23.11.2012

Banaania hakemaan

Oletteko kuulleet sen jutun, jossa apinoita ruiskutetaan vedellä?

Siis sen, jossa laitetaan viisi apinaa häkkiin. Katosta roikkuu banaaniterttu, jonka alla on tikkaat.

Heti kun yksi apinoista lähtee hakemaan banaaneita, muiden apinoiden päälle ruiskutetaan kylmää vettä. Tämä toistetaan poikkeuksetta: aina kun joku apina kiipeää tikkaille, muut apinat kastellaan. Apinat oppivat nopeasti, että banaanitertun havittelijaa pitää estää.

Sitten lopetetaan veden ruiskuttaminen. Otetaan myös yksi apina häkistä pois ja laitetaan tilalle uusi. Uusi apina yrittää tietenkin heti kiivetä tikkaille, jolloin muut käyvät närkästyneinä sen kimppuun. Parin yrityksen jälkeen uusi apina tajuaa, että ahaa, yritys kiivetä tikkaita johtaa muiden apinoiden kilareihin, ja lopettaa.

Sitten korvataan taas yksi alkuperäisistä apinoista uudella. Sama toistuu: tämäkin lähtee heti hakemaan  banaania mutta saakin apinalauman kimppuunsa. Myös se toiseksi uusin apina osallistuu nyt tulokkaan pieksentään.

Näin jatketaan kunnes kaikki alkuperäiset apinat on vaihdettu. Silloin ei yhtäkään häkissä olevaa apinaa ole ruiskutettu kylmällä vedellä, mutta yksikään apina ei enää yritä tavoitella banaania. Arvaatte miksi.

Koska täällä on aina toimittu näin. 

Miten tämä nyt liittyy mihinkään?

No, sain duunia! Jota en uskonut haastattelun perusteella saavani. Ajattelin, että olen hommaan ihan liian minä. Joskus rekryllä kuitenkin haetaan tyyppiä, joka näyttää sopivan kuvaan kuin röhönauru Mona Lisalle. Kun itse on huolissaan siitä, miten oppisi parhaiten talon tavoille, talo onkin huolissaan siitä, miten työntekijää estetään oppimasta talon tavoille.

Tarinan opetus: olkaa sellaisia kuin olette. Siitä saattaa saada liksaa.

40 kommenttia:

 1. Wow! Onnea! Hieno homma ja hieno intro postaukselle! Skål!

  VastaaPoista
 2. Hurjasti onnea! Joko paljastat mikä organisaatio on kyseessä? Ei kuitenkaan Korkeasaari? ;)

  VastaaPoista
 3. Kerro jo mistä sait duunin???

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä ihan paras aasinsilta ikinä :) Onnea uuden duunipaikan johdosta! Ja maukkaita banaaninhaukkailuhetkiä! On kuulemma duunarin paras välipala se.

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia onnitteluista! Kyseessä on Yleisradio ja asiaohjelmien digituottajan hommat - aivan superkiinnostavaa. Siirryn siis verorahoista verorahoille. Kiitos siis itsellenne! ;)

  VastaaPoista
 6. No ei sulla kauaa siinä nokka tuhissut! Onnea!

  VastaaPoista
 7. Tarinan puolivälissä aloin toivoa vertauksen liittyvän jotenkin kunnallispolitiikkaan, mutta täähän oli vielä parempi! JES! HYVÄ SINÄ! Ja hyvä Yle!

  VastaaPoista
 8. Upeeta, onneksi olkoon!

  VastaaPoista
 9. Ihanaa! Valtavasti onnea!

  VastaaPoista
 10. Hei, suuret onnittelut. Hyville tyypeille on kuulemma aina töitä... :) (pistetään oma hyvä tyyppiys alkuvuodesta koetukselle...)

  Toivottavasti työmatka on inhimillinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiti ja tsemppiä sulle samaan projektiin! Poikittaisliikenne Pasilaan pelaa muuten yllättävän hyvin!

   Poista
  2. Onnea!!! Mun edelliselle äitiysvapaalle palkattiin sijaiseksi "out-of-the-box" -tyyppi ja teki kyllä organisaatiolle NIIIN hyvää. Niin hyvää että se sitten palkattiin mun paluun yhteydessä myös vakkariksi :)

   Tuosta poikittaisliikeenteen sujuvuudesta joudun varottamaan... Reittiopas antaa Tapiola-Pasila -väliksi jotain 40 minsaa, mutta totuus on jotain muuta. Loskakeleillä yms. kökin kyllä bussissa useimmiten tunnin ja parhaillaan 1 t 20 minsaa... Varsinkin takaisinpäin iltapäivisin ei voi ikinä tietää monelta bussit oikeesti on ohittaa Pasilan.

   Poista
 11. Onnea, mahtava homma!

  VastaaPoista
 12. Ai niin sitähän mun vielä piti että kyseessä on *äitiyslomasijaisuus*. Koska itselleni tämä on mahtava oppimissauma tulevaisuuden työllistymisen kannalta, toivon äidille pitkää kotihoitokautta, maksan mielelläni! ;) Yritän myös tehdä duunini sen verran hyvin, että jatkoa löytyis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei kyllä kuulosta sellaiselta työltä, että siitä uskaltaa jäädä vuosikausiksi kotiin... mutta siis, tilanteet työpaikoilla muuttuvat jatkuvasti ja hyville, osaaville, tyypeille on aina tarvetta. Onnea matkaan!

   Poista
 13. Onneksi olkoon! Itsekin jännäilen, lykästääkö jotakuinkin unelmallisen paikan kanssa.

  VastaaPoista
 14. Hieno juttu, onnittelut!

  Kati

  VastaaPoista
 15. Loistavaa, paljon onnea! En ollut kuullut apinatarinaa aiemmin, kun sopii hyvin kuvaukseksi mun entisestä duunissa. Nykyiseen minutkin palkattiin olemaan minä, mikä vaatii hieman totuttelua apinalauman perässä juoksun jälkeenn, mut nythän se on Jo ihan parhautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. God damn autocorrection, mut ehkä sait kiinni tokasta lauseesta...

   Poista
 16. Voi piru vie, olipa osuvasti kirjoitettu!

  Nähdään apinalaumassa: olen myös se luupää, joka kerta toisensa jälkeen havittelee terttua. Välillä toki väsyttää, ja hetkeksi antaa olla. Onneks edes hitaasti siihen ympärille saa muilutettua muita samanhenkisiä ja käännytettyä vanhoja. Tarvitaan niitä hulluja kamikaze-apinoita jotka vaan menee ja tekee, sekä niitä kärsivällisiä käännyttäjiä ja metelin hiljentäjiä.

  Joka tapauksessa: ONNEA!

  t: see you soon

  VastaaPoista
 17. Oi, onnea! Se työnhaku kävikin sitten näppärästi. Yle taitaakin olla yksi niistä harvoista työnantajista, jotka alalle ihmisiä palkkaavat näinä aikoina... Pakko tiedustella, et oliko paikka yleisessä haussa vai kuulitko siitä jostain?

  Itse sain kenkää reilu viikko sitten, tuotannollisista ja taloudellisista syistä tietysti. Tässä välissä ehtii tulla äitiysvapaa vastaan, mutta silti mietityttää, millä tolalla ala on vaikkapa puolentoista vuoden päästä. Mulle ominaista olis lähetellä hakemuksia jo nyt, mutta ei tällä mahalla kehtaa, eikä kannata. Nyt täytyy vaan jyrsiä kynsiä ja seurata, kuinka tiukalle media-ala oikein kiskotaan.

  Mut hei, tän ei pitänyt olla valitusvirsi vaan onnittelu! Hyvä Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, pahoittelut! Media-ala muuttuu ihan sikanopeesti, koko ajan tulee uusia kanavia, laitteita ja medioita - puolentoista vuoden päähän ei näe kukaan. Kannattaa pitää itseään silleen ajan tasalla että lukee muutakin kuin vauvalehtiä. ;) Raskaana töiden hakeminen olis mun mielestä aika kiinnostava veto: et ainakaan peittele mitä tuleman pitää. :D

   Ylen paikka oli yleisessä haussa ja hakijoita hirveästi. Mä sain samalla viikolla kutsun haastikseen kahteen muuhunkin paikkaan, joten aika haipakkaa oli!

   Poista
 18. Kiitos vielä kaikille yhteisesti onnentoivotuksista! Mahtavaa että duunin saaminen on tällainen kollektiivinen juttu. :)

  VastaaPoista
 19. Onnittelut!!

  -Tanza-

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...