17.10.2012

Ehdolla: ääntä kohti!

Förskottiin äänestäminen alkoi tänään! Yleensä lykkään äänestämisen äänestyspäivään. Siinä on enemmän fiilistä. On liput salossa, kersojen ja koirien kanssa äänestyspaikoille vaeltavia ihmisiä ja edessä ilta Sami Borgin kanssa. Äänioikeuden käyttämisen jälkeen olemme yleensä suunnanneet vaalikaljalle.

Oikeesti: KOLME Lahtea. Emmekä mitään sukua keskenämme.
Tällä kertaa en malta odottaa, vaan marssin postiin kirjoittamaan lappuun koli-ysi-neli heti kun lakkaa satamasta.

Olen nimittäin vähän innoissani. Kännykkääni on ilmestynyt kavereiden lähettämiä kuvaviestejä, joissa naamani näkyy vaalikoneen sorttaamassa top kolmosessa. Myös eräs nimekäs Espoon kunnallispoliitikko oli saanut vaalikoneesta minun naamani. Hän meilasi ja toivotti onnea. Perhana! Sehän tarkoittaa sitä, että saatan olla ilmestynyt muillekin. Onko minulla ihan oikeasti saumaa päästä läpi?

Mahdollisuuksiani parantaakseni väänsin teille, äänestäjille, vaaleja varten to do -listan, joka on tietenkin minun kannaltani mahdollisimman edullinen!
 • Puolueen valinta on joskus vaikeaa. Myös ehdokkaalle. Vaaliohjelmia voi toki päntätä iltalukemiseksi - tulee nimittäin uni aika nopeasti. Jos mikään ei nappaa ja harkitset jo nimien keräämistä uutta puoluetta varten, tarkista, olisiko ehdokkaasi samoilla muutoksen linjoilla kanssasi. Onko hän tyytyväinen nykymenoon? Tarkista myös, miten puolue suhtautuu ryhmäkuriin eli onko pakko äänestää samoin valtuustoryhmän kanssa?
 • Tsekkaa, mitä vaalikoneesta tulee. Vaalikoneita on joku sata. Osa on yhden liikkeen asialla, suurten medioiden koneet taas yrittävät utsia ehdokkaiden näkemyksiä laajemmin. Valitse se, jonka jaksat täyttää. 
 • Lue ehdokkaiden perusteluja vastauksiinsa. Kysymykset ovat nimittäin niin kummallisia, että voi olla, että olette samaa mieltä, vaikka vastaisitte eri tavalla. Tai päinvastoin.
 • Älä missään tapauksessa kuvittele, että kunnallispolitiikka olisi turhaa. Nämä ovat vaalit, jotka näkyvät sinulle joka jumalan päivä. Ei siis haittaa, vaikka olisit ehdokkaasi kanssa eri mieltä  eurokriisistä tai ydinvoimasta. Tyyppi ei saa markkaa takaisin tai voimaloita suljettua, vaikka kuinka haluaisi. Sen sijaan hän voi vaikuttaa kotikatusi auraukseen tai kuntasi päätöksenteon avoimuuteen.
 • Tarkista, että ehdokkaallasi on jonkinlainen aktiivinen verkkopresenssi. Jos hän on kirjoittanut blogia jo ennen vaaleja, hän todennäköisesti jatkaa viestintäänsä myös vaalien jälkeen.
 • Soita, meilaa ja kommentoi blogiin, jos haluat tietää jotain spesifiä. Kaikista ajatuksista kirjoittaminen on sula mahdottomuus.
 • Kiinnitä huomiota ulosantiin. Yksi tyyppi ei johda koko orkesteria, mutta sanavalmis ja teräväkynäinen henkilö saa todennäköisesti enemmän aikaan kuin jäyhä jököttäjä. Toisaalta taas noloa markkinointia tuottava ehdokas tuskin pystyy parempaan lautakunnissakaan.
 • Jos tykkäät jostain tyypistä, jaa linkkiä facebookissa tai mainitse asiasta duunissa. Uusmaalaisten työnantajien kahvipöydissä istuu varmasti porukkaa kaikista pääkaupunkiseudun kunnista. Suurin osa äänestäjistä päättää ehdokkaansa vasta juuri ennen koppiin astumista, joten teet palveluksen sekä heille, ehdokkaalle ja itsellesi. Espoossa läpimenoon tarvittiin viimeksi muutama sata ääntä.
Sitten vain ääntä kohti. Espoon ennakkoäänestyspaikat löydät täältä. Henkkarit messiin! Sitä paperiliparetta, joka löytyy yleensä viikko vaalien jälkeen, ei ole pakko olla mukana. Muista myös palkita itsesi hienosti täytetystä velvollisuudesta -- oli kyseessä sitten bisse, muffinssi tai kympin lenkki.

Ps. Ajatuksistani on pitkä versio täällä. Lisäksi sekavia vastauksiani vaalikoneiden sekaviin kysymyksiin löytyy näiden linkkien takaa.
YLE
Hesari
Maikkari
Länsiväylä

42 kommenttia:

 1. Päätin jo aiemmin antaa ääneni 394:lle, mutta kylä ny asia on aivan varma, sä olit mun vaalikoneessa nimittäin viidentenä. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa! Ei se fiilispohja välttämättä ole ihan huono tapa lähestyä asiaa. ;)

   Poista
 2. Täältä kans ääni tulossa. Olit mulla ainoassa tekemässäni vaalikoneessa ykkönen! Ollaankohan me tietämättämme kavereita tai jotain :D

  Äänestän muuten eka kertaa ikinä vihreitä :p

  t. toinen keskivertomamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Lohduttaako, jos sanon, että et ole ensimmäinen mun frendi joka nieleskelee ton puolueen kanssa. :D

   Poista
 3. Mitä mä sanoisin, kun toivon vaan tuhannesti, että pääset läpi!!!Onnea siis sulle ja tietty kaikille muillekin vihreille ympäri maan.

  VastaaPoista
 4. Tuosta verkkopresenssistä. En ole ihan varma onko se minusta hyvälle poliitikolle välttämätöntä, toki se on mukavaa - yleisöä palvelevaa ja helpottaa palautteen antamista. Mutta ihan suunnattomasti ärsyttää, että jokaisessa puoluetoimistossa on nykyään keksitty, että kyllä pitää sosiaalisessa mediassa olla ja sitten jokaisella ehdokkaalla on facebook-sivu, ja monilla myös blogi. Joita päivitetään sitten viisi kertaa ennen vaaleja, ja seuraavan kerran ne nostetaan naftaliinista seuraavien vaalien alla. Pah.

  Ja toinen kommentti. Vaalikoneet on mennyt ihan hemmetin kummallisiksi. Miten auttaa hyvän edustajan löytämistä, että se harrastaa samaa kuin minä? Tosin enpä osaa ilman taustatietoja vastata useimpiin niihin "oikeisiinkaan" kysymyksiin, eli aika mutulla mennään. (Ja niin menee varmasti moni ehdokaskin ;))

  Hyvää vaalimenestystä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mua ärsyttää myös se, että someen suunnataan juuri vaalien alla. Siksi pistinkin tuohon bullettiin että _aktiivinen_ verkkopresenssi, jolla tarkoitin nimenomaan sitä, että siellä ollaan tavoitettavissa ihan normaalitilassakin. Kieltäydyin muuten tekemästä ehdokassivua facebookiin. Mulla on tän blogin lisäksi fb:ssa oma profiili, project mama ja vuoden mutsi, joten mun ajatuksista saa kyllä kiinni jos kiinnostaa. ;)

   Ja vaalikoneet ON sekavia. Mikäs se yks kysymys olikaan.. Joku sellainen väite että "kunnilla ei ole varaa nykyisenkaltaisiin julkisiin palveluihin kovin pitkään". Siis miten niin ei olisi? HIntahan riippuu siitä, paljonko palveluita käytetään. Ja mikä on veroprossa ja niiden verojen maksajien määrä. En oikeasti tiennyt mitä hittoa tohon olisi pitänyt vastata.

   Poista
 5. Äänestäisin, mutta asun nykyään eri kunnassa. Onnea ja menestystä kuitenkin sinulle :)

  Mitä tuo (sit) muuten tarkoittaa? Sitoutumatonta tai jotakin sellaista, mutta mitä se merkitsee käytönnössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Sit. tarkoittaa sitoutumatonta eli en ole puolueen jäsen. Olen siis ehdolla Vihreiden ryhmässä ja osallistun heidän kokouksiinsa eli käytännössä ei liene mitään eroa.

   Poista
 6. Miksi olet sitoutumaton? Vihreillähän ei muutenkaan ole puoluekuria, eli saa joka tapauksessa äänestää oman näkemyksensä mukaan toisin kuin suurimmassa osassa muita puolueita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Mä en ole nähnyt oikein mitään vahvaa syytä liittyä puolueeseen. Eikä kukaan sitä ehdoksikaan laittanut joten tässä ollaan. :)

   Poista
 7. Tule apuun Katja! Helsingistä ei tunnu löytyvän yhtään tollasta fiksua ihmistä kuin sinä; siis sellaista, joka paitsi ajattelisi kriittisesti mutta positiivisen rakentavasti, myös osaisi ilmaista itseään hyvin! Ketä mä oikein äänestän kun en voi äänestää sua?

  Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan pihalla Helsingin tilanteesta! Tiedätkö puolueen? Millä perusteella äänestät? Tsekkaa haluamasi apinakalenterista suurin piirtein samassa elämäntilanteessa sun kanssa oleva ihminen ja mee vaklaamaan sen vaalikonetulokset ja blogi. Ja voihan niille kojuillekin mennä, ehkä. Siellä on ainakin aktiiviset tyypit. :)

   Mä itse varmaan äänestäisin Leoa. Mulle on oikeastaan ihan sama oonko ehdokkaan kanssa täysin samaa mieltä kaikista asioista, kunhan luotan sen oikeustajuun, keskustelutaitoihin ja saan tasattua puntteja niiden mun vastustamien arvojen kanssa.

   Poista
  2. Hei tää (helsinkiläisenä oleminen) on niin vaikeeta... löydän liudan sopivia ehdokkaita, mutta aina se tyssää siihen, että niistä löytyy joku nounou. Jotenkin pitäis osata määritellä, mikä itselle merkkaa eniten, kun kaikkea ei voi saada. Onko ok, jos ehdokas on samanikäinen äiti kuin mä, mutta on myös kirkkovaltuutettu, vaikka itse olen uskonnoton? Kaippa se voi silti tehdä ihan hyviä päätöksiä lastenhoitoa koskien, mutta mitäs jos se vastustaa kasvisruokapäivää kouluissa? Huoh.

   Poista
  3. Olipa erikoinen ennakkoluulo... Moni minulle tuttu seurakunnan työntekijä on kasvissyöjä! Ympäristöasiat lähtevät jo ihan luomiskertomuksesta: ihmisen tehtävä on viljellä ja VARJELLA maata.

   Poista
  4. No ne ei liittyneetkään yhteen, vaan ihan täysin erillään toisistaan pohdin, että tiedän seurakuntayhteyden, mutta en tiedä esim. suhtautumisesta sapuskaan. Sorry epäselvyys :D

   Poista
  5. Mä kyllä ymmärrän erittäin hyvin ennakkoluuloja uskonnollisia ihmisiä kohtaan, mutta jos uskonto ei ole sinulle itsessään kynnyskysymys (minulle on) niin kannattaa ottaa ehdokkaaseen yhteyttä ja tarkistaa hänen kantansa.

   Poista
  6. Suurin osa maailman ihmisistä varmaan on uskonnollisia (mutua) eli onko sulla Katja ennakkoluuloja kaikkia heitä kohtaan?

   Poista
  7. Luotan mutuusi, varmasti suurin osa ihmisistä on uskonnollisia. Ja kyllä, suhtaudun aina varauksella, jos henkilöä, jota en tunne, luonnehditaan *uskonnolliseksi* - useimpia tapakristittyjähän näin ei kuvailla. Tämän perusteella lähden siitä, että hän uskoo johonkin mihin minä en usko. Järkevämpi kysymys olisikin, näkyisivätkö nämä ennakkoluuloni jollain tavalla esim. että en suostuisi tapaamaan häntä tai palkkaisi häntä töihin. Ennakkoluuloisuus kun ei ole rikos, mutta syrjintä on.

   Poista
  8. Ei todella ole rikos ei. Mietin vaan että aika isoa joukko kohtaan sulla on ennakkoluuloja. Mutta siis ihan vapaasti vapaassa maailmassa saa olla myös ennakkoluuloinen! En vaan ole koskaan törmännyt vastaavaan, siksi jäin sitä ihmettelemään. Mä itse ajattelen että suurin osa on kuitenkin jollain tavalla uskovaisia, mutta eipä mulla ole mitään ennakkoluuloja uskonnottomiakaan kohtaan eikä esim muslimeita, hinduja ym. Ja kyllähän uskonnotonkin on tavallaan uskovainen, hän uskoo esim biologiaan ja siihen että ihminen maatuu aikanaan eikä esim mitään "taivasta" ym ole. No mutta turha saivarrella!

   Terv. yksi uskovainen lukijasi (Satu Ketonen, pitää laittaa ihan nimi kun sinäkin näitä juttuja omalla nimelläsi kirjoitat)

   Poista
  9. Mä olen vihreäksi aika epäliberaali. Mutta sen verran olen tieteen puolella, että pakko lisätä yksi juttu: biologia ei ole uskon kysymys. On ihan fakta, että sydän lyö ja ihminen maatuu. Sitten on vaikeammin todistettavia asioita kuten Higgsin hiukkanen ja sielujen taivas - toistaiseksi Higgs johtaa.

   Poista
  10. Juu, oikeassa olet että biologia ei ole uskonasia, mutta se että elämä olis vaan biologiaa on ihan samanlailla uskon kysymys kuin se että elämässä on kyse jostain muustakin.

   Satu

   Poista
  11. Nykyisten todisteiden valossa ei ole syytä uskoa mitään muuta kuin biologiaa. :)

   Poista
 8. Helsingissä yksi hyvä vihreä, vaikka onkin mies. http://www.jukkarelander.fi/05.html

  VastaaPoista
 9. äänestetty on: oikeat numerotkin kirjoitettu lappuun :) toivottavasti pääset läpi!

  t. mamá naapurustosta

  VastaaPoista
 10. Olen vasta nyt näissä kunnallisvaaleissa tajunnut yhden noista mainitsemistasi asioista, eli sen, että kunnallistasolla ei tosiaan ole mitään väliä mitä mieltä on ydinvoimasta tai NATOsta. Loppujen lopuksi typerää, että vaalikoineissa kysellään kaiken maailman asioita, joilla ei ole mitään tekemistä kunnallisen päätöksenteon kanssa. Se on suorastaan äänestäjän harhaanjohtamista.

  Lopputuloksena siis äänestän eri puoluetta kunnallistasolla kuin eduskuntavaaleissa. Näin olen aina tehnytkin, mutta nyt ymmärrän paremmin itseäni ja epäjohdonmukaisuuttani. Kiitos Katja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kuntatasolla ei myöskään päätetä päivähoito-oikeudesta (olen samaa mieltä Katjan kanssa), vaan siitä miten päivähoito pitäisi järjestää (olen eri mieltä Katjan kanssa).

   Yleisestiottaen omassa valinnassani painaa enemmän ehdokkaan sustanssiosaaminen kuin hyvä ulosanti eli tapaan tarkistaa ehdokkaani koulutustason.

   Poista
  2. Kyllä, vaalikoneet ovat harhaanjohtavia eivätkä paljasta koko totuutta. Myös arvokysymykset ovat vähän suppeita. Mäkin olen äänestänyt elämäni aikana melkein kaikkia puolueita, paitsi kristillisiä ja persuja. :)

   Riitta, sillä osaamisella ei tee yhtään mitään ellei saa asiaansa esitettyä niin että jengi jaksaa kuunnella. Valitettavasti.

   Poista
  3. Niillä, joilla on substanssiosaamista, on kyllä ihan riittävät kyvyt saada viestinsä perille. Ei se osaaminen synny tyhjiössä. He eivät välttämättä ole niitä kaikkein hauskimpia puhujia, mutta sillä nyt ei ole niin väliäkään. Aika äkkiä se käy ilmi, jos jonkun supliikkimiehen puheet ovat vain puheita eikä niiden takana ole mitään sen kummempaa.

   Poista
  4. Nimeäpäs nyt joku esiintymistaitoinen substanssipoliitikko, joka ei tankkaa paperista jokaista puhettaan? Toki nämä kaksi asiaa voivat asua samassa ihmisessä, mutta ei se mikään itsestäänselvyys ole, ainakaan Suomessa.

   Poista
  5. Oon kyllä Katjan kanssa tässä samoilla linjoilla. Ei substanssiosaaminen takaa millään tavalla vielä henkilön esiintymistaitoa, valitettavasti. Päinvastoin. Kehno substanssiosaaminen on jokseenkin helppoa peittää loistavalla esiintymistaidolla ja sosiaalisilla taidoilla. Naisille on erityisen tärkeää hallita sujuva ulosanti, jos meinaa tuoda osaamistaan esille. Tiedän montakin hiljaa höpöttävää miesopettajaa, joita jaksetaan kuunnella pakon edessä, mutta en yhtäkään naisopettajaa, joka nauttisi samanlaista yleisön luottamusta.

   Poista
  6. Noh, minä annan kuitenkin ääneni sosiaalityön professorille. Kaipa hänellä asiaosaamisesta huolimatta on jonkinlaiset esiintymistaidot, koska on toiminut mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

   Poista
  7. No nähdäkseni hänellä on sitten ihan hyvät meriitit myös viestintä-, verkostoitumis- ja vaikuttamistaitojen puolelta. Kuten jo sanoin, toki nämä kaksi elementtiä voivat löytyä samasta ihmisestä, mutta kannattaa tarkistaa.

   Poista
 11. Äänestäisin sinua, jos vielä asuisin Espoossa. Nyt ääneni menee vaasalaiselle vihreälle. Onnea vaaleihin!

  VastaaPoista
 12. Sait eilen minulta äänen! Innostuin kun tajusin että olet Espoossa ehdolla, kerrankin oli selvää ketä äänestän.

  VastaaPoista
 13. Muistin jopa sun numeron äänestyskopissa, koli ysi neli! Tsemppiä, toivottavasti meet läpi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yeah, kiitän tuesta! Jännä sunnuntai tulee. ;)

   Poista
 14. Tuskailin tässä ketä äänestäisin... yritin etsiä jotakuta tuttua, kun luulisi tälläiselle 47 vuotiaalle Espoolaiselle "alkuasukasmammalle" sellainen löytyvän. Ei löytynyt vaikka kuinka kahlasin kaikki puolueet ja ehdokkaat läpi ! Puoluekannalla sinänsä ei ole niin suurta merkitystä, koska olen aikasemmin äänestänyt ainakin kok,sdp, vihr....
  No seuraava vaihtoehto, nainen, suurinpiirtein samassa elämäntilanteessa oleva, jolla on samanhenkiset ajatukset jne. Ja löysin sinut ! Tulet mitä suurimmalla todennäköisyydellä saamaan ääneni sunnuntaina. Tsemppiä minunkin puolestani viimeisen viikon rutistukseen !

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...