10.10.2012

Kuolema excelissä

Pidän entisenä proikkarina budjetoinnista. Se on olennaista, kun yrityksessä halutaan tietää, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Politiikkaan excelöintiä ei voi viedä ihan sellaisenaan. Vaikka monet yrittävät. Direktiivien ja uusien verojen vaikutuksista voi tehdä kauhistuttavia laskelmia.

Kuva: Flickr / Philip Taylor
Kilpailukyky vastaan ympäristö -väittelyissä lasketaan usein kuolleita. Kokoomuslainen ystäväni suoritti facebookissa helppoa matikkaa laskien rikkipäästöjen aiheuttamille kuolemille hinnan jakamalla Suomen vientiteollisuuden arvioidut menetykset thl:n arvioimilla kuolleilla. Näin hän sai aikaan summan, jota ei kannattanut maksaa. Tiedustelin, mikä summa olisi kannattanut?

Sain tietenkin verensyöksyn tästä matematiikasta vain, koska olen laskutaidoton humanisti. Ja pirun herkkänahkainen. En halua nähdä itseäni tai muitakaan ihmisiä missään absurdissa excelissä minkään hintaisena. Koska se vähän kuvottaa.

Kuvotus johtuu jatkokysymyksistä. Ovatko kaikki laskutoimituksen kuolleet -- lapset, aikuiset ja vanhukset -- samanhintaisia? Lasketaanko hinta potentiaalisen työuran pituuden mukaan? Onko helsinkiläinen kalliimpi kuin tamperelainen? Löytyykö sarake sairastuneille ja elämänlaadun heikkenemiselle? Ja entäpä muu ympäristö? Homo sapiensahan on kuitenkin vain yksi laji koko ekosysteemissä. Toki ainoa, jolla on äänioikeus ja excelit.

Jos exceliin ilmestyy sarake, jossa lukee kuolleet, ollaan sellaisten asioiden äärellä, joista ei voi eikä saa puhua pelkän kannattavuuden kautta. Moraalia ei voi alistaa excelille, keskustelun arvopohjan täytyy olla laajempi. Tietenkin on hyvä, että rehellisesti myöntää rahan olevan se ainoa vaikutin, mutta pelkkä kustannuksilla pelottelu on populismia. Tai sitten täytyy harkita lainmuutosta, jolla huumekauppa laillistetaan. Se kun on hyväkatteista hommaa ja pienentää varmasti myös eläkekustannuksia.

Eniten tässä talousihmisten virittelemässä keskustelussa huolestuttaa se, että siinä vaiheessa kun yrityksen toiminta tähtää pelkkään rahan säästämiseen keinolla millä hyvänsä, se on yleensä menossa konkkaan. Muita tulovirtoja ei ole. Investoinneille ei nähdä tuottoja, ROIta. Olemmeko me konkurssikypsiä, valtiona ja ihmisinä?

Minäpä annan kokkarikaverilleni ja Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtajalle kotiläksyä. Heidän pitää tehdä Suomesta SWOT-analyysi. SWOTin perusteella heidän pitää pohtia, miten heikkoudet muutetaan vahvuuksiksi ja mitä ikkunasta oikeasti näkyy - kauhua vai toivoa. Excelit ja taskulaskimet pitää siksi aikaa sijoittaa syvälle hanuriin.

15 kommenttia:

  1. Käsittäkseni esim. terveydenhoidossa tehdään priorisointeja hoidon suhteen henkilön ikään ja ominaisuuksiin liittyen. Eihän esim. alkoholistit tai entisetkään saa vissiin ihan yhtä helposti uutta maksaa kuin raittiimmat kanssakansalaisensa. Luulisin, että terveydenhoidossa joudutaan myös puntaroimaan vanhusten hoitoa vs. lapset / nuoret. Ei mitään helppoja kysymyksiä.

    Sun esimerkki vaikutti mielestäni vähän siltä, että te puhuitte kaverisi kanssa asioista eri tasoilla. Kyllähän esim. joku mieletön pandemia voitaisiin nähdä maailman ja ihmiskunnan kannalta hyvänä asiana, kun liikakansoitus poistuisi kertaheitolla. Inhimillisesti katsoen kukaan ei kuitenkaan sitä halua eikä toivo.

    Ehkä muuten vähän osoittelevaa mainita kaverisi pelkästään kokoomuslaiseksi (ei mitenkään, että olisin puolueen kannattaja), mutta särähti kyllä korvaan. Mielestäni tuollaista keskustelua voidaan ihan hyvin käydä muidenkin puolueiden jäsenien keskuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Priorisointeja tehdään kyllä, mutta en eivät käsittääkseni liity nyt tähän? Tämä tasoero oli juuri koko homman pointti. Kun iso kuva ei pysy hanskassa päädytään näpertelmään elämälle hintaa. Tämä kaveri nyt sattuu olemaan kokoomuslainen ja ainoa joka alkoi laskelmia tehdä Mitäs osoittelevaa siinä on? Hänhän oli laskelmistaan ylpeä.

      Poista
    2. Alkoholistin tai raittiin kanssakansalaisen pitäisi lähtökohtaisesti saada samanlainen hoito jos lääketieteelliset perusteet ovat samat. Se, ettei näin käy, johtuu kun näistä arvojutuista ja etiikasta ei oikein osata keskustella.

      Swot-analyysin teko ja keskittyminen olemassaolevien mahdollisuuksien hyödyntämiseen on hyvä idea. Peter Druckerinkin mukaan Organisaatiot menestyvät jos ne osaavat hyödyntää vahvuutensa, heikkouksista riippumatta.

      Poista
  2. Olisithan sä voinut esitellä kaverisi vain kaverina. Nyt kun kerrot hänen olevan kokoomuslainen, niin annat rivien välistä lukea että kaiki kokoomuslaiset ajattelevat noin. Tosin, voihan ne ajatellakin niin, mistäs mä tiedän. Mut sun otanta on vähän pieni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän siis on aktiivinen kokoomuslainen. Miksi sitä pitäisi peitellä? Jotta kukaan ei saisi kokoomuslaisista sellaista kuvaa, että heistä yksikään ajattelisi noin? Avoiemsti vaan kuule eteenpäin arvojen kanssa, sanon minä. Ei tämä ole mikään tutkimus enkä ole Kokoomuksen brändinhallinnasta vastuussa. :)

      Poista
  3. Sun linja on siis edelleen, että exceliin vastataan powerpointilla ;)
    T. Mari

    VastaaPoista
  4. SWOT-analyysi Suomesta, hyvä idea! Proikkarihumanistin lähestymistapa suomenniemen asiainhoitoon voisi myös olla pikainen Johari Window -analyysi. Pikkuisen puhtia ja näkökulmaa vaalikeskusteluun - saa käyttää, var så god!

    Bree

    VastaaPoista
  5. Lapseni päiväkodissa (Kuopiossa) on täti, kutsutaan häntä Liisaksi. Liisan pääduuni on siivota, sen lisäksi hän auttaa ruokailuissa, pukemisessa ja muissa vastaavissa hässäkkätilanteissa. Lapset rakastavat Liisaa ja Liisa lapsia. Tässä päiväkodissa ei tarvitse olla kahta kuukautta likaisissa lakanoissa (vrt. Blue Partner Service Vantaalla) ja sen lisäksi Liisa antaa kasvatusalan ammattilaisille hieman enemmän aikaa keskittyä heidän ydinosaamiseensa.

    Olen monta kertaa miettinyt, milloin tulee tuottavuuskonsultti Bossin puvussa excelöimään Liisan pihalle ja ulkoistamaan Liisan duunit firmalle X. Maalaisjärjellä ajatellen Liisan työllistäminen on kirkkaasti parempi vaihtoehto, mutta exceleillä voidaan pyöritellä asiat todella surulliselle tolalle. Voin lyödä likaisista lakanoista vetoa, että BPS:n valitsemispäätökseen liittyi monta exceliä pivot-kaavoineen. Ja ehkä myös muutama ppt-esitys graafein ehostettuna, totta kai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, takuulla näin! Kun luin noista Vantaan päivähoidon ongelmista, niin tuli kyllä mieleen se, että jos ne siivoojat olisivat nimenomaan siellä päiväkodissa töissä ja samalla työnantajalla kuin päikyn muutkin työntekijät, niin silloin siitä muodostuisi se työyhteisö, jossa siivooja ei todellakaan jättäisi hommiaan tekemättä ja työn laatu olisi takuulla parempi. Ja varmaan myös siivoojakin viihtyisi paremmin työssään. Mä en oikein liputa palveluiden ulkoistamisen suhteen, niissä laskelmissa jätetään takuulla huomiotta ne monet pikkuhommat mitä esim. ne siivoojat tekevät sen perushommansa ohella. Olen ollut aikanaan yhdessä tehtaassa töissä jossa siivoojat oli myös hiljattain ulkoistettu. Siellä tuli vastaan just se, että jos ja kun mömmöä x valui lattialla, olivat omilla palkkalistoilla olleet siivoojat hoitaneet homman nopsaan pois samalla kuukausipalkallaan. Nyt se ulkopuolinen firma teki homman hitaammin ja lisäkustannuksella perussopimukseen nähden.

      Mut mä kyllä toivoisin niitä "vanhanajan" talkkareitakin takaisin.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. No ei hyvää päivää! Ja ihan yksilötasolla "kiva" kiitos keittäjälle. Olit hyvä, mut nyt ihan periaatteesta pistetään sut pihalle. Hyvää työttömyyttä vaan!

      Voisin muuten kuvitella, että niiden keittäjien (tai mitä suurtalouskokkeja ovatkaan) työnkuvakin olisi mukavampi, jos ne sapuskat tehtäisiin joka laitoksessa itse. Onpa varmaan motivoivaa eka opiskella ruoanlaittoa ja sitten availla salaattipusseista valmista salaattia ihmisille tarjoiltavaksi.

      Poista
  7. Höpöhöpö, tuohan on excel-kuoleman vastakohta. Jutun nimihän oli "ei rahasta, ei laadusta - vaan periaatteesta". Siinähän oli nimenomaan laskettu, että säästöä ei tule ja laatu on paskempaa vaan näin pitää tehdä kun on kerran päätetty. Periaatepäätökset on ppt-tauhkaa jossa tehdään päätös enemmän tunteella kuin tiedolla.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...