23.1.2012

Pekkaa pahempi

Yleensä äänestyslippuun kirjoittamani numero ei ole voittajien joukossa. Eilen oli. Kun sanoo ääneen, että Haavisto on vihreä sivarihomo ja vielä ilman loppututkintoa, olen aika vaikuttunut vaalituloksesta.

On paljon ihmisiä, joille jokainen näistä attribuuteista on merkityksellinen. Vaikka vihreästä ehdokkaasta ei koskaan pelkän jäsenkirjan perusteella tiedä juuri mitään, joten Vihreiden äänestäminen on aina henkilövaalia; vaikka maatamme on jo 12 vuotta johdettu ilman minkäänlaista armeijakokemusta; vaikka itse drop-outina pidän lähinnä kannustavana esimerkkinä sitä, että noin pitkälle pääsee yo-todarilla.

Mutta se homous. Itse homoseksuaalisuus on oikeastaan uutinen vain Suomessa, mutta kun vaihtoehdoksi laitetaan kokoomuslainen armeijan käynyt hetero varatuomari, niin mantelitumakkeelle tulee töitä. Tämä näkyy kampanjoinnissa. Jenniä kuljetettiin jo tänä aamuna näyttävästi mukana. Myönnetään. Kun jaossa on Maan Äiti -titteli, vahvoilla on helmikaulainen, paitoja silittävä Miss Kannustavuus, jota voi kritisoida vain laimeista runoista ja kahvin juomisesta lusikka kupissa.

Kauppiksen käyneet tietävät, että muutostilanteessa kannattaa puntaroida vahvuuksia, heikkouksia, uhkia ja mahdollisuuksia. On äänestäjän silmässä, mitä analyysistä löytää. Kävi miten kävi, hyvä presidentti maalle saadaan joka tapauksessa.

Pari kiinnostavaa linkkiä vaalien tiimoilta:
Kuva: Mika Niiniranta

58 kommenttia:

 1. Kiitos nasevasta tekstistä! Kiva lukea välillä sellaista, joka ei hauku ketään. Oikeastaan odottelinkin jo, että varmasti sinulta tulee joku vaaleihin liittyvä postaus ;)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus, jälleen, kiitos! Taitaa olla muuten ensimmäiset vaalit, jossa suorastaan kilpaillaan vaaliavoimuudella, ja hyvä niin. Mitä sitä enää turhia salailemaan, ollaanhan sitä oltu avoimia jo Guggenheimistakin... :) mutta, kommentti tuohon homoaspektiin + blogin kuvitukseen. Eikö tuossa Mika Niinirannan kuvassa oikeastaan kuuluisi lukea HOMO eikä HOPE? Enkä nyt viittaa pilkkaan, vaan siihen tapaan jolla Haavisto sen sanan kantaa. Muistuu mieleeni Uppsalan kohunäyttely Ecce homo vuodelta 1998. Ihmistä silloinkin oltiin katsomassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ecce_Homo_(exhibition) Sitä paitsi HOPE on nähty ja käytetty jo. Pitää olla oma kulma ettei tule A:ta HOPE:n perään.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, no kyllä mä vähän paitojen silitystä haukun. ;) Itsehän laskutan kyseisestä toimenpiteestä. Ehkä Jennikin.

  Buzzikuski, word. Ymmärrän kyllä että Haavisto ei halua asiasta numeroa tehdä, mutta taiteilija voisi olla rohkeampi ja kosketella kipupisteitä. ;) Toisaalta kuvan voi tulkita ,yös niin, että kaikessa mitä Pekka edustaa asuu toivo, myös siinä homoudessa.

  VastaaPoista
 4. Ilta-Sanomien hätäisesti kyhätystä uutisesta poiketen Haaviston homoseksuaalisuudesta on kyllä kirjoitettu ulkomailla runsaasti jo ehdokasvaiheessa, ihan CNN:ää myöten. Aihe ylittää taatusti uutiskynnyksen yleisemminkin, mikäli hänet valitaan presidentiksi.

  Ihmettelen aina välillä tätä Suomessa vallalla olevaa käsitystä, että olisimme jotenkin erityisen konservatiivisiä tai ahdasmielisiä. Paljon matkustelevana ja melko eksoottisissa paikoissa asuneena olen asiasta täysin eri mieltä. Erityisesti Pohjoismaiden liberaalisuus herättää suurta ihmetystä monella muulla mantereella (asioiden tullessa esim. keskustelussa esiin, harvemmin ne kohdemaassa ovat yleisesti tiedoissa).

  Kannattaa muistaa, että Haaviston kaltainen ehdokas olisi käytännössä Euroopan lisäksi mahdollinen vain Pohjois-Amerikassa. Maailmassa on yhä lähes 80 maata, joissa homoseksuaalisuus on tavalla tai toisella rangaistava rikos. Vaikkei juuri näihin maihin olisikaan kiire valtiovierailemaan, on mielestäni työn edellytys, että presidentti voisi sen tarpeen tullen tehdä.

  Arvostan Haavistoa poliitikkona ja olen häntä äänestänytkin. Tähän nimenomaiseen virkaan äänestän kuitenkin sitä varatuomari-vaihtoehtoa.

  (Ja kääk, tästä tulikin kamalan pitkä palopuhe!)

  VastaaPoista
 5. Minuakin mietityttää tuo ulkopolitiikan hoitaminen Haaviston puolelta, kun on niin pirun paljon maita, joissa homoutta ei hyväksytä tai ainakaan hyvällä katsota. Presidentin ulkomaan vierailut tai vierailuyritykset olisivat vain valtava mediashow Suomen presidentin homoudesta...

  VastaaPoista
 6. Mut onhan niitä pirun paljon sellaisiakin maita, joissa naisella ei ole mitään asiaa politiikkaan ym. ja jne. ja eipä tuo kauheasti Halosen toimintaa tuntunut haittaavan?

  _just wondering_

  VastaaPoista
 7. Tähän valtiovierailuasiaan vastakommentiksi tämä:
  http://kaikki-elamasta.blogspot.com/2012/01/tama-aihe-pitaisi-olla-jo-kasitelty.html?spref=fb

  Diplomatia pelaa omilla säännöillään, se kannattaa pitää mielessä.

  VastaaPoista
 8. Islannin nykyinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir on naimisissa toisen naisen kanssa. Ei ole näyttänyt haittaavan.

  VastaaPoista
 9. Otat asiaksesi pilkata puolison helminauhaa ja paidan silitystä (jotka sinänsä ovat ihan kauniita asioita tässä maailmassa). Mitä mieltä olet pahoinpitelystä ja rattijuopumuksesta?

  VastaaPoista
 10. Hyvä kirjoitus. Mulle ongelma ei ole vihreys (päinvastoin!), homous eikä sivarius, mutta sitten.. Kyllä todellakin haluaisin että tasavallan presidentti olisi kouluttautunut pidemmälle.

  VastaaPoista
 11. Ilman koulutusta ja korkeakoulututkintoa pärjää riippuen alasta (monilla aloilla ilman tutkintoa on turha haaveilla työpaikasta) eikä tutkinto itsessään tee ihmisestä sen parempaa tai fiksumpaa kuin drop-out ja hyvä niin, mutta kyllä mun mielestä presidentillä pitää olla korkeakoulututkinto.

  Ja paitojen silittäminen ja helminauhat... entäpä jos J. olisi kampaaja, joka sanoo jatkavansa töitä presidentin vaimona. Tai Haaviston suusta olisi tullut tuo silitys- kommentti. ;)

  En siis ole kyllä Niinistöä äänestämässä, mutta näen Haavistossa ja tässä hypetyksessä omat ongelmansa.

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä siitä, että hyvä pressa saadaan, oli se sitten kumpi vaan.

  VastaaPoista
 13. http://perezhilton.com/2012-01-23-finland-elections-could-have-a-gay-president-pekka-haavisto#.Tx5g79WlOqI

  VastaaPoista
 14. http://www.samuliviitasaari.com/siksi.html tässä hyvä teksti jossa miettimisen aihetta

  Ja tässä niille jotka dissaa tutkinnon tai koulutuksen puutetta:
  https://www.facebook.com/notes/juuso-koponen/pekka-haaviston-cvst%C3%A4-ja-p%C3%A4tevyydest%C3%A4/10150718257504972

  "Pekka Haavisto on koulutukseltaan valtiotieteen ylioppilas. Ylioppilaaksihan Haavisto kirjoitti huippuarvosanoin http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/201112070194743_pds.html , mutta korkeakouluopinnot jäivät pian kesken kun politiikka ja yrittäjyys veivät mennessään. Sama kohtalo on ollut muuten monella muullakin huippupoliitikolla. Esimerkiksi Jouni Backman, Tarja Filatov ja Markku Rossi ovat vain ylioppilaita ja Timo Kalli, Eero Heinäluoma ja Lauri Ihalainen eivät ole suorittaneet edes yo-tutkintoa. Ei mitenkään poikkeuksellista siis politiikan huipullakaan. Tutkinnon puutteesta huolimatta Haavisto on toiminut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa, luennoitsijana Helsingin yliopistossa, Nato-koulussa Oberammergaussa sekä Bristolin yliopistossa. Suomen Kuvalehden nettisivuilla lietsottu kohu ”visiting professor” -tittelin väitetystä väärinkäytöstä perustuu väärinkäsitykseen. Pekka Haavisto toimi keväällä 2002 3 kk Bristolin yliopistossa tittelillä ”Benjamin Meaker Visiting Professor”, jonka vahvistavat mm. nämä sähköpostit: http://haavisto2012.fi/wp-content/uploads/2012/01/haavisto_bristol_emails.png"

  "Haaviston kokemus kansainvälisistä tehtävistä onkin omaa luokkaansa: hän johti YK:n ympäristöohjelman UNEP:n tutkimusryhmiä mm. Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa, Liberiassa, Palestiinassa ja Sudanissa, vastasi YK:n köyhdytettyä uraania koskevista kenttätutkimuksista Kosovossa, Montenegrossa, Serbiassa ja Bosnia-Hertzegovinassa, toimi UNEP:n edustajana selvittämässä Romaniassa Baia Maren kaivosonnettomuutta, Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa 2005–2007, YK:n erityisasiantuntijana Darfurin rauhanprosessissa 2007 ja ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä 2009–. Näihin tehtäviin hänet on nimetty ensisijaisesti asiantuntemuksensa, ei poliittisen taustansa vuoksi. Vihreät on pienpuolue, jolla ei ole poliittista muskelia nimittää ihmisiä kansainvälisiin palkkiovirkoihin.

  VastaaPoista
 15. Niinistön kansainvälinen kokemus painottuu vahvasti pankkipuolelle: Hän on toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja itse pankin puheenjohtajana, sekä Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean jäsenenä. Yhtään väheksymättä tämän merkitystä, presidentin kansainväliset tehtävät ovat pääosin muualla kuin rahoitusmarkkinoiden toiminnan piirissä."

  ja

  Tässä vielä yksi esimerkki siitä, miten Niinistön ja Haaviston ulkopoliittiset natsat nähdään maailmalla: Wikileaksin kautta vuodetuista viesteistä 17:ssä mainitaan Sauli Niinistön nimi. Ne kaikki on lähetetty Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä ja ne käsittelevät Suomen politiikkaa, osittain toki myös Suomen ja suomalaisten poliitikkojen ulkopoliittisia linjauksia. Tässä tyypillinen esimerkki. Niinistö kutsutaan totta kai merkittävänä poliititkkona kuultavaksi lähetystöön vaalien kynnyksellä, mutta hänen kerrottavansa ei juuri eroa siitä, mitä kuka hyvänsä suomalaista politiikkaa tarkoin seuraava jo tietää: http://wikileaks.org/cable/2005/08/05HELSINKI920.html

  Pekka Haavisto sen sijaan mainitaan 57 viestissä, joista vain 8 on lähetetty Helsingistä. Kaikki käsittelevät Haaviston ulkopoliittista asemaa ja niissä pääasiassa siteerataan Haavistoa kriisialueiden poliittisen tilanteen asiantuntijana. Tyypilliseksi esimerkiksi käyköön tämä viesti, jossa Haavisto osoittaa todellakin tuntevansa Darfurin tilanteen merkittävästi pintaa syvemmältä: http://wikileaks.org/cable/2007/07/07NAIROBI3059.html

  Muistakaa myös nämä:

  http://www.facebook.com/haavisto2012
  http://www.facebook.com/pages/Pekka-Haavisto/28729512139
  http://www.facebook.com/pages/Kerro-kahdelle/167845046652370
  http://www.facebook.com/haavistopaakaupunkiseutu
  http://haavisto2012.fi/lahjoita/
  http://siksipekka.fi/

  VastaaPoista
 16. Suosittelisin kaikkia tutustumaan juurikin tuohon diplomaattiseen koskemattomuuteen.

  VastaaPoista
 17. Korkeakoulututkinto on kyllä ihan liikaa arvostettu, niinkuin näkyi tässä valelääkärijupakassakin. Monta vuotta valelääkärinä toiminut voi olla paitsi työelämässä pätevöitynyt, myös lähtökohtaisesti parempi kuuntelija ja ihmistuntija kuin joku tuurilla knoppikysymykset opiskellut lääkiksen juuri ja juuri läpipäässyt kloppi

  ;)

  VastaaPoista
 18. "Otat asiaksesi pilkata puolison helminauhaa ja paidan silitystä (jotka sinänsä ovat ihan kauniita asioita tässä maailmassa."

  Minusta kyse ei ollut ollenkaan pilkkaamisesta, vaan mielikuvien voiman toteamisesta. Mielikuvistahan näissä kemuissa on pitkälti kyse - ja ne taas vaikuttavat ennen muuta alitajuisella tasolla. Moneen vetoavat "perinteiset" arvot (enkä ota nyt ollenkaan kantaa siihen, onko niissä jotain vikaa vai ei). En epäile yhtään, etteikö asiaa hyödynnettäisi nyt kahden viikon aikana mitä moninaisimmin tavoin. Olisi aika naiivia uskoa toisin.

  VastaaPoista
 19. Haavisto on (jonkun haastattelulausunnon mukaan) vieraillut YK-tehtävissä ongelmitta useimmissa niistä maissa, missä homoutta pidetään vielä rikoksena.

  VastaaPoista
 20. Mun kommentit ei jostain syystä ilmesty tänne, mutta koitetaan nyt vielä kerran.

  Niille, jotka vielä epäröi Haaviston äänestämistä siksi, että epäilee seksuaalisen suuntautumisen vaikuttavan presidentin tehtävien, kuten valtiovierailujen, hoitamiseen, kehotan lukemaan ylläkin jo kertaalleen linkitetyn kirjoituksen, jossa on hyviä pointteja: http://kaikki-elamasta.blogspot.com/2012/01/tama-aihe-pitaisi-olla-jo-kasitelty.html?spref=fb

  Pidän aika surullisena, että nyt pelätään sitä, mahtaako maailma olla valmis homoseksuaaliselle presidentille ja sitä, mitä meistä sitten mahdettaisiin muualla ajatella. Varmaa on se, ettei maailma sillä asenteella ainakaan yhtään valmiimmaksi tule! Jonkun täytyy uskaltaa olla ensimmäinen. Miksei Suomen?

  Ja vielä: onhan meillä nytkin presidentti, jonka soveltuvuutta aikoinaan epäiltiin hänen yksityiselämänsä takia. Olihan hän naimaton, yksinhuoltaja ja NAINEN! Mutta ajat muuttuu, onneksi.

  VastaaPoista
 21. Samaa mieltä että hyvä pressa saadaan anyway. Itselläni on kyllä huomattavasti vaikeampi valita kumpaa äänestää nyt toisella kierroksella mutta mä kuulunkin ilmeisesti siihen "riistoporvari" porukkaan. :-)

  Kiva postaus asiasta kaikin puolin. :-)

  VastaaPoista
 22. Minun pohdinnallani ei ole mitään tekemistä homouden pelkäämisen tai sen kanssa, että mitä meistä muualla ajatellaan.

  Haluan vain, että presidentti tulee maailmalla esille presidentin tehtäviin kuuluvista ulkopolitiikan asioista eikä enemmän siitä, että on homo- koska se on epäoleellista. On hienoa, että maailma muuttuu ja asenteet "pehmenevät", mutta se ei saa viedä huomiota itse tehtävästä ja olla pääasia.

  Se nyt vain on fakta, että maailman eri kolkissa homous on aika paljon isompi juttu kuin täällä meillä. Haaviston nykyinen tehtävä on mediahuomioltaan ja maailmalla näkyvyydeltään ihan eri tasolla kuin se presidentin tehtävässä olisi. Haluan katsoa kokonaiskuvaa enkä keskittyä siihen "miten mahtavan modernia ja avarakatseista olisi saada homo presidentiksi".

  Minä en ole vielä päättänyt kumpi ehdokas ääneni saa. Aion seurata kaikki keskustelut ja äänestän ehdokasta, joka minut paremmin vakuuttaa pätevyydestään tehtävään.

  VastaaPoista
 23. Lainaan tähän Oras Tynkkystä:

  Pekka on tehnyt ison osan kansainvälisestä urastaan Afganistanin, Irakin ja entisen Sudanin kaltaisissa uskonnollis-konservatiivisissa maissa – ehkä enemmän kuin yksikään heteroseksuaalinen suomalainen kärkipoliitikko. Eivät Afrikan Unionin johtajat ole kyselleet hänen puolisonsa sukupuolen perään.

  Jos homopresidentti voisi olla joissakin fundamentalistimaissa ongelma, silloin kai ongelma voisi olla myös naispresidentti. Toivon kuitenkin, että vastedeskin Suomen presidentistä saavat päättää vapaasti suomalaiset, eivät ahdasmieliset islamistit.

  http://www.orastynkkynen.fi/?p=3842

  VastaaPoista
 24. Pakko minunkin ilmaista kantani, kun keskustelu käy näin kiihkeäksi :-) Kumpikin ehdokas on hyvin ansioitunut omalla alueellaan. Koska kyse on "määräaikaisesta pestistä" ei meillä taida olla varaa ottaa tähän ketään kasvamaan. Haaviston kannukset näytetään olevan kerättynä kansainvälisestä kriisinhallinnasta (ja tietty reppumatkaajana ennen sitä) ja Niinistön enemmän talouden ja varsinaisen politiikan alueelta. Presidentin valtaoikeuksien ollessa tänä päivänä, mitä ne ovat, niin vaakakuppi kallistuu aika selkeästi toiselle puolelle.... Itselleni ei ehdokkaan seksuaalinen suuntautuminen vaikuta puoleen tai toiseen tässä skabassa.

  VastaaPoista
 25. En ikinä voisi äänestä Saulin kaltaista tosikkoporvaria mutta vielä vähemmän tuollaista opportunistia naisasioissa...luulisi olleen itse asiassa aika vaikeaa löytää keski-ikäisten ja sitä vanhempien kokoomustätien joukosta omia lapsiaan nuorempi Jenninen. Mitenkä tuollainen melkein lapsenlapsen ikäinen puoliso muka on parempi kuin samaa sukupuolta oleva??

  Ja se koiran silittely torilla...pliiiiis, Sauli, säilytä nyt ballsisi!! ;-)

  Pekka sen sijaan on aina fiksu, humaani ja maailmallakin arvostettu tyyppi jonka ulkopoliittiset ansiot eivät rajoitu tsunamista pelastautumisen sankarimaisuuden lypsämiseen. ;-)

  kikka

  VastaaPoista
 26. Kiira, linkkaamani uutisen mukaan ei. Onko sinulla linkkejä näihin uutisiin? Lukisin mielelläni? Kuten jo kirjoitinkin minä näen tässä liberaaliudessa myös mahdollisuuden. :) JOtenkin en usko että asiasta tulee länsimaissa ihmeellisempää haloota, eksoottisissa maissa taas Suomen asiat tuskin kiinnostavat.

  Erja, en oikein usko. Sehän olisi diplomaattinen selkkaus kieltää jonkun maan johtajaa tulemasta kaffelle.

  -just wondering-, no niinpä.

  Anonyymi, ja onneksi pelaa.

  Anonyymi, ai, en tiennytkään!

  maijanmaija, jos viittaat Haaviston puolison törttöilyyn niin oletko perehtynyt mitä tapahtumat pitävät sisällään? Ei loppujen lopuksi kovin radikaalia, vaikka nollatoleranssia suosittelisin Suomeenkin.

  Anonyymi, oletko miettinyt miksi olet tätä mieltä? Kelpaako mikä tutkinto vain, esim. tradenomi? ;)

  Anonyymi, olen samaa mieltä, että hypetyksessä ollaan aina vähän sokeita jollekin. Mutta mulle on ihan sama mitä puoliso tekee työkseen. Ja luojan kiitos Haaviston suusta ei ole tullut mitään paidansilitysläppää. Siksi Pekka. ;)

  Henkka, näin on.

  Granin noita, kiitti linkistä!

  poikkeama, hei, hyvä Wikileaks-pointti! On myös ihan totta että puolue on ollut myös este Haaviston poliittiselle uralle. Varmasti loikkaus on joskus houkuttanut.

  Anonyymi, kylläpä kyllä.

  Arkitehti, todellakin! Olen valeäidin lisäksi myös valetuottaja. ;)

  kati, no juu, tosin olen myös aivan allerginen näille 50-lukulaisille asetelmille (100-vuotias mies, 30 v paidansilittäjä), vaikka homma saattaa toimia mainiosti molemmin puolin.

  Riitta, näin on.

  Anonyymi, Suomi on muutosvastarintaisten perässähiihtäjien luvattu maa (me myself included). Edelläkävijyys on täällä vierasta, joka asiassa.

  Marika, kiitti! Mä miellän itseni poliittisesti johonkin kummalliseen välimaastoon, joten yritän aina löytää poliitikon ajatuksista lähinnä vastustettavaa. :)

  Erja, ymmärrän pointtisi, mutta mikä nyt sitten vie huomiota ja miltäkin. Tällä hetkellä eurokriisi on vienyt kaiken huomion, mikään muu keskustelu ei etene. Haavisto voisi palauttaa balanssia. :)

  Anonyymi, juuri näin.

  Anonyymi, check.

  kikka, olen ollut sikapettynyt Salen mitäänsanomattomuuteen. Toivottavasti vaalitenteissä kuullaan nyt vihdoin jotain, josta saa kiinni.

  VastaaPoista
 27. Eikös se olis melko elitististä ja 1800-lukulaista, etta edustuksellisessa demokratiassa olisi korkeakoulututkinto vaatimuksena tehtävään, johon valitaan nimenomaan "kansan"edustajaksi. Jos jokaisella suomalaisella olisi tutkinto niin ehkä sitten...

  VastaaPoista
 28. Perustuslain mukaan presidentin virkaan pyrkivän pitää olla syntyperäinen Suomen kansalainen. Muita vaatimuksia ei ole, siksi ihmettelenkin takertumista tuohon Haaviston koulutustaustaan ja kaikkeen muuhun epäoleelliseen.

  t. Petra

  VastaaPoista
 29. Niin, siis toki vaaditaan edellisen lisäksi myös 18-vuoden ikä :-)

  t. Petra

  VastaaPoista
 30. Linkkaamassasi uutisessa oli mielestäni vähän hassusti korostettu, kuinka ulkomailla eli Ruotsissa oli uutisoitu vaaleistamme. Suuret kansainväliset uutistoimistot ja -lehdet, jotka presidenttiehdokas-Haaviston homoseksuaalisuuden olivat katsoneet mainitsemisen arvoiseksi, oli vain lyhyesti lueteltu uutisen lopussa.

  En nyt tätä ulkomailla uutisointia halunnut sen kummemmin korostaa, mutta lähetän nyt pyynnöstä muutaman linkin.

  http://edition.cnn.com/2012/01/22/world/europe/finland-election/index.html?eref=edition_europe

  http://abcnews.go.com/International/wireStory/finnish-presidential-election-headed-runoff-15414262#.Tx8G0G9nnCI

  http://www.washingtonpost.com/world/europe/conservative-sauli-niinsto-leading-in-finnish-presidential-election/2012/01/22/gIQACk8pIQ_story.html

  (Ranskalainen talouslehti Les Echos) http://lecercle.lesechos.fr/economie-societe/international/europe/221142567/sauli-niinistoe-grand-favori-a-lelection-presidentie

  http://www.aljazeera.com/news/europe/2012/01/2012122184625249270.html

  Toivottavasti keskustelu pysyy vaalien loppuun saakka asiallisena. Ja toivottavasti kahdesta hyvästä voittaisi se vieläkin parempi!

  VastaaPoista
 31. Anonyymi ja Petra, heh, totta ja äänestäjiltä pitäisi myös vaatia jonkinlaista ymmärrystä presidentin tehtävistä.

  kiira, taisin ilmaista itseäni epäselvästi: noissa linkkaamissasi artikkeleissa vain ohimennen mainitaan Haaviston suuntaus, mutta ei uutisena - päinvastoin Haaviston luonnehdinnassa keskitytään nimenomaan Niinistöä parempaan kokemukseen. :D En siis edelleenkään usko että löytyy artikkeli, joka on nimenomaan kirjoitettu siltä kantilta että nyt on kuulkaa Suomen pressaksi ehdolla hintti.

  VastaaPoista
 32. Äkkiseltään katsottuna molempien ehdokkaiden puolisot näyttävät aika lailla samanikäisiltä, selvästi miehiään nuoremmilta. Ihan kaikesta ei pitäisi tehdä naiskysymystä: jos on jotain niinkin suurta tekeillä kuin presidenttiehdokkuus, niin puolison paikka on olla tukena. Sukupuolesta riippumatta, ei sitä muuten jaksa.

  VastaaPoista
 33. Vaikkei perustuslaki mitään vaadi, niin minulla on oikeus pitää esimerkiksi presidentti Koiviston koulutusta (tohtoritutkinto) suuremmassa arvossa kuin kummankaan nykyisistä ehdokkaista koulutusta.

  VastaaPoista
 34. Voi Mama, nämä samat jotka kuohusivat täällä kantorepusta ovat ilmeisesti taas äänessä. Mielestäni noinkin kansainvälisesti ja poliittisesti kokeneilla ehdokkailla ei enää kenenkään tarvitse peräänkuulutta varsinaista todistusta. Tämä pätee siis molempiin ehdokkaisiin. Toivon tasaväkistä ja jännittävää vaalia.

  VastaaPoista
 35. Mun mielestä tää on ihan hyvää keskustelua ja tästä aiheesta mulla on sentäs jotain sanottavaakin, toisin kuin kantovälineistä. ;)
  Fanitan muuten Soininvaaraa.

  VastaaPoista
 36. Jaa no ei sitten mitään jos ei ollut radikaalia väkivaltaa eikä kännissä ajelua... Olinpa suvaitsematon... Toki 30 ikäero puolisoiden välillä on PAHA asia, jota ei saa suvaita... Vaikea tietää nykyään mitä te avarakatseiset liberaalit olette päättäneet suvaita ja mitä ei. ;)

  VastaaPoista
 37. Kiitos tuosta viimeisimmästä Soininvaara-linkistä, hyvä kirjoitus.

  Oli sunkin, en minä sitä ;)

  VastaaPoista
 38. maijanmaja, eikö olekin hienoa että voimme olla suvaitsevaisia ihan juuri niissä asioissa kuin parhaaksi katsomme? ;) Vastustan jyrkästi rattijuoppoutta ja väkivaltaa, mutta homodiskon tanssilattialla toisen homon muksiminen ja 0,3 promillea ratissa ei ole mielestäni kovin räikeää rikollisuutta - paheksuttavaa käytöstä toki.

  Täti-ihminen, eikös vaan.

  VastaaPoista
 39. Katja: Enpä oikein usko, että tällä vuosituhannella sellaista kärkeä mihinkään uutiseen kirjoitettaisiin. Asia kuitenkin kiinnostaa, miksipä siitä muuten erikseen mainittaisiin. Ja edelleen, kyse on tässä vaiheessa vain ehdokkaasta. Mutta se siitä.

  Kaikki elämästä -linkkejä jakaneille: asia ei tietenkään ole loppuunkäsitelty, vaikka otsikko niin ehdottaakin. Kommenttina teksti toki tuo esiin tärkeitä asioita diplomaattisuhteiden hoitamisesta, mutta Suomen ja Saksan tilanteita ei kyllä kannata verrata. Saksa on maailman neljänneksi suurin talousmahti vajaan 2 500 miljardin euron bruttokansantuotteella. Heitä kyllä kuunnellaan, vaikka maan edustaja olisi nainen, homo tai kävelisi neuvotteluhuoneeseen jonglööraten kolmella kanalla.

  Meidän kohdallamme asia ei ikävä kyllä ole niin itsestäänselvä. Toki Haavistokin presidenttinä vastaanotettaisiin (lähes?) kaikkialla, mutta vaikuttaisivatko asenteet neuvottelutulokseen? Ja kuten Erja kommentoi aiemmin, mediashow'n mahdollisuus on aina olemassa.

  Mutta näillä puheilla, minä vetäydyn ja jään seuraamaan muidenkin mielipiteitä.

  VastaaPoista
 40. Epäjohdonmukainen suvaitsevaisuus on silti melko hämmentävää.. Ja vaikka tiedän, että pitäisi jo lopettaa ja jättää tämä sinänsä melko pieni juttu rauhaan, en malta (koska tässä nyt esiin nostettu pres.vaalien sivuseikka selkeästi tuo esiin sen maailmankuvan jossa on jotain itselleni tosi vierasta), vaan väitän, että Haukion maine olisi mennyttä jos hän olisi töninyt heteroa heterobaarissa tai ottanut ja ajanut.

  VastaaPoista
 41. Ja minä pidän kummankin nykyisen ehdokkaan työkokemusta paljon suuremmassa arvossa kuin esimerkiksi presidentti Koiviston, tohtorintutkintoa taikka ei :-)

  Ymmärrän toki, että koulutusta arvostetaan, mutta presidentin tehtävien hoitamiseen sitä ei vaadita :-)

  t. Petra

  VastaaPoista
 42. Haukion maine olisi mennyt, jos olisi ajanut humalassa (muistelkaapa Sirpa Pietikäisen tarinaa), mutta pieni tappelu jossakin diskossa olisi voinut vielä mennä; jos se olisi ollut "muksimista". Mutta jos mies muksii naista yökerhon lattialla...

  Ja kun tätä Suomen taantumuksellisuutta ym aina korostetaan niin kyllähän täällä oli se naispresidentti jo 12 vuotta sitten jne.
  Haavisto on myös tehnyt hyvää työtä, että moni on oppinut jo ajattelemaan sen homouden ohi. Luin jostain hyvän kommentin, että homouden vastustaminen olisi ymmärrettävää, jos se johtaisi siihen, että seuraavat 6 vuotta kaikki aikuisviihde olisi presidentin seksuaalisen suuntauksen mukaista. ;)

  Monessako muussa maassa on ollut julkihomo presidenttiehdokkaana ja onhan eduskunnassakin ollut julkihomo(ja) jo jonkin aikaa ilman sen suurempaa numeroa. Eli jos kaikki suomalaiset eivät hyväksy homoa presidentiksi niin sama tilanne se on muissakin länsimaissa.

  VastaaPoista
 43. Kiira:
  "Kaikki elämästä -linkkejä jakaneille: asia ei tietenkään ole loppuunkäsitelty, vaikka otsikko niin ehdottaakin. Kommenttina teksti toki tuo esiin tärkeitä asioita diplomaattisuhteiden hoitamisesta, mutta Suomen ja Saksan tilanteita ei kyllä kannata verrata. Saksa on maailman neljänneksi suurin talousmahti vajaan 2 500 miljardin euron bruttokansantuotteella. Heitä kyllä kuunnellaan, vaikka maan edustaja olisi nainen, homo tai kävelisi neuvotteluhuoneeseen jonglööraten kolmella kanalla.

  Meidän kohdallamme asia ei ikävä kyllä ole niin itsestäänselvä. Toki Haavistokin presidenttinä vastaanotettaisiin (lähes?) kaikkialla, mutta vaikuttaisivatko asenteet neuvottelutulokseen? Ja kuten Erja kommentoi aiemmin, mediashow'n mahdollisuus on aina olemassa."

  Jos luit noita muita linkkejä, niin huomasit varmaan, että Haavisto on jo tähän mennessä toiminut rauhanneuvottelijana / YK-tehtävissä maissa, jossa homoille on jopa kuolemantuomiot. Hän on silti tehnyt noissa maissa hyvää työtä eikä hänen yksityiselämästään ole tehty numeroa. Toisaalta meillä on ollut tähän asti myös 12 vuotta naispresidentti. Nainenkaan ei ole kaikissa maissa arvostettu tai äänivaltainen ihminen ja silti hänkin on pystynyt toimia tehtävässään hyvin. Toki välillä toisten kulttuureja kunnioittaen myös huivipäässä.

  VastaaPoista
 44. Mulle Haaviston puuttuva tutkinto on myös pieni ongelma. En ole kylläkään perehtynyt Haaviston koulutustaustaan sen tarkemmin: onko hänellä kenties yliopisto-opintoja takana ja kuinka paljon ja miltä alalta? Jos on, niin ei se nyt koskaan meriitti ole, että opinnot ovat keskeytyneet.

  Katson aina eduskuntavaaleissakin tarkkaan, että äänestämälläni ehdokkaalla on mielestäni riittävä koulutustausta hoitamaan hommaa. Vaikka Arkadianmäelle äänestetäänkin kansan edustajia, niin mielestäni siellä päätetään sen verran suurista kysymyksistä, että jotain pohjatietoa ja kykyä laajojen kokonaisuuksien hahmottamiseen pitäisi kaikilla olla. Ja toistaiseksi koulutustausta antaa siihen mielestäni parhaan tarkastelukulman.

  VastaaPoista
 45. Yksi asia joka minua myös eritoten kummeksuttaa, on tuo sivari vs reservin kapteeni. Suomen vuoden mittaiselle varusmiespalvelukselle en antaisi noin suurta arvoa (vaikka itse siellä vuoden vietinkin) että se listattaisiin haaviston yk-kokemuksen ja sotilasansiomitalin ohi.

  Sitä paitsi mieluummin presidentti joka osaa sovitella, jottei sotaan edes jouduttaisi kuin presidentti joka ihannoi natoa ja sotilastoimia.

  VastaaPoista
 46. Pilami: Haavisto on opiskellut yliopistossa valtiotieteitä, mutta opinnot keskeytyivät yrittäjyyden ja politiikan viedessä mukana. En saa mistään selville, kauanko hän yliopistolla viipyi. Ennenhän ei edes ollut tätä nykyistä kaksivaihesta tutkintoa.

  Olen toki myös sitä mieltä, että muodollinen koulutus on loistava tie hyvään tietämykseen ja ajattelutaitojen kehittämiseen. Mutta ei se ainoa tie ole.

  VastaaPoista
 47. pilami: minuakin nuo kesken jääneet opinnot häiritsevät ja, jos vastakkain olisi kaksi muuten samanlaista ehdokasta, niin valitsisin koulutetumman (ällän paperien saaminen lukiosta ei nyt ole vielä kovin kummoinen suoritus, vaikka viittaakin siihen, ettei ihan tyhmä ole). Toisaalta vihreissä on paljon pitkälle koulutettua väkeä (kuten Soininvaara, Kasvi, Hassi); he kaikki kannattavat ja pitävät arvossa Haavistoa (ja tuntevat hänet varmasti melko hyvin).

  VastaaPoista
 48. Kukaan ei toimi EU:n erityisavustajana ilman vahvaa osaamista. Varsinkaan jollakin pienpuolue Vihreillä ei ole resursseja antaa jäsenilleen ns. turvatyöpaikkoja. Eivätköhän tehtävät, joissa Haavisto on toiminut, ole sellaisia, joissa yleensä toimii korkeasti koulutettuja henkilöitä. Haavisto teki sen ilman loppututkintoa, aika hyvin sanoisin.
  Haavisto on oikeasti taitava ja arvostettu. Ja aivan varmasti hänellä on hyvä ja laaja kuva maailman nykyisestä poliittisesta tilanteesta monella tasolla sekä politiikan historiastakin. Oletan myös, että hänelle on työnsä puolesta kehittynyt hyvää eri kulttuurien tuntemusta.

  Oikeasti, jätkä mm. luennoi säännöllisesti Helsingin yliopistossa, toimii asiantuntijana YK:n aavikoitumissopimuksessa ja tekee selvityksen Arktisen Neuvoston tulevaisuudesta jäsenmaisen pyynnöstä. Ei voi olla ihan turha jätkä sellainen, vaikkei muodollisesti korkeasti koulutettu olekaan.

  Haavisto kertoo kiintoisia juttuja:
  http://www.youtube.com/watch?v=FJwyo3f7mR0

  VastaaPoista
 49. Kiira, näin klikkijournalismin aikakautena on vaikea uskoa etteikö kiinnostavasta uutisesta kirjoitettaisi otsikkotasolla asti. Mutta katsotaan tilannetta jos Haavisto valitaan. ;) Mitä neuvottelutuloksiin tulee, juuri neuvottelutaidot ovat mielestäni Haaviston valtti.

  maijanmaja, missä kohtaa olen ollut epäjohdonmukainen?

  Petra, olen samoilla linjoilla. Tohtorit työllistyvät yleensä tutkijamaailmaan, syystä.

  daalia, joo voi olla, mutta itse en muista Sirpa Pietikäisen kohusta mitään. Kauko Juhantalon kyllä muistan. Mitä Suomen taantumuksellisuuteen tulee, alkoi kiinnostaa onko joku tehnyt asenneilmastostamme tutkimusta. Minun mielestäni Helsinki vastaan muu Suomi -jako on aika voimakas.

  poikkeama, hear hear.

  pilami, itse toivoisin kansanedustajaehdokkaille jonkinlaista räätälöityä kurssia asioista joista pitää jotain tietää. Tutkinto itsessään ei takaa substanssia budjettiasioissa.

  VastaaPoista
 50. Pietikäinen siirsi (?() autoaan humalassa
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/200804127505074_uu.shtml

  Tietenkin maaseutu on "taantumuksellisempi" kuin kaupungit jo ihan ikärakenteensa takia ja Helsinki vielä oma asiansa, mutta pääkaupunkiseudun lähialueet ovat kyllä melko samanlaista "maaseutua" kuin kehien takanakin; itse olen sen verran kiertänyt Suomea, että voin sanoa samaa änkyrää ja liberaalia elelevän joka suunnalla ;) Ja jonkin tutkimuksen mukaan 20- vuotiaat olisivat keskimäärin konservatiivisempia kuin 4- kymppiset... Haavisto on kuitenkin saanut paljon ääniä myös maaseudulla, joten ei se asia ole niin yksiselitteinen.

  Tässä vastakkainen näkökulma Haavistoon
  http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94860-missä-ovat-presidenttiehdokas-haaviston-näytöt

  Minä äänestän luultavasti Haavistoa mieluummin, mutta ei ole mulle mikään aukoton valinta.

  VastaaPoista
 51. Vähän off topic, mutta pakko silti ihmetellä: en ymmärrä ollenkaan miten Lipponen voi sanoa julkisesti, että saattaa jättää äänestämättä. Näyttääpä tosi hyvää esimerkkiä kansalaisille. Tärkeintä nyt kuitenkin olisi äänestää toista ehdokkaista, jotta demokratia toteutuisi mahdollisimman hyvin.

  VastaaPoista
 52. pilami, pisti ihan sama asia silmään!

  Muuten, vauva-lehden legendaarisella aihe vapaa -palstalla on virinnyt keskustelu Haaviston ja Niinistön tekemistä aloitteista.

  VastaaPoista
 53. Keskustelu näiden kahden ehdokkaan välillä tuntuu keskittyvän pitkälti sukupuoliseen suuntautuneisuuteen ja koulutustaustaan. Ja mikäpä siinä, jos nämä ovat itselle ne keskeiset (ainoat?) kriteerit presidentin valinnassa.

  Itse kuitenkin tein valintani siten, että vertailin eri vaalikoneissa ehdokkaiden vastauksia perusteluineen ja katsoin kumman vastaukset oman lähempänä omia mielipiteitäni. Molemmilla oli minulle sopivia kommentteja, mutta koin itselleni tärkeimmiksi tietyt, mm. yhdenvertaisuuteen liittyvät kannanotot.

  Tämän jälkeen vaihdoin ensimmäisen kierroksen kandidaattini Niinistön Haavistoon.

  Mitenköhän muuten vaaliennusteiden todennäköisyyslaskijat osaavat huomioida kaltaiseni "takinkääntäjät" ?! :)

  VastaaPoista
 54. Sunnuntain Hesarissa oli kyllä niin parhaita kommentteja oman ehdokkaan valintaperusteista, että hupia riitti pidemmäksikin aikaa. Esim. se, miten joku ei voinut äänestää Niinistöä, kun ei kestä kokoomuksen vaalivalvojaisissa hienoksi pyntättyjen rouvien riemua! :D

  Vaaliennusteet kai nyt kuitenkin tehdään mielipidetutkimusten perusteella eikä todennäköisyyslaskennan pohjalta. Ja aineistoa käsitellään ja virhemarginaalit lasketaan sitten tilastotieteen avulla.

  VastaaPoista
 55. Kiihkeitä kommentteja roppakaupalla, kuin mutsikeskustelussa taannoin? Kumpi aihe mahtaa voittaa? :D

  Äänestän ensimmäistä kertaa elämässäni porvaria, koska äänestäminen on oikeus ja velvollisuus. Pressahan nykyisin pääasiassa edustaa ja markkinoi Suomea. Siispä äänestän edustavampaa, fiksumman oloista, kansainvälisempää, kielitaitoisempaa, diplomaattisempaa, komeampaa ;)... Pikkuisen ärsyttää puhjennut Pekkahurmos. Pressan seksuaalinen suuntautuminen on sivuseikka, enkä ymmärrä että siitä jaksetaan hypettää niin valtavasti.Eikös homoseksuaalisuus jo nykymaailmassa ole normiuutinen ja -asia (luojan kiitos)!

  Nimim. Mummu-55

  VastaaPoista
 56. Mun on pakko todeta rehellisesti, etta olisin aivan tavattoman ylpea, jos Suomelle valittaisiin presidentti, joka on homo! Tietenkaan sukupuolinen suuntautuminen ei saa olla valintakriteerien karjessa, patevyys ja kyky johtaa maata on paljon olennaisempaa. Homoseksuaali presidentti kuitenkin antaisi Suomesta maailmalle avarakatseisen ja edistyksellisen kuvan, joka mielestani pitaa paikkansa! Uskon myos, etta Pekan valitseminen edistaisi homojen ihmisoikeuksia seka humaaniutta ylimalkaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Eli homoudesta plussaa!
  -Hituolio

  VastaaPoista
 57. Johanna, omaa valintaa alkaa helposti puolustelemaan monella eri syyllä, myös niillä epäolennaisilla. Ja tämä pätee kumpaankin leiriin. :)

  pilami, :D

  Mummu55, pekkahurmos on minun mielestäni vain hyvä asia, jos sillä saadaan ihmiset puhumaan politiikkaa. Välinpitämättömyys ja tasapaksuus ei vie eteenpäin.

  hituolio, niin mäkin olisin. Ja juuri siksi että tämä kansakunta osoittaisi, että vain olennainen on tärkeää.

  VastaaPoista
 58. Siis huh huh, en käsitä miten jonkun mielestä Sale voi olla komea..Montgomery Burns.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...