11.6.2012

Bolognesea unikossa

Emme todennäköisesti ole ainoa lapsiperhe, jonka ruokapöytä ja sen välitön läheisyys on välillä taistelutanner.

Tamminen ruokapöytä meni vauvavuonna niin uskomattomaan kuosiin, että päätin ostaa sen suojaksi kerniliinan - vaikka ne ovatkin boikotoimiani pvc-tuotteita ja klisheisesti lapsiperheen tavaramerkki. Ja vaikka en ole ollenkaan pöytäliinaihminen. Pöytäliinat ovat nimittäin vaivalloisia: niitä pitää pestä ja silittää, lähes jokaisen käytön jälkeen. Meidän taloudessamme silitettävien pino kilpailee korkeudessa vain käsinpestävien pinon kanssa.

Päätin kantaa roposeni Marimekolle. Pidän firmoista, jotka pitävät edes osan tehtaistaan Suomessa vaikka Kiinakin on olemassa ja toiseksi olin kuullut, että Marimekon vahakankaat olisivat ftalaatittomia. Myyjä mittasi pätkän ja antoi hoito-ohjeet: tahrat kannattaa pyyhkiä tuoreena, ettei lika tartu. En osannut pitää tätä ongelmana - totta kai pyyhin pöydän (ja lattian ja tuolit) ruokailun jälkeen. Mutta en osannut varautua siihen, että lusikallinen bolognese-kastiketta jää jo viidessä sekunnissa liinaan kiinni. Eikä lähde millään, valkaisuainetta ei saa käyttää. Lisäksi hoito-ohjeessa luki, että kangasta ei kannata pestä usein, etteivät ominaisuudet huonone.

Ostin siis satasen pöytäliinan, joka näyttää koko ajan paskaiselta ja jota ei kannata pestä. Jes. Vuoden turhake.

Marisin asiasta Marimekon asiakaspalveluun, joka tunsi ongelman: vahakankaat eivät toimi niin kuin pitäisi. Tuotekehitys yrittää ratkoa ongelmaa, mutta sillä välin he voivat vain hyvittää pilalle menneen pöytäliinan. Itse vetäisin tuotteen myynnistä kokonaan tai vähintäänkin kieltäisin myymästä niitä lapsiperheille. Mutta kuka muukaan vahakankaan ostaisi.

Haluan kaiken: bolognesen, lapset pöydän ääreen ja pöydän taas siistiksi, kun on aikuisten iltapala. Kiitos käynnistä, unikko, mutta palaan takaisin puuvillatabletteihin ja hiekkapaperiin.

88 kommenttia:

  1. Me vedettiin pöydän pintaan mosaiikkilaattaa. Jos lika tarttuu, voi huoletta kuurata tiskiharjalla pois. Eikä mee pinta rikki vaikka pienempi termiitti hakkaa haarukalla pöytää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Mut me katetaan lapsillekin posliiniastiat, joten kaikki kovat pinnat on nounou. :D

      Poista
  2. Lapsiperhe voi oikeesti käyttää ihan kankaistakin pöytäliinaa, sen pitää vaan olla kirjava. Ei tartte pestä heti, vaan sitten vasta kun pyykkivuorella on tilaa ;)
    Nimim."20 vuoden kokemuksella"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta. Toi nuorimmainen vaan aiheuttaa sen päiväisen sekamelskan nyt harjoitellessaan syömään itsenäisesti että jotenkin tuntuu pahalta laittaa eteen mitään puhdasta. ;)

      Poista
  3. Suosittelen http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30129964/. Pysyy pöydässä (=sen verran painava) ja helppo pyyhkiä. Ei parhaan näköinen ja Ikea-laatua, mutta pöytä on säilynyt hyvänä. Tämä oli itselle yksi parhaista vinkeistä "äitiystäviltä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, täähän olis loistava, sottaussäde on just toi! Täytyykin tsekata jos Iksuun tulee asiaa.

      Poista
  4. On se joo kumma, että sitä hankkii vahaliinan säästääkseen itseään työltä ja vaikutus onkin päinvastainen. Oon saanut itseni kiinni siitä, että minä, siivoushullun vastakohta, seison pöydän vieressä rätti kädessä vahtaamassa, kun lapset syövät porkkanaa/tomaattia/paprikaa. Kyllä mä liinastani tykkään, mutta siinä vaiheessa sen varjelu alkaa muistuttaa päivätyötä, on ehkä aika antaa periksi. Sitäpaitsi työ on ollut turhaa ja pienemmän ipanan kohdalta liina on kaikesta huolimatta värjäytynyt. Voisivat Marimekon ja Finlaysonin tyypit lyödä tuotekehittelijänsä yhteen, koska ei näemmä kummaltakaan yksinään onnistu pitkäikäisten vahakankaan valmistaminen.

    VastaaPoista
  5. Meillä on lasipöytä, Anttiinan 6 hengen. Ei liinaa, ei tahroja, pöydän saa pyyhittyä ruuan jälkeen taas fiiniksi tosta vaan. Jykevä kuin mikä, ei ole muksujen käsittelystä moksiskaan. I have it all, so long suckers! :D - Bree

    VastaaPoista
  6. No sullahan kävi tuuri tässä, jos sait marimekolta hyvitystä! Meillä vain koira käyttää marimekkoa - merkin pyyhkeet kun menivät pilalle ekassa pesussa. Olen kuullut muille käyneen samoin, ilman että hyvitystä olisi tippunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatuosaston ihminen vakuutti, että pilalle menneen liinan saa palauttaa. Pätee varmaan ihan kaikkiin asiakkaisiin, jotka jaksaa valittaa.

      Poista
    2. Olis näköjään pitänyt olla aktiivisempi silloin, kun kävin läpi tismalleen saman! Kuosi vain ei ollut Unikko vaan Lumimarja. 85 euronliina oli pilalla ekan tomaattiruoan jälkeen eli heti.

      Kommenttini informaatioarvo ei ole suuri, mutta pakko oli reagoida: Luin ensin uusimman postauksen nukkumisjärjestelyistänne ja totesin, että kirjoitus voisi olla sanasta sanaan mun päiväkirjasta vaikka tältä päivältä, jos mulla olis sellainen. Sitten selasin sivua alaspäin ja luin kirjoituksen kerniliinasta. Allekirjoitin senkin - lukuun ottamatta laiskuuttani reklamaation suhteen ja sitä, että omasta pettymyksestäni on jo pari vuotta. Uniikki fiilis.

      Poista
    3. Huomaakohan kukaan enää kirjoitustani täältä, mutta pakko kysyä, miten sä sen teit, eli sait hyvitystä marimekolta? Ja jännää, että laatuosasto on sulle sanonut että saa palauttaa. Itsellä täsmälleen sama ongelma Marimekon vahakankaassa ja mulle sanottiin että kyseessä on ihan normaali ominaisuus, ei vika. Ja että lain mukaan heidän ei tarvitse hyvittää.

      En voi olla ajattelematta että Marimekko kohtelee asiakkaitaan ero tavoin jos he ovat ns julkisuuden henkilöitä jotka mahdollisesti kirjoittavat saamastaan palvelusta blogiinsa vs. tavikset joilla ei ole blogia. Ei siis ole tietenkään sinun syytäsi ja hienoa että sait asianmukaista palvelua. Huonoa vain marimekolle että kaikki eivät saa.

      Poista
  7. Höh, mä haaveilin jostain kivasta, vaaleasta Marimekosta meidän keittiön ruokapöytään. Olohuoneessa käytetään toistaiseksi kankaisia 60-luvulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä vahapintaista ei voi ainakaan vaaleana suositella. Ellette syö pelkkää perunaa. :)

      Poista
  8. Pakko kommentoida että meilläkin marmekon pyyhe värjäsi heti muuta pyykkiä. En jotenkin osannut odottaa että se päästäisi niin paljon väriä. Käytettynä ostetut marimekon lastenvaatteet ovat silti kuin uusia. Niin se taas menee, "ennen vanhaan" tavara oli laadukkaampaa.
    Voin silti suositella marimekon Purnukka-vahakangasta. On kaunis, mutta sen verran tumma ettei siinä kaikki näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä! Meillä on monta marimekon käytettyä lastenvaatetta aivan huippukondiksessa, pinnasta ei näe käytön jälkiä kuin suurennuslasilla.

      Poista
    2. mulle on joskus kerrottu, että Marimekon kankaiden värit pysyvät parhaiten jos ne pesee ohjeen mukaisesti kuudessa kympissä. sama varmaan pyyhkeillä?

      Poista
  9. Ostin samanmerkkisen vahakangasliinan samasta syystä ja se on samassa kuosissa nyt, ja tietysti samasta syystä. Kankkulan kaivoon paljon rahaa! Kerro toki jos saat korvausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhelimessa vakuuttivat että lopullisesti tahroittuneen kankaan saa palauttaa ja tilalle saa joko lahjakortin tai fyrkat takaisin. Eli aion kiikuttaa tämän myymälään oransseine läikkineen. :)

      Poista
  10. Herra lyö salamalla niitä, jotka ostavat Unikkoa ;) Mulla on 8 v vanha Ikean soikea, valkoinen toimistopöytä ruokapöytänä ja se on edelleen, 2 lapsen jäljiltä kuin uusi. Vaikka skähmiä ei ehtisi pyyhkiä päivään pariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitto, tää salamahomma olis pitänyt tietää etukäteen! :D

      Poista
  11. Vitjat mäkin menin tähän marimekon halpaan ja nyt on pöydässä 90 euron turhake - kiva liina se oli ekan viikon ja nyt valkoinen tausta on ketsupin värinen kun poika veti siinä sormin pastat tai parit. Ei ees tullut vaan mieleen lähteä vinkumaan marimekolle, mä oletin että tää on joku "vika" kaikissa vahakangasliinoissa vai mitä noi on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se vika kaikissa liinoissa, mutta mun mielestä kyseessä on vika, joka ei saisi olla olemassa. Ei tällaiset tuotteet saa olla kertakäyttöisiä.

      Poista
  12. Komppaan Breetä, lasipöytä meilläkin. Jos nyt jotain negatiivista haluaa keksiä niin --- ruokailujen jälkeen pöytä pitää pyyhkiä sekä alta että päältä, ainakin 5-vuotiaan maitotaiteilijan kohdalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli just mieleen et siitä lasipöydästähän näkee lävitse myös maton. Jaiks. ;)

      Poista
    2. Niin, tai sen ihanan vaalean koivuparketin, jota äiti selkä notkeana pyyhkii ;)

      Lasipöydästä huolimatta meilläkin käytetään ehtaa porsliinia ja metalliaterimia lapsosilla. Soundeja vaimentaa Jenkkiläisestä lelukaupasta kotiin kannetut laminoidut painless learning placematit (http://www.painlesslearning.com/html/placemats/placemats_thumbnails.html). Että mitä enemmän aikaa muksut ruokapöydässä viettää, sen paremmin heillä on hallussa maantiede, Linnunradan ihmeet ja tietysti Ameriikan presidentit ;D

      Poista
    3. Meidän lasipöydässä on alapinta mattapintainen, ns. satiinilasia. Ei näy parketin kauhut läpi eikä tahratkaan niin hyvin. Satunnaisesti pyyhin vähän pöydän alapintaa muksujen kohdalta, on riittänyt hyvin. Metalliset aterimet ja posliiniastiat = ei ongelmaa. Pöydän pyyhkiminen ruokailujen jälkeen riittää. Hampaita tehtailevat vekkulitkaan eivät nakerra pöydänreunaa tikuiksi niinkuin puupöydän ääressä. Voin suositella aidosti. LaiskaMutsiProofSolutions approves!

      Poista
    4. Kaikki tabletit sun muut lentää saman tien lattialle, niiden aika lienee vähän myöhemmin. Tää pöytäliina olis ollu siitä hyvä että sitä ei saa kokonaan vedettyä alta ellei ole ihan houdini. ;)

      Poista
  13. Aikamoista jos tosiaan tuosta saa hyvitystä jos on itse sotkenut pöytäliinan. Sehän nyt pitäisi olla ihan yleisessä tiedossa, että vahakankaaseenkin jää tahrat eikä sitä saa pestyä kunnolla. Mutta ilmeisesti ei ole yleistä tietoa sitten :D Itselle vain selvä homma. Ei kyse ole ollenkaan Marimekosta vaan ihan siitä vahakankaan ominaisuudesta. Parasta on siis ihan tummat ja värikkäät vahankankaat tai sitten normaalit pöytäliinat jotka saa kunnolla pestyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä koko lapsuuteni vetänyt ruokaa mutsin vahakangasliinoille eivätkä ole menneet miksikään. Sääli että mutsilla oli pyöreä ruokapöytä, joten en saanut niitä omaan käyttööni.

      Poista
  14. Lasisen pöydän voi toteuttaa myös tilaamalla pöytälevyn kokoisen palan karkaistua lasia pyöristetyin reunoin. Mitään kiinnitystä ei tarvitse, koska levy on niin painava ettei ipana saa sitä liikkeelle. Kuivahtaneet puuronjämätkin irtoavat sellaisella höylällä, millä keraamista liettäkin saa putsata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasinen ei oo oikein vaihtoehto kun on nuo posliiniastiat... Liian kova ääni ja vielä isompi kuluerä. ;)

      Poista
  15. Ekaa kertaa taidan kommentoida, mutta nyt kosketti syvältä. Minä en omia rahojani liinaan tuhlannut, mutta anoppi halusi sen ostaa. Ja ostin valkopohjaisen. Ja viikon jälkeen molempien lasten kohdalla punaiset tahrat (ei siinä vahassa vaan siinä pohjakankaassa, eli oli imassut läpi sen kaiken tomaatin). Otti päähän. Pesin ja laitoin ennen pesua jopa ilmaiseksi saatua vanishia, jota en ollut ennen edes käyttänyt. Ei vaikutusta. Marssin kauppaan ja sain rahat (lahjakorttina) takaisin. Täti väitti, että näin ei olisi pitänyt käydä, mutta en aio kyllä valkopohjaista liinaa enää ostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin ja siis marimekon liina kyseessä, unohdin mainita.

      Poista
    2. Hyvä, hyvä! Myönnettäköön muuten, että meillä on aikuistenkin kohdalla yhden porkkanakeiton merkit kun vielä luulin että lähteehän ne tahrat.

      Poista
  16. Sanomalehden sivu pöydälle ja tuolin alle. Ruokailun jälkeen roskiin ilman isompia siivousoperaatioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanomalehti on kyllä kätsä lattialla, mutta pöydällä se revitään pieniksi palasiksi nanosekunnissa. ;)

      Poista
  17. Mä ostin marimekon tehtaanmyymälästä pirput parput-nimistä SADETAKKIKANGASTA. Siitä lähtee kaikki pois, ei näy lika hyvin muutenkaan. Miksi ne ei laita vahakangastaan samanlaisksi ku sadetakkikangas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh! Marimekon saitti ei edes tunne *sadetakkikangasta* - onko se samaa kuin ulkokangas? http://www.marimekko.fi/tuotteet/sisustus/kankaat/ulkokankaat

      Poista
  18. Tätä piti ihan tsekata Wikipediasta. Tomaatin väriaine on lykopeeni, joka on karotenoidi, kuten porkkanan beta-karoteeni, ja erittäin pitkä hiilivety. Tällaiset yhdisteet saattaisi lähteä rypsiöljyllä, ja öljy taas fairilla. Lykopeenia on näemmä myös vesimeloonissa, mikä selittääkin sen aiheuttamat tahrat paidoissa (!). Toi ikean tuote taitaa olla meidän ratkaisu, kiitti vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Reetta, täytyy testata. :D

      Poista
    2. Oi ihanaa kun joku viitsi selvittaa vesimelonitahrojen syyn! Halit sulle! Olen ihmetellyt etta miten voi tulla niinkin 'vahapatoisesta ja vetisesta' ruoasta niin jamakat tahrat.

      Meilla on Ikean lapinakyva alusta pojalla kaytossa, on ehka vahan huomaamattomampi poytaliinan paalla mita muut alustat
      http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/66703500/?query=PR%C3%96JS+Kirjoitusalusta

      Poista
  19. Toi sanomalehtivinkki kannattaa toteuttaa vain eilispäivän lehdellä. Uunituore painotuote nimittäin sotkee vahakankaan myös ja muistan kuulleeni, että Hesari olisi joskus kustantanut tapahtumasta närkästyneelle lukijalle uuden liinan.

    Meitsi koettaa vielä pelastaa oranssiläikkäistä kangastaan kielletyllä valkaisevalla pesuaineella ja fairylla. Jos oikein hurjaksi heittäydyn, pesen vielä kuudessakympissä, perkele. Perään vielä aurinkokylpy. Eiköhän pari päivää paahteessa riitä sitkeimmänkin hiilivedyn nujertamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä pesuun! Mäkin taidan pestä. En jaksa pelätä ominaisuuksien huonontumista kun ne on jo valmiiksi aika huonot. :)

      Poista
  20. Ostimme pyöreään pöytäämme paksun lasin päälle. En kehtaa kertoa paljonko maksoi, kun halusin vielä kaiken lisäksi jonkin ihmekirkkaan, ei tavallista, joka sai alla olevan valkoisen pöydän muuttumaan harmaaksi.

    Mutta tästä on tykätty: 9kk vanhan tyttäremme syötyä ruuan (usein suoraan pöytätasolta, sillä sormiruokailemme paljon, sumutan sen kukkasuihkulla (joka aina kädenulottuvilla) jätän hetkeksi vettymään ja pyyhkäisen puhtaaksi. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla yllä jo kommentoinkin että lasipinta olis kyllä hyvä, mutta kun me vedetään safkat posliini- ja lasiastioista...

      Poista
    2. Ei oo ollu ongelma meillä, käytössä Iittalan Teemaa ja Aino Aaltoa enimmäkseen. Mitään ei oo menny rikki, eikä äänisaaste oo mun korvaa häirinny puupöytää enemmän. - Bree

      Poista
    3. Mä en vaan jotenkin diggaa lasi lasia vasten kalinasta, olen puuihminen. :)

      Poista
  21. Joku tuolla ehdottikin tarjotinta. Meillä tuli syöttötuolin (Stokke) mukana reilun kokoinen tarjotin, jossa on vielä sellaiset reunat, ettei maito yms. valu pöydälle. Tarjotin on kiinni pöydässä isoilla imukupeilla, joten se pysyy hyvin paikallaan. Alla on tammipöytä ilman pöytäliinaa. Tarjotin ei ole värjäytynyt, vaikka on ollut käytössä jo pari vuotta. Pöytä ottaa osumaa silloin tällöin, mutta kaikki puuron jämät on tähän asti lähteneet ilman hiekkapaperia pienellä liotuksella, yleispesuaineella ja tavallisella rätillä hankaamalla. Juhlapäivinä laitan normaalin pöytäliinan, jotka pesen 60 asteessa jälkeenpäin. Valkoiset liinat voi puhdistaa kloritella, se vie kokemukseni mukaan kaikki tahrat.

    Joten tarjotinta suosittelen minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelma on siinä että kyllä se spagettikastike aikuiseltakin roiskuu. Me tarvittais tarjottimet koko perheelle! :)

      Poista
  22. Sukulaisperheellä on puupöydän suojana valtava muovi. En tiedä miksi sitä kutsuisi - se on läpinäkyvä, joten pöytä näyttää nätiltä, melko paksu ja kirkas, joten pressuksikaan ei voi oikein kutsua. Ei rypisty, ei tartu mikään. Toimii mainiosti.

    Myös lasilevyä kannattaa kokeilla, sellaisen voi teettää pöydän mitoissa. Niihin saa jonkun kaksipuoleisen teipin ettei tarvitse huolehtia levyn liikkumisesta. Ei ole niin kallis että harmittaisi jos tulisi naarmuja.

    Lisäksi toisilla sukulaisilla oli muovisia tabletteja, joissa on imukupit alla ja pieni kaukalo, joka tulee pöydän reunan ulkopuolelle. Toimii hyvin pienemmillä. Ovat toki pahismuovia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä yritän minimoida ton muovin roolin, mutta onhan siinä puolensa.

      Poista
  23. Meillä on ruokapöydässä pöytään pingotettu vahakangas (nastoilla kiinni pöytälevyssä alapuolelta). Pysyy paikoillaan ja on helppo pitää puhtaana. Mä luulen, että vahakankaasta lähtee paremmin kaikki irti kuin kernistä. Meilläkin tosin porkkana värjäsi musta-valkoisen vahakankaan lähes heti, mutta on sittemmin haalistunut. Vahakankaiden valikoimat on vain kyllä tosi vähäiset. Olen nimittäin ajatellut samaa kikkaa olohuoneen sohvapöytään, kun siinä tulee kuitenkin piirettyä ym. ja tuntuu, että sopivaa kuosia ei oikein osu missään silmään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulin että vahakangas ja kerni on sama asia...

      Poista
    2. Pakko kommentoida tätä. :) Vanhaa kunnon vahakangasta on vaikeaa oikeesti löytää juuri mistään kerniä taas senkin edestä. Ja siihen kerniin jää kiinni ihan kaikki. Värikyniä en suosittele liinan läheisyyteen ollenkaan (kokemusta on, vaikkei lapsia :D)

      Poista
    3. Vahakangas ja kerni on siis eri asia. Kerni on sellaista kangasmaisempaa, vähän kuin pöytäliina mut kestää (tai ainakin pitäisi) pyyhkimistä. Vahakangas on kunnon jöötiä enkä mä edes tiedä voiko sitä edes pestä pesukoneessa.

      Poista
    4. Siis tää mitä Marimekko myy vahakankaana on aika kevyttä kamaa ja huokoista. Tiedä sitten.

      Poista
  24. Minä taas olen päätellyt, että kaikkein helpointa on pitää pöytä ilman minkäänlaista liinaa. Luuttua vaan joka pöytäsession jälkeen - ja pöytä vaihtoon, kunhan lapset kasvavat ohi haarukalla-pöytään-paukutusiästä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tähän lopputulokseen minäkin päädyin. Onneksi on massiivipuupöytä, joten hiomapaperia vaan kehiin kun pahin on ohi.

      Poista
  25. Ihan mahtava teksti jälleen kerran!:) ja niin yimeen, kun just itse v-loppuna sanoin perheelle, että nyt tulee kyllä ruokapöytään kerniliina! Se oli mun mielestä vuosisadan oivallus ja ikisotkupöydän pelastus. Mut nyt mä vissiin pääsen niillä rahoilla kampaajalle, kun tämän kirjoituksen luin :D

    VastaaPoista
  26. Ja tosiaan: samat valitukset koskevat myös Finnlaysonin liinoja. Ostin tänä keväänä (onneksi ale-viikolla!) uutta Rio-vahakangasta pöydän suojaksi ja niinpä vain on siinäkin tahrat. Eilen oli syöty bolognesea Hemtexin valkopohjaiselta pinnoitetulta liinalta. Tahrat jäi, mutta ei yhtä pahat. Sitä voi jo melkein suositella :).

    VastaaPoista
  27. Cath Kidstonilla on ok nakoisia vahakankaita joita on poytien suojana muutamassa tutussa lapsiperheessa ja ne puhdistuu - tosin en tieda myydaanko niita Suomessa missaan (me emme siis asu siella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, täytyy pitää silmät auki jos jossain näkyis!

      Poista
  28. Kokeilepas pyyhkäistä sitä liinaasi ruokaöljyllä. Tehoaa yllättävän monenlaisiin tahroihin. Nimim. entinen vahakankaanmyyjä

    VastaaPoista
  29. Vahakankaat saavat kylmää kyytiä. Mun täytyy kuitenkin olla eri mieltä, sillä meillä on mustapohjainen Finlaysonin Aura-kuosinen vahakangas, joka on ihan kingi. Muutaman vuoden ollut käytössä tätä nykyä kahden muksun taloudessa eikä siinä näy tahran tahraa. Ruoanjämät pyyhin samalla talouspaperilla, jolla on ensin pyyhitty nassut ja käpälät eli siis tuhrin sen ruoan vähän tasaisemmin. Joskus kun innostun pyyhin pöydän oikein veteen kastetulla rätillä, jolloin saavat leivänmurut ja pölyt kyytiä. Vahakangas valittiin ulkonäön perusteella, sillä ruokapöytä on olkkarin yhteydessä ja sitä saa tuijottaa vähän niinku koko ajan. Tosi vaivaton on, voin suositella! -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meillä on kans ruokapöytä olkkarin yhteydessä enkä siksi viitti laittaa mitä tahansa pressua pöydän päälle.

      Poista
  30. Meillä on Tiogruppenin vahakangasliina jonka ostin Tukholmasta muutama vuosi sitten. Hyvin on lika lähtenyt pois. Kangas on paksumpaa kuin Marimekon vahakankaissa. En kyllä tiedä mistä niitä Suomesta saisi ostaa. Täältä linkistä löytyy malleja http://www.tiogruppen.com/ProductDetails.aspx?l=2&m=13&p=0&Shop=1&c=11&pid=13
    Ja vinkkinä, pöydän päälle voi teettää pleksikannen jonka alle saa hienon tavallisen Marimekon kankaan näkyviin. Liat saa helposti pyyhittyä eikä ole samoja ongelmia kuin lasin kanssa. Herttoniemen Etolasta saa mittojen mukaan.

    VastaaPoista
  31. Marimekon, Hemtexin ym. liinat on vain pinnoitettua kangasta, ei siis sitä perinteistä vahakangasta. Tästä joku tuolla kirjoittikin. Ne eivät siis ole samanlaisiin ääriolosuhteisiin tarkoitettuja kuin ne meidän lapsuuden muoviliinat. Marimekolta lähtevät leivanmurut ihan kätevästi, mutta jos ruokia aikoo tiputella, siihen tarkoitukseen on ne halvat, muutaman euron metriltä maksavat vahakankaat esim. Jyskistä, Tarjoustalosta jne.

    VastaaPoista
  32. Ainakin vaatteissa oleviin tomaattitahroihin (ketsuppi, tomaattikastike ym) tepsii auringonvalo. Eli vaate joksikin aikaa (esim pari tuntia) aurinkoisena päivänä ulos, suoraan auringonpaisteeseen. En ole kokeillut vahakankaaseen mutta kaikista vaatteista on tahrat kadonneet näin, ihan ilman kemikaaleja ja hinkkausta.

    VastaaPoista
  33. Kankaisen pöytäliinan saa pysymään puhtaana muutaman ruokailukerran niin, että asettaa lasten (miksei aikuistenkin) lautasten alle leivinpaperista arkit. Mielestäni aika huomaamattomat eikä ainakaan meidän 3. ja 5.vuotiaat alkaneet repimään sitä pois kun on niin mielenkiinnoton.

    VastaaPoista
  34. Osu ja upposi sekä samalla helpotti tietää, etten ole yksin:)
    Saimme lahjaksi Marimekon autoruokalaput, jotka pilasin pesukoneessa koppuraisiksi, kun en tajunnut/tiennyt ettei niitä saa lingota. Mä linkoan aina vaan kaikki ja mitä nopeemmin saa pestyä sen parempi:)
    Kävin ostamassa uudet ja sain tarkat pesuohjeet. Mutta kukaan ei varoittanut näistä Lasagnette ja Spagettikastike tahroista!! Avot, uudet ruokalaput meni siinä!
    p.s. Olen todellakin menossa valittamaan!

    VastaaPoista
  35. Lasten ruokailuun käytettävä suoja(nimenomaan)liina saa olla halpaa Jyskin metritavaraa. Mieluiten sellaista kuosia, josta ei heti näekään kaikki tahrat. Sen voi heittää huoletta roskiin, jos tahrat ottaa ylivallan kuosista. Viis ftalaateista, ei sitä liinaa ole tarkoitus nuolla ja märehtiä. Ja aikuisten ruokailun ajaksi liina piiloon. Miksei kukaan muuten tuota bolognesetahrakuosia?

    VastaaPoista
  36. Noudatin viisaampien vihjeitä ja niittasin ruokapöydän kanteen Marimekon mustaa muijaa. Valkoiset kuviot ovat niin pieniä, ettei haittaa, vaikka ne eivät enää ihan valkoisia olekaan.

    VastaaPoista
  37. Hallelujaa! Ylempänä suunnittelemani valkopesu + aurinkokylpy tepsi! En olisi ikimaailmassa uskonut, että aurinko aikaansaa pientä haalistamista kummempaa, mutta eipä enää turkoosista liinasta näe, kumpi pää on ottanut vastaan kaksivuotiaan sotkuporsaan lähmät. Toisaalta, jos uv-säteily nykyään irrottaa jopa pinnotteet peltikatosta, niin miksei myös tomaatin liinasta.

    VastaaPoista
  38. Meillä myös vahakangas värjääntyi päivässä rumaksi, kernistä olen saanut kaikki irtoamaan ja senhän saa pesukoneeseenkin laittaa niin ei tarvi isompia alkaa pyyhkimään rätillä, pesee suosiolla koko liinan ja uusi tilalle. Narulla kuivaessaan kuivaa aika suoraksikin, en ole silitellyt tai mqankeloinut(saakohan edes?). Kernin miinus on vain se liikkuvuus, on niin taittuvaisempaa että lapset saa vedettyä ryppyyn ja lasit nurin ruokapöydässä. Vahakangas pysyy ihanasti paikoillaan.

    VastaaPoista
  39. Mulla on sellaisia Marimekon vahakangas-tabletteja lapsiruokailijoille eikä niihin kyllä ole tullut pahoja värjäytymiä. Niiden nyt ei tarvi olla pöydässä kun ruokailun ajan, eli pienet tahratkaan ei sillai häiritsis. Hankin monta alesta ja ne on ollu kivoja. On helppo pestä/putsata ja on kivan nihkeä pinta missä ei posliinit liukastele. Monet sormiruuatkin voi laittaa suoraan siihen tabletille ilman lautasta.
    http://www.marimekko.fi/tuotteet/sisustus/keittio/kattaminen/kesatori-vahakangastabletti-101

    VastaaPoista
  40. Meillä on Artekin pöytä (sellainen valkopintainen ja taivutettujalkainen) kestänyt loistavasti kahden lapsen innokkaat ruokailuharjoitukset. Helppo pestä puhtaaksi, vaikka puuronjämät joutuisivat odottamaan pesua puoleen päivään. Suosittelen - ainoan isomman naarmun olen saanut aikaan minä itse.

    VastaaPoista
  41. Meillä 10kk bebe sormiruokailee ja sotku Aallon pöydällä ja Stokken alla on tajuton. Puusta puurot lähtee pyyhkimällä ja mies on todennut, että hioo ja vahaa pöydän kunhan vauva-aika ohi. Lattialle ostettiin Tukholman-tuliaisena pala 10gruppenin (www.tiogruppen.com) vahakangasta. Ei saa pestä koneessa, mutta eipä ole ollut tarviskaan, kun kaikki lähtee pyyhkimällä, hinkkaamalla tai viimeistään harjaamalla saippuavedellä. Ja välillä menee tuntikin syömisen jälkeen ennen siivousoperaatiota ja menussa on ollut tomaattisia linssimuhennoksia ynnä muuta sotkevan värjäävää.

    Noilla on nettikauppakin ja hyvä valikoima vahakankaita. Ja jos oikein tykkää, samasta kuosista voi ostaa ruokalappujakin ja muuta sälää.

    Sanna

    VastaaPoista
  42. Mä sain valkoisesta vahakankaasta pinttyneet tomaattitahrat pois nestemäiseen pyykinpesuaineeseen kostutetulla rätillä ja lihasvoimalla :) Vahakangas kyllä on sitä oikeaa vanhanajan halpakaupoissa myytävää oikeata vahakangasta :)

    VastaaPoista
  43. Kylläpä osui ja upposi! Meillä 7 kk vauva ruokaillut kuukauden verran tammisen ruokapöydän ääressä ja ainakaan maissinaksumömmöä ei millään saa pöydästä putsattua! Tänään kävin jo toistamiseen Marimekolla tsuumailemassa vahakankaita, mutta onneksi haluamani "puutarhurin parhaat" -kuosi ei ollut alessa! Pitänee keksiä jotain muuta. Jotenkin olin siinä uskossa, että Stokken imukuppitarjotin ei kiinnittyisi huokoiseen puupintaan.. Kaapista löytyy myös sellainen vanhanajan paksu vahakangas (saattaa olla juuri sitä Cath Kidstonia), mutta jotenkin se on niin jäykkää ja tuo mieleen seurakunnan kerhon askartelupöytäliinat. Kodin ykkösestä oon ostanut edullisia kankaita, joita saa pestä koneessa ja auringossa vaalentaa, mut kuosit ei vedä vertoja Marimekolle. Niiden rypistymistä ja liikkumista estää liinan alle laitettava Etolan "liukueste". Ehkä ratkaisu on tosiaan pöydän hionta, kun sottailu- ja hakkaamisvaihe on ohi!

    VastaaPoista
  44. Hitto kun olisin lukenut tämän ENNEN kun hankin Finlaysonin mustavalkoisen Pop-kerniliinan. Pikku-ukko 8kk hieroi tuoretta tomaattia ja se jämähti tosiaan sekunneissa.

    VastaaPoista
  45. Kai Marimekko kuitenkin muisti vähentää hyvitettävästä summasta jo samaanne käyttöhyödyn tuotteesta? Meillä kävi näin. Parin kuukauden käytöllä hävisi 25% alkuperäisestä hinnasta. Voin kertoa, että en osta Marimekolta enää mitään, ikinä.

    VastaaPoista
  46. Ennen minkään tavaran hankkimista pitäisi lukea netistä muiden kokemuksia ja varoituksia. Finlaysonin harmaavalkoinen norsukerniliina ja arvaatte, kuinka kävi. Vähän lohduttaa, etten ole ainoa :)

    VastaaPoista
  47. Olen laittanut Marimekon vahakankaan päälle paksuhkon, läpinäkyvän muoviliinan päälle.
    Siten keittön pöytää on helppo pyyhkiä ja Marimekon liina pysyy puhtaana ja hyvänä. Suosittelisin!

    VastaaPoista
  48. Mikä mielestäsi näistä olisi turvallisin käyttää, ettei myrkyllisiä lisäaineita liukenemaan juomapulloissa? Esimerkiksi töihin juomapullo, kotona vesikannu, juomamukit ym.

    Lasi, posliini vai teräs?

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...