26.9.2012

Ehdolla: foto ois kiva

Auton tärkein ostoperuste on tietenkin kiva väri tai hauska rekisterinumero. Jäin funtsimaan näin vaalikampanjani alkumetreillä, että millä perusteella se ehdokas sitten loppuviimeksi ostetaan: Esitteen sloganin? Vaalikoneen vastausten? Koulutustaustan ja kokemuksen?

Muistaakseni ensin valitaan puolue ja sitten plärätään apinakalenterin ehdokaslistan kuvat läpi ja yritetään muistaa jonkun siedettävän näköisen tyypin nimi ja äänestysnumero kopissa.

Se numero. Vanhanenkin sen tietää, että ei ole ihan yhdentekevää, mikä äänestysnumero kohdalle osuu. Numeron pitää olla tyylikäs ja merkityksellinen kuten vaikka oma onnennumero. Tai sitten joku jämäkkä numero kuten 33, kaunis matemaattinen luku kuten 25 tai valtiomiesmäinen100. Ei ainakaan mikään ankea 387.

Pyysinkin heti toiminnanjohtajaa sumplimaan mulle kivan numeron varsinkin kun ekakertalaisena tarttisin vähän buustausta. Tyyppi kuulosti vaivaantuneelta. Niitä ei kuulemma voi sumplia. Ne mätkähtävät ehdokkaille 28.9. jossain salaisessa puolue-ehdokas-aakkosjärjestyksessä.

Tässä YLE radio 1 Suoraa puhetta -ohjelman promokuvauksessa oli vähän asennetta.

Takaisku. Täytyy yrittää kompensoida kuvalla, jota ottamaan on pestattu puolueen toimesta ihan ammattilainen. Mutta minkälainen foto erottuu? Hymyilevää rillinsangan purijaa lienee tyrkyllä aika paljon. Joku hassuttelukuva voisi tehota. Klassikko silmät kierossa toimii aina. Niin, ja se on aina hyvä, kun vetää hihalla etuhampaat kuiviksi jolloin ylähuuli jää rullalle ylös!

Pieleen meni. Kuvaaja ei ollut avoin ehdotuksilleni*. Kuvausvaatekriisi oli kosminen ("Millainen vaatetus ilmentää sinua parhaiten ihmisenä?"). Pelistä tuijottivat medium+ silmäpussit. Ripsiväri meni pilalle kun metro nytkähti liikkeelle. Bad hair day.

Lisäksi minulla on vaalisloganpaniikki - se pitää suoltaa tänään. Otan nyt vaalisloganpaniikkipunaviinilasillisen. Sitten soitan vielä puolueen yhteyshenkilölle ja tarkistan, pitääkö siinä olla loppusointu.

Ps. Ansaintaidea: vaalilautakunta (mikäsenyton) voisi myydä numeroita ehdokkaille. Jos pääsee läpi, sitä samaa numbaa vois käyttää seuraavissakin vaaleissa. Sitten puolueet voisivat jäädyttää pitkään palvelleiden poliitikkojen numeroita toimiston kattorakenteisiin samaan tapaan kuin jääkiekkoilijoiden.

*ehkä siksi, että sessioon oli varattu vartti, josta käytin 10 minuuttia vaatteiden vaihtoon.

41 kommenttia:

 1. Jep, mä niin tiedän ton tunteen. Meidän ehdokaskuvat päätettiin ottaa ulkona, että saadaan kiva tausta - sellainen elävä ja värikäs. Mahtavaa vaan, että oli tihkusade ja tuuli. joten vaalikuvaksi oli pakko valita se, missä ei ollut hiukset silmillä. Olis pitänyt laittaa pipo päähän. Onneksi en kuitenkaan käynyt kampaajalla etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Onhan se naama varmasti elävä ja värikäs kun hiukan tihuuttaa silmämeikkeihin. :D

   Poista
 2. Olen kerran valokuvannut puolisoni kunnallisvaalilärpäkkeeseen. Kuvat olivat huonoja. Vika oli lärvissä. Eikä ääniäkään tullut niin montaa että niistä riittäisi elvisteltäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä vika on lärvissä. Joissain hisseissä on sellaiset armottomat valot, jotka paljastavat kaiken mitä on yrittänyt peittää. Tällä kuvaajalla oli sellainen hissi -> tuli huonot vibat.

   Poista
 3. "Kannabis kukkakioskeihin" olisi kyllä ikivihreä. Se voisi elvyttää kivoja kivijalkakukkakauppoja, nyt kun käsityö kuolee ja ne hautaseppeleen nauhatkin tulevat printteristä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä oli MERKKIRAJOITUS. Tsiisös. Koitapa ahtaa sanomasi 70 merkkiin. Hyvä että 3000 riittää.

   Poista
 4. Helevetin tylsää, että tämä muuttui vaaliblogiksi. Heippatiheipat vaan sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, oliko nää tosiaan *marat* ilmaisesta sisällöstä. :D Ihmiset on välillä niin terassilla.

   Poista
  2. Tämä miksikään vaaliblogiksi muuttunut, bloggeri muuttui ehdokkaaksi. Ja syy on meidän lukijoiden :)

   Mutta onhan politiikka ruma asia, josta pitää pysyä kaukana. Parasta istua sohvalla kädet korvilla ja hokea "enkuulemitäään enkuulemitäään blablablablablablablablablablablablaa".

   Poista
  3. Maailma muuttuu! ;) Tämä postaushan ei ollut edes siitä poliittisimmasta päästä. Mutta toi oli hyvä vinkki! Jos pääsen läpi hoen varmasti joidenkin puheenvuorojen aikana happy placea kädet korvilla. Herättää varmasti valtuustossa anonyymiä närkästystä. ;)

   Poista
 5. Heh, musta taas on hauskaa lukea myös näistä vaalijutuista. Mielipiteitä on näemmä monia tässäkin asiassa :)

  t. toinen keskivertomamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja näitä anonyymejä ei aina pysty miellyttämään, ei sillä että yrittäisin. ;) Taidankin muuten kirjoittaa anoista pienen jutun... hetki vain.

   Poista
 6. Kyllä sulle 70 merkkiä riittää, itse asiassa 11: "Järjen ääni"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, sähän oot ihan copy! Mut joku on aivan varmasti keksinyt ton: anna äänesi järjelle.

   Poista
  2. Miten ois vastaavasti "Anna järkesi äänelle"? Tulis äänestäjälle sellanen fiilis, että se voi kertoo sulle hienot ideansa, ja sä sitten siellä vaikuttamisen keskiössä huudat ne riittävän kovaa että menevät läpi :D

   Poista
  3. "Keskinkertaisen hyviä ajatuksia" (mä rupesin nyt oikeasti brainstormaamaan tätä itseni kanssa kun mies on matkoilla eikä mulla ole parempaakaan tekemistä)

   Poista
  4. Äänestän Anonyymin ehdotusta!

   Poista
  5. Hih, toi "järjen megafoni vaikuttamisen keskiössä" on mahtava ajatus!

   LaKana, mä pestaan sut välittömästi mun kampanjapäälliköksi. Rahaa ei ole ja mainekin menee mutta onko se nyt niin justiinsa.

   Poista
  6. Saako siihen sloganiin heittää myös blogin osoitteen - sehän on sun paras mainos ja pitäisi saada tyypit tulemaan tänne. Esim "Keskinkertaisen hyviä ajatuksia - TJEU www.projectmama.info". 59 merkkiä. Kiitos Katja tarjouksesta mutta mun päivätyö estää tehokkaasti just tällaisen hauskanpidon :(.

   Poista
 7. 'No ny mä kyl san jottai' ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toihan on nyt ihan bueno koska jos ei sano mitään niin sitten ei saa mitään aikaiseksikaan. Tässä voisi yhdistää tämän ja aikaisemmin mainitun: "Järjen ääni - ja sanon sen ääneen". :D

   Harmi kun en voi äänestää sinua. Kun ehdotin muuttoa pk-seudulle täm takia mies sanoi ei. Mun mielestä tää olis kyllä ollu hyvä syy...

   Poista
 8. Lärvikuvien kanssa ei voi olla übervarovainen!
  Julkisena eläimenä oleminen asettaa ihmisen tilanteisiin, jossa hänen ulkomuotoaan voidaan ruotia, pilkata, arvostella jne..
  Muistan, kuinka me yksissänaisin tällä(kin) palstalla saimme mahtavia kicksejä Jussi Halla- Ahon naamataulun ivaamisesta.
  Joten ole tarkkana, millaisia kuvia median ja ihmisten riepoteltavaksi annat! T: Jessi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis toimittajana pilkataan vielä älyäkin, joten toi lärvin arvostelu on aika pientä. :D Muistaakseni muuten Jussi Halla-aho aiheutti kohun itse pyytämällä käyttämään parempia kuvia itsestään. Mulle nyt on ihan herttasen yhdentekevää miltä mä näytän, pääasia ettei mitään alastonfotoja ilmaannu koska niistä jengi sokeutuu.

   Poista
 9. Tää on niin kuiva kommentti, etten itsekään jaksa, mut voisko se vaalislogan liittyä jotenkin siihen sun vaaliteemaan? Perhenäkökulmaan? Koska valitettavan harva äänestäjä jaksaa lukee sitä jotain lehdykkää, johon oot muotoillut pidemmässä muodossa sun poliittisen agendasi. Joka siis näyttää olevan oikein hyvin muotoutumassa :)

  Heitä siis jotain kuolematonta tyyliin "Puurohanat päiväkoteihin" tms. Täs olis se alkusointukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis siitä tuli niinkin häpeällisen mitäänsanomaton kuin "katse perheeseen päin" (tahtoo sanoa että lapsen hyvinvoinnista ei voi puhua puhumatta vanhempien hyvinvoinnista, mutta eihän tota kukaan tosta tajua). Mutta olen toiveikas et joku sottaa hoon paikalle ässän vaalijulisteessa, niin tulen huomatuksi. ;)

   Poista
  2. "Perhe edellä muuhun". Kyllä, punaviini on avattu :)

   Poista
  3. "Ehdokas, jolla on sairaan hyvä perhe." (ihan selvinpäin)

   Poista
  4. mun yks kaveri asuu siellä päin, mä voin palkata sen suttaajaks... :)

   Poista
 10. Katja, mua oikeesti ihmetyttää tämä, että menit ehdokkaaksi. Siis siinä mielessä, että mä kuvittelin ilmeisen puritaanissa pikku päässäni, että ne ehdokasihmiset on sellaisia poliittisissa piireissä pyörineitä, tai aktivistitaustan tmv. omaavia ihmisiä. Siis juu, onhan aina julkkiksiakin pyydetty ja ehdokaslistoilla on ties keitä muitakin (kuville nimenomaan tulee hekoteltua... pentti kemijärveltä vuoden '85 silmälaseissa ja tuimassa ilmeessä), mut eiksua siis kuumota niinkuin ihan sikana, jos ei ole mtn kokemusta? Ettei osaa vastata joihinkin (muka) yksinkertaisiin yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin vaikka liittyen joihinkin talousasioihin? Jengihän rupee jossain vaalikahvitilaisuudessa tenttaan. Mä olisin ihan pissi sukassa heti!

  Tästä saa sellaisen kuvan, et meet hieman höykyyttämään sitä koko pakkaa tällä "en tajuu mitään politiikasta, mut on mulla silti mielipiteitä" -asenteella. Mä jotenkin vieroksun tätä, vaikken siis mitenkään dissaa. Ehkä mua pelottaa sun puolesta! Musta sä oot ihan hullu, kun rupeet tohon! :D Mut aika cool hullu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ajatellut sen niin, että ollaan kusi sukassa vasta jos päästään läpi. Kas kun tehän mut sinne valitsette (jos valitsette) just sellaisena kun mä olen joten se mandaatti on mun vaikka en tajuis mistään mitään. Repikööt siitä. Ja toimittajana olen tottunut ottamaan selvää asioista, joten uskon kyllä että saan pienellä taustatyöllä kantani selville.

   Lähinnä mua hirvittää se, että menetän täysin uskoni ihmisiin: että näen siellä kaikenlaista sisäpiirisuhmurointia ja venkoilua enkä yhtään järkevää keskustelua oikeudenmukaisesta rahanjaosta. Mä en haluais tän kyynisemmäksi enää tulla.

   Olen muuten noihin vaalikoneisiin vastaillessa jo huomannut et aika paljon asioita on mennyt ohi. Ykskin kysymys HS:ssa koski Espoon tyhjillään olevan kaupungintalon kohtaloa. Tjaah. A) ei ihan älyttömän tärkeä kysymys ja B) missä se ees on. :D No, subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen mulla oli aika ehdoton mielipide, sentäs.

   Poista
  2. No mutta äänestettiinhän Anni Sinnemäkikin aikoinaan eduskuntaan, ja hänen suurimmat saavutuksensa siihen mennessä olivat höpsönlapsekkaat mukarunolliset sanoitukset kuten ikivihreä "siihen kahvilaan missä on pyöröovi". Jos nyt yhtään muistan oikein niin hän se vasta olikin huuli pyöreänä tästä yllättävästä käänteestä (valinnasta). Ja ihan hyvin on pärjännyt.

   Poista
  3. Niin ja onhan noita uusia kansanedustjia, ministereitä ja pressojakin, joiden pitää vaan ottaa homma haltuun. Moka on lahja, sanooi eilen proffa nimeltä Kirsti Lonka. ;)

   Poista
 11. Siistiä, Katja, että olet ehdokkaana. Jos olisit asuinalueellani, äänestäisin heti. :-)

  VastaaPoista
 12. Lykkyä tykö. Mäkin saattaisin ihan jo sanan säilän taittamisen lahjasi vuoksi äänestää, jos samassa vaalipiirissä oltaisiin.

  Loppuosan voitte skipata, mutta valtiotieteilijänä pakko päästä sanomaan, että tuo numeroiden jäädytysehdotus vaatii toimiakseen ihan lakimuutoksen: ehdokasnumerot arvotaan joka vaaleihin erikseen, ja joka vaalipiiri arpoo numerot itsenäisesti. Siksipä saman ehdokasnumeron voi Helsingissä saada kokoomuslainen ja Uudellamaalla kommunisti, mitä onkin aina joskus tapahtunut, näitten kahden vaalipiirin maantieteellinen läheisyys onkin sitten kutkuttavaa. Mediassa vahdataankin aina kuka "tavisehdokas" Uudellamaalla saa jonkun Helsingissä ehdolla olevan nimekkään poliitikon numeron tai toisinpäin. TJEU: vaalilaki 714/1998 §37. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714
  Mutta siinähän sulle olisi eduskuntaan valmiiksi ensimmäinen lakialoite. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitti infosta. Joo ja kuulin myös helpotuksen huokauksia niiltä, joilla ei ole numerossa 1 tai 7 - menevät kuulemma helposti sekaisin! Et kai mulla oli sit ihan hyvä tuuri.

   Poista
 13. Uskomatonta: 394. Ei ihan hirveesti pieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäiskö se kirjoittaa jo nyt ranteeseen luntiksi että muistaa vielä kopissa?
   -S

   Poista
  2. No mä ainakin aion. Onneks nimelläkin voi etsiä. ;)

   Poista
 14. Vaalikoneessa ykköskandidaatiksi räpsähti joku demarimies (never heard). Muttamutta, kakkosena Katja Lahti. Jee jee, hopee ei oo häpee ja äänestysnumero muistiin! Tsemppiä vaaleihin, muuten.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...