19.6.2012

Raaka peli

Yksivuotiaana tapahtuu elämässä suuria mullistuksia. Yksi niistä koskee maitovalmistajaa.

En itse juo maitoa ruoan kanssa, sillä pyrin siihen, että en vedä kaloreita nesteiden mukana (viini ei ole neste). Pulkannaruille kuitenkin maitoa tarjoan ja suolistotreenit on nyt aloitettu Snadinkin kanssa, ongelmitta. Löysin ilokseni maitohyllystä vihdoin punaista luomumaitoa (joka oli nimetty "vanhanajan täysmaidoksi"). Maito on pastöroitua, mutta homogenoimatonta (eli rasva on pinnalla näkyvissä) ja rasvaprosenttia ei ole vakioitu ottamalla rasva ensin pois ja sitten tyrkkäämällä sitä takaisin.

Kuva: Sivumaku
On varmaankin ajan kysymys, milloin taviskaupoista saa raakamaitoa. Raakamaidon kysyntä on kasvanut ja sen myötä myös maitokeskustelu vilkastunut. Olen kiinnostunut raakamaidon monipuolisesta bakteerifloorasta - enkä viittaa nyt listeriaan vaan hyviin bakteereihin. Tietoa on vaan helvetin vaikea saada. Valio ampuu markkinoille mitä kummallisempia valkoisia proteiinijuomia, joita raakamaitokauppiaat lyttäävät. Tällaisesta poteroitumisesta ei ole kuluttajan näkökulmasta erityisesti hyötyä. Kaipaan taas jälleen kerran tutkimuksia: meneekö pastöroinnissa lapsi pesuveden mukana ja olisiko mahdollista kehittää uusia tapoja poistaa haitallisia mikrobeja. Olisihan selvitys meijereidenkin etu.

Tutkimuksia odotellessa pitänee elää reunalla ja kokeilla. Vaikka Maitohygienialiiton mukaan suomalaiset tilat ovat pääsääntöisesti esimerkillisen hygieenisiä (vuonna 2010 keskimäärin 99,9 prosenttia suomalaisista maidontuotantotiloista tuotti bakteerimäärän suhteen lainsäädännön vaatimukset täyttävää maitoa), tinkimaitoa ei suositella raskaanoleville eikä pikkulapsille. En kuitenkaan löytänyt mistään tietoa, minkä ikäiselle raakamaitoa saisi jo viranomaistenkin mielestä antaa. Kertokaapa kokemuksia raakamaidosta: juotteko itse, juovatko penskat ja mistä maitonne hankitte?

98 kommenttia:

  1. Itsellä on aina tinkimaidon hankkiminen tyssännyt siihen, että lähimmällekin tilalle on niin pitkä matka :/ Ajatuksissa on, että vaikka ne bensat edetakaisin tilalle maksan ja maksan siitä maidosta enemmän kuin kaupan maidosta, aion kuitenkin kokeilla tämänkin saralla pikkuisen parempaan siirtymistä. Jos vielä jonkun sais kimppaan, niin bensakulutkin puolittuisi. (No ei sinne niiiiin pitkä matka kuitenkaan ole..)

    Useat kaverit on käyttäneet lapsillaan ihan ekana maitona tilamaitoa. Vedellä laimennettuna tosin :D En jaksa uskoa, että siitä mitään haittaa pikkulapsillekaan on, tosin mistään en ole lukenut tuollaisesta. Ja toisaalta, viranomaisten nykyiset suositukset on suosituksia, mihin ne aina perustuu? Iät ajat on juotu nimenomaan oikeaa maitoa eikä jotain kaupan (suositeltavaa!!) rasvatonta litkua. Enemmän olisin peloissani Muksu-tuotteista, Pilttipurkeista, kertisvaipoista ja sellaisista.

    Kuulemma ruokien maku muuttuu kertaheitolla, kun niiden valmistuksessa alkaa käyttää tätä oikeaa maitoa. Voin vain kuvitella, kun jo vanhanajan täysmaidolla saa niin paljon parempaa aikaan.

    Harmi vaan, että tilamaitoa saa lähinnä vain tiloilta. Siis meillä ainakin ainoastaan tiloilta saa maitoa, eikä taida olla kovin montaa tilaa meilläkään jäljellä, vaikka maaseutua ympärillä on. Toinen harmillinen juttu on, että tilamaito tulisi juoda ihan parissa päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin tulee vastaan tuo matka. Autolla ei ajeta muut kuin pakolliset mökkireissut joten lähimarketin innostumista tässä täytyy odotella.

      Poista
  2. Bisan tilalta Vantaalta (fb:stä löytää), maksaa euron litra ja muistaakseni jotain lisäravinnetta (vai mikähän se oli..)lukuunottamatta luomuakin vielä. Lasten kanssa käyty hakemassa ja on se vaan kaupunkilaisella aina yhtä mieltäylentävää :) Halvemmaksi tulee kuin luomumaito tai kauramaito (2e/l)jota nuorempi lapsi joutuu muutoin juomaan. Tilamaidosta ei tule mitää oireita, kaupan maidosta tulee posket samantien punaiseksi ja menee vatsa sekaisin. Lapset 2,5v ja 4v juovat tilamaitoa yhtälailla kuin mekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpas hyvä vinkki tämä, kiitos!

      Poista
    2. Kerro kiltti lisää! Meillä pojalla maitoproteiiniallergia ja juo tästä syystä kauramaitoa. Hapanmaitotuotteet ja maito kypsennettynä menee, kokeilin tuota homogenoimatonta maitoa mutta se ei sopinut. Seuraavaksi luomumaito kokeiluun, kalliiksi käy jis kaupasta haetaan... Haluaisin nimenomaan juottaa maitoa enkä tuota kaurasta tehtyä harmahtavaa mönjää...

      Mahtava avaus Katja, kiitos tästä :)

      Poista
    3. Niin jostain olin siis lukenut/kuullut että tilamaitoa sietää useimmat maidolle allergisetkin ja halusin kokeilla miten käy :) Tyttö 2,5v siis syö juustoa ja esim. voita leivän päällä mutta maitoa ei pysty juomaan ilman vatsavaivoja yhtään. Eli kun kuitenkin vähän sietää niin ajattelin että whynot, haettiin tilalta maitoa ja kokeiltiin kerralla puoli lasillista ettei tarvinut arvailla tuleeko oireita vai ei (tavallisesta maidosta olisi noussut puna samantien). Ei tullut mitään, annettiin kokonainen lasillinen ja siitä se sitten lähti.

      On se kyllä uskomatonta kun niin kauan jo pelattu kauraversioilla (soijakaan ei käynyt) ja yhtäkkiä voi käyttää samaa. Kaurapuuro tilamaitoon tehtynä on aivan törkeen hyvää. Tosin vertailukohtana on siis kauramaitoon tehty kaurapuuro ;D

      Eli suosittelen kokeilemaan jos tarpeeksi läheltä joku maitotila löytyy :)

      Poista
  3. aah ja edellisen kommenttiin lisään vielä että mun tiedon mukaan maito säilyy hyvinkin viikon jääkaapissa mutta sitä ei pitäisi nostella edestakaisin pöydän ja jääkaapin välillä. Me haetaan 5l astiassa kerrallaan, se pysyy jääkaapissa ja siitä kaadetaan maitokannuun (reilu litran tavallinen lasikannu,riittää päivän maitoihin meillä) käyttömaidot.

    Ei niin että 5l meillä viikkoa säilyisi mutta sen viitisen päivää se vika litra kuitenkin :)

    Se maito mitä tuolta tilalta haetaan on aina hyvin tuoretta, iltapäivällä saa aamulla lypsettyä jne. Me ollaan ainakin oltu tosi tyytyväisiä :)

    VastaaPoista
  4. Mä olen juonut koko lapsuuden raakamaitoa, sitä haettiin suoraan navetasta, enkä osannut pitää sitä mitenkään kummallisena... Epäilen, että olen saanut sitä jo aika nuorena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lueskelin omaa "Kun olin pieni" kirjaa ja olen sen mukaan alkanut nauttimaan tuoremehuja 3kk iässä ja raakamaitoa varmastikin ennen tätä. Maito oli mitä kaupasta sai 73 vuonna.

      Poista
  5. Samma här, tenavana juotiin mummolan raakamaitoa suoraan tankista, oli sitten viilennyt tai ei. Lämmöllä muistelen vieläkin sitä rasvakerrosta, mikä maidosta jäi muovisen kannun reunaan..vaati meiltä kaupunkilaiskakaroilta aina muutaman päivän sopeutumista. Siitä samaisesta maidosta mummu teki ihan älyttämän hyvää viiliä itse, samoin muistan taianomaisena sen hetken kun mummu leipoi rieskaa leivinuunissa ja päälle sai ihan itse kirnuttua voita (harvinaista jopa mun nuoruudessa, yleensä voi tuli kyllä meijeriauton mukana mummulaan). Ternimaidosta tehdystä juhannusjuustosta puhumattakaan, oli muuten taivaallista. Tälle ajatukselle kyllä lämpenen, se että saisin nuo murkut raakamaitoa litkimään vaatisikin kyllä sitten lakialoitteen.

    Täti

    VastaaPoista
  6. En myös oikein ymmärrä tuota raakamaitohysteriaa, itse olen juonut kummisedän luona sitä kesät pitkät tankista haettuna ja parhaimmillaan tissistä suuhun lypsettynä (ällön lämmintä, pitäydyin kokeilun jläkeen siinä viilennetyssä versiossa). Omille lapsille juotamme normaalisti vanhanajan täysmaitoa (nyt kun sitä tuli) ja muutoin luomukevyttä, mutta aina kun muistamme ja osumme, haemme törkykallista Saloniemen maitoa Eat&Joysta (olikohan 4e/l). 3-4 kertaa kuussa sitä meillä siis muutaman päivän ajan. Lapset siis ovat heti yksivuotiaasta asti saaneet pastöroimatonta satunnaisesti. Nuoremmalle laimennan vielä vedellä (1,5v), vanhempi tunnistaa "vesimaidon" ja haluaa pelkkää maitoa :)

    Ainut tapa, millä se olisi pahaksi, olisi jos kylmäketju olisi katkennut tai tilalla olisi lievää vakavampia ongelmia. Suomessa riski on äärimmäisen pieni.

    VastaaPoista
  7. Tein melkein 20 vuotta hommia maatalouslomittajana Satakunnassa, ja sinä aikana käytimme pelkästään raakamaitoa, joka oli muuten litrahinnaltaan aina kaupan maitoa vähän halvempi. Pullataikinat, maitojuustot, viilit ja jugurtit ovat tuhat kertaa paremman makuisia oikeasta maidosta tehtynä. Käsitelty maitohan se vaarallisempaa on, koska on aiheuttanut laktoosi-intoleranssin ja monenlaisia yliherkkyysoireita. En muuten ymmärrä tuota raakamaidon nylkyhintaa, se on pelkkää eksotiikkalisää kaupunkilaisille, ja tekee tuotteesta elitistisen, jolloin vain harvoilla on siihen varaa.
    Kun tyttäreni alkoi pojalleen alle vuoden ikäisenä antaa lehmänmaitoa, hän oli ehdoton tilamaidon suhteen, se oli ainoa vaihtoehto, eikä sitä suinkaan lantrata vedellä. Siinä rasvassahan ne ravinteet ovat.Ja kyllä se maito tosiaan väh. viisi päivää säilyy, kun hyvin suljetussa puhtaassa astiassa pitää, siitä sitten pöytäkannuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laktoosi-intoleranssi ei "aiheudu" muusta kuin skandinaavien mutatoituneesta geeniperimästä, joka on poistanut laktoosi-intoleranssin lähes kaikilta. Varsin monilla alueilla, joilla ei perinteisesti ole käytetty näin paljon maitotuotteita (koska skandinaavit käyttää niitä ihan tolkuttomasti muuhun maailmaan verrattuna), laktoosi-intoleranssi on normi, mutta ei aiheuta ongelmia, koska esim. maitoa ei juoda.

      Poista
    2. Toisaalta taas tuttavani ei pysty Suomessa juomaan käsiteltyä maitoamme lainkaan, koska oireilee heti, kun taas kotimaassaan Ranskassa juo maitoa päivittäin. Siellä maito käsitellään eri tavalla, emmekä ole keksineet muuta syytä elimistön reaktiolle. Mene ja tiedä.

      Poista
  8. Olen juonut maitoa suoraan tankista kotona pikkulapsesta lähtien. Samoin sisarukseni. Ja seuraavaa lausettahan ei kai saisi sanoa, mutta minä uskon sillä olleen vaikutusta minun vastustuskykyyni. Olen äärimmäisen harvoin sairaana ja en ole allerginen millekään. Sama juttu sisaruksillani. Vastustuskykyyn on tosin voinut vaikuttaa, että join esim. vettä samasta juomakupista kuin lehmät ja hevoset.
    Mutta suosittelen tilamaitoa, jo maunkin takia.

    VastaaPoista
  9. Täällä kans yksi tilamaidolla kasvanut. Minulle on ihan pienestä pitäen juotettu oman navetan lehmistä lypsettyä käsittelemätöntä (toki jäähdytettyä) maitoa, sekä siitä tehtyä viiliä, juustoa jne. Itse olen syntynyt 70-luvun loppupuolella, mutta myös 60-luvun loppupuolella syntyneet sisarukseni ovat jo pienenä juoneet tilatankin maitoa eikä kuinkaan ole käynyt. Ja miten paljon hygienia-asiat ovatkaan parantuneet noista ajoista. Needless to say, kellään meistä kolmesta ei ikinä ole ollut mitään allergioita/yliherkkyyksiä..

    VastaaPoista
  10. Me ollaan siinä onnellisessa asemassa että minun vanhemmat asuu vajaan 30km päässä, heillä on lehmiä joten tankkimaitoa olisi aina saatavilla. Vanhempi poika sai siitä lähtien maistaa ku tavallista maitoa alko juomaan ja nyt sitten killittääkin mielellään mummolassa ollessa aina sitä kunnon maitoa. Ja jos kotiin asti sitä tuodaan niin ennemmin sitä kuin kaupan. Nuorempi poika on nyt vajaa 1,5v mutta maha ei kestä joten hän ei sitä juo. On vielä niin tissiposki että tavallistaki maitoa menee suht vähän niin en oo ihmetelly ku ei sitten tankkimaitoa kestä. Minä ja sisarukset on varmasti ihan pienestä pitäen sitä kans juotu ku vielä isovanhemmat pyöritti tilaa. Ei oo kyllä puhetta ollu mutta en usko että on erikseen maitoja hankittu lapsia varten.

    VastaaPoista
  11. Heippa! Kun lapsemme siirtyi Tuttelista tavalliseen kaupan maitoon, arkilogistiikka koki kolauksen - Tuttelia kun pystyi kantamaan kotiin laatikollisen tai kaksi niillä harvoilla kerroilla, kun kävi autolla kaupassa, ja sitten sitä riitti. Mieheni onneksi juo maitoa itsekin, ja puskaradiosta kuulimme että kotipaikkakunnallamme on maatalousoppilaitos, josta saa "melkein luomua" 1e/litra. No, sitä on sitten tullut, alkuun 10 l viikossa, nyt jo vähän vähemmän, kun lapsi on innostunut juomaan vettä. Ei ole ollut vatsaoireita maidosta. Itse asiassa lapsella ei ole ollut kertaakaan vatsa sekaisin kuluneen reilun vuoden aikana. En siis olisi huolissani noista ohjeistuksista, etteikö pikkulapsille saisi tinkimaitoa antaa.

    Tietenkin sinne navetalle täytyy ajaa autolla kahdesti viikossa, mutta tuomme samalla ämpärillisen naapureillekin, ja muut kauppareissut sujuu sitten pyörällä. Aika paljon väheni myös kartonkijäte. Ja siihen oikeaan maitoon on niin helppo tehdä maitoruokia! Eihän nuo kaupan litkuista tehdyt keitokset edes sakene.

    VastaaPoista
  12. Täällä myös yksi tissiltä suoraan tankkimaitoon siirtynyt. Koko viiden lapsen sisarussarjamme sai tuo saman kohtelun, ja kenenkään ei ole tarvinnut aikuisiällä käyttää laktoosittomia tai hylavaihtoehtoja. Muihin allergioihin en usko asialla olevan vaikutusta (itselläni ei tosin yliherkkyyksiä ole millekään, mutta kaikilla sisaruksillani kyllä erinäisiä allergioita), mutta ainakin tutkitusti hyvin paljon keskivertoa parempaan luuntiheyteen sillä ehkä mahdollisesti voi olla osuutta. Tai maidon lipittämisellä ylipäätään.

    VastaaPoista
  13. Täällähän on varsinainen tilamaidonjuojien keskittymä - tosin siihen sakkiin minäkin kuulun. Kotona oli nuoruusvuosiin asti lehmiä. Tottakai oman tilan maitoa kotona käytettiin kaikkeen ja juotiin myös - ihan pienestä alkaen. En usko, että mitään korvikkeita on meille kaupoista kannettu. Nykyisin hysterisoidaan ihan kaikesta, kummalta tuntuu ajatus, että miten nyt ei saisi juottaa raakamaitoa lapsille kun sitä on käytetty ikiajat - ainakin maatiloilla päivittäin. Luulen säästyneeni monelta vaivalta yms. juuri tuon takia, mutta tätähän minä en pysty todistamaan. Tänä päivänä hygieniamääräykset maatiloilla ovat niin tiukkoja ja laatuakin kontrolloidaan, että vaikea kuvitella "aidonmaidon" olevan huonompaa verrattuna maitoon, joka on ensin kuskattu pitkin pitäjiä (ties minne) ja prossessoitu pakkauksiinsa ja kuskattu taas (ties minne asti) kauppoihin ja kuluttajien jääkaappeihin... Meillä lapset saivat keväällä juodakseen tilamaitoa, eivät olleet moksiskaan kun seurasin reaktioita (lähinnä ilmeitä kun onhan se 'vähän' rasvaisempaa). Itse en osaa enää maitoa juoda, mutta lapsilleni voisin aivan hyvin juottaa ja käyttää vaikka leipomisessa, pannareissa yms. Voi kai sitä itsekin vaikuttaa siihen, millaisen tilan maitoa hankkii itselleen - asiansa hyvin hoitavalla tilallisella ei ole varaa pilata elinkeinoaan epäkurantilla tuotteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo että tässä asiassa hygieniasäädösten noudattaminen turvaa elinkeinon. Noi tilastot kyllä puhuvat aika vahvasti puhtauden puolesta.

      Poista
  14. Kiitos sinulle kun otit aiheen esiin! Ja kiitos anonyymille kun vinkkasit Vantaalla sijaitsevasta tilasta.
    Tosiaan marketteihin on tullut Valion Hilja-merkkistä, sekä Argla Ingmanin luomu homogenoimatonta maitoa, pakastealtaastahan löytyy ternimaitoa, joka muistaakseni maksoi 20€ 2litraa (!!).. Omalle vauvalle olen juurikin juottanut tuota homogenoimatonta maitoa (http://vauvanihmeellinenmaailma.blogspot.fi/)kun tavalliset korvikkeet eivät sopineet..

    VastaaPoista
  15. Minä juon käsittelemätöntä maitoa, kun käyn maatilalla. Onhan se paljon parempaa. Mutta ei se NIIN paljon parempaa ole, että jaksaisin sitä kaupunkiin asti tuoda. En myöskään usko, että juuri ne lehmän maidossa olevat bakteerit olisi ihmiselle niin mieltä ylentäviä, että niitä olisi pakko saada. Lapsi toivon mukaan juo ihmisen maitoa parivuotiaaksi, ja sitten maidolla ei enää niin olekaan väliksi. Juokoon sitä samaa turvalliseksi pästoroitua luomua kuin mekin.

    Kaupasta en pästoroimatonta maitoa ostaisi, ellei se olisi suoraan joltain tilalta ja ihan tuoretta (meidän lähikaupassa on tällaista, en ole kyllä ostanut). Joku Valion isossa mittakaavassa purkittama käsittelemätön maito kuulostaa varmalta tavalta saada ripuli... No eipä sillä, että mikään iso firma tuollaiseen uskaltaisi lähteäkään. Iso jakelu johtaa isoon epidemiaan, jos joku menee pieleen.

    VastaaPoista
  16. Olen tässä suhteessa etuoikeutetussa asemassa; haen maitoa lapsuudenkodista. Eli siellä on ammuja/nautoja/itikoita/kurmuja miten kukin nyt pruukaa sen sanoa. Olen juonut ns. aitoa maitoa koko ikäni, nyt pakotettuna kaupan "pluttanaan", mutta aina kun voin niin oikeaa maitoa haen kotoa. Olen juonut odotusaikoina juurikin sitä oikeaa maitoa ja kun lapset olivat pienempiä hain kerran viikossa sen 5L maitoa kotoa juurikin lasten takia. Ei siitä maidosta ainakaan vahinkoa ole ollut, tai sitten on jotain piilovaikutusta joka ei tähän mennessä ole tullut julki... ;)
    Osaan myös hoitaa lehmää ja lypääskin sen, mutta maajussin kanssa en mennyt naimisiin, joten tuskin meidän suht.koht. tekniseen perheeseemme koskaan nautoja ilmestyy. Taito on tallella.
    Luulen, että kaupan/meijereiden rummutus maidosta liittyy siihen, että maamme ei ole lähestulkoonkaan omavarainen maidon ja sen johdannaistuotteiden suhteen. Sama pätee muuten lihaan. (meillä on sukulaisia alalla, en sano sen paremmin missä, mutta tiedon pitäisi olla fakta)

    Toisekseen minua henkilökohtaisesti ihmetyttää miten voi olla luonnon kannalta hyvä teko tuoda esim. Brasiliasta lihaa Suomeen tai Portugalista maitotuotteita? Meillä ostetaan vain kotimaisia, jos mahdollista.

    VastaaPoista
  17. Vähän pistää naurattamaan tuo "ei pikkulapsille" - itsekin maatilan tyttönä olen hörppinyt tankkimaitoa siihen asti, kun kotoa muutin pois. Olen myös sitä mieltä, että se ja maatilan asukkina oleminen ylipäätään on vaikuttanut siihen, että allergioita tai mitään muitakaan vaivoja ei koskaan ole ollut. Tippaakaan en ole asiaan perehtynyt, kun ei koskaan ole tarvinnut juurikin tuon vaivojen puuttumisen takia, mutta voisi kaiketi ajatella myös, että suolistollekin tekee gutaa nauttia prosessoimattomia eväitä.

    Isoveli ei enää maitotilaa jatkanut, mutta viljelyä kyllä, joten sinne vien säännöllisesti kaupunkilaiskakaroitanikin hankkimaan vastustuskykyä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin mäkin sen ajattelen: maito on hieno tuote joka ansaitsee kunnioittavaa kohtelua. :)

      Poista
  18. Sananen tankkimaidosta... Navetta on elintarvikkeiden tuotantolaitos, ja maitohuoneen on oltava puhdas ja hygieeninen. Erityisesti mikäli tila kuuluu tarkkailuun, voi varmasti luottaa tankkimaitoa lapsillekin. Tankkimaito tosin on tosi rasvaista, eikä lapsi tarvitse niin paljoa kovia rasvoja kuin päiväsä tarvittavasta maitomäärästä saisi. Pästörointi on kova juttu nimenomaan sen listerian nitistämiseksi, en luottais kauppojen/kuluttajan kylmäketjun onnistuneeseen säilyttämiseen, ellen itse tilalta päin hakisi maitoa kylmälaukussa.

    VastaaPoista
  19. Okei. Meillä ei ole lehmää (eikä tule), eikä maatilojakaan lähellä. Pitäisi aloittaa juniorin kanssa "aikuisten maitoon" siirtyminen.

    Mikä on seuraavaksi parasta, eli vähiten vatsavaivoja aiheuttavaa tuon tankkimaidon jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä tiedä noista vatsavaivoista mutta luomua ja homogenoimatonta minä annan. Punaisena. :)

      Poista
  20. Asiasta löytyy tutkimus, jonka mukaan maitotilallisten lapsilla on vähiten allergioita.

    http://www.helistin.fi/?page=2714198&id=4892452

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tiedän tuon tutkimuksen, mutta siinä ei muistaakseni osattu vielä sanoa varmasti, mistä tämä johtui.

      Poista
  21. Minun vanhemmilla on maatila. Juon aina ihan hirveästi maitoa vanhempieni tilalla vierailessani. Olen aina suunnitellut, että metsästäisin kaupungissa asuessani jostain lähistöltä maatilan, joka möisi minulle tankkimaitoa. Onneksi eksyin tänne ja kuulin Bisan tilasta. Se on ihan minun huudeilla :) Pitää vierailla siellä heti, kun kotiudun täältä kotoa.

    Yksi parhaista herkuista mitä tiedän on tankkimaidosta tehty kaakao. Purkkimaidosta sekoitettu kaakao on vain surkea ruskea sotku siihen verrattuna.

    Lopuksi itse blogi merkintään. Tankkimaitoa ei tule saamaan ikinä Suomessa kaupasta. Siinä on aina pieni listerian mahdollisuus. Eli ei nyt eikä vielä pitkiin aikoihin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saahan sitä jo Helsingissä muutamasta paikasta, mutta ei isoista ketjuista. Uskon kyllä että isommatkin uskaltavat mukaan lähitulevaisuudessa, eivät ne listeriakammoiset sitä kuitenkaan osta. :)

      Poista
  22. Mulla olisi pakastimessa muutama litra raakamaitoa (maalla asuva äitini sitä aina välillä hakee jostain navettatutuilta). Olen raskaana, enkä pidä maidosta ruokajuomana, mutta kaipa tuon voisi vaikka lettutaikinaan käyttää? Tai sitten diilaan sen kovaan hintaan hupsuille kaupunkilaisille ;)

    Meidän poika siirtyi reilun vuoden iässä äidinmaidosta kauramaitoon, joten ei ole tarvinnut miettiä noita Valio-juttuja siltä osin. Maitoallergikon äitinä olen kummasti itsekin herkistynyt maitotuotteille, ja toisaalta suomalaisten valtava lehmänmaidonkulutus on alkanut jopa ällöttää. Tätä raakamaitoinnostusta seuraan vähän huvittuneena, yhtäkkiä Aidosta Maidosta on tullut elämän eliksiiriä. Toki varmaan kaikkien (?) kannalta parempi, jos siirryttäisiin teollisesti tuotetuista "maitojuomista" vähän luonnonläheisempään meininkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, tuntuu siltä että aina kaikki ruokaan liittyvät jutut tulevat uskonnonomaisena herätyksenä kansaan. :D

      Poista
  23. Mäkin varmaan käyttäisin raakamaitoa enemmän, mutta kyllä kun se pitää hakea niin kaukaa niin ei vaan aina nappaa. Aika on kortilla. Lähimarketissa oli pakastemarjojen kanssa samassa kaapissa raakamaitoa mutta oih ja voih sitä hintaa joten en sieltäkään ostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko kaupoissa raakamaitoa pakkasessa? Vai onko nyt mennyt ternimaidon kanssa sekaisin jota olen nähnyt myytävän 10€/litra?

      Poista
  24. Olen kasvanut maitotilalla ja juonut "oikeaa maitoa", kuten sitä meillä kutsutaan, jo pienestä asti. Samoin sisarukseni eikä meillä ole koskaan ollut mitään ongelmaa maidon suhteen. Päinvaistoin. Oikea maito maistuu paremmalta, se on mielipiteeni. Hyvä, jos "raakamaidosta" maksetaan järkihinta, josta oikea osa menisi tilalliselle asti. Nythän maitolitran hinnasta kauppias käärii suurimman osan taskuihinsa, mutta ei se niihin lehmän utariin vaan koske.

    Käsittääkseni Valio jo tutkii vaihtoehtoa pastoroinnille (siitä oli kuukausi tai reilu sitten maininta jossakin lehdessä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, yritänkin kaivaa eisin kyseistä artikkelia!

      Poista
  25. tämä onkin mielenkiintoinen keskustelu:) itse olen myös maatilalta ja juonut maitoa suoraan tankista heti pienestä asti. ei meille ikinä ostettu kaupasta maitoa. navettahommat loppui meillä kun olin 7v ja sen jälkeen meillä on juomana käytetty kevytmaitoa. äiti käyttää edelleen paljon ruoanlaitossa punaista täysmaitoa ja isi ja äiti ovat lehmien lähdön jälkeen käyttäneet ruokajuomana vain piimää. meillä lapset juovat rasvatonta tai kevytmaitoa. ruoanlaitossa käytän jonkin verran täysmaitoa ja kotipaikkakunnalta saadaan joskus harvinaisherkkuna ternimaitoa, josta tulee maailman parhaat letut ja pannarit.

    VastaaPoista
  26. Te aina välillä yllätätte. Näin moni on maistanut tai juo säännöllisesti raakamaitoa! Siistiä. No, siirryn tuotapikaa möksälle Turun kauppahallin vaikutuspiiriin, joten hommaan sieltä tönisterin ja katson miten perheelle käy. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Turun seudulla pörräilet, niin myös Kuralan Kylämäeltä saa raakamaitoa. Oliskohan jopa kyytönmaitoa, en nyt jaksa googletella.

      Poista
    2. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/361992/Ehecbakteeriepaily+sulkee+Kuralan+Kylamaen

      Ei kuitenkaan ihan vaaratonta... =( Harmi, olisin halunnut uskoa tähän raakamaitojuttuun...

      Poista
    3. Juu, ikävä juttu. Kaverin lapsi on yksi noista sairastuneista :(

      Poista
  27. Pitää nyt ihan periaatteesta saada sanoa vastakkainen mielipide, kun tästä on tullut tällainen ylistyslaulu tilamaidolle. :) Mä join kans penskana mummolassa tankkimaitoa. Se oli ihan kamalaa. Ei mulle muukaan maito enää yli 10-vuotiaana juurikaan maistunut, mutta mummolassa join jo tätä nuorempana melkein mieluummin vettä. Ikimaailmassa en lähtis sitä hakemaan ja roudailemaan erikseen kilometritolkulla, kun kaupasta saa käteviä pakkauksia joiden sisältö (pastöroitu ja homogenoitu, iik voi kamala) maistuu lapsille mainiosti eikä aiheuta vatsavaivojakaan.

    Allergioita ja yliherkkyyksiä mulla ei ole ollenkaan ja olen hyvin harvoin kipeänä, vaikka oonkin raakamaitoa kammoksuva kaupunkilainen hygieniafriikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, kiinnostavaa miten maku uppoaa kersoihin - jakaa vissiin mielipiteet aika vahvasti. Mä en varsinaisesti pelkää kumpaakaan vaihtoehtoa kun tuntuu ihmiset jäävän henkiin ihan kummastakin.

      Poista
    2. Pakko tähän lisätä, että oonko ainoa, jonka mielestä maito oli lapsena pahimman makusta tököttiä ikinä? Ihan oli sama, että oliko se rasvatonta vai täysmaitoa vai mitä, kun se maistui maidolta silti ja oli ihan tuhottoman pahaa :(

      Poista
  28. Meillä oli pari viikkoa sitten 1v neuvola ja täti sitten kysyi, että mitä maitoa me itse miehen kanssa käytämme. Oli ihan ihmeissään kun vastasin, että punaista täysmaitoa tietenkin :) Onko se oikeasti niin ihme vielä tänä päivänä, kun tiedetään jo ettei se rasva ole kaiken paha ja juuri. Täti sitten kertoi vielä nämä lapselle tarjottavan maidon suositukset, johon totesin, ettei meillä mitään tankinpesuvettä aleta lapselle juottamaan. Se keskustelu oli sitten siinä. Halleluja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvolan täti neuvoo nykyisten, voimassaolevien, suosituksien mukaisesti. Se on hänen velvollisuutensa viranhaltijana. Yksityisesti hän voi olla ihan mitä mieltä hyvänsä.

      Mies on myös juonut lapsena oman lehmän maitoa ja tietääkseni anoppi on tehnyt myös siitä (maitoa, vettä ja sokeria keittämällä) ne omatekoiset korvikkeet, mitä hän ja sisaruksensa ovat tuttipullosta juoneet (tämä siis ajalta ennen teollisten korvikkeiden yleistymistä). Jos en ihan väärässä ole, niin siinä perheessä imetys päättyi joka lapsen kohdalla muutamaan kuukauteen ja ihan hyvinvoivia aikuisia noista kaikista on kasvanut. Vanhimmilla sisaruksilla on ikää jo yli puolen vuosisataa.

      Poista
    2. Meilläkin tenaville juotettiin punaista maitoa ja muutenkin ei vältelty "kovia rasvoja". Kolesteroliarvot mitattiin ihan vahingossa ja huh huh. Koko perhe jätettiin kovat rasvat pois ja ruvettiin käyttömään öljyjä rasvan lähteinä. Punainen maito vaihtui vähärasvaiseen ja muut maitotuotteet myös. Olipa melkoinen juttu, toivottavasti saadaan nyt porukan arvot alas. Omanikin arvot olivat nousset kolmosesta lähes viiteen.

      Poista
  29. Maatilan mukulana join raakamaitoa niin kauan kun meillä oli lehmiä. sellaista 4-5% rasvaa... siitä siirryinkin sit rasvattomaan, koska kaupan muut maidot maistuu niin rasvaisille. Kolesterolit on ihannetasolla eikä siitä mitään muutakaan vahinkoa ole tietääkseni ollu. Mutta meidän äiti saikin meijeriltä hopealusikoita ykkösluokkaisesta maidosta :)

    VastaaPoista
  30. Täällä nyt ei varsinaisesti vastakkainen mielipide, mutta lähinnä ihmetys. Kertokaapa nyt tietämättömälle, että miksi se kaupan normaalimaito on niin kamalan paha juttu? Onhan siinä hyvä syy, miksi maitotuotteita esim. pastöroidaan. Ja voihan sitä halutessaan ostaa UHT-maitoakin, joka ei edes vaadi kylmäsäilytystä avaamattomana.

    Kun kaikki kertovat lapsuudenkokemuksiaan, niin voin puolestani sanoa juoneeni aina ns. tavallista maitoa, eikä minullakaan ole mitään allergioita tai yliherkkyyksiä.

    Kertokaahan siis pliis, mistä tässä nyt oikein on kysymys?

    t. toinen keskivertomamma

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mullakaan mitään allergioita ole vaikka olen ihan korvikkeella ja kaupan maidolla kasvanut. :) Kuten jo mainitsinkin minua kiinnostaa raakamaidon hyödylliset mikrobit. Pastörointi kun tappaa kaikki mikrobit, myös ne hyvät.

      Poista
  31. Moi!

    kannattaisi myös varmasti kysyä Evirasta. Siellä pitäisi olla tutkimukseen perustuvaa tietoa käsittelemättömän maidon riski- ja hyötytekijöistä.

    Eiväthän viranomaiset ihan tuulesta näitä suosituksia tempaa. Se on se virallinen näkemys asiaan ja valistuneet vanhemmat tekevät sitten omat ratkaisunsa.

    Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki kävin Eviran sivuilla tietoa etsimässä. Muistaakseni siellä mainittiin, että jonkinlainen selvitys on tekeillä, mutta ymmärsin, että sekin kohdistuu vain haitallisten mikrobien läsnäoloon.

      Poista
    2. Niin, miksihän haitalliset mikrobit kiinnostaakin enemmän kuin haitattomat? http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/51585-ehec-infektio-epailyja-viidella

      Poista
    3. Se, että maito voi pilantua (daa), ei ole mikään syy jättää tutkimatta niitä hyviä mikrobeja.

      Poista
  32. Hei,

    meillä raakamaitoa juovat lapset 4, 6, & 8-v. sekä mies. Itse olen raskaana, joten tällä hetkellä juon "kaupan maitoa". Haemme maidon Bisan tilalta Sotungista (asumme Itä-Helsingissä, 15 min automatkan päässä tilalta ja haemme kahteen talouteen samalla kertaa).

    Laura

    VastaaPoista
  33. Huh, kaikki nämä kommentit luettuani tunnen kyllä nyt itseni vähintään kummajaiseksi, kun juon mielelläni (en paljon, mutta silti) ihan tavallista rasvatonta maitoa, jota meillä juovat myös lapset ja mieheni. Kahvissa toki kevytmaito on maistuvampaa, mutta en moiti rasvatontakaan.

    Todellakin tuntuu, että nykyään moni ruokatrendi on suorastaan hurmoshenkeä aiheuttava juttu. O_o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tässäkin pitäisi muistaa, että meillä länsimaisilla pelleillä on varaa hifistellä ja taivastella eineksiä ja purkkiruokia. Haluan ihan Eviraa ärsyttääkseni kokeilla muitakin vaihtoehtoja. ;)

      Poista
    2. En minäkään ymmärrä tätä lähes uskonnollista hurmoshenkisyyttä, mikä ruokaan nykyään länsimaissa liittyy.

      Olen itse maalaistalon kasvatti, mutta jo teini-iässä alkoi ällöttämään tilamaidon rasvaisuus. Jo lapsena tiesin, että maatilalta voi tulla vaarallisia bakteereja maitoon mukaan, vaikka oltaisiin kuinka hygieenisiä ja huolellisia. Siksi pastörointi on hyvä asia.

      Meillä juodaan ihan tavallista, kaupan rasvatonta maitoa. En nyt oikein saa kiinni siitä ajatuksesta, että mikä siinä kaupan tavallisessa maidossa on nii-iin kauheaa.

      Poista
  34. En lukenut muita kommentteja, sillä verenpeine ehti nousta pilviin ja silmissä sumeni; MITÄ #¤¤&##""??????? Olen 32v ja hengissä, vaikka olen juonut aivan lapsesta (vauvasta) saakka ns. raakamaitoa. Vanhemmillani oli maatila ja sieltä tuli maito ja kerma sekoitettiin maidon joukkoon, tosin mummuni kaapi sen talteen. Vasta 12v maistoin ekoja kertoja ns. kaupan maitoa. Eli joo, miksi ei saa antaa lapsille tai raskaana oleville? Mitä mun äitini on juonut sitten 30v takaperin täysin maaseudulla kun odotti mua?? Vaihdoin silloin 12v ruokajuomaksi veden, sillä kaupan maito ei maistunut miltään. Nykyäänkin käytän maitoa vain ruuanvalmistuksessa ja puurojen kanssa. Lapselleni kyllä juotan maitoa. Ja juottaisin muuten sitä raakamaitoakin, vaikka ikää on 1v. Mihin tää maailma on menossa?!?!?!??!

    VastaaPoista
  35. Puoli vuotta yritin saada kaupan maitoa sopimaan lapselle. Ei sopinut. Oireina yövalvomiset ja paskomiset yötä päivää. Aina kun maidon jätti tauolle, oireet helpottivat. Sitten kuulin, että jollekin mega allergiselle lapselle sopi raakamaito ja kokeilin sitä, ei mitään oireita! Nykyään sietää jo tavis maitoa. Yks allergikko perheessä jo aiemmin, että nyt osasi jo vähän itse ajatella.

    Tulee muuten aivan huikeat pannarit, letut ja pullat tästä maidosta.

    VastaaPoista
  36. Meidän Prismasta saa tilamaitoa. Kallista ku synti, melkeen 4 euroo litra! Melkeen tekis kuitenki mieli ostaa. :D

    VastaaPoista
  37. En tiennytkään, että näin moni juo tänä päivänä tilamaitoa. Ovatko nykypäivän kaupunkilaiset juoneet sitä aina ja pitäneet raakamaidon terveysvaikutukset itsestäänselvyytenä, vai johtuukohan tämä nimenomaan tästä raakamaitovillityksestä? Entä missä vaiheessa kaupan maito on yhtäkkiä muuttunut teolliseksi litkuksi -- silloin kun joku sattui mainita siitä netissä (hei btw, raakamaitohan on muuten parempaa, koska meidän mummit ja papatkin ovat sitä juonnet?? Itse en ole koskaan pitänyt maidosta sellaisenaan, enkä todellakaan ole juonut sitä ruoan kanssa (leivonnassa olen kylläkin tavallista kevytmaitoa käyttänyt)! Tiedä sitten, minkälaista maitoa tässä pitäisi syksyllä 1-v. täyttävälle lapselle antaa ja ketä uskoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin itsekin tästä raakamaitoa käyttävien määrästä. Raakamaitovillitys lienee sukua prosessoimattoman ruoan kaipuulle. Trendit tekevät heiluriliikettä ja nyt ollaan täällä luonnonmukaisuuspäässä. Seuraavaksi odotellaan labralihaa. ;) Keskustelu on kuitenkin mielestäni ihan aiheellisesti tuonut esiin kaupan maidon ylikäsittelyn, kun vähempikin riittäisi.

      Poista
  38. Olen itse juonut kakarasta asti pelkkää rasvatonta maitoa. Ei allergioita tai yliherkkyyksiä. Yhdessä vaiheessa olin muutaman vuoden juomatta ja nykyään menee enää aamukaakaossa (sitä rasvatonta). Kaikki muu, se yksiprosenttinenkin on liian paksua ja rasvaisen makuista.

    Sellasta vaan pähkäilin että miksi yleensä on kauhean tärkeää juottaa lapsille lehmän (tai muun eläimen) maitoa? Kun vegaanikakaratkin kasvavat ihan normisti ja hyvin... Kaikki maidon aineet saa muualtakin, joten miksi se on niin ylettömän tärkeää? Ikään kuin ihminen ei tulisi toimeen ilman sitä. Toisen lajin omalle vauvalleen tuottamaa nestettä...

    Sekin on niin kummaa että ennen vuoden ikää annettu korvike (lehmän maito) on fanaattisimpien mukaan lähes lapsemurhaa vastaava vääryys ja yhtäkkiä vuoden jälkeen siitä tulee kaiken voittava elämän eliksiiri, ja olet jälleen lapsenmurhaaja jos et juota sitä lapsellesi.

    No mut, se paasauksista. Oli pakko purkaa pois maitoangstia. Olen kyllä myös sitä mieltä et luonnollisempi parempi, mut olis niin kiva jos keskusteluissa(lihasta, maidosta, nahkatuotteista ym.) muistettas aina se eläin, jolta ne "tuotteet" viedään.

    Ja kuten totesin alussa, juon itsekin maitoa jonkin verran. Ja syön lihaa etc. En siis ole nyt jeesustelemassa kellekään ettei nuin saa tehdä, vaan halusin vain tuoda sen eläimen sieltä maidon takaa esiin. Kun jos vaikka olisikin niin että maito on ihmiselle hyväksi ja luonnollisempi maito vielä parempi, niin yhtäkaikki, lehmä on paskimmassa asemassa.

    T: ei kenellekään huonoa omaatuntoa, vain pieni pisto, I hope :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki ihminen tulee toimeen ilman maitoa, sen tietää jokainen elossa oleva maitoallerginen. :) Olen samaa mieltä että ruoan alkuperä on hyvä pitää kirkkaana mielessä. Olen pohtinut aika paljon ravintopoliittista linjanvetoani ja päätynyt kasvispainotteiseksi luomusekasyöjäksi, joka tuottaa mahdollisimman vähän biojätettä. ;)

      Poista
    2. Hieno linjanveto :). Mä oon vielä ajatuksen tasolla.

      T: toi edellinen pistelijä

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  39. Paras maito, mitä olen juonut, on irlantilaista. Ne maidot siellä on helvetin hyviä. Koskaan en oo jaksanut selvittää mistä se johtuu. Edes kerran ostamani neljän euron raakamaito ei ollut niin hyvää, vaikka lähelle pääsikin.

    Mun on pakko vielä tarttua tuohon 'miten meidät mummot selvis' -ajatteluun. Niinhän ne selviskin, suurin osa. Kuitenkin suomalaisten odotettu elinikä on noussut aika paljon esim. viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana (kuinka paljon? En muista). Eliniän nousu liittyy olennaisesti lapsikuolleisuuden vähenemiseen. Hygienian parantuminen vähentää lapsikuolleisuutta, ja siis toki muutakin. Maidossa on ilmeisesti ihan oikeesti todella vaarallisia bakteereja.

    Tietty myös firmojen intressit vaikuttaa. Mäkin kaipaisin tutkimuksia. Ärsyttää aina ruuan ympärillä käytävä outo kohkaus,

    t. ruokabloggari joka diggaa yksinkertaisesta ja laadukkaasta safkasta ja laajoista katsantokannoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliko irkkumaito siis nimenomaan maultaan hyvää? Tämä yritysten rahoittama tutkimus ei ole mielestäni toivottava kehityssuunta.

      Poista
    2. Joo, irlantilainen maito maistuu hyvältä. Toki voi olla et join aina saman firman ja se sit vain oli hyvää. Rasvaista se oli myös.

      Riippumatonta tutkimusta kehiin! Kaikki osapuolet tuntuu ruokajutuissa aina heittelevän itseä hyödyttäviä melkein-faktoja. Kai se totuus taas lymyää keskellä.

      Poista
  40. Lehmänmaidon rasvako kovaa rasvaa? Hah, salli minun nauraa. Kannattaa varmaan tutustua aiheeseen ja googlettaa esim. suuri kolesterolihuijaus, siis uskooko joku vielä tänäkin päivänä siihen, että rasva (AITO RASVA), aiheuttaa kolesterolin nousun ja että kolesterolin nousu on jotenkin epäterveellistä? No, juo vaan kevytmaitoa niin pysyt terveenä... phaha

    VastaaPoista
  41. Ongelma varmaan raakamaidon kanssa tulee siitä, että kun sitä aletaan kuljettelemaan ympäri maita ja mantuja niin kylmäketju voipi pettää. Ennen vanhaanhan maito haettiin siitä omasta navetasta. Ei tarvinnu miettiä onko maito ollu puol päivää auringossa.

    Lisäksi maitoon voi päätyä vaarallisia bakteereja jos esim. lypsyhygienia ei ole kunnossa. Lehmä makaa sonnassa, utareet on siis sonnassa, jos niitä ei puhdisteta kunnolla ennen lypsyä -> sontaa maidossa. Ja siellähän ne bakteerit sitten iloisesti kasvaa jos maitoa ei mitenkään käsitellä (kuumenneta). Omalla tilalla ei tätäkään vaaraa ole, kun itse kuuraa jokaisen vetimen ennen lypsyä.

    VastaaPoista
  42. Mä en itse juo ollenkaan maitoa, mutta ruuanvalmistukseen ja leivontaan käytän mieluiten punaista maitoa tai talouspiimää, on ihan fakta, että esimerkiksi savolainen röpörieska ei maistu yhtään miltään rasvattomaan piimään tehtynä...

    Mutta ternimaito on ihanaa! Kummillani on karjatila ja joskus meillekin saakka siunaantuu sitä ihanaa tököttiä. Mistään ei saa niin hyviä lettuja taikka uunijuustoa, mums!

    Itse keskustelunaiheeseen totean, että mikäli hygienia ja kylmäketju on kohdallaan, voi tankkimaitoa juoda melkoisen huoletta vauvasta vaariin.

    VastaaPoista
  43. Meillä juodaan raakamaitoa ja syksyllä kun sitä lapsilla maistatin, niin eivät muuta suostu enää juomaankaan:) Nuorin on kolme vuotta, ja minun tiedon/uskon mukaan, raakamaito sopii kaikille. Itse en jaksa uskoa, että siitä olisi vaaraa pikkulapsillekaan, on kuitenkin aitoa maitoa ja sitä on juotu aina vauvasta vaariin:) Onneksi tila, josta voi maitoa ostaa on suht lähellä, ja pari kertaa viikossa käydään maitoa hakemassa. Suosittelen!

    VastaaPoista
  44. Ottamatta sen enempää kantaa mihinkään maitoon (paitsi että lapsena vielä lypsylämmin raakamaito oli ällöä!) niin Katjalle: Tiedäthän atleetti että maito ylipäätään on paras palautusjuoma treenin jälkeen. Että maitoa huuleen lenkin jälkeen. Älä välttele sitä :)

    Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eih, mun laihdustustrategia menee mönkään jos alan lipittää maitoa - siinä on kuiteski aika paljon kaloreita verrattuna veteen. ;)

      Poista
  45. Hyvä ystäväni on kasvanut juoden omien lehmiensä maitoa ja on laktoosi-intolerantikko ja varsin allerginen 31v tapaus. Meitä on moneksi :) Itse yritän syöttää ipanalle erityisesti maitotuotteet luomuna, jotta tää piereskeln ihanuus ei puhkeaisi ;)

    VastaaPoista
  46. Meillä 4-vuotiaalla on laktoosi-intoleranssi, mutta ylläri pylläri kestää kyllä raakamaitoakin. Valitettavasti yhden kokeilun jälkeen raakamaidon maku ei miellyttänyt neitiä, jotem luovutin ja siirryin takaisin luomu laktoosittomaan. Ehkä pitäisi kokeilla uudestaan, kun kerran Tampereelta raakamaitoa saa suht helposti, joko Ahlmannilta, tai Maitokaupasta.

    VastaaPoista
  47. http://yle.fi/uutiset/raakamaidosta_vaarallinen_infektio_kahdelle_lapselle/6195376

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää uutinen tuli kuin tilauksesta! On ihan selvää että raakamaidon kulutuksen lisääntyessä joku sairastuu. Siksi kirjoitinkin, että olisi kiva saada joku metodi, jolla poistetaan haitalliset mikrobit, mutta jätetään hyvikset eloon.

      Poista
    2. Mulle ei nyt vieläkään ihan selvinnyt, että mitä hyviä mikrobeja tuossa raakamaidossa on verrattuna siihen tavismaitoon?

      Olen hyvinkin ekohenkinen monissa asioissa, mutta joskus tuntuu, että tämä luonnollisuudenkaipuu menee nykyään vähän överiksi. Tarkoitan lähinnä sitä, että onhan siinä oikeasti syy, miksi elintarvikkeita käsitellään. Jotenkin toivon, että näitä asioita valvovat viranomaiset osaisivat hommansa sen verran hyvin, että osaavat punnita esim. juuri maidon pastöroinnin edut vs. haitat ja tehdä suosituksensa sen pohjalta.

      Välillä tuntuu, että lähes joka mediassa joku hehkuttaa ekologisuuttaan ja sitä, miten syö vain kypsentämättömiä oman maan porkkanoita... ;) Mutta jokainen tietenkin tyylillään ja ehkä olen ainoa, jota tämä asia välillä ärsyttää :)

      t. toinen keskivertomamma

      Poista
    3. No sitähän mäkin tuolla tekstissä kyselin. Mut mä olen pelkästään iloinen, että syntyy tällaista vastakkainasettelua. On hyvä merkki, jos se ärsyttää. ;)

      Poista
    4. Niin, mielestäni "luonnollinen" ei ole synonyymi terveelliselle ja turvalliselle. Onhan toki luonnollista, että ennen ruokien käsittelyä (=bakteerien tuhoamista) lapsikuolleisuus oli paljon suurempaa.

      Virallisissa suosituksissa ei ole aina kyse viranomaisten salaliitosta kuluttajaa vastaan. ;)

      Oikeasti tässä ruokauskovaisuudessa on jotain niin tunteenomaista "aitouden kaipuuta" että sitä en voi järjellä käsittää.

      Poista
    5. En ole ikinä väittänyt että vain luonnollinen on terveellistä. Purkista saatu D-vitamiini on terveellistä. Tekstieni ylianalysoinninkin voi nähdä hurahtaneen tunteenpurkauksena. :)

      Totta kai pastöroinnille on vissit perusteet, sitä ei kukaan kiellä. Maitoa vatkataan monella muullakin tavalla - mikä on turhaa ja mitä menee pesuveden mukana oli alkuperäinen kysymykseni.

      Poista
  48. Komppaan täysin Perunalastua! Ja kyllä, uutisointi puhukoon puolestaan! :)

    Nyt onkin lähes ainoastaan saatu näitä kommentteja, joissa ihan vain omaan kokemuksiin ja havaintoihin perustuen todistellaan asiasta. Ihmettelen, ettet sinäkään Katja toimittajana ole lähtenyt selvittämään asian tieteellistä ja tutkimukseen perustuvaa taustaa?

    Itse kuitenkin pohjaan näkemykseni juuri tähän puoleen. Yhteiskunnan kehittyessä tietyt riskit onneksi voidaan minimoida.

    Ilmeisesti maa- ja metsätalousministeriöstä ja/tai Elintarviketurvallisuusvirastosta on tulossa asiaa koskevaa aineistoa lähiaikoina.

    Katsokoon sen salaliittoteorioiksi sitten ken haluaa - tämän keskustelun pohjalta vaikuttaa, että asian tietävät ehdottomasti viranomaisia paremmin ne jotka ovat henkilökohtaisesti tynnyrimaidossa lapsesta asti kylpeneet ;)

    Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johanna, kirjoitan tätä blogiani ilmaiseksi ja vapaa-ajallani, teen siis mielelläni taustaselvityksiä, jos maksat. ;) Ja jos sinulla on tiedossasi tutkimuslinkkejä aiheen tiimoilta niin laita ihmeessä jakoon, luen mielelläni.

      Pyydän myös huomioimaan, että pyysin tähän postaukseen kommentteja *raakamaitoa käyttäviltä*. Yllätyin, että näinkin moni on tuotetta käyttänyt tai ainakin kokeillut, itse kun en tunne ketään.

      Olisi kiva tietää miksi sinulla on näin vihamielinen näkökulma asiaan - ihan kuin tämä koskettaisi jotenkin henkilökohtaisesti? Kuten jo yllä totesin, keskustelu, jossa kumpikin osapuoli lyttää toista ei auta kuluttajaa yhtään.

      Poista
  49. Hehe, missä se paljon arvostamasi ja viljelemäsi sarkasmin ymmärrys tällä kertaa oli ?! ;)

    Johanna

    VastaaPoista
  50. Hyvä keskustelu! Ihmisillä on taipumusta sulkea pois semmoiset faktat, jotka ei miellytä itseä. Raakamaitoilijat haluaa ne vanhan hyvän ajan mikrobit ja terveen immuunipuolustuksen unohtaen, että entismaailmassa ne jotka selvisivät terveinä, olivat toki enemmistö, mutta nykyään ei olekaan ihan jokaperheen juttu että yksi lapsista kuolee tai vammautuu.

    Vastustajilta taas saattaa kuolemanpelossa jäädä se pointti huomaamatta, että jotain hyvää siinä epästeriilissä ympäristössä on ollut, emme vain vielä tarkalleen tiedä, mitä! Toivoisi tietysti, että ne pöpöt jotka buustaa immuunijärjestelmän oikealle (allergiattomalle ja autoimmuunitaudittomalle) tolalle, olisi niitä kilttejä muutenkin... Time and research will tell!

    Tämä on tietysti mielipidekysymys, mutta itsestäni tuntuu pienemmältä pahalta ajatus allergioista tai jopa diabeteksesta kuin se että oma lapsi saisi tehohoitoon johtavan infektion maidosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tästä faktojen valitsemisesta oli hyvä kirjoitus taannoin jossain mediassa - ja kyllä se osui ja upposi. :)

      Mä taas pelkään enemmän noita metaboliasairauksia, joita suvussa riittää, mutta en tietenkään haluaisi ehdoin tahdoin niitä käydä noutamassa.

      Poista
  51. Höh, mä en kyllä nähnyt Johannan kommentissa mitään älyttömän vihamielistä. Ottaen huomioon sen sarkasmin, ironian ja muun mustan huumorin määrän jota sie Katja viljelet, on reaktiosi hassu. Olet itse aika reippain sanakääntein ottanut kantaa vaikki mihin, imetyksestä kantoreppuiluun, usein hyvinkin samalla tavalla, kuin Johanna tähän raakamaitoasiaan. Toisaalta, oma on blogisi ja saat vetää itse rajasi juuri siihen, mihin haluat. Sen taustoitusasian ymmärrän ärsyttävän, kun tietoa kirjoituksellasi halusit hakeakin.

    No aiheeseen: minuakin kiinnostavat faktat siitä, _mitä_ ne hyödylliset bakteerit raakamaidossa ovat. Eikö riitä kengänpohjien nuoleminen päivittäin ja hiekan lapioiminen suuhun, plus gefilustipat tai muut maitohappobakteeriot? Ilmeisesti ovat eri bakteereita, kuin nämä raakamaidon? Ja olenko väärässä, kun oletan raakamaidon olevan tavallista kalliimpaa? Ja jos on, niin miksi, kun se haetaan suoraan tilalta eikä rahaa mene käsittelyihin?

    Kaikenlaisia kysymyksiä pienellä ihmisellä.

    -mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogin linja on hyvin vaihteleva ja ymmärrän että joistain teksteistä voi heikkohermoisempi jäätyä. Tämä ei kuitenkaan ollut provosoiva teksti, joten miksi provosoitua - ellei kyseessä ole joku henkilökohtainen sidos. Nettikirjoituksista on välillä vaikea päätellä tyylilajia, mutta Johannan kirjoituksessa ei ollut mitään sarkastista.

      Poista
  52. En mäkään siitä nyt mitään sarkasmia tavoittanut, lähinnä minusta ihan tervetulleen vastakkaisen mielipiteen. Ihmiset varmasti olettavat, että kaikenlaiset mielipiteet ovat tervetulleita tämänkaltaiseen, mielipiteitä tuulettavaan blogiin. En itsekään huomannut, että pyysit kommentteja ainoastaan raakamaitoa kokeilleilta. Toiset uskovat imetyksen tekevän autuaaksi, toiset perhepedin, toiset raakamaidon. Minua itseäni aina puistattaa vakaa uskovaisuus mihin tahansa tekijään ja peräänkuulutan kriittisyyttä, tervettä järkeä ja kohtuutta – kuten varmasti sinäkin. Nyt alkupään kommentit menivät minunkin mielestäni vähän hurmoshenkisyyden puolelle ja otaksun, että se sai Johannan takajaloilleen.

    Tällaista tämä on, nettikirjoittelu. Mä en jäädy mistään, paitsi ankarasta painostuksesta mihin tahansa suuntaan. Mutta eikö oikeasti kenelläkään raakamaitoihmisellä ole vastauksia noihin edellä esittämiini kysymyksiin? Ottaen huomioon mielipiteiden vakauden, luulisi faktojakin löytyvän. Ja voisin itsekin googlettaa, mutta ei ninpal kiinnosta ja mukulat.

    Aurinkoista kesää!

    -mari

    VastaaPoista
  53. Meillä tämä on ratkaistu juomalla laktoositonta maitoa ja syömällä maitohappobakteereja. Epätrendikästä, mutta varman päälle mennään.

    VastaaPoista
  54. Vastaanpa nyt minäkin sitten. Hankimme myös maitomme Bisan tilalta, kaupunkilaiselle mukavan lähellä, ja sopivan hintaista. Olen myös tällä hetkellä raskaana ja olen käyttänyt tilamaitoa koko raskauden ajan. Lapselle ajattelimme juottaa tilamaitoa myös. Mieheni taas parani ihmeellisesti laktoosi-intoleranssista tilamaitoon siirryttyä. Samoin meiltä hävisivät jatkuvat flunssat talviaikaan. Mene ja tiedä mistä syystä, mutta meille tilamaito on sopinut ja maistunut huomattavasti paremmin kuin käsitellyt maidot :).

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...