28.8.2011

Liinat rumpuun

Sarjassamme kummallisia tuotteita. Synnytyslaitokselta saadussa goodie bagissä oli kaksi Dr. Beckmannin värin- ja liankerääjäliinaa. Valmistajan esitteen mukaan näitä kannattaa käyttää, kun haluaa pestä värillisiä ja valkoisia samassa koneessa etteivät valkoiset värjäänny.

Dr. Beckmann Värin- ja liankerääjäliinoilla estät helposti ja kätevästi värin ja lian leviämisen vaatteisiin. Tuotetta on helppo käyttää: muistat vain jokaisen pesukerran yhteydessä lisätä liinan pesukonerumpuun. Pesun jälkeen liina heitetään pois. Liinat imevät itseensä erityisen kemiallisen koostumuksensa (kationoitu) ansiosta pesuvedestä likahiukkaset, kalkkijäämät ja levinneet värit kuin magneetti. Verkkorakenteen avulla liinat kykenevät sitomaan itseensä enemmän likaa ja väriä kuin muut vastaavat liinat.

Vaikuttaa kiinnostavalta, vaikka kationointi kuulostaakin humanistin mielestä turhan erikoiselta. Pyykkäämme lapsiperheeksi superharvoin (iso pesukone ja laiskat pyörittäjät), joten koneeseen tungetaan yleensä ihan mitä tahansa väriä. Nyt kun käytössäni on about viisi paitaa, ongelma vielä korostuu. Kokeilin siis liinaa yhteen maltillisen sekaväriseen koneelliseen.


Kuvassa lopputulos! Mutta en silti osaa sanoa, onko tämä turhaa vai ei. Liinan väri jäi harmaanruskeaksi, joten kaipa se ainakin hiukan vaaleita tekstiilejä suojaa, mutta onko ajoittainen valkaiseminen sitten suurempi paha. Tieteellisyyden nimissä todettakoon, että en tiedä, mitä olisi tapahtunut ilman liinaa. Mitä mieltä olette - onko jollain kokemuksia??

Ps. Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, kokeilkaa valkopyykkiin ruokasoodaa! Sain itse viimeksi 10 vuotta sitten avatun soodapurkin vihdoin käyttöön.


21 kommenttia:

 1. Tsaukkis vaan,

  Neutraalilla aiheella mennään, eh..? Tahranpoistoliinoja en ole kokeillut, mutta tuo ruokasooda oli ihan loistava idea, pakko kokeilla saisiko sillä valkaistua tuon urheilevan nuorison loputonta treenivaatepyykkivuorta. Vai uskaaltaako esim.lycraa valkaista, do not bleach? Ja heiii..toimisko se murkun "suun valkaisuun"? Sieltä kun tulee varsin tummansävytteistä tekstiä, joka osuu suoraan äidin kipupisteisiin, että voikin kuulkaa kirpaista välillä.
  Näillä kuitenkin mennään.
  Rauhallista viikkoa kaikille siskoille!

  Täti

  VastaaPoista
 2. Hah, pidätän oikeuden kirjoittaa ihan mistä mieleen juolahtaa. :) Mä en ole juurikaan katsonut mitä materaaleja koneessa on ollut ruokasoodakäsittelyssä, mutta en ole havainnut vauroita. Jos hei kokeilet suunvalkaisuun, tulethan kertomaan toimiko niin saadaan taas keskustelua käyntiin. ;D

  VastaaPoista
 3. Tyhmänä kysyn,että laitetaanko sooda pesuaineen tilalle vai pesuaineen kanssa koneeseen?

  VastaaPoista
 4. Mielestäni nuo liinat on hölynpölyä :) siis että vaikka toimisivatkin, niin aika turha lisäke kaikkeen. Mutta huom! tämä on vain minun mielipiteeni, enkä toki voi siitä sen kummempaa sanoa. Itse käytän turhakkeena talouspaperia. Monta vuotta meni, että ajattelin, että talouspaperi on ihan hyödytön luonnontuhoaja, ja varmaan näin onkin. Mutta aloin sitten käyttää sitä ja yhä käytän vaikka tämän tiedän. Suunpyyhintään, koiran oksennuksen putsaamiseen yms. Periaatteessa vessapaperi ajaisi varmaan saman asian mutta silti.

  VastaaPoista
 5. Okei, eli nuo liinat on tuollaista toimintoa varten. Olin nimittäin vähän vajaa 10 vuotta sitten jenkeissä vaihdossa ja ihmettelin, mitä kumman liinoja jenkkiopiskelijat laittoivat koneeseen vaatteiden itsepalvelupesulassa. En ikinä alkanut selvittää asiaa, kun ajattelin, että jotain hömpsötystä varmaan, kuten mun mielestä moni muukin asia rapakon takana. Monen monituista kertaa vaatteita vahingossa värjänneenä pitääpä kokeilla tuota kikkaa. Joten kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Itse en ole kokeillut kun pyykkiä riittää lajiteltavaksi saakka mutta äitini käyttää aktiivisesti, ja on sitä mieltä että pysyy vaaleat vaaleampina ja värikkäät värikkäinä kun pesee sekavärisiä koneellisia.

  VastaaPoista
 7. Mun äiti kanssa kehui tämän toimineen, kun jonkun koerätin sai kaupasta mukaansa. Itselläni ei ole kokemuksia (enkä kyllä varmaan ikinä hankikaan, jotenkin en ole tällaisten kohderyhmää). Meillä erotellaan pyykit värien mukaan. ;)

  VastaaPoista
 8. Kaveri antoi minulle muutama vuosi sitten paketillisen noitä liinoja suurena aarteena. Olen laittanut liinan koneeseen silloin tällöin, kun pyykissä on ollut mukana uusia vaatteita, joiden olen arvellut päästävän väriä. Liinoihin kyllä tarttuu väriä, mutta toisaalta ilman liinoja en ole huomannut pyykin sanottavasti harmaantuneen. Viimeinen liina on tullut käytettyä enkä meinaa ostaa lisää. Meillä pestään värilliset ja valkoiset erikseen - 3-lapsisessa perheessä koneellisia kertyy.

  Liinattomaan pyykkiin on mennyt mm. Seppälästä ostetut turkoosit housut, joissa oli kiinni lappu "päästävät väriä, älä istu sohvalle" (no vähän eri sanavalinnat). Ja väriä tosiaan lähti - ennen käyttöä pesin housut kahdesti ja edelleen sen jälkeen pikkarit oli housujen käytön jälkeen turkoosit. Jos olisin Seppälä, en ehkä kehtaisi myydä tällä lailla värjättyjä housuja.

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, pesuaineen lisäksi laitetaan. Linkkaamassani jutussa on ohjeet!

  Anonyymi, joo, en oikein osaa päättää. Mä käytän myös talouspaperia, toimii katasrofipyyhkimiseen (ei ehdi etsiä rättiä ja kastella sitä) paremmin kuin vessapaperi.. :)

  Henkka, okei, kiinnostava tieto! Kokeile ihmeessä ja tuu kertomaan mitä mieltä itse olet: säilyykö valkoiset valkoisina..

  Ansa, niin tosiaan, estäähän tuo värikkäitäkin harmaantumasta..

  Pilami, jaha, toinen ääni puolesta. Meilläkin toki lajiteltaisiin jos ei tarttisi pestä niin perkeleen usein (joka kolmas päivä!!) nykyään..

  VastaaPoista
 10. Anonyymi tässä :)

  Mä luin ton uusi musta-jutun jo ennen kuin eksyin tänne sivuille (jossa piti oleman kauhiasti tappelua) ja luin kyllä että pesupallon kanssa mutta en sitten tiennyt että tuleeko siihen pesupalloon pelkkä sooda vai myös pesuaine. No mutta, ajattelin muita piristääkseni kertoa tyhmyyteni jos se vaikka keventäisi tunnelmaa!
  Uudelleen lukiessani siellä kommenttiosiossa joku tosiaan kirjoitti pyykinpesuaineen samanaikaisesta käytöstä.

  VastaaPoista
 11. Mitäs muuta hyödyllistä, mitä jokainen lapsiperhe tarvitsee, siellä goodie bagissa oli..? :)

  VastaaPoista
 12. Ja ihan aiheen vierestä - miksi ME ei saatu goodie bagia Naikkarilta elokuun alussa? Käsittääkseni ihan vain muutama viikko teidän jälkeen! Epistä! :D Joku muukin on kysellyt, että "mitä tällä kertaa siellä kassissa oli" - ei saatu kassia. Grr... :(

  VastaaPoista
 13. Anonyymille kyselijälle: Pesupalloon tulee pesuainetta ja soodan voi heittää vaikka pyykkien sekaan rumpuun. Tai sitten sekä soodan että pesuaineen voi laittaa sinne lokeroon. Ihan miten haluaa. Mutta siis sooda toimii vain valkaisuaineena sen lisäksi laitetaan pesuainetta ihan normaalisti. Sillä ei olennaisesti ole mitään väliä, että mihin sen ruokasoodan laittaa.

  VastaaPoista
 14. Noi liinat on aivan loistavia. Ei tartte enää pestä vajaita koneellisia! Kyllä ne meillä on värjäyttyneet välillä ihan syvän sinisiksi tai kirkkaan punaisiksi, valkoisten säilyessä valkoisina. Ihan huoletta pesen nykyisin valkopyykit ja punakirjavat sekaisin.

  VastaaPoista
 15. sannika, ihan taivahan tosi, että sellaisia vaatteita joilla ei saa istua vaaleille tuoleille on rikollista tehdä!

  Anonyymi, arvostan tätä efforttia! :D

  daalia, tämä oli ainoa mikä jäi mieleen..

  Anonyymi, niitä oli kai siinä käytävällä jaossa. En oikeasti tiedä miksi otin sen.

  Fru L, juuri näin! Ja soodavalkaisu ei ole kovin räväkkä, mutta kirkastaa vaaleita hiukan.

  Anonyymi, ok! Mä ajattelin antaa näille nyt kuitenkin mahdollisuuden koska tähän pyykinpesuun ei ehdi keskittyä senkään vertaa mitä aiemmin.

  VastaaPoista
 16. Noi liinat on ihan super hyviä!

  Meillä kyllä lajitellaan aina pyykit, mutta lapsella on aika paljon vaatteita jossa esim. valkoisella pohjalla joku kirkas kuva tai tummassa vaatteessa valkoiset resorit tai kuvio. Liinat on aina ihan värjäytyneitä mutta vaatteet ei.

  Kokeilin myös laittaa miehen valkoiset boxerit (niillä ei olis ollu niin välii vaikka olis harmaiksi muuttuneet) mustien kanssa samaan koneelliseen liinan kanssa ja liina oli aika tumma, mut boxerit yhä valkoiset!

  VastaaPoista
 17. Mua on harmittanut ihan hirveästi, kun kirjavien lastenvaatteiden valkeat osat tuntuu aina menevän pesussa harmahtaviksi. Kaveri suositteli mullekin noita liinoja ja sanoi, että ei niiden löytämisen jälkeen ole enää lajitellut pyykkiä kuin lämpötilan mukaan, ja hyvin toimii. Meillä on iso pesukone, ja joitain pyykkilajeja ei meinaa millään saada kerättyä tarpeeksi, joten olen tosi tyytyväinen noihin liinoihin, kun voi vähän huolettomammin pestä tummaa ja vaaleaa sekaisin ♥

  VastaaPoista
 18. Nuo liinat ovat oikeasti aivan mahdottoman iso apu kun pitää pestä jotain voimakkaasti värjäävää vaatetta.

  Itse kokeilin näitä kirkkaanvärisen (puna-sini-vihreä-keltaisen) untuvatakin pesussa. Takin pesuohjeessa lukee dry clean only, mutta pesulassa siihen jäi vielä tahroja ja tunkkainen haju.

  Panin neljä liinaa pesuaineen ja rotsin kanssa rumpuun pyörimään 40C hienopesuohjelmaan. Yksi liina tuntui mutu-arviolta riittämättömältä näin ison ja voimakkaasti värjäävän takin pesuun. Liinat imivät kaiken rotsista irronneen värin ja pesuvesi säilyi koko ohjelman ajan kirkkaana. Liinat värjäytyivät puolukan punaisiksi.

  Kun sain rotsin kuivaksi se oli kuin uusi: kaikki tahrat poissa, värit kirkastuneet ja tuoksu miellyttävä.

  Seuraava pesukohde joihin liinoja käytän ovat isoäidin käsinkirjaillut pitsiliinat. Kirjailulangat ja pitsit värjäävät helposti tunnearvoltaan korvaamattomat liinat piloille.

  Harkitusti oikein käytettynä liinojen avulla välttyy usealta kalliilta ja turhalta pesulakäynniltä.

  VastaaPoista
 19. Jep,
  noi on ihan mahtavia. Ne oli loppu kaupoista pitkään ja mun maailma romahti. Hyvä kuulla että taas löytyy :)

  VastaaPoista
 20. Mäkin olen mennyt koukkuuntumaan noihin liinoihin. Mutta viimeks ei liinatkaan riittäneet kun turkooseja bambuharsoja oli ensipesussa valkoisten kanssa. Kolme liinaa tuli koneesta kirkkaan turkooseina ja valkoisissa vaatteissa oli pieni sinertävä värjäytymä :(. Olis sittenkin pitänyt malttaa olla tunkematta kaikkea samaan koneeseen.

  VastaaPoista
 21. Niin ja hei mäkin olin naistenklinikalla heinäkuun lopussa. Kukaan ei ohjeistanut ottamaan kassia muta mä olin niin näppärä et otin kuitenkin käytävältä. Mut sisältö oli pelkkää liberoa. Voi näitä elämän vastoinkäymisiä..!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...