31.10.2012

Fyssari on ystävä

Nyt muistutus kaikille vuoden sisään synnyttäneille. Jos selkä tai lonkat ovat kipeät edelleen / koko ajan, käykää fyssarilla. Vastaanotto maksaa useamman kympin, mutta se on hyvin sijoitettua rahaa.


Huomasin kesällä treenatessani, että yläselkä kipeytyy helposti ja lonkkaan alkaa pistää pitkäkestoinen rasitus. Ajattelin, että nämä nyt on näitä keski-ikäisen, lievästi ylipainoisen mamman elämään vääjäämättä kuuluvia vaivoja, mutta menin silti hierojalle, josko lihasten mankelointi vähän helpottaisi.

Onnekseni hieroja oli lomatuurausvuorossa ollut fysioterapeutti. Setä väänteli ruotoani ja rohkeni epäillä diagnoosiani. Lihaksistossa ei nimittäin ollut mitään vikaa, mutta koko toinen puoli kropastani toimi jotenkin oudosti.  Hän tiedusteli, olenko ollut jossain onnettomuudessa. Oikean jalan liikerata oli nimittäin ihan kiero. Kävi ilmi, että lonkkanivel oli osittain pois paikoiltaan.

Helvata. Onnettomuus oli ilmeisesti tapahtunut synnytyssalissa. Mitään muuta raskasta lonkkaan kohdistuvaa rasitusta emme keksineet. Napsahduksen jälkeen helpotti. Tosin, käsittelyä seurasi karmea viikko kun lihakset hakivat uutta balanssia.

Mutta että tiedoksi. Siinä ponnistustohinassa saattaa mennä vinksalleen yhtä sun toista.

41 kommenttia:

 1. ei oo todellista... Kaikkea sitä voikin synnäriltä jäädä käteen/kroppaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Siinä kun on vähän intensiivinen tunnelma ja liitokset löystyneet niin kaikki on mahdollista!

   Poista
 2. Hei, olisiko mahdollista saada tämän fyssarin tiedot jostain..? jos ei tähän kommenttiin, niin vaikka sähköpostiin kepulaisenaiti@gmail.com?

  VastaaPoista
 3. Olen vuoden sisällä synnyttänyt ja minulla on vieläkin purukalusto vinksallaan. Tuli vissiin purettua hampaita yhteen siinä tohinassa ihan tosissaan. Olen ravannut hammaslääkärillä ja purentalihasten käsittelyyn erikoistuneen fysioterapeutin hoidossa, mutta ongelma ei ole ratkennut. Hampaat ei vaan jotenkin kohtaa. Odottelen pääsyä suu- ja leukakirurgiselle... Ilmeisesti nivelessä onko jokin sutturassa. -Anna

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä! Mä kans luulin, että juoksusta kipeytyvä lonkka on vaan näitä synnyttäneen "ominaisuuksia".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen on sopeutuvainen eläin! On tietty ihan hyvä että kaikenlaisten kipujen kanssa oppii elämään, mutta aina ei ole pakko. Kandee siis tarkistaa!

   Poista
  2. Minä sain noottia hieroja/vyöhyketerapeutilta siitä, että kannan kymmenkiloista mukulaa aina samalla lonkalla. Näki koskematta kummalla ;)

   Poista
 5. Anonyymille: sama vika Hartikaisella. Purin öisin hampaita yhteen vuoden päivät niin mehevästi, että lopulta ruokalistalta piti jättää pois suklaa/ruisleipä/kovat kasvikset jne, kun _ei vain pystynyt_! Olo oli kuin vanhalla hampaattomalla mummolla. Sain purentakiskon (maksoi perkeleesti ja auttoi vähän) ja kävin muutaman kerran kokovartalovatkaajalla (ei maksanut paljoa ja auttoi paljon enemmän). Hieroja löysi kaulan ja lapaluiden alueelta pinteessä olevia hermoja ja lihasjumeja. Nyt maistuu taas Ruispalat ja Fazer :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että ratkaisu löytyi! Olispa mullakin joku ongelma suklaan syömisen kanssa. ;)

   Poista
  2. Niitä pinteitä ja lihasjumeja tulee, vaikka oliskin kisko käytössä. Mulla ollut monta vuotta, ja säännöllisesti on käytävä avaamassa lihaksistoa ammattilaisen käsittelyssä. Mutta sitä kiskoa kannattaa käyttää myös siksi, ettei hampaat kulu. On muuten veemäinen riesa ja mikä mukavinta, lapsella on sama vaiva...tosi kiva kuunnella sitä hampaiden kiristelyä öisin.

   Poista
 6. Sama vaiva vaivaa täällä yhä (synnytyksestä vajaa puoli vuotta). Soitin sitten tutulle hierojalle, joka kehotti käymään erään hänen kollegansa pakeilla, naprapaatilla. Kuvailin oireitani ja hän nimenomaan sanoi, että harvoin onkaan kyse lihaksiston "vammasta" ja juuri siksi suositteli naprapaattia. Ens viikolla olis tiedossa tapaaminen. Kuulemma ruksauttelee paikat paikoilleen. Itse toimenpidettä en odota innolla, mutta sen jälkeistä mahdollisesti kivutonta olotilaa sitäkin enemmän. Nyt nimittäin ei onnistu edes lattialla istuminen.

  VastaaPoista
 7. Eikä ole myöskään normaalia, että koko alaselkä tuntuu olevan tulessa. Kaverilta murtui synnytyksessä häntäluu ja se luutui väärään asentoon, kun asiaa ei heti synnytyksen jälkeen tutkittu. Nyt on kaverilla loppuiän vaiva "ilonaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsiisös. Tuli mieleen et pitäisköhän näihin synnytysasentoihin kiinnittää paaaaaljon enemmän huomiota.

   Poista
  2. Mahtaakohan siihen asentoon pystyä itse tilanteessa kauheesti vaikuttamaan? Mulla oli ainakin maailmanlopun meininkiä ja tavotteena oli säilyä hengissä vaikka ilman alaruumista...

   Mut jälkihoito, edes jonkinlainen, olis kiva! Prkl, tällä kokemuksella en uskalla enää ikinä ko. touhuun.

   Poista
  3. No joo, itsehän sitä tosiaan vaan toivoo säilyvänsä hengissä mutta kätilöt vois ohjata kokeilemaan muitakin asentoja. Mun mielestä ainakin selällään synnyttäminen oli helvetin vaikeeta. Molemmilla kerroilla.

   Poista
 8. Hyvä vinkki, kiitos! Oma selkäkin ollut omituisesti kipeenä ties kuinka kauan ja hierojasta ei ole mitään apua. Pitäis varmaan kans kokeilla fyssaria.

  t. toinen keskivertomamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Ekan synnytyksen jälkeen selkä meni vinoon. Senkin korjasi fyssari.

   Poista
 9. Juu, mulla myös lonkka kipeytyi ja menin fysioterapeutille. Häpyluu/-rusto mikä lie onkaan, oli kallistunut väärään asentoon. Sitä on nyt paineltu paikalleen (au-au-au) useita kertoja ja lonkkakipu helpottaa. Minä myös paikallistin tämän vamman synnytykseen.

  VastaaPoista
 10. "Mutta että tiedoksi. Siinä ponnistustohinassa saattaa mennä vinksalleen yhtä sun toista."

  Kuten vaikkapa aivot :D. No, siihen fyssari ei auta, mutta apua kannattaa siihenkin etsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tarttis varmaan perustaa jonkinlainen synnyttäneiden rehab-center, joka keskittyisi kaikki mahdollisiimn fyysisiin, psyykkisiin ja sosiaalisiin ongelmiin!

   Poista
 11. Samat on kokemukset täälläkin. Alaselkä/pakara jumitteli ja säteili kipua vähän väliä toisen synnytyksen jälkeen. Sattumalta nyt kun kuopus on jo yli vuoden ikäinen eksyin kiropraktikolle, joka huomasi heti oikean lonkan virheasennon ja diagnosoi lihasjumien johtuvan siitä. Kolme kertaa kävin niksauttamassa, mutta kipu jäi kiropraktikon pöydälle jo heti ensimmäisellä kerralla! Kunpa vaan olisinkin aiemmin tajunnut. Ja tosiaan, raskauden aiheuttamaa nivelten löystymistä sekä synnytystä tässäkin "vamman" aiheuttajaksi epäiltiin.

  VastaaPoista
 12. Tosiaan moni varmaan käy hierojalla (eikä ehkä auta) eikä välttämättä ymmärrä, että (lihas)jumit voivat johtua jostain nivelen yms. virheasennosta. Itse kävin omt-fysioterapeutilla pitkittyneen pakarakrampin vuoksi, se kyllä meni vähän omia aikojaan sitten pois mutta tulipa vaan fyssarilla todetuksi, että ei löydy juurikaan mitään vikaa. Kiva oli sekin tietää. Mutta siinä käsittelyssä kun kertoi aina mitä tekee niin homma kyllä vakuutti...miten paljon sitä tietoa saakaan venyttelemällä ja vanuttelemalla ja tunnustelemalla paikkoja ja vääntämällä raajoja mitä kummallisimpiin asentoihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihan hämmästyttävän tarkkanäköisiä! Kuinkahan moni syö jatkuvasti buranaa tai marinoi itseään mobilatilla vaikka hieroja tai fyssari voisi poistaa ongelman parilla käynnillä.

   Poista
 13. Kiitos tästä! Ei tartte ikinä synnyttää. Tosin selkävikaisena en kyllä rupeiskaan siihen hommaan ikinä - joku kun menee keinoselässä kerran vinoon sitä ei saa enää korjattua. Paitsi jos kiropraatikolta löytyy titaanisaha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keinoselkä? Kuulisin mielelläni lisää (jos haluat kertoa), että mikä ja miten?

   Poista
 14. Mahtava lukea tällaista omaa tulevaa alaa arvostavaa tekstiä! Juuri näistä syistä opiskelen fysioterapiaa: voi auttaa ihmistä ja mahdollistaa arjen toimintojen sujumisen niin, että oma keho on mahdollisimman pieni ongelma. Hyvä äidit!
  t. fyssariopiskelija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä valinta! Sun pitää erikoistua synnytysonnettomuuksiin! :)

   Poista
 15. Keinoselästä - mulla on skolioosileikkauksen seurauksena osin metallinen selkäranka. Arvaa, taipuuko jooga-asentoihin tai saako harrastaa kontaktilajeja. Jutun ikävämpi puoli on se että selkä lyö lukkoon pari kertaa vuodessa, siis lihakset ympärillä jotka leikkauksessa 15 v sitten revittiin irti, ja ilman keh

  VastaaPoista
 16. onhuoltoa ei tulisi mistään mitään. Stressiä ja raskaiden kantamista en saa ollenkaan harrastaa, ja joskus hieroja päästää pulmasta. Tässä tilassa perheenlisäyksen suunnittelu on hankalaa, lykkäisin tietysti lapsen heti synnyttyään miehelle niin kuin kai jokainen vastuuntuntoinen akateeminen uraäiti tekisi, mutta ongelma on tuo raskaus + synnytys. Jälkimmäistä en aio edes yrittää, jos selviän raskaudesta hengissä on se jo sinällään puhdas ihme. Mulle on kerrottu että saan kaikki fysioterapiapalvelut mitä tarvitsen, mutta hoitaja ei oikein hahmota että mihin lupautuu. Istuisin siellä vastaanotolla varmaan joka päivä, ja pyytäisin että selkää kuristävä kidutus loppuisi.

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Hei, olisin myös iloinen kyseisen fyssan yhteystiedoista makettun at gmail.com kiitokset!

  VastaaPoista
 19. Heippa!

  Minäkin ihmettelin asiaa ja olen nyt käynyt kaksi kertaa kiropraktikolla, molemmat lonkat oli vinksallaan. Mutta ne eivät vaan meinaa pysyä. Oliko todella siis kysymys fysioterapeutista, joka sen teki?

  VastaaPoista
 20. No taitaa olla vanha juttu jo tämä. Mutta siis mitä ihmeen höpötystä tää on!?! Ei lonkkanivel voi olla pois paikaltaan, ja samalla elämään normaalisti. Fyssareiden sun muiden *paattien ja *ikkojen omia juttuja nämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se kokonaan pois paikaltaan ollut, kuten kirjoitinkin. Niveliin ja nikamiin voi tulla virheasentoja, eikä se ole edes kovin harvinaista - varsinkin jos liitoskivut ovat olleet kovat.

   Ja kannattaa muuten olla itse höpöttämättä: fysioterapia on tieteeseen perustuva hoitomuoto ja vaatii alemman korkeakoulututkinnon.

   Poista
 21. Kiitos tästä! Alaselkä tulessa, esikoinen 3 kk. Tänne äkkiä fyssareita lauma, take my moneyyyy!

  T: äiti turust

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...