15.4.2012

Kestävä hehkulamppu?

Kävin marketissa ostamassa hehkulamppuja, sillä yhteen valaisimeemme ei energiansäästölamppu sovi. Kassalla myyjä huomautti, että valitsemani kymmenen lampun paketti maksaa sitten kuusikymppiä. Kun tiedustelin, onko hehkulanka kenties timanttia, myyjä selitti anteeksipyytävästi, että kyseiset lamput ovat jotain superkestäviä. Kestävä hehkulamppu? Hehkulamppuhuijauksesta tietoisena olin kuvitellut, että olemme kartellien orjina pakotettuja tuhlaamaan rahaa paskoihin tuotteisiin aina ja iänkaikkisesti.


Jälkikäteen pohdin, miksi tätä minulle tärkeää informaatiota ei lukenut hyllyssä? Tuotteen pakkauskin oli hyvin spartalainen eikä kirkunut naamalleni ekologisuuttaan. Maksan ilomielin tällaisesta ominaisuudesta, sillä toistaiseksi tuntemattomasta syystä lamppujen vaihtaminen kuuluu perheen humanistille. Enkä varmasti ole ainoa kuluttaja, joka ylipäätään haluaisi tietää, mitä ostaa.

Hei Nokia, tehkää kännykällä toimiva kuluttajasovellus, jolla näkee vaikka pakkauksen viivakoodista tuotteesta tarkempia tietoja. Näitä tietoja ja kuluttajakokemuksia voisi koota joukkoälynä johonkin tuotewikiin. Ai niin, olisi myös tosi hyvä, jos sovellus toimisi tyhmäpuhelimissakin, jotka kestävät useamman vuoden.

20 kommenttia:

 1. Heippa! Hauska idea tuo viivakoodien lukeminen, paitsi sellainen on keksitty Nokialaisessa jo ajat sitten ;) Tuossa esim. E75 ohje: http://www.nokia.com/fi-fi/tuki/tuote/e75/kaytto-opas/?action=onlineuserguidepagechange&pFile=GUID-5A5A7E15-1F83-4A94-9F35-15520E572391_FILE001.html

  Ei vaan mikään suursuosittu aplari joten on hieman hukkunut tuonne kaiken roskan joukkoon...

  t. ex-nokialainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ymmärsinkö tosta selityksestä oikein että valmius olisi, jos valmistajat/kauppaketjut tuonne viivakoodin taakse jotain infoa haluaisivat laittaa?

   Poista
  2. Juuri näin! Eli valmius olisi, nyt vaan valmistajasta kiinni haluaako jakaa viivakoodia ja tietoa.

   Poista
 2. hei,
  tuon kaltaista ideaa on myös kehitelty kulutuskapulan nimellä

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kulutuskapula

  t. täti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kulutuskapula on kuitenkin myöhemmin kadonnut verkosta jälkiä jättämättä." O_o

   Poista
 3. Aiheen vierestä: Siis ostitko sinä oikeasti ne lamput? Kuusi euroa kappale maksavat hehkulamput! HUHHUH! Olisin varmaan revennyt nauramaan kassalla hinnan kuullessani.. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis täh? Jos löydän täydelliset lamput, miksi en olisi ostanut niitä? Köyhällä ei ole varaa ostaa paskaa. :)

   Poista
  2. =D

   Lähinnä tuntuu että kun hehkulapmut on aina niin hengettömiä, kestävät jos tahtovat ja sälähtävät hehkulankoineen palasiksi herkästi, ja jos yläkerrassa juostaan niin että lattia tömisee, lamppu palaa alakerrassa.. siksi köyhäkään ei täällä maksais hehkulampusta kuutta euroa. =)

   Poista
  3. Huh, kuulostaa kummalliselta! Oiskohan sähköissä jotain vikaa noin muutenkin? Odotan innolla miten kauan nämä kestävät. Halpislamppuja joutui vaihtamaan joka kuukausi, mutta nyt on kaksi jo mennyt näillä.

   Poista
 4. Nyt jäämmekin sitten vain odottamaan raporttiasi siitä, että miten kauan nuo lamput _todella_ kestävät. Saitko niille jonkun takuun?

  Tuli itselle mieleen, että hehkulamput maksavat nykyään niin paljon, kun niitä ei oikein saa enää mistään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä koskaan nähnyt hehkulamppua jolla olisi takuu. Kerro jos sinä olet! Mutta joo, jään kiinnostuneena odottamaan miten kauan nämä kestävät.

   Poista
  2. Oudoin asia mitä olen hankkinut mille olen saanut oikein 10vuoden takuun kaiken lisäksi on kukkien kastelukannu. Se on hienoa Saksalaista muotoilu ja ostin sen Prismasta reilun kymmenen vuotta sitten halvalla.

   Hehkulamppua saa Venäjältä. Ei ole EU-maa ja sallii hehkulamput. Itse ajattelin lähteä joku päivä käymään Venäjällä ja tuoda tuliaisena 100wattisia hehkulamppuja. Kilpikonnalle kun ei voi laittaa lämpölampuksi mitään energiansäästölamppua, kun siitä puuttuu se lämpö.

   Poista
  3. Saa alle 60W hehkulamppuja vielä Suomestakin, onneksi. Käytän suurimmaksi osaksi energiansäästölamppuja, mutta joihinkin valaisimiin ne eivät sovi tai valo on sairaalamainen.

   Mielestäni tuotteilla pitäisi olla takuupakko. Tavaroiden pitäisi toimia: tomaattien maistua tomaateille, kahvinkeittimen porisuttaa X-kupillista kahvia ja joulukuusen kestää ainakin viikko varsisuttamatta kaikkia neulasiaan. :)

   Poista
 5. No en ole, mutta kun tunnuit luottavan niin vakaasti myyjän vakuutteluun, että kestäviä ovat. ;) Mua vaan rupesi ensimmäisenä epäilyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasihan arvon insinööri otsikossa olevan kysymysmerkin..? Huomasihan..? ;)

   Poista
 6. Täähän nyt ihan ihme linjalle lähti sun vastailu mun kommentteihin. Mutta iloista päivää ja valaisevia lamppuja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näen tässä hyvän sauman sananlaskun "niin metsä vastaa kuin sinne huutaa" siteeraamiseen. :)

   Poista
 7. Olen kyllä vahvasti eri mieltä. Ilmeisesti olen tullut tulkituksi väärin taholtasi. Mutta näin se helposti näyttää netissä aina menevän.

  VastaaPoista
 8. Anna, kauppiaan muija19. huhtikuuta 2012 klo 12.12

  Meillä on myös kaupalla noita lamppuja myynnissä ja niitä myyvä firma lupaa lampuille todella pitkän käyttöajan. Takuuta hehkulamppuun ei varmaan ole tulossa milloinkaan :-) Toivottavasti kestävät hyvin!

  VastaaPoista
 9. http://www.tieto.fi/archive/news/2011/tieto-kehitti-mobiilisovelluksen-helpottamaan-kuluttajan-ostopaatosta

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...