18.8.2012

Commodoren seurassa Tukholmassa

Ruotsinlaiva. Joidenkin mielestä perheen sullominen kylppärin kokoiseen hyttiin, ryysiminen nakkien perässä buffet'ssa ja päivystäminen pissanhajuisen pallomeren äärellä on hirveintä ikinä. Itse kammoan lähinnä laivalla nukkumista: keinumista, kolinoita, röörit kuivattavaa ilmastointia ja raivostuttavaa käytävämöykkäämistä.

Lapsiperheen matkustusmuotona laiva voittaa kuitenkin lentokoneen sata - nolla. Airbusin paikalla 27B on vielä ahtaampaa, safka kamalampaa ja metrin mittaisten viihdyttäminen rakettitiedettä. Laivalla matkanteko on yhtä tärkeää kuin perillepääsy. Ja kun sekä minä että Skidi ra-kas-tamme Tukholmaa, niin mentävä on.


Laivalla on toki kamalaa, jos faktisesti inhoaa olla laivalla, mutta jos risteilyallergia liittyy ahtaaseen hyttiin, vaihtoehtoja löytyy. TallinkSilja sponssasi minulle ja Kemikaalicocktailin Nooralle lapsinemme testiristeilyn: menomatkalle saimme keulassa sijaitsevan Commodore-luokan hytin, jota voi kokonsa puolesta verrata jo hotellihuoneeseen. Paluumatkan suoritimme perinteisessä sillipurkissa. Yritin päästä kurkkaamaan ns. family-hyttiä, mutta ne olivat kaikki buukattu.

Commodore oli sanalla sanoen miellyttävä. Hytissämme oli parveke, josta saa ikkunat auki, ja kylpyamme. Hytin hintaan (listahinta 948€, mutta esim. ensi viikolle irtoaisi hintaan 604 €) kuuluu minibaarin virvokkeet ja hedelmiä, aamiainen Bon Vivant-ravintolassa (aamiaisen saa myös halutessaan hyttiin) sekä olohuoneen virkaa toimittava lounge aivan laivan keulassa käytävän päässä, jossa on pienimuotoista tarjoilua ja päivän lehdet, sekä saunat -- merinäköalalla tietenkin.

Partsi veti kersoja magneetin lailla.

Parasta oli kuitenkin parveke. Merimatkalla kuuluu nähdä merta! Onnistuu se toki kanneltakin -- jos löytää muovituoppikansan keskeltä rakosen. Illalla, kun muksut jo vetivät unta palloon, me pälpätimme partsilla kuohuviiniä nautiskellen. Aamulla katselimme yöpuvuissa Tukholman sumuisen saariston pitsihuviloita ennen kuin kävimme aamusaunassa ja lähdimme rauhalliselle aamiaiselle. Ei pöllömpää.

Ostaisinko myös omalla rahalla hytin, joka maksaa puolet enemmän kuin peruskarsina? Kyllä, varsinkin kesällä. Käymme aika harvoin reissussa ja tavoitteet ovat nuuskan roudaamisen sijaan viihtymisessä, joten budjettia voisi hyvin venyttää kompastelemattomuuden, yksityismeren ja rauhallisen aamiaisen nimissä. Bonuksena kukaan ei rellestä käytävällä aamuyöstä.

Commodore-luokan houkuttelevuutta olisi helppo parantaakin. Lounge-emäntä kertoi, että isoihin hytteihin majoittuu varsinkin lomasesonkina pelkästään lapsiperheitä (mikä osaltaan kertoo siitä, että tilasta maksajia löytyy). Loungen palveluita voisikin tuupata hitusen perhepainotteisempaan suuntaan ja lisätä valikoimaan vaikkapa lastenhoitoa ja lapsille sopivaa naposteltavaa. Myös hyttien sisustusta voisi keventää. Tummansininen sohvaryhmä on aika raskas, sillä ei tässäkään hytissä mitään tansseja pidetä. Ja kun kysyin Skidiltä, mikä reissussa oli parasta niin TOP3:een pääsi kerrossänky. Yhden lastensängyn voisi siis sijoittaa seinälle.


Ehkä suurin ahaa-elämykseni koski laivamatkailun ydintä: rauhallisen merestä nauttimisen pitäisi olla mahdollista muuallakin kuin Commodore-luokassa. Ehkä kansien suunnittelussa voisi ottaa huomioon myös lapset ja rauhanrakastajat.

Niin ja laittakaa se hylje taas hymyilemään.

Ps. Tsekkaa myös Nooran juttu reissusta! Sillä on paremmat kuvatkin.

Muutama vinkki:
 • Lasten kanssa kannattaa välttää ryysiksiä. Laivalle pääsee jo 15.30 alkaen, commodore-matkustajat vielä puoli tuntia aikaisemmin. Pahin jonotus osuu neljän pintaan.
 • Jos olette aamuvirkkuja, menkää laivan spahan ennen aamupalaa. Saatte vesiliukumäen omaan käyttöön ja hyvän ruokahalun aamiaiselle.
 • Travel light. Ei sitä säilytystilaa isommassakaan hytissä ole liikaa. Laivalta saa potan, matkasängyn ja matkarattaat.
 • Risteilyohjelma kannattaa selata läpi. Muumit viihdyttävät kakaroita aina silloin tällöin ohjelmanumeroillaan. 
 • Lapsen voi sijoittaa turvallisesti myös yläpetille kun käy pyytämässä infosta lisälaidat, jotka tungetaan patjan ja kiinteän laidan väliin.

22 kommenttia:

 1. 948 e risteilystä, kenellä keskituloisella tuohon on varaa... ;) Kun siihen ei varmaan sisältynyt ruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennus: 948 euroa neljältä hengeltä on vajaa 250 per naama, johon sisältyy matka, majoitus ja aamiaiset kahdeksi yöksi. Vertaa vaikka siihen, jos olisi ottanut lennot ja kahden yön majoituksen neljälle hengelle Tukholmassa. :) Kyllä eksituloinen matkustaa kalliimminkin. Mielikuva risteilystä vain on se 50 euron kaljanhakumatka

   Poista
  2. Ei listahintoja oikeasti tarvi koskaan maksaa :)

   Poista
  3. No harvemmin joo (ensi viikon lähdölle löytyi siis kutosella alkava hinta), ehkä kesällä pahimpina ruuhka-aikoina.

   Poista
  4. Luin joskus taannoin jostain vauvalehdestä jutun ihan perusduunariperheestä, joka harrasti näitä luksushyttiristeilyjä kerran vuodessa. Perheessä ei ollut autoa, ei kalliita harrastuksia eikä ulkomaanmatkoja, he panostivat tuohon risteilyyn. Totesivat, ettei matkarahan säästäminen käytännön elämässä tuntunut missään.
   Kysehän on myös siitä, mitä haluaa ja mitä on valmis maksamaan. Risteilyn pointtina on päästä mahdollisimman halvalla hakemaan Tallinnasta puoli-ilmaista kaljaa, on Commodore-hytti toki järjetöntä liiottelua. Mutta jos ideana on viettää rauhallinen miniloma lasten kanssa, ei summa ole liian suuri.

   Poista
 2. Family-hytti on kiva, se on ehkä puolet isompi kuin tavallinen. Sisälle mahtuu rattaatkin niin ettei tarvi kompastella, ja varusteisiin kuuluu xbox ja telkkari.

  Pienempien lasten kanssa risteilyt oli ihan jees, paitsi että inhoan viedä lapsia paikkoihin missä jengi örveltää ympärillä, vaatii vähän aikatauluttamista et koska menee. Mutta tällaisten 8 ja 10-vuotiaiden kanssa onkin hankalampaa - ei siellä ole niille mitään tekemistä. Pelikoneet löytyy himastakin, ja mitä siitäkin tulis että istuu pleikkarin edessä kaks päivää... Kun vaihtoehdot olivat Flamingo+Lintsi tai risteily, muksut olivat yksimielisiä että risteily jätetään väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin tänä kesänä Family-hytillä Siljan risteilyllä ja tosi kivaa oli. Aika meni kuin siivillä, kun otettiin buffat ja käytiin lasten kanssa ruokailun jälkeen uimassa. Sitten vähän laivaa kiertämään ja unta palloon. Paluumatkalla ehdittiin vähän leikkihuoneeseenkin. Näin kesäkaudella kun menee, niin örveltäjät on aika harvassa, kun pääosassa ovat lapsiperheet. Toki ahdasta on ja se buffa on oikeastaan aikuisen näkökulmasta vähän paska (plussana olivat lisänneet siihen sushia, ja salaattipöydästä sai koota itelleen caesar-salaatin) mutta ehdottomasti mennään taas ensi vuonna. Tuo Commodore-hytti kuulostaa ihanalta! Hmmm.
   PS. Se allasosasto oli yllättävän väljä vaikka laiva oli täynnä. Ihmiset varmaan pelkäävät että se on ihan täynnä, joten eivät tule ;) (pöh, nyt mä ammuin itseäni jalkaan ensi kesää ajatellen...)

   Poista
  2. Joo, oli sääli etten nähnyt yhtään familyhyttiä - varmasti hyvä jos on vaan vaadittava määrä kakaroita. ;) Buffakin oli mun mielestä ihan ok (ovat kuulemma uusineet sitä), lämpimät ruoat oli vähän gnääh (onneksi olen hyvin joustava kasvissyöjä!), mutta alkuruoat oli jopa ihan loistavat.

   Poista
 3. Ne muutamat kerrat kun mä olen Turusta ruotsinlaivalle lähtenyt niin ei ryysistä ole voinut välttää. Ei siis ole ollut mitään commodorehyttejä vaan tavallisen kansan seassa. Toki terminaallin voi mennä etukäteen, mutta samaan aikaan ne päästävät kaikki matkustajat sinne laivaan kun siivoajat ovat vihdoin saaneet luututtua kaikki hytit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, Helssingissä oli neljään asti aika hiljaista (laiva lähtee viideltä). Sitten jonot alkoivat pidentyä kuin taikaiskusta.

   Poista
  2. Joo, Turussa toimitaan ihan eri systeemillä, kun laivan on ehdittävä vuorokaudessa Ruotsiin ja takaisin. Ei se ole edes maissa kuin tuon jonkun alle 2h.

   Poista
 4. Me ei lastenkaan kanssa olla koskaan otettu normaali buffa-aamiaista. Ala Carten aamiainen on kohtuuhintainen (siis vain jonkun verran buffaa kalliimpi) ja aika rauhallinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en edes yleensä jaksa syödä aamulla muuta kuin lautasellisen kaurapuuroa, joten menee tarjonta hukkaan. Mä tykkäsin siksikin siitä Bon Vivantista, että se ei ollut niin määräpainotteinen. Vähemmän on mun mielestä jotenkin kivempi - en koko ajan ajattele et mitä näille syömättömille safkoille tapahtuu... O_o

   Poista
 5. Juuri viime viikolla varasin Siljalta Promenadehytin jonka upgradasin tänään Commondoreen sun ja Nooran matkakertomusten innoittamana. Pitänee noudattaa myös aikaisen saapujan vinkkiä, sillä ilmeisesti vain osassa Commondorehyttejä on amme ja parveke. Kiitos siis vinkeistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Jouduitko maksamaan listahinnan vai saitko edullisemmin? Toivottavasti sattuu aurinkoinen päivä!

   Poista
 6. Hei, miten lasten passiasia Ruotsissa on? Siis tarviiko pikkulapsi oman passin, riittääkö joku kela kortti ja kysytäänkö niitä yhtään sen enempää kuin ennenkään? Me ollaan lähdössä myös Tukholmaan ja tuo passiuudistus mietityttää, tuskin tarvii?

  ps. vittu tätä salasanarobottia, oon kaks kertaa jo laittanut mitä näen mutta olen ilmeisesti sokea. tarviksä tätä, tuleeko roskakommentteja? Mulla ainakin menee suoraa roskikseen sellaset, ei ilmesty blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kersat ei tartte ku Kela-kortin - eikä sitäkään missään kysytä.

   En mä ees tienny et mulla oli sellanen! ;) Voin tsekkaa pääseekö siitä eroon.

   Poista
  2. No ota heti se pois!! Mä en oo jaksanut pitkään aikaan kommentoida kun aina se salasana menee vituiksi ja sitten oon ihan raivona ja deletoin koko viestin :D (Oot jäänyt paitsi tosi monista tosi tärkeistä kommenteista, kuten allekirjoittaneen kommentit tuntien tiedät..)

   Poista
  3. Oi mutsi mutsi, toiveesi on kuultu ja toteutettu - emmehän toki halua jäädä ilman sisältöäsi ja aiheuttaa sinulle verenpaineen hallitsematonta nousua! Laitan sit takas jos alkaa tulee jotain paskaa. :)

   Poista
 7. Meillä on hyödynnetty Viikkarin vastaavaa palvelua joka on noin puolet halvempi.Viikkarilla homma on toiminut jo tovin Siljaa paremmin.Vauvan kanssa ei muutoinkaan perinteinen hytti houkuttele.

  VastaaPoista
 8. Meillä on hyödynnetty Viikkarin vastaavaa palvelua joka on noin puolet halvempi.Viikkarilla homma on toiminut jo tovin Siljaa paremmin.Vauvan kanssa ei muutoinkaan perinteinen hytti houkuttele.

  VastaaPoista
 9. Kotiuduin juuri airbusin paikalla 27B ja pakko oli kommentoida että ahdasta ja tukalaa oli :D
  -tipiliii-

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...