2.5.2012

Ei pala

En ole koskaan -juomapelissä saan aina melkein kaikki muut juomaan toteamalla, että en ole koskaan polttanut kokonaista tupakkaa. Maistanut olen. Ihan vitun karmeaa. Päätin, että jos haluan hengittää savua, sytytän nuotion märistä havuista. Tulee halvemmaksikin.


Kiitän itseäni jääräpäisyydestäni. Yläasteella olisi ehdottomasti ollut sosiaalisesti arvokasta notkua röökinurkalla, mutta kun pidin teininä pääni, ei seuraavaa tilaisuutta oikeastaan tullut. Lukiossa oli sallittua tupakoida pihalla, joten kuppikuntia ei syntynyt, ja yliopistolla ei oikeastaan polttanut juuri kukaan.

Voin todeta olleeni trendsetteri. Nykyään Suomi pyrkii savuttomaksi maaksi ja blaadaaminen on jopa epätrendikästä. Onkin huvittavaa, että duunipaikoilla on edelleen olemassa asia nimeltä tupakkatauko ja jengi on jopa aloittanut tupakoinnin, jotta saisi pitää taukoja. Mutta pääasia, että firman työhyvinvointitoimikunta järkkää kivat kesäpippalot.

Minun röökivihaani vaikutti se, että vanhempani polttivat sisällä, myös autossa. Pitäisiköhän pistää päivällisen jälkeen palamaan ihan siksi, että kersoille ei tulisi mieleenkään aloittaa.

Kuva: acme

36 kommenttia:

 1. Pistän vielä paremmaksi, en oo edes maistanut. :D

  VastaaPoista
 2. Mä olin joskus kesäduunissa, missä ruokatauon (siis se aika joka meni ruuan syömiseen)lisäks ei muita taukoja ollut, päivät oli super pitkiä ja hikisiä, aloin sitte röökaamaan ku tajusin et muut käy sillä verukkeella tauolla n. kerran tunnissa... Täysin idioottia, mutta minkäs teen olin 17-vee. 19 vuotiaana olin sen verran viisaampi et hengasin röökipaikalla sillon kun muutkin en vaan röökannu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, et tosiaan ole ainut! Kiitos vaan suomalaiselle työpaikkakulttuurille. Mrrh.

   Poista
 3. Vanhassa työpaikassa tupakkitauot loppuivat siihen, että eräs ei tupakoiva jakoi lakupiippuja meille muille ei tupakoiville. Kun koko hallinto + toimisto oli tupakkitauolla niin joku alkoi ajatella... ;) Lopputuloksena määräys tupakoiville leimata itsensä työajalta ulos joka kerta kun tupakille lähti.

  Jaa niin ja juu, minä en ole edes maistanut tupakkia. Minusta kaikelle tekemiselle pitää olla jokin järjellinen syy: tupakkiin, viinaan ja huumeisiin en ole vielä keksinyt järjellistä syytä. Joten tässä sitä ollaan savuttomana, raittiina ja päihteettömänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toihan on nerokkaasti asiaa konkretisoiva idea! Vähenee varmasti röökaaminen kun se tapahtuu vapaa-ajalla. ;)

   Poista
 4. Minäkään en ole maistanut, mutta tupakkatauoilla olen kyllä käynyt. Se on bileissäkin hyvä syy piipahtaa pihalla, kunhan valitsee seisomapaikan tuulen yläpuolelta.

  Meillä eivät porukat polttaneet, mutta meillä kävi vieraita, jotka polttivat sisällä. Muistan joskus mitä lie nelivuotiaana saaneeni aina hirveät raivarit tupakojille ja sen päälle nuhteet. Nyt isompana voin todeta suuttumukseni olleen täysin oikeutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan kuinka faija kysyi joskus 90-luvulla, saako se polttaa autossa ja mä vedin sille hirveet pinnat että haluaako se mulle syövän. Elämän ironiaa että faija kuoli itse syöpään 10 vuotta myöhemmin.

   Poista
  2. Mä muistan aina, kuinka joku radiotoimittaja keuli sillä, että ei itse polta, mutta on toki niin huomaavainen isäntä, että antaa vieraiden sauhuta sisällä.

   Hurraa?

   Entäs jos vieraat olisivat niin huomaavaisia, etteivät savusta isännän asuntoa? Ehkä se ei olisi tarpeeksi kosmopoliittia?

   Poista
  3. No hurraa joo. Onneksi maailma on tässä asiassa mennyt suvaitsemattomampaan suuntaan.

   Poista
  4. No mun faija poltti myös sisällä ja kun mulla todettiin keuhkosyövän esiaste, se lopetti tupakoinnin kerrasta, vaikka oli polttanut 25 vuotta....Toki siihen aikaan 60-70 luvulla ei tiedetty tupakan seurauksista vissiin mitään ?!

   Poista
 5. Mä odotan kauhulla sitä, että tuo kolmasluokkalainen löytää röökin, hyi hemmetti. Nyt jo hilluu pitkin kyliä takki auki ja ripsarit poskilla, kun ite on tuon ikäisenä leikkinyt kavereiden kanssa Leijonakuningasta. Ei riitä ymmärrys...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis meikkaako kolmasluokkaliset nykyään? Mä uskalsin kuudennella kokeilla ripsaria. Meidän ala-asteella luokanvalvoja lähetti muuten yhden vähän liikaa meikanneen tytön vessaan naamapesulle. :D

   Poista
  2. Jep! Meillä ei vissiin uskalla käyttää meikkiä, mutta äidillään kyllä käyttää. Tein työvuoron niiden kulmilla ja satuin bongaamaan neitosen kaverinsa kanssa. Takin sentään laittoi kiinni ja taisi isänsä sanoakin jotain, kun laitoin viestiä, että soittaa tyttärelleen.

   Itsekin taisin ekan kerran meikata 7-luokalla. Hyvin vähän muutenkaan käytän, töihin luomiväri ja ripsari. :) Bailausjutuissa sitten enemmän, mutta niitäkään kertoja ole kuin maksimissaan 4 vuodessa...

   Poista
 6. Meikäläinen on myös savutettu lapsuutensa ja nuoruutensa ajan sisällä&autossa. Yök. Ikinä en tekisi moista omille muksuilleni, mutta kai se siihen aikaan sitten oli enemmän ok? Kokeilla kumminkin piti ja teininä juhannusbileissä eräällä leirintäalueella tytöt saivat kuningasidean selvittää paljonko röökiä saavat pummittua. Voin kertoa, että aski punaista Marlboroa tottumattomalle yhdessä illassa ja seuraavan aamun olotila varmistivat sen, ettei ole tarvinnut uusiksi testata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että ei ollut hehkeä olo. :P

   Poista
  2. Oli. Minun lapsuudessani oli ihan ok polttaa sisällä, myös niissä kyläpaikoissa, missä isäntäväki oli savutonta (meilläkin oli tuhkakuppi, joka kaivettiin vieraiden tullessa esiin), nuoruusvuosina kyläilevät tupakoitsijat häädettiin parvekkeelle ja nyt minulla on edelleen isovanhempien perintönä tuhkakuppi parvekkeella, mutta häätäisin kyllä tupakoijat pihalle asti.

   Sama kehitys on myös kehittynyt työpaikoilla. Vielä kun minä olin TET-harjoittelussa, ko. työpaikan kahvihuoneessa poltettiin. Seitsemisen vuotta myöhemmin työpaikalla oli erillinen tila tupakoijille, mutta se tila otettiin jo vuosia sitten muuhun käyttöön ja tupakoijat häädettiin pihalle.

   Poista
 7. Mulla on sama kokemus, iskä poltti autossakin äiti lopetti kun oltiin kersoja mutta se tupakan haju on jotain niin hirveetä lapsuusmuistoa .. samoten joskus kersana tuhkakupista imeskellyt / "poltetut" natsat.
  valistin isiä teininä tupakan vaaroista, mutta yllätyksekseni sen lopetti vasta about viiskymppisenä yhden sitkeän flunssan päätteeks kun ei vaan voinu polttaa. Ja sen jälkeen mua on huvittanut iskän valitus tupakan hajusta.. nii-i , tietää nyt miltä meistä lapsena tuntu. :)

  Olen kyl nuorena aikuisena ollu kännipolttelija, mutta enää en sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Faija kokeili lopettamisessa ihan kaikkea: laastareista hypnoosiin ja olikin aina välillä pitkään polttamatta kunnes repsahti. Minä kiitin itsepäisyyttäni eritoten nopeasti faijan edenneen syövän ja kivuliaiden syöpähoitojen sivustaseuraajana.

   Poista
 8. Täälläpä yksi paheellinen blaadaaja! :D Kotona poltettiin ja poltan myös itse eli homma voi vaikuttaa niinkin päin. Itse poltan yksinkertaisesti siksi,koska se on kivaa. Tiedän toki terveysriskit,mutta näillä mennään. Älkää lyökö! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopeta se heti. Olen tosissani.

   Poista
  2. Suunnitelmissa kyllä olis. Ja ihan tosissaan. :)

   Poista
  3. Hyvä. :) Suunnitelmat vaan käytäntöön asap.

   Poista
 9. Mua muuten ärsyttää työpaikalla jopa se, kun porukka palaa tupakkatauoilta hissillä ja jos satut heti perään samaan hissiin, niin siellä leijailee se tupakan kamala haju.

  Ja hei, nää sähkötupakat! OMG! Ne haisee kanssa ihan hirveälle ja niitä sitten jengi vetelee sisätiloissakin. Mun mielestä niitäkään ei saisi polttaa sisätiloissa. Ulos vaan hytisemään, jos on pakko vedellä henkosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis *haiseeko* sähkötupakat? Miksi ihmeessä?

   Poista
  2. Haisee. En mä tiedä mikä niissä sen hajun tekee, kun en tiedä mikä siinä käytännössä palaa. Ei se ole sama haju kuin tupakassa, mutta paha silti.

   Poista
  3. niihinhän voi ostaa eri "hajuja", esim. vanilija yms.

   Poista
 10. mä vihaan röökiä. vituttaa, kun nyt lämpimillä ilmoilla olisi kiva hengata muksujen kanssa parvekkeella mut eipä vittu, viereisen alakerran naapuri (muija) ramppaa röökillä vartin välein ja avaa rakoselleen meidän puoleisen partsilasin - josta savut imeytyy meidän parvekkeelle kuin hormiin. jos partsinovi unohtuu auki, se saatanan lemu on koko kämpässä. arvaa oonko voinut koskaan nukuttaa vauvaa partsilla? eikä mikään taloyhtiön kielto auttas, koska toi naapuri on siis eri taloyhtiöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi partsitupakointi on aivan perseestä. Edellisen kämpän naapuri oli täysi korsteeni ja heräsinkin kesäaamuina siihen, että ikkunasta tuli sisään savupilvi. Paiskasin sen ikkunan aika saatanan kovaa joka kerta kiinni. :)

   Poista
  2. Meillä sama tilanne kuin Wandabella. Kiva olla kesähelteellä ovet ja ikkunat kiinni, mutta minkäs teet.

   Vielä kivempi on olla migreenissä ja joutua haistelemaan tupakansavua.

   Poista
 11. Partsitupakointi on pebasta, mutta hekumallista ei ole pihatupakointikaan. Yksiöni ainut ikkuna on sisäpihan suuntaan, mikä aiheutti kämpän saadessa pientä ilontanssia kun ei kadun meteli kuulu. Voi enpä silloin tajunnut, että sisäpihalla tupakalla viihtyvä taloyhtiön muu asukaskunta aiheuttaa jatkuvan eau de poison -aromin myös tänne mun kahteenkymmeneen neliöön. On se kiva yrittää tuulettaa tätä koppia, kun ikkuna kiinni ei näissä neliöissä paljon ilma vaihdu, mutta kun menet luukun avaamaan on neljännen kerroksen kämppä täynnä tupakanhajua... Kyllä. Kuulun niihin "nipoihin", joiden mielestä tupakoijat pitäisi sulkea johonkin ilmatiiviiseen koppiin savuamaan. Hemmetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja se kirottu savu löytää myös tuuletuskanavien kautta kämppiin joissa ei tupakoida, satans. Mä en muuten ikinä ostaisi asuntoa, jossa sisällä on tupakoit. Sehän pitäisi laittaa kokonaan uusiksi kaikkia kiinteitä kalusteita myöten.

   Poista
  2. Meillä jäi viimeksi autokaupoilla yksi auto myymälään juuri tuosta syystä: oli poltettu auton sisällä.

   Parasta mitä tupakointirintamalla on mun elinaikanani tapahtunut, on baarien savuttomuus. Mä niin vihasin sitä, kun yksillä käydessä piti sen jälkeen pestä a) hiukset, b) muuten puhtaat vaatteet ja c) tuulettaa takki. Jotain edistystä sentään entisiin aikoihin verrattuna.

   Poista
 12. My story: muutin 17-18 -vuotiaana ekan poikakaverini luokse ja siellä poltettiin sisällä, samoin kuin hänen mummulassaan. Tulos: kun muutimme omaan kotiin, iski nikotiinituska, joka kiusaa välillä vieläkin! Olen satunnainen röökailija. Viimeisin kännitupakointi meni niin totaalisen överiksi, että toistaiseksi tupakinpoltto on loppunut. Mutta olisko uljasta polttaa aitoa rantasalmelaista letkupiippua ja saunantakana kasvatettua luomukessua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä lopettamiseen! Mä en näe syöpävaarallisten aineiden hengittämisessä mitään hienoa, oli luomua tai ei. :(

   Poista
 13. Mä olen tupakoitsija, mutta olen silti todella hämmentynyt jo siitä ajatuksesta, että työssä vois pitää ylimääräisen tupakkatauon - joka siis olis työaikaa. Ei ole ikinä tullut itselle mieleenkään. Ja itse tapaahan tää ei tee yhtään fiksummaksi, mut aina pyrin siihen etten sauhuaisi niiden naamalle savujani, jotka eivät polta. Se jo on kiusalliselta, jos liikennevaloissa joku seisoo vierellä ja itse polttaa tupakkaa - saati että vaatisin saada jonkun kotona polttaa. Tai autossa. Tai parvekkeella.
  Tyhmiä ja vaarallisiakin tapoja mun mielestä ihmisillä saa olla, mut silti pitäs ottaa muut huomioon.
  (P.S. mun vanhemmat ei ole ikinä polttaneet. En yhtään tiedä, mistä sain päähäni aikoinani aloittaa)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...