13.10.2012

Ruokapalveluksia

Kehuin taannoin ystäväni Hannan ja miehensä rustaamaa mainiota Safkaa-kirjaa. Kirja sisältää paljon mainioita arkiruokaohjeita ja hyviä ruoanlaittovinkkejä tunarille.

Kuva: Hannan chicling-blogi

Viime viikolla Hesari nosti esille kirjassa esitellyn avokadopastan, joka on meidänkin perheemme uusi suosikki. Pasta on tehnyt blogikansalle saman kuin Muumit pikkukakaroille. Avokadot, lehtipersilja ja pecorino ovat loppuneet kaupoista ja kaupan kassakin tietää, mitä asiakas meinaa ostoksistaan valmistaa.

Tämä sairaan hyvä pasta on tehnyt ainakin kaksi isoa palvelusta.

Ensimmäinen menee kasvisruoille. Koska kasvisruokahan maistuu pyyhekumille, näyttää oksennukselta eikä varsinkaan vie nälkää. Epäilemättä myös liian pieni annoskoko ja rumat lautaset liittyvät kasvisruokaan. Tätä pastaa maistettuaan kukaan tuskin kehtaa enää väittää, että kasvisruoka on pahaa. Ehkä joku uskaltaa kokeilla kirjasta myös aidoista raaka-aineista tehtyä pestoa, pinaattilettuja ja taivaallisia pensaspapuja, joihin olen yhtä lailla jäänyt koukkuun.

Toinen menee kaikille korkeasta kolesterolista huolestuneille. Avocado on kelpo hedelmä, jolla on monia terveysvaikutuksia, mutta täällä Pohjolassa se on vähän oudokki. Suomalaista saattaa erityisesti kiinnostaa se, että kertatyydyttymättömiä rasvoja sisältävän avokadon on todettu vaikuttavan suotuisasti veren kolesterolitasoon. Aion siis jatkossakin ahtaa karjalaiseen napaani yhden avokadon päivässä -- myös siksi, että se pitää hyvin nälkää poissa.

Aika hyvin yhdeltä reseptiltä.

12 kommenttia:

 1. Voisiksää jakaa sen reseptin meille jokka ei kuuluta facebookiin. Kasvisruoka mitä sais perheen syömään kuulostaa houkuttelevalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarttekaa. Ylitin laiskuusindeksini ja googlasin. Löyty.
   Kyllä voin olla laiska ihminen sunnuntaisin (ja muulloin).

   Poista
  2. :D Hyvä että löytyi. Se oli siis linkattuna tuolla Hesarin jutussa.

   Poista
 2. Niin, ainoaksi ongelmaksi jää se, että näiltä leveysasteelta ihan liian harvoin löytyy avokadoja, jotka oikeasti maistuukin sille mille pitää. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Tämä onkin ihan hanurista. Suurin osa jengistä on varmaan syönyt raa'an avokadon ja pitää makua kamalana. Toisaalta joka toinen minun ostamani avokado on mustunut pilalle. Eikö näistä voisi jalostaa jonkinlaisen kylmää sietävän, Suomessa viihtyvän lajikkeen??

   Poista
 3. Vinkki kaupasta raakana ostetun avocadon kypsyttämiseksi: anna huilata suljetussa paperipussissa huoneenlämmössä. Jutun pähkinä on, että ressukan pitää hävetä pimeässä paikassa, jossa ei ilma kierrä. Jääkaappi on liian kylmä. Jotkut käyttävät kypsyttämönä myös kylmää uunia, täyttää speksit hyvin. Mutta ällös tee kuten minä, joka unohdin sen vitun avocadon kun aloin laittaa safkaa ja sain kaapia avocado-muovipussitahnan 250-asteisesta uunista.

  Fiksu tietysti voi ostaa esikypsytetyn avocadon kaupasta, ne on usein ihan jees. Note to self sen uuniepisodin jälkeen.

  Bree

  P.S. Krooninen guacamolehimo on saanut mut tekemään tutkimustyötä asian puolesta. Avocado rocks big time.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naureskelin tota uuniepisodia miehelle, joka ykskantaan totesi, että eikös mikro toimis ihan yhtä hyvin kylmäkypsytykseen. No täytyy kai sitä kokeilla?! Sinne ei meinaan mahdu vahingossakaan mitään lautasta, jos sinne on jo avokadopussin tunkenu.

   Poista
  2. Oi fiksuuden määrää, tota mikrohommaa pitää kokeilla. Toi avocadon paistaminen muovipussissa kuuluu samaan kategoriaan kuin tukan peseminen koirashampoolla tai omien hampaiden peseminen muksun harjalla. Olen siis tehnyt molemmat. Saisit Katja hauskan sikermän kun pyytäisit vuoden keskinkertaisimpia mutseja avautumaan vastaavanlaisista urpoiluista. Jos et oo jo tehnyt sitä siis.

   Bree

   Poista
  3. Eih, kaamea uuniepisodi. Olihan kyseessä tietenkin juuri parahultaiseksi kypsynyt avokado??? Tästä muistui mieleen kun exä jätti mustat hiihtohanskansa *kiukaalle* kuivumaan. Ja mä olen joskus kirjoittanut noista mokista! kaivan linkin esiin.

   Joo, mäkin olen kuullut että avokadoa ei saisi jääkaappiin laittaa. Mä pidän leipälaatikossa. Ja sinnehän ne tietty välillä unohtuu.

   Poista
  4. Ainoa kypsyysaste jota siinä tilanteessa tutkailin oli omani. Ei ollut parahultainen.

   Bree

   Poista
 4. Avokadon saa näppärästi kypsäksi parissa päivässä, kun pitää sitä omenan läheisyydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on totuus. Ilmeisesti myös tomaatti toimii kypsyttäjänä. Jos olisi joku toinenkin perhe, jossa ei noita hedelmiä ihan liikaa jaloissa pyöri.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...