12.11.2012

Kiitos, hakemuksesi on vastaanotettu

Kuva: Flickr / Hipnshoot
Työttömyyttä on nyt takana kohta kaksi viikkoa. Palkanmaksu on tyssännyt ja nyt ollaan oikeasti työttömyysturvan varassa. Ajat ovat huonot. Minun osaamistani vastaaviin duuneihin löytyy sata muutakin hakijaa, joten tarkkana on oltava.

Jos tätä nyt sattuisi seuraamaan joku juuri irtisanottu niin tässä muutamia tärkeimpiä käytännön pointteja matkan varrelta. Päivärahoista kannattaa edelleen kysyä työkkäristä.
  1. Älä perusta yritystä. Mustavalkoisuus yllätti minut täysin: menetät ansiosidonnaisen päivärahan, sillä kukaan ei katso, paljonko yrityksesi laskuttaa tai oletko ennakonpidätys- / alv-rekisterissä. Vain jos yritys on ollut pystyssä 10 kuukautta ennen työttömyyttä, se voidaan katsoa sivutuloksi. Joku poliitikko voisi ottaa tästä kopin: siipiä pitäisi saada kokeilla.
  2. Työkkäri on ystävä.Olen saanut työkkäristä ja kassasta oikein ystävällistä palvelua, vaikka yritysasioiden asiantuntijoita sainkin metsästää. Käytä näitä asiantuntijoita hyväksesi, myös jos pohdit olisiko harrastuksestasi leipäheitoksesi. Voit anoa starttirahaa (rapiat 700 euroa kuussa), ja saat yrittäjäkoulutusta.
  3. Älä salaile työttömyyttäsi. Käytä hyväksesi verkostojasi työnhaussa ja mainitse kaikille etsiväsi töitä marketin kassaa myöten. Ikinä ei tiedä, kenellä on tiedossaan joku, joka tarvitsee sitä, mitä osaat.
  4. Lueta hakemuksesi muilla. Työnhakua tehdään kirjallisesti. Jos kirjoittaminen ei ole vahva puolesi (tai vaikka olisikin), kannattaa antaa jonkun lukea CV:si ja hakemuksesi. Typojen lisäksi hän saattaa huomata, jos olet subjektiivisuudessasi jättänyt jonkun osaamisalueesi liian vähälle huomiolle.   
  5. Skannaa kaikki tärkeät paperit. Postin ja kopioiden kanssa on hemmetin hidasta pulata. Tarvitset digiversioina ainakin työsopimuksen, työtodistuksen, palkkatodistuksen ja irtisanomisilmoituksen.
  6. Ansiopäivärahaa haetaan jälkikäteen. Varaudu siihen, että kumppanisi / omalta tililtä pitää löytyä kuukauden verran ylimääräisiä pelimerkkejä tai masterista luottorajaa.
  7. Koulutus kannattaa aina. Jos olet työlämässä tienristeyksessä, etkä tiedä mitä duuneja hakisit, tsekkaa, olisiko osaamisalueisiisi liittyvää jatkokoulutusta tarjolla. Koulutuksen aikana ehdit miettiä, onko tämä nyt se oikea suunta.
  8. Tee excel firmoista, joissa haluaisit olla duunissa. Vaihtoehtoisesti voit miettiä, kenellä on sellainen duuni, jonka sinä haluaisit. Lado menemään avoimia hakemuksia mielenkiintoisiin firmoihin. Soita HR-päällikölle muutaman päivän päästä ja tiedustele ystävällisesti, tuliko hakemus varmasti perille. Samalla voit urkkia rekrytilannetta.
  9. Hae niitäkin duuneja, joita et voi saada etkä oikeastaan haluakaan saada. Kirjoittamalla hakemuksia eri tarkoituksiin tajuat itsekin paremmin vahvuutesi, heikkoutesi ja mahdollisuutesi. Silloin opit myös markkinoimaan itseäsi paremmin.
  10. Älä panikoi, jos et nelikymppisenäkään tiedä, mikä sinusta tulee isona. Käännä se mahdollisuudeksi: sinusta voi olla aika moneen hommaan.

30 kommenttia:

  1. Ja lisäisin tähän vielä... Ole sitkeä, äläkä menetä toivoa !
    Uusi duunipaikka ei välttämättä löydy parissa kuukaudessa. Kokemukseni mukaan uuden työpaikan löytämiseen parhaassakin tapauksessa menee 3-6 kk, pahimmassa tapauksessa aikaa voi mennä paljon enemmän.Varsinkin yli 40-50 vuotiailla saatetaan puhua jopa vuodesta tai vuosista, ennen kuin uusi työpaikka löytyy.
    Lähipiiristäni löytyy henkilö, joka on nyt ollut 3 vuotta työttömänä, vaikka työkokemusta on yli 20v, ikää tosin on 52 v... Hakemuksia ko. henkilö on lähettänyt viimeisen vuoden aikana yli 200 (ja edellisten 2 vuoden aikana varmaan yhteensä 400 -500). Yrittämisen puutetta ei siis ainakaan voida syyttää. Ihmetellä täytyy, että Suomessa näin kovaa kokemusta on varaa hukata.
    Toivotan kaikesta sydämestäni jaksamista ja onnea ja menestystä työnhakuusi !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä pohdin tota, mutta se olis ollut vähän kornia kun mulla on vasta kaks viikkoa työttömyyttä takana. :) Mutta komppaan kyllä: jo firmojen työnhakuprosessit saattaa olla ihan sairaan pitkiä. Siinä sitten ramppaat haastatteluissa eri osastojen välillä ja odottelet että joku tulee lomalta ja on joku palaveri jne. Hu-oh.

      Poista
  2. Taidan kommentoida ihan ekaa kertaa blogiisi, vaikka tää on yks suosikeistani lennokkaan tyylisi vuoksi!
    Olen perhe-elämän kannalta aika tismalleen samassa tilanteessa kuin sinäkin ja etsin itsekin töitä. En tosin ole työtön vaan mulla on vakituinen duuni, mutta siinä on muutamia pieniä vikoja ja yks vähän isompi: se sijaitsee väärällä paikkakunnalla tunnin ajomatkan päässä kotoa. Sun vinkit on kyllä hyviä!
    Heräsi vaan kysymys tästä ysikohdasta "Hae niitäkin duuneja, joita et voi saada etkä oikeastaan haluakaan saada." - oon periaatteessa samaa mieltä kanssasi, mutta mitäs sitten jos sellaisen sattuisikin saamaan, mitä ei haluaisi? Menis vaan ja jatkais hakemista? Olin nimittäin just haastattelussa työhön, jota en taida haluta. Menihän se toki kokemuksesta ja luultavasti asenteeni paistoi siitä neukkarista naapuriin asti, mutta mitä jos..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit!

      Järkevä työmatka on ihan älyttömän tärkeä asia, mikä työnantajien pitäisi tajuta toimitiloja valitessaan ja kaavoituslautakunnan niiden sijoitusta miettiessä.

      Joo, onhan niitä paikkoja, et ei haittaa vaikka ne ei soittaiskaan. Mä kuitenkin ottaisin sen epäkiinnostavankin työn (haastikseen harvemmin pääsee jos osaaminen ei ole napissa) koska on kivempi jatkaa työnhakua kun on töissä.

      Poista
  3. Oi mikä aihe. Liittoudutaan kaikki alta ja yli nelikymppiset pienten lasten äidit ja perustetaan joku oma rekrypalvelu. Jonkun on pakko haluta monialaisia kotoa pois haluavia (eli helvetin motivoituneita) ja monessa liemessä (kirjaimellisesti) keitettyjä naisia parhaassa iässä. Ei vaan siltä tunnu.

    Otan listasi ilolla vastaan ja komppaan myös Rokkimammaa. Ilmeisesti henkimaailman hommien lisäksi työnhaussa on nykyisin kyse myös sitkeydestä. Vähän kuin maratonia juoksisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Haluaisin laittaa myös CV:hen sen että mulla on lapsiluku tapissa, loistava perhepäivähoitaja ja mies joka hoitaa fifty-fifty kipeitä kersoja - aika tärkeitä pointteja. ;)

      Poista
  4. Toi yrittäjäasia on tosiaan semmoinen, mikä saattaa tulla yllätyksenä. Esim. yrittäjän puolisot ei saa työttömyyspäivärahaa, koska te-toimisto katsoo, että yritys työllistää puolisonkin. Vaikka kyseessä olisi ihan täysin eri alan yritys tai mikä tahansa pikkulafka, yhden miehen putkifirma jen.

    Kaikenlaiset yritykseen liittyvät yllätykset tosiaan vielä kestää, tai niitä voi edes jotenkin perustella, jos yritys on olemassa, mutta entäs jos se on lakkautettu...

    Eräs läheinen lomautettiin taannoin koko kesäksi. Hän ei pitänyt sitä katastrofina, koska a) oli kesä b) kuului liittoon ja c) rahaa oli jäänyt säästöön, että laski pärjäävänsä, kun saa korvaukset. Työkkärissä sitten kysyttiin lomakkeella, että "oletko yrittäjä / oletko joskus ollut yrittäjä." No, läheinen sitten rehellisesti vastasi, että olen ollut yrittäjä. Yritys kuitenkin lopetettu (täysin, kokonaan, poistettu kaikista rekistereistä ja tiedoista) n. kymmenen vuotta sitten. Luuli kuitanneensa homman sillä.

    Annas olla. Postitse tuli lisäselvityspyyntö ja lomakenivaska, jonka ex-yrittäjäasiakkaan piti täyttää. (Ja jälleen kerran, läheinen, kun ei ollut ollut yrittäjä vuosiin.) Lomakkeissa kysyttiin mielenkiintoisia asioita mm. "oletko maksanut eläkemaksuja." Vaihtoehtoja oli tasan kaksi: "Olen ja en ole, vaikka olisi pitänyt." Näistä vaihtoehdoista läheiselle ei käynyt kumpikaan, koska aikanaan, kun yritys vielä oli olemassa. Hänellä oli ihan virallinen peruste, miksi ei joutunut maksamaan eläkemaksuja. (Liittyi jotenkin yrityksen tuloihin, ikään tms. mutta en muista enää tarkasti miten.) Mutta tällaista vaihtoehtoa lomakkeet eivät tunteneet.

    Hän joutui myös selvittämään, mikä oli ollut yrityksen varallisuus, kun oli sen lopettanut (kymmenen vuotta sitten) ja oliko silloin myynyt yrityksen omaisuutta ja saanut niistä tuloja. Oliko jotain omaisuutta jäänyt yrittäjälle. Ym. vastaavia kohtia. Läheinen sitten tunnollisesti kirjasi, että joo, ostin yrityksen nimissä kaksi kirjaa. Ne jäivät minulle, kun lopetin yrityksen.

    Aivan järkyttävää byrokratiaa ja lomakkeiden täyttämistä. Myös päivärahan maksu viivästyi ja kukkaronnyörit meni aika tiukalle. Edelleenkin tätä rumbaa läheisen kanssa muistellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, Koti-insinöörihän on yrittäjä. Mä jouduinkin laatimaan selvitykset siitä, että en työllisty enkä ole koskaan työllistynyt kyseisessä firmassa, en omista enkä ole koskaan omistanut firman osakkeita enkä ole koskaan toiminut enkä toimi jatkossakaan yrityksen hallituksessa. :D

      Onhan se hyvä että näitä selvitetään tarkkaan, mutta eihän se kivaa ole. Mun kokemuksen mukaan ainakaan työttömyysturvaa ei mitenkään erityisen helposti Suomessa saa - jos joku pelkää.

      Poista
  5. Sivumennen pakko lisätä, että ole tarkkana työkkärin ns. koulutusten kanssa. Jos ne jättää kesken, tulee karenssia, ja se oli ainakin jossain vaiheessa aika pitkäkin aika ilman fyrkkaa, pari kuukautta ehkä. Ja vaikka ei olisikaan luovuttavaa tyyppiä, voi koulutus jäädä kesken esim. siksi, että saat töitä. Ja työt voivat puolestaan loppua ennenaikaisesti syystä tai toisesta, kun karenssiaika vielä juoksee.

    Voi olla, että tämä asia on korjattu, mutta ainakin vuonna 2009 oli selvää, ettei kannata olla aktiivinen. Nykyään työtön onneksi saa jo opiskellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aha ok, hyvä tietää! En mä kyllä niihin viitannut vaan muihin koulutustahoihin. On tässä toki vielä hiomista tässä systeemissä.

      Poista
    2. Joo tää ei ollu kehotus sulle, vaan ns. lisäpointti tuohon listaasi :)

      Poista
  6. Hm, ilmeisesti vähän eri lailla menee nämä yrittäjyyden huomioimiset työkkärissä. Mä pääsin aikanaan työhön, jossa piti palkata työtön työnhakija, mun y-tunnuksellisesta yrityksestä oli puhetta, mutta ei se tahtia haitannut. Sain myös selvityslomakkeen mihin kyllä selvitin syyt miksi en ole yrityksestä huolimatta "työllinen". Olin asunut ulkomailla kaksi vuotta, ei tuloja eikä tulossa tuloja tuolloin lähiaikoina, koska ns. yrittäjänä (en laske itseäni TODELLAKAAN yrittäjäksi) tuo homma oli viikonlopuilla eikä ollut lapsenvahtia alussa, että olisin voinut edes keikkoja vastaanottaa. Eikä niitä noin vain tule ilman panostusta asiaan tauon jälkeen. Ei kyllä ollut minkään suhteen mitään vaikeuksia. Että näköjään vähän tuuripelillä nää hommat siellä jossain ylempänä menevät :(

    Itse olin takaisin muutettuani tosi innokas työn haun suhteen vaikka työkkärissä se heti tyrmäskin mun innokkuuden että on huonot ajat, kuukausia voit saada odottaa kun mulla oli 2 v. tauko työelämässä (ei koskaan kuulemma hyvä asia) vaikkakin ok, olinhan pykännyt siinä yhden muksun maailmaan. 13 päivää Suomessa ja sain töitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullahan meni hienosti! Mun mukavuusalueella on tällä hetkellä aika paha tunku kun isot mediatalot yyteyttää pätevää jengiä, prkle.

      Se firma-asian selvittely riippuu mun nähdäkseni tosi paljon käsittelijän ammattitaidosta ja kokemuksesta. Mä jouduin tosiaan selvittelemään kolumnejani monen tyypin kanssa.

      Poista
    2. Yrittäjä+työkkäriasiat on ihan täysin alue- työkkäri- ja virkailijakohtaisia. Joillekin on sanottu ettei mitään asiaa työkkäriin jos y-tunnus voimassa, toinen on saanut soviteltua päivärahaa näppärästi sen mukaan miten paljon yritys on työllistänyt jne. Ihan laidasta laitaan menevät kokemukset. Myös sellaista olen kuullut, että ei ole hyväksytty yrityksen lopettamista, vaan sanottu että kyllä tolla alalla olis töitä, perusta uudelleen. ihan kyykyttämistä.

      Poista
  7. Jos joku ois nyt hakemassa töitä, ni Frame palkkaa paljon uusia tyyppejä. Siis tämä näyttelyvaihtokeskus.

    VastaaPoista
  8. Olen ollut koko työelämäni ulkomailla ja kokenut, että ensin olin vaarallinen koska nuori ja siis potentiaalisti raskaaksi tuleva. Sitten olin vaarallinen pienten lasten mahdollisten sairauspäivien vuoksi. Nykyään olen liian vanha!!! siis haloo? eka numero vaihtui just neloseksi. Olen aina soitellut perään ja yrittänyt selvittää, miksi hakemukseni hylättiin. Vaihtoehtolista on pitkä: liian korkeasti koulutette, ei tarpeeksi koulutettu, väärin koulutettu, liian vähän työkokemusta (free työtä ei näköjään lasketa työkokemukseksi). P**kele! Palasin koulun penkille ja jatkan friikkuna toisella alalla - tavoitteena työllistää tulevaisuudessa muutama muukin.

    VastaaPoista
  9. Päivärahan odotteluun voi mennä useampikin kuukausi, joten tarkkana täytyy olla. Meillä viimeksi miehen jäädessä lomautetuksi päivärahaa jouduttiin odottamaan n. 4 kk. Ei siinä enää paljon hymyilyttänyt, kun yhden palkalla elätettiin 5-henkistä perhettä ja maksettiin /yritettiin maksaa kaikki talouden menot. Työttömän kannattaa myös pitää äärettömän hyvää huolta itsestään, sillä henkisesti työttömyys on raskasta vaikka kuinka toisin ajattelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, henkisesti työttömyys on erittäin raskasta, varsinkin jos taloudellisesti joutuu miettimään todella tarkasti asiat. Ja yleensä ainakin lapsiperheissä, se taloudellinen liikkumavara on kovin pieni. Säännölliset menot kun on aika vakiot, vaikka kuinka yrittäisi olla säästäväinen.
      Työttömyyden pitkittyessä tulee sitten lisäksi ajatuksia "kelpaanko enää mihinkään", "onko ammattitaitoni enää jäljellä" jne. Ja myös nuo taloudelliset asiat korostuu... Muutaman kuukauden aina pystyy siirtämään esim. isompia hankintoja, mutta työttömyyden pitkittyessä (vuosikis) taloudelliset ongelmat vaikeutuvat. Aina välillä kun tulee tilanteita, että esim. on pakko ostaa uusi pesukone tms.

      Poista
  10. Niin ja tuli muuten mieleen vielä yksi vinkki "osa-aika yrittäjille"... Jos satunnaisesti saa yrittäjätuloa, kannattaa liittyä johonkin sopivaan osuuskuntaan tai perustaa sellainen kavereiden kanssa. Osuuskunnan kautta voi tehdä töitä ilman, että työkkäri katsoo yrittäjäksi.Sopii mielestäni oikein hyvin henkilölle, joka silloin tällöin freelancerina tekee töitä.
    Näitä löytyy kaupallisiakin palveluja, mutta myös ihan aitoja työosuuskuntia.Netistä löytyy paljon tietoa tästä kun hakee.esim täällä hyvä kirjoitus aiheesta. http://www.positiivarit.fi/26_11_2010_yrittajahenkinen_tyoton__tee_onnellinen_ratkaisu_

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiekasti? Tämähän oli kiinnostava tieto. O_o

      Poista
    2. Kyllä ihan aikuisten oikeasti, kannattaa ottaa tästä selvää. Olen ihmettellyt välillä, miksei työkkäri tätä yhtään mainosta, kun oikeasti olis aika monelle työllistymismahdollisuus.
      Itse olen vuosien varrella ollut niin monta kertaa työtön, lomautettu tai työttömyysuhan alainen, että on joutunut ottamaan selvää kaikista vaihtoehdoista... nimimerkillä vuoden 1999 alun jälkeen tällä hetkellä 7. työpaikka ja lapsiakin olen saanut kaksi tämän 14 vuoden aikana, kokonaan työttömänä olen ollut 2 kertaa (6 ja 2 kk) ja lomautettuna 2 kertaa. Et silleen...

      Poista
    3. Todennäköisesti työkkarissä eivät sitä kerro, koska eivät yksinkertaisesti tunne pienosuustoimintaa ja sen kiemuroita. Lisätietoa aiheesta ja materiaalipankki löytyy netistä www.yhteistoiminta.fi

      Poista
  11. Mitenhän kannattaisi toimia, kun oli viime vuonna 5kk sairauslomalla selkäleikkaukseen jonottamassa. Leikkaus sitten tehtiin onnistuneesti, mutta työnhaku toipumisen jälkeen on ollut aika epätoivoista. Ainoastaan muutaman päivän tuurauksia kaupan kassalla on löytynyt. Sellaisella sopimuksella, että varmasti ei työnantajalle jää mitään riskiä. Alkaa tuntua siltä, että pitäkää bisneksenne, keskityn sitten vaikka harrastuksiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työnantajat siis pelkää uutta sairaslomaa? Mulla ei kyllä ole mitään järkevää ohjetta. Onko sulla mitään lausuntoa siitä selästä että se on täysin kuntoutunut?

      Poista
    2. Ilmeisesti niin. Sairasloma loppui tammikuun lopussa. Musta tuntuu, että selkävaivaisilla on tosi huono maine ja olen naapurin kanssa jutellutkin, että ilmeisesti tätä vaivaa käytetään myös paljon tekosyynä turhiin sairaslomiin. Täytyy yrittää omasta puolestaan parantaa tätä "mainetta". Itse en ainakaan haluaisi jäädä lepäilemään, vaikkei ihan kaikkeen samaan enää taivukaan kuin ennen.

      Poista
  12. Hyvä kirjoitus! Itseäkin kovasti tällä hetkellä nämä asiat mietityttää, oman alan hommia on todella vähän tarjolla ja hakemuksia siihen yhteenkin on sitten tuhansia...

    Sitä paitsi en ymmärrä että millä ajalla kotona lasten kaa olevat ehtii paneutua hakemuksiin ja soitteluihin? Juurikin päätin eilen että tiedustelen paikkakunnan yksityiseltä hoidontarjoajalta josko siellä tarjottaisiin tilapäishoitoa silloin tällöin, tietenkin rahaa vastaan :D ois niiiin kiva käydä vaikka niitä päivän koulutuksia silloin tällöin, viimesimmästä cv:n rakentelusta ja työhakemuksesta on jo aikaa.

    Mulla noista koulutuksista vain huonoa kokemusta. Hain ja pääsin jatkokoulutukseen, mutta työkkäri sitten ei hyväksynytkään sitä että ansiosidonnaisella opiskellaan! Olis ollut verkko-opiskelua ja olisin pystynyt lapset hoitamaan kotona, mutta ei niin ei.

    Nyt olen oikeasti pähkäillyt yrittäjähommia, mutta nämä kommentit täällä sai hieman mietteliääksi :D voin kyllä kuvitella kuinka nihkeetä se työkkärin kanssa on.

    -Tanza-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä sais mitään tehtyä jos lapset täällä himassa olis. Olen kiireisempi kuin koskaan! Mutta siis mitä opiskelua työkkäri ei hyväksynyt? Jotain julkista? Tää on kyllä niin päin vittua kasattu tää työttömyysturva kun olla ja voi. Hyvänen aika, ottaisithan sä edelleen sen duunin vastaan jos se löytyis.

      Poista
    2. Nimenomaan, se olis ollut töiden ohessa mahdollista suorittaa, kaikki elementit oli kohdillaan, mutta 5 op:n/kk vauhti ei täyttynyt joten ylempi amk-tutkinto jäi haaveeksi. Vieläki ketuttaa! Valittelin kyllä ministeriöön asti, mutta turhaan. Säännöt on mitä on.

      -Tanza-

      Poista
  13. Sivusta ystäväni työnhakua seuranneena olen jäänyt pohtimaan onko kukaan akateeminen/korkeasti koulutettu/vastaavia töitä ilman tutkintoa tekevä IKINÄ saanut haluamiaan ja osaamistaan vastaavia töitä työkkärin kautta??? Tiedättekö jonkun?!

    Espoossa ei myöskään (eikä Helsingissäkään kohta?) ole erikseen akateemista työkkäriä. Tämä helpottaisi asiointia pöydän molemmilla puolilla.

    Vaikuttaa siltä, että työkkärin järjestelmät ja niissä käytetyt nimikkeet eivät edes tunnista kaikkia nykyajan töitä ja tehtäviä. Jos omat taidot eivät istu suoraan johonkin esihistorialliseen kapeaan tehtävänimikelistaan, ei itselleen sopivia töitä löydy järjestelmästä. Järjestelmiä ei myöskään pääse täysimääräisesti itse selaamaan esim. kotikoneelta, vaan työkkärin täti POSTITTAA mahdollisia ilmoituksia kotiin. Siis paperilla! Vuonna 2012 Espoossa...

    Työllistyminen tuntuu sujuvan parhaiten omilla kontakteilla. Niin tässäkin tapauksessa kävi parissa kuukaudessa. Täti ei ollut koko tänä aikana lähettänyt vielä yhtään ilmoitusta...

    Johanna

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...