9.12.2011

Kolumnia pukkaa

Nimimerkki Kaisa ehtikin jo onnitella: olen tehnyt KaksPlussan kanssa sopimuksen kolumnistin pestistä. Project mama -sertifioidut kolumnit ilmestyvät aina parittomissa numeroissa tammikuun lehdestä alkaen.


Vaikka kirjoittamisella onkin kiva tienata, pohdin kyllä hetken, miten tyylini sopii perhelehteen. Varsinkin, kun jotkut lukijat katsovat, että tyylini ja mielipiteeni eivät sovi edes omaan blogiini. Ja haluanko elämääni sitten yhtään enempää deadlineja?

No, dedikset pitävät pirteänä. Lisäksi kolumnistin ja bloggaajan välinen ero on aika kosmeettinen: molemmissa tuotuoksissa saa kirjoittaa vapaasti omista ajatuksistaan aihepiirin sisältä. Lähinnä tuo määrämittaan kirjoittaminen on printtimaailmaan tottumattomalle vähän haastavaa. Piti ihan konsultoida toimittajakollegoita, että mistä hitosta ne merkit saa laskettua.

Nyt on siis näppiksellä töitä, kun kirjakin on viimeistelyvaiheessa - ja siihenkin liittyy blogi! Puhumattakaan siitä että Snadikin vaatii osansa. Yritän pitää tätäkin kanavaa elossa parhaani mukaan, mutta taukoja saattaa esiintyä. Palaan kyllä ennemmin tai myöhemmin.

Kertokaapa, luetteko mitään perhe-/naistenlehtiä? Miksi, miksi ette?

32 kommenttia:

 1. Onnittelut! Meille on tullut Perhe-lehti, ja siinä parhaimpina juttuina on ollut Jari Sinkkosen kykselypalsta ja Katja Kallion kolumnit. Lopetin tilauksen, kun muuta mielenkiintoista/uutta lehdessä ei sitten minusta olekkaan. Vauvalehdistä en tykännyt raskausaikana (lueskelin neuvolassa) enkä ole antanut niille mahdollisuutta lapsen saamisen jälkeenkään. Välillä tuntui, että niiden jutut, ja vielä samassa lehdessä, löivät pahasti korville toisiaan. Ja vaikka olen mielestäni ihan huolehtivainen äiti, jo äitinä oleminen riittää mulle. En jaksa lukea lapsi/vauvajuttuja enää lisää, kun mitä näen ihan konkreettisesti omassa lähiympäristössäni. Mutta sanoisin, että KaksPlussan taso lähtee nyt nousuun :)

  VastaaPoista
 2. Vauvaa ja KaksPlussaa oon satunnaisesti ostellut, mutta taidanpa tästä eteenpäin valita jälkimmäisen :) ..kirjaa odotellessa!
  -Tintti

  VastaaPoista
 3. Tilasin vauva-lehden näytenumeron vauvan ollessa ihan pieni, mutta en yhtään innostunut. Jos hoitaa vauvaa ympärivuorokautisesti ja seuraa lisäksi paria äitiblogia, niin on ihan hyvä lukea välillä jotain ihan muuta (tai mun tapauksessa täyttää ristikoita). Mutta pisteet KaksPlussalle tästä eteenpäin. :) Anoppi tilasi mulle lahjaksi Kodin kuvalehden, se on ihan jees, vaikka yleensä tulen naistenlehdistä pelkästään pahantuuliseksi. Lähinnä siitä laihduta, meikkaa ja ole muodikas -osastosta.

  VastaaPoista
 4. kovasti onnea!

  mä kyllä luen joitakin naistenlehtiä, mutta en niin aktiivisesti, että viitsisin tilata. syy on myös taloudellinen - huomaan naistenlehtien kiihdyttävän shoppailuvimmaa itsessäni, joten tulee halvemmaksi ja muutenkin helpommaksi jos ei tiedä houkutuksista.

  perhelehtiä en lue (ellei mutsin luona selailtua kodin kuivalehteä lasketa.) etenkin vauva-aiheiset lehdet ahdistavat jo konseptina, ja vaikka raskausaikana sain ystävältä pinon vauvalehtiä lainaksi - asiaa olisi tuskin voinut enää helpommaksi tehdä - ne ovat yhä kaikki siinä samassa muovipussissa, jossa asuntoon saapuivatkin. puoli vuotta sitten. taannoin sain kaksplussan näytenumeron, josta luin artikkelin siitä, miten puoliso saadaan suostumaan toisen lapsen hankintaan, ja heitin lehdellä vesilintua. (siinäpä muuten lehti, jonka graafinen ilme kaipaisi jotain uutta.)

  iso syy lehtien lukemattomuuteen on kuitenkin se, että luen mieluummin kirjoja.

  VastaaPoista
 5. Vau! Onneksi olkoon :) Täytyykin sitten käydä kaverilla lukemassa kaksplussaa tiuhempaan!
  Mulle tulee Meidän Perhe ja oon tykännyt siitä paljon. Aina siellä on pari, kolme hyvää artikkelia - joka aikakauslehdeltä on paljon. Mulle tulee lisäksi Me Naiset, ja sekin tulee luettua aika tarkkaan. Annassa olis A-L Härkösen kolumni (vai onko yhä?) josta tykkään, mutta muuten mun mielestä MN on parempi lehtenä. MN:ssa on muuten myös hyvä kirja-arvostelusivu. Tapaan repiä sen sivun talteen, ympyröidä kaikki 4 ja 5 tähteä saaneet kirjat ja antaa kasan miehelle - hyviä lahjoja on tullut :)Aika samaa mieltä niistä yleensä olen arvostelijoiden kanssa ollut. Uutena löytönä Sara, joka on suunnattu ikäisilleni, eli esim. muotijutuissa esitellään vaatteita, joita oikeasti voisin pitääkin. Pitäisikin saada aikaiseksi vaihtaa MN-tilaus Saraan... Olen muutenkin naistenlehtien suurkuluttaja ja irtonumeroihin menee kyllä luvattoman paljon rahaa. Parempi olisi vaan käydä jossain Wayne'sissä kahvilla (kun kahvilla tulee muutenkin käytyä) ja lukea ne lehdet siellä.

  VastaaPoista
 6. Onneksi olkoon!

  Minä olen lukenut perhelehtiä niin paljon, että osaan muutaman kappaleen juttua luettuani sanoa, mihin koulukuntaan haastateltava / kirjoittaja kuuluu.

  Perhelehdissäkin on niin monenlaisia tyylilajeja, että varmasti sovit sekaan. Mutta jos julkisesti kirjoittaa kannattaa pitää mielessä, että saa myös julkisesti palautetta. Omassa nettipäiväkirjassani ei ole kommentointimahdollisuutta.

  VastaaPoista
 7. Onnea, aivan ihana juttu! En malta odottaa kolumnejasi! Toivottavasti pidät tyylistäsi kiinni, se on juttujesi suolaa (fiksun kirjoittajan lisäksi).

  Mä luen juuri Kaksplussa, tykkään sen modernista ilmeestäkin. Meillä on pihapiirissä äitien lehdenkierrätyskerho, sitä kauttaa saatan selailla naistenlehtiä,mutta vaatteet ja varsinkaan meikit ei kiinnosta pätkääkään.

  Olen tilannut Dekon, nuorekkaat sisustuslehdet kiinnostaa.

  VastaaPoista
 8. Meille tulee vauva ja meidän perhe. Mukavaa ajankulua ollut näin odotusaikana (2 lapsi tulossa) mutta en ota niitä turhan vakavasti.Tämä mamma ei ymmärrä nyky-yhteiskunnan "elämä pyörii lapsen ehdoilla mentaliteettia" eli olen paha äiti kun haluan välillä omaa aikaa enkä jaksa leikkiä lapseni kanssa 24/7.hyi minua;)

  VastaaPoista
 9. Luen joo, mutta erityisesti Kaksplus vähän ahdistaa sen takia, että olen joskus eksynyt sen lehden keskustelupalstoille ja siellä on aivan kamalan tiukkapipoista meininkiä. Jotenkin se luo epäilyttävää tärkeilyäitihohdetta painettuun lehteenkin. Anonyymit äidit on todella pelottavia.

  VastaaPoista
 10. Onnittelut! Bongasinkin eilen Kaksplussasta tästä uutisen. Minulle on tullut Kaksplus viisi vuotta. Sen lisäksi tulee Kotivinkki, Anna ja Deko. Annan tilasin ihan kokeilumielessä, kun lehtimyyjällä oli niin lyömätön myyntiräppi. Hän lupasi, että Annassa ei ole juttuja Matti Nykäsestä :D Sitten jäinkin koukkuun.

  VastaaPoista
 11. Tällä hetkellä kun asumme ulkomailla, tilaan ainoastaan Kaksplussaa - hyvä lehti, kolumnit ja jutut mielenkiintoisia sekä tyylikkäitä kuvia. Paikalliset amerikkalaiset lapsi/vanhempilehdet ovat jotenkin niin pintapuolisia, on mukavaa saada jostain "realismia" - hienoa, että jatkossa entistä enemmän! Ainoa piirre, jonka Kaksplussasta muuttaisin, on ettei niin paljon lehden sisällöstä nojaisi nettiin, siis tyyliin "40% 2+ nettikyselyyn vastanneista..." tai "palstajulkkis".

  Suomessa ollessa, käydessä ja tuliaisiksi pyydän aina Annan ja Olivian. Molemmissa hyvät jutut, kuvat ja sopiva painotus eri elmän osa-alueiden kesken, Oliviassa lisäksi upeat pääkirjoitukset.

  -Niina

  VastaaPoista
 12. Minä ostin amerikanmatkalla kaksi perhelehteä: yhden valtavirtavanhemmuus- ja yhden kiintymyysvanhemmuus(*)lehden.

  Oikeastaan silmiinpistävin ero suomalaisiin perhelehtiin tuossa ensimmäisessä oli se, että siinä ei pähkäilty, mikä on sopiva ikä aloittaa hoidossa, vaan miten tuollainen muutaman kuukauden- vajaan vuoden ikäinen vauva parhaiten hoitoon sopeutuu, kannattaako työpäivän aikana pumpata vai antaa suosista maito pullosta, yms.

  (*) "organic parenting" aka pitkä imetys, perhepeti, kestovaipat, yms.

  VastaaPoista
 13. Vauva on mun makuun liian dramaattinen, Kaksplussan vähän realistisempi ote uppoaa paremmin. Kaveri mainitsi Kaksplussan olevan kuivakampi kuin Vauvan. Ehkä näin. Kumpaakaan en tilaa, Kaksplussasta ostan joskus irtonumeron.

  Luen, ja nyttemmin myös tilaan Kotivinkkiä. Siinä on perheasiaa, mutta myös muuta. Ihan pelkkää lapsiasiaa en jaksa lukea lehtitolkulla.

  VastaaPoista
 14. Ja hei onnittelut kolumnistille! Se on vaikea laji, mutta jos ja kun kirjoittaja on hyvä, on tarinoita ilo lukea!

  VastaaPoista
 15. hieno hommsa, onneksi olkoon! Mulle tulee sekä vauva että kaksplus. Ihan viihdyttäviä lehtiä kummatkin :)

  VastaaPoista
 16. Ekaksi onnea uudesta pestistä, kuulostaa mielenkiintoiselta. Pidän blogistasi kovasti ja nyt tiedän yhden lehden jonka tietyissä numeroissa on kolumni joka kannattaa lukea. =)

  Minä en tilaa yhtäkään naisten- tai perhelehteä. Syy on se, että joka ikisessä lehdessä on pari hyvää juttua joista pideän. Siis max ja loppu on täyteheinää. Ammattiin liittyvät lehdet on sitten asia erikseen. Ainoa mikä meille kestona tulee perus sanomalehden lisäksi on Aku Ankka ja sekin tulee jääkäreille. Joten minun kannaltani katsottuna onneksi on kirjasto jossa voi käydä lukemassa lehtiä.

  VastaaPoista
 17. Onneksi olkoon! Mä luen lehtiä, mutta lapsilehdistä enemmän vauvaa kuin kaksplussaa. Enimmäkseen nykyään kuitenkin ihan jotain muita, kun tää vauva-asia tuntuu pukkaavan ulos korvista tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 18. Mä tykkäsin Vauva-lehdestä sen vuoden ajan, kun vauvani oli vauva. Sitten jutut eivät enää kolahtaneet. Enkä ole siirtynyt näihin Kaksplussiin tai vastaaviin, jotka olisi suunnattu muunkin ikäisten lasten vanhemmille. Kaksplus on mun mielestä aika kallis enkä jotenkaan syttynyt sille, kun muutaman näytenumeron olen saanut.

  Mä en koe oikein olevani kohdeyleisöä millekään perhe-/naistenlehdelle. Eniten olen pitänyt Oliviasta, mutta nykyään ei tule sitäkään, kun en innostu muoti- ja meikkijutuista. No, tuon takia en taida tilata mitään muutakaan naistenlehteä.

  Ainoa tilaamani lehti onkin sitten Image.

  VastaaPoista
 19. En ole perhelehtiä lukenut, mutta nyt näyttää siltä, että saatan alkaakin, vaikkei omia lapsia vielä olekaan. Valtavasti onnea uudesta pestistä! Sua todella tarvitaan tässä maassa!

  VastaaPoista
 20. Onnittelut! Ehkä voisin itsekin taas tarttua KaksPlussaan yli 3 vuoden tauon jälkeen. Jotenkin onnistuin kyllästymään vauvalehtiin jo esikoista odottaessani. Jutut alkoivat toistua liian samanlaisina. Kun on päivät kotona lasten kanssa, niin lehdet ovat minulle pakoa arjesta, enkä silloin halua lukea pelkkiä lapsijuttuja. Luen oikeastaan kaikkia naisten- ja sisustuslehtiä irtonumeroina, kirjastossa, kahvilassa jne. Erityistä suosikkia ei ole, kaikki kelpaa. :) - Kaisa

  VastaaPoista
 21. Luen salaa perhelehtiä, kun en kehtaa niitä julkisesti lukea :D Äitiyslomalla kaupasta mukaan tarttui usein vauvalehti - enhän nyt hyvänene aika olisi sellaista hömppää kehdannut kotiin tilata! Nyt luen naisten lehtiä, ja myös Meidän perhe -lehteä aina toisinaan, kun niitä tuolta alakerran ilmaiskorista sattuu mukaan lähtemään. (Vauvaa ja Kaksplussaa ei meidän ilmaiskorista saa, mutta eipä ne enää tässä elämäntilanteessa vetoakaan.)

  Itseasiassa minä, joka alunperin päivittelin sitä, että perheasioistakin pitää olla oma lehti, olen huomannut pitäväni Meidän perhe -leden kurkistuksista erilaisten perheiden erityislasten jne. arkeen.

  (Ja tämän nimimerkin takana siis 3-vuotiaan työssäkäyvä äiti)

  - Ai niin ja onnea uudesta duunikkeesta!

  VastaaPoista
 22. Vauva- tai Kaksplus-lehteä voi tilata vuoden. Itse aloitin äitiysloman alusta. sen jälkeen ne samat perusjutut toistuu. Nyt mulle tulee Meidän perhe, jokaon ihan ok. Pysyy työäitikin äitiyden ja vanhemmuuden "trendien" perässä. Muuten tulee Me Naiset ja Hesari.

  Sun blogia olen seurannut niinikään jo vanhempainvapaalla. Esikoisenne on suurin piirtein samanikäinen kuin meilläkin. li ehkä pitää ihan blogien takia ostaa joka toinen Kaksplus jatkossa (huomaakohan ne myynnin kasvun ja saat siitäkin provikaa, toivottavasti!)

  VastaaPoista
 23. Vauva-lehti on tullut meille kesäkuusta asti vaikka meidän vauva täyttkin jo 2-vuotta. Lehti tuli tilattua ihan vaan tilaajalahjan takia vuodeksi, kun samaan hintaan olisi saanut pelkän lahjan. Kyllä minä tuota lehteä luen vaikkakin jurppii ettei meille sitä vauvaa tule. Plussa oli tullut juuri kun tilasin tuon lehden ja ajattelin saada siitä odostuslukemista. No, lehti tulee ja niin on ollut tullut ja mennyt kaksi plussaakin ja tyhjällä kohdulla mennään eteenpäin.

  Vastaus siis kysymykseesi: Luen. Vauva-lehteä. Kerran kuussa.

  VastaaPoista
 24. Mä reagoin aina elämänmuutokseen tilaamalla siihen sopivan lehden, esim. muutettiin kerrostalosta rivariin: Viherpiha. Tulin raskaaksi: Vauva-lehti.

  Olen aika uskoton tilaaja, otan määräaikaistarjouksen ja sitten siirryn seuraavaan lehteen. Kaksplussa voisi ollakin seuraava, nyt kun tuo rakkauden hedelmä on jo hilkun alta puolivuotias vauvendaali eikä enää pelkkä viiva tikussa. :)

  t. Sointu

  VastaaPoista
 25. Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi, mukavaa, että tekstiäsi voi bongata myös Kaksplussasta! Onneksi et kirjoittele vauva-lehteen, se on lässympi ja sisältää mielestäni enemmän kliseitä äitiydesta ja lapsista kuin Kaksplus. Toivottavasti et sensuroi ajatuksiasi KaksPlussankaan sivuilla! Olen huomannut kritiikin, mitä välillä saat täällä blogissasi. Älä välitä, kaikkia (varsinkaan synnytys/imetyshöyryisiä äitejä) ei vain kerta kaikkiaan voi (eikä SAA) miellyttää. Pidä pääsi!

  Itse olen kaikkiruokainen aikakausilehtien suhteen, lemppari tod.näk Hesarin kk-liite, mutta kunnon aivojen nollaushetkeen käy vaikkapa Seiska! Meillä oli muuten mielenkiintoinen väittely miehen kanssa: onko naistelehdet (erityisesti sisustuslehdet) naisten pornoa? Onko täydellisestä perheonnesta ja upeasti remontoidusta rintamamiestalosta lukeminen sama asia, kuin silikonitissien ja tekoripsitypyköiden tuijottelu? Yhtä keinotekoista? Silikonitissit tai aina siistinä pysyvä harmoninen koti? Mieheni mielestä porno on vähemmän feikkiä kuin naistenlehtien luoma illuusio täydellistä elämästä :) -Satu

  VastaaPoista
 26. Mulle tuli joskus Meidän Perhe- lehti, mutta kypsyin totaalisesti joka toisessa numerossa toistuvaan "Äiti parani"- tyyppisiin juttuihin. Niissä narkki/alkkis/masentunut äiti laiminlöi lapsensa, lapset otettiin huostaan ja sitten bing,äiti parani ja Happy End. Koskaan näistä aiheista ei kirjoitettu kriittisesti:äitiyttä ei saa arvostella, biologinen äiti on aina pyhä ja saa yrittää uudelleen ja uudelleen.
  Toisaalta ärsytti ne sosiaalipornoa lähentelevät jutut joissa kerrotaan vaikeasti vammaisista lapsista, kätkytkuolemista ja muista "vaikeista" aiheista.Toki näistä saa kirjoittaa mutta juttujen tyyli ei miellyttänyt.

  VastaaPoista
 27. Jihaa, onnea näin virallisestikin :-) Hieno kuva!
  Jee!

  VastaaPoista
 28. Moi,
  tilaan Oliviaa, koska pidän sen otteesta ajan henkeen. Siinä on myös pari pidempää juttua ja tekstit ovat hyvin kirjoitettu. Muotilehtenä Olivia on huono, sen vahvuus on muualla.

  Tilasin Vauva-lehteä, kun odotin esikoistani ja luulin, että näin kuuluu tehdä. Ahdistuin lehteä lukiessani, kun en oikein löytänyt itseäni siitä ja luulin, että olen jotenkin outo. Kaksplus tuntui jotenkin tylsältä, en osaa sanoa miksi.

  Esikoisen ollessa 4-vuotias aloitin Meidän Perheen lukemisen ja se on minusta ihan ok. Luen sitä, koska saan siitä tapahtumavinkkejä, ideoita arkeen ja siitä lehdestä löydän samoja huolia, mitä itsellänikin. Siinä on tietysti aina yksi "äiti parani"-juttu, kuten edellinen lukija kommentoi ja yksi pakollinen julkkishaastattelu, mutta siihen väliin mahtuu ihan hyviäkin juttuja.

  VastaaPoista
 29. Onnea tuhannesti =) Olen nauttinut kirjoituksistasi ja olen varma että näin tekevät myös Kakplussan lukijat. Itselläni on 15-v. ja 7-v. lapset, on kiva lukea vähän pienempiinkin liittyviä asioita, kun itse keskityn blogissani aika paljon murkkuiluun (siis enemmän teini-ikäisen kuin minun murkkuiluun ;) Huumorisi puree täysillä ainakin minuun.

  Itselleni tulee Meidän Perhe, Kaksplus, Eeva ja Kodin Kuvalehti. Nuo kaksi viimeistä kuulostavat kauhean keski-luokkalaiselta ja keski-ikäiseltä, kääks. Pitänee äkkiä tilata vaikka Demi ;)

  VastaaPoista
 30. Hihkaisin ilosta kun huomasin tämän jutun uusimmasta Kaksplussasta. :) Odotan innolla kolumnejasi.

  Olen lukenut blogiasi jo kaksi vuotta, mutta en ole aikaisemmin saanut kommentoitua. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 31. Kiitokset onnitteluista! Kiinnostavia tilaus- / tilaamattajättämisperusteita. Mä itse luen todella vähän mitään lehtiä. Tilaan Mondoa ja Huilia joten alan siis kirjoittaa lehteen, josta en oikeastaan tiedä mitään. Että katsotaan nyt kuinka pitkään diili jatkuu. ;)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...