8.9.2011

Kierrätä sirpaleet

Törmäsin Iittalan kamppikseen, josta opin, että posliiniakin voi kierrättää. Kysyin ihan uteliaisuuttani Iittalalta, että mihin kierrätysposliini menee: suomalainen tiilifirma kuulemma käyttää posliinia tulitiilien raaka-aineena. No hyvä!

Kierrätykseen sopii tuoda mitä tahansa posliiniastioita, rikkinäisiäkin. Koska emme käytä muoviastioita ja Skidi saa osallistua pöydän kattamiseen / siivoamiseen, on tilanne usein tämä:


Kauniisti lohjenneita astioita voisi tietysti yrittää paikata pikaliimalla, mutta en usko niiden enää kestävän uunia tai astianpesukonetta. Enkä ole myöskään ihan varma, ettei liimasta liukene mitään kemikaaleja esim. kuumaan teeveteen...

Vanhoja posliiniastioita voi siis palauttaa Iittalan myymälöihin syyskuun loppuun asti ja tästä saa palkinnoksi alennusta Kaj Franckin klassikkotuotteista kuten Teemasta.

Ps. Loppuhuomautuksena haluan tuoda esiin närkästykseni siitä, että Arabia/Iittala lopettaa tiettyjen värien valmistuksen ja muuttaa kokoja - nimenomaan klassikkosarjoissa! Tämä on tietenkin tapa saada ihmiset ostamaan uusi kokonainen astiasarja, kun vanhan sarjan värejä ja kokoja ei rikkimenneiden tilalle enää saa. Ärrrrrsyttävää.

21 kommenttia:

 1. Olisipa myös kiva, että Iittala ottaisi rikkonaisia astioita vastaan aina eikä vain tällä tavalla kampanjanomaisesti.

  Omassa taloudessani nielen (kun pakko on) sen, että astiasarjoja muutellaan ja tyydyn kirjavaan astiastoon...

  VastaaPoista
 2. Näinpä. Keltainen Teema, sillä lautaskoolla, jota ei enää valmisteta. Hemmetin kiva jatkaa "kapioastiastoa" paitsi väärän värisillä, myös väärän kokoisilla Teemoilla. Nih.

  VastaaPoista
 3. Kuulema juuri Teeman alkuperäinen ruokalautasen koko on liian pieni tämän päivän ateriakokoon, eikä siksi myy maailmalla. Siksi tämä suurempi ruokalautanen, jonka reunalta haarukat aina putoavat ruokaan, kun toinen reuna on liian kaukana. Tuskin sitä tulivat ajatelleeksi, kun lautasta ahneuksissaan suurensivst..

  VastaaPoista
 4. Kiitos todella hyödyllisesä vinkistä.

  Samaa mieltä noista selkeistä rahastuksen vuoksi tehdyistä uusimisprojekteista! Tyylikkäitä klssikoita voisi aina olla saatavilla kun jotain kuitenkin särkyy silloin tällöin.

  VastaaPoista
 5. Tyhmä kysymys: pitääkö niiden Iittalan vietävien rikkoontuneiden astioiden olla siis heidän merkkiään vai käykö mikä tahansa puolalainen posliinikippo?

  VastaaPoista
 6. Mun mielestä seka-astiastot ovat ihaneita! Meikäläisellä on kaffekupit -70-luvulta (isoäidin vanhat), leipälautaset Satumetsää, ruokalautaset jotain KoKoa ja Gardeniaa, tarjoiluastioina vähän sitä sun tätä ja Villeroy&Bochia. Kaikki sopivat yhteen, kunhan sekaisuutta vaan on riittävästi paikalla yhtä aikaa. Ja sitä nyt on helppo järjestää, hankkii kupin sieltä ja toisen kirpparilta ja nurkuu mökkiaarteita perään. Alas tylsä valkoisuus!

  VastaaPoista
 7. Aah, jaan niin ton lautaskoon muuttumisesta koetun ärsytyksen! Siitähän on jo 4,5 vuotta, kun Teemaan lanseerattiin uudet koot. Voi prkl! Olen kylläkin sen jälkeen onnistunut saamaan vanhaa ruokalautaskokoa - sitä kun aina välillä tulee Iittalan omiin liikkeisiin kampanjanomaisesti. Kannattaa kysellä. Vielä kun saisi vanhaa leipälautaskokoa, niin hyvä olisi. Mutta täytyypä sanoa, että tämä kokojen ja värien muuntelu on ainakin meillä aiheuttanut sen, että olen "ostanut varastoon" eli meillä on nyt hieman enemmän lautasia kuin muuten olisi. Että taisivat tosiaan onnistua myynninkasvatuksessaan...

  VastaaPoista
 8. Juhlissa saattaa kaivata hienoa astiastoa, joka on kauttaaltaan samaa sarjaa, mutta nykyisin itse ajattelen ettei kaikkea tarvitse olla. Astiastoa ja kattausta voi piristää muiden sarjojen tuotteilla hauskasti. Olen toki kärsinyt itse siitä että Illusia lopetettiin, kunnes vaan päätin tajuta, ettei ne astiat täydellisinä sarjoina mun elämästä sen hienompaa tee.

  VastaaPoista
 9. Mun mielestä Teemassa on parasta se, että niitä voi yhdistellä eri värejä! Meillä on ruokalautasina keltaista ja tumman sinistä teemaa. Kakkulautaset on mustia, oliivinvihreitä, sinisiä ja valkosia. Lisäksi kun meillä on muumimukeja, niin nekin käy hyvin sen teeman kanssa :) Itse ostan usein tehtaanmyymälästä tuotteita kakkoslaatuna, kun en eroa huomaa ykköslaatuun.

  VastaaPoista
 10. MariK, no aivan! Toki voi olla että tehtaanmyymälöihin saisi aina palauttaa, mutta helpompihan se olisi myyntipisteeseen viedä.

  Spatz, no sama homma vihreällä teemalla. Itken verta aina kun sitä hajoaa lisää.

  Hanna, O_o Oikeasti? Sehän on just passeli. Se iso on lähinnä tarjoiluastia.

  Anonyymi, itse asiassa: miksi edes puhutaan klassikosta jos se pitää uudistaa säännöllisin välein..

  LihavaLady, kaikki posliini - ehjä tai hajonnut -kelpaa!

  kirjakko, hyvä pointti, mutta mä en ole ollenkaan ton tyylinen ihminen. Kivan kattauksen saa toki aikaan noinkin mutta ei meille. :)

  pilami, sitä vanhaa leipälautasta minäkin kaipaan! Mulla on enää kolme jäljellä. Tuohon nykyiseen kokoon ei mahdu se leipä, kaffetassi se on.

  Maiu, eihän tässä elämänlaadusta purnata vaan tyylistä. :) Mä haluan ostaa tummanvihreää teemaa, koska olen siihen tyytyväinen jo 20 vuotta. Miksi tällaista asiakasta ei voi palvella, kysyn vaan.

  VastaaPoista
 11. Eikös sitä vihreää Teemaa tullut ainakin jotain osia myyntiin keväällä?

  VastaaPoista
 12. Kirpparit, huuto.net? Näistä ainakin itse kerään erästä vanhaa sarjaa. Luulisi, että näitä uudempiakin olisi myynnissä ja samalla saa hyvän mielen, jos tekee löydön puhumattakaan kierrätyksestä. ;)

  VastaaPoista
 13. Tämä nyt ei liity mihinkään, mutta jumalaut että kesti pitkään tajuta, mitä tossa kuvassa on :D Katsoin ensin, että siinä on tarjottimella reiällinen kuppi, josta irronnut palanen on siinä vieressä. Raksutus oli korviahuumaava, kun yritin mielessäni sovittaa tota irronnutta palasta siihen "reikään".

  Eh, ihanko oikeasti lautaskokoja on muutettu nykypäivän ateriakokoja vastaaviksi? My god, jossain on jotain pielessä. Ihmiset sekä syövät enemmän, että ovat lihavuuksissaan niin laiskoja, etteivät jaksa erikseen laahustaa santsikierrokselle?

  VastaaPoista
 14. Hanski, no joo, meillä on kyllä yhdistelty valkoista ja sitä tummanvihreää. Ei siihen oikein muu käy.

  pilami, ymmärtääkseni joku kahvikuppi vain.

  daalia, mä käyn hirmuharvoin kirppiksillä mut olen yrittänyt Huutiksesta välillä tsekkailla. Yleensä ne on jossain fönessä, että pitäisi lähettää, mikä on posliinille vähän huono. :(

  Kris, :D Vähän aivojumppaa, kato. Ja mitä lautasen kokoon tulee, ei se vanha edes ollut mikään pieni. Oikeasti.

  VastaaPoista
 15. Jos ikinä ei astiakokoja muuteltaisi syötäisiin ennenpitkää museotavaralta.

  Esim. 21 cm syvälautanen on mahtava ja sen on suunnitellut Kaj Franckin perinnön jatkajat Heikki Orvola sekä Oiva Toikka. He tekevät kaikki Teeman muutokset.

  Perusvärit valkoinen, musta ja tummansininen ovat aina tuotannossa, muut tehostevärit pari vuotta kerrallaan.

  Kaj Franck itse sanoi että väri riittää astian koristeeksi ja alunperin tarkoitti värit sekoitettavaksi keskenään. Sama
  myös Kartiossa.

  VastaaPoista
 16. Minua välillä huvittaa nämä hyvätuloisten "ongelmat". :D Meillä kiva kattaus tarkoittaa ihmisiä pöydän ympärillä, astiat on mitä on. Ei myöskään voida etsiä aina sitä ekologisesti kestävintä vaihtoehtoa, mutta ehkä sen saa anteeksi, kun kokonaiskulutus on väkisinkin aika vähäistä. Ja jonkunhan ne muiden kierrätykseen laittamat ylijäämät on käytettävä. :)

  VastaaPoista
 17. Anonyymi, mulla ei ole mitään sitä vastaan että syön museotavaralta, jos tuote toimii..

  Anonyymi, niin minuakin! Mutta kierrätys ylipäätään on toivon mukaan sekä hyvä- että huonotuloisten ongelma.

  VastaaPoista
 18. Arabiaa kierrätetään näinkin: http://nekka.vuodatus.net/blog/category/tiffany+korut

  VastaaPoista
 19. "Posliinin kierrätys" höhö. *virn* T.Petra

  VastaaPoista
 20. Ai niin! Ja tuohon valitteluun "astiastot vaihtuu jatkuvasti ja vanhoja ei valmisteta" löpinään sanoisin vain, että tyhmää se olisi. Millähän lailla kyseisen operaation muuttaminen kasvattaisi voittoa yritykselle? Oma vika sanois sika jos et osta varapaketteja. T: Petra--> Rentolyyli joka ei turhista natkuta. Jonka mies hajottelee astioita tiskatessaan sitä tahtia, että perikato korjaisi. Jos en olisi niin kiitollinen siitä, että mieheni osallistuu hemmetin mahtavasti kotitöihin niin natkuttaisin.

  VastaaPoista
 21. Meiltä juuri lähtee kirpparille viimeiset ehjät vihreät Teemat (5 "pientä" ruokalautasta, 2 murokulhoa ja suorakaiteen mallinen tarjoiluastia! Harmi kun et asu Tampereella! Päädyin tähän kirjoitukseen muuten juuri äsken siksi, että googletin vihreitä ja keltaisia Teemoja...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...