18.11.2012

Vaadin lapsiperheuutisia

... mutta auta armias jos erehdyt
pikku kakkosen päälle puhumaan.
Pidin kakarana tv-uutisia väijyviä aikuisia vajakkeina. Nykyään olen itse samanlainen vajakki. Voisin toki tarkistaa maailman lepopulssin netistä, mutta pidän siitä, että miellyttävä-ääninen uutisankkuri kertoo minulle koosteen kyseisen mediatalon tärkeinä pitämistä puheenaiheista. Ehkä se on tällaisen duunipaikan kulmahuoneesta (turhaan) haaveilevan keski-ikäisen mielestä vähän kuin olisi oma sihteeri.

Uutisten ystäville on tarjolla nykyään monenlaisia lähetyksiä: pitkiä ja lyhyitä, aikaisia ja myöhäisiä, selkokielisiä ja viittomakielisiä, saameksi, ruotsiksi ja englanniksi (myös oluen kera). Tämä ei riitä. Tarvittaisiin vielä yksi uusi lähetysformaatti: lapsiperheuutiset.

Lapsiperheuutisten tärkeimpiä ominaisuuksia olisivat
  • suomenkielinen tekstitys (toki valinnaisena myös toisella kotimaisella). Tekstityksen avulla sisältöä voisi seurata silloinkin, kun pikkusisko syö isosiskon lempipaperinuken.
  • Ennakkosensuuri. Esimerkiksi silloin, kun joku on lahdannut moottorisahalla koko perheensä tai törmäilee tahallaan autolla pikkulapsiin, olisi hienoa jos ääni katoaisi ihan itsestään. Eikä jaksaisi juuri unille menevälle kersalle alkaa selittää, että mikä on saatananpalvoja.
  • Kertaus. Koska läsnäoloni on pistemäistä ja univajeeni vakio, arvostaisin myös kovasti pientä kertausta. Jonkinlainen kiteytysplanssi voisi olla hyvä jokaisen vähänkin monimutkaisemman reportaasin jälkeen. 
  • Auktoriteetti. Tärkeissä uutisissa ankkuri voisi pyytää hiljaisuutta kotisohvilla. Ihan varmasti tulisi hiljaista meilläkin, jos Helena Petäistö sanoisi kuivakasti juontonsa alkuun että "nyt kaikki pikkukakarat, volaa pienemmälle, äitinne pitää kuulla tämä."
Samaan kirjelmään liittäisin vielä toiveen prime timen määritelmän muuttamisesta, joka kuulemma alkaa klo 18. Lapsiperheen prime time alkaa oikeasti vasta siinä kymmenen maissa, kun oma iltapala on nautittu, astianpesukone hurisee ja viinilasi on täynnä.

22 kommenttia:

  1. Tota prime timeä mäkin olen aina ihmetellyt. 19-21 meidän perheessä ei kukaan katso telkkua kun on täysi hässäkkä päällä. Mun prime on ehkä 21.30-22...sitten alkaa jo silmä lupsua.

    Ruotsin Barnkanalenilta tulee lasten uutiset Lilla Aktuellt. Meidän 6- ja 9-vuotiaan tykkäävät siitä tosi paljon, tapittavat ihan kuin me aikuisten uutisia. Lasten uutisissa on ihan samoja aiheita, sotia, politiikkaa ja rikoksia, sellaisia juttuja joista lapset ovat jo ehtineet kuulla, mutta tosi kivasti kerrottuna ja selitettynä. Itsekin yritän kuunnella korvat höröllä jotta saisin vinkkejä kun lapsille pitää yhtäkkiä selittää jotain lapsen sieppausta tai Syyrian kriisiä.
    Sessan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä, klo 23 pitäisi jo vakavasti harkita nukkumaanmenoa. Ellei ole bloggaaja. :D

      Poista
  2. Jos aiot lähteä ajamaan tätä lähetysformaattia, annan kernaasti nimeni adressiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuesta! Yritän viedä sanaa eteenpäin Ylelle. ;)

      Poista
  3. Allekirjoitan joka sanan... niin totta, niin totta.

    Meillä mukula sitä paitsi jo avoimesti kertoo, että äidin suosikkiohjelma on uutiset ja huolestuneena kysyy syytä, jos en ole pikkukakkosen jälkeen niitä katsomassa. Vajakki mikä vajakki. Minä siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että teillä ymmärretään tämä tasapuolisuusajattelu - sulle pikkis, mulle uutiset!

      Poista
    2. Niin. Se on sitten eri asia, saako niitä katsoa rauhassa...

      Poista
  4. Kun omat lapseni olivat pieniä, meillä ei katsottu uutisia ennen kuin lapset olivat nukkumassa. Toimintaelokuvat pystyi selittämään, että tämä on näytelmää eikä mitään tapahdu oikeasti, mutta uutiset ovat täyttä totta. En halunnut sellaista ahditusta lapsille heti pienenä. WTC-tornien räjähdysten aikaan he olivat ensimmäisen kerran yksin kotona ja seurasivat tiiviisti tv:tä koko iltapäivän kun tulivat koulusta. Samoin ensimmäistä kouluampumistapausta vatvottiin myös koulussa päiväkausia ja mielestäni sillä vain lisättiin lasten ahdistusta. Edelleen itse luen mieluiten uutiset vasta päivän vanhoina lehdistä...jonkinlaista itsesuojalua lienee tuokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa uutisaiheista menee skideiltä ohi, mutta tietty ne on just nää sodat ja katastrofit jotka pysäyttää lapsenkin. En mä silti täydelliseen uutispimentoon näe tarvetta. Maailmanmenosta on tärkeää keskustella, vaikka se olisikin epämiellyttävää.

      Poista
  5. Samaa mieltä Tainan ja sun kansa:) Nyt tietenki lapsiperhevihaajat nostavat äläkän,että uutiset ei kuulu lapsiperheeseen,huonot vanhemmat kun ei osaa uutisaikaan ohjata tenavoitaan muualle ja buhuu,kaikkea muuta.Se tunne,kun uutisissa näytetään katastrofia/auto-onnettomuutta/puidaan perhesurmaa ja kaukopsäädin on aivan liian kaukana ja esikoinen melkein nenä kiinni telkkarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekan kerran muistan mutettaneeni uutisen Japanin tsunamin kohdalla. Noista katastrofeista kuulee toki muualtakin kuin uutisista, joten mieluummin selitän itse kuin annan kersan vetää omia johtopäätöksiä.

      Poista
  6. Meillä ei katsota uutisia silloin, kun lapset on hereillä, koska ne on mullekin (ikää 29v) liian ahdistavia. Saati sitten lapselle. Oikeestaan en katso koskaan uutisia, luen lehdestä uutiset päivän vanhoina ja silloinkin hyppään ahdistavien itsemurhapommitusuutisten yli. Jos illalla katsoo viime töikseen kympin uutiset, näkee taatusti huonoja unia. :/ (Sen sijaan Walking Dead aiheuttaa mielenkiintosia zombiunia. Saattaa aiheuttaa myös painajaisia, mutta siitä sentään voi kuvitella, ettei se oo totta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon sen verran masokisti, että uskon, että ahdistuminen kuuluu ihmisyyteen ja sitä pitää opetella käsittelemään samalla tavalla kuin pettymystä ja surua. Mutta kauhuelokuvia tai zombiesarjoja mua ei saa katsomaan koska ahdistusta on jo ihan riittävästi ilman niitäkin. :)

      Poista
  7. Tää oli pitkästä aikaa vanhaa, hyvää project mamaa!

    VastaaPoista
  8. suomi-tv:llä oli pari vuotta sitten sensuroidut lapsiystävällisemmät uutiset. Ei vain tainnut olla mikään menestys kun hävisivät tarjonnasta samoin kuin kanavakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ois varmaan ollut menestyneempi konsepti jollakin valmiiksi ktsotummalla kanavalla. Suomi tv:lle ois pitänyt aina erikseen muistaa kääntää kanava niitä uutisia varten, ja eipä ne sitten muistuneet mieleen ikinä oikeaan aikaan.

      Poista
  9. Katja, tervetuloa meille naapurustoon dinosauruslelulainaamoon, se aika on meillä ohi: löytyy muovieläimiä ja kirjoja :) Mä osaan erottaa vieläkin coelophysiksen parasaurolophuksesta ja diplodocuksen barosauruksesta.
    t.krista

    VastaaPoista
  10. Perhana, meni väärän postaukseen ylläoleva. Piti olla lelulainaamo-ketjuun. No, you know me, näitä sattuu mulle.
    -edelleen sama Krista

    VastaaPoista
  11. Testaa Maikkarin uutisia, niistä ainakin Katsomo.fi:ssä saa siis haluamaansa aikaan tietoa ja arkisin Ylen tai Maikkarin uutisista tulee myös se kertausosio. Mä tulen siitä kyllä hulluksi, koska en kaipaa kertausta juuri katsomani vartin päätteeksi. Joiltain noilta kanaviltahan saa netissä katsottua pelkät klipit (jolloin voi sensuroida sotauutiset). Klippejä ei varmaan saa silleen Spotify-henkisesti jonoon, että saisi itselleen "uutiset" tee-se-itse metodilla. Pitänee laittaa idea tästä Maikkarille menemään. Varmasti onnistuisi tämäkin, jos olet valmis katsomaan (vaikka lapsiperheille suunnattuja mainoksia) tätä ennen.

    VastaaPoista
  12. Viittomakieliset uutiset (selkeä puheosuus) ovat monen suosikkeja. Itse kuuntelen illalla Radio Suomesta selkouutiset :)
    Fine! :D

    VastaaPoista
  13. Vink vink - päiväsaikaan kannattaa kuunnella uutiset radiosta. Kuultuna pahatkin uutiset ovat lapsesta ehkä kymmenen kertaa vähemmän pelottvia, kun uutiskuvat jäävät näkemättä. (korjaan, kuultuna siis jos joku nyt joskus lapsiperheen metakassa mitään kuulee)

    VastaaPoista
  14. Jos jotain kiinnostaa tietää niin vastoin yleistä luuloa lapsiperheisiin suhtaudutaan nyt myönteisemmin kuin koskaan sitten viime sotien päättymisen. Äitini kertoi vuosia sitten miten törkeää neuvolahenkilökunnan suhtautuminen oli lapsiperheisiin 1950-luvulla. Tätä jatkui osin vielä 1970-luvulle asti (sinä aikana neuvoloissa käyneet). Myöteisempi kehitys alkoi 1980-luvun alusta lähtien. En tiedä mitä osaa siinä näytteli taistolaisuuden ja tuon aikakauden tunkkaisen "edistyksellisyyden" hiipuminen. Tai kenties kasvava huoli Suomen tulevasta ukkoutumisesta ja akkautumisesta. Luultavasti myönteisen käänteen sai aikaan vain vaurastuminen.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...