3.10.2012

Tunnista hapan anonyymi!

Itku tulee ikävästä jutusta.
Kirjoittaminen on pääsääntöisesti kivaa. Olen kuitenkin huomannut yhden jos toisenkin tutun bloggaajan aina silloin tällöin avautuvan happamista kommentaattoreista.

Olen jakanut vertaistukea äideille jo monta vuotta. Nyt on aika jakaa sitä kanssabloggaajille. Tunnistatko siis seuraavat anonyymit, uniikit kävijät?

1. Anonyymi tuottaja
Tämä anonyymi pitää itseään blogin tuottajana, jolla on yksinoikeus päättää blogin temaattisesta linjanvedosta. Hän vetää marat vääristä aihevalinnoista ja vaatii kirjoittajalta ryhtiä. Tuohtumukseen riittää kirjablogin yksi vauva-aiheinen postaus, jossa kirjoittaja pahoittelee pientä synnytyksestä johtuvaa taukoa: "Siis mitä, onko tästä on tullut joku vitun vauvablogi!" Sisältömarailija myös pelottelee sillä, että ei kyllä enää ikinä lue tätä paskablogia. Joka on siis kerrassaan kaamea uhkaus. Kukapa haluaisi jäädä ilman tämän henkilön kommentteja!?

2. Virallinen valvoja
Tämä lähes joka alan asiantuntija ei missään tapauksessa halua olla kiinteä osa blogin lukijakuntaa vaan virallinen valvoja. Hän kommentoi vain, kun kirjoittaja on väärässä: "jalkapallossa ei tunneta erätaukoa vaan puoliaika". Asiavirheen merkitys on yleensä näkökulman kannalta olematon. Yleensä oikaiseva kommentti on kirjoitettu närkästyneeseen mutta isälliseen sävyyn, polveilevasti ja ilman lähdeviitteitä (vaihtoehtoisesti lähteet ovat 1800-luvulta). Valvovien anonyymien sarjaan kuuluvat myös erilaisista kirjoitusvirheistä järkyttyneet anonyymit.

3. Yhteiskuntakriitikko
Kiihkeällä ja yhteiskuntakriittisellä anonyymillä ei ole nykyajan kotkotuksista mitään hyvää sanottavaa. Lakto-ovo-veganismi! Elitismi! Ateismi! Pakolaiset! Hän halveksii sekä blogin kirjoittajaa että kaikkia lukijoita joko oikeistolaisen, keskustalaisen tai vasemmistolaisen näkökulman lietsomisesta, mutta suurimmat kilarinsa hän saa cityvihreistä. Hän peräänkuuluttaa suomalaisia, rehellisiä arvoja, mutta hänen viestinsä on yleensä käsittämätön tai tahattoman koominen, koska se on täynnä lyöntivirheitä, epäkurantteja solvauksia ja sivistyssanojen väärinkäyttöä: "Tämä kulttuurillinen monimuotisuus on straagisesti hapattanut koko suomen!!!11"

4. Virkamiesanonyymi
Tämä moitteetton ja siveä anonyymi ottaa asiat hyvin tosissaan. Hän paheksuu kovasti alatyyliä ja huumoria - varsinkin sarkasmia, mutta toisaalta myös hymiöitä - eikä todellakaan ymmärrä, miksi näistä asioista nyt pitää näin kovasti kohkata. "Asiat asioina, ei ole tarvetta kärjistää." Hän edustaa tietenkin itse ainoaa oikeaa puolueetonta näkökulmaa eli subjektiivista totuutta. Jos virkamiesanonyymin mielipiteen kyseenalaistaa, hän toteaa että jahas, tässä blogissa ei näköjään saa olla eri mieltä ja siirtyy murjotusmoodiin parin postauksen ajaksi.

5. Menkka-anonyymi
Tämä huomionkipeä anonyymi on vain pahalla tuulella. Yleensä hän tarttuu johonkin mitättömään detaljiin: "olen niin kyllästynyt siihen, että näissä sun ruoissa on aina vuohenjuustoa." Hän tajuaa kyllä itsekin viestinsä olevan täysin tarpeeton ja aiheuttavan lähinnä silmienpyörittelyä, mutta ei voi hillitä itseään. Pahinta on, jos hänen inputtinsa vaietaan kuoliaaksi. Silloin hän saattaa muuttua tuottaja-anonyymiksi (kts. kohta 1).

6. Sekonyymi
Tämä tyyppi halusi vain tulla kertomaan - vähän off-topic - että onhan kirjoittaja tietoinen hallituksen salaliitosta, jossa influenssarokotteeseen on piilotettu mikrosiru yksityisyydensuojan tuhoamiseksi. Tällaisen kommentin jälkeen blogin kirjoittaja toki toivoisi salaliiton olevan totta, jotta kaikki lääkityksensä unohtaneet avohoitopotilaat saataisiin helpommin jäljitettyä.

Kerro, jos tiedät lisää! Muotibloggaajilla on varmasti ihan erilaiset hapannaamat kuin mammablogissa.

Sitten lohdutuksen sana. Happamia anonyymeja tulee ja menee. Älä turhaan laimenna tyyliäsi tai ala kirjoittaa tylsästi, jotta vain kukaan ei loukkaantuisi: ammattimainen mielensäpahoittaja löytää kyllä hyvän huomenen toivotuksestakin jotain negatiivista.

Niin, ja muista, että kaikkien mielipide ei ole julkisen palstatilan arvoinen. Moderoi surutta bittiavaruuteen ne, joiden perimmäinen tarkoitus on vain päteä ja vittuilla. Olet sen niille hyville tyypeille velkaa.

Ps. Jotta virkamiesanonyymi ei pahastuisi, lisään, että minun blogissani on poikkeuksellisen paljon huumorintajuisia ja medialukutaitoisia anonyymejä, jotka vääntävät aiheesta kuin aiheesta intohimoisesti ilman tarvetta henkilökohtaiseen piikittelyyn tai jakavat oman kokemuksensa antaumuksella. Kiitos teille, olette huippuanonyymeja.

77 kommenttia:

 1. ;D olet niiiiin oikeassa noiden tyyppien suhteen. Omassa blogissani niitä ei näkynyt, johtuu varmasti siitä että olen hullu ja tietävät etten välittäisi paskaakaan niiden jutuista. Monet kyllä kärsivät noista ja ottavat tosissaan - siis liiankin tosissaan, yleensähän kuitenkin on kyseessä tyypit joilla a) omat palikat / rohkeus riitä bloggaamiseen (anonyymien arvostelijoiden pelosta!) tai b) ovat niin munattomia että purkavat omaa turhautumistaan ja epäonnistumistaan toisten blogeissa. Ei niitä kannata noteerata, elämä on siihen liian lyhyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata ei. :) On muuten jännää, että noita anonyymejä esiintyy ihan kautta linjan blogin suosioon ja teemaan katsomatta. Tässä olisi jollekulle tutkimuskohde.

   Poista
  2. Muotiblogiskenestä tehtiin aikanaan gradututkimusta, itsekin siihen osallistuin, juuri siis anonyymeihin ja niiden kommentteihin liittyen. Veikkaan kuitenkin ettei blogikollegani joskus vuonna 2008 tai 2009 keräämä aineisto ole vielä muuttunut graduksi ;D

   Poista
 2. Siis mitä, onko tästä on tullut joku vitun metablogi jossa jaaritellaan blogien kirjoittamisesta.
  Sitä paitsi se sanonta kuuluu "itku pitkästä ilosta" eikä "Itku tulee ikävästä jutusta" kuten kuvatekstissä.
  Muutenkin ota blogikommentit blogikommentteina, ei ole tarvetta kärjistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin ehdottaa sanaa "metablogi" vuoden uudissanaksi! Kai sellaisia vielä joku instanssi valitsee...?

   Poista
  2. Hahaa, tässähän on yybertyypillinen menkka-anonyymi: herne pitää vetää nekkuun ihan joka asiasta... :O

   Poista
  3. Anteeksi, myös tuo virallinen valvoja sopii tyyliin. Pahoittelen kahta kommenttia, kuivaomenasiideripäissään tulee välillä näppihäriöitä...

   Poista
  4. Anonyymi tuossa yllä vaikuttaisi olevan pitkällisen anonyymityyppien risteytyksen tulos, jonkinlainen all-in-one -tapaus. Missähän päin Suomea selalinen laboratorio sijaitsee?

   P.S. Enkä ole muuttumassa sekonyymiksi, ihan vain teoriassa pohdiskelen...

   Poista
 3. Hih! Ekan happaman anonyymin tunnistin: se oli Inahduksessa! Terv. kirjallisen tulkinnan anonyymi, tällä kertaa kasvojen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin bongattu! Tässä kirjoituksessa oli kyllä monta muusaa, Inahdus oli yksi. Ja olihan mullakin se "onko tästä tullut joku vitun vaaliblogi" -henkilö. No, daah.

   Poista
 4. Olen ollut huomaavinani, että tyypillisesti kun julkaistaan kolumni/postaus/muu kirjoitus, jossa kritisoidaan jotain toimintaa, niin ne joiden toimintaa kritisoidaan, eivät sitä tajua, ja niiden joukosta, joiden toimintaa ei kritisoida, löytyy aina muutama avautumishaluinen, jotka vetävät herneen nenuun. Eli aiheetta hernahtanut anonyymi ;-)

  t. Elli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Se väärinkäsittäjäanonyymi, joka on vain lukenut postauksen liian nopeasti ja kilauttanut kommenttiboksia siltä istumalta. Tämä tyyppi katoaa kommenttinsa jälkeen jälkiä jättämättä tai korjaa lausuntoaan tajuttuaan asian oikean laidan.

   Poista
  2. Ennen tuli vastaan aika paljon juuri tällasia, jotka ei kuitenkaan kadonneet, vaan jäivät sitkeästi puolustamaan sitä selkeästi väärinkäsityksestä kummunnutta kritiikkiään... Ehkä se oli joku kyvyttömyys tunnustaa olevansa väärässä? Niitä kuitenkin tapaa nykyään harvemmin, ehkä blogienpitäjät moderoi ne puolusteluromaanikommentit vaan pois :P

   Poista
 5. Mun blogi on niin niche (haha, huomaa hienolta haiskahtava termi, jolla peitin "epäkiinnostavan"), että oon säästynyt pahimmalta trollaamiselta. Aivan alkuun mulla pörräs nurkilla kyllä kunnon mulkero, joka sortui todella neurottavaan kikkaan, väitti olevansa joku mun "ystävä", "vaikka et sitä vielä tiedä" ja kutsui minua aliaksestani väännetyllä vähättelynimellä. Tämä tietysti viittaa siihen, ettei tyyppi ollut sitä, mitä väitti olevansa. Se otti tuottajamaisesti ja menkka-anonyymisti herneet siekkuun kuvista, joita päivän asu -henkisesti tuolloin postasin. Myönnän, että hivenen hämäävästi, kyllä, koska muuten en niistä vaatteista kauheasti puhunut, mikä yhdistelmä voikin tietysti vaikuttaa puhtaalta narsismilta, jos oikein haluaa tulkintojen päälle ruveta. Vaikka en koskaan myöntänyt, sen verran herkkänahkainen olen, että leikkasin radikaalisti kuvien määrää, vaikka niin kai ei pitäis kai toimia, että antaa valtaa sekonyymeille. Mörkö kävi vittuilemassa aikansa ja lopulta luovutti, kun mä en julkaissut sen kommentteja. Huom. eri nikeillä kirjoitettuja, naturellement. Välillä hirvittää toisten puolesta, lukea sitä suolaamista, mitä mukavat, vilpittömät tyypit ja upeat kirjoittajat saa osakseen. Esim. sun rintareppugate, ei helvetti. Vaikka se halpaa onkin, laitan pöytään kateuskortin, koska silloin kun se pitää paikkansa, se todella pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on paras tapa, jos joku sinnikäs pöhelö iskee. Sitten ollaan vähän aikaa esimoderointi päällä.

   Rintareppugate. <3 Onko siitäkin jo vuosi!

   Poista
 6. Tuosta listasta puuttuu se henkilökohtaisuuksiin menijä. Se, joka tulee yhdellä lauseella kertomaan, kuinka lapsesi on ruma räkänokka tms. Nämä ovat minusta ne hauskimmat, sillä kukaan ei jaksa edes provosoitua niin selvistä provoista.

  Sitten on myös ne besserwisserit, jotka tulevat kertomaan kuinka teet laittomuuksia, tai kuinka kohta ovesi takana on lastensuojeluviranomainen. Nämä kaikki on siis päätelty jonkun puolikkaan lauseen perusteella, joka ei ole ollut edes blogin tekstin pääaiheena. Juuri niinkuin se sun rintareppugate. Ai että!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rintareppugate oli muuten nerokas! Vieläkin oikein lämpimästi muistelen "meitä kantoliinaäitejä". Lahkolaisanonyymi?

   Poista
  2. Ja taustalla on tietenkin ainoastaan huoli lapsen hyvinvoinnista. Parhaita saatesanoja unohtamatta: "kukin tyyklillään", "ei millään pahalla" ja tietty kaikki hymiöt :)

   Poista
  3. "Asiahan ei mulle kuulu, mutta..." No mitä sitä sitten länkyttämään, vai tuuliko se huulia heiluttaa? Tuo hymiöiden viljely muutenkin, blogien ulkopuolella, puhtaasti vittuilua alleviivaamaan on just aivan pään räjäyttävää hermosahaamista ja aika monelle mutkalle saa taipua, ettei aivan joka kerta alentuisi vastapuolen tasolle asiasta avautumaan. Hymiö tähän, jumalauta!!

   Poista
  4. Joo kyllä, kuinka saatoin unohtaa juuri tämän! tää huolestunut äiti -anonyymi on tosiaan äitiblogien ja vauvapalstojen vakiovieras. Hänellä on paaaaaaljon ulkomaista tutkimustietoa ja hän jakaa avoimesti oman tapansa toimia, koska hän ajattelee aina lapsen parasta. Myös minun lapseni parasta.

   L. Dada, haha, näennäisesti huumorintajuinen hymiöanonyymi haluaa osoittaa, että hän on oikeasti aivan vakavissaan, mutta niin paljon tasokkaampi ihminen kuin bloggaaja, että hänellä on varaa kritisoida ihan tälleen kevyesti. Vaikka tippa onkin linssissä ja kurkkua kuristaa.

   Poista
 7. Tosi mielenkiintoinen keskustelu tärkeästa aiheesta. Ja ihan oikeassa olet, kaikki rokottaminen on ihan kauheata kansan kusettamista.

  VastaaPoista
 8. Jostain syystä mun blogissani ei juuri ole anonillejä, onlenkohan laittanut sinne sellaiset asetukset että joku nimi ja ainakin keksitty e-mail pitää olla. Siitä anonilli näyttää varsin lannistuvan. Ihan toisinaan joku miehekkäästi nillittävä anonilli on käynyt nillittämässä monikulttuuria vastaan ja ydinvoiman puolesta.

  VastaaPoista
 9. Huippu kirjoitus! Vaikkei itse olen toistaiseksi bongannut happamia anonyymeja vain muiden blogeista. Mutta osaapa sitten lokeroida, jos kohdalle sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happamia anonyymejä näkee muuten usein - kumma kyllä - Taloussanomien keskustelupalstalla. Siellä pyöri ainakin yhteen aikaan niin syvästi häiriintynyttä sakkia, että lopetin lukemisen. Ja juuri sen muiden viihtyvyyden takia kannattaa pyyhkiä anonillit vittuun.

   Poista
 10. Sitten on hölmöt anonyymit, jotka eivät ymmärrä blogaajan vetämiä rajoja yksityisyyteen. Siis ne oikeasti hyväntahtoiset, jotka eivät vain hoksaa, että jos blogaaja ei halua julkisesti kertoa työpaikkaansa, asuinpaikkaansa ja miehensä nimeä ei se ole mikään Arvaa Kuka? -peli. "Mä veikkaan, että miehes nimi on oikeasti Olli!" tai "Sun vihjaamista etäisyyksistä ja kuun asennosta oon varma, että asut Lappeenrannan Keskuskadulla siinä Siwan lähellä!"
  Silloin tällöin olen bongannut ehkä sen törpöimmän "Ollaankos sitä pieniin päin? :)" aika jees varmasti lasta tuloksetta toivoneelle.

  Omaan blogiini eivät ole yltäneet, muutaman kerran olen kyllä saanut erittäin pitkän ja hartaan kommentin jostain Suuresta asiavirheestä blogissani perusteellisen linkkilistan kera! :D Ihan asiallisia, kummallisen suuri vain on ollut vaivannäkö "virheen" tasoon nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhahahhahaaa! Arvuuttaja-anonyymi! Mä en ole tähän tyyppiin törmännyt, toisn kirjoitan jo omalla nimelläni että ei salaisuuksia toisaalta urkittavanakaan.

   Poista
 11. Erittäin hyvä kirjoitus! Intternetin käyttöön pitäis olla joku ajokortti. Että ennen ei saa avata nettiä, ennenkuin on tajunnut tiettyjä asioita siellä olevista sisällöistä. Niinku esim, että blogaajat kirjoittavat tasan siitä, mistä niitä huvittaa, tasan silleen kuin niitä huvittaa, ja tasan silloin kun niitä huvittaa. Elä sen kanssa tai älä lue. Kuin vaikea se voi olla ymmärtää?! (Eri asia tietenkin mielipide-eroista käytävät asialliset perustellut keskustelut kommenteissa. Mut ei kirjoittajan kirjoittamisen kritisointi.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvin sanottu tuon kirjoittamisen sisällöstä, tyylistä ja ajankohdasta. Näin se on, ei sitä tekstiä ole pakko lukea ja jos on pakko, niin teksti on joko niin helvetin hyvä ettei sitä voi olla lukematta tai sitten lukijalla on mielenterveys järkkynyt pahemman kerran.

   Poista
  2. Hear hear! Tämän pitäisi olla aika itsestäänselvyys, mutta ei ole. On aika epämiellyttävä ajatus, että jengillä ei ole perusjutut hallussa. Mitä MUUTA ne ei tajua.

   Poista
 12. Hehheehee, kyllä!

  Itse en tietenkään tunnusta mitään muuta kuin sen, että kirjoitan usein anonyyminä. Ja juu, olen tännekin kirjoitellut usein. Syy on yksikertainen: oma mielipiteeni on aina niin tärkeä ja vimoseen asti mietitty, että se kannattaa julkaista. Ja sitten tietenkin haluan, että viesti luetaan sanomansa vuoksi, ei viestintuojan aiempiin postauksiin liittyvien mielikuvien valossa. Toki tiedostan, että lähettäjän IP voi hyvinkin jossain näkyä ja siten ainakin blogin pitäjä tietää, kuka (mikä IP) kulloinkin kirjoittaa.

  Totta kai tajuan, että kukaan ei jaksa syväanalysoida muiden luonteita yksittäisten kommenttien perusteella, ja että kommenteissa saakin näkyä välillä vähän huono päivä. Olen kai kuitenkin ajatellut, että anonyymille ei kukaan jaksa nillittää, että "säkin oot täällä aina mussuttamassa". Niinku nyt taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä ei muuten moni tajua: kyllä mä näen kaikkien IP:t ja osaan jopa selvittää mistä anonyymi kirjoittaa jos tarpeen tulee. :) Toistaiseksi ei ole tullut.

   Kuten jo totesin, poistan surutta epärelevantit kommentit, joilla ei ole mitään tekemistä kirjoituksen kanssa. Jos siis kommenttisi ovat tallella ja/tai olen jopa vaivautunut sulle asiallisesti vastaamaan, olet ihan positiivinen anonyymi. :)

   Poista
  2. Ammattivittuilija tietenkin peittää jälkensä, niin ettei oikee IP näy :D Stetsontuntuma tosin on, että se sakki hilluu ihan muilla foorumeilla.

   Poista
 13. Et elä kuin opetat-anonyymi, joka närkästyy postauksesta, missä on tavallinen maitopurkki luomumaitopurkin sijaan ja etsii käsiinsä lainalauseen blogistasi, missä julistat hankkivasi luomua aina kun se on mahdollista. Mikä tämä purkki sitten on?? ja tälle anonyymityypille ei edes jaksa sanoa, että mummo toi sen.

  Piilomainonta-anonyymi, jonka mielestä kaikissa blogikuvissa on salaliitto häntä vastaan. "Haluaisin nyt vain tiedustella miten tuo Valion maitopurkki liittyy postaukseen missä kerrot aamupalastasi, saitko sen kenties blogin kautta? Eli onko kyseessä maksettu mainos".

  Rakentavaa kritiikkiä-anonyymi, joka haukkuu bloggaustyylisi ja blogisi, mutta kun et kohauta olkiasikaan hän haukkuu sinua siitä ettet kestä kritiikkiä ja ilmoittaa lopettavansa blogisi lukemisen. Kun ilmoitat että ole hyvä, hän jatkaa ja jatkaa ja jatkaa kunnes tsekkaat ip-osoitteen mistä kommentti on tullut ja tajuat, että ko. henkilö on lähettänyt tuon kaltaisia viestejä 10 kertaa kuukauden aikana, ERI NIMIMERKEILLÄ. Yleensä hän on myös oman listani kohtien 1 ja 2 anonyymi, parhaimmillaan keskustelee eri nimimerkein itsensä kanssa haukkuen blogiasi kommenttiboksissasi. Hyvä esimerkki täällä: http://oimutsimutsi.bellablogit.fi/2012/09/19/nokkivaa-kosmetiikkaa-lumenelta/#comments

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavuutta! Mä rakastan myös noita "loogisia päättelyketjuja": tässä puhutaan Lumenesta -> Lumene mainostaa -> tämäkin on maksettu mainos.

   Vaikka sanottakoon, että blogimainonta kaipaisi kyllä sääntöjä. Olen miettinyt että perustan bloggaajien liiton, jonka jäsenet sitoutuvat tiettyihin juttuihin sekä oikeuksiensa että vastuidensa kannalta. Blogiinsa voi sitten laittaa tän liiton merkin jos haluaa tätä bloggaustapaa noudattaa.

   Poista
  2. Kyllä, tosin bloggaajien eettisiä ohjeistuksia löytyy netistä ihan googlella, sieltä voi tarkistaa tekeekö hommat ihan päin honkia. Kuluttajalautakuntahan on laatimassa jonkinlaista säännöstöä asiasta, tosin se ei ole mikään LAKI vaan suositus. Silti piilomainonta on ilman muuta kiellettyä, monesti lukijoilta vaan menee ohi, että mainonta sen sijaan on sallittua.

   Musta tätä kaupallisuuspuolta pitäisi kaikkien bloggaajien miettiä ihan siltäkin kannalta, että nythän esim meidän "genren" tyypit linkkailee ties mitä lelufirmoja 10 euron lahjakortteja vastaan ym. Se on siis hinta, millä moniin äitiblogeihin pääsee MAINOSTAMAAN, suosituksethan ovat aivan eri asia. Usein tulee kysyttyä näiltä firmoilta ja niiden edustajilta tekevätkö he kenties työtänsä 10 euron lahjakortilla, mutta sitten huomaa sen kritiikin aika turhaksi kun varsinkin lastevaateblogit (sori nyt tää yleistys) lähtee mukaan jollain tulitikkuaskin arvoisella kannustimella. Ihmekään jos blogit hukkuu paskoihin mainoksiin.

   Mä olen selkeästi kaupallinen bloggari nykyään kun en halua avautua elämästäni - liikaa lukijoita, liikaa vittuilua, liian vähän aikaa tapella netissä- silti sitä toivoisi että monet siihen tähtäävät ja siitä UNELMOIVAT eivät möisi itseään ihan liian halvalla, varsinkaan ylikansallisille yrityksille. Kyllä sen järkikin sanoo ettei yksikään mies tekisi niin.

   Perusta vaan se liitto, lähen mielelläni mukaan.

   Poista
 14. Rakentavaa kritiikkiä tarjoava anomonni. Kuinka tämän voi unohtaa? "Oot ihan sairaan ärsyttävä, oikeista ongelmista tietämätön kermaperse, kun on aikaa blogeja kirjoitella" on mielestäni aivan tarpeeksi rakentava palaute. Hatarimmin perustein nykyään rakennellaan kivitalojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootas.. kaivan yhden mulle tulleen palautteen. Sain tän kun kirjoitin mahtavista suklaisista karjanpiirakoista, joita ei myyty pk-seudulla:

   "Olipa mieltäylentävää huomata, että noinkin elämästä vieraantunut ja porvarillinen ihminen tajuaa, ettei kaikkea voi saada."

   :D Tämä olikin tosiaan elämäni ensimmäinen pettymys.

   Poista
 15. Mä olen tällainen puolianonyymi :) En yksinkertaisesti jaksa enkä halua rekisteröityä enää mihinkään, mihin ei ole pakko.

  Se on jostain syystä kuitenkin kiva tulla jotenkin tunnistetuksi, joten olen ratkaissut asian samalla signeerauksella omissa postauksissa. Toistaiseksi tää on onneks toiminut näinkin.

  t. toinen keskivertomamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ethän sä oo ollenkaan anonyymi, sähän signeeraat. Ja kiva että kommentoit niin usein! :)

   Poista
  2. mä en puolestani ole koskaan katsonut noita muita vaihtoehtoja, joilla voi tunnistautua. en ole tajunnut, että olenkin oikeastaan epäkohtelias. olen vielä vähän tottumaton blogiseuraaja/kommentoija. oon tosin myös aina kuitannut kommenttini "signeerauksella". -miuku

   Poista
 16. Vaikka joku trollauksen jo mainitsikin, niin kyllä mun mielestä ihan oman kategoriansa ansaitsee Vekkuli Trollaaja, jonka mielestä on kiva keksiä kuohuntaa aiheuttavia kommentteja. Monesti ne haistaa, mutta aina joku menee lankaan ja sitten leimahtaa.

  Varsin osuva oli jonkun kommentissa se tyyppi, joka kommentoi lasten hyvinvointia. Hämmästyin esimerkiksi kerran törmätessäni kaverini blogissa kommenttiin, kuinka hänen lapsensa silmät ovat kierot, onhan hän käyttänyt lasta silmälääkärillä? Anteeksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vekkuli trollaaja aiheuttaa sekä kirjoittajassa että lukijoissa syvää hämmennystä. Kommentti vaikuttaa vitsiltä mutta välimerkit paljastavat kirjoittajan olevan ainakin näennäisesti tosissaan.

   Poista
 17. Just naurettiin/kiroiltiin miehen kanssa, kun siihen viime päivinä ainakin Facessa linkkinä kiertäneeseen "Moikka, äiti lähtee nyt töihin." pakinaan - joka siis mielestäni oli aivan hulvattoman HAUSKA ja nasevasti kirjoitettu - oli tullut sitten jo saman tien kommentteja tyyliin, että "ei tartte lapsia hankkia, jos ei niitä jaksa hoitaa" ja "Suomeen tarvitaan äitiysajokortti"... Jep jep, en edes viitsi alkaa keskustella, että onko se tuon pakinan kirjoittaja vai EHKÄ joitain muita ongelmia "omaavat", jotka sitä äitiys/isyysajokorttia tarvitsee, mutta jotenkin, ehkä pientä medialukutaitoa itse kullekin?

  Huvitti myös tuolla ylhäällä, kun joku blogaaja oli saanut niskaansa, että "eikö ole parempaa tekemistä" - niin tai eikö sillä kommentoijalla ole parempaa tekemistä, kun nakuttaa aivan yhdentekevää kakkaa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli loistava kirjoitus! Noita "miksi olet tehnyt lapsia jos et niitä osaa/halua hoitaa -tyyppejä täälläkin tosiaan on pyörinyt.

   Trollata voi muuten kirjoittajakin. Aika ajoin teen ns. puhdistuksen eli kirjoitan niin provosoivan tekstin että ne äideistä parhaimmat eivät enää kestä kyydissä vaan jättävät tämän turmeltuneen laivan. :D Jäljelle jää se keskinkertainen / suvaitsevainen äitiaines, jonka kanssa juttua riittää paremmin.

   Poista
 18. Mihinkähän kategoriaan menis ne, joiden mielestä kirjoittaja samaistuu väärään ihmisryhmään? Yleisin huomaamani esimerkki on yh-keskusteluissa esille tulevat kommentit, joissa ollaan sitä mieltä ettei kukaan, jolla on suunnilleen joku läheinen ihminen olemassa, ole "oikeesti" yksinhuoltaja. Että älä siellä sano ittees yh:ksi, kun sun lapsella on mummo alle 100km päässä!!!1!

  Toinen on sit luomukeskustelut. Kun jossain näkyy/mainitaan ei-luomu-versio tuotteesta, jota saa myös luomuna, niin heti joku itkee ettet saa sanoa käyttäväsi luomua. Kun ethän sä käytä!!1!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saan kiinni tästä! Siis se marttyyrityyppi, jolla on asiat aina vähän huonommin ja siten yksinoikeus valittaa jostain asiasta. Tähän liittyy myös syyllistäminen eli kun toteat että yhdeksännellä kuulla olo on kevyt kuin tavarajunalla, niin anonyymi toteaa että toivottavasti tiedostat että monilla ei ole lasta ollenkaan vaikka kipeästi haluaa. Juu tiedostan ja olen pahoillani kaikkien niiden puolesta, jotka tällaisesta kohtalosta kärsivät. Aion kuitenkin puhua myös syömisestä vaikka maailmassa on nälkäänäkeviä.

   Poista
  2. Tää on mun sairaspäivänhuvi-keskustelu! Mutta KYLLÄ, esim minä en ole OIKEA yksinhuoltaja, tämäkin on kuultu. Että voisinko ystävällisesti poistaa yh-maininnan, kun en selkeästi sitä ole ja se hämää OIKEIDEN yksinhuoltajien blogeja etsiessä. Hmmm...aha.

   Ja toinen on tosiaan tuo jo kerran mainitsemani luomu, mikä tuli tässäkin esiin. Juu, jos käyttää jotain eettistä tai luomua tai edes pyrkii siihen, on hyvä sitten muistuttaa jos ei KAIKKI asiat olekaan niin ideaalista. Tipahtaa sitten bloggaaja pois pilvistä - tai norsunluutornista - tätä sanaa anonyymit usein käyttävät :D

   Poista
 19. Voi itku, kiitos tästä Katja! :'D Pelasti päivän hauskuudellaan. En yleensä kommentoi jos ei ole mitään lisäarvoa kaivettavana takataskusta, joten tää on ihan puhdas fanikommentti. Mulla on niin huono itsetunto, etten ite jaksais pitää blogia just ton ammattimarailijoiden kirjon katveessa. Arvostan aidosti, et sä jaksat.

  Bree

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Bree! Tässä auttaa kovasti se, että on kuutisen vuotta takana tätä blogosfääriä -- ei pysty, eikä jaksa välittää. Huonommallakin itsetunnolla pärjää kun tietää, että niillä (harvoilla) pöhelöillä on vielä huonompi. ;)

   Poista
 20. Apuva, uskaltaako tässä enää mittään kirjoittaa? Tiäs mistä katekoriasta ittensä löytää. Mitäs, onko enää semmosia ihan tavallisia anonyymejä, jotka joskus on kiukus, ehkä, ja ehkä ihan asiasta mutta usein ihan mukavalla mielellä liikkeellä?

  Vai oliko koko tää postaus ironiaa tai sitä sarkasmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla PS.-osastossa ajattelin kuitanneeni tämän kyselemäsi katekorian. ;)

   Poista
 21. Tollassille vinkujille ja valittajille mä laitan piiiiiitkän pierun niitten nirppanokkii ja nauran päälle.

  Ploki on kirjottajan oma ja se ei vitunkarvanka vertaa kuulu muille mitä ja miten siel kirjotellaa.

  Jos kommentoi, ni olis mukavaa ku kommentois sillee, et vois vittuilla takas. Siis ees nimimerkillä, niinku typerä partapappa.

  VastaaPoista
 22. Mutta miksi kirjoittaa julkista blogia, jos se ei kellekään kuulu :)
  Mulla on nähtävästi vielä paljon opittavaa tästä nettimaailmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan se nyt kellekään kuuluu. Nettimaailmasta oppii joka päivä uutta!

   Poista
 23. mun suosikki on trollit.niiden kommenttien lukeminen on kuin johanna tukiaisesta kertova lööppi;ei oikeasti kiinnosta,se ärsyttää mutta se on vaan pakko lukea.mä olen vielä niin masokisti,että käyn lukemassa mammojen keskustelupalstoja,jotka muistuttaa taistelukenttää.sitten totean että ei helkkari,ei pysty,verenpaine kohoaa ja jatkan lukemista;)mutta olen kehittynyt,enää en ota niitä henk.koh.loukkauksina (jos vaikka haukutaan päiväkodin palveluita käyttävät mutsit)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trollaamisessa on kyllä jotain kiehtovaa. Niissä päästään yleensä ihaltavalla tarkkuudella suoraan kipupisteeseen. :)

   Poista
 24. Itselläni on yleensä oikeasti sanottavaa tai oma kokemus kerrottavana kun jotain kommentoin. Arvostan kovasti blogeja joissa saa kommentoida anonyymisti, tein kyllä itselleni tunnukset bloggeriin, mutta olen autuaasti unohtanut ne, ja toisekseen luen ja kommentoin niin monenlaisia blogeja, etten halua kenenkään saavan henkilöllisyyttäni selville sitä kautta.
  -Heli-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen anonyymin kommentoinnin sallinut juuri siksi, että täällä puhutaan välillä asioista joista on helpompi puhua ilman tunnistettavaa identiteettiä. Vertaistuen jakaminen on niin huipputärkeää että mieluummin otan ne satunnaiset pahvit tänne kuin alan rajoittaa anonyymiä kommentointia. Suurin osa anoista kun kommentoi ihan asiallisesti. :)

   Poista
 25. Apua, tää oli niin paras kirjoitus! Olen nauranut pissat housussa näille kommenteille ja kommenttien kommenteille :D Onko täällä mainittu jo yhdyssanapoliisit ja äidinkielenlehtori-anonyymit? Mä tarvitsisin yhden sellaisen oikolukemaan omaa blogiani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustaudun (hyvin) satunnaiseksi kielinatsianonyymiksi. En jaksa vaivautua vaikkapa yhdyssanavirheistä nillittämään, mutta aina välillä on pakko kommentoida isompia ongelmia. Esimerkiksi: hiljan jätin kommenttia blogiin, jossa kommenteissa oli ilmiriita kirjoittajan ja kommentoijan välillä. Tämä johtui siitä, että heillä oli ihan eri käsitys siitä mitä oli kirjoitettu... Joka taas johtui siitä, että blogisti oli muotoillut lauseensa niin päin hittoa, että lauseessa todettiin täysin eri asiaa, kuin mitä selvästi oli tarkoitettu. Kirjoittaja ei suostunut näkemään virhettään, ja kommentoija ei suostunut tajuamaan ymmärtäneensä väärin (vaikka olikin lukenut "oikein").

   Eipä se mun kommentti tilannetta varmaan ratkaissut. Toivon että siitä kuitenkin välittyi jotenkin se, että kommentoija ei ole ajatustenlukija: jos postauksessa on riittävän iso kielivirhe, niin ihmiset lukee siitä sen, mitä siinä seisoo, eikä sitä, mikä on kirjoittajan päässä pyörinyt.

   Poista
  2. Viivi, joo, kyllä mä mainitsin tuolla virallisten valvojien alalajina kielipoliisit. Mä kirjoitan sattuneesta syystä niin nopeasti että tekstit on täynnä vähintäänkin lyöntivirheitä.

   Anonyymi kielipoliisi, sehän on ihan rakentavaa, jos yrittää sovittelevaan tyyliin osoittaa huonosti muotoillun lauseen aiheuttaman väärinymmärryksen. Noita ajatusvirheitä kun syntyy aina silloin tällöin.

   Poista
 26. Äskettäin tähän blogiin löytäneenä, tää kirjoitus tuli niin tilauksesta. Just tällä viikolla lämpenin jälleen yhdessä muotiblogissa blogaajan arvostelusta. Kyseessähän oli taas tämä "jaa sait sitten ilmaiseksi"-kitinä. Kun aloitin blogien seuraamisen järkytyin kommentoinnin ala-astetyylistä. Ja en vieläkään osaa lukea osaa juttuja ilman tunnetta. Erityisesti jos trollaus on törkeää halventamista. Blogien seuraaminen korvaa jo naistenlehdet ja hienoa on kun saa kertoa mielipiteensä, mutta ilkeästä sonnan heittämisestä ei kukaan oikeasti hyödy.

  Trollaaminen on todella kuvaavaa, jokaisella kai on trollista mielikuva lasten satuja lukeneena;)

  Kiitos kaunis hyvästä blogista jota on lapsettomankin mahtavaa seurata. Tsemppiä vaalikahinoihin;)
  T: Ninja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin on vaikea ymmärtää sitä mollauksen tuomaa mielihyvää - koska sen takia sitä kai tehdään. Itse menisin johonkin terapiaan siinä vaiheessa, jos saisin elämääni sisältöä trollaamisesta.

   Poista
 27. http://nettimokat.com/vauvat/2010/12/vaipanvaihtoa/#more-9

  En tiedä protokollaa,siis saako linkittää,mutta tämä tuli heti mieleen trolleista.Vauvamokasta syntyi äitien taistelutanner,missä vedetään karttapallo nokkaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eih! Toihan oli ihan uskomaton "keskustelu". Menis jonkinlaisesta ei näin -esimerkistä.

   Poista
 28. Tutuilta kuulostaa ja hyvä postaus. Itse kyllä poistin anonyymien mahdollisuuden kommentoida, kun en jaksanut/halunnut käyttää niihin aikaani. Miksi niiden pitää antaa kommentoida? sitä vaan aina ihmettelen..

  Riikka

  tänne eksyin yöllä, kun raskauden loppumetreillä en öisin oikein nuku..  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tsemppiä sulle! Onneksi on blogit unettomien öiden ajanvietteeksi. ;)

   Ei niiden tarvitsekaan antaa kommentoida, sehän on ihan bloggaajan linjanveto. Mä annan (toistaiseksi) koska suurin osa käyttäytyy hyvin ja kokemukset jaetaan paljon rehellisemmin.

   Poista
 29. Tää oli loistopostaus :)
  On myös ne anonyymit jotka vaativat bloggaajalta jatkuvasti kiinnostavaa sisällöntuotantoa, vaikka blogi olisi ihan lapsiperhe kuulumisiin suuntautunut.
  "aina samat huonekalut, eikö mitään kiinnostavaa sisustusrintamalla"
  "freesimpiä vinkkejä askarteluun / kokkaukseen / kasvatukseen kaivataan"
  voisivat vaikka tilata alan lehden jossa on ammattitaitoiset toimittajat, jotka saavat palkkaa.
  Mielestäni bloggaajalla ei ole mitään sisällöntuottamis velvoitteita, täähän on meidän harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin. Tähän tyyppiin viittaan tuolla "tuottajalla", joka kuvittelee voivansa huudella bloggaajalle korvamonitoriin ohjeita hänen vapaa-ajallaan vääntämästä ilmaisesta sisällöstä. Heti kun tyyppi alkaa maksaa mulle nelisen tonnia kuussa, lupaan toteuttaa ainakin osan vinekistä. ;)

   Poista
 30. Mahtava postaus :D

  Aika moni mainituista anonyymilajeista löytyy myös kirjablogien kommenttiketjuista. Tunnustan saman kuin Tavismutsi, vaikka anonillien kommentit monesti ärsyttää eikä ne oikein kiinnosta ja/tai niissä ei ole mitään järkevää asiaa ne on silti luettava. Vähän kuin rupien räplääminen, ei mitään järkeä tehdä sitä mutta yritäpä olla tekemättä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava analogia tuo rupien rapsuttelu! Satuu vähän mutta pakko tehdä. :D

   Poista
 31. nyt oli kyllä niin mainio postaus että osui ja upposi kunnolla! :D linkitän tämän erääseen omaan postaukseeni, toivottavasti se sopii? :) paljon tsemppiä vaaleihin!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...