9.11.2011

Nyt tilttiä kurkkuun

Anteeksi, että postailussa kestää. Rakkain selitykseni "tässä on nyt ollut vähän kaikenlaista" pätee nytkin:  yksi silmätulehdus, yksi flunssa, yksi imeväisikäinen ja yksi kirja.

Tyrnishotti se vasta on energiajuoma.
Haluan kuitenkin pikaisesti tuoda tietoonne sen, että lapsiperheitä palvellaan taas vähän paremmin: lapsille on tulossa uusi energiajuoma! Nimikkeellä Tilt7. Sillä kukapa ei haluaisi ekaluokkalaisensa tilttaavan!

No, tässä tuotteessa on se hyvä puoli, että siinä ei ole aivan törkeästi kofeiinia, jota ei suositella alle 15-vuotiaille.

En vain ymmärrä koko konseptia. Jos seitsemänvuotiaalla ei ole energiaa, hän tarvitsee lisää unta, vähemmän tietokonepelejä ja monipuolisempaa safkaa, eikä minkään valtakunnan energialitkua! Vaikea myös uskoa, että kymmenvuotias ostaja valitsisi sen terveellisemmän energiajuoman eikä sitä
a) jota kaikki muutkin ostavat,
b) jolla on paras hyllynäkyvyys ja
c) jolla on siistein tölkki.

Ymmärrän, että ongelma on minulla. Olen nipottaja. Soisin tavallisenkin limpparin olevan lähinnä synttärijuomaa - myös aikuisille. Olen myös kyyninen. Rahaa tässä halutaan tienata eikä lasten terveyttä edistää.

Sori vaan, Aki, en osta.

24 kommenttia:

 1. "Valmistaja ei usko, ett juoma lisäisi tuotteiden kulutusta tai nuorentaisi juojien ikää, koska lapset ostavat energiajuomia jo nyt." No just just ja niinpa niin. Et sa ole mikaan valittaja ja ongelma ei ole vain sun. Lapsille markkinoitu energiajuoma on ihan todella vastenmielinen konsepti. Ihan kuten sanoit, lapsi ei tarvitse energiajuomaa (ei tarvitse terve aikuinenkaan).

  VastaaPoista
 2. Siis vähintään joka toisella kouluikäisellä näkee kädessä energiajuomatölkin. Järkkyä!

  Kas kun eivät kohta päiväkoteihin tunge limu- ja energiajuoma-automaatteja.

  Aion pitää huolen siitä, ettei omat lapset lipittele energiajuomia. Ainakin toivon niin kovasti tapahtuvan.

  VastaaPoista
 3. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, aivan samat ajatukset risteilivät päässä, kun luin tuon uutisen aamun lehdestä. Olen sitten nipottaja, samapa tuo, mutta minusta tuollainen on vastuutonta. Jos jo noin pienille lapsille markkinoidaan omaa energiajuomaa, taka-ajatus varmasti on, että he tulevat luontevasti siirtymään voimakkaampien juomien pariin, kunhan ikää karttuu.

  VastaaPoista
 4. Sama vanha virsi: "No kun kaikki muutkin!". Välillä sitä alkaa olla jo niin kyyninen kaiken tämän kakan kanssa, jota jälkipolvillemme tyrktytetään ja markkinoidaan, oli kyseessä siten pikku-tyttöjen sarjakuvalehti tai lasten energiajuoma...

  Samaa shaibaa ne CEO-t ja PR-väki suustaan lataa, vikahan ei ole heissä vaan kuluttajissa. Tarjotaan sitä mitä kansa haluaa.

  Enää puuttuu, että kohta lehdissä on iso juttu, kuinka tämänkin älynväläyksen markkinoivan yhtiön johtaja tulee MLL ja käyttää kaiken vapaa aikansa orpojen skidien kanssa -"kyllä mä ihan oiekast välitän, hei"

  VastaaPoista
 5. voi tauti, mistä näitä idioottituotteita oikein tulee? Mä en itse juo limppareita ollenkaan ja energiajuomat maistuu musta oksennukselta, joten mun päähän ei vaan mene, kuin niitä kukaan edes juo??? Vai onkohan mulla vaan oudot makuhermot...

  VastaaPoista
 6. Pahalle ne maistuvat munkin mielestäni Enkä kyllä oikein usko että kyseisen uutuuden elinkaari on kovin pitkä. Veikkaan että tuo tullaan kieltämään melko nopeasti vaikkei sitä kofeiinia tuotteessa olekaan.. Ihan järkky ajatuskin että juottaisi kersoille jotain energiajuomia!!

  VastaaPoista
 7. http://feed.ne.cision.com/wpyfs/00/00/00/00/00/16/D4/C0/wkr0005.pdf tämä tiedote laittoi vähän sylettämään, vaikka tässä kaikenlaista ehkä jonkun silmissä epäilyttävää tiedotetta on kirjoiteltu uran aikana. Olisin konsultoinut hieman vähemmän vastuullisuudella ratsastamista, ihme että tästä ei ole vielä syntynyt suurempaa haloota.

  Meillä asuva 12-vuotias oli saanut messuilta juoman jostain kilpailusta ja samalla henkilökohtaisen tietoiskun konseptista. Se ihmetteli sitä, että ekaluokkalaisillekin tehdään energiajuomia ja kyseli että eikös se ole hieman kummallista, että eikö ekaluokaklaisen pitäisi juoda vettä tai mehua. Onneksi siis lapset oikeasti näköjään osaavat olla fiksuja ja nähdä markkinoinnin läpi. (En voi valitettavasti ottaa kunniaa itselleni, kun en ole sitä synnyttänyt tai kasvattanut.)

  VastaaPoista
 8. Itse join energiajuomaa ollessani yötöissä, kun kahvi alkoi tökkiä ja väsytti. Siellä se toimi, mutta en nyt sanoisi, että maku on kovin hyvä. Ja varmaan ilmankin olisi pärjännyt.

  Energiajuomathan ovat sarjaa, joita ihmiset alkavat "tarvita" vasta sitten kun ne on tehty eikä toistepäin. Lapset eivät moisia tarvitse ollenkaan ja limutkin saisi jättää juhlapäivien juomiksi.

  VastaaPoista
 9. No marin linkissähän se tulikin jo esille: "isänä teidän..."

  Aargh! Jos Aki tätä asiaa nyt ihan oikeasti ajattelisi isänä eikä myyntimiehenä,, eihän olisi koko tuotekonseptia lähtenyt edes lanseeraamaan.

  T: Prinsessa Paskavarvas

  VastaaPoista
 10. No just joo, tuotahan tää maailma kaipaakin. Lisää uniongelmia ja hyperaktiivisuutta, jee, sanon minä.
  Mustikoita ja maitoa, se olisi paras energiajuoma. Onneksi mulla ei ole enää pieniä lapsia kasvamassa, mutta kyllä ihmetyttää tämä meno, mikä määrää elämiä.

  VastaaPoista
 11. Voi kumpa markkinoitas joku terveellinen mehu, aikuisten superhyper energiajuomana jotta nuo alakoulua käyvät ipanat alkas ostaan sitä. Meillä ei ole lupaa juoda energia juomia, meille ei niitä osteta mutta silti mun kersat 9 ja 10 vee, niitä hinkuu ja aina jollain keinolla saa hommattua.. keräävät pulloja ja käyvät ostaan.. ei heitä voi kotiinkaan vangita, vaikka tuosta hyvästä arestit rapsahtaakin.. Mun mielestä energiajuomat pitäs poistaa kaupoista kokonaan tai K18 tavaraksi,eikä tehä lapsille suunnattuja ..

  VastaaPoista
 12. Samaa mieltä minäkin, et todellakaan ole nipottaja vaan puhut täyttä asiaa! Energiajuomatouhu on lähtenyt täysin käsistä, varsinkin lasten ja nuorten osalta ja kyllä tässä vastuu pitäisi olla ennen muuta valmistajilla. Mutta mitä vielä, hehän vain keksivät lisää keinoja tahkota rahaa tuolla kuralla. Argh.

  Verenpaineita nostatti myös Iltalehden uutinen lasten myslipatukoista (http://www.iltalehti.fi/ruoka/2011110814720671_ru.shtml), joissa oli homemyrkkyjä. Paketin kyljessä julistetaan juhlallisesti "no junk". No eipä olekaan ei..

  VastaaPoista
 13. Hammaslääkäriäiti heittää tästä syystä raivoissaan voltin kerien taakse... Eikä sitä mehuakaan pitäisi kenenkään jatkuvasti litkiä! Vettä janojuomaksi, pliis!

  VastaaPoista
 14. Juu, järkyttyneenä luin minäkin tämän jutun metrosta.

  VastaaPoista
 15. Lapset ovat aina halunneet tehdä sitä, mitä aikuisetkin. Ja heille on aina kehitetty omia versioita aikuisten herkuista. Lapsille myydään lasten kuohujuomaa (mitä lie limua) ja ainakin itse olen juonut hopeateetä (kuumaa vettä, sokeria ja maitoa), kun aikuiset juovat teetä. Siinä mielessä lasten oma energiajuoma puoltaa paikkaansa.

  Itse en ole koskaan energiajuomaa maistanut ja jotenkin toivon, että omat lapseni eivät niistä kiinnostu. Mutta jos nyt sitten niin käy, että pakko on saada, niin ohjaan kyllä noihin lasten versioihin...

  VastaaPoista
 16. Mua ihmetyttää, että kun jutun mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta (aikuisesta?) haluaisi rajoittaa energiajuomien myyntiä ikärajoituksilla, niin miksei niin tehdä? O_o

  VastaaPoista
 17. Eikö omien lastensa ruoka- ja juomatottumuksiin pysty enää edes ekaluokkalaisen kohdalla vaikuttamaan? Ei kai ne lapset nyt jatkuvasti käy yksin kaupassa energiajuomia hamstraamassa vai käyvätkö? Onhan siellä sipsejä, limsoja ja karkkiakin, joiden käyttöä todellakin olen ajatellut kontrolloida oman lapseni kohdalla. Energiajuomat kuuluvat sitten siihen samaan kategoriaan. Onneksi vielä lapsen parasta herkkua ovat rusinat ja jäiset marjat... ;)

  VastaaPoista
 18. Mä olen kyllä tässä asiassa ihan samaa mieltä Pilamin kanssa! Kyllä todellakin minun mielestäni vanhempien pitäisi pystyä vaikuttamaan alakoululaisten makutottumuksiin. Eri asia on toki se että tottakai lapset noita tuotteita himoitsevat kun kaveritkin käyttävät. Mutta mun mielestäni lapsille voi perustella miksi niitä ei osteta. Mun 12 vuotias kummipoikani ruinasi mua ostamaan energiajuomaa ja sanoi että juo sitä aina kotonakin. Kun sitten totesin että ok, ostetaan, mutta ensin mä kyllä kysäisen sun äidiltäsi, poika sanoi että no en mä niitä saa juoda =). Jätettiin kauppaan ja ostettiin jotain muuta. Lisäksi pidin pojalle saarnan siitä miten pahoja ne on eikä muutenkaan terveellisiä..

  VastaaPoista
 19. Edelliselle anonyymille pakko kommentoida, että ihanaa kun on miutakin kummitätejä/sukulaistätejä/lapsenvahteja, jotka ei pelkää tiukkisleimaa! Mä oon just tollanen "sitten saarnasin kuinka pahoja ja epäteveellisiä ne on"-tyyppi, välillä itteäkin huvittaa kun sanon naapurin pikkupojalle että ei saa riehua rapussa tai sukulaislapsille, että ei voi limua juoda päivittäin tms. Joo, oon hetkellisesti tylsä tiukkis, mutta silti noiden lasten kaveri ja luotettu.
  Ja muuten, oon kyllä aikanaan itse teininä ja myöhemmin paljon aikaa kouluikäisten kanssa viettäneenä huomannut, että siinä on aika suuria eroa, paljonko lapset jaksaa koettaa sitä "kaikki kaveritkin saa"-mantraa. Joillekin on vanhemmat tehneet alusta asti selväksi, että se nyt ei yksinkertaisesti ole mikään peruste saada yhtään mitään, eikä sellaiset lapset sitä kamalasti jaksa koettaakaan - joskus toki. sama oli mullakin teininä: en olisi useimmissa asioissa edes kehdannut sanoa niin, kun sitten olisi ainakin ollut selvää, etten saa yhtään mitään.
  - jenni

  VastaaPoista
 20. Miten minullaa on sellainen tunne, että kukaan aikaisemmista kirjoittajista ei ole huolissaan OMISTA lapsistaan, vaan niistä naapurin kakaroista, joille ei pidetä mitään kuria.

  VastaaPoista
 21. Asiassa on myös se laita, kasvatuksen lisäksi, että miksi tällaisia tuotteita pitää ylipäätään tuoda markkinoille?

  Suurinosa vanhemmista ovat varmasti sen verta fiksuja, että osaavat omat sääntönsä sanella lasten ja nuorten mankumisista ja mielihaluista huolimatta. Omassa lähipiirissäni ei ainakaan hypitä lasten pillin mukaan ja kaikkia herkkuja koskee samat säännöt.

  Mutta miksi edes luoda tällainen halu? Ei ihminen tarvitse energiajuomia, varsinkaan lapsi, joten miksi tehdä tuote mitä ei tarvita? Itseäni ylipäätään sylettää kulttuuri jossa katsotaan hyväksyttäväksi tehdä lapsesta markinointikohde ja kuluttaja.

  Ja jos kerran energiajuomat koetaan haitallisiksi, miksi edes totuttaa lapsi niiden makuun haitattomilla versiolla?

  VastaaPoista
 22. Edelliselle sanoisin, ettei ne lapset useinkaan vanhempiensa toimesta/halusta opi energiajuomia juomaan. ;) Aivan kuten monet alkavat vanhempiensa vastustuksesta huolimatta tupakoimaan teini-ikäisenä. Tietyssä iässä kaverit vaikuttavat lasten asenteisiin paljon enemmän kuin vanhemmat.

  Siinä olen samaa mieltä, että rajoja pitäisi tiukentaa paljon enemmän tuotteissa, joita markkinoidaan lapsille. Tässä energiajuomassakin on toisaalta pointtinsa. Kun lapset niitä tuntuvat kielloista huolimatta juovan, olisi hyvä, että joisivat edes tuota lasten energiajuomaa (joka sinällään onkin täysin turha tuote). Ehkä energiajuomat pitäisi siis vain laittaa sinne K18- kaappiin, jolloin lapset eivät niitä enää laillisesti saa käsiinsä.

  VastaaPoista
 23. Kiitos ahkerasta kommentoinnista! Todella toivoisin että voisin jotenkin kertoa ipanoille että energiajuomia ei tarvitse litkiä. Pelkään vain pahinta kun meillekin on jostain syystä pesiytynyt nelivuotias nakkifanaatikko vaikka olen tyrkyttänyt parsakaalia. Täytynee pohtia tarkoin taskurahalinjaa kun sen aika on.

  Vihaan kaikkia turhakkeita, myös aikuisille tarkoitettuja. Lapsille tarkoituissa tuotteissa rimani on vain vielä korkeammalla.

  VastaaPoista
 24. Meillä isäntä on antanut minulle nauraen kunnianimityksen hirviö-äiti, kun latelin pöytään säännöt koskien energiajuomia.

  Jos lapsi on niin väsynyt, että tarvitsee lisäenergiaa, ei nukuta riittävästi. Joten jokainen juotu energiajuoma aikaistaa nukkumaanmenoaikaa puoli tuntia :)

  Näin meillä, ihan sama mitä lasten kaverit tekee tai sanoo...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...