14.9.2012

Paskan möivät

Omatunto kuulemma erottaa ihmiset simpansseista. Siis että ihmisellä sellainen olisi.

En menisi vannomaan. Olen tänä kesänä saanut perehtyä tähän suomalaiseen versioon oikeudenmukaisuudesta. Kuten kaikki tietävät, mehän emme huijaa, riko lakia, suhmuroi emmekä keinottele.

Case suihkukaappi.

Eteisremontin yhteydessä hankimme uuden suihkukaapin. Olin iloinen, että löysin sopivankokoisen kaapin, jolla oli laatusertifikaatteja ja kahden vuoden takuu. Mutta kuinka ollakaan, kaappi alkoi heti vuotaa. Vuoto meni pahaksi onneksi muovimaton alle, joten koko matto piti repiä irti ja lattia (vesieristetty toki) kuivattaa. Myyntijohtaja oli hämmästynyt: "näissä kaapeissa kun ei ole ollut mitään vuoto-ongelmia". Pyysimme huoltomiehen paikalle, joka totesi, ettei hänkään tiedä, miksi kaappi vuotaa, mutta vaihtoi kuitenkin seinäelementit. Kaappi jatkoi vuotamista, jolloin ehdotimme kaapin vaihtamista. Tähän myyntijohtaja totesi, että meidän kannattaisi vain hyväksyä se, että kaikki suihkukaapit vuotavat, kuulemma myös hänen oma parin tonnin kaappinsa. Jees.

Case autokorjaamo

Volvosta tyhjentyi kesällä rengas. Ajoimme mökiltä kotiin vararenkaalla (jolla saa btw ajaa 80 km/h) ja auto vietiin korjattavaksi. Sama rengas oli parin päivän kuluttua uudelleen tyhjä. Tällä kertaa köröttelimme sen 80 km/h Ristiinasta (anteeksi vaan kaikille tielläliikkujille) ja auto vietiin taas korjattavaksi. Kun sama rengas puhkesi vielä kolmannenkin kerran, alkoi palaa käämi. Ehdotimme, että huoltoliike ihan tosissaan tsekkaisi, missä vika on. Vika löytyi vanteesta. Kun aloitimme neuvottelut siitä, minkä laskuista maksamme, huoltopäällikkö totesi, että kaikki pitää maksaa. Sama rengas kun on mennyt rikki joka kerta eri syystä. Ahaa.

Oli pakko ihan pysähtyä miettimään, mistä tämä kusettamisinto oikein kumpuaa? Jonkinlaisesta häpeästä? Vai onko perusasenne se, että asiakkaista on vain vaivaa? Vai ovatko katteet niin huonot, että yksikin hyvitys vie leivän suusta? Toki venkoilulla voittaa aikaa, jolloin moni kuluttaja vain luovuttaa, ei jaksa vääntää. Loppujen lopuksi sitä vain haluaa asian kuntoon - sen, mitä oli alunperinkin yrittänyt ostaa.

My 2 cents: jos haluat myydä paskaa ilman, että sitä pitää koskaan pahoitella, kannattaa rakentaa uraa Kekkilällä.

Ps. Vuoden turhaketta etsitään taas.  Laittakaas ehdotuksia menemään.

Kuva: Flickr / Schristia

31 kommenttia:

 1. Toisessa blogissa oli keskustelua siitä, miten terveydenhuoltoalan ammattilaiset eivät aina tajua olla kovin korrekteja potilaille (tai siinä tapauksessa odottaville äideille). Oli aika hämmentävää lukea, miten alalla työskenteleviä ihmisiä kävi siinä keskustelussa puolustautumassa, että me ollaan kyllä terveydenhuolto- eikä asiakaspalveluammatissa. Jaa... Mun mielestä jokaisen, joka työkseen kohtaa ihmisen puhelimitse, kirjeitse, sähköpostitse tai kasvotusten, pitäisi aktiivisesti ja aidosti pyrkiä siihen, että sille ihmiselle jää siitä kohtaamisesta hyvä mieli.

  Tai edes neutraali mieli. Kunhan nyt ei ainakaan paska tai kaltoinkohdeltu mieli. Se ei oikeasti vaadi hirveästi pinnistelyä, vaikka itsellä olisikin huono päivä. Mutta silloin se on täysin mahdotonta, jos vihaa työtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Meillä koulussa (AMK) puhutaan potilaan/asiakkaan/ihmisen kohtaamisesta.
   Kaikissa töissä, jossa kohdataan toinen ihminen ja hänen hyväkseen tehdään jotain ruokaa/myydään/hoidetaan terveyttä/mitä vaan on asiakaspalveluammatti. En haluaisi tolla tavalla ajattelevan "terveydenhuollon ammattilaisen" hoidettavaksi.

   Ja kyllä alkoi kiukuttaa nuo jutut. Ei meidän mummin suihkukaappi vuoda!
   No toivottavasti sanonta "Ahneella on paskanen loppu." käy toteen tollasten ahneiden kusettajien kohdalla!

   Poista
  2. Onkohan tää yksisilmäisyys jotenkin suomalainen luonteenpiirre, että asiat otetaan liian kirjaimellisesti. Kuulostaa todella oudolta, että joku voi nähdä sen niin että terveydenhuolto ei ole asiakaspalvelua. Tutkijankin duuni on loppujen lopuksi asiakaspalvelua.

   Ei kaikki suihkukaapit tietenkään vuoda. Tottakai suihkutiloissa tulee aina roiskeita ja vettä lattialle, mutta kyllä se kaappi hankitaan juuri siksi että vesi jää pömpelin sisälle.

   Poista
  3. Terveydenhuolto on vielä sellainen ala, jossa asiakasta monesti jo valmiiksi ahdistaa siellä asioiminen erilaisten pelkojen tai muuten vaikean tilanteen takia. Sitä ei mitenkään helpota sairaanhoitajien nihkeilyt ja lääkärien syyllistävät kommentit. Pikemminkin ne johtavat tilanteeseen, jossa ihminen ei mene sinne lääkäriin vaikka syytä olisi. JA sitten kun lopulta menee, saa taas kuulla miten olisi pitänyt tulla aiemmin ja oma vika jne jne. :(

   Poista
  4. Mä niin allekirjotan ton lääkärijutun! Mistä hitosta sitä näin maallikko voi tietää, millon on just se oikea hetki hakeutua arvon lääkärin vastaanotolle? Tästä on muistaakseni tehty joku tutkimuskin, että lääkärit olettaa ihmisten yleisesti tietävän paljon enemmän terveydenhoidosta, kuin mikä on todellisuus.

   Mitä tuohon paskaan palveluun tulee, niin mua jaksaa hämmästyttää sekin, että tarjouspyyntöihin ei saa minkäänlaista vastausta. Ilmeisesti duunia sitten kuitenkin piisaa yli oman tarpeen ja hyvistä tekijöistä on todellinen pula?

   t. toinen keskivertomamma

   Poista
  5. Ja ne "oisit tullu aiemmin" kommentit on kamalia myös siksi, että eikö ne lääkärit/hoitajat/muut yhtään ajattele, että ajan saa yleensä vain monen viikon päähän? Jos se "oikea hetki" on sillon kun sen ajan varaa, niin tottakai sitä menee lääkäriin vähän myöhässä sillon kolmen viikon päästä.

   Poista
 2. Voi muuten olla, että jonkun mielestä tää mun kommentti ei liity aiheeseen mitenkään, mutta LIITTYYPÄS :D

  VastaaPoista
 3. onko valitusprosessit kesken vai voisitko laittaa liikeiden nimet julkisiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, valitusprosessit on kesken joten annan vielä armoa. Toki Volvoa huoltaa vain yksi taho joten sen saa selville helpostikin, mutta vakuutustarkastukseen se keissi etenee. Suihkukaappifirman vien Kuluttaja-asiamiehelle viikon sisään, jos ei neuvottelut etene. Nyt hän on kyllä jo todennut että ehkä se sittenkin *vuotaa liikaa*. Kyllä on kivaa ajanvietettä tämä kinaaminen.

   Poista
 4. Pikkupaikkakunnalla asumisessa on etunsa: jos kusetat, asiakkaat loppuvat. Asuin kouluaikani pienessä kylässä jossa vanhempani asuvat edelleen ja joka ikinen paikkakunnan omilta remppahemmoilta tilattu remontti, puiden kaato, paikallisesta rautakaupasta ostettu tuote/palvelu tms. on hoidettu vimpan päälle. Pääosin samat tyypit tekevät kyläläisten remontit edelleen (ja uudetkin ovat oppineet, että työ on syytä tehdä kunnolla) ja jos joku tekee virheen, se korjataan heti. Asiakaskunnan uskollisena pitäminen on elinehto sille, että saa ruokaa pöytään.

  Valitettavasti kaupungeissa ei ole tilanne ihan samanlainen. Asiakkaita riittää vaikka suututtaisit yhden. -S.P-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varmasti totta. Kun naaman näkee joka päivä on vaikeampi kusettaa ja valehdella. Kun ketju on riittävän pitkä ja asiakas turvallisen välimatkan päässä, voi aina syytellä muita ja kohautella olkapäitä.

   Poista
  2. Mun kokemus on kyllä osin päinvastainen: pienellä paikkakunnallani on kauppoja, joista saa ihan luokatonta palvelua (lue: lähinnä vittuilua tiskin takaa), koska paikkakunnalla ja lähialueella yleensä on vain se yksi tietyn alan liike, ja siellä on siksi pakko asioida joka tapauksessa.

   Poista
 5. Vastaus on aika yksinkertainen: tee hyvin, saat maksun kerran. Tee huonosti, saat maksun, ja uuden maksun jokaisesta korjauksesta.

  Osalla meistä työn motiivi on muu kuin raha, ja silloin kiinnostaa tehdä se hyvin. Työn jälki voi lakata kiinnostamasta monesta syystä (esim. jos kiitosta ei tule, ei pysty vaikuttamaan omaan työhönsä tai sitä on hallitsematon määrä - tai asiakkaat tuntuvat kasvottomilta, jolloin niillä ei ole niin väliäkään). Sitten sitä laskee vaan sitä, että kuinka monta kertaa kassa kilahtaa. Pätee hyvin, hyvin monella alalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti tuo työmotivaatio: tekeekö jotain siksi että on siinä hyvä / näkee duuninsa tärkeäksi. Suomessa duunia ja pomoa kuuluu vihata. Työtään saa rakastaa vain Nalle W.

   Poista
  2. Tähän liittyy yks mun suosikkiaihe suomalaisesta kulttuurista: miks on niin, että töissä ei saa olla kivaa? Et jos jollakulla on selvästi kivaa työssään, eikä sitä ahdista tms., niin se ei ole vakavastiotettava alansa edustaja, eikä sen työ ole ainakaan mitenkään yhteiskunnallisesti tärkeää.

   Ja samaan aikaan päättävillä tahoilla itketään, kun ihmiset ahdistuu töissä eikä jaksa ja masentuu. Pitäiskö ehkä miettiä myös sitä, miten yhteiskunta odottaa ihmisten siihen työhönsä suhtautuvan?

   Poista
 6. Autokauppiaatkin on aika kieroja. Käytetty auto myytiin katsastettuna. Kotona kuitenkin papereita tutkiessa huomattiin, että onhan se katsastettu, mutta ei ollut mennyt katsastuksesta läpi. Naisille voi näköjään myydä ihan mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun isälle myytiin kerran tutussa autoliikkeessä kolhittu auto uutena. Uuden auton ovea vasten oli autoliikkeen pihalla kaatunut liikennemerkki ja lyönyt oven kokonaan sisään. Ovi korjattiin ja maalattiin ja autosta pyydettiin täysi hinta.

   Isä huomasi kusetuksen vain siksi, että sattui autotallin kelmeässä valossa huomaamaan, että kuskin etuovi oli hieman erisävyinen kuin toinen. Jälkeenpäin olen miettinyt, mitenköhän se kuskinpuoleinen kerran jo ryssitty ovi olisi kestänyt esimerkiksi kolaritilanteessa.

   Poista
  2. Kyllähän tollaisesta tulee aina hyvä mieli.

   Fillariliikkeetkin voi olla kieroja. Mulle myytiin fillaripaketin päälle lamppu vaikka sellainen oli jo fillarissa kiinteänä - en vain tajunnut sitä siinä kaupanteon yhteydessä. Palauttaa ei saanut, vaihto olisi ollut mahdollinen, mutta kun en tarvinnut mitään. Annoin sen lampun sitten takaisin ihan ilmaiseksi, koska a) en tarvinnut sitä ja b) en jaksanut sitä enää himaankaan raahata. Jes.

   Poista
  3. Me ostimme auton joka piti olla huollettu juuri, lisäksi takuu voimassa vuodeksi. No, puolisen vuotta auton oston jälkeen sepä ei mennytkään läpi katsastuksesta. Tiedossa 800euron korjaus. Takuu ei sitten enää ollutkaan voimassa, oli nääs kuluvista osista autokauppiaan mielestä kyse. Lupasivat "good willinä" maksaa 10% korjauksesta. Kiitti. No, itse maksoimme sitten korjauksen (tosin paljon pienemmän summan koska emme todellakaan vieneet sitä myyjän suosittelemaan riistohuoltamoon).

   Vuoden kuluttua auton ostosta vaihdoimme kärryä. Saimme autosta 4000e vähemmän kuin mitä olimme vuosi aiemmin siitä maksaneet.

   Autokauppa se on mikä kannattaa.

   Poista
 7. Siis miten helvetissä suihkukaappi muka oletusarvoisesti aina VÄHÄN vuotaa? Goddamnit. Eikö suihkukaapin tärkein tehtävä ole, että vesi pysyy siellä sisäpuolella.

  Tällä samalla periaatteella voisi siis myydä kumisaappaita, joissa nyt vaan sattuu oleen pieniä reikiä. Tai palovaroittimia, joista nyt ei voi olla aina ihan varma, että toimiiko ne vai ei.

  Hohhoijaa. Paskan möivät, todellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kaappimiehen argumentit oli läpeensä aika erikoisia: *me* oltiin kuulemma vaadittu niiden seinäpaneelien (turhaa) vaihtamista ja nekin siis *meidän* pitäisi maksaa. Ei, mä olen vain vaatinut että vesi pysyisi siellä sisäpuolella.

   Poista
  2. Heh, toihan kuulostaa suorastaan hupaisalta. Näissä tapauksissa miettii aina sitäkin, että eikö yrityksissä yhtään mietitä sitä miten paljon puskaradio rummuttaa huonosta palvelusta / tuotteesta ja mitkä siitä ovat seuraukset liiketoiminnalle.

   Mä olen erään yrityksen osalta pitänyt huolen, että kukaan kaverini ei käytä heidän tuotteitaan. Ja koska vähän kaikki kaveripiirissäni ovat tehneet / tekevät remonttia, niin aika monta potentiaalista asiakasta kyllä onnistuivat kadottamaan.

   Poista
  3. Mua kans ihmetyttää täydellinen välinpitämättömyys omasta/firman maineesta. Ymmärrän, että joku pikkulafka ei ehkä ehdi reagoida kaikkeen heti, jos ei vaan ole resursseja, mutta tätä tekee isommatkin ja jo asemansa vakiinnuttaneet yritykset.

   Mä olen kans innokas jakamaan sekä suosituksia että kehotuksia välttämään jotain huonoksi koettua. Mitenkäs se sanonta kuuluukaan, että hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. Luulis kiinnostavan ainakin yrityksen omistajia.

   t. toinen keskivertomamma

   Poista
 8. Pitikin muuten lisätä tää GoDaddyn anteeksipyyntö kun tää saitti oli alhaalla muutama päivä sitten yhden illan. Ihan vaan kontrastina tälle kotimaiselle menolle. Postin lopussa luvataan vielä että saan soittaa hänelle koska vaan ja mistä syystä tahansa. Taidankin soittaa tolle ja kysyä vuotaako sen suihkukaappi.

  Dear Katja Lahti,

  We owe you a big apology for the intermittent service outages we experienced on September 10 that may have impacted your website, your email and other Go Daddy services.

  We let you down and we know it. We take our responsibilities — and the trust you place in us — very seriously. I cannot express how sorry I am to those of you who were inconvenienced.

  The service outage was due to a series of internal network events that corrupted router data tables. Once the issues were identified, we took corrective actions to restore services for our customers and GoDaddy.com. We have implemented a series of immediate measures to fix the problem.

  At no time was any sensitive customer information, including credit card data, passwords or names and addresses, compromised.

  Throughout our history, we have provided 99.999% uptime in our DNS infrastructure. This is the level of performance we expect from ourselves. Monday, we fell short of these expectations. We have learned from this event and will use it to drive improvement in our services.

  It's an honor to serve you. As always, please call us 24/7 at 480-505-8877 — anytime, for any reason.

  Sincerely,

  Scott Wagner
  CEO
  GoDaddy.com

  VastaaPoista
 9. Vau. Sä löysit neljä esimerkkiä suomalaisten "omatunnottomuudesta" ihan vaan syyskuun ajalta!

  Hyvä, että joku valittaa huonosta palvelusta. Mä en palkkaa ketään muuta kuin jonkun tutun suosituksesta. Ellei ole hätätilanne, siis. Ihan siksi, että ne, joilla ei ole suosituksia, oletusarvoisesti tarjoaa paskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eikä ollut edes vaikeaa. Suomalaiset vaan kuvittelee olevansa joku poikkeus homo sapiensien joukossa.

   Meillä on hyväksi havaittu remppamies, jota ilman emme tee enää mitään. Jos Makella on kiirettä niin me odotetaan niin pitkään että Make ehtii paikalle. :)

   Poista
 10. Ei voi olla kuin samaa mieltä. Yhden remontin tehneenä mulla on laarissa ihan uskomaton määrä esimerkkejä raksa-alan huonosta palvelusta ja huonosta työn jäljestä ja huonosta huonon työn jäljen korjauspalvelusta. Mä en ymmärrä miten erityisesti rakennusalalla tuntuu olevan sellainen mentaliteetti, että asiakkaan pitäisi suunnilleen maata suudella työmiesten edessä, että viitsivät ylipäätään tulla paikalle ja tehdä homman. Mun mielestä ne työn tekijät ovat nimenomaan palveluammatissa!

  Meillä on esim. ollut sovittuna yhden miekkosen tulo meille hommaa katsastamaan. Ei kuulunut miestä sovittuna ajankohtana, soitettiin sille ja se vastasi: "mä oon nyt työmaalla eikä nyt ole aikaa teille". Ööh, aattelitko esim. ilmoittaa sovitun tapaamisen peruuntumisesta? Keittiöasentajalla taas ei ollut mikään kiire laittaa kaappeja paikoilleen, kun piti katsella hiihtokilpailuja aamuisin kotosalla. Ei se meille mitään ekstraa sinällään maksanut, mutta hidastui sitten taas remontin eteneminen siinäkin, kun piti odotella sitä keittiön asennuksen valmistumista.

  Sitten tuntuu, että rakennusalalla on tavallista useammin krapulapäiviä ihan työpäivinäkin. "oho, ei tultukaan tänään paikalle", jälkiä ei siivota (sirkkelöin teidän olkkarissa näitä levyjä, mut en mä viitsinyt imuroida puruja pois). ym.

  Ja lukemattomat ovat ne tuotteet, jotka mun on pitänyt reklamoida remontin aikana. Tuli erilaista tapettia, liian vähän kaapinovia kuin piti ym. Tai tuotteet hajosivat käsiin ennenkuin edes paikoilleen pääsivät. Että jee vaan.

  Mä olisin niin valmis maksamaan vaikka 5 e/h enemmän liksaa sellaiselle työmiehelle joka on asiallisesti paikalla, hoitaa asiallisesti hommat ja jonka työn jälkikin on asiallista. On vissiin ihan liikaa vaadittu. Kun jotenkin sitä vaan ajattelee, että ammattimiehen pitäisi saada parempaa jälkeä aikaiseksi kuin mihin itse amatööreinä kyetään.

  Mähän ylipäätään reklamoin yleensä kaiken huonon. Häkellyttävin peruste mun reklamoinnin ylenkatsomiseen on se, että "ei näistä kukaan muu ole valittanut". No, öh, olen huomannut, että harva viitsii/jaksaa reklamoida + ei se, että kukaan muu ei ole valittanut gore-texien vuotavan tarkoita mitenkään sitä etteikö mun gore-texit silti vuotaisi.

  Kyllä silti välillä risoo se ajanhukka mikä näihin reklamaatioihin kuluu. Olisi kiva saada ihan kerralla kunnollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o. Mieti jos rakentais talon. Kolme vuotta rakentamista ja toinen mokoma jälkien korjailua ja reklamoimista. Kiintoisaa myös se että urakan laajuus ja hinta eivät näytä mitenkään korreloivan projektin onnistumiseen, vrt Olkiluoto 3. :)

   Poista
 11. mulla ei oo toiminut yksikään vastaava asia pariin vuoteen, aina saa soittaa perään monta kertaa ja varmistaa tai maksaa väärien ohjeiden/paskan tuotteen takia. samaan porukkaan kuuluvat: puhelinoperaattori, vakuutusyhtiö, isännöitsijä, rakennusvalvoja ja moni moni muu. ugh.

  VastaaPoista
 12. Asun sellasessa kusetusmaassa jos oikein rumasti sanotaan etta mita vaan ostaessani oletus on etta paskaa laitetaan pussiin. Tasta syysta jokaiselle palvelulle ja tuotteelle meilla on oma luottomyyja. Meille on tulossa kylppariremppa joten pitanee olla tarkkana suihkukaapin kanssa, voisikohan sen lorottaa tayteen vetta jo kaupassa ja testata fuskaako?

  VastaaPoista
 13. Olipa mielenkiintoinen toi pilamin kirjoitus. Minä olen niin arka ja ujo, että häpeän ja jännitän aina jos pitää antaa jotain negatiivista palautetta esim. viallisesta tuotteesta. Ajattelen, että vaivaan turhaan ja olen vaan tyhmä juurikin siksi, että "ei muilla, eikä kellään, ja suihkukaapin pitääkin vähän vuotaa...!" Mutta en siis ole todellakaan ilmeisesti ainoa, joka saa esim.kelvotonta gore-texiä tai muuta kökköä. Mulla ei ole lapsille monia talvikenkiä tai ylipäätään talvivaatteita. Kun sitten vetoketju menee heti rikki, niin ei ne vaihtanutkaan takkia suoraan toiseen vaan se lähti ties minne, se takki. Lapsen kenkäkaupasta ostetut kengät; solki heti mäsänä. Ei vaihtoa vaan lähetys ties minne. Solki ei kuulma voi mennä sillä tavalla normaalikäytössä (ekalla käyttökerralla) rikki kuin se oli meillä mennyt. Nämä oli kesäkengät.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...