23.8.2012

Sänky tuli taloon

Muistatte ehkä sänkyprojektini? Hain designiltaan yksinkertaista sänkyä, jossa olisi säilytystilaa. Huonekaluliikkeistä ei natsannut, ei millään. Koska en halunnut taas jälleen kerran mennä Ikeaan ostamaan kiinalaista kalustelevyä, päätin teettää itselleni sängyn puusepällä.

Plarasin internetiä ja otin yhteyttä lähipuuseppään. Kirjoitin speksit ja sain tarjouksen: 4500 €. Kun happi taas kulki, kiitin kauniisti ja avasin kiltisti Ikean verkkokaupan. Ei minulla olisi ikinä varaa teettää mitään! Onneksi Sampo-pankki kusi kesken tilauksen enkä päässyt maksamaan. Onni onnettomuudessa: juuri sillä siunatulla sekunnilla anonyymi lukijani ehdotti ottamaan yhteyttä firmaan nimeltä Unikeajoka on erikoistunut massiivipuusta tehtyihin makuuhuonekalusteisiin. Koska nimi ja konsepti sopivat teemaani kuin nenä päähän, annoin käsityölle toisen mahdollisuuden.

Ikaalisissa toimiva puuseppäyrittäjä Tuukka Virkkilä vastasi nopeasti. Sänky on Virkkilän mallistosta, mutta ulkoasusta päättää asiakas: värin, laatikoiden määrän ja vetimet saa itse valita. Pyysin vielä erikseen, että sängyn laitoja hieman korotettaisiin, jotta erilliset patjat uppoaisivat kehikkoon nätisti. Tämä onnistui -- ja tällä kertaa inhimilliseen hintaan. Virkkilä lupasi juttua vastaan pienen alennuksen: sänky maksaisi 1500 euroa ja kuljetettaisiin uuteen kotiinsa kahdeksan viikon päästä, osina.

Viime viikolla se sitten tuli. Kasasimme sen Virkkilän kanssa vartissa. Kannattiko? Katsokaa itse!

Olen fiiliksissä! Rungon materiaalina on massiivisaarni, laatikot ovat mäntyä. Pinta on vahattu harmaanvalkoiseksi. Vaha patinoituu käytössä, mutta on helppo uudistaa. Massiivipuuta voi myös hioa, toisin kuin lastulevyä. Ja bonuksena sänky tuoksuu puulta eikä muovilta.

Saarni oli materiaalina uusi tuttavuus. Opin, että saarni on edullinen kovapuulaji, joka on sitkeä ja joustava, joten se taipuu hyvin huonekalukäyttöön. Suomalaista saarnea voi pitää myös ekologisena valintana, mutta oliko tämä suomalaista? Virkkilän mukaan huonekalusaarni tulee yleensä muualta Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta. Suomessa puuta on pitkään käytetty vain selluteollisuudessa, mutta kotimaisen erikoispuun arvostus on nousussa.

"Esimerkiksi ProPuu ry tekee loistavaa työtä kotimaisen puunkäytön puolesta. Siihen menee toki vielä aikaa, että asiakkaat osaisivat kysyä kotimaista puuta. Kotimaisen erikoispuun hinnat ovat varsin kilpailukykyisiä tuontipuun kanssa, mutta laatu on vaihtelevampi", Virkkilä summasi.

Minä summaan, että olen projektiin erittäin tyytyväinen. Ainoa ongelma on petaaminen: päiväpeitto pitää tunkea patjan alle, jotta kaunis runko näkyy. No, eipä hätää. Sängyn petaus ei kuulu päivärutiineihin, joten runko on näkyvissä usein.

Se, joka väitti, että materia ei tuo onnea, on väärässä.

Muutama vinkki huonekalujen teettämiseen:
 • Kilpailuta. Hinta vaihtelee materiaalin ja tekijän mukaan. Sänkyihin erikoistunut liike osoittautui yli puolet halvemmaksi.
 • Kysele materiaalivaihtoehtoja. Puuseppä on puun asiantuntija ja osaa kertoa, mikä laji sopii käyttötarkoitukseesi parhaiten.
 • Ota huomioon jatkokäyttö, sillä kyseessä on kuitenkin verrattain iso investointi. Standardimittojen mukaan tehty ja suht klassisen näköinen tuote sopii todennäköisesti seuraavaankin asuntoon -- tai uudelle omistajalle. 
 • Pintakäsittely tekee tyylin. Tähän vaiheeseen kannattaa budjetoida vähän aikaa, jotta oikea sävy löytyy.

48 kommenttia:

 1. Hankkikaa muotoon ommeltu päiväpeitto, joka peittää sängystä vain patjaosan. Valmispeitto sitten vaan ompelutaitoiselle kaverille (tai ompelijalle) ja sivuja lyhentämään tarpeen mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Anoppia jo alustavasti ajattelin tällaiseen projektiin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mahtavaa on myös se, että sängyn alta ei tarvitse enää imuroida. <3

   Poista
 3. On kyllä upean näköinen ja käytännöllisen näköiset laatikot. Meillä asustaa sängyllä alla kaikenlaista roinaa tällä hetkellä. Tuollainen sänky voisi olla harkinnan arvoinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli vuodevaatelaatikot tätä ennen, mutta ne olivat niin vaikeasti ujutettavissa näkyviin, että ei siellä oikein voinut pitää mitään. Näiden laatikoiden sisältä on äärimmäisen helposti lähestyttävissä. :)

   Poista
 4. Kyllä, hieno on! Ja käytännöllinen, mahtavat laatikot ja ulkonäkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! On aina hienoa kun designissa on otettu huomioon muutakin kuin trendivärit.

   Poista
 5. Se on upea! Ja todella käteväkin.
  Kiitos, että jaoit tämän vinkin, Ikaalinen ei ole edes kaukana meiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä! Unikea tosiaan toimittaa tuotteita joka puolelle Suomea, mutta lähialueen asukkaat säästävät hinnasta reilun satasen rahtikuluja.

   Poista
 6. Todella hieno! Tuollaiset olis meidän varhaisteineille tosi kivat myös, saisi kavereille tarvittavat lisäpeitot ja täkit hyvin jemmaan laatikoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen/teinin huoneeseen varmasti pätsky. Harvemmin sitä katuu säilytystilaa. :)

   Poista
 7. Onpa kaunis, ja kohtuullinen hinta. osaatko sanoa esimerkinomaisesti, mitä sänkynne olisi maksanut ilman alennusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuukka ehtikin jo vastata puolestani (piti odottaa päiväuniaikaa!) eli 1950 rahteineen. Jos tuotteen noutaa itse niin säästää reilun satasen.

   Poista
 8. Onpa kyllä ihan tolkuttoman hieno! Pistän nimen muistiin - seuraavan kerran kun meille ostetaan huonekaluja, niiden on oltava kivat ja aikaa kestävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaat varmaan, että mun alkoi tehdä mieli muitakin massiivipuukalusteita. Eteisestä puuttuisi sellainen kapea säilytyspenkki, Skidiltä kunon kirjoituspöytä jne. Ensin vissiin pakko mennä vähän duunissa käymään. O_o

   Poista
 9. Joo, muakin kiinnostaisi tietää paljonko maksaisi "ilman juttua". 1500 e on kohtuullinen (paljon toki palkkatyöläiselle rahaa sekin...), mutta esim. 2500 e saisi myös hengenkulkemisen loppumaan pitkäksikin hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuukka vastailikin jo tuonne että 1950 egeä rahteineen. Joo, kyllähän noi on investointeja, joiden soisi kestävän koko loppuelämän. Siksi laitoinkin tuonne vinkkeihin että kandee miettiä tarkkaan millaisen haluaa ettei heti puolen vuoden päästä kaduta.

   Poista
 10. Todella kaunis. Kiitos vinkistä! Ja samaa kysyisinkin kuin muutkin tavikset, eli paljonko kustantaisi ilman blogimainontaa.

  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä! Hinta löytyy nyt tuolta alata ja yltä. :)

   Poista
 11. Oi kun kaunis sänky, tuollaisen laitan haavelistalle :)
  Uudeksi lukijaksi klikkasin itseni samalla, löytyipä taas tosi kiva blogi!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavelistoja on hyvä olla. :) Tervetuloa messiin!

   Poista
 12. Tilaa AVAroomilta päiväpeitto tähän. Olis aika makia.ja helppo pedata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siistiä, kiitos tästä vinkistä! Vetoketjulla varustettu päiväpeitto saisi varmasti Koti-insinöörinkin sydämen väräjämään! ;)

   Poista
  2. Olin ihan samaa ehdottamassa, sopisi mainiosti ja on helppo petata!

   Poista
  3. Meinasin ehdottaa ihan samaa. Meillä on lasten sängyssä AVAroomin päiväpeitot ja ne saa lapsetkin kätevästi laitettua. Eikä ole maksettu mainos =)

   Poista
 13. Kysyjille vastaan, että Katjan kapteeninsänky Espooseen kuljetettuna ja koottuna oli hinnaltaan 1950e.

  - Tuukka/Unikea

  VastaaPoista
 14. Oih, mulla onkin tämä teidän sänky ollut hetken jo mielessä (hehehe), kun olen itse klikkaillut ikean sivuilla vastaavaa mallia miettien. Muakin on alkanut nimittäin houkuttaa tollanen säilytysratkaisu rungossa. Nykyinen sänky imisi alleen vaikka millasia laatikoita, mutta ne on epäsiistejä ja ikäviä siivotessa.. Valitettavasti hinnan ollessa ikeassa vain kymmenesosan tästä, taidamme joutua tyytmään siihen. Vaikka tuo puuntuoksuinen sänky kolahti kyllä ihan kybällä! Minä pienenä metsäläisenä tunnen jo tuoksun pöllähtävän illalla lakanoiden seasta *nuuuuh* Harmi, ettei lompakko anna periksi :( Pitää tyytyä johonkin tuoksupulloon sängynvieressä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei mullakaan tähän olisi kymmenen vuotta sitten riittänyt tilipussi. On ihan eri homma sisustaa lähempänä neli- kuin kaksikymppistä.

   Poista
 15. Bravo, bravo! Tosi kaunis sänky. Ja mä pidän puuseppiä muutenkin puolijumalina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grazie! Puu on kaikin puolin ihana materiaali.

   Poista
 16. Hieno sänky. Päiväpeitto-ongelma on meillä ratkaistu (laiskuuden lisäksi) sillä, että ostimme muutamat niin kauniit lakanat, ettei niitä raski päiväpeiton alle piilottaa.

  VastaaPoista
 17. Juuri päätin ja ilmoitin miehelle että tässä on meidän uusi sänky,väri tosi tulee olemaan eri.Uutta sänkyä ollan etsitty kohta kaksi vuotta :) kun ollaan jo päätetty että tuleva sänky saa toimia petinä ainakin 20vuotta niin olemme onneksi laittaneet sivuun sänkyä varten muutaman euron (tuhatta) euroa.

  VastaaPoista
 18. Vau, miten upea sänky!
  Harmi, että oma on vain muutaman vuoden vanha, eikä mieleen tule ainoatakaan tekosyytä, miksi itselle pitäisi tuollainen saada HETI. Mutta jätetäänpä jonnekin alitajuntaan muistiin, niin muistaa sitten seuraavan sängyn teettää eikä tarvitse tyytyä ihan ok-vaihtoehtoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teettämistä kandee harkita muihinkin huonekaluhankintoihin. Harvemmin sitä tosiaan tarvitsee sänkyä vaihtaa. Mun ei enää koskaan. ;)

   Poista
 19. Todella upea sänky! Tuohon jos johonkin sopisi AVA-sängynpeitto,josta itse olen haaveillut jonkin aikaa mutta en ole vielä malttanut satsata! http://www.avaroom.fi/pivpeitteet-c-16.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi AVAn päiväpeittoinnovaatio on mykistävä! Täytyy nyt hetki säästellä...

   Poista
 20. Hieno, kertakaikkiaan! UNIKEA nimellään aiheutti pienen hilpeyskohtauksen, mutta pelkästään positiivisen sellaisen : )

  VastaaPoista
 21. Ihana sänky ! kiva blogi muutenkin, jään seurailemaan blogiasi :)

  VastaaPoista
 22. Kerrankin joku joka uskaltaa julkisesti tunnustaa että yleensä jättää sängyn petaamatta. Nostan virtuaalista hattuani sille! Itse inhoan sängyn petausta ns. koko rahalla, meillä pedataan vain silloin kun tulee kutsuttuja vieraita. Muulloin laitetaan ovi kiinni ;)

  VastaaPoista
 23. Kaipaisin käyttökokemuksia sängyn mallista: töksähtääkö varpaat säilytys laatikoihin vai osaako reunaa varoa?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...