24.1.2013

Kahden kilon teesit

Laihdutusprojektini on ajautunut ahtojäähän. Syksyllä lähti neljän kilon tavoitteesta kaksi kiloa, mutta joulukuussa hyvä kehitys stoppasi. Sain duunia ja kaupan päälle tunnin työmatkan suuntaansa. Kun puoli seitsemältä tulee kotiin, ei ole enää raaka-aineita salille (ainakaan tällä valomäärällä) ja viikonloppu-urheilu ei riitä.


Olisi kehitys hyvin voinut stopata muutenkin, laihduttaminen kun ei ole kovin yksinkertaista pelkän liikunnan avulla. Koska kuitenkin haluan räjäyttää ne kaksi jäljelle jäänyttä kiloa taivaan tuuliin, on pakko korottaa panoksia.

Vaikka viagrasta on jo havaittu kiinnostavia sivuvaikutuksia, ajattelin kuitenkin turvautua siihen ruokaremonttiin. Äh ja voih.

Olen aina ollut hyvin huoleton syöjä. En ole koskaan jaksanut kytätä kaloreita enkä jaksa nytkään. Motivaatio ei riitä erikoisdieetteihin. Muutoksen täytyy tulla pienistä korjausliikkeistä.

Helmikuun teesit ovat tässä.

  • Irtokarkit kokonaan pois. Siis kokonaan. Pulla ja keksit eivät ole koskaan olleet suuri ongelma, mutta en ole ihan varma, haluanko elää ilman irtiksiä ja suklaata. Olen aina silloin tällöin pyristellyt irti sokerikoukusta (se on olemassa!), mutta tällä kertaa vedän nollatoleranssilla kokonaisen kuukauden. Pelottaa jo etukäteen.
  • Ateriarytmi uudelleen tarkkailuun. Säännöllisesti urheillessa ateriarytmi pysyi ihan huomaamatta tiheänä, kun aineenvaihdunta piti huolen näläntunteesta. Nyt pitäisi muistaa syödä välipaloja, vaikka ei yhtään tekisi mieli, jotta se yhtäkkinen himo pysyisi poissa. Työpöydällä ja käsilaukussa pitää siis olla hedelmiä (iso blaah), pähkinöitä ja kuivattuja marjoja.
  • Kaikki turhat juomisen kalorit pois. Aamupalalla tuoremehun sijaan vettä ja viiniä on lupa lorottaa lasiin vain kolmena iltana viikossa.
  • Annoskoko pienemmäksi. Yksi annos ruokaa riittää ihan hyvin, varsinkin kun salaattia mättää helvetillisen satsin lounaan kylkeen.
  • Lopetan illalla leivän mussuttamisen. Jos tekee mieli vetää puolikas paahtoleipäpaketti kymmenen uutisten jälkeen, on päivän ruokailussa ollut jotain päin persettä.

Lisäksi lupaan ja vannon, että huhtikuussa alan pyöräillä duuniin vähintään kaksi kertaa viikossa.

Muuta en tähän hätään keksi. Keksittekö te?

83 kommenttia:

  1. Hyötyliikunta! Valitse portaat hissin sijaan, parkkeeraa auto kauimmaiseen ruutuun jne. Katsotko jotain ohjelmaa joka päivä? Salkkarit, uutiset? Tee pieni lihaskuntopiiri mainostauolla tai ohjelman aikana, niin johan alkaa tuloksia syntyä :) Pieniä asioita, mutta kaikki yhdessä tekevät paljon ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä valitsen aina portaat enkä autoile tai katso tv:tä. Kävelen päivässä vähän vajaa 40 min kodin, duunin ja pysäkkien väliä. Mun illat menee tässä *koneella*. :D Laihtuisin jos lopettaisin bloggaamisen.

      Poista
    2. No, no... bloggaamista et lopeta! Kenen kanssa muuten olisin eri mieltä?

      Tehokkain tietämäni tapa hoikistua (tai no, miten sen ottaa) oli raskausdiabetes, joka hoitui ruokavaliolla. Kun säännöllisesti verensokeria mittaa ja jokainen lipsahdus vetää mittarin lukemat kattoon, niin maha kasvoi, mutta paino ei noussut. Tuosta jäi päälle se, että juon nykyään teeni ja syön puuroni ilman sokeria. Ja annoskoot, joille työpaikalla pojat naureskelevat ("jos meillä lapset ottaisivat noin vähän, mittaisin kuumeen").

      Poista
    3. Mun ruokailutottumusten huono ja hyvä puoli on se, että en syö kauheasti piilosokeria, teet, puurot ja jogurtit menevät alas ilman makeutusta. Mun on siis hirveän helppo käytännössä bongata turha sokeri. Toi annoskoko on kyllä tärkeä juttu. Siinä menee pitkään ennen kuin tottuu syömään sen pienen annoksen hitaasti.

      Poista
  2. Mulla on ollut tällaisia sääntöjä: aamiaisella riittää yksi leipä. Lounaaksi aina paitsi erikoistapauksissa salaattia. Illalla vain yksi annos ruokaa. Iltapalaksi myös riittää yksi ruisleipä. Kaikki leipä 100% ruista, päällä saa olla mitä vaan. Joka päivä pitää syödä vähintään yksi omena, yksi porkkana ja yksi tomaatti. Jälkiruoaksi kahvia. Juon siis ihan helvetisti kahvia. Kerran viikossa saa herkutella (sipsejä, karkkia, jädeä tms.) Kolme kertaa viikossa pitää liikkua niin että tulee hiki. 4 kk aikana lähtenyt noin 8 kg, nyt mättää sairauskierteen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omena-porkkana-tomaatti -setti kuulostaa erinomaisen hyvältä säännöltä! Siinä on jo monta hyvää välipalaa ja kun nuo on vetänyt, ei ehkä ole niin suurta kiusausta lähteä ahtamaan paahtoleipää tai karkkia. Siis heti perään, tunnin päästä voi olla eri tilanne. ;)

      Poista
    2. Hyvä pudotus anonyymillä! Mun ongelma on, että en tykkää erityisemmin hedelmistä ja kasviksista (varsinkin talvella maku on toudella pahvinen), joten tyydyn mieluummin noihin pois-valintoihin.

      Mutta mä olen harkinnut kahvinjuonnin aloittamista. Jos saisin toisen koukun sokerin tilalle. ;)

      Poista
  3. Mulla on tohon sokerihimoon syksyltä hyväksi havaittu resepti. Seuraa jeesustelua, jonka jälkeen tunnustus...Eli kaikki sokeriset pois, että pääsee eroon nistin elkeistä. KERRAN VIIKOSSA on sokeripäivä, jolloin ei mätetä hulluna vaan nautiskellaan hyvällä mielellä kohtuullisesti. Toimi koko syksyn, ja niinpä vedinkin joulukuun ränniä. Tammikuussa on ollut omat pyristelynsä, mutta taas ollaan ruodussa...

    Hyötyliikunnasta puhutaan nykyään kovasti. Ehkä siis jotain aikasemmalla pysäkillä pois -metodeja vois harjoittaa...? Työnteko yhdistettynä väsymykseen on hieman paskamainen yhdistelmä.

    Mun suurin syömäsyntini on jättimäinen annoskoko...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ajattelin kokeilla totaalista sokerilakkoa ihan sen epämukavuusalueen vuoksi. Otan viikoittaisen karkkipäivän sitten käyttöön, jos laihdun yli kaksi kiloa. ;)

      Tuolla yllä jo vastailinkin että siitä tunnin duunimatkasta on jo 20 min kävelyä... Mutta onneksi valon määrä lisääntyy ja energiat palaa sitä mukaa. :)

      Poista
    2. Minä lupasin olla vuoden 2012 syömättä karkkia, lähinnä siis itselleni kun 2011 alkoivat hammaslääkärikäynnit kummasti tihetä. Kokemuksen perusteella sanon, että lupaa olla kolme kuukautta ilman - sen jälkeen ei tee edes mieli. Nyt 2013 en ole kovin paljon karkkia syönyt, kun ei vain tee enää mieli. Tulee oudon tahmea ja tönkkö olo. Kolme kuukautta on maaginen raja riippuvuuden katkeamiselle.

      Poista
  4. Jotain keittopäiviä? Kolmena iltana viikossa bortsia ilman smetanaa ja leipää?

    Mä en edes uskalla vaa'alle. Mutta olen sentään aloittanut tukirankajumpan. Ei se laihduta, mutta on kaunis ele läppärin yllä kyhjöttämisestä rapistuvan niskarangan puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tukirankajumppaa suosittelen! Arvaa paljon mä kyyhötän päivässä koneella...

      Jos olis ees lämpimämpi niin voisin syödä lounaalla salaattia. Mutta kun koko ajan on persläskit jäässä niin aika vähän kiinnostaa mikään missä ei ole runsaasti smetanaa, voita ja kermaa. ;)

      Poista
  5. Pelkällä istumisella saa kiinteytettyä keskivartaloa kun hankkii tasapainotyynyn työtuolille ja istuu työpäivät sen päällä. Itse mahduin puolen vuoden jälkeen vanhoihin housuihin, jotka olin tuominnut jo kierrätykseen. Tässä ajassa en ollut tehnyt muutoksia ruokavalioon tai liikuntaan, joten muuta syytä kiinteytymiseen en keksi :) Esim Citymarketit myy Karhun tasapainotyynyä n. 15 eurolla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kokeilin kanssa samaa, kun sain sellaisen lainaan, mutta mulla menee helposti hartiat jumiin ja tuloksena päänsärky. Pystyisiköhän sen välttämään..ööh... verryttelyllä?

      Poista
    2. No tämä lähtee kyllä kokeiluun! Kiitos vinkistä!

      Poista
    3. Iso (75 cm) jumppapallo työtuolina kotona ja duunissa. Huomaamatta tulee tehtyä pientä liikettä pallon päällä + ryhti pysyy koossa. Putoo lattialle, jos pito herpaantuu vatsa/selkälihoissa :)

      Poista
  6. Syötkö leipää? Jos syöt, niin jätä se projektin ajaksi kokonaan pois. Äskettäin Painonvartijoiden pisteitä laskeneena muistelen, että 1-2 voileivässä (päällysteineen) voi olla helposti neljäsosa painonpudottajan päivän energiatarpeesta. Tilalle hedelmiä (ei banaania), tai vaikka rasvattomasta jogurtista ja vähäkalorisesta mehukeitosta sekoitettu pika-smoothie. Toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä syön leipää lounaalla (ilman päällysteitä) ja illalla. Näistä jälkimmäinen on kyllä turha. Mä vihaan hedelmiä (etenkin niitä banaaneja), mutta yritän nyt löytää niistä edes pari kaveria. Onneksi on avokado. <3

      Poista
  7. No jos ei noilla keinoilla pari kiloa tipu, niin ei sitten millään. En tiedä olenko aiemmin suositellut kahvakuulailua kotona, mutta suosittelen nyt. 15-20 min ihan perustreeniä (isoja lihaksia) kuulalla 2-3 krt viikossa ja tuloksia näkyy nopsaan ja olo on tosi voimakas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltojen ongelma on se, että kun tulen puoli seiskalta himaan ja syön, niin kakarat roikkuu mussa sen tunnin jonka jälkeen alkaa iltatoimet. Niiden nukkumaanmenon jälkeen pitäisi tehdä jotain muuta kuin blogata. :)

      Poista
    2. Sähän voit käyttää niitä kakaroita kahvakuulina ;)

      Kokeile viinirypäleitä, kun niitä ei tarvitse kuoria, niitä voi nappailla muutaman silloin tällöin ja niistä voi oppia vahingossa jopa pitämään.

      Poista
  8. Lue Kaisa Jaakkolan kirjat "Hormonidieetti" ja "Hormonitasapaino". Kun saat elämäntavat kokonaisvaltaisesti tasapainoon, niin rasvaprosentti laskee ihan itsestää. Omani on tullut vuodessa yli kymmenen pinnaa alas, vaikka paino on pysynyt samana. Lisäksi vireystaso on noussut ihan uusille tasoille.

    t. Veera

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, aika hyvin on rasvaprossa laskenut. Mä tunnen noi teesit kyllä, mutta kun en koe olevani kohderyhmää (en ole stressaantunut tai uneton). Liikunta pitää mut vireänä enemmän kuin ruoka.

      Poista
    2. En ole itsekään stressaantunut enkä koskaan ollut uneton, mutta koin Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirjan silti hyväksi tapaukseksi vaikka osa asioista olikin jo tuttua.

      Poista
  9. 1. Nuku tarpeeksi (7-8 h yössä)
    2. Unohda se leivän mussuttaminen ja lisää proteiinia jokaiselle aterialle. Poistuu samalla tuo makean himo.
    3. Lisää kasviksia ja hedelmiä joka aterialle.
    4. Syö tarpeeksi joka aterialla ja välipaloja kellon mukaan vaikka aina ei olis nälkäkään, kitukuurilla syöt liian vähän ja aiheutat itsellesi tuon makeanhimon.

    Oon itse aloittanut vuoden alusta taas lisäämään liikkumista, käyn kaksi kertaa viikossa jumpassa+uimassa ja sitten vielä hiihtoa, sauvakävelyä ja muuta arkiliikuntaa päälle. Tilanne on mulla helpompi, kun lapset on jo isoja ja eivät tarvitse lapsenvahtia kuntoilun ajaksi. Tilanteesi on tosi tuttu menneiltä vuosilta. Mullakin oli varmaan lähes kymmenen vuotta, jolloin en paljon liikkunut, kun aika ja voimavarat ei vaan riittäneet, nyt pari viimeistä vuotta olen ollut hiukan aktiivisempi.

    Parista kilosta ei kannata olla vielä huolissaan, mutta itse huomasin vuosi sitten lihoneeni lähes 10 kg "normaalimitoista" ja arvaa onko lähes 50 kymppisenä vaikea päästä näistä kiloista eroon.... ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella! Joku olis voinut kertoa että kolmevitosena aineenvaihdunta loppuu! Mä en halua antaa periksi sille parille kilolle ihan siksi, että ne on liikaa. Se raja on pakko vetää jonnekin ja mun painon pitää alkaa kutosella.

      Poista
    2. Mun PT antoi mulle ihan samat ohjeet kuin Rokkimamma tuossa ylhäällä. Kehotetti lisäämään proteiinia ja unohtamaan leivän mussutuksen. Mulle antoi vinkin, että iltapalalla leivan voi korvata rahkan ja turkkilaisen jugurtin sekoituksella, mukaan esim. marjoja.

      Mites, onko teillä töissä sali käytettävissä? Jos on, niin voisitko joskus mennä sinne esim. kesken päivän tai sitten heti töiden jälkeen?

      Poista
    3. Kunhan nyt ensin pääsis alle 70kg:n niin sitten voisi jatkaa miettimistä mikä on se ihannepaino on tämän ikäiselle.=)
      Olin vuosia painossa 66-68 kg ja sitten paino alkoi pikkuhiljaa hiipimään ylöspäin, kunnes lopulta huomasin, että paino onkin jo 76 kg...ei kiva. Ja mulla toi lihominen alkoi onneksi vasta tuossa 45 ikävuoden paikkeilla.Ja suurinpiirtein kaikki kilot tuli keskivartalon tienoille, jalat on lähes samanlaiset kuin ennenkin.

      Nyt onneksi suunta jo alaspäin, hitaasti mutta varmasti noilla yllä mainituilla ohjeilla. =) Ei sen väliä kauanko menne, kunhan olo on hyvä.

      Poista
  10. Työpaikkapyöräily on kyllä ihan superia. Liikuntaa ihan "ilmaiseksi". Katoitko Ylen Prisman Totuus Liikunnasta. Mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
  11. Suosittaisin nollatoleranssin sijaan yksi herkkupäivä -viikossa tyyppistä ratkaisua. Vaikka sit sen totaalikieltäytymiskuukauden jälkeen. Mulla starttasi tammikuussa "nyt prkl eroon näistä raskauskiloista" -projekti, mutta hajotin joulukuussa selkäni enkä pystynyt aloittamaan urheilua. Näin ollen olen vain rukannut syömisiäni eli sallinut herkkuja kerran viikossa ja -no oho- se toimii. Pienennän annoskokoja sit kun en enää imetä.

    Noissa sallituissa herkkupäivissä on se hyvä puoli ainakin mulle, että sitten kun kerran hairahtuu herkuttelemaan, niin ei tule sitä fiilistä, että "tää oli nyt sitten tässä, ihan sama vaikka syön nyt taas joka päivä pari suklaalevyä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin teen jos tosiaan saan pudotettua riittävästi nollalinjalla. Oho-efektiä odotellessa!

      Poista
  12. Mä olen pidemmillä Ranska-työmatkoilla oppinut paikallisen ruokailutavan: aamupala, kunnon lounas ja (suomalaisen aikataulun mukaan myöhäinen) päivällinen, kaksi lämmintä ruokaa päivässä, ei välipaloja, jälkkäriä (rahkaa, jätskiä, marjapiirakkaa) päivällisen jälkeen. Kaksi kunnon ruokailua on kadottanut välipalapupellus- ja iltasuklaa"tarpeen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä syön kyllä kaksi kunnon ateriaa päivässä (söisin luonnollisessa rytmissä aika harvoin), mutta ajattelin siis siirtyä nyt noihin välipaloihin. Katsotaan toimiiko!

      Poista
  13. Kyllähän sitä tuossa on jo hyviä askeleita eteenpäin. Meille tuli koira joulukuussa ja kun se vieressä kerjää, ei tee paljon mieli syödä iltapaloja tv:n katselun lomassa ja paljon tulee sen kanssa lenkkeiltyä niin 3 kg on jo pudonnut. Ei kyllä paras vaihtoehto perheeseen jossa on pieniä lapsia ja paljon muutakin touhuttavaa. Koira sitoo ihan hemmetisti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedetään, on ollut koiria perheessä aina. :) Ja vaikka koiran joku päivä varmasti taas otankin niin juuri tähän hetkeen se ei mahdu mitenkään.

      Poista
  14. Pienemmät lautaset. Jos laittaa ns. sopivan määrän ruokaa ajelehtimaan yksin isolle lautaselle, niin joka kerta ajattelee, että "no söin niin vähän, voin ottaa lisää". Jos taas mättää pienen lautasensa vaikka laitoja myöten täyteen, niin ei silti vielä syö välttämättä liikaa. Ja täyteen lapatun lautasen jälkeen kokee harvemmin tarvetta ottaa lisää. Mulle ainakin on toiminut.

    Komppaan myös tuota ylempänä mainittua jälkiruoan syömistä: kun on kerran päivässä _tiedossa_ jo se hetki, jolloin saa jotain herkkua, niin tulee naposteltua vähemmän kaikkea muuta sokerista päivän mittaan. Omalla kohdalla se ainakin meinaa, että sen sijaan että vedän pussillisen à 300g karkkia plus jotain munkkia kahvitauolla, syön kerran päivässä vaikka jälkiruokakipollisen marjarahkaa _heti ruona jälkeen_ jolloin sitä myös mahtuu nassuun aika lailla vähemmän kuin aterioiden välillä syödessä. Ja kuitenkin on taas saanut mieltään huijattua, että söinpäs jotain herkkua :)

    VastaaPoista
  15. Varmaan joku jo ehdottanutkin mutta nyt en jaksa tihrustaa viestijonon seasta vaan heitän korteni kekoon joo stereona toisen perässä tai sitten omaperäisesti että portaat hissin/liukuportaiden/ym tilalle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä teen jo ihan energiansäästösyistäkin. :)

      Poista
  16. Kuka hullu jaksaaa lappaa tuotaa rahkaa tai bulgarialaista jogurttia naamaan joka päivä? Oon kokeillu erilaisia vaihtoehtoja sen sekaan, kuten marjoja, hedelmiä, muroja ja mitä ikinä keksinkin. Maistuu niin kuuselle, enkä kestä enää sen hajuakaan. Mitä protskua sen tilalle? Ei kannata ehdottaa mitään jogurtin tai rahkan tyyppistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liha, kala, kana, kanamunat, raejuusto.
      Ja tietysti voi käyttää proteiinijauheita, niitäkin löytyy eri makuisena. Näitä voi laittaa veden, maidon, smoothien sekaan.
      Jugurtti ja rahka menee mulla helposti alas kun tekee niistä smoothieta ja laittaa sekaan marjoja hedelmiä ja mitä nyt sattuu kaapista tuoretta löytymään. Avocado ja banaani sekaan niin ei maistu niin paljon jugurtilta tai rahkalta. Smoohieohjeita on netti pullollaan...

      Poista
    2. Tuota mäkin kysyin valmentajalta, kun olen nyt paikassa jossa ei ole rahkaa tai raejuustoa. No vastaus oli juurikin kana, kala ja liha ja valkuaiset munista :) Noh, itseä ei oikein houkuta nuo esim, aamupalalla tai välipalana kun on jo lounaalla ja päivällisellä. Eli vaikka yleensä proteiinijauhetta menee vain treenin jälkeen niin nyt otin pönikän Mannisen puddingia mukaan. Mansikka-valkosuklaa -maku on kyllä hyvää marjojen kanssa - menee jälkiruoasta.

      Itellä on 3x 250 gramman rahkaprk päivittäin, onneksi rakastan rahkaa marjoilla...sitä kun voi maustaa erinäisin keinoin.

      Poista
    3. Pistän paremmaksi: en ole proteiinin ystävä ylipäätään. Vatsa menee tukkoon. Punaista lihaa en ole syöneet kohta viiteentoistavuoteen, ja broilerikin maistuu tuotanto-oloille, toisn en ole sitä kokonaan hylännyt. Kalaa nyt menee viikolla ja pari kananmunaa viikonloppuisin, mutta meikäläinen elää hiilareilla On aina elänyt ja elää vastakin, myös siinä kutosella alkavassa painossa. :)

      Poista
    4. Laadukasta kasvisraakaproteeinia (sanooko Sun Warrior mitään?) smoothien sekaan, niin keho kiittää. Ja mieli. Harmi, että iherbistä tilaaminen hankaloitui vuodenvaihteen jälkeen.

      Poista
  17. Meillä on toiminut sovellettu GFG-ruokavalio - olkaa siitä Jutasta ihan mitä mieltä tahansa. Mies veti vähän enemmän sillä linjalla kuukauden, tulos -4 kg. Minä sovelsin vähän enemmän, eikä meillä mitään ruokamääriä punnittu. Painoa lähtenyt vain 2 kg, mutta vyötärö on kaventunut, kun housuihin tarttee vyön. Vaatii itsekuria luopua sokerista, juustoista ja muista (tai ainakin radikaalisti vähentää), mutta kyllä siinä jotain ideaa on. Muutaman päivän kun tekee, niin sitten helpottaa.
    Periaatteita:
    - juuston käyttöä oleellisesti vähemmäksi
    - vähärasvaista leikkelettä
    - ruisleipää ja vain noin 3 palaa päivässä
    - herkkujen mussutus lähes kokonaan pois
    - ei kermakastikkeita
    - ei makkaroita (siis tyyliin uunilenkkiä tai makkarakeittoa)
    - Rasvatonta rahkaa (vinkki: pehmeä rahka - ei valion - ja vanilja-skyr -sekoitus toimii tosi hyvin), mies vetää raejuustoa, marjoja ym. välipaloina
    - Pähkinöiden syönti auttaa jotenkin suklaahimoon
    - Hiilareita vähän vähemmäksi, esim. 1 peruna aikaisemman 2 sijaan
    - Syödä pitää väh. 4 x päivässä

    Ja kuten muutkin ovat huomanneet, sokeririippuvuudesta pääsee eroon kun on vaan syömättä sokeria. Vähän ajan päästä kaikki makea maistuu ällön makealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeri on tonkin listan perusteella mun ongelma. Tällä hetkellä vituttaa ja päätä särkee, mutta ehkä se tästä.

      Poista
  18. Mä olen ollut ilman sokeria kohta kuukauden. Karsin siis ihan kaikki piilosokeritkin pois (myös leivät jne). Kaksi viikkoa meni hyvin ja tosiaan tuntui että makeanhimo hävisi. Sen jälkeen on tehnyt tiukempaa. Sokeriton maustamaton soijajogurtti maistuu puulle ja tekisi mieli syödä koko telkkari, kun siellä pyörii suklaamainos. Hieman huijattu olo, vaikka tuohon sokerikoukkuun tavallaan uskonkin. Tsemppiä diettiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miten sun pianoon on vaikyttanut tuo sokerittomuus? Mulla on muuten sellainen ihan oma teoria että kuukaudessa on jaksoja jolloin on helpompi olla ilman sokeria ja vastaavasti pahoja himoja herättävä jakso.

      Poista
  19. Mulla ja ihmisten kertoman mukaan myös monilla muilla paino alkaa X ajan päästä jumittaa. Keho tottuu aika nopeasti X määrään kaloreita X tyypin ruokaa sekä ainakin salitreenissä samanlaiseen treeniin. Jos vaikka treenais samalla ohjelmalla koko vuoden niin kehitys kyllä on hidasta...lihas tarvitsee melko useasti uutta ärsykettä eikä samanlaista junttaamista kuukaudesta toiseen.

    Eli kuten nyt teetkin, teet välillä muutoksia kaikkeen, varmaan liikuntaankin on hyvä tehdä SITTEN kun sitä ehdit harrastaa. Eli eri tempoisia juttuja vaihdellen. Myös kaloreita kantsii välillä syödä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä se PT:kin tolkuttaa: vaihtelua, ei saa jumiutua. Tosin nyt odotan kyllä jo kevättä että vois kaivaa lenkkarit kaapista. :)

      Poista
  20. Minä riipasin ihan kaiken sokerin pois, myös potun ja riisin. Kohta kuukausi täynnä ja 2,5kg pois. Lähtöpaino 162cm/62kg eli ihan hyvin. Joskus sallin murun riisiä salaatin mukana. Syön muuten samaa kuin muukin perhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on ainakin sopivan rauhallinen tahti! Mä en kyllä perunaa ja riisiä jätä, koska sitten mun lautaselle ei jää enää mitään. :D

      Poista
  21. VETTÄ, VETTÄ ja VETTÄ! Min. 3 litraa päivässä ja kuituja! Vähän rasvaa, vähän hiilareita, paljon proteiinia ja ruokaa 5 kertaa päivässä.
    -3 kg 3 viikkossa ja lisää tippuu toivottavasti :) Tsemppii!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! Sulla on hyvä draivi päällä. :D Mä taidan kokeilla näin alkuun nyt vaan sokerin roolin nollaamista.

      Poista
    2. Miks kysyt lukijoilta, mitä muuta vois tehdä, jos et kuitenkaan aio tehdä mitään muuta?
      Ja ihmettelenpä vaan, miksi kukaan ei ole maininnut tota alkoholia.. 3 kuppii viikossa laihduttajalle ja turvotuksesta eroon pyristelevälle on musta liikaa. 3 viikkoannosta on tietty vähemmän kuin enemmän, mutta se vaan pistää miettimään, paljon sä sitten normaalisti juot? Lasi illassa, parhaassa kaksi, viikonloppuna 3? Aika turhaa ja alkaa vaikuttaa alkkikselta.
      -väsynyt äiti ;)

      Poista
    3. Korjaus: meinaan kokeilla mm. sitä tasapainoperseenalusta tuolilla. Se on juuri sopiva *pieni* muutos. Proteiinien lappaminen viisi kertaa päivässä olisi aika valtava stressitekijä. Kolme lasia viikossa on just sopiva. Suosittelen sullekin niin ei vituta muiden juominen noin paljon. ;)

      Poista
    4. "Suosittelen sullekin" ..kuin kulunut vastaus. Enkä tainnut mainita, että kuppiin sylkisin?
      Eikä vituta ei, ihmetyttää vaan :) Ja sitä ihmettelin erityisesti, ettei kukaan muu huomioi alkoholin nauttimisen vaikutuksia laihduttamiseen. Parin kuukauden lakon sijaan ois hyvä miettiä asennemuutosta (ja kiitos jo etukäteen, että haluat ehdottaa sitä myös minulle). Nykyään vauhkotaan siitä "elämäntapamuutoksesta". Suosittelen sullekin ;)
      Tarkoitukseni oli vain herättää ajatuksia tästäkin. Eli kun niitä muita ideoita kysyit, niin ehdottaisin vaikka "tipatonta". Ja jumpatahan voi kotona. Otat lapset mukaan touhuun: nuorempi nosteltavaksi painoksi ja vanhempi seuraksi hihhuloimaan vieressä. Peikkojumppaa lastenlaulujen tahtiin?
      -tänään vähän virkeämpi äiti

      Poista
  22. Kun kerran kerrotaan hyväksi havaittuja vaihtoehtoja:

    Raskaus! Joka saatanan päivä mahassa kiertää ja oksennus lentää jos ei osaa olla varuillaan. Viimiset kolme viikkoa maannut lähinnä sohvalla ja syönyt väkisin kun ei syömättäkään voi olla. Miinus 4 kg tähän mennessä... (Disclaimer: tämä dieetti ei sovi kaikille.)

    Miksi sä muuten haluat ehdottomasti painos alkavan kutosella? Jotenkin niin hassua että ihminen, joka voi syödä tällä hetkellä ihan kohtuullisen rauhassa sitä mitä haluaa, tahtoo ehdoin tahdoin muuttaa elämäänsä hankalammaksi kahden kilon tähden. Sulla ei ilmeisesti ole vielä tarpeeks projekteja ;-D ?

    T: Tsemiä silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virkistävän erilainen ehdotus! Mutta jätän väliin, vaikka houkuttelisikin. Mun normaalipaino alkaa kutosella, ei kait siihen sen kummempaa syytä tarvita. Ja tää proggis ei onneksi vaadi *aikaa*, ainoastaan hermoja. ;)

      Poista
    2. Toi kilomääriin tuijottaminen on kieltämättä pahasta, tosin sitä nyt tekee melkein jokainen, itsekin vaikka olen lähestulkoon aina pitänyt mittanauhaa ja peiliä numero ykkösenä. Ja monet laihduttaessaan huomaakin ,että kiloja ei välttämättä tipu, mutta silti senttejä lähtee. Kun aloitin treenaamisen salilla, multa katosi paljon senttejä ja muodot tuli oikeisiin paikkoihin (eli läski lähti vyötäröltä ja perseestä tuli oikean mallinen, vihdoin) mutta paino NOUSI. Rasvaa paloi ja lihaksia tuli tilalle ja näistä jälkimmäinen painaa enemmän...jos olisin vaakaa tuijottanut olisin kai jo hypännyt kaivoon - no en vais, koska hullu ei olisi ollut huomaamatta kropan muutosta.

      Poista
  23. Jätä gluteeni täysin pois, niin olosi kohentuu silmissä! Tarkotan gluteenilla myös kauraa ja ruista. Parissa päivässä lähtee turha pöhötys pois ja laihtuminen on paljon helpompaa koska gluteeniton ruokavalio tuo tullessaan paljon monipuolisemman ja terveellisemmän pohjan. Haastavaa, tiedän, mutta sivutuotteina tulee niin paljon positiivisia vaikutuksia että se on sen vaivan arvoista ja yli!

    Gluteeni on todella koukuttavaa, ja usein sen tajuaa vasta siitä luovuttuaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Like hell. Olen riippuvainen mun aamupuurosta enkä jätä sitä ikinä. :)

      Poista
    2. Yyyyhhh... Mä jouduin olemaan gluteenittomalla ruokavaliolla neljä(!) vuotta terveydellisistä syistä, ja oli kyllä elämäni hirveintä aikaa. Ok, siitä on jokunen vuosi ja kauppojen valikoimat oli vähän toista, mutta siitä huolimatta. Kaikenlaista oon eläissäni syönyt, mut mikään ei ole faktuaalisesti niin pahaa kuin ylikypsä gluteeniton makaroni. Puistattaa jo pelkkä muisto siitä koostumuksesta *barf*

      Poista
  24. Selvä juttu - mä olen myös helmikuun ilman irtareita ja suklaata jos sinäkin! Oon nimittäin monesti miettinyt että pitäisi ottaa irtiotto karkeista, se on vaan oikeasti niin pelottava ja surullinen ( ! ) ajatus ettei oo selkärankaa ollut aloittamiseen vielä tähän asti. Ja mitä sitten jos mun ei enää teekkään mieli suklaata sen kuukauden jälkeen?? Suklaa on niin hyvää etten kuitenkaan halua olla ilman sitä siks ettei tee mieli :D Ihan pimeetä.
    Aloitin syksyllä töihin kulkemisen bussilla ja siinä sivussa tuli päivittäistä hyötyliikuntaa reilu puol tuntia. Paino putosi ilman muita korjausliikkeitä kilon verran. Nyt kun muutama kilo sokrua jää syömättä niin jännityksellä odotan mitä vaaka näyttää kuun loputtua... Ja onko pömpöttävä maha ärtyvän suolen kanssa latistuneen rauhallinen. Ei kun tulta päin!
    t. Meeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, hyvä!!! Tällä hetkellä olo on ku ois aloittanut hormoniehkäisyn eli päätä särkee ja itkettää, mutta myönnettäköön että kahdessa päivässä näkyy muutos turvotuksessa -> sitä on vähemmän. Ärsyttävää.

      Poista
  25. Ruokaremontille olis täälläkin tarvetta. Tai lähinnä rasvaimulle. Tänään kävi ilmi, et osa duunikavareista on luullu mun olevan raskaana. Tyylikkäästi vessaan itkemään, kun niin vitutti ja turhautti :( olen meinaan jo useamman kuukauden urheillut huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin ja katsonut tarkemmin syömisiä. Mä meen kohta oikeesti rolfille kiristyttään vatsani, kun muuten olen raajoista ja persosastolta jopa hoikka (ilmankos sitä sit raskaaks luullaankin, kun mahamakkaraa on monen edestä). Perkele!

    Tällä kertaa anonyymi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fuck!!! Todella mieltäylentävää. Mut älä nyt ainakaan liikuntaa lopeta, se pitää muuten virkeänä jos ei nyt varsinaisesti laihduta.

      Poista
  26. Samanmoinen irtiotto sokerista itselläkin menossa, ekat päivät päänsärkyineen on pahimmat, joten kovasti tsemppiä.

    Vedenjuontia ei voi kyl korostaa liikaa. Auttaa siihen päänsärkyyn ja puhdistaa kehoa. Kokeileppa vaikka viikko 3 litraa pvässä, varmasti auttaa projektissa! Pikku miinus vessassa juoksemisesta, mutta can't get all...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päänsärky alkaa nyt helpottaa, mutta vaikeeta on! Mä en jotenkin osaa vettä juoda litrakaupalla. Viime syksynä sain tämän uutisen myötä synninpäästön. Tietty jos joku siitä kokee apua saavansa niin siitä vaan, mutta laihaksi se ei tee. :)

      Poista
    2. Mulle vedenjuonti on myös samalla tekemistä käsille ja napostelun korvike. Parempi jos kurkusta menee alas vettä, kun keksejä, leipää tai juustoviipaleita ;)

      Liikunnan ja työn yhdistäminen on kyllä itsellekin se kipukohta, kahteen paikkaan kun ei vaan repiä yhtäaikaa.. onneksi uudessa duunissa on liukuva työaika ja joskus meno vasta puolilta päivin, joten muksut lounaalle ja päiväunille tarhaan ;) Näin siis teoriassa.. käytännössä nuo aamupäivät on menneet tähän mennessä vasu-keskusteluissa, korvakontrolleissa sekä neuvoloissa.. ehkä sit joku toinen päivä :P

      Poista
    3. Ajatus jäi näköjään kesken eli muksut lounaalle ja päiväunille tarhaan ja äiti ennen duunia salille.. näin siis teoriassa :P

      Poista
  27. Ateriarytmi! Jos haluat saada rasvaa palamaan niin syö vain 4 tunnin välein! Jos ihminen syö 2tunnin välein (eli pistää pienenkin murun suuhunsa ruokailujen välissä) niin insuliinia erittyy ja rasvan palaminen kehosta loppuu.. Kun syö 4tunnin välein, keho ehtii polttaa rasvaa siinä välissä.. Nälän tunne ei ole pahasta, sitä vaan täytyy oppia kestämään! Nälkä on ihan terve reaktio eikä tarkoita, että pitäisi ruveta syömään. Rasvakudoksen rasvaa keho alkaa hyödyntämään energianlähteenä vasta pari tuntia syönnin jälkeen! Eli syö neljän tunnin välein kunnon ateria :) Ja jos nälkä siinä välillä yltyy pahaksi, ota ihan pieni hedelmä välipala ja sokeritonta juotavaa esim. kahvi, tee jne.

    T: itelläkin 4kiloa vielä raskauskiloja ja muksu puoltoista vuotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ateriarytmi on kyllä tärkeä. Mun ongelma on se että syön *harvemmin* kuin suosituksissa, jossa pitäisi koko ajan olla tunekmassa suuhun jos jotakin mangoa. Mä en siis tunne juurikaan nälkää ennen kuuden tunnin syömättömyyttä. Onneksi tää sokerittomuus näyttää olevan ongelman ytimessä: kilo lähtenyt viidessä päivässä...

      Poista
  28. Hei,kannatan irtiottoa karkeista!Meidän perheessä se toimi hyvin kun laitoin palkinnoksi etelän matkan.Eli en ostanut karkkia ollenkaan puoleen vuoteen ja konkreettisesti keräsimme karkkirahat purkkiin "matkarahaksi".Välillä tuntui vaikealta,lapsistakin,kun en ostanut edes keksejä enkä pullaa kaupasta.Mut joustin sen verran että leivoimme itse hyvyskää viikonloppuisin,se oli kuitenkin niin työlästä ettei sitä viikolla työpäivän päälle jaksanut tehdä.Kun puoli vuotta oli mennyt ja matka tehty niin oli oikeastaan helppo pitää kiinni yhdestä karkkiherkkupäivästä per viikko kun sekin tuntui jo juhlalta.Pitää vain muistaa kun menee kauppaan ettei osta niitä herkkuja kaupasta etukäteen muka "varastoon"..ja liikunnasta sen verran,harrasta sellasta liikuntaa mikä on ns.sujuvaa,eli töiden jälkeen esim.se pyöräily tai talvella hiihto jos ladut on lähellä.Oon huomannut kun oon itte tällänen peruslaiska luonteeltani niin on helpompi lähteä liikkeelle kun en kato kelloa ja huhdo aiva hulluna jotain tiettyä rataa 10 kertaa.Liikun sen verran kun ittestä tuntuu hyvälle ja meen sen jälkeen saunaan rentouttamaan lihakset,huomaamatta alkaa lisätä itte sitä liikuntaa kun kunto kohoaa..Tsemppiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan tota, että ei osteta herkkuja "varastoon". Mä vältän osan karkinsyönnistä erityisesti talvisin sillä, että kauppareissulla ei osteta karkkia, vaan jos mieliteko tulee joskus illalla, on vaivauduttava erikseen kävelemään kauppaan pakkasessa pelkän karkin takia. Ja mää oon kuulkaas aika mukavuudenhaluinen ihminen, eli varmaan potentiaalinen karkinkulutus on vähentynyt jo tällä metodilla pari kiloa kuussa :D

      Poista
    2. Mulla sama periaate! Herkkuja ei vaan ole ostettu kuleksimaan kotiin. Varsin lähellä on siwa, mutta en ole kertaakaan jaksanut lähteä minkään karkkipussin perään sinne. Mutta täytyy myöntää, etten ole mikään erityisen perso makean perään ja suklaalevykin saattaa säilyä monta päivää.

      Poista
  29. Mä pidin erityisesti tästä:

    "Aamupalalla tuoremehun sijaan vettä ja viiniä"

    Eikös viinillä ole vaikka mitä teveysvaikutuksia! (No joo, huomasin sen seuraavan tekstirivinkin sitten jälkikäteen :D)

    VastaaPoista
  30. Täältä liputus työmatkaliikunnalle. Optimaalista ajankäyttöä yhdistettynä kunnon treeniin :)

    t. toinen keskivertomamma

    VastaaPoista
  31. Mä tein yhtä hassua juttua opiskeluaikoina yrittäessäni nostaa kuntoa, vaikka aikaa urheiluun ei juur ollut. (Kumma juttu, että silloinkin vuorokaudesta loppui tunnit kesken.) Jäin muutamaa spora-/bussipysäkkiä ennen päämääräpysäkkiä pois ja kävelin pienet tarrapainot nilkoissa loppumatkan. Ei tullut hikihiki, mutta sopiva pienihengästys ja kuntokin nousi noilla hyötyliikuntamatkoilla. Ja käsi kipeyty, kun piti kantaa niitä hiekkapusseja laukussa koulukirjojen päällä.

    VastaaPoista
  32. Ei varmaan kaikilla uppoa, mutta makeannälkään toimii itsellä jääkaappi- tai pakastinkylmä banaani + leivontakaakao blenderillä soseutettuna = jäätelönkorvike tai maustamaton jugurtti + leivontakaakao.
    Mä en tajua omaa makeakoukkua, kun kuitenkin tykkään esim. raaoista vihanneksista (ai niin, maailman parasta ja kevyintä gourmee-iltapalaa kun pilkkoo kukkakaalta, porkkanaa ja tuorekurkkua ja dippailee chilillä tai yrteillä maustettuun kevytkermaviiliin!) ja rahkaa tai maustamatonta jugurttia syön semmoisenaan ihan mielellään, mutta silti jos jotain herkkuja on saatavilla ei ole mitään rajaa syömisellä... Siksipä en minäkään jemmaile kotona mitään herkkuja. Jos on oikein tiukka paikka niin teelusikallinen ruokosokeria vie makeannälän (ja kauhistelijoille tiedoksi että se määrä sokeria on PALJON VÄHEMMÄN kuin jossain karkkipussissa tai leivoksissa on sitä sokeria, jopa jugurteissa tms. sitä on aika paljon...)

    VastaaPoista
  33. Ja yksi pahis on myös jonkun muunkin mainitsema juusto. Jossain vaiheessa lopetin leivänpäällisjuuston syömisen, ja taisi sen ansiosta lähteä aika monta kiloa pikkuhiljaa pois. Nykyään vain erikoisherkkuna menee (paitsi jos sortuu ostamaan tavisjuustoa niin sitten kyllä tulee vedettyä entistä vauhtia sitä ja muistaa jälleen olla aika kauan ostamatta kun ei tule hyvä olo. :D )

    VastaaPoista
  34. Minä olen päässyt eroon karkeista. Kaapit on täynnä karkkeja, mutta minua ei kiinnosta. Välillä katselen suklaalevyjä ja huokailen, että tämä oli muistaakseni tosi hyvää. Mietin mitä teen kaappeihin vanhentuville namuille, tekisikkö minun niitä mieli jos antaisin ne pois? En uskalla lahjoittaa niitä, koska ehkä joku päivä minun taas tekee mieli mutustella niitä.

    Vielä puolikin vuotta sitten saatoin mutustella joka päivä usemman sata grammaa namuja. Nyt otan kaapista aina välillä muutaman salmiakin. Muuhun en koske jollen leivo vieraile jotain makeita herkkuja.

    Ja miten tämä kaikki on tapahtunut. Työskentelin vuoden Fazerilla. Vuoden Fazerin makeisia syötyäni alkoi Fazerin suklaa maistua puulta ja muutkin suklaat aika äklöltä. Harmi vain että olen ostanut kilokaupalla henkilökunnan myymälästä karkkia kaapin täytteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voisi olla tosiaankin ainoa toimiva vieroituskuuri, nimimerkillä Ei Hesen mättöä yli kymmeneen vuoteen, kiitos kesätyöpaikan. :D

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...