8.2.2013

Hedelmä? Ei kiitos.

Vaikka ravitsemustutkijat ovat napit vastakkain monesta asiasta, hedelmien kaikkivoipaisuuteen he uskovat. Hedelmät, nuo luonnon omat karkit, ovat avain laihuuteen, mieskuntoon, älykkyyteen, pitkään elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Olenkin yrittänyt ystävystyä hedelmien kanssa, monta kertaa. Olen perehtynyt marketin hedelmävalikoimiin ja valinnut sekä luomua että tavanomaista. Olen kuorinut, pilkkonut ja maistellut.

Mutta sopua ei synny. Ai miksi? Tein nopean listan.

Ananas. Tämä vain hitusen koivuhalkoa maukkaampi hedelmä on siitä helppo jättää väliin, että a) niitä ei löydy ja b) kypsyyden toteaminen vaatii vähintään amk-tutkinnon. Ananaksen syöjän tunnistaa hampaanvälien ronkkimisesta. 

Appelsiini. Kuoreen puree vain viidakkoveitsi ja operaatioon menee vartti. Kun raatelu on ohi, kädessäsi on valkoinen löllöpallo ja sylissäsi mehut. Lohkojen irroitus siististi on mahdotonta, joten mehujärvi sylissäsi vain laajenee. Joissain appelsiineissa on vielä toisessa päässä "napa". Yh. Onko siinä ollut myös napatynkä??

Banaani. Tarjolla on yleensä vain ruskeapilkullisia tai vihreitä pötkylöitä, jotka maistuvat eri tavalla epämiellyttävälle. Pahimmillaan banaani on kuitenkin hedelmäsalaatissa, jossa se on imenyt kaiken sokerin ja kuorruttanut kaikki muutkin hedelmät muhjullaan. Liittyy läheisesti banaanikärpäseen.

Kiivi. Päästään ns. kiveshedelmien pariin. Oletteko koskaan kuulleet sanontaa, että onpa kiivinmakuinen? Ette ole. Koska kiivi ei maistu yhtään millekään! Vessapaperissa on enemmän makua kuin tässä karvapallossa. Plussaa siitä, että aika moni on tälle allerginen.

Kärsimyshedelmä. Kuuluu saman hedelmäryhmään kuin yllä. Puudelin pallin näköinen pallero sisältää limaa ja sairaasti siemeniä, jotka ovat tiukasti kiinni sisäpinnassa. Jää epäselväksi kummassa asiassa maku on. Kaapiminen muistuttaa jotain lääketieteellistä operaatiota.

Mandariinit. (incl. satsumat, klementiinit - mitä eroa näissä muka on?) Nämä ovat hedelmistä positiivisimpia: tulevat kätevissä pakkauksissa ja annospaloissa, mutta ne ovat hyvänmakuisia vain yhtenä päivänä vuodessa. Kun syö eltaantuneen mandariinin, voikin sitten odotella vuoden sitä seuraavaa hyvää hetkeä. 

Meloni. Vesimeloni on elefantin pään kokoinen ja -painoinen hedelmä, joka myydään yleensä lievästi muussaantuneina lohkoina. Ehkä siksi, että kodeissa ei välttämättä ole kaarisahaa viipalointiin. Vetiset, ylimakeat viipaleet ovat täynnä siemeniä, joita pitää syljeskellä joka suullisella pois. Tahroja ei saa pois millään. Plussaa siitä, että kamala maku muuttuu puuksi noin puolivälissä. Äitelä hunajameloni on TOP 1 inhokkini.

Omena. Omput ovat saavuttaneet salakavalasti maineen lääkärin karkoittajana, vaikka kaikki terveellinen matsku on yleensä poistettavassa kuoressa. Osa on haukatessa atomeiksi hajoavia jauhopalloja ja osa taas ylimakeita mehupommeja. Vain kirpeitä vihreitä pitäisi myydä. Yhteistä kaikille ulkomaisille lajikkeille on liukas kemikaalivoi, jota ei saa pestyä pois edes fairylla. Kauheimmillaan omena on tavallisessa salaatissa.

Päärynä. Liian makeuden lisäksi syöminen on vähintäänkin haastavaa. Jos ajattelit syödä päärynän duunissa, kannattaa varata tähän projektiin koko lounastunti: suojaa ensin työpöytä ja näppis muovipressulla, pue päällesi haalarit ja hanki suojalasit. Syömisen jälkeen käy pesemässä naama ja kädet kyynerpäitä myöten.

Rypäleet. Yhdessä ryppäässä on syöntikelpoisia nappuloita noin puolet. Elämyksen kruunaavat kitkerät siemensattumia, jotka poistavat takahampaiden paikat. Rypäleistä saa onneksi erittäin hyvää juomaa.

Käyttökelpoisin hedelmä onkin sitruuna. Sehän ei oikeastaan kaipaa muuta kuin lorauksen giniä ja vissyä.

Hotellihuoneen tyynyllä on marianne-karkki eikä ananas, ihan syystä.

Ps. Tuoreita hedelmiä ällömpiä ovat ainoastaan kuivatut hedelmät ja hedelmät ruoissa. Eräs lupaavasti alkanut parisuhde päättyi siihen, kun piilotin slaissin kinkku-banaani -pizzaa yucca-palmun juurelle.

101 kommenttia:

  1. Tämä oli kirjoitettu ystävälleni Nooralle synttärilahjaksi. Jatkan kyllä yrittämistä.

    VastaaPoista
  2. Kuka helvetti laittaa banaania pizzaan?? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä taisi olla myös mandariinia.

      Poista
    2. Siis minä laitan banaania pitsaan! Banaani&salami-komboa parempaa pitsantäytettä ei ole. Nevör.

      Poista
    3. Kaikki keravalaiset pizzeriat. Welcome to the ghetto. :D

      Poista
    4. Satu, onko se Tammelalaisen vai islantilaisen perheenäidin traditio? :D

      Phocahispida, jaha, ananas ei siis olekaan ainoa virallinen pizzan pilaaja raaka-aine!

      Poista
    5. Hah, mä opin pistämään banaania pitsaan Kallion Kettusessa. Se ON ihan törkeän hyvää. Mut mandariinit tomaattikastikkeessa on kyllä jo ihmisoikeusloukkaus.

      Poista
  3. Appelsiini on itse asiassa ihan helppo kuoria. Mun pitäisi varmaan tehdä opetusvideo; isäni aikoinaan mulle opettama tekniikka on pomminvarma (ja siisti).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinin voi myös leikata puoliympyrän mallisiksi siivuiksi, jolloin pystyy pitämään kiinni kuorellisesta reunasta ja nappaamaan sisuksen suuhunsa. Vähemmän roiskuvaa mehua ja kädet ei mee niin tahmaan kuin kuorimismetodissa.

      Poista
  4. Sinullahan on jo hedelmäystävä: avokado :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuus! Jostain syystä en vain muista, että avokado on hedelmä. Ehkä siksi, että se on hyvää.

      Poista
  5. Ananaksen kypsyys testataan vetäisemällä keskimmäisiä tupsulehtiä kevyesti - jos ne lähtevät irti, on ananas kypsä. Tosin sitten pitää vielä tarkastaa, että pohjassa ei näy yhtään hometta, koska silloin se on puolestaan ylikypsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä juuri tarkoitan! Lisäksi Stockan myyjä neuvoi, että sitä pitää haistaa että varmasti haisee ananakselle. Jaha.

      Poista
  6. Jos annat omenalle vielä tsäänssin, niin suosittelen S-ryhmän valikoimissa olevia Juliet-luomuomppuja (mä tykkään niistä vaan, tää ei oo maksettu mainos. Me on syöty niitä nyt kaks talvea..). Ne on aika napakoita, rapeita, makeita ja lisäksi ihan sopivan kokoisia. Ja mä ainakin vedän kuorineen.

    Ja kiivit taas... nehän on superhyviä! Et kai syö liian raakana? Nekin kannattaa ostaa irtoyksilöinä ja syödä siis vasta kun tuntuvat selvästi pehmeiltä sormilla painaessa.

    Oikeestihan voit jatkossa korvata hedelmät marjoilla. Mustikathan on supereista supereinta fuudia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenan pitää olla *kirpeä ja hapan*. Marjat muuten ovatkin loistavia. :)

      Poista
    2. Granny Smith on sun omppus!

      Poista
    3. Niin on! Kun sais vielä luomuna.

      Poista
    4. Mä oon kans pulassa jos en löydä Julieteja kaupasta. Ne on herkkua!

      Poista
  7. Banaania pitsassa??! Huhhuh!

    Päärynän syön muuten aika usein roskiksen yläpuolella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pizza oli jotain aivan hirveää. Ja ne oli jotkut kolmannet treffit, joten mahdollisuutta suoraan palautteeseen ei oikein ollut.

      Poista
  8. Täysin samaa mieltä hunajamelonista. Meillä oli sitä tällä viikolla, ja ajattelin silloin sua (muistin että inhoat hedelmiä) :D

    Noin muuten mulla on ongelmia hedelmien kanssa lähinnä valmisteluosuudessa: se peseminen ja/tai kuoriminen on niin ankeeta hommaa, että mieluummin nappaan karkkipussin tai suklaapatukan ja avaan & syön sen. Nopeampaa ja siistimpää ja parhaassa tapauksessa vie makeanhimon, toisin kuin hedelmät. Eikä ole torjunta-aineitakaan ;)

    VastaaPoista
  9. Hedelmät on ihania!
    Omia suosikkejani ovat banaani, kiivi, viinirypäleet ja verigreipit sekä vesimeloni, koska maku ja helppous.

    Appelsiinit, omenat ja kaikki muu kuorimista vaativa kulkee (yleis)miehen kautta. Hieman syyllistävä "kyllä kai niitä hedelmiä pitäisi syödä, mutta kun kuoriminen" saa usein aikaan valmiiksi kulhoon kuorittuja hedelmiä.
    Ei voi kun tykätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän banaanipizzamiehen jälkeen törmäsin onneksi Koti-insinööriin, joka inhoaa hedelmiä vielä enemmän kuin minä. Eli tässä perheessä täytynee odottaa sitä, että Skidi alkaa niitä kuoria. :)

      Poista
  10. Tykkäätkö hedelmistä smoothien muodossa? Hedelmiä tehosekoittimeen, joukkoon vähän tuoremehua tai maustamatonta jugurttia ja ei kun kone päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tässä toinen salaliitto: tehari pitää kaivaa kaapista, etsiä osat, koota, hedelmät ostaa, kuoria ja pilkkoa ja sitten vasta kone surahtaa päälle. Jonka jälkeen se pitää purkaa osiin, mahduttaa astikseen ja tunkea takas kaappiin. :D Mutta ostan kyllä kaupan marjasmoothieita lähes päivittäin.

      Poista
    2. ^Eimen!! "Ihan helposti surautat ton smoothien", my ass. Not happening.

      Poista
    3. Miksi pitää? ;) Kummasti jokaisessa suomalaisessa taloudessa tönöttää kahvinkeitin keittiötasolla, muun kaivaminen kaapista onkin hirveän vaivaloista.

      Nim. Tehosekoitin tasolla, kahvinkeitin yläkaapissa. Inhoan turhaa rojua esillä, mutta onneksi nätti tehosekoitin ei kuulu niihin.

      Poista
    4. Koska meillä on tasolla vedenkeitin ja leivänpaahdin, yrtit ja leipälaatikko. Valintoja toki, mutta useusperusteisia. :)

      Poista
    5. Nyt kyllä komppaan Katjaa. Meilläkin on hitosti laitteita, jotka on periaatteessa tosi näppäriä ja hyödyllisiä, mutta se kaikki menee ihan hukkaan kun ei niitä voi säilyttää kuin kaapissa. Jaa miksei voi? No koska pöytätilaa on vähän, ja kerran kuussa käytettävä laite ei vaan mee esim. kolmesti päivässä käytettävän kahvinkeittimen edelle. Ehkä niitä käyttökertoja tulis enemmän, jos vehkeet olis valmiiks esillä, mutta en usko että silti yllettäisiin kahvin- tai vedenkeittimen lukemiin millään...

      Poista
    6. Yksi kommentti tuohon usein esitettyyn "ihan helposti surautat smoothien aamupalaksi" -> asuuko kaikki niin isoissa asunnoissa, että äänekkäitä kodinkoneita voi hurruttaa jo aikaisin aamulla? En halua herättää koko perhettä (ja naapureita) siksi, että mamma haluaa vitamiinit soseena. En myöskään imuroi kuudelta aamulla:) Mutta miksi syödä hedelmiä, jos marjat maistuu?

      Poista
  11. Mita jos hurauttaisit mehun niista kerran paiva, se on siistia ja hyvaa, mutta se pitaa ( kuulemma) kumota nopeasti ettei vitamiinit katoa. Niistahan voi tehda sitten kaikenlaisia komboja tai miksei vaikka smoothieita jogurtin kanssa? Meilla on kylla nyt sitrusaikaan niin supereita appelsiineja ettei niissa huomaa edes kalvoja kun ovat niin ohuita. Olen itsekin opetellut hedelmien syöjaksi eika ne aiemmin maistuneet koska niita ei varmasti lapsuudessa ollut monesti tarjolla, mies vetaa niita kun leipaa koska sille on niita aina tuputettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurauttaminen -> katso yllä! Appelsiinia kyllä pitäisi taas kokeilla, edellisestä pn vierähtänyt useampi vuosi.

      Poista
    2. Kuopus eläisi appelsiinilla, se on 2v ja pyytää viidesti päivässä apsiinia tai mandista..
      Saan hyvä äiti-palkinnon varmasti koska lapset syö useasti päivässä tuoreen hedelmän.
      Paitsi ne äidin hedelmät.. sokerisessa mansikkajugussa ja suklaassa :D

      Poista
  12. Kaiholla muistelen joulukuista lomaani ja mm. joka aamuista ihanaa hedelmäsalaattia! :)

    Mutta tuossa sokerijutussa oli maininta mehuista, että "saisitte jostakin hedelmiä" niin eikö teidän lapsetkaan tykkää hedelmistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etelässä on kyllä paljon paremmat hedelmät! Söin ensimmäisen hyvänmakuisen banaanin vuonna 2003 Thaimaassa, muistaakseni myös ananakset oli tosi maukkaita. Kyllä kersat päivähoidossa syö hedelmiä, Snadi tosin on allerginen ainakin kiiville ja omenalle. Mutta himassa niitä ei ole kun ei kukaan niitä osta tai jos ostaa niin ei muista antaa kun ei ole tullut tavaksi.

      Poista
  13. Me syödään päivän hedelmät iltaisin. Kiiwi, banaani, avokado, mansikoita ja maitoa, sauvasekottimella smoothieksi. Simppeliä ja hyvää :)

    VastaaPoista
  14. Huh huh.. :) Eipähän sitä voi kaikesta tykätä, mutta nyt tekee kyllä mieli sanoa, että menee tekosyyttämisen puolelle ;) Eihän se niiden hedelmäparkojen vika ole! Kyllä hedelmät (appelsiinitkin) on oikeesti tosi helppoja (no okei, se päärynä on vähän kauhee..). Viinirypäleet on meidän perheen karkkeja, niissä ei (kuten melonissakaan) ole nykyään siemeniä ja jokaisen yksilön voi syödä kun valitsee kaupassa rasian/pussin jossa ei ole niitä nuutuneita/homeisia tapauksia. Oikea kypsyys on kyllä varmaan kaiken aa ja oo (niinkuin varmasti tiedät avokadostakin). Banaani ei tietenkään saa olla raakaa eikä myöskään ylikypsää löllöä, kiivi on paras hiukan pehmeänä jne. Meidän perheessä hedelmät on näin herkkulakon aikana paras makeankorvike ja alkavat kyllä maistua aina vain paremmilta, kun muut herkut on poistettu ruokavaliosta. Kolmevuotias saa hedelmiä aina herkkuina ruoan jälkeen. Toivotan ja toivon oikein hyvää onnea ja jaksamista hedelmienvalloitusuralle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli hiukan liioiteltu kirjoitus. Hedelmäparkoja en syytä kaikesta vaan osa vastuusta kuuluu pitkille kuljetuksille, varastokypsytyksille ja julmalle lähikauppiaalle, joka myy vanhaa.

      Poista
  15. Vihaan appelsiinin kuorimista joten ratkaisin ongelman leikkaamalla oranssin palleron lohkoihin ja syön sen niistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Tulee kunnon alkuasukas olo samalla, kun vetää appelsiinia niistä lohkoista niin että mehua on korvissa saakka.

      Poista
    2. Tämä on kyllä ihan potentiaalinen keino ja olen vähän pahoillani että mielikuvitukseni ei riittänyt tähän ratkaisuun. :D

      Poista
  16. Hedelmät on jees, jos joku muu misaa ne. Ja kun lähes aina niitä nauttiessa ilmaantuu nokkosrokko (yleensä fritsun näköseksi kaulalle), niin ei vaan viitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiesus, ootko allerginen? Kieltämättä mäkin tartun hedelmiin helpommin, jos ne on pesty ja pilkottu.

      Poista
  17. On ilmeisesti olemassa joku ääneen sanomaton laki, että hedelmistä ei saa olla pitämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Ja varsinkin jos on nainen. Miehiä ei koskaan vaadita syömään hedelmiä. Epistä!

      Poista
  18. :-D ja ???

    Jos hedelmät pitäisivät hoikkana, mun pitäisi olla tosi simpsakka. Olen nimittäin hupsuna hedelmiin, voisin elää niillä. Menen melkein paniikkiin jos kotoa loppuu kaikki hedut. Mutta siis, eihän niillä laihuutta saavuta. Ne on täynnä hedelmäsokeria, vaik onhan monissa myös kuitua, mikä taas on asian plussapuoli.

    Hyviä ovat, nam-nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyn ihan mielenkiinnosta että onks sulla hyvä lähikauppa vai metskaatko hedut jostain spesiaalikaupasta?

      Poista
  19. Vaikka mä ite syönkin hedelmiä silloin kun muistan niitä ostaa, musta on virkistävää, että joku kertoo asian omalta osaltaan näin suoraan. Musta on väärin, että lasten täytyy esim. koulussa syödä juttuja, joista eivät tykkää, koska aikuiset teeskentelevät olevansa kaikkiruokaisia. Kissanvitut! Mun esikoisen koulussa on esim. niin paskaa ruokaa ja välipalaksi limaisia banaaninpuolikkaita ja niitä ei saisi olla syömättä! Saatana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En malta odottaa keskivertoa nirsomman Skidin kouluruokataivalta.

      Poista
  20. Oletko testannut mangoa? Kuoriminen on aika tuskaa, mutta aissssaatana se on hyvää. Puolisen vuotta sitten tuli ekan kerran testimielessä maistettua ja nyt en ymmärrä miten olen voinut elää ilman. Hedelmille ronkeli mieskin on tykästynyt. Ainoa oikea miinus on suht korkea hinta, mutta nyt on onneksi ollut jotain tarjouskampanjoita ja on voitu vähän useammin ostaa. Namnam. Suosittelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangoa en ole testannut muuten kuin vauvansoseena juustokakussa. Ja oli kyllä hyvää. ;)

      Poista
    2. Apua! Ei Mangoa! Mango on ihan mielettömän hyvää, mutta Suomessa hyvän yksilön löytäminen ei kyllä TODELLAKAAN ole helppoa, eikä ne täällä usein maistukaan oikein miltään. Kokeile siis mieluummin jotain muuta :D

      Poista
    3. K-kaupoissa myydään valmiiksi kypsytettyjä mangoja. :)

      Poista
    4. Ei saa Suomesta kunnollista mangoa. Kun on kerran ollut Intiassa mangosesonkina, niin sen kyllä tietää.

      Poista
    5. Koska en ole eksynyt Intiaan mangosesonkina, niin Suomen mangot maistuvat minulle. Mutta niissä on tuo kuoriminen paha ongelma ja kypsyys vielä vaikeampaa. Kaiken hyvän lisäksi onnistui viimeksi ostamaan paleltuneen mangon....

      Poista
  21. Ahhaha!! Päivän naurut. Kiitos :)
    www.lily.fi/palsta/kahden-meren-rannalla

    VastaaPoista
  22. Ihan mielenkiinnosta. Syötkö sä suomalaisiakaan omenoita syksyisin? Ne on musta ihan eri kaliiperia kuin ulkomaiset. Oma lemppari on punakaneli.

    VastaaPoista
  23. Päärynä: Kuule, itse kuorin sen aamulla ja paloittelen tavis pakasterasiaan jonka nostan duunissa jääkaappiin. Mukaan otan leikkelehaarukan, koska siinä on pitkät ja terävät piikit ja sillä ne palat on helppo pyydystää rasiasta ja syödä.
    Joten päärynä ihan kelvollinen syötävä töissä ;) Jääkaappikylmänä vieläpä tosi hyvää.
    -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä päärynät syödään (kuorineen) haarukalla ja veitsellä.

      Poista
  24. Mä olen joskus tätä hedelmäasiaa ajatellessani tullut siihen tulokseen, että hedelmäasenne periytyy. Tietysti ruokailutottumukset muutenkin, mutta hedelmien syöminen eritoten, koska... No siihen saakka en oo pohdinnoissani vielä päässyt.
    Mun himassa syötiin aina tosi paljon hedelmiä, joten meilläkin syödään paljon hedelmiä. Mies - jonka kotona hedelmiä ei niinkään syöty - on tässä melkein vuosikymmenen aikana päässyt vasta harjoitteluasteelle ja suhtautuu hedelmäosastolla asioimiseen vähän kuin johonkin jännään seikkailuun. Se tuo aina ruokakaupasta kokonaisen ananaksen, karambolan tai muuta vastaavaa.

    Mä en kyllä syyllistä ketään, joka on syntynyt Suomeen eikä diggaa hedelmistä. Onhan täällä kaikki hedelmät aika paskoja verrattuna siihen, millaista luonnonkarkkia ne on jossain tropiikissa. Kotimaiset omenat on mustakin ihan perseestä.

    VastaaPoista
  25. Omenista suosittelen Jonagoldia ja Pink Ladya. Mehukkaita ja maukkaita lajikkeita. Eikä niitä tarvitse kuoria, ei niissä niin paljon niitä torjunta-ainejäämiä ole. Tästä oli joku testikin Hesarissa vuosia sitten. Jäisi minultakin omenat syömättä jos ne aikoisin kuoria.

    VastaaPoista
  26. Oma suosikkini omenoista on Honey Crunch, mutta myös Granny Smithit on kyllä hyviä! Btw granaattiomenat on myös hyviä, mutta harmillista kyllä kaupoissa ne on usein aika huonoja. Ja jos sulle appelsiini tuottaa hankaluuksia, niin ehkä on parempi olla suosittelematta niitä. ;)

    Mä kyllä tykkään hedelmistä paljon ja syön päivittäin.
    Mutta makuasioita. :D Itse en tykkää esimerkiksi lainkaan viineistä tai oluesta, enkä oikein mistään juustoista muuta kuin ruoissa sulatettuna...

    VastaaPoista
  27. Itse kyllä pidän hedelmistä, mutta yhdyn niiden käsittelyn hankaluuteen.
    Banaani, omena, kiiwi, rypäleet ja meloni vielä menee, mutta jo mainittu mango on aina raakaa ja maistuu kamalalta, päärynä muuttuu soseeksi jo kuorittaessa ja appelsiinissa ei ole edes mitään syötävää.
    Eikä niitä tule ikinä ostettua. Kiiwi on kyllä suosikki mutta syömistä rajoittaa puolison allergia. Saanpahan olla illan rauhassa kiiwin syönnin jälkeen :)

    VastaaPoista
  28. Kaikki ravitsemusasintuntijat kylläkin sanovat, että marjat ovat moninkertaisesti terveellisempiä kuin hedelmät.

    Monessa hedelmässä ei juuri muuta ole kuin paljon sokeria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, taas jotain "ravitsemusasiantuntija"-ortopedejä :D
      Ravitsemustiedettä opiskelleena on pakko korjata anonyymin tietoja: Hedelmistä saa mm. kuitua, vitamiineja ja polyfenoleja ja hedelmien luontainen fruktoosi on ok terveyden kannalta. (Vaikka ruokavalioon lisätyllä fruktoosilla ja etenkin fruktoosisiirappilla, jota lisätään esim. juomiin, onkin todettu olevan haittavaikutuksia.)

      Hedelmien, marjojen ja kasvisten (siis kaikkien näiden) käytöllä on todettu yhteys mm. alhaisempaan inflammaatioon (tulehdusarvoihin), verenpaineeseen ja kolesteroliin.

      Poista
    2. Eikä tuo marjojen erottaminen hedelmistä perustu mihinkään muuhun kuin johonkin vanhaan käytäntöön. Marjat ovat hedelmiä, marja on yksi hedelmätyyppi. Myös pähkinä on hedelmätyyppi. Esimerkiksi tomaatti, sitrushedelmät, kurkku, melonit ja kurpitsat ovat marjoja mutta esim. vadelma ei ole.

      Hedelmät sisältävät huomattavan paljon vettä, eli niistä saatava sokerin määrä jää aika pieneksi, ellei niitä sitten syö hillittömiä määriä eli lähemmäs kiloa päivässä. Ja ennen alkaa varmaan jo tökkiä muillakin kuin Katjalla.

      Se pitää kyllä paikkansa, että pohjoisessa avomaalla kasvaneet kasvaneet marjat (sanotaan nyt näin kansanomaisesti), omenat ja kasvikset sisältävät enemmän antioksidantteja kuin etelämpänä kasvaneet.

      Poista
    3. apua, mikä vadelma on?

      Poista
    4. Vadelmassa on monta pienen pientä kirsikan tai luumun kaltaista kivellistä hedelmää kasvanut toisiinsa kiinni. Kaikissa pienissä palluroissa on sisällä yksi siemen.

      Marjan tunnistaa siitä, että hedelmä jakautuu useampaan lohkoon, tyypillisesti kolmeen ja jokaisessa lohkossa on paljon siemeniä. Tämän näkee esim. kurkusta, kun sen leikkaa poikki.

      Poista
  29. Mun lemppari on, kun Lazytown-lastenohjelmassa (jota olen hoitovapaalla joutunut katsomaan) hedelmiä kutsutaan sporttikarkeiksi...

    VastaaPoista
  30. Mites greippi? Ei ole ainakaan makea. Kovin helppo ja käytännöllinen syötävä se ei tietenkään ole.

    VastaaPoista
  31. Nauroin oikeesti NIIN paljon tälle kirjotukselle! :'D

    Itse tykkään kyllä paljon hedelmistä, mutta olihan tuossa kieltämättä totuuden siemenkin mukana ;)

    Suosittelen lähtemään liikenteeseen sillä, että kokeilet aina jotain sesongin hedelmiä. Niillä on edes vähän enemmän toivoa, että maistuisivat jollekin täällä kaukana Pohjolassakin.

    P.S. Mä aina kokeilen sormella viinirypäleitä siitä rasian raosta, että onko ne sellasia kovia ja kiinteitä = maukkaita rypäleitä, pehmeät viinirypäleet on kamalia! Yh. Jauhoinen omena on toinen yh. Ja pilkullinen banaani, yh. :D

    VastaaPoista
  32. Täytyy sanoa että kerrankin olen täysin eri mieltä kanssasi:D

    VastaaPoista
  33. Parhaat hedelmät löytyvät herra DelMonten purkista, mieluiten sokeriliemessä :-D

    KaisaE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Säilyketölkitetyt ananaspalaset ovat (melkein) kuin karkkeja.

      Poista
  34. Piristävää, että naisihminen uskaltaa tunnustaa vihaavansa hedelmiä! Odotin sitä, että raskaana ollessa hedelmät ja vihannekset alkaisivat himottaa, mutta ei... Perunaa ja lihaa teki mieli. Pidän kyllä he-vistä tietyin rajoituksin, mutta olen monille allerginen. Ne loput, banaanit ja sitrukset sisältävätkin yllä mainittuja rajoitteita.

    Toisaalta, jos ihminen tykkää marjoista ja avokadosta, eikö se ole jo aika paljon? Uusia tuotteita voi ottaa listalle yksi kerrallaan siedätysmielessä.

    VastaaPoista
  35. Ananas kannattaa paistaa! Siitä tulee ihan älyttömän hyvää, kun se tirisee omassa sokerisessa mehussaan ja karamellisoituu kunnolla. Ai että! Sopii täydellisesti grillatun lihan lisukkeeksi. Kylkeen vielä jotain suolasta juustoa..

    VastaaPoista
  36. Tuo "näppärästi surauttaminen ihanaksi smoothieksi" ei tosiaan ole hirveän näppärää. Ja itse en kertakaikkiaan pysty innostumaan mistään mössätystä hedelmäliejusta...En muutenkaan kyllä hirveästi pidä mistään pirtelöistä tai vastaavista. Mutta ananasta laitan pitsaan ja juuri näin tammi-helmikuussa syön joka ilta verigreippiä, tosin hiton sotkevaa puuhaa se on, mutta samalla voi sentään katsoa telkkaria. Ja töissä nyt menee mikä vaan, eli jos jostain ilmestyisi mun työpöydälle kerran päivässä lautasellinen valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja hedelmiä niin söisin mielelläni :-)

    VastaaPoista
  37. Komppaan Krisiä, tuosta asenteen peritymisestä, meillä kotona syötiin paljon hedelmiä ja marjoja ja niin syön minä yhä edeleen. Miehen kotona taas ei ja ei se osaa vieläkään oikein hedelmiä syödä... Lapset taasen vetää hedelmiä ihan hullun lailla, jos vaan joku niitä heille jaksaa kuoria.

    Ja meillä menee kyllä ihan kaikki hedelmät... kuoriminen on välillä kypsää, mutta nykyään teen usein itselleni iltapalaksi hedelmälautasen,jossa erilaisia hedelmiä. Yleensä siinä vaiheessa kun alan kuoria itselleni hedelmiä, ilmestyy selän taakse "lapsijono" kysymyksineen. "Kuoritko samalla mullekin appelsiinin, omenan jne...?" Ja äiteehän kuorii, sitten vaan hyvä käsien pesu (yäk toi appelsiinien töhnä., jota ie tahdo saada pois millään) ja herkuttelemaan.

    Melonia menee varsinkin kesällä kilokaupalla, meillä kaikki tykkää melonista myös salaatissa ja mikä sen parempaa kuin hunajameloni ilmakuivatun kinkun kera ?

    Hedelmäsalaattia teen aika usein lapsille evääksi/välipalaksi, sitä menis vaikka kuinka paljon kun jaksaa vaan tehdä. Ei meilläkään kyllä mies syö muita hedelmiä kuin tuota salaattia, jos sitä tarjolla on.

    Tässä päivänä muutamana hiukan huvitti kaupassa kun ostin viikonlopuksi kaksi isoa n. 3 kg pussillista appelsiineja, ne oli meillä syöty muutamassa päivässä. Ja banaaneja ostan tertun päivässä...viikonlopuksi yleensä 2 terttua, jotka tuskin riittää...

    Joskus meillä oli banaanien kanssa ongelma, kun menivät hiukan ylikypsiksi, joten kukaan ei halunnut syödä niitä. Käytin ne sitten smootiehen, kun siinä ei ylikypsyys tunnu mitenkään. Smootieta voi myös tehdä pakastehedelmistä eli smootie sekoituksista, mutta ei ne ole niin hyviä kuin tuoreista tehdyt.Muutenkin olen enemmän marjasmootieiden kannalla ihan maun kannalta.

    VastaaPoista
  38. Se nopsasti surauttaminen menee niin, että ostetaan pakastealtaasta marjat ja valmiiksi pilkotut hedelmänpalat, avataan pussi, kaadetaan kulhoon ja mehua päälle. Vedetään sauvasekoittimella soseeksi. Sauvasekoitin astianpesukoneeseen, kulhon sisältö mahaan ja se on siinä.

    Kaikki muu on vaikeaa.

    VastaaPoista
  39. Minä en myöskään erityisesti pidä hedelmistä, huolimatta siitä, että kotona niitä aina syötiin (että se siitä kasvatus- ja tottumuskysymyksestä). Avokado on helppo syödä, halkaisee hedelmän ja kaapii sisällön suuhunsa. Appelsiini halkaistaan kahtia ja puserretaan mehut ulos, joko käsivoimin (miesten hommaa) tai sellaisella sitruspusertimella. Helppoa ja hyvää, ei tarvitse syödä niitä valkoisia nahkoja lainkaan. Hunajameloni on hyvää, kun viipaleen päälle kääräisee siivun parmankinkkua. Kotimaiset ja luomuomenat pestään ja syödään kuorineen, lajikkeen täytyy olla kirpeä.

    Muut hedelmät menee sitten lähinnä drinkkilasin ja booliastian koristeena. Kyllä ne vitamiinit, kuidut, hivenaineet ja muut saa sitten marjoista ja vihanneksista. Ne on yleensä parempia ja helpompia syödä kuin hedelmät.

    VastaaPoista
  40. Päärynän syömiseen sain loistovinkin työkaverilta. Hän nimittäin pilkkoo päärynän kuorineen n. 1 cm vahvuisiksi siivuiksi. Juu nou, silleen eka piitti on kanta ja vika piitti on se toinen kanta.. :D Sitte semmosen pyörylän kuorii hedelmäveitsellä ja kerralla suuhun. Ei muuten tuu sotkua.. Olipa loistokas selitys, pitäis tehdä video tästäkin.. :)

    VastaaPoista
  41. I couldn't agree more...

    Olen ihan oikeasti yrittänyt saada hedelmiä ruokavaliooni, koska ne ovat niiiin terveellisiä ja lisäävät terveitä elinvuosia vähintään neljännesvuosisadan. Mutta kun ei pysty... luetelluista syistä :-/

    VastaaPoista
  42. Oikeastaan pidän vain kotimaisista appelsiineista ja kypsänä poimituista nollakilometripersikoista. Maailmassa on jotain vikaa, mikäli paikoissa missä ruokaa kasvaisi ei oikein tahdo löytyä minkään valtakunnan duunia.

    VastaaPoista
  43. Tekstisi voisi olla meidän poikien kirjoittama. Tosin eivät tietääkseni vielä käytä sitruuna tuohon mainitsemaasi tarkoitukseen, mutta eipä meillä hedelmätkään tee kauppaansa. Ehkä se pitää ruokalaskun pienenä, kun ei tarvitse olla ostamassa kalliita "etelän hetelmiä". Ei niitä kukaan syö kuitenkaan....

    VastaaPoista
  44. Aivan vierestä tämä mutta ohessa linkki kivaan Vauva-lehden keskustelupalstan viestiketjuun. Ehkäpä lisäät tänne omat kommenttisi aiheesta...


    http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1779586/mika_vie_vanhemmilta_voimat

    VastaaPoista
  45. Mandariini EI ole sama asia kuin klementiini tai satsuma! Jälkimmäiset on niitä pieniä ja makeita/mauttomia ja usein vielä kamalan vetisiä. Mandariinit on usein melkein yhtä isoja kuin appelsiini (helpompi kuitenkin kuoria), mehukkaita ja ihan tautisen hapokkaita! Suosittelen kokeilemaan :)

    Suomessa hedelmät ei talvella maistu miltään, paitsi omenat joille oon viime vuosina kehittänyt ärhäkän allergian, joten se siitä hedelmien syönnistä sitten. Ainoastaan sitrushedelmät menee tähän aikaan vuodesta...

    VastaaPoista
  46. Täysin samaa mieltä. (myös siitä avokadosta)

    Opettelin syömään hedelmiä vasta viime syksynä appelsiinin muodossa. Niiden kuoriminen on helvetillistä, joten olen ottanut tavaksi leikata terävällä veitsellä kuoret ensin pois leikkuulaudalla (30 sec. homma) ja sitten paloittelen sen appelsiinin kulhoon. haarukalla suuhun. (välillä mantelivoita/pähkinävoita sekaan)

    Ei jää niitä nihkeitä valkoisia osuuksia ainakaan lohkojen ulkopuolelle, hukkaan ei mene melkein mitään, ja syöminen telkkarin edessä onnistuu ilman, että koko sohva on oranssissa tahmassa.

    Muut hedelmät saa jäädä kauppaan. (valmiiksi kypsytetyt muahahaha. ne on vaan kalliimpia raakoja hedelmiä)

    VastaaPoista
  47. Kiitos tästä hauskasta postauksesta, sain päivän naurut :D

    VastaaPoista
  48. Taidetaan olla ihan eri mieltä tässä asiassa. Minä en ole koskaan havainnut mitään ongelmaa appelsiinin kuorimisessa - ehkä syynä on se että appelsiini on lempihedelmäni ja kuorimista on tullut harjoiteltua niin paljon. Greippi on myös yksi lemppari, ja sitäkin on ihan helppo syödä. Kiivi on hyvää. Myönnettäköön että joskus päärynät maistuvat puulta, mutta juurikin ne kaiken sotkevat mehukkaat päärynät ovat niitä parhaita. Tykkään lähes kaikista hedelmistä, myös (etenkin) kotimaisista omenista. Ainoa mitä en voi sietää, on Avokado, aivan kamalan makuista tahnaa.

    VastaaPoista
  49. Miksi kaikkien pitäisi edes syödä hedelmiä? :D

    Marjat ja vihannekset rokkaa.

    Hedelmäsokeri saattaa hiilariherkillä olla kiloja kerryttävä tekijä siinä missä valkoinen sokerikin...

    VastaaPoista
  50. Ei mitään järkeä syödä tuontihedelmiä, jos syö suomalaisia marjoja. Paljon ekologisempaa ja uskallan sanoa että terveellisempää! Kiitos hyvistä jutuista.

    -Em

    VastaaPoista
  51. Kannattaa googlata fruktoosin epäterveellisyydestä, minäkin jätän hedelmät syömättä siksi :)

    VastaaPoista
  52. Fruktoosifoobisille anonyymeille niitä googlaustuloksia:

    "Myös hedelmät sisältävät fruktoosia, mutta suurin osa hedelmien sokereista on yleensä muita sokereita, lähinnä sakkaroosia. Hedelmäsokerin nimi on siis hyvin harhaanjohtava."

    "Totean tähän alkuun, että kun kliinisissä tutkimuksissa on tutkittu mahdollisia fruktoosin haittoja, yhtään näistä tutkimusta ei ole tehty hedelmillä."

    "Marja-Riitta Taskinen lopettaa Diabetes-lehden artikkelinsa: Hedelmistä ja marjoista ei tarvitse luopua fruktoosin vuoksi. Ne ovat superruokaa…"

    Ei lisättävää tähän aiheeseen.

    Vaikka postaus oli tarkoituksellisesti liioiteltu ja sen puolesta olisi ollut hauska lukea, jos ei itsekään hedelmistä innostuisi. Mutta suurin osa postauksessa esitetyistä "ongelmista" tuntui olevan kirjoittajan omassa nirsoudessa ja viitsimyksessä. Ei ruuanlaitto ole helppoa, puhutaanhan tuoreista raaka-aineista joita ei vaan kaadeta valmiista pussista suoraan lautaselle. Vaatii ainoastaan asennetta ja opettelua, niin saat varmasti hyvää - hedelmistäkin. :) Netti on reseptejä pullollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postauksissani on hyvin huumoria ja kärjistyksiä - ei viitsitä pilata tunnelmaa jäykistelemällä, jooko? :) Fruktoosifobia (Jani Kaaro kirjoitti aiheesta hyvin) ei ole syynä hedelmien välttelyyn vaan *maku*. Siinä ei viitseliäisyys auta, vaikka kuinka toivoisi. :)

      Poista
  53. Banaania pitsassa ? tai no ylipäänsä missään yäk

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...