuttaa, kalaöljyn syöminen on minulla auttanut jonkin verran myös iho-ongelmiin, kaikilla ei välttämättä näin ole.

  VastaaPoista
 9. Parasta on kun suihkun jälkeen laskee kuumaa vettä niin että saa ihanan höyrykopin (tai ihan vaan saunan jälkeen) ja taputtelee kevyesti ihon pyyhkeellä ei kuivaa kokonaan, laittaa vauvaöljyä joka puolelle ja tarvittaessa vielä kerroksen esim. aqualan l rasvaa. etenkin talvella tekee hyvää. Itsellä atooppinen iho, siitä seuranneet yliherkkyydet (ruoka-aineet, hajusteet) ja parasta kaikista, AURINKOIHOTTUMA!! eipä tälle atoopikolle paljon oo kesä parempi ku talvikaan. Ja jos tenava pahasti raapii itseään yöllä niin kannattaa hankkia vaikka puuvillakäsineet ja laittaa ne yöksi niin ei pääse niin pahaa jälkeä syntymää. itse olen joskus pahimpina aikoina ilmastointiteipillä teipannu käteen yöksi kiinni. :D tsemppiä sekä äidille että tenavalle, perseestähän tää on, mut kyl sen kanssa oppii elämää :)

  VastaaPoista
 10. Meillä on molemmat muksut allergisia, niillä on sekä iho- että suolioireita. Allergiasairaalan henkilökunta on tuttua askartelutätiä myöten. Nykyään suositellaan siedätystä jos vain mahdollista, ja se onkin hyvä.

  Mulle tärkein opetus tähän mennessä kolmen vuoden jälkeen on ollu, että kannattaa luottaa itseensä ja siihen että tuntee oman lapsensa. Jos lääkäri sanoo että "anna ihan reilusti vaan niitä maitotuotteita" ja muksulla on talven tms takia jo iho perunapeltona niin sanon nykyään ei. Kun kersaa hoitaa niin sen huomaa kyllä, mitä hipiä tai röörit kestää. Ja välillä kokeillaan, sietokyvyn rajoissa. Lääkäritkin saattaa sanoa ihan ihmeellisiä juttuja. Mulle esim lausuttiin että "ei lapsille anneta päiväkodissa soijaa" kun oli puhe siitä, että muksu saa siitä oireita. No kappas kepposta, soijamaitoahan nappulalle annettiin kun ei tavallista voinut. Aissaatana tämä aihe jaksaa korveta mua omien kokemusten takia, en meinannu pystyä edes kirjottamaan tästä omaan blogiin kun otti kupoliin siinä määrin. Kirjoitin kuitenkin.

  Jos itse kokeilemalla tietää mikä muksua raavituttaa ja tilanne pysyy kontrollissa himassa, niin eihän ne allergiatestit tee mitenkään autuaaksi. Kaikki ei edes ihopistokokeissa näy. Meiltä tosin vaadittiin lääkärintodistus päiväkotiruokailua varten, se puoli kannattaa ainakin tsekata jos muksu on hoidossa. Ja puolensa kannattaa pitää vaikka lääkäri sanoiskin jotain dorkaa. Jokainen tuntee oman muksunsa näissäkin jutuissa parhaiten ja katsoo ipanaa kokonaisuutena, toisin kuin lääkäri yleensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasva-asiasta piti vielä sanoa sen verran, että olen laittanut välillä muksuille paikallisesti sinkkivoidetta, jos joku paikka on kutissut aivan älyttömästi. Se rauhoittaa eikä ärsytä (olen laittanut ilman huutoa rikkinäisellekin iholle), on tosin aika imeytymätöntä töhnää eli rasvattu paikka pitää suojata.

   Poista
  2. Sinkkivoiteesta on sanottava, että ostin juuri atooppiselle kuopukselle Weledan kehäkukka-sinkkivoidetta, jota olen kuullut kehuttavan. En tiedä onko ongelma kehäkukka vai sinkki, mutta voiteen käyttö aiheuttaa välittömän kutinan ja ihoärsytyksen :/

   Meilläkin epäilen atopian syyksi allergioita, lapsella on todettu suolisto-oireinen maitoproteiiniallergia mutta ihopistokokeessa ei taas reagoinut maitoon mitenkään (kuten ei muihinkaan proteiinipohjaisiin). Testit eivät tee tosiaan autuaaksi, mutta tämä jatkuva ihottumakierre on totisesti aika rassaava, joskus kaipaisi vähän osviittaa siitä mihin kannattaisi kiinnittää ruokavaliossa huomiota.

   Ja komppaan Breeta, en täysin jaksa ymmmärtää tätä nykyistä siedätyslinjaa juuri koulu-/päiväkotiruokailun näkökulmasta. Siellä on ainakin oltava välttämisdieetti etteivät tädit tee omia tulkintoja siitä, mitä lapsi voi syödä, ja että lapsi yleensä saa oikeanlaista ruokaa. Kotona pystyy vapaammin joskus vähän kokeilemaankin.

   Meillä on muuten pahimpiin kutinakohtiin (taipeet) auttanut parhaiten Ceridalin lipogeeli. Ei tosin kovin häävisti sekään. Koko apteekin rasva-arsenaali ja useita muitakin on käyty läpi.

   Poista
  3. Minä olen kouluun tehnyt erinomaisen selväksi, että meidän lapsemme saa ihan itse päättää, mitä hän syö ja mitä jättää syömättä. Hänellä on lieviä allergioita ja oireet ovat sen verran epämääräisiä, ettei kukaan pysty hänen puolestaan kertomaan, mistä tulee paha olo ja mistä taas ei. Opettaja hetken nikotteli, mutta kun kaveri on luokan "parhaita" syöjiä (eli syö isoja annoksia) ja yhtä itsepäinen kuin äitinsä, niin linjaus on saanut hiljaisen hyväksynnän. Sitä paitsi koululääkäri ja -terveydenhoitaja ovat tästä kanssani samaa mieltä.

   Ainoa ruoka-aine, josta on oikein välttämisdieetti on herne, sillä hernekeittopäivänä lapsi tarvitsee oman ruoan.

   Päiväkoti oli hankalampi paikka, koska ohimenevät allergiset reaktiot tulikittiin usein sairastumiseksi. Kun päiväkotiin saakka kerkesin, niin allerginen reaktio oli mennyt jo ohi, mutta tädit luennoivat, kuin tärkeää on että sairastetaan kotona eikä tartuteta muita. Näistä syistä lisäytin lääkärissä jokaisen väärän hälytyksen jälkeen uuden ruoka-aineen vältettävien ruoka-aineiden listalle.

   Poista
  4. Johanna, sinkki on joillekin allergisoiva, esim. meidän mutsi saa sinkkivoiteista ihan karseita allergiaoireita. Eli ei todellakaan sovi kaikille...

   Poista
  5. Elli, kiitos tiedosta, sinkistä se varmasti siis johtuikin!

   Ja Riitta, koululaisen osalta varmasti järkeviä periaatteita. Meilläkin eskari on selvästi yliherkkä mm. porkkanalle ja olen saanut päiväkodista lupauksen, että eivät pakota syömään porkkanaraastetta (ärsyttää suun sisäpuolta). Toimii tuollaisissa simppeleissä tapauksissa ja vanhemmalla lapsella. Mutta nelivuotiaan kuopuksen maitoproteiiniallergia on kinkkinen. Hän sietää pieniä määriä kypsennettyä maitoa mutta pelkään että täydellisestä välttämisdieetistä luopuminen aiheuttaisi sen, että kohta päiväkodissa kaadetaan lasiin lehmänmaitoa ja isketään jätskipuikko käteen (molemmat vihonviimeistä myrkkyä). Välimuotoa ei oikein voi olla silloin kun itse ei pysty kontrolloimaan lapsen syömisiä.

   Poista
  6. Kehäkukallekin voi kyllä olla allerginen, ainakin jos on joku siitepölyallergia muutenkin. Kannattanee kokeilla ihan tavallista sinkkivoidetta, esim. jotain vauvoille tarkoitettuja tuotteita, ennenkuin kokonaan luovuttaa.

   Poista
  7. Ano: toikin on totta, mutta tää olikin vaan mun oma kokemus, että sinkille voi olla allerginen... En vaan jaksanut kirjoittaa, että toki syynä voi olla myös se kehäkukka, mutta näistä tököteistä siitepöly on kyllä aika hyvin suodatettu pois.

   Poista
 11. Ollaan koko perhe atooppisia, lasta myöten tietysti. Reseptinkirjoittajat monesti sortuvat ns. uuden ajan rasvoihin, mutta meidän lapselle sopivin ja tehokkain apu löytyi vanhasta kunnon Essex Plus -voiteesta. Sillä olen saanut pidettyä natiaisen ihon kuosissa ja tänä talvena kortisonia ei ole laitettu kertaakaan. Eli kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja, ennen lunastaa apteekista sen kuuden pumppupullon reseptin voidetta, joka ei välttämättä toimi :)

  VastaaPoista
 12. Teillähän näyttää olevan siinä mielessä onnellinen tilanne, että lapsi reagoi heti eikä viiveellä sopimattomiin ruoka-aineisiin. Meillä kun näin ei ole eikä testeissäkään mikään napsauta positiivista reaktiota, niin on hitusen hankalampaa ruveta eliminaatiodieetillä selvittelemään mikä iho-oireita oikein ylläpitää. Opin muuten just ihotautilääkäriltä, että suklaan ja mansikan (ja jonkun muunkin, oisko ollut sitrushedelmät, en oo varma enkä jaksa googlettaa) aiheuttamat oireet perustuvat samaan mekanismiin ja se poikkeaa varsinaisesta allergiasta, joka kai on herkistymistä niille proteiineille.

  No, onneksi kohta on kesä. Meillä oltiin ainakin viimekesänä täysin oireettomia.

  VastaaPoista
 13. Yksi atooppikko täällä hei. Mulla myös parani iän myötä iho. Suurin kutittaja oli hiki. Hikoilen edelleen mutta nykyään se hiki tulee ihon läpi normaalisti.Lapsena ei tullut. Lapsia hoidan työkseni ja muista viime vuonna yhden tytön tuskan jolla oli lähes kaikki ruoka-aineet kiellettyjä ja hikoilu pahensi tuskaista kutinaa. Viileä vaatetus säällä kuin säällä ja kevyt suihkutus. Voihan sitä ainakin testata jos helpottaa tilapäisesti.

  VastaaPoista
 14. Paljon rasvaista perusvoidetta ja aina tarvittaessa kuuriluontoisesti kortisonia, eipä siihen muu auta. Noin kuusivuotiaan atoopikon äitinä voin kertoa, että välillä se rasvan taputtelu ottaa pannuun, mutta kyllä se kannattaa. Nykyään ei enää edes tarvitse valella lasta joka päivä rasvalla.

  VastaaPoista
 15. Moikka! Täällä on yksi atoopikko lisää. Talvisin olo on täysin sietämätön, koko iho punaisilla läiskillä, ilman näitä:
  -saippuana kosteuttava perusvoide
  -ehjään ihoon rasvaisempaa perusvoidetta
  -rikkinäiseen ihoon cold creamia (alpadermin toimii tosi hyvin)
  -kaikenlaisen liian stressin välttäminen, iho reagoi siihenkin (tämä ei ole mitään huuhaata, ihotautilääkärin sanoma)
  -ravinto vitamiinipitoista ja monipuolista

  Kortisonista: ei kannata käyttää kuin aivan viimeisenä vaihtoehtona, jos mikään muu ei toimi. Kortisoni kyllä auttaa hetkellisesti, mutta pidemmän ajan kuluessa haurastuttaa ihoa. Näin se menee helpommin rikki. Ja sitten ei auta muu kuin kortisoni. No joo tajusit varmaan mitä meinaan, tulee kortisonikierre :(

  Lapsena muuten vihasin kaikkia rasvoja, juuri sen takia, että voidetta levittäneen äitini kädet olivat aina jäätävän kylmät :D

  VastaaPoista
 16. Atoopikkona varoittaisin toisaalta liiallisesta rasvaamisesta myos. Ihon oma rasvantuotanto heikkenee jos koko ajan suihkutellaan ja paalle laitetaan rasvaa purkista.
  Itsellani liika rasvaaminen (pari kolmenkin kertaa paivassa talven ajan johti siihen, etta iho vain hilseili ja hilseili. Siihen kohtaan tuli sitten joku hiivatulehdus (mika tietysti paheni kortisonista). Yksi fiksu laakari lopulta ehdotti rasvaamisen vahentamista joka kolmanteen paivaan. Se ja laake ihon hiivatulehdusta vastaan (rasva toki oli sekin) seka kortisonikielto kuukaudeksi lopulta katkaisi pahan kierteen.

  VastaaPoista
 17. Atopiasta en sano mitään, mutta talvikuivaan ihoon mulla auttoi shea butter, Ruohonjuuressa myydään iso 100% Inkuto-köntsä pussissa noin 10 e ja L'occitanessa n 95% eli hiukan vähemmän jähmeänä 35 e rasia. Joo, käyn hakemassa omani Ruohonjuuresta...

  Tästä ei lapsille oo vältts iloa, koska Inkuton sheabutter on hiukan hankala levittää - sitä pitää ensin lämmittää käsissä ja sitten hankailla ihoon. Mutta ikinä ei ole ollut iho niin hyvässä kunnossa talvisin kuin nää 3-4 talvea kun olen älynnyt tuota käyttää. No mutta L'occitanen levittyy sen verran helpommin että sitä voi tietty kokeilla tenavillekin. Sata prossaa organic eli luonnonkosmetiikassa pysytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen itse kokeillut shea butteria mutta en kiintynyt kun se piti hakata ihoon vasaralla. :D Mut kiitti vinkistä, tsekkaan sen L'occitanen version.

   Poista
 18. Atoopikon äitinä myöskin haluan osallistua vinkkien jakoon. Lapseni inhoaa rasvoja!!! Kääk, miten järkyttävää tämä oli alussa. Käsien tai jalkojen rasvaus yöksi oli parasta tehdä niin, että hyvästi rasvaa mitä nyt milloinkin laitettiin ja sukat ja puuvillakäsineet yöksi niin rasva sai rauhassa imeytyä ja iho parani nopeammin. Lisäksi koin hyväksi laittaa ceridal-öljyn ennen suihkua koko vartalolle, sen jälkeen pesu vedellä. Imeytyy nopeasti. Koita löytää paras keino ja tsemppiä kovasti!!

  VastaaPoista
 19. Tavalliset alusvaatteet hiertävät oman (atooppisen) ihoni rikki tai näppylöille todella helposti, varsinkin jos rasvaus (esim. selän puolelta) unohtuu. Minulla lääkäri on suositellut em. rasvojen ym. lisäksi luonnonkuituja ja mahdollisimman löysiä vaatteita. Noh. Luonnonkuituja voi yrittää suosia, mutta löysyys on sitten toinen juttu. Myös e-pillerit pahentavat atopiaa minulla.

  VastaaPoista
 20. Meillä tytöille on molemmille todettu atooppinen iho. Pahimmillaan valokuvia löytyy päästä varpaisiin olevista punalaikullisista huutavista lapsista. Syövät nyt ensimmäistä talvea iho-omegaa, musteherunkansiemenöljy-kapselia. Kokeilu mielessä. Siihen rauhoittavaa yleisvoidetta joka toinen ilta. On jääneet punaiset läiskät taltä talvelta tulematta. Tuntui että kaikki rasvat oli jo käyty läpi. Useamman kevään olen aurinko ihottumaan syöttänyt multikarosin jotain aurinkokapseleita. Kun keväällä aloittaa,ei tule koko kesänä aurinkoihottumaa. En oo paremmin perehtynyt näihin sisäisiin hoitokeinoihin,mutta kaksi lääkäriä on niihin kannustanut.

  VastaaPoista
 21. Olen itse atoopikko ja suosittelen Ceridalia kylpyveteen. Perusvoiteissa kannattaa vaihdella merkkiä ettei iho herkisty yhdelle. Nyt olen löytänyt sheavoin (Ruohonjuuresta), suosittelen tätä myös. Ja tsemppiä, kesä on aina talvea helpompi.

  VastaaPoista
 22. Miksi just päiväkoti-iässä nää ns atopiat puhkee? Samoin kuin muut tulehduskierteet ym? Ei tarvitse paljon miettiä
  Sisäilma ja sen puhtaus on avainsanoja.
  Jos lapsi voi hyvin loma-aikana mutta sairastelee sen jälkeen. Haloo!
  Kouluissa sama ongelma.
  Home

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh. Atopia on yksilön geneettinen taipumus ja ihon rakennevika. Omani puhkesi ihan kotihoidossa ollessa, pikkuvauvana. Kukaan, jolla ei siihen valmiiksi ole taipumusta, ei saa atooppisia oireita.

   Poista
  2. Olen atoopikko ja saan homeista ihan järkyt iho-oireet. Yhdestä asunnosta olen sen takia lähtenyt, Joensuun yliopistossa opiskellessani kävin joka talvi ihotautilääkärillä, joka vaan voivotteli haavaisia silmäluomiani, KUNNES tajusin itse, että sisäilma aiheuttaa oireet ja sen jälkeen ne ovatkin pysyneet poissa, kun hometiloja välttelen. Eli ei ookaan niin kauaa haettua!

   Poista
 23. Meillä maitoallergisen lapsen atooppinen iho ja korvatulehduskierteen antibiootit on olleet kans aika karmea yhdistelmä lapsen iholle. Saatiin perusvoiteiden ohelle Locobase Repair niminen voide, joka tuntuu toimivan. Ei kans oo tuotemainontaa, oon vaan onnellinen että löytyy tuote joka tällä hetkellä ainakin auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Locobase repair auttaa myös aikuisen käsiin, jotka tuppaavat kuivua haavoille asti talvessa.

   Poista
 24. Täällä on nyt varmaan jo moni huudellut ohjeita ja neuvoja, ja ihan pakko mun liittyä letkaan. Saat vapaasti antaa mennä ohi korvien. Meillä 2v lapsi, jolla ollut atooppistyyppistä ihoa. Kokeiltiin ties mitä rasvoja ja voiteita, mikään ei auttanut paitsi kortisoni, mutta kun ei sitäkään voi koko ajan laittaa. Kaverin suosittelemana kokeilin seuraavaa rasvaa eco.kid -merkiltä: Potion lotion / Hypo-allergenic body lotion. Ihan loistava tuote meille, ei oo käytön aloittamisen jälkeen näkynyt meillä kortisonivoiteita! En tiedä mistä kaikkialta tätä saa, itse tilaan nelly.comista (niin hassulta kuin se kuulostaakin että ko nettikauppa myy jotain tällasta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täytyypä tarkistaa mitä se pitää sisällään!

   Poista
 25. Atoopikon äitinä vinkkaan minäkin jotain: meillä ei käytetä kortisonivoitetia (eikä yksikään ihotautilääkäri niitä edes ole suositellut tahi määrännyt atoopikollemme) vaan päivittäisvoiteena Apobase ja pesuun Aqualan L. Meillä ei rasvausta tarvita onneksi kuin talvella MUTTA atopian kylkiäisenä on "kunnon" koivuallergia. Tuo koivuallergia tekee ympräivuotisen allergian tomaatille & omenaa, päärynää ja porkkanaa lapsi rakastaa ->tosi niistä menee pakki sekaisin jos saa paljon eli allergiaa on niillekin. Jos teillä pukkaa koivuallergian, niin kannattaa katsoa se ristireagoivien ainesten lista muistaakseni juurikin allergia ja astmaliiton sivuilta ja minimoida niiden käyttö maaliskuusta-juhannukseen jotta se koivun siitepölyallergia olisi mahdollisimman lievä. Me saatiin aikoinaan moinen suositus, lääkärin mukaan mahdollisimman vähän ärsytetty koivuallergia voi jäädä lieväksi. Jos taas annetaan ristireagoivia tuona ajan jaksona niin vahvistetaan koivun aiheuttamaa allergiaa. Tosin meillä allergia osoittautui sellaiseksi, että zyrtec -tipoja tarvitaan koko tuo aika jos meinataan ettei henki pihise. Jos annetaan ristireagoivia niin zyrtecistä huolimatta vuotaa nenä.
  Mutta nää on yksilökohtaisia juttuja, olemmehan kaikki uniikkeja ;)
  -Johanna

  VastaaPoista
 26. Itsellani on ollut atopia koko elamani ajan ja usein tuntuu ettei siihen mikaan keino kunnolla tepsi mutta moni asia helpottaa. Kynnet kannattaa pitaa mahdollisimman lyhyina (jotta ei saa raapiessa aikaan yhta pahaa vahinkoa). Hamppuvoide on toiminut itsellani aika hyvin, samoin aloe vera-geeli viilentaa ihoa ja siten helpottaa kutinaa. Kesalla aurinko ja nimenomaan merivedessa uinti (kannattaa ehka myos talvella kokeilla kylpyja, joihin lisatty merisuolaa) yleensa helpottaa, tosin on tan ihottuman kanssa ollut kesia jolloin mikaan maara aurinkoa ei helpota oireita. Nykyaan ei onneksi laakarissa vissiin kehoteta valttamaan paivittaista pesua, silla mulla ainakin iho meni vain pahemmaksi kun ei pessyt edellisen paivan rasvoja ja likoja pois.

  Yks tarkeimmista asioista mun mielesta on pitaa ipanan itsetunto korkealla ihottumasta huolimatta (varsinkin sitten teini-ikaisena), silla itsella myohaisteinivuodet oli aikamoista helvettia kun iho oli pahimmillaan (ja mulla se meni tosi pahaks nimenoaan kasvoilla) ja itsetunto maassa, jolloin sita stressasi ihan hullun lailla ja siita johtuen taas raapi entista enemman ihoa rikki. Jos mulla ei ois ollu ketaan sanomassa aina valilla etta oot tosi upee ihosta huolimatta ois ollu aika paljon vaikeempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo itsetuntopointti oli kyllä hyvä. Täytyy pitää mielessä.

   Poista
 27. Vinkkilistan jatkoksi oma kokemukseni; meillä kolmevuotiaan atoopikon iho pysyy hyvässä kunnossa aamuin illoin suoritetuilla perusteellisilla rasvauksilla ja joka iltaisella suolakylvyllä. Atopialiitto opasti kokeilemaan suolakylpyjä ja ne ovatkin osoittautuneet ihan mahtavaksi hoitokeinoksi.

  VastaaPoista
 28. Hei Katja! Itselläni on kaksi atooppista lasta, joiden atopia liittyi/liittyy ruoka-aineallergiaan. Esikoisella oli maitoallergia ja atooppinen iho, iho parani kun maitoallergiakin iän myötä parani. Oli aika simppeli case. Kuopus onkin sitten ollut haastavampi mutta pikku hiljaa tuntuu että sitkeys palkitaan. Pyysin lääkäriltä allergiatestejä, verikokeesta. Ottivat yleisimmät (maito, muna, vehnä) ja plussaa saatiin vehnästä. Oireet jatkuivat ja edellisten tulosten perusteella pyysin että saataisko testit vielä muistakin kotimaisista viljoista koska pelkkä vehnän välttäminen ei tunnu paljoa auttavan. Tadaa! Plussaa myös ohrasta ja rukiista, kaurastakin vähän. Sen jälkeen ruokavaliokokeilulla (viikko ilman ruoka-ainetta) testailin itse pitääkö allergiatulokset paikkaansa. Viikko ilman ohraa tuotti ihmeitä! Aivan selkeä kiusan aiheuttaja meillä. Tällä viikolla olemme ilman ruista, ja mikäli se entisestään helpottaa kuopuksen oloa niin siirrymme vain kauraa sisältäviin tuotteisiin. Pointtini tässä on se että vaikka allergiatestit voi näyttää väärin, kannattaa ne silti tehdä sillä muuten ei ole hajuakaan mitä ruoka-ainetta lähtisi edes ruokavaliosta sulkemaan pois.

  VastaaPoista
 29. Minua viisaammat ovat kertoneet, että atooppinen iho saattaa liittyä myös huonoon suoliston bakteeriflooraan. Eli mars luontaistuotekauppaan kyselemään laadukkaiden probioottien perään. (Apteekissa ei myydä sellaisia.)

  Niin, ja sisäinen rasvaus on myös hyvä homma. Eli rasvahappokapselit kehiin.

  Erään ystäväni atooppinen iho tykkää kovasti neitsytkookosöljystä. Sekä ulkoisesti että sisäisesti. Ei ole tarvinnut sittemmin turvautua kortisonivoiteeseen.

  VastaaPoista
 30. En jaksanut kaikkia kommentteja läpi kahlata, joten pahoittelut, jos joku on jo samoja juttuja heittänyt. Teki mieli kuitenkin heitellä omia kokemuksia, kun on itsellä tuo atooppinen ihottuma ollut niin kauan, etten muista aikaa ilman.

  1. Kieltäkää kaikkia läheisiä kauhistelemasta lapsen oireita/sairautta. Jos ihottuma jatkuu niin kauan, ettei lapsi muista aikaa ilman sitä, niin yllätys yllätys, se ei tiedä paremmasta, eikä tod. näk. koe olotilaansa valtavana tragediana, niin kuin lähisuvun mummot ja muut tuppaa tekemään. Tulee vaan paha mieli lapselle nähdä, miten tärkeät ihmiset tuntuu kärsivän asiasta, jota ei itse ehkä edes koe ongelmaksi, ja johon ei voi itse vaikuttaa.
  2. Kaikki herkälle iholle kehitetyt tuotteet ei välttämättä sovi käyttöön. Itse sain lapsena oireita mm. LIVin shampposta, ja aikuisena Lumenen herkille silmille kehitetystä maskarasta. Joka tuote on vaan kokeiltava ja testailtava, että käypikö vaiko ei.
  3. Hyvä ettette olleet heti ryntäämässä testeihin, koska ne ei ole non pienellä vielä luotettavia. Mullakin on kala-allergia diagnoosi, joka tehtiin alle 3v:nä eikä oireillut todellisuudessa koskaan. Edes silloin lapsena. Testeissä vain näkyi.
  4. KYLMÄT PYYHKEET!!! Kunnon kutiamishetken varalle pistä käsipyyhe muovipussissa pakkaseen. Oikean hetken tullen ota se sieltä ja tyrkkää lapselle kutiavan kohdan päälle. Auttaa.
  5. Jos lapsi haluaa juosta himassa ilman vaatteita, niin salli se. Mikään ei tunnu niin pahalta kutiavalla iholla kuin hikoaminen, paitsi ehkä se, jos hiki pääsee vielä kuivumaan rikkonaiselle iholle.
  6. Allergioiden testaamisesta vielä: tästä nyt on aikaa, mutta ihotautilääkäri kertoi mulle aikanaan, että atoopikon allergioita ei saisi kartoittaa poistamalla ruoka-aineita ruokavaliosta. Tää johtuu siitä, että jostain syystä atoopikon ihon kunto paranee lähes aina, kun mikä tahansa ruoka-aine poistetaan kokonaan. Oikean allergian löytäminen eliminoinnin kautta saattaisi siis kestää vuosia per ruoka-aine, kun odotellaan elimistön tottumista, "todellista" kuntoa ilman ainetta X ja sitten pikkuhiljaa aloitetaan kokeilu ja kartoitetaan taas kuntoa...
  7. Se kaikkein tärkein: se, mikä parantaa yhden atoopikon oireita, saattaa aiheuttaa toiselle atoopikolle oireita. Jos serkunkumminkaima on saanut avun valohoidosta, itse saattaa saada lähinnä lisää sairaslomaa kokeiltuaan samaa.

  Tulipas romaani, anteeksi. Koen vaan "velvollisuudekseni" jakaa kokemukseni atooppisten lasten vanhemmille, kun kerta muistan itse tasan, miltä tuntui olla se lapsi :)

  VastaaPoista
 31. Meillä atopiaan taipuvan ihon pelastus on muuten ollut pitkät kalsarit, viime talvena jalkojen iho hilseili ja kutisi ja sen seurauksena muksu raapi ittensä verille. Nyt on tämä talvi vedetty pitkiksillä ja hitto vie ei oo ollu kutinaa ku ihan kuivimmilla ilmoilla, sillon omakin iho kutisee. Tietty myös rasvataan, mutta koska iho on ollut nyt hyvässä kunnossa emme ole myöskään sitä rasvanneet "turhaan" josko vaikka oppisi iho olemaan kunnolla. Kaksi vuotta kylvetimme vauvaöljyssä ja rasvasimme rasvaa vaihtaen ja välillä annettiin kortisooni kuureja, mutta nyt puoleen vuoteen ei ole oikein iho-oireita ollut joten uskon että sukkahousujen pois jättäminen oli se ratkaiseva tekijä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaa! Liittyikö toi ratkaisu siis materiaaliin vai väljyyteen?

   Poista
 32. Entisenä atoopikkona olen huomannut että Välimeren ilmasto, riittävä ilmankosteus ja ehkä vielä bonuksena viiden litran kanistereissa ostettavan oliiviöljyn kanssa läträäminen riitti katkaisemaan neljännesvuosisadan kestäneen perusvoide-hydrocortison -kierteen. Jos kiinostaa niin meildän nurkiltamme löytyisi ostettavaksi tai vuokralle vaikka kokonainen katu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, olen aina uskonut Välimeren ilmaston hyväätekevään vaikutukseen! Mutta luulen että katselen sitä aktua Ranskan puolleta kun teillä on toi Berluskooni taas myötätuulessa. :D

   Poista
  2. Tohon meidän alakertaan saisi osaomistusasunnon, jos pääomaa löytyisi. Vinks, vinks!

   Poista
 33. Yli 25v atoopikkona ja perusvoiteita + kortisonia tullu läträttyä, nyt olen pikkuhiljaa alkanut kallistuun tohon mineraaliöljyjen haitallisuuteen, niitä kun tuppaa olemaan about KAIKISSA apteekin perusvoiteissa...ja kaikennäköstä on kokeiltu. Oliiviöljy ei imeydy mun nahkaan, hajusteallergia rajaa pois aika paljon luontaiskosmetiikkaa (ikävä kyllä myöskään luonnolliset kasvihajusteet ei sovi, mitä luontaiskauppojen myyjien on vaikea uskoa...)
  Ainut mikä tuntuu toimivan on Dermosilin Extra (mielestäni siinä ei ole mineraaliöljyjä? Niilläkin on niin monta eri nimeä, aika haastavaa tutkailla tuoteselosteita...) Extra on siis eri jees, mutta on vaan niin pirun paksua tököttiä ja loppuja ei saa tuubista ulos ilman saksia, että olispa kiva kun sitä sais pumppupullossa. On auttanu etenkin siis talvisin kun tarvii rasvata kunnolla. Kesäisin selviän toisinaan pelkällä naaman rasvauksella (aurinkoihottuma onkin sitten taas toinen juttu...) Eli jos vinkkejä mineraaliöljyttömästä hajuttomasta perusvoiteesta, niin mielelläni kuulisin, olisi joku toinen rasva Extran tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän nykyään tsekata aina incin, mutta nehän on ihan hepreaa. Valistin sen jossa lista oli lyhin! Osaatko sanoa, mitkä kaikki on mineraaliöljyjä?

   Poista
 34. Onpas teitä atooppista elämää eläneitä / seuranneita runsaasti! Kiitos kovasti vertaistuesta, kommenteista ja vinkeistä. Saapas nähdä millaiseksi tilanne kehittyy.

  VastaaPoista
 35. Tämän textin löysin joskus joltain netin iho+allergia-palstalta:
  "Paraffin ja Paraffinium liquidum kai ne yleisimmät nimitykset mineraaliöljylle, sen lisäksi ainakin isoparaffin ja hydrolyzed polydecene ovat mineraaliöljyjohdannaisia.
  Tämän lisäksi herkän, näppylöihin taipuvaisen ihon hoidossa on hyvä välttää ainakin vaselin, petrolatum ja white wax-nimisiä aineita."

  VastaaPoista
 36. Tsemppiä atoopikolle ja perheelleen! Täällä yksi yliherkkä atoopikko, joka rasvaa itsensä jokaikisen suihkussakäynnin jälkeen Elivon kosteusvoiteella. Suosittelen testaamaan, jos se jokapäiväinen rasvaaminen tuntuu työläältä! Toinen tositosihyvä perusvoide on Ceralan, käy myös kasvoille. Saippuan sijasta käytän Aqualan-perusvoidetta ihon puhdistukseen. Hiukset sentään voin pestä allergia- ja astmaliiton hyväksymillä hajusteettomilla pesuaineilla, ettei tartte sitä rasva tukkaan työntää! ;D

  VastaaPoista
 37. Yksi seksikkäimmistä featureista ikinä on atoopikon talvijalat. Osuin tossa yksi ilta miehen pohkeeseen kantapäälläni pimeessä. Ukko totesi, että jaa, onksulla kylmä, kun on villasukat. No ei ollu. Olin paljain jaloin.

  VastaaPoista
 38. No mulla olis kokemus luontaishoidoista atopian suhteen. Olen kärsinyt lapsesta saakka atooppisesta ihosta. Pari vuotta takaperin jouduin lapsen vakavien allergioiden takia erittäin rajoitetulle imetysdieetille ja hups ihoni voi paremmin. Kiinnostuin ruokavaliohoidoista ja hakeuduin lapsineni funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Hänen ohjauksessaan oma atopiani parani ruokavaliolla. Siinä sivussa parani yllättäen myös 25 kestänyt krooninen sairauteni. Toisella pojalla saatiin hankala refluksi oireettomaksi. Toinen taas parani pahasta infektioastmasta. Puhumattakaan siitä kuinka paljon vähemmän meillä on sairastettu sen jälkeen kun poistimme vain epäsopivat ruoka-aineet ruokavaliostamme. Meitä kaikki yhdistävä parantava tekijä oli jättää pois gluteeniviljat kokonaan.

  Ehkäpä atopia ei olekaan elinikäinen sairaus..?

  VastaaPoista
 39. Lisätäänpä vielä yksi "kikka kolmonen" listan jatkoksi: itse poden sekä atopiaa että psoriasista, mutta d-vitamiinilisä (annostus about 70 µg/päivä) on tepsinyt molemmantyyppisiin ihottumiin, jopa niin, että tällä hetkellä ei ole kuin 2x3 cm laikku jäljellä lähtötilanteen ollessa useampi kämmenenala. Kortisoninkäyttökin on vähentynyt dramaattisesti, monta vuotta meni vuorokuukausisysteemillä, tällä hetkellä riittää oireenmukainen hoito eli satunnaisesti kuurina silloin, kun kutina ja/tai hilseily pahenee. Toki luontainen aktiviteetinvaihtelu kuuluu etenkin psoriin, ja plasebostakin voi olla kyse, mutta minä en valita niin kauan, kun en edes muista mihinköhän olen ne kortisonituubit jemmannut :)
  Tosin valitettavasti joka armas talvi kuivuuttaan halkeavaan huuleen ei taida auttaa mikään...

  VastaaPoista
 40. WM:n kanssa samaa mieltä ruokavaliohoidosta. Tiedän monta tapausta, joissa atooppinen iho on parantunut kun ruokavaliosta on kokonaan jätetty viljat. Tämä on joillekin ihmisille ihmeellinen tabu, suututaan jos edes ehdotetaan että ruokavaliomuutoksilla voisi jonkin asian hoitaa. Koska aina on syöty sitä ja sitä, ja niin on ollut ain ja muutkin tekee, eli ei yksinkertaisesti jakseta ottaa asioista selvää ja ja nähdä asioita toisin. Vähän sama kuin sanoisi, että lihavuus on elinikäinen sairaus, se vaan on, sille ei voi mitään.. Kun tietää että taatusti muutos voisi tapahtua, juuri niillä ruokavaliomuutoksilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai toisten oireet johtuvat yliherkkyydestä joillekin ruoka-aineille. Atoopikkona sitä vaan väsyy kuulemaan tämmöisiä jonkinlaisena "cure all" keinona, kun fakta on ettei kaikkien atoopikkojen oireet johdu samoista syistä tai reagoi samoin samoihin hoitoihin.
   Ja kun vielä on itselle tätä lapsena kokeiltu usea vuosi putkeen, ja mikään ei muuttunut. Asian kannattajat vaan monesti ottavat itseensä, jos sanoo, että ei mua auttanut yhtään, ja kyseenalaistavat, olenko oikeasti edes kokeillut. Kerran vittuunnuin niin paljon, että kaivoin näytille ne erikoislääkärin ohjeet ruokavaliosta jostain vuodelta nakki.

   Poista
 41. Epäsopivien ruoka-aineiden metsästys voi olla erittäin hankalaa ja aikaavievää. Mun selostus kuulosti varmasti siltä että kaikki tapahtui nopeasti ja helposti. Todellisuudessa aikaa meni paljon ennen kuin viimeinen palikka saatiin loksahtamaan kohdalleen IgG-testeillä (tutkivat viivästyneitä allergioita). Siinä paljastui että olen pahasti yliherkkä myös tattarille, jota on hyvin usein gluteenittomissa tuotteissa. Kun osasin alkaa välttää sitäkin, alkoi iho parantua.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...