4.9.2012

Yksi kaikkien dippien puolesta

Kuva: Kemikaalicocktail.fi
No johan nyt. Se samainen suomenruotsalainen, joka näki mun työttömyydessä pelkkää mahdollisuutta, on mennyt ja pakottanut Keskon vaihtamaan guacamole-dippinsä nimen. Evira totesi, että guacamole on määritelmältään avokadopohjainen lisuke, johon tuoteselosteessa luvattu 0,7 %:n avokadojauhepitoisuus ei riitä.

Asia on herättänyt paljon mediahuomiota. Ei siksi, että Noora olisi kyseisen dipin suurkuluttaja tai että ihmisiä johdetaan törkeästi harhaan, vaan siksi, että muutoksen sai aikaan yksi pienikokoinen naisihminen Malmilta, joka sattuu rakastamaan oikeaa guacamolea. Hänellä oli toki tukenaan suosittu blogi, mutta itse hän puhelimeen tarttui ja alkoi asiasta vääntää.

Moni on varmasti sitä mieltä, että dippikohussa on tehty paljon melua tyhjästä. Voi olla, mielipidekysymys. Mutta helvetin inspiroivaa tämä on.

Miettikää, jos meistä jokainen ottaisi yhden pienen asian korjatakseen ensi viikolla -- vaikka vain suostuttelisitte duunipaikkanne vaihtamaan kahvit reiluun. Soitto sinne, sähköposti tänne. Aikaa ei mene paljon. Kunhan vain ottaa asiakseen -- ja on sinnikäs.

Jäin itse miettimään niitä Marimekon pöytäliinoja. Monet lukijani olivat valittaneet samasta asiasta, mutta saaneet reklamaatioonsa aivan erilaisen vastauksen kuin minä. Olisiko minun pitänyt vaatia, että laatuosaston pitää lähettää myymälöihin kirjallinen ohjeistus siitä, miten pöytäliinaa koskeviin reklamaatioihin kuuluu vastata? Tai vielä parempaa: poistaa myynnistä surkean tuotteen?

Kukas sanoi, ettei sitä voi enää tehdä.

27 kommenttia:

  1. Hyvä että harhaanjohtava nimi vaihtuu, mutta edelleen se purkin sisältö on valitettavasti "kilopaskaa" ja luultavasti sille keksitään vain uusi vähemmän harhaanjohtava nimitys.
    Mielenkiinnolla silti odotan uutta nimitystä iljettävän vihreälle ektoplasmalle!
    Ollaan joskus ostettu silkkaa mielenkiintoa tota dippiä, ei lapsikaan sitä suuhun uskaltanut laittaa. Vähän leikittiin sitten, testattiin miten hyllyy kun sormella pyörittelee ja pohdittiin käviskö dippi turtlesien limaksi kun epäiltiin ettei se kuitenkaan ainakaan homehdu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo eihän sitä tuotetta mihinkään muuteta, mutta nimi ei enää viittaa avokadoon. :) Mä olen vissiin kerran ostanut 10 vuotta sitten jotain vastaavaa ja tullut siihen tulokseen että voin elää ilman.

      Poista
  2. Kesko ja Marimekko ovat hyviä esimerkkejä, ja lisää löytyy. Itse olen ihmetellyt, miksi Libero haluaa, että vauvojen pää pestään sokerijuurikasuutteella, jota kaiken lisäksi ei sampoosta löydy tippaakaan? Ei sillä, että sokerijuurikas olisi kenenkään päänahalle välttämätöntä, mutta jos sitä purkissa kuvan kanssa mainostetaan, niin luulisi että sitä myös löytyisi tuoteselosteesta. Vaan ei löydy.

    http://arkijarki.net/2012/08/21/turhake/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaha jaha. Tästä en ollut kuullutkaan. Näitä kummallisia tuotteita on todella paljon.

      Poista
  3. Off-topic: kun nyt reilu kahvi mainittiin, niin lukisin oikein mielelläni Katjan tutkivaa journalismia tästä aiheesta. Reiluhan ei aina tarkoita reilua (takuuhinta tuottajalle ei tarkoita, etteikö hinta silti olisi riistoa ja väliporras porskuttaa reilulla usein paremmin kuin ei-reilulla). Käsitykseni mukaan reilu kauppa on loistava brändi (välikäsien näkökulmasta), mutta taustalla oleva ideologia ei aina toteudu.

    Koska itselläni on tästä vain toisen käden tietoa, lukisin mielelläni lisää! No, asiasta voi olla vaikea saada kvg-tietoa, pitäisi kai tuntea enemmän plantaaseilla vierailevia ihmisiä tämän yhden tuntemani lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilukauppa ei ole mikään täydellinen järjestelmä, harva on -- ihan demokratiasta alkaen. :) Fazer juuri piti tiedotustilaisuuden siitä miksi firma ei käytä reilun kaupan suklaata mutta ymmärtääkseni kahvissa tuo jäljitettävyys on hyvällä pohjalla. Ongelma on se, että kahvin hinnasta suurin osa jää suomalaiselle vähittäiskaupalle. Vaikka reilu viljelijä saakin kahvistaan tavistuottajaa paremman krovauksen, kovin reilua tuo ei minun mielestäni vielä ole. Reilumpaa tietty kuin epäreilu.

      Katjan tutkivaa journalismia (TM) ei sattuneesta syystä ole tarjolla. Tästä olen kyllä itsekin pahoilllani. Mutta ehkäpä syksy tuo muutoksen.

      Poista
    2. Samaa olen kuullut "reilun" kaupan kahvista kuin Anonyymi. Lisäksi käsittääkseni on niin, että takuuhinta on se hinta, jolla tuottajan on kahvi eteenpäin myytävä. Eli jos kahvin maailmanmarkkinahinta nousee tuon takuuhinnan yläpuolelle (mikä on tapahtunut), jää "reilun" kaupan tuottajalle vähän niinkuin luu käteen. Ei kauhean reilua.

      Poista
  4. anonyymille, mitä tarkoitat väliportaalla? ketkä siis porskuttavat reilulla hinnalla?

    olen sen verran tutustunut reiluun kauppaan että käsitykseni mukaan se on suhteellisen hyvin toimiva järjestelmä, vaikka tietysti väärinkäytöksiä saattaa olla siinä missä muuallakin. mutta enpä tietenkään itse ole ollut kaikilla kahviviljelmillä. ymmärrän että reilua kauppaakin täytyy ja kannattaa tutkia, mutta hieman ärsyttää tuollaiset heitot 'reiluhan ei aina tarkoita reilua' yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastailinkin jo tuolla yllä. On ihan hyvä kyseenalaistaa brändiarvojen todenmukaisuutta, niin kauan kun markkinavoimien ehdoilla mennään. Reilu kauppa on mielestäni suhteellisen luotettava ja suosin reiluja tuotteita (aina kun paskamarkettini niitä tarjoaa), vaikka duunia merkillä vielä riittääkin.

      Poista
  5. Koitin kaiketi epäonnistuen korostaa, että kyse on heitoista, ei faktasta. Ja heitot perustuvat hatarasti tuttavani puheisiin. Hän on työnsä puolesta vieraillut useammalla plantaasilla etenkin erään tietyn tuotteen osalta. Ja tämän perustella olen ymmärtänyt, että reilulle tuottajalle maksetaan usein ns. takuusumma, joka sadosta riippuen on vähän parempi kuin ei-reilu, mutta voi joissain olosuhteissa jäädä huonommaksi, kun markkinahinta ylittää takuuhinnan. Tällöin lienee selvää, että vähittäiskauppa käärii voitot kohonneesta markkinahinnasta.

    Mutta en sekoita soppaa enempää, kun olen vain mutu-pohjalla liikenteessä, sorry.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut tämän saman tarinan, olisikohan aiheesta tullut joskus joku dokkari? Eli takuusumma on tilanteesta riippuen markkinahintaa parempi tai sitten huonompi.

      Poista
  6. Höh, tää on just niin tätä, miks helkutissa sinne ei vain voisi lisätä riittävästi sitä guacamolea, että se voisi olla nimeltään guacamoledippi... Mutta ei, jatketaan saman paskan tuotantoa uudella nimellä, joka tosin ei ole enää harhaanjohtava, hyvä niin, mutta varmaan kohtuullisen pienellä vaivalla tuostakin tökötistä voisi saada hyvää! Mutta pienet Nooralle, että näki vaivaa asian eteen, pennissä on miljoonan alku, kuten sanotaan... :)

    Säpinäälle tiedoksi, että tökötti kyllä muuten homehtuu: erehdyin ostamaan tuota, jäi syömättä ja unohtui jääkaappiin. Sitä hometta oli parkin kuukauden päästä ihan sairaasti, eikä mönjä meinannut suostua tulemaan purkista pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan että avokadon säilyvyys on haastavaa - kunnon guacamoledippi on mahdottomuus. Raaka-aineet saattavat myös tehdä tuotteen liian kalliiksi.

      Poista
    2. Joo, hyviä pointteja... Mutta, ehkä teen guacamoleni jatkossa ihan itse... :)

      Poista
  7. Shingler on nyt ottanut kunnian itselleen tästä(kin) asiasta kertomisesta.Petos lautasella- kirjan kirjoittanut Mats- Eric Nilsson mainitsi ko dipistä Aitoa ruokaa kirjassaan v. 2010.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten niin kertomisesta? Nimen muuttamisestahan tässä on kysymys. Tämä Nooraan kohdistuva viha on aika naurettavaa.

      Poista
    2. Nimenomaan naurettavaa! Ei kyse ole siitä, kuka tämän asian on huomannut, vaan siitä, mitä on älämölöllä saatu aikaan! En nyt jaksa tonkia vanhaa blogia, mutta siitäkin on aika kauan jo aikaa kun Noora ylipäänsä asiasta kirjoitti Blogissaan.

      Poista
  8. Ihan mahtavaa, että Guacamole-nimihuijaus päättyy! Kyseistä "dippiä" olen paheksunut jo vuosikaudet, kun ei tuo epämiellyttävän makuinen nilja tosiaan millään tavoin guacamolea muistuta. Eikä ole Pirkka tosiaan ainoa, joka kyseistä huijausta on harrastanut, ilmeisesti nyt loppuu lysti kaikilta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siltä näyttää! En kyllä tajua miksi Evira nyt vasta heräsi tähän.

      Poista
    2. eviran resurssit tehdä aktiivista markkinavalvontaa joka ikisen pöperön, joka ei sinänsä ole myrkyllistä, ovat aika olemattomat. ei ne tarkastajat pysty kiertämään marketin hyllyjä tuoteselosteita lukemassa, hei c'moon. kun on noita muitakin ravintoon liittyviä, oikeasti terveydelle haitallisia kriisinpaikkoja. sen takia on ihan hyvä, että joku tuo puutteellisuuden viraston tietoisuuteen.

      Poista
    3. Joo, en mäkään oikeasti tajua, mikä tässä edes on niin kauhea ongelma. Tuoteselosteen lukeminen käy käden käänteessä ja sen jälkeen purkin voi jättää kauppaan. Toivon jatkossakin Eviran keskittyvän oikeasti haitallisten tuotteiden metsästykseen. Esimerkiksi botulismi oliivipurkeissa on mun nähdäkseni paljon isompi ongelma.

      Poista
    4. Mun kirjoituksen pointti oli, että ei tällaiseen raportointiin tarvita kuin yksi ihminen, joka olisi voinut olla myös *eviralainen*. Ei siihen mitään armeijaa tarvita vaan ruokakaupassa käyviä ihmisiä. Tällaisia asioita voisi toki valvoa joku muukin organisaatio ja jättää Eviralle se oliivipurkkien syynäys.

      Poista
    5. musta tääs sopis paremmin jollekin kuluttajavalvonnalle, harhaanjohtavasta markkinoinnistahan on kyse. evira kun perustehtävältään on elintarvikkeiden _turvallisuutta_ valvova viranomainen.

      Poista
    6. Kyllä, varsinkin kun aktiivisia kuluttajia, jotka voisivat hyvin näitä tuotteita kytätä, riittäisi avuksi.

      Poista
    7. Varmaan näitä "ilmiannettais" enemmän ihan tavallisten kuluttajien toimesta, jos olis nimenomaan selkeämpää, että minne niistä voi ilmoittaa. Ainakaan mulle ei olis tullut heti ekana mieleen Evira.

      Poista
  9. Kannatan toimia ja kansanliikettä marimekon vahakangasliinojen parantamiseksi! Tai Marimekon suhtautumisessa reklamaatioihin. Monet firmat vastaavat aina asiallisesti, toiset eivät niinkään.
    Esim jalostajan vastaukset ovat legendaarisen töykeitä, kun taas esim valio ja Fazer hoitavat homman hienosti. Samoin oululainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä soitan sinne vielä. Onhan tuolla aika moni tosiaan kommentoinut asiaa.

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...