3.2.2012

Hiiliharjaton pesukone LCD-näytöllä

Luen pesukonemainoksia. Aihe on ajankohtainen, sillä uusi kodinhoitohuone valmistuu parin viikon sisään. Haussa on energiatehokas edestä täytettävä kone, joka kestää saman 20 vuotta kuin nykyinen Upokin. Mutta kun intuitiivisesti ja humanistin näkökulmasta mainoksista ei tajua hevon helvettiä.

Nämä energialuokat. Tiedän kyllä, että A+++ on parempi kuin A++. Mutta mitä eroa on kahden plussan ja kolmen plussan koneella? Käytännössä?

Ja se moottori sitten. Hiiliharjaton iQdrive, Inverter suoraveto-moottori vai XXL-kokoinen vaatteita suojaava ProTex rumpu? Kuvittelin, että hiiliharja on vain nokikolarilla ja että vaatteet olisivat kutakuinkin turvassa missä tahansa rummussa. Entäpä rummussa oleva sisävalo? Kattovalo on kyllä kätevämpi, muutenhan noita olisi leivänpaahtimessakin. "Itsepuhdistava jetspray-pesuainelokero"? Ihme kyllä, lokero on Upossa ollut ihan puhdas ja tyhjä ilman jetsprayta. Varsinkin kun käytän pesupalloa. "Automaattinen vaahdontunnistus". WTF?!

Ohjelmat ovatkin oma lukunsa. Sileyttävä ja raikastava höyryohjelma. OptiSense ohjelma. Hyvä lyhytohjelma. Luulin, että niitä on vain Kiira Korvella. Eikö "käsinpesuohjelma" ole suoranainen oxymoron? Superpikapainikkeen vielä tajuan - tosin ehkä pelkää pikapainike olisi riittänyt - mutta mihin tarvitaan extrahuuhteluita? Huvin vuoksi?

Miksi linkousnopeus mainitaan? 1600 kierrosta minuutissa. Mitä vitun väliä sillä on? Pääasiahan on, että pyykki ei valu vettä koneesta otettaessa. En aio keulia hiekkalaatikolla kierrosluvulla. Ehkä pitäisi.

Vesivahinkosuoja vielä menee kaaliin, mutta että moninkertainen vesivahinkosuojaus? Onko vesivahingon uhka kyseisessä mallissa noin akuutti? Pelottavaa.

Se, mikä oikeasti kiinnostaisi, on takuu. Jos mylly on mäsänä vuoden päästä, niin kuka korvaa? Joutuuko varaosia odottamaan kaksi viikkoa? Onko lähin korjaamo Karjaalla ja lisätäänkö laskuun ajokilometrit? Niin, ja ottaako korjaaja kengät pois, kun tulee sisälle.

Kuva: Flickr / Dan Taylor

56 kommenttia:

  1. Mitä kovemmat kierrosluvut, sitä nopeammin pyykki kuivuu, eli sikäli sillä on merkitystä. Jossain oli viime vuonna (?) lukuja, miten paljon energiaa pyykin kuivattaminen kuluttaa, vaikka ei kuivausrumpua olisikaan. Meidän kone linkoaa pienillä luvuilla, ja liputussessio kestää ikuisuuden. Mutta masiinan valinta oli itkettävän yksinkertaista: pesukoneliitäntä on asennettu ovenpieleen, ja kun etsin uutta konetta hajonneen tilalle, oli kukkarolle sopivia, siihen läpeen mahtuvia konemalleja tasan yksi. Ja se oli samalla ainoa kylppärin ovesta sisään mahtuva malli, ja ainoa malli, jonka kanssa kylppäriin mahtui oleskelemaan joku muukin kuin kissa.

    VastaaPoista
  2. Hahahaa, mulla on ollut pitkään mielessä päivittää meidän tuulella käyvää pesukonetta, joka on pilannut sohvapäälliset ja nypyttää pyykin. Vielä en ole mainosviidakkoon asti ehtinyt kun rupesi jo vanha tuntumaan ihan hyvältä...

    VastaaPoista
  3. Jeps, tutulta kuulostaa. Tän jästipäisen insinöörin valinta on ostaa mahdollisimman yksinkertainen kone (mieluiten ilman tietotekniikkaa ja älyä) joka painaa mahdollisimman paljon (tarkoittaa että sisällä on rautaa eikä muovia). Tuo "älykkään" koneen välttely johtuu siitä että musta pesukoneen käyttöikä on 10-20 vuotta (ja tietokoneen käyttöikä hyvässä tapauksessa 5 vuotta...et eivät ihan natsaa), muovi taas väsyy siinä missä metalli jaksaa....

    Itselle pesukoneessa on tärkeää että on pikaohjelma (saa pyykit pestyä nopeasti, alle tuntiin, jos haluaa), lisähuuhtelumahdollisuus (kun nykykoneet käyttää niin vähän vettä että lisähuuhtelu on musta must) ja sit ihan vaan normiohjelmat 30 (villalle), 40, 60, ja 90. Linkousnopeus ei tietty kerro tarkkaan miten kuivaa pyykki oikeasti on, mutta 1400 toimii hyvin kuivausrummun kanssa (empiirinen havainto), plussaa on ajastin (käytössä ehkä kerran kuussa, sillä kun saa pyykit peseytymään niin että kun herää voi ripustaa/laittaa kuivausrumpuun, kätevää jos pyykkihuolto on ollut liian pitkään tauolla).

    Itselle pesukoneasiat oli ajankohtaisia kun piti päivittää pesutornia kun kuivausrumpu (90-luvun lopulta kotoisin oleva hyvä ruotsalaisvalmisteinen Cylinda) hajosi, samaa ikäluokkkaa oleva pesukone toimii edelleen moitteetta. Pesukoneiden speksejä tovin selattuani päädyin siihen että vanhaa konetta parempaa ei markkinoilta just nyt löydy, joten hankittiin sitten vain kuivausrumpu (ja toisin kun monesti uskotellaan, tämä on täysin mahdollista, pesukoneen ja kuivausrummun ei tartte olla samaa merkkiä pesutornissa).

    Kuivausrummun hankintakin oli aikamoinen taistelu. Selvitin merkin ja mallin jonka haluan (Mielen perusmalli, kuuluu mielessäni sikahintaiseen mutta kestävään kategoriaan, made in Germany). Kaupassa myyjä halusi myydä mulle superedullisesti kalliimman mallin (sisälsi jotain turhia lisäominaisuuksia joita en tarvitse, hintaa ois jäänyt satanen enempi kuin halvemmalla mallilla) ja jouduin "taistelemaan" että sain myyjän myymään mulle haluamani mallin. Jälkikäteen karvalakkimallin hankinta ei yhtään harmita, takana pari kk käyttöä ja olen tarvinnut tasan yhtä ohjelmaa ja kone toimii juuri niinkuin haluan. Toivon vaan että kestäisi yhtä kauan kuin edeltäjänsä (ja vielä enemmän toivon että pesukone jaksaa vielä toimia useita vuosia, periaatteessa noi vanhat Cylindat on tehty kestämään 20 vuotta, joten toivoa on...).

    VastaaPoista
  4. Miele taitaa yleensä voittaa kaikki vertailut niin virallisemmilla tahoilla kuin nettifoorumeillakin. Koneen sisällä on betonia - pesukone painaa pari kertaa enemmän kuin "tavallinen" kone. Siksi se kai kestääkin, vähintään sen 20 vuotta. Jopa lingottaessa kovilla kierroksilla (monissa koneissa tuo järjetön 1600 kierrosta kuluttaa moottoria ja sisuksia liikaa). Takuut on Mielessä myös hyviä.

    Myyntipuhe perustuu myös vahvaan kokemukseen.

    Ja niin, maksaahan se ehdottomasti eniten.

    VastaaPoista
  5. Mä käytän lisähuuhtelua joskus kestovaippoja pestessä. Niin ja tokihan niillä kierrosluvuilla on merkitystä: mitä enemmän kierroksia, sitä kuivempaa pyykkiä. Meillä oli vanhassa koneessa 800 kierrosta, nykyisessä 1400 ja voin kyllä kertoa, että nykyiseen verrattuna vanhat sai käsin rutistaa vielä kuivaksi. Ja kuivuria kun toisten pyykkien kanssa käytetään (me julmurit), niin on siinäkin eronsa: vanhalla koneella kuivuri saattoi pyörittää pyykkejä kuivaksi kolme tuntia, kun siihen nyt menee puoli tuntia. Talk about energiansäästö ;)

    VastaaPoista
  6. Sympatiani sulle!

    Meidän pesukoneen valinta muuttui helpoksi kun remonttimiehet pienensivät vessaa epähuomiossa siten, että koneen valinnasta tuli senttipeliä - ja luukun saranat piti olla oikealla puolella. Ne on siellä vain Mielellä.

    Kallis oli, mutta on ollut hyväkin. Tosin vielä 19 vuotta saisi kestää...

    Linkouksen merkityksen muuten huomasi kun päivitti 800:sta 1400:aan. Pyykit kuivuvat ennen kuin mätänevät.

    VastaaPoista
  7. luin että ''hiilariton' pesukone ja vähän hämmensi. alkaa tää karppaaminen syövyttää sekä silmiä että aivoja.

    VastaaPoista
  8. Mun vanhemmilla on edelleen käytössä 26 vuotta vanha Miele. Hyvin toimii ja pesee puhtaaksi. Niinpä meidänkin kylpyhuoneeseen kannettiin viime viikolla Miele, W 6544.

    VastaaPoista
  9. Hyvää pohdintaa! :D

    Mä niin odotan sitä päivää, kun tuosta opiskelijayksiöön reilu 10 vuotta sitten hommatusta koneesta aika jättää! Kahden lapsen perheessä alkaa pyykinpesutarpeet olla hiukka eri luokkaa, kuin sinkkulikalla. Mutta luonto ei oo vielä antanut periksi päivittää konetta, kun se kerran toimii... ja toimii... ja... :)

    VastaaPoista
  10. Ihan sama minkä pesukoneen ostat, niin lyön vaikka vetoa että se ei tule 20 vuotta kestämään. Eli kannattaa ihan heti alkuunsa luopua tuosta toiveesta. Pesukoneen tekninen käyttöikä on kuulemma nykyään viisi vuotta. Meillä vehje täyttää keväällä tuon viisi vuotta ja pari kuukautta sitten linkous alkoi kuulostaa "oudolta". Kai se pian leviää käsiin. Ja korjaus harvemmin kannattaa... Kun ei niitä koneita enää tehdä yhtä laadukkaista materiaaleista kuin joskus muinoin. Erityisesti rumpu on nykyisin kovin ohutta metallia verrattuna historiaan.

    Noi kierrosluvut on munkin mielestä erinomaisen tärkeät. Ei mua ainakaan kiinnosta kuivattaa pyykkiä kahta päivää, joten koneen sietää pyörittää pyykki riittävän kuivaksi jo valmiiksi.

    Se mikä itseäni ärsyttää nykyisissä pesukoneissa on niiden koko: saakohan alle 7 kg:n pyykkimäärää pyörittäviä koneita enää lainkaan? Kun meillä erotellaan pyykkiä värin mukaan ja jos odottelen isolle koneelle täyden koneellisen punasävyistä pyykkiä, niin sitä saakin sitten odottaa...

    Muuten olen hyvin samaa mieltä kaikista "ihme ominaisuuksista". Less is more.

    VastaaPoista
  11. Hei, se vielä tuli mieleen, että kannattaa katsoa onko pesukoneessa kaikki jalat säädettäviä. Meillä on vain etujalat ja niiden takajalkojen alle onkin sitten saanut keksiä jokaisen muuton jälkeen aina kaikkia patenttiratkaisuja, jotta viettävillä kylpyhuoneiden lattioilla saadaan kone suoraan. Se kun on sen koneenkin käyttöiän kannalta varsin olennaista, että vehje on suorassa.

    Meillä on seuravassa pesukoneessa toi jalkojen säädettävyys yksi tärkeimmistä kriteereistä. Mielellään säätö laitteen etuosasta vielä, niin helpottaa asennusta huomattavasti. :)

    VastaaPoista
  12. Me ostettiin uusi kone nelisen viikkoa sitten. Varmaan speksit oli aika erilaiset kun teillä (kun meitä on vaan kaksi), mutta on kyllä kokemus tuoreessa muistissa. Pienessä asunnossa on luonnollisesti vähän kuivatustilaa, joten noi kierrosluvut tuntui merkityksellisiltä, ja entistä kuivempi pyykki on aika kiva. Sille siis laittaisin jotain arvoa.

    Mutta siis ne hiiliharjat nyt jäi huomiotta, ja pesuohjelmista totesin, että en mä kuitenkaan alkais mitään erikoisohjelmia käyttää (No, nyt siinä uudessa koneessa on esim. farkkuohjelma, jes). Katoin siis lähinnä että energian- ja vedenkulutus on suht fiksuja muihin verrattuna (eli ei valtavia eroja, ei mitään ö-luokkaa) ja että löytyy joku aika lyhyt peruspesuohjelma. Ei mua yhtään hetkauta että vaikka saisin asteen tarkkuudella määrittää veden lämmön ja erillisen ohjelman joka vaatelajille. Mä järkeilen niin, että suurimmat säästöt ja hyödyt syntyy siinä, kun ei pese turhaan eikä lotraa turhilla pesu- tai huuhteluaineilla.

    Kestävyys olis toki kiva, mutta kun mun budjetti ei toistaiseksi veny mihinkään huippukoneisiin, niin en kyllä millään ilveellä tajunnu niistä peruskoneista (400-600e), mikä niistä muka parhaiten kestais. No, ehkä mäkin ajattelisin, että mitä mekaanisempi, sen parempi, varmaan joku helkkarin kosketusnäyttö olis just vuoden päästä rikki.

    VastaaPoista
  13. Mä olen kyllä kans aina ihmetellyt noita ohjelmien määriä, kun ei niitä kuitenkaan tule käytettyä kuin vain paria hassua (aika harvassa perheessä kuitenkaan tulee niin paljon pyykkiä, että voisi pestä täysiä koneellisia erikseen tekokuitua, vauvanvaatteita, puuvilla, liinavaatteita yms. mitä ohjelmia tuosta meidän rakkineesta nyt löytyykään). Sama noiden kierroksien kanssa, jos mä haluan vettävaluvia kuteita, mä pesen ne käsin. Muutoin ois ihan oletettavaa, että ne pyykit tulis suht valumattomina ulos.

    Varmasti kaikkein mysitsin temppu minkä meidän kone tekee, on että se päräyttää ilmoille sellasen heleän pimpelipom-kipaleen aina kun se on valmis.

    Joku muuten puhu noista painoista, meirän kone ainakin (valmistajan mukaan kuulemma) arvioi pyykin painon ja pesee sen mukaan, joten ei onneks tarvitse kerätä kerralla 10kiloa paskavaatteita :D

    VastaaPoista
  14. Käänny työtehoseuran puoleen, tai vaihtoehtoisesti tekniikan maailman. Ne on testanneet kaikki sun puolesta. Tai jos et jaksa, osta Miele, koska se on siellä ykkösenä kuitenkin.

    VastaaPoista
  15. Ah, mua kyrsii, kun yksinkertaisista asioista tehdään monimutkaisia. Kun olisi luotettava autonkorjaaja, puhelinoperaattori joka vastaa asiakaskyselyihin ja kodin elektroniikkakauppa, jossa puhutaan yksinkertaista Suomea. Ois niin helpmompaa.

    Ja mä muuten kerran pesin sellaisella käsipesuohjelmalla villahousut, ja niistä tuli se kuuluisa munanlämmitin. Soitin tekstiilivalmistajan tuoteneuvontaan, ja siellä ystävällisesti neuvottiin, että vain käsipesu käy. Eli siis: mikä vittu on käsipesuohjelman funktio?

    VastaaPoista
  16. Meillä villapesu (tai käsinpesuohjelma mikä lie) 30 asteessa on tasan satavarmasti hellävaraisempi pesijä kuin minä ja käytän sitä kaiken käsinpesua vaativan pesuun (tai no, kyllä mä jotain käsinpesua vaativia missä se ohje tuntuu naurettavalta, kuten joku 100% puuvillaa oleva vaate pesen ihan normiohjelmallakin). Ärsyttävää tossa ohjelmassa on vaan että meidän kone antaa max. 800 kierroksen linkouksen, niin joudun vetämään erillisen linkousohjelman vielä perään (en jaksa kuivatella niitä vettä tippuvia villavaatteita päiväkaupalla). Omalla kohdallani siis tää käsinpesuohjelma on kyllä ihan kiva olla olemassa (ja ne vaatteet jotka mahdollisesti ei siitäkään selviä hengissä ei meidän taloudessa selviäisi muutenkaan). Omien empiiristen havaintojen perusteella herkille villavaatteille tärkeämpää on että lämpötila on alhainen (40 astetta voi olla jo liikaa) kuin se että suorittaako "käsinpesun" ihminen vai kone.

    VastaaPoista
  17. Helsingin energian sivuilta löytyy tosi kattava vertailu eri merkeistä ja malleista, joten vertailua kannattaa tehdä siellä. Kodinkoneliikehän myy aina sitä, josta saavat parhaat katteet. Käsitykseni mukaan about kaikki koneet tunnistaa pyykkimäärän, joten tyhjempänä pesu ei ole ongelma. Mun mielestä yksi oleellinen juttu on pikaohjelmat - kun on kiire ja vain vähän likaista pyykkiä, sillä on oikeasti väliä kestääkö se ohjelma 1h20, 50 vai 20 minuuttia. Kodinkoneliikkeestä valistivat 10-v palvellutta astianpesukonetta korjattaessa, että näissä nykymalleissa yli 5 käytöllä ollaan plussan puolella. Mikä on aivan järjetöntä, mutta pätee ilmeisesti kaikkiin merkkeihin, myös Mieleen. Huolto ei ole yhtä hyvä bisnes, kun uusien osto.

    Ja yhden vesivahingon kokeneena kaikki lisäturvat on plussaa, paremmissa malleissa on kai joku elektroninen stoppi, jonka pitäisi estää vesivahinko, vaikka hana olisi auki.

    VastaaPoista
  18. Hei se pimpelipom-musiikki, kaverilla on se koneessaan, on kyllä hupaisin ääliömäisyys kodinkoneessa! Siis ainakin sillä mun kaverilla se on sellanen aikasta pitkä kipale vielä, että ehtii kivasti kuunnella sitä kun pyykkikone laulelee. Joo-oh, kaikenlaista. Kaverini tietysti yritti lesoilla sillä: "No kun se meijän kone on muuten niin hiljanen, ettei edes huomaa kun se on lopettanut..." No, henk. koht. voin todeta että mulle ihan hyvä jos kone edes vähän mölisee. Sen verran usein unohtuu vesijohto kiinni tms, niin huomaapahan sitten jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
  19. Meillä meni pesukone uusiksi, kun eräänä iltana tulin kotiin ja yllätin miehen työkalupakin kanssa pesukoneen kimpusta. Se oli yrittänyt korjata jotain pikkuvikaa ja lopputulos oli korjauskelvoton kone.

    No, pesukoneenkorjaaja (siis ihan oikea, ei mieheni) antoi neuvoksi ostaa sellaisen koneen, jossa on mahdollisimman vähän elektronisia härpäkkeitä, kuulemma karvalakkimalli olisi paras. Mitä enemmän koneessa on hienoa elektroniikkaa, sitä todennäköisemmin sitä ei voi korjata. Samaan hengenvetoon kertoi myös, että pesukoneen käyttöikä on nykyään n. 5 vuotta.

    Meillä siis rumpu pyörii hihnan kanssa ja malli on muuteskin aina yksinkertainen (lue ohjelmat säädetään nupista). Linkouksessa kierroksia 1000 ja se riittää kyllä ihan hyvin. Ei se rutikuivaa ole, mutta ei riittävän kuivaa. Pyykki kuivaa alle vuorokaudessa, talvisin, kun on kuiva huoneilma niin parissa tunnissa.

    VastaaPoista
  20. Ainakin meidän uudehko pesumasiina punnitsee rummussa olevan pyykin ja mitoittaa pesunsa sen mukaan. Jos 8 kg koneeseen pistää 3 kg pyykkiä, menee vettä/sähköä/aikaa vähemmän. Eli jos haluaa käyttää jotain erikoisempaa ohjelmaa, ei tarvitse odottaa koko vuotta saadakseen kone täyteen.

    VastaaPoista
  21. Hankkikaa Miele tai AEG ja voitte jättää pähkäilyt vähemmälle.

    VastaaPoista
  22. Mahtavaa, kiitoksia ahkerasta kommentoinnista! :D

    Kuten epäilinkin, sillä linkouskierrosluvulla ei ole mitään väliä meidän perheessämme. Pyykki kun saa kuivua ihan rauhassa useamman päivän. :D

    Ja joo, mä tiedän tuskallisenn hyvin tuon nykypesukoneen käyttöiän, mutta aionpa kiusata asialla myyjää kuitenkin. Ilmeisesti tuo suoravetomoottori olisi paras kun sille annetaan jopa 10 vuoden takuu.

    VastaaPoista
  23. Juurikin eilen isäni (ei insinööri) kertoi, että uusimmassa Tekniikan Maailmassa (oli perheemme raamattu) oli pesukonevertailu. Siemens kuulemma voitti...

    VastaaPoista
  24. Haa, täytyy ostaa kyseinen lehti! Netissä oli vain tiivistelmä. Olen kyllä valmis maksamaan enemmänkin hyvästä koneesta.

    VastaaPoista
  25. Kannattaa lukea se uusin TM. Aika mielenkiintoisesti suurin osa koneista ei esim. todellakaan pese oikeasti pyykkiä 60 asteessa (kun valittuna on 60 asteen ohjelma siis), vaan yksikin kone pyöritti ihan hetkisen aikaa jossain melkein 50:ssä ja lopun aikaa sitten vain 40:ssä.

    Panostaisin myös pesuohjelman kestoon, mulla menisi hermot jos perusohjelma kestäisi kolme tuntia. Taitaa kyllä olla niin, että kun koneet kehittyy niin ohjelmat vaan pitenee. 60 asteen ohjelma meidän vanhalla Boschilla (joka on samoja koneita kuin Siemensit) kestää alle 1,5 tuntia ja ihan puhdasta on tullut.

    VastaaPoista
  26. Meillä oli vanhassa kodissa Upon joku tosi kallis kone (vuosimallia 2006), osui maanantaikappele. Siitä korjattiin takuuaikana oikeastaan kaikki muu paitsi kuoret. Eli upoa en suosittele...

    Allergiaperheessä, siis meillä on iho-ongelmaisia x 3, tuplahuuhtelu tekee sen ettei niitä pesuainejäämiä ole juuri mitään pyykissä. Oikeastaan on yksi pesuaine jota kolmikon iho sietää.
    Meillä on ollut aina kovat kierrosluvut ja pyykki tosiaan kuivuu nopsaan. Rumpua ei uudessa kodissa ole, en huolinut enää.

    Mies valitsi pyykkikoneen, luki kaikenmaailman tiedot eri merkeistä ja teki vertailut. Merkki on Asko ja parempaa pyykkikonetta en tiedä. Reilun puolivuotta se on nyt jauhanut pyykkiä ja meillä pestään paljon. Mitään vikaa ei ole tullut vastaan -Upo oli oikutellut tässä ajassa jo ainakin kolme huoltokeikkaa...

    Asko on siis Ruotsissa tehty ja ruotsalainen merkki. Toisena meillä oli vertailussa Miele. Noiden kahden välillä sitten pähkäiltiin, mutta Asko vaikutti paremmalta.

    VastaaPoista
  27. Meillä on ollut nyt paria kuukautta vajaa 10 vuotta Rosenlewin semmonen kapoinen malli. Maksoi aikanaan 900 ekua ja hyvin toimii! Vanhukset osti seuraavana vuonna jonkun UPOn halvan paskan ja saivat vaihtaa sen vuoden päästä uuteen. Ostivat liki samanlaisen kuin meillä ja sekin on toiminut nyt sen kahdeksan vuotta kuin unelma... Eli kyllä laatu vaan maksaa...

    VastaaPoista
  28. Olen ymmärtänyt, että mitä parempi energialuokka (A ja paljon plussia), sitä kauemmin ohjelmat kestävät. Olet sanonut, että teillä pestään pyykkiä harvoin. Silloin kun puuhaan ryhdytään, olis varmaan kiva ettei yhdessä koneellisessa mene 3 tuntia.

    VastaaPoista
  29. Juu, ihan mahtava nimimerkki tuli tuohon äskeiseen, kun lapsi kävi vähän painelemassa kesken korjausyrityksen :-D

    VastaaPoista
  30. Voisin peukuttaa myös Askoa kuten assari yllä. Nimittäin se on käsittääkseni sama tehdas kun Ruotsissa teki Cylindaa ja pitäisi olla hyvä kone. Meille ois mielellään otettu Askon kuivausrumpu vanhan Cylindan kaveriksi, mut ei löydetty yhtään kauppaa joka ois sitä myynyt (pesukoneita löytyi kyllä esim. Gigantistakin), joten päädyttiin sitten Mieleen.

    VastaaPoista
  31. Meillä on kymmenvuotias AEG:n kone jossa voi valita ohjelman (ehkä niitä on jopa liikaa) ja lisätä siihen variantteja (lisähuuhtelu, ajastin, lyhyempi ohjelma, linkousnopeus...).

    Oma ohjeeni olisi:
    ei liikaa nappuloita
    energiatehokas
    vesimäärää ei kannata liikaa tuijottaa
    ihan kiva jos linkoaa kunnolla (1200 ainakin)
    itse tykkään ajastimesta (yösähkö, laitan koneen niin että löydän aamulla vastalingottua ripustusvalmista kamaa)

    Niin, ja perstuntumalla uskon että Miele on hyvä.

    VastaaPoista
  32. Minusta ennen osatiin tehdä kestävämpiä (kodin)koneita. Saisko nyt josatain hyvän koneen ilman noita hienouksia, mutta niin että ne perusominaisuudet olisi mietitty kunnolla - kone kestäisi vuosia.
    Nykykoneet kun tuntuvat hajoavan max. 5 vuoden päästä:/

    VastaaPoista
  33. Saanen huomauttaa, että suoravetoMOOTTORILLE annetaan se 10 vuoden takuu. Koneesta todennäköisesti hajoaa kaikki muu ympäriltä ennen kuin se moottori. Näin itse skeptikkona, pähkäilin, kun ostin hiljattain kyseisen suoravetomoottoripesukoneen (..melkoinen sanahirviö..!)
    Extrahuuhteluiden arvelen olevan enemmän kuin käytännöllisiä perheissä, joissa allergisia jäseniä. Pesuainejäämät saa paremmin pois.

    VastaaPoista
  34. Meillä on kahden pienen lapsen kestovaippataloudessa 4,5 kg:n käytettynä ostettu Whirlpool, jossa voi valita linkousnopeudeksi 500 tai 800. 500:lla jää jo vähän märäksi, mutta 800:lla kun normipyykin pesen niin alle vuorokaudessa kuivuu. Meillä pestään tollanen pieni koneellinen keskimäärin kerran päivässä, ja pesuohjelma kestää noin kaksi tuntia. Kun on tarpeeksi vaatteita niin ei oo väliä peseekö nopeesti vai hitaasti...

    Sitten kun meille joskus tulee ajankohtaiseksi uuden koneen ostaminen niin pyritään myös ostamaan tollanen jo mainittu karvalakkimalli. Energiatehokkuus pitää olla loistoluokkaa, ja jos kone on iso niin sitten haluan sen pyykin punnitsemis -vaihtoehdon. Ei tarvi olla nopee.

    VastaaPoista
  35. Sekä pyykin- että astianpesukoneiden energiatehokkaat ohjelmat on muuten tehty Euroopan kalliita vesiominaisuuksia ajatellen. Eli käyttävät vähän vettä mutta paljon aikaa eli sähköä. Suomessa kun sähkö on kalliimpaa kuin vesi, on parempi käyttää nopeampia..

    VastaaPoista
  36. Vaatesuunnittelijaystäväni sanoi, että yli 1200 kierroksen linkous kuluttaa tekstiiliä turhan paljon. Ei siis kannata maksaa ylimääräistä kovemmista luvuista.

    Kuluttaja-lehdessä on ollut säännöllisesti pesukonetestejä, eli jos talouteen tulee lehti niin nettikoodilla pääsee lukemaan testejä. Varmaan joku ystävällinen kaverikin voi koodinsa luovuttaa :)

    Meillä on Miele. Erittäin hiljainen, hellä tekstiileille ja toivottavasti myös pitkäikäinen. Ostettiin juurikin sillä perusteella, että sille taattiin pisin käyttöikä. Myyjä yritti kyllä myydä jotain halvempaa mahtavasti: "näitä voitte ostaa kolme tuon yhden mielen hinnalla!". Ja luonto kiittää... Ei ostettu konetta siitä kaupasta.

    VastaaPoista
  37. Hyviä pointteja teillä! Mua alkoi kiinnostaa toi Asko, jonka sivuilla ihastuin myös kuivauskaappiin! Kuivausrumpua en osaa käyttää mutta tuollainen kaappi voisi olla kätevä. Näen aivan uusia mahdollisuuksia kestovaippailussa onnistumiselle.

    VastaaPoista
  38. Me kun ostettiin syksymmällä pyykkikone, niin lupasivat sen kestävän ainakin 3 vuotta. Kalliimman hintaluokan kone olis sit kestäny kuulemma ainakin viisi. Siis WTF? Eikö niiden tosiaankin pitäisi kestää vähintään 10 vuotta?

    (Ja kovassa käytössä se Mielekään, mihin joku edellä viittasi, ei välttis kestä kyl ihan hirveitä. Palvelutalossa, jossa teen töitä, on 12 hengen osastolla 3,5 vuoden aikana kone korjattu jo monet kerrat. )

    VastaaPoista
  39. Toinen koti-insinööri4. helmikuuta 2012 klo 0.03

    Japanissa on muuten kuulemma sellaisia pyykinpesukoneita, joissa aukko ei ole sivulla tai päällä vaan siinä puolessa välissä, you know, ikäänkuin etuyläreunassa. Ergonomiafanaatikkona näen jo märkiä unia siitä, ettei tarvitsisi saada puutuneita jalkoja siitä lattianrajassa kykkimisestä tai venyttää selkälihasta sitä viimeistä sukkaa koneen pohjalta metsästäessä. Ahh, onnea.

    Btw. en voi suositella Giganttia enkä Boschia. Meillä oli varsin mukava pyykkikoneeton kuukausi heti esikoisen syntymän jälkeen kun upouusi Bosch levisi ja asiakaspalvelun mestareilla ei tosiaan mennyt kuin se kuukausi tilanteen korjaamisessa.. Kehoittivat pesettämään odotellessa vaatteet pesulassa ja laittamaan laskun kotivakuutukseen. No, en vienyt kamoja pesulaan, mutta aloin miettiä, että olisiko mikään pesula edes suostunut ottamaan vastaan haisevaa lastia vauvankakkaisia vaatteita..

    VastaaPoista
  40. Toinen koti-insinööri4. helmikuuta 2012 klo 0.18

    Muistin just, et jäi mainitsematta yks ihan törkeen ärsyttävä detalji, jota kehoittaisin välttämään kuin ruttoa: äänimerkit pesuohjelman päätteeksi.

    Meidän koneesta niitä ei saa pois päältä, ja on todella rasittavaa olla nukuttamassa pikku kullanmurua, kun viiden minuutin välein kone huutaa PIIP PIIP PIIP, ja hiljenee vasta about tunnin kuluttua. Tai tunnilta se ainakin tuntuu. :D

    VastaaPoista
  41. Meillä tulee kohta 6 vuotta ruusuista yhteiseloa Siemensin karvalakkimallin kanssa. On meinaan niin helppo että vuosikaskin osaa koneen ohjelmoida ;)

    VastaaPoista
  42. Minä olin ostamassa poikkiseni kanssa viime syksynä astianpesukonetta. Kävimme monessa kodinkone liikeessä saimme kuulla paljon keskenään ristiriitaisia juttuja, mutta kaikki myyjät olivat kahdesta asiasta yhtä mieltä ei nämä koneet kestä kuin viisi vuotta, mutta jos haluaa sellaisetn mikä kestää 20vuotta kannattaa ostaa Upon (tai Askon ne on kai samoja) Ruotsissa Cylindan tehtaalla tehty astianpesukone. (Upon astianpesukoneita tehdään myös Puolassa, mutta ne onkin sitten samaa tasoa, kuin muut astianpesukoneet)

    Ostettiin sitten Upo. Siinä ei ole mitään hienoja säätöjä tai erikoisuuksia ja se on vain A-luokkaa. Mutta jo siellä kaupassa näki silmä määräisesti että se on ihan eri laatua, kuin muut astianpesukoneet.

    Muiden kommentejen perusteella saan vähän sellaisen käsityksen, että pesukoneissa olisi vähän sama juttu, kuin astianpesukoneissa. Mutta ehkä se onkin eri tavalla pesukoneissa, minä en tiedä pesen pyykkinä pyykkituvalla. On mukavaa pestä kahdella koneella yhtä aikaa joista ei löydy yli 40minuuttia kestävää pesuohjelmaa.

    VastaaPoista
  43. Meillä kun viimeksi kävi kodinkonekorjaaja, niin haastattelin sitä hyvistä & huonoista kodinkonemerkeistä. Ei nyt tullut pesukoneista puhetta, mutta tajusin itse (vasta silloin!!) että noilla korjaajillahan on se paras tietämys siitä, että kenen laitteet kestää ja kenen ei. Etsi siis käsiisi kaikkia merkkejä huoltava kodinkonekorjaaja ja vaihda pari sanaa pyykinpesukoneista! :)

    Mäkin muuten haaveilen kuivauskaapista - siellä saisi hikivermeet ym. myös kätevästi kuivattua. Mies kyllä väitti, että se tarvitsee oman ilmanpoiston, mutta ei olla asiaa mitenkään tutkittu. Seuraavan asunnon yhteydessä kyllä tsekataan kuivauskaappimahdollisuudet.

    VastaaPoista
  44. Osta Miele. Sitä on täällä jo muutkin kehuneet. Painaa satakunta kiloa, mutta niin kestävä että kun tyhmyyksissämme kämmäsimme niin että luukun tiiviste hajosi, huolto vaihtoi uuden ilmaiseksi oman muistelemamme mukaan neljä vuotta vanhasta koneesta ilman kuittia. "Koska kyllähän tän kuuluisi kestää."

    Edellinen päältätäytettävä ruostui parissa vuodessa saranoista niin, ettei mennyt enää kunnolla kiinni.

    Ainut millä muuten väliä on riittävät kierrosluvut. En itsekään tajua mitä hemmettiä niillä kaikilla erikoisohjelmilla tehdään - meillä käytetään ohjelmia 40, 60 ja joskus villaa, ja koneen erikoisnappi "lyhennetty pesu" on aina päällä. Silläkin kestää tunnin pari - mitä ihmettä ne pesukoneen suunnittelijat kuvittelevat, että ihmiset ihan huvikseen pyörittelevät pyykkejä kolme tuntia laaki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän Miele ei ole ollut hyvä. Moottori hajosi muutaman vuoden käytön jälkeen eikä maahantuoja ollut millänsäkään kun takuu oli tainnut mennä juuri umpeen. Ehkä meidän pesukone oli maanantaikappale, koska niin moni Mieleä kuitenkin kehuu.

      Poista
  45. En lukenut koko kommenttiketjua läpi, mutta luin jostain artikkelin tai katsoin dokkarin tms. (en nyt muista tarkemmin) missä sanottiin, että energialuokkia on saatu parannettua koska 60 asteen pesu ei pesekään 60 asteessa vaan alhaisemmassa lämpötilassa. Samassa yhteydessä mainittiin, että tämä on ainoa tapa saada laskettua energiankulutusta. Pyykin kannalta on tietysti arveluttavaa parantaa energialuokitusta tällä tavalla. Ainahan voisi valita esim. lyhyemmän pesun tai matalamman lämpötilan itse.

    VastaaPoista
  46. koska joku jo otti astianpesukoneet mukaan ketjuun, niin jatkan. Nykykoneissa (pesen vm -85 Cylindalla, vai mikä asea skandia se on, aivan totta, kolmikymppiset lähestyy!!) eniten ärsyttää pakollinen kuivatus. tossa voi avata luukun heti pesuveden poiston jälkeen, ja antaa kuivaa "luomuna" tai saa jonkun tärkeen kapulan pois sieltä, jos tarttee.

    Ja toinen on tää pesuaika muutenkin. mitä välii, miten vähän vettä ne käyttää, kun se ei a) maksa mitään ja b) kaivo tulvii yli muutenkin.

    Taidan siirtyy pulsaattorikone-kauteen, saa ite laittaa tasan niin paljon ja kuumaa vettä kun tarttee, kone humputtaa ohjelmasta riippuen vartin tai vähän yli, letku pois ja täytät huuhteluvesiä tarpeen mukaan ja erillinen linko... =)

    VastaaPoista
  47. Meidän LG:ssä on muutama ärsyttävä ominaisuus (vaikka suoravetoinvertterimoottorit yms. löytyvätkin). Ensinnäkin se tilulilu-soittoääni päälle-pois pantaessa (sekä kaikkien muidenkin nappien äänet) joka houkuttelee lasta räppäämään konetta. Koneessa on kyllä lapsilukko, mutta sepä ei vaikuta on-off nappiin. Kun lapsi iskee koneen sammuksiin, kone ei enää osaa jatkaa samasta kohtaa vaan kaikki alkaa alusta. Suosittelen konetta jossa olisi harjaton suoraveto moottori (hiljainen ja vähemmän hajoavia osia), ei soittoääniä, ei LCD-näyttöä vaan kiekko joka kulkee eteenpäin sen mukaan missä vaiheessa kone on ohjelmaa menossa. Tälläistä ei vain ole tullut vastaan.

    VastaaPoista
  48. Hahhah, muka linkous kuluttaa vaatteita! (tirsk!) Seuratkaapas pyykkiä, kun kone alkaa lingota: se painuu rummun seiniin ja pysyy _paikallaan_. Ei ne mitään rummun seiniin hinkutusta harrasta :) Joku herkkä rekstiili voi toki rypistyä liikaa. Mutta niitä ei ehkä kannatakaan lingota 1600 rpm:n nopeudella...

    Muuten kannattaa lingota mahdollisimman kuivaksi pyykki. Pyykin kuivatus kuluttaa energiaa joka tapauksessa myös narukuivauksessa. Sitä en ole laskenut, kuinka paljon pyykkikoneen energiankulutus lisääntyy kun kierrokset nousevat esim. 800 rpm:stä 1400 rpm:iin :)

    Täältäkin ääni Mielelle. On ollut jo monta vuotta todella kovassa käytössä eikä mitään vikaa. Hiljainen, nopea, lisähuuhtelut saatavissa (tärkeää isoille pyykkikuormille, vedensäästön nimissä pyykkikoneet huuhtelevat luvattoman huonosti nykyisin), linkoaa rivakasti, painaa tajuttomasti. Edellinen, melkein yhtä kallis Upo, hajosi ensimmäistä kertaa samana päivänä kun se asennettiin ja lopullisesti se levisi kolmen vuoden käytön jälkeen...

    t. B. Wisser

    VastaaPoista
  49. B. Wisser, kyllä juurikin linkous kuluttaa! :)

    Juuri Mielellä oli kodinkoneliikkeissä esillä sellaisia kuvia linkoavasta koneesta, mistä näkyi hyvin miten kuidut kuluvat. Eli ei tietenkään niin, että vaate hinkkautuisi rumpua vasten, vaan niin, että korkea kierrosluku painaa vaatteen kuituja niistä pienistä vedenpoistorei'istä läpi. Eli lähikuvassa näkyy kuinka vaatteen pinta venyy, se näyttää siililtä piikit pystyssä.

    Mielellä kun on se hieno kennorakenne rummussa ja muilla vaan tavallisia reikiä, elikkä Mielen rumpu kuluttaa ainakin heidän omasta mielestään kuituja paljon vähemmän :D

    VastaaPoista
  50. Sydämeni vei kyllä tuo Asko! Kiitos assarille ja liinalle vinkistä, en ollut koskaan ennen edes kuullut moisesta merkistä. Ja sitä kautta nyt päädyttiin vielä kuivauskaappiinkin. Ihan älyttömän kätevä asia, jos pitää oiekasti saada jotain kuivaksi nopeasti - kuten ne kestovaipat! Odotan masiinaa aivan innoissani ja tod näk nukun sen vieressä yöt. ;)

    VastaaPoista
  51. LG:stä kokemusta nyt 9 vuotta ja pelaa ongelmitta. Kaveri osti vuotta aiemmin AEG:n pesutornin ja hänellä on jo toinen torni menossa kun vehkeet sanoivat tuossa noin 5,5 vuoden kohdalla "tilt".
    Näissä(kin) vehkeissä hinta ratkaisee: maksat enemmän, saat enemmän. Osta Candy tai Rosenlew (entinen huippumerkki jonka nykyinen tm:n haltija on pilannut) ja olet kusessa.
    Kodinkonearsenaalimme muuttuu pikku hiljaa parempilaatuiseksi koska laskemme vaivaksi ja kuluksi myös vaihtotyöt. Sen vuoksi siirrymme Mieleen. Koneet ovat hyvin suunniteltuja ja huolella tehtyjä: käyttäminen tuntuu subjektiivisesti miellyttävämmältä kuin halpistavaran.
    Meilläkin on ollut Eurotech astianpesukone ja muita melko hirvittäviä laitteita joita emme todellakaan kaipaa.

    VastaaPoista
  52. Zanussin koneita ollut käytössä pari kappaletta. Ensimmäinen kesti n-14 vuotta ja tällä toisella on menossa kahdestoista vuosi, joten en taida uskaltaa vaihtaa merkkiä. Molemmat koneet ovat olleet tosi halpoja, linkouskierroksia 1200. Lapsiperheen pyykkejä pesty tosi paljon, myös mattoja on pesty koneella. Tosi edullista pyykinpesua!

    VastaaPoista
  53. Kiitos Katja aiheesta, tästä oli mulleki tosi paljon apua! Kaivoin tän tekstin esiin, kun tuli ajankohtaiseksi etsiä pyykispesukone.

    ps. Pesuainejäämistä ei tarvitsi murehtia niin paljon, jos käyttäisi esim. ecocertia tai pesupähkinöitä...

    VastaaPoista
  54. Palaan tähän kun itselle tuli ajankohtaiseksi nyt - kiinnostaisi, oletko ollut tyytyväinen Askoon? Mä hankin Mielen 1,5kk sitten, ja olen todella pettynyt. Ei pese puhtaaksi siinä missä edellinen Candy pesi. Tiedä sitten johtuuko tosta kennorummusta vai mistä, mutta tahrat on ja pysyy. Kone lähtee kyllä vaihtoon...

    VastaaPoista
  55. Oletko Katja ollut tyytyväinen Askoon? Meillä menee kone juurikin vaihtoon ja olisi kiva kuulla mielipiteesi

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...