16.2.2012

Lapsiperhe Kanarialla vol 2

Terveiset kahden lapsen perhematkalta! Olen pitänyt perheemme ulkomaan matkoilla kahta sääntöä: lentoaika ei saa ylittää 7 tuntia, aikaeron täytyy olla vähemmän kuin 3 tuntia ja periltä tulee saada alkoholijuomia. Näillä spekseillä ei talvella pääse kuin Kanarialle.


Loma oli taas ihmisen parasta aikaa, vaikka muutama muistutus tulikin siitä, miksi koko ajan pitää olla tarkkana.
 • Lomakohteen kuvaukseen täytyy suhtautua samalla tavalla kuin asuntoilmoituksiin. Jos paikkaa kuvaillaan matkanjärjestäjän "omaksi kyläksi" se tarkoittaa, että mesta on läpikotaisin Bamse-sertifioitu ja keskellä ei mitään. Jos paikkaa suositellaan surffaajille, voit olla varma, että aallot vievät rannalta kaikki paitsi yli 160 senttiset ammattiuimairit. Ja että pitkähihaiselle (= toppatakille) on käyttöä ja tenniksen voi unohtaa.
 • Retket voivat muodostua painajaisiksi. Voi nimittäin olla, että sukellusveneretkeksi markkinoitu ohjelmanumero pitää sisällään 2,5 tuntia bussikuljetusta, 1,5 h sukelluksen odottelua ja 40 min sukellusta. Kannattaa siis kysyä oppaalta, mikä retken tarkka ohjelma on. Viisi tuntia ilman fygyä, eväitä ja puhelimen akku finaalissa (oma syy) on vähän vaikea kombo nelivuotiaan kanssa. Varsinkin kun kuulet aikataulun vasta perillä ja tajuat, että olet kutsunut kaverit sangrialle samaan aikaan kun olet itse 30 m pinnan alla.
 • Hotellin tärkein ominaisuus on (meille) hyvä lastenallas. Tropiikin ulkopuolella sen on kuitenkin oltava lämmitetty. Pilvisenä ja tuulisena päivänä huulet saa silti sinisiksi vartissa. Hyvät puolet: jäinen kersa liikkuu hitaammin ja jäätelörahat säästyy.
 • Lentomatkaan pitää varautua kuin ydinsotaan. Käsimatkatavaroihin kannattaa kasata ruokaa ja viihdettä vuorokaudeksi non-stop, vaikka koneessa esitetään elokuvia ja tarjoillaan ruokaa. Kiität itseäsi vaivannäöstä, kun lento on myöhässä, videoruutu on rikki, kersojen safkatarjoilu alkaa kesken piirretyn ja vauva vääntää kunnon ribbet juuri sillä hetkellä kun vessaan on parinkymmenen metrin jono.
Toisaalta voihan sitä kotiinpaluutakin yliromantisoida. Oma sänky ei välttämättä lohduta enää niin paljon kun huomaat, että ulko-ovelle saa kahlata metrisessä kinoksessa ja jääkaappi käryää kuolemalle, vaikka siellä ei ole mitään. 

Ensi vuonna taas.

30 kommenttia:

 1. Inhottaa, kun teksteissäsi lapset on aina kersoja! Ymmärrän, että ihmisistä on kivaa lukea tälläistä kärkkäistä ja suorasukaista tekstiä kaikkien niitten hyvänpäivänäitiblogien vaihteluksi, mutta välillä on vähän sellainen olo, että miksi teit lapsia?

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, käytän myös sanoja kuten perse, paska ja saatana eri muodoissa. :)

  VastaaPoista
 3. Pakon edestä olen itse ryhtynyt Bamse-sertifioiduksi. Kun menee flown mukaan niin se on ihan siedettävää :)

  Hotelli voi olla ihan missä vaan, koska emme poistu sieltä. Ajoittaisen all-inclusiveen tympääntymisen voittaa ehdottomasti sen nopeus, ruoka on lautasella välittömästi. Lapset voivat itse hakea limsaa ja hiukan kasvettuaan voivat tuoda äidille samalla aikuisten limsan eli kuoharin. Lapsille riittää kavereita.

  Bamse-kerhon valttina on vielä se, että lapset oppivat siellä laulamaan Bamsea laulua ruotsiksi. Jos meinaa tulla Suomi-kuvaan särö voi aina sanoa pojille, että laulakaas se Bamse går hem laulu ja muut voivat taivastella ruotsalaisten lasten tapoja. Jos ei vielä riitä naapurimaan löylytys, niin hotelli järjestää mukavasti Ruotsi vastaan muut maat petankki, vesipallosotaa jne. Näin saat paljon mukavia norjalaisia tuttavia lomamatkallesi ja toivottavasti yhteisiä onnistumisen kokemuksia.

  VastaaPoista
 4. Ihmiset on näemmä erilaisia. Meillä lapset ovat kersoja/nappuloita/natiaisia/pentuja jne. mitä suurimmalla hellyydellä ja rakkaudella

  VastaaPoista
 5. Natiainen, kersa, mukula ja kakara - hellyydellä viljeltynä myös täällä.

  Toivottavasti lomasta jäi käteen rentous kaikesta huolimatta.

  Uima-altaan pitää tosiaan olla lämmitetty! Ja kokemuksesta sanon, että tämänkin pitää varmistaa asteina etukäteen, sillä lämmitys ei välttämättä muuten sitten tarkoita, että vesi on uimalämmintä sittenkään. Valitukseemme kuitattiin "kyllä hotellilta sanottiin että se oli lämmitetty lastenallas, eikä kukaan muu ole valittanut". No ei siellä ollut muita lapsiperheitä off season aikana - haloo!

  VastaaPoista
 6. Miksi ihmeessä sitten pitää lukea sellaista blogia mikä niin kovasti ärsyttää???

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa kivalta reissulta. Pakko kehaista, että matkustin YKSIN kahden lapsen kans Berliiniin syksyllä. Kyllä siinä hiki tuli, kun sonnan käry levisi matkustamoon samalla, kun vastaili kolmattakymmenettä kertaa kysymykseen "Milloin ollaan perillä"? Ehken lähtis Kanarialle, mutta vannomatta paras...

  VastaaPoista
 8. Pakko tunnustaa, että olen vannoutunut kaupunkilomailija. Joskus teini-iässä olimme perheen kanssa muutamalla rantalomalla ja ne kyllä riittävät maailman tappiin. Pari kertaa olen ollut yhdistetyllä ranta- ja kaupunki-/kiertelylomalla, mutta kahta päivää kauempaa en rantaelämää kestä, uima-altaita vielä vähemmän. Olimme lapsen kanssa ensimmäisen kerran kaupunkilomalla hänen ollessaan viisivuotias, ja meni aivan loistavasti. Neiti jaksaa kiertää, tutkia ja kävellä ja aivan oikeasti pitää museoista (kuten äitikin). Ennätyksemme taitaa olla kuutisen tuntia Wienin luonnonhistoriallisessa museossa yhdeksän tuntia kiertelyä putkeen samaisessa kaupungissa vain lounas- ja kahvitauolla pätkäistynä.

  Nyt lähes 7-vuotias lapsi on selkeästi tullut siihen ikään, että saa matkailusta paljon irti, hänen ollessaan pienempi kävin kerran vuodessa ulkomailla ulkomailla ilman lasta. Jonkun mielestä itsekästä, mutta yksinhuoltajalle todella ylellistä omaa aikaa, kun isovanhemmat mielellään auttoivat lapsen hoitamisessa lomani ajan. Pääsiäisenä meitä kutsuu Lontoo, ja elokuussa haaveilemme lähtevämme Bolognaan. Kovasti odotan uusia seikkailujamme maailmalla!

  VastaaPoista
 9. Miksiköhän sitä lasta sitten ensimmäisen anonyymin mielestä pitäisi kutsua? Äitin kultamuruseksi, kupeitten hedelmä, pikkuinen vai jopa hellantelttu (yök)? Vaikka mulla ei ole itselläni lapsia, kummilapset on surutta penskoja, skidejä tai jopa termiittejä, riippuen päivästä, eikä kukaan ole koskaan valittanut!

  VastaaPoista
 10. :-D hyvä postaus!

  tosin se meidän toinen lapsiperheen ulkomaanmatka tehtiin amerikkoihin ja tuo pitkä lento oli nimenomaan se helpompi ne tunnin mittaiset lennot oli vaikeita ja kiukkuisia. Pitemmällä lennolla oli isompi kone (jumbo) ja lapset saivat leikkiä yhdessä lattialla ja oli vaikka ja mitä tekemistä. Meistäkään ei miehen kanssa ole kyllä rantalomailijoiksi. Road trip puolitoistavuotiaan kanssa sen sijaan oli varsin mainio! Seuraavaksi Pariisi ja sitten junamatka Venäjälle Pietariin ja Moskovaan. :) Ja lapsen (lasten?) kanssa tietysti.

  VastaaPoista
 11. Saat lisätä Egyptin tuohon listaan, alkoholia saa nimittäin ihan helposti tiskin alta - jopa sellaisessa keskellä-ei-mitään sijaitsevassa kohteessa kuin Marsa Alam, saati sitten isommissa paikoissa. All-inclusive tai ei, parin muksun kanssa on hyvä varautua parvekeiltoihinkin. :)
  -Iti

  VastaaPoista
 12. Tuossa edellinenkin mainitsi Egyptin, samaa olin ekat rivit luettuani sanomassa minäkin. Lisäksi Egyptissä on takuuvarma aurinko. Itsehän olen asunut siellä. Olimme juuri koko tammikuun Luxorissa. Kyllä alkoholia saa ihan joka paikasta, toki muutamia paikkoja lukuunottamatta mutta eihän Suomestakaan ihan joka kahvilasta/ravintolasta (pienemmistä) taida saada. Tietenkin valikoima on paikoitellen suppea (viinaksia ajatellen), etenkin Luxorin kaltaisessa paikassa mutta Sharm ja Hurghada ovatkin eri juttu ja ne ovatkin enemmän ns. massaturismin suosiossa.

  Jälkikasvulla oli ainakin superhauskaa, paikalliset rakastavat lapsia ja tykkäävät palluttaa. Sai äiteenkin monesti hengähdystauon kun poika hyppyytti porukkaa ympäriinsä :) Ja paljon on nähtävää ja tekemistä ainakin meidän koltiaisen mieleen.

  Mutta joo, Luxor ei taida olla ihannekohde muuten vaan tällä hetkellä. Sinne joutuu koukkaamaan mutkan kautta. Koska olin kuukauden, lensin Kairon kautta, buukattu asunto ja sitten retkeiltiin vähän niinkuin off the beaten track...oi, ihana loma olikin. Kuukauden päästä lennähdämme poitsulin kanssa Napoliin. Näin tänä päivänä, enpä itse vaan 70-luvulla päässyt näin matkailemaan!

  VastaaPoista
 13. Jatkanpa vielä, minäkään en pidä rantalomista - tykkään historiasta ja paikkojen koluamisesta ja esim. all inclusivet eivät olisi minua varten. On tullut järjesteltyä omat lomat pala kerrallaan. Poika on näihin pienestä asti totttunut, mutta varmasti hän viihtyisi rannallakin. Hän on myös ihan tosi tosi pienestä asti ollut hämmästyttävä tapaus, jaksanut minun mielestäni kävellä ihan mielettömän pitkään. Äitiinsä tullut? Luxorissa kävellään paljon ja kerran talsittiin 2 tunnin pätkä erääseen ravintolaan mutta eipä poika halunnut taksiin hypätä vaikka yritin tiedustella että joko jalkoja väsyttää. Käveltiin osan matkaa takaisinkin. Mutta hyvä näin, olen iloinen että tykkää liikkumisesta. Hän on siis 3,5-vuotias.

  VastaaPoista
 14. Monen muunkin tavoin, me olemme reissanneet teidän isomman skidin ikäisen poitsun kanssa kaupunkilomilla, jos Tukholman ja Tallinnan lyhytlomia ei lasketa, niin viisi reissua takana.

  Nyt kuitenkin tuntuu, että sattuneista muista syistä oma henkinen tila vaatisi pelkkää pakettimatkaa. Olen ollut teinivuosina parilla bileaurinkomatkalla, joten hiukan tää epäilyttää. Mutta kun sulla nyt on tiedossa tuuliset, eristyksissä olevat jne. kohteet siellä Kanarialla, niin mitä Gran Canarian kohdetta suosittelet vajaa 5-vuotiaalle ja vanhemmille? Saisi olla se lämmitetty lastenallas ja paikallisbusseilla olisi syytä päästä muuallekin saarella.

  Kiitos etukäteen,
  t. mutsi, joka kuvittelee saavansa edullisesti laadukkaan reissun jonnekin kuukauden päähän (joo, eipä ole tullut näitä aurinkolomia tilailtua...)

  VastaaPoista
 15. En tiedä lapsiperheiden matkoista, kun oma kakara (siis todellakin KAKARA) on jo 25-vuotias mut mua ärsyttää, että jotakuta äräsyttää, että joku kutsuu lapsiaan kersoiksi!

  VastaaPoista
 16. Mulle saisi kertakaikkiaan maksaa, että lähtisin Kanarialle pakettimatkalle. Voi olla, että masokistiset taipumukseni ovat syynä siihen, että unelmoin reppulomasta pitkin Eurooppaa miehen ja ipanan kanssa.

  VastaaPoista
 17. oivoi nytkun pääsis johonkin lämpimään ja hiekkaisaan paikkaan :)

  http://thelittlenotebook2.blogspot.com/

  VastaaPoista
 18. Eikä, ihan mahtava blogi! Kiitos tästä, pelastit päivän! Liityin heti lukijaks. :)

  VastaaPoista
 19. Terveisiä vaan Kanarialta. Satu vihjaisi, että sitä on nyt liikkeellä. :)

  Hitto, että mua aina vähän naurattaa tää "mua ei sais pakettimatkalle maksamallakaan" -jaadijaa. Niin mäkin kuvittelin. Kaks kersaa myöhemmin olen huomannut, että jos huvittaa lomailla, niin paketti on ihan jees. Elämysmatkailua voi harrastaa sitten joskus myöhemmin.

  Kyl vaan Kanaria oli ihan ok, vaikka ehkä me taas mennään ens vuonna Dubaihin. Sieltä saa kuin saakin myös alkoholia, jos pysyy Dubain emiraatissa. ;) Siellä ei nimittäin oo yhtään sisäänheittäjää, jotka jo yksittäisinä annoksina laskee mun lomamoodia niin, että eka kertaa elämässäni aloin puolivakavissani harkita all inclusivea varteenotettavana vaihtoehtona. Meillä ei muutenkaan oikein ollu kovin suurta kulinaristista tuuria siellä Teneriffalla, siinä mielessä Dubai voittaa mun rankingissa myös. Molempi parempi, pääasia, että pääsee edes hetkeksi tätä talvihelvettiä pakoon!

  VastaaPoista
 20. Kyllä monet matkustaa kahden lapsenkin kanssa ei-pakettimatkoilla (ja jos molemmat vanhemmat mukana niin helpottaa), mutta ainahan se riippuu...milloin mistäkin. Mulla on ylivilkas tapaus, ei pysyisi hetkeäkään paikallaan mutta hyvin on mennyt. Ja ehkä osa on siinä, että kun päättää/haluaa pärjätä niin ihan ok se menee :)

  Itse ajattelen tuon matkailun kanssa taas niin, että menen nyt kun on pää tallella jne. Huomisesta kukaan ei tiedä ja matkailu on sitä mitä haluan tehdä, joten muksu otetaan mukaan - ja haluankin jakaa nuo elämykset hänen kanssaan. Erikoisempi haaveeni on safari ihan "ruohonjuuritasolla" eli sinne en muksua ota mukaan, ja monessa lukee ettei saakaan (luonnollisesti).

  Jokainen tyylillään.

  VastaaPoista
 21. Tosiaan, ihmiset ovat erilaisia. Itse sain tarpeekseni jo ensimmäistä kertaa raskaana ollessani ihmisistä, jotka kuvittelivat tietävänsä miten elämäni tulee synnytyksestä lähtien menemään. Sain lapsen ja toisenkin, ja teen yhä omat valintani. Esimerkiksi en ole koskaan tykännyt pakettimatkoista, joten en harrasta niitä perheenkään kanssa. Matkustelemme yhä itsenäisesti ja kivaa on ollut. Ei mulla silti ole mitään sitä vastaan jos joku toinen tykkää pakettimatkoista. :-)

  VastaaPoista
 22. Rva Kepponen, juuri näin. Meillä ei kukaan oikein syö mitään niin all-inclusiveen ei olla panostettu vaan käydään tapaksilla kun hiukoo, mutta toi kuoharitarjoilu olis kyllä aika jees. ;)

  Anonyymi, kyllä ovat. :)

  Anonyymi, kiva.. Voin lohduttaa et vaikka se allas oli lämmitetty se oli sairaan kylmä, koska Bahia Felizissä tuuli niin että peruukki meinasi irrota.

  Anonyymi, niin-pä.

  Ehtoisa Emäntä, yksin kahden lapsen kanssa? Mitali, ole hyvä. :) Mä olisin kuollut kamavuoren alle.

  Solo Maman, teillähän on sit hyvä tuuri että tykkäätte samoista asioista matkoilla! Olis kamalaa jos kersa vinkuis museoon kun mamma availisi aurinkotuolia. ;)

  Elli, no apinoiksihan mä noita yleensä kutsun. ;) kersa on ihan neutraali.

  poikkeama, lomalentojen koneet ovat vielä jotenkin ekstra-ahtaat, ärrh.

  Iti & Johki, mulla on kovat ennakkoluulot Egyptiä kohtaan lähinnä kuulopuheiden perusteella. Sottaista ja yllättäviä keittorajoituksia, eivätkö nämä kansannousutkaan kauheasti kiehdo. Ehkä lähden joskus kaksin sukeltamaan.

  Anonyymi, tämä Bahia Feliz olisi ollut ihan ok tuppukylä jos ei tätä tuulisuutta lasketa - enkä tosiaan tiedä tuuleeko siellä aina niin pirusti. Kohde sijoittuu Puerto de Moganin (ihana pikkukylä, jossa matala suojainen ranta, mutta aika syrjäinen sijainti) ja Las Palmasin väliin joten lyhyt matka muihin turrekohteisiin. Las Palmasiin teimme muuten päiväreissun, ja se oli kyllä miellyttävä yllätys - mahtavia ruokapaikkoja ja Trianassa jopa hieno puisto lapsille. Tenskulla olimme viime vuonna lähellä Americasia, ihan ok sekin. Ongelma turrepaikoissa on se, että me rakastetaan hyvää ruoka, ja jos haluaa löytää ravintoloita joista saa muutakin kuin pizzaa ja ransuja, joutuu todella näkemään vaivaa.

  meritähti, voiko kakarat olla joksus 25? ;)

  Henkka, heh, mä en taas ole edes nuorempana ollut reppureissaajatyyppi joten pakettilomailu on ihan jees. Varsinkin kun aikuisten lomat on sitten erikseen.

  Laura, ÄLÄ. Olen kurkkuani myöten lunta. Kirjaimellisesti!

  *J*, no kiva jos tykkäät! On aina hienoa pelastaa päivä!

  HUPS, makunsa kullakin! Mulle käy mikä vaan missä on lämmintä, aurinkoista ja hyvää punkkua. ;)

  Johki, joo, ehkä koululaisen kanssa matkustelu on jo eri asia kuin nolla- ja nelivuotiaan. :) Saatan hyvinkin lisätä haastekerrointa kun näistä vaippa/tuttipullo/sose-kahleista on päästy.

  Anonyymi, no näinpä! Jaan näitä kokemuksiani juuri siksi että jossain joku saattaa pitää niitä hyödyllisinä. :)

  VastaaPoista
 23. Hitto, mulle tuli just mieleen, et eihän me itseasiassa edes oltu millään pakettimatkalla! Varattiin itse erikseen lennot ja hotelli. MAtkakohde eli Kanaria hämäs. :D Mulle kyse on henkisestä pakettimatkailusta, siis että pääsee suoralla lennolla jonnekin missä on helppo olla. En jaksais lähteä näin pienten kans seikkailemaan kovin alkeellisiin olosuhteisiin, kun niitä saa muutenkin vahtia koko ajan.
  Mä en muuten edes tiennyt, että safareille on ikärajoja. Me on suunniteltu sellasta sitten, kun ipanat on isompia, siis tyyliin 10 vuoden päästä. No, every day is a new learning exprience. :)

  VastaaPoista
 24. Hups, en tiedä onko kaikilla matkanjärjestäjillä ikärajoja (jossain näin), mutta voisin kuvitella sen olevan hyvin mahdollista. Ei tarvitse kuin kuvitella esim. minun vajaa 4-vuotiaani kirkumassa safariautossa ja seuraavaksi kaikki ihmetteleekin, että mihis ne elukat hävis! Ja itse suunnittelen reissua, jossa majoitutaan teltoissa keskellä luontoa sekä tehdään kävelysafareja kameran kanssa (valokuvauspainotteinen), ei siinä ehdi uhmaikäistä katsoa ;D Ja tästä reissusta lapsikin saa enemmän irti kun on hieman enemmän ikää, mennään sitten porukalla uudestaan jos tää mamma on vielä hengissä.

  VastaaPoista
 25. Johki, joo ihan järkeenkäyvältähän se kuulostaa, en vaan oo koskaan tullut ajatelleeksi. Toivottavasti tulee hyvä reissu, mä haaveilen siitä kans!

  VastaaPoista
 26. Pysyivätkö teillä kersat terveinä siellä tuulessa? Meillä yleensä ei.Ja siinä ne auringossa hankitut voimavarat hupenevat, myös vanhempien.Pitäiskö ens vuonna kokeilla hankia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei pysyneet ei, RS-virus on kylässä edelleen (ja kuulemma ihan epidemia). Mutta syytän ennemminkin lentokonetta joka oli pärskivien kakaroiden valtakunta. Yyh.

   Poista
 27. Mun piti tulla vielä Katja sulle mainitsemaan (sain ahaa-elämyksen tänään aamulla vessassa!), että olisi Egyptissäkin epäilemättä teille yksi kohde, tsekkaa seuraavaa vuotta varten ihan mielenkiinnosta. Vierailin kerran El Gounassa (Hurghadasta n. 25 km) ja se oli sikäli "epäilyttävä" paikka, että se oli t-o-d-e-l-l-a puhdas ja suorastaan kliininen paikka egyptiläisittäin. Sehän on suljettu lomakylä, johon paikalliset ns. ulkopuoliset ei pääse pääsääntöisesti ja kaikilta tulijoilta tarkastetaan henkilökortit. Voisin kuvitella monenkin tykkäävän paikasta (ei kuvien perusteella eroa normaalista etelän kohteesta - maa kuin maa - mitenkään), mutta itselleni paikka oli täysin vieraan tuntuinen. En viihtynyt! JA tiedän toki miksi, tykkään "rantautua" lomillani paikallisen elämän pariin, El Gouna on kaikkea muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun en mäkään siitä turremeiningistä piittaa. Tykkään sairaasti hyvästä ruoasta ja kaikki all-inclusivet on ulkona kysymyksestä + haluan tehdä jotain luontoretkiä esikosien kanssa. En vaan usko et Egypti on mun mesta, ainakaan vielä.

   Poista
 28. http://lahiosirkus.blogspot.com/2012/03/lomalla-laatuaikaa-perheen-kanssa.html

  Tuossa minun käsitykseni lapsista ja lomasta=)
  Ihailen sitä, että on olemassa ihmisiä, jotka lähtevät tuonikäisen kanssa reissuun-ulkomaille. Itse en pääsisi lentokenttää pidemmälle kun jo savu nousisi korvista.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...