17.2.2013

Aikuisia kaksi, sylilapsia nolla

Sain syntymäpäivälahjaksi aikuisten reissun! Hintaan sisältyy vapaavalintainen kohde lentoineen ja majoituksineen. Vaatimuksina oli ainoastaan toukokuinen kolmen päivän aikaikkuna (eli Mummin hoitolavaraus), mikä käytännössä tarkoittaa Euroopan rajojen sisällä pysymistä.


Lahja oli mieleinen, mutta valinta yllättävän vaikea. En ole pikapyrähdysten ystävä. Haluan lomailla rauhassa: purkaa kamani kaappiin ja pohdiskella päivä kerrallaan mitä perillä tekisi. Toiseksi, olen aurinkolomailija. Haluan käyttää lomalla aurinkolaseja ja bikineitä. Viis veisaan museoista, kreiseshoppailusta ja arkkitehtuurista. Lisäksi yhteinen loma on sen mittaluokan harvinaisuus, että kaikki vastoinkäymisten riskit pitää minimoida.

Kun tutkiskelin Helsinki-Vantaalta lähteviä suoria lentoja, tajusin, että olen käynyt Pohjoismaiden pääkaupungeista vain Tukholmassa (päivittäistä Helsingin visiittiä ei lasketa). Olen bilettänyt Roppongilla Tokiossa, pelannut futista Ipanemalla ja ihaillut betoniin valettuja tähtiä Hollywood Boulevardilla, mutta Oslo, Kööpenhamina ja Reykjavik ovat tuntemattomia. Jotenkin ne ovat... liian lähellä. Mutta jos Tukholma on mielestäni mahtava paikka, miksi muut olisivat poikkeuksia?

Valitsin Köpiksen. Koska se on etelässä ja hyllystäni sattui löytymään myös Mondon Kööpenhaminan matkaopas. Sitäpaitsi se katkarapuleipä on hiton hyvä.

Ps. Olisin kyllä halunnut tännekin: Sadun järkkäämä Islannin kiertoreissu hevosen selässä kuulostaa aivan täydelliseltä lomalta! (Kuvittelen osaavani ratsastaa, sillä eihän edellisestä sessiosta ole kulunut kuin 20 vuotta.) Jään odottamaan tästä lapsiperheversiota tai toivon, että näitä järjestetään vielä muutaman vuoden päästäkin.

Kuva: Sagamatkat

29 kommenttia:

 1. Oon kans miettinyt Köpistä, jos nyt ylipäätään ikinä pääsen irti. Ois kiva, lähellä, puhuvat kieliä. Joku saisi muuttaa kissojen kans meille pariksi päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun asiat ovat liian lähellä, niitä ei edes huomaa kaivata. Kööpenhamina vaikuttaa mielikuvissani sympaattiselta paikalta!
   Pahoittelut aiheesta poikkeamisesta, mutta tuohon kissa-asiaan sen verran, että onkohan olemassa (netti)yhteisöä, johon voisi ilmottautua kissa- (ja asunto)vahdiksi? En asu Suomessa, mutta voisin kuvitella sielläkin vieraillessa hoitavani etenkin kissoja, ja miksei muuallakin maailmassa lomamielessä tai omassa kotikaupungissa lemmikkikiintiön täyttämiseksi.

   Poista
  2. Stadin aikapankissa näkee aika usein kissanhoitoilmoituksia.

   Poista
 2. Köpis-vinkki: vuokratkaa polkupyörät! Niillä on tosi kätevää suhailla siellä paikasta toiseen, eikä kaupungissa ole käytännössä yhtään mäkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ehdottomasti! Vuokrattiin Amsterdamissakin ja hyvin pääsi paikasta paikkaan. Paitsi et mehän oltiin ihan täysiä turisteja fillarin selässä, ei yhtään tajuttu missä kaistat meni ja ajettiin keskellä tietä. Köh.

   Poista
 3. Köpis, mahtavaa! Lyhyt lentoaika, mutta ihan kuin Keski-Eurooppaan menis. Ihania ravintoloita, oluttupia ja kivoja baareja <3 Ens kerralla sit Reykjavik ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tulla hei sinne laavapellolle ens kesänä koko perhe (voidaan majoittaa kersat teille ni ukkos saa useamman lapsen fiilistä). Promise! ;)

   Poista
 4. Pietari on toinen lähellä oleva, upea, kaunis kaupunki! Viisumista ei kannata ottaa stressiä, koska sen saa nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Venäjä-ongelma. Ei kiinnosta yhtään, ei maa eikä kulttuuri. Jotenkin toi hallinto ja kaikki ihmisoikeusloukkaukset on tehneet siitä mun silmissä epäkiinnostavan mestan. Tietenkään ei pitäis pelkän uutisoinnin antaa muodostaa kuvaa maasta, mutta ei voi auttaa.

   Poista
  2. Joo, voihan Venäjä. Matkailu on kivaa, ja Itä-Euroopan rähjäromantiikka kiehtoo, mutta. Jotenkin se vaan on niin ärsyttävän omahyväinen, korruptoitunut piittaamattomuuden kuorruttama vastakohtien maa, että ei kiinnosta. Olen kerran ollut vajaan viikon Pietarissa (työporukan reissu, ryhmäpaine pakotti osallistumaan :D ) ja meillä oli koko ajan asiantunteva, kaupungissa vuosia työskennellyt työtoverimme oppaana. Silti. Kurjaa, kun ei vaan napannut vaikka kuinka yritti. Pisteeksi iin päälle miliisit ottivat meidät silmätikuksi, kun olimme rautatieasemalla lähdössä kotiin, ja melkein ei päästy matkaan. Long story, erinäisiä käteisellä maksettavia sakkovaatimuksia ja esimiehillä uhkailuja jne. Melko jännittävää, eikä mitenkään hyvässä mielessä.

   Niin että Pohjoismaat on siinä(kin) mielessä miellyttävämpiä. Ja, Oslossakin, vaikka jotkut täällä muuta väittivät, on vaikka mitä nähtävää, riippuen tietty mitä hakee. Ja norjalaiset on sosiaalista ystävällistä väkeä. Toivon, ettei kukaan tee suomalaisistakaan kansana johtopäätöksiä jonkun yksittäisen nuivailijan perusteella. :-)

   Enivei, kevätloma Köpiksessä kuulostaa aivan loistolta!

   Poista
 5. Aikuisten loma Köpiksessä - loistavaa, nauttikaa! Mun täytyy tosin hehkuttaa Köpistä myös lapsiperheille, vietimme nimittäin upean kaupunkipäivän kahden alle kouluikäisen kanssa ( joista toinen, viisivuotias on täysin toivoton kävelijä) mitä en ikinä olisi uskonut etukäteen. Ratkaisu oli cargobike vuokraamosta - siis pyörä jossa on niin iso kuljetuslaatikko edessä että pari lasta mahtuu näppärästi, kuomukin oli suojaksi. Sillä päästiin nähtävyyksiin ovelta ovelle, ei tarvinnut jalattoman kaverin kauheasti rasittaa itseään, nukkuipa tyyppi jopa päiväunet boksissa kun ajelimme kaupungin laitamilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen aivan hurahtanut cargobikeihin! Hankkisin heti jos olisi joku mesta missä sitä voisi säilyttää!

   Poista
 6. Hyvä valinta! Kävimme syyskuussa, ja tykkäsin kovasti. Köpis on jollain tavalla aivan erilainen kuin Tukholma. Rennompi, sanoisin. :) Joka toinen bloggaaja on varmaan kirjoittanut aiheesta, mutta spämmään kuitenkin omalla tekstilläni: http://tiikkutuumailee.blogspot.fi/2012/09/matkapaivakirja-hel-cph-hel.html .

  God rejse!

  VastaaPoista
 7. Oltiin juuri perheen voimin (kaksi aikuista, yksi alle vuoden ikäinen mukelo) Reykjavikissa. Mahtava paikka! Kaksi olisi voinut tutustua paremmin kaupungin epäilemättä monipuoliseen kahvila-, baari- ja yöelämään, mutta myös lapsen kanssa oli tosi kivaa. Vaikka Reykjavik ei ole koolla pilattu, tylsistyminen ei päässyt iskemään viikon loman aikana. Muksun reissun kohokohtia olivat ehdottomasti uintireissut, ja uimaloitahan Islannissa riittää. Yleensä en mene samaan paikkaan toista kertaa (mikä lie periaate, saan kyllä aika ajoin kuulla tästä), mutta Islannissa jäi moni paikka näkemättä ja asia kokematta.

  Köpis on kiva, mutta mielestäni aika hintava. Christianiaa kannattaa käydä kurkkaamassa, on se sen verran kummallinen paikka keskellä kaupunkia.

  Oslo on ainoa pohjoismainen pääkaupunki, jossa en ole käynyt, mutta ei tee juuri mieli edes mennä. Em. Islannin-reissulla meillä oli vaihto Oslossa, ja ainakin kentän henkilökunnasta sai sen verran ylimielisen kuvan, että saavat norjalaiset olla mun puolesta ihan omissa oloissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään pikkupaikoista! Ja Islantiin on päästävä ihan kirjailijakollega Sadunkin takia. :) Oon muuten siinä käsityksessä että Norja olis superkallis paikka ja siksi vähän vaikea turistikohde.

   Poista
  2. Mä oon ollut Oslossa työmatkalla (jonka aikana jäi vähän vapaa-aikaa kaupungilla oloonkin) eikä tartte mennä enää :D Enough said. Oikeasti, Oslossa ei ole oikein mitään kiinnostavaa, ja joo, se on superkallis (sen sijaan Pohjois-Norja vuonoineen kiinnostaisi).
   Tosin ei Tukholmakaan nykyisillä kruunun kursseilla mikään halpismesta ole... Mies oli siellä just ja tilas hotellin (joo, hotellin) baarissa oluen tietämättä vaihtokursseista hölkäsen pöläystä. Himassa Visalaskua katellessa selvisi, että tuoppi oli maksanut 12 euroa.

   Poista
 8. Hyvä valinta! Ennen vauvan syntymää tykkäsin matkailla Köpiksessä ja kai sinne voisi natiaisenkin kanssa mennä. Toukokuussa voi jo nauttia hienoista puistoista! Paikalliset leipomot ovat tutustumisen arvoisia ja no, pyöräilyn suhteen Helsinki on täysi takapajula vertailussa. Toivoisinkin että täkäläiset kaupunkisuunnittelijat ottais joskus fillarin alle ja lähtisi sinne tutkimaan miten maailma makaa. Hyvää lomaa teille sitten kun sen aika on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tässähän alkaa ihan matkafiilikset nousta kun ajattelee toukokuuta, puistoja, filalrointia, brunsseja...

   Poista
 9. Jeii, A-luokan matka :) Me ollaan lähdössä samalla kokoonpanolla pääsiäiseksi miehen kanssa Prahaan, can't wait :) Ei tosin olla ikinä oltu missään mihin ei pääse laivalla, joten aika jännääkin :D Mutta parempi varmaan aloittaa kaksin ennen kuin lasten kanssa mihinkään lähdetään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa reissua teille, toivottavasti kelit suosii! Lasten kanssa reissaaminen on kyllä oma taiteenlajinsa, jossa kehittyy paremmaksi mitä enemmän sitä tekee. :)

   Poista
 10. Olimme marraskuussa vastaavalla reissulla Köpiksessä. Vuokratkaa polkupyörät, jos yhtään tykkäätte pyöräillä! Ravintoloita oli monta ja hyviä :) ja on se luksusta herätä rauhassa ja nauttia aamiainen jossain - hotelliaamiainen ei ole välttämätön kun ihania brunssipaikkoja on kaupunki täynnä. Rentoa lomaa! Ps. Ticket-to-heavenin outlet on kävelymatkan päässä pienestä merenneidosta, ettei totuus unohdu :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti vuokrataan fillarit. Ja valmis aamiainen. <3

   Poista
 11. Köpis on kiva, mutta Oslo vielä parempi! Norjalaista hyvinvointia ja ilonpitoa ei voita mikään! Eli seuraavaks sinne sit. ;)

  VastaaPoista
 12. Elämäni parhaimman hotelliaamiaisen olen löytänyt justiinsakin Köpiksestä: http://www.admiralhotel.dk/default-da.html

  Kivaa matkaa!

  VastaaPoista
 13. Nyt vasta huomasin että joku ei ollu löytänyt Oslosta mitään.. ihme juttu. Kaikki ne upeat maisemat, lämmitetyt terassit, lampaantaljat ulkoterasseilla, eli Oslossa voi bilettää talvellakin oikeasti ulkona. Ihan mahtava mesta ja norskit on tosiaan niin ilosia ja Norjassa on mielettömän hyvä ruoka ja isot annokset!

  VastaaPoista
 14. Köpis on aivan ihana! Laitan sulle privaatisti muutamia vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 15. Kööpenhaminan paras brunssi on kansallismuseossa. Hieman hintava toki, mutta hintansa väärti. Suosittu, eli täytyy usein varata etukäteen (onnistuu netissä). Nørrebro on täynnä söpöjä mieleenkiintoisia putiikkeja ja kivoja kahviloita. Erityisen mukavia katuja siellä ovat esim. Elmegade, Blågårdsgade ja Jægersborggade. Myös Nansensgade heti sillan toisella puolella on kiva. Vesterbrossa on myös monta tosi mukavaa juttua. Christianshavn on kaunis. Keskustassa välttelisin Strøegetiä, mutta kiertelisin kaikki sen ympärillä olevat pikkukadut. Mikäli pidätte oluesta, niin poiketkaa tänne http://mikkeller.dk/the-bar/#. Viiniä tyylikkäästi saa puolestaa täältä http://bibendum.dk/info/ t. 8-vuotta Köpiksessä asunut, nyt jo valitettavasti pois muuttanut.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...