9.8.2011

Keinolihakaalilaatikkoa?

Terhi kysyi multa jo viime viikolla mielipidettä keinolihasta tänään ilmestynyttä juttua varten. Keinoliha on siis eläinten kudosnäytteistä laboratorio-oloissa kasvatettua lihamassaa. Keinolihan kasvattamista tutkitaan, sillä ruoantuotannon ongelmat kasvavat sitä mukaa kun ihmisten määrä maapallolla kasvaa. Lisäksi tuotantoeläimiä ei tarvitsisi rääkätä, hiilidioksidipäästöt pienenisivät ja laidun- sekä viljelymaata voitaisiin käyttää muuhun kuin rehuntuotantoon.


Jutussa kerrotaan, että keinolihan rakenteeseen ja makuun ei ole ehditty vielä panostaa, mutta eihän sitä tarvitse sellaisenaan syödäkään. Voisin kuvitella, että varsinkin makkaran ja einesvalmisteiden raaka-aineeksi keinoliha sopisi hyvin.

En itse ole mikään lihafani, vaikka en totaalikieltäytyjä olekaan, mutta ei keinoliha kuulosta mun mielestä mitenkään erityisen ällöttävältä. Pahempi rasti mulle olisi toukkien ja heinäsirkkojen syöminen. En tiedä miksi. Olisi kiva kuulla etenkin sekasyöjien mielipiteitä: söisittekö tällaista proteiinia, jos sitä olisi marketissa tarjolla?

Kuva: Flickr / VirtualEm EDIT: pihvi esittää ihan oikeaa lihaa.


17 kommenttia:

 1. Minua ei keinoLIHA sinänsä mitenkään ällötä. Mutta en tykkää siitä KEINOSTA:ei keinoaromeja, ei keinomakeutusta vaan ruokaa perusraaka-aineista. En ymmärrä, kuinka keinoliha eroaisi muista keinoista...

  VastaaPoista
 2. mieluummin niitä (luomu)toukkia. kompit inkiväärille.

  VastaaPoista
 3. Ei kyllä herahda vesi kielelle ainakaan täällä. Näytin lihansyöjämiehellekin ja jäisi kauppaan häneltäkin.
  Tosta lihamassasta tulee ehkä eniten mieleen aladobi.

  Ajatus oikeen hyvä, mutta tuossa muodossa ei ehkä heti ole hitti.

  btw, ostetaankohan tota lihatiskiltä samalla tavalla kun lihalihaakin? saisinko puoli kiloa parasta massaa?

  VastaaPoista
 4. No luonnollisesti kukaan (oletan) ei halua syödä mitään KEINOruokaa, mut jos aito liha on tulevaisuudessa kortilla niin vaihatisitteko kasviksiin vai söisittekö keinopossua?

  Mä yhdistän ton samanlaiseen tavaraan kuin esim. margariini, jota siis en suuhuni laita, mutta joka palvelee tiettyä tarkoitusta. Todennäköisesti makueroa ei noissa mainitsemissani makkaroissa ja eineksissä edes huomaisi. Miettikää jotain suojakaasuun pakattuja kinkkusuikaleita - ei ole kaukana keinolihasta.

  VastaaPoista
 5. Jos vaihtoehdot on syödä kasvista tai keinolihaa, niin mä vaihdan kasviksiin. :P

  VastaaPoista
 6. Ei oikein houkuttele. Lihaa syön kyllä, mutta kasvisruoka houkuttelee erittäin paljon keinolihaa enemmän. Syy tähän tuntemukseen saattaa tosin osittain piillä tuossa kuvassa, koska se sai mut tuntemaan sitä samaa ällötystä, joka saa mut ajoittain olemaan muutenkin ilman lihaa.

  VastaaPoista
 7. Lihaaninakaan en olisi ensimmäisten joukossa keinolihaa hamstraamassa ammujen kuoltua sukupuuttoon. Liha lihana ja keinot mäkeen. Nimim. tuleva kasvissyöjä

  VastaaPoista
 8. En saakeli viä söis! Nyt olen herännyt ja vaihtanut ne vähäiset lihat jota syödään niin luomuksi ja siinä pysyn. Pakkotilanteen edessä jäis sit liha kokonaan pois mielummin ku söisin keinoa.

  -Salla

  VastaaPoista
 9. Sekasyöjä ilmoittautuu. Ensin kuvasta, jota moni on pitänyt ällöttävänä: Kuva ei varmastikaan esitä keinolihaa vaan näyttäisi olevan erittäin hyvin marmoroitunut entrecote eli välikyljys. Sellaisen söisin oikein mielelläni. Näytin kuvaa lihansyöjämiehelleni ja hän totesi kuvan esittävän erinomaista pihviä.

  Keinolihaan sen sijaan suhtaudun epäillyksellä. Kuten monet muutkin ovat sanoneet, ruoka ruokana ja keinot sitten erikseen. Liha ei ole minulle mikään elinehto, joten mainitun valintatilanteen tullessa eteen söisin varmaan entistä enemmän kasviksia. Toukat ja heinäsirkatkin varmaan menisivät hyvin valmistettuna, kunhan ensin pääsee ennakkoluuloista yli. Kyllä sitä keinolihaakin kuitenkin kokeilla voisi, varsinkin jos saavat maun ja rakenteen kuntoon.

  Ja jos nyt eineksistä ja makkaroista puhutaan, tuskin se lopputulos sen pahempi olisi keinolihallakaan. Vähemmän siinä surettaisi hyvän lihan kohtalo. Minulle tulee aina paha mieli, jos lihasta tehdään pahaa ruokaa esimerkiksi ylikypsentämällä se pilalle. Proteiinilähteitä kun on muitakin, lihaa kannattaa mielestäni syödä lähinnä maun takia (jos tästä mausta siis tykkää) eikä tuhlata perusmättöön johon voisi yhtä hyvin laittaa vaikka soijaa tai papujakin (ei sillä etteikö niistäkin voisi tehdä mieluummin hyvää ruokaa).

  Joka tapauksessa on ihan hyvä, että tällaistakin menetelmää tutkitaan.

  VastaaPoista
 10. Noudatan todella rajattua ruokavaliota, jota ei voi laajentaa. Inhoan punaista lihaa ja olen lapsesta saakka syönyt sitä ainoastaan siksi, että on pakko, vaikka saan jatkuvasti allergisia oireita lihakarjalle eläessään syötetystä paskasta. Vaikka kasvissyönti siis kiinnostaisikin tai olisi pakollista, totaali-kasvissyönti ei olisi mulle mahdollista.

  Joten - kyllä keinolihalle! Syön ehdottomasti mieluummin jotain laboratorio-oloissa hengettömänä kasvatettua kuin jotain, joka on kuulunut joskus elävään, hengittävään olentoon. Rohkenen myös arvella, että suurin osa kääntyisi kyllä tälle samalle kannalle siinä tapauksessa, että karjaeläintuotanto ihan oikeasti lopetettaisiin tai sitä muutoin rajoitettaisiin niin, että lihansyönti käytännössä loppuisi.

  Lisäksi en oikein ymmärrä, miksi keinolihan pitäisi sisältää enemmän säilöntä- tai lisäaineita kuin mitä oikeassa lihassa on. Päinvastoin - keinolihaa voitaisiin tuottaa useammassa paikassa kuin missä lihakarjaa voidaan kasvattaa, joten sitä ei todennäköisesti tarvitsisi rahdata niin pitkiä matkoja mihinkään. Tai ehkä se voitaisiin ikään kuin esivalmistaa jossain ja valmistaa syötävään kuntoon vasta hookoolla ja atrialla. Lisäksi keinoliha ei itse söisi mitään, sitä ei tarvitsisi lääkitä millään ja sitä valmistuisi aina vain tarvittava määrä.

  VastaaPoista
 11. hassua miten moni on ihan ehdottomasti vastaan, ja - anteeksi kaikki - mutta aika tunteenomaisin perustein. tyyliin, yäk.

  mä mietin seuraavia asioita:

  - syödyn lihan määrää pitäisi joka tapauksessa tarkistaa - alaspäin, ja omallakin kohdallani, vaikken varmasti syö sitä n. 200g päivässä, josta syöpäjärjestöt juuri varoittelivat
  - keinoliha ei varmaan maistu ihan vastaavalta kuin oikea liha, koska lihan makuun oletettavasti vaikuttaa myös ravinto, jota lihantuottaja on syönyt, joten siinä mielessä homma voisi olla vähän sama kuin soijarouheen kanssa. korvike. (otettakoon tässä nyt huomioon vielä sekin, ettei käsittääkseni esim. soijarouheen käyttämistä paljon suositella ihan varauksetta, vaikkakin kun yritin googletella aiheesta kerran, olivat tutkimukset aiheesta lähinnä tasoa "olematon" ja fiilikset tästäkin tuntuivat pohjautuvan siihen valmistusprosessista syntyvään yök-tekijään.)

  näiden tiettyjen caveatien jälkeen on kuitenkin sanottava, että vaihtaisin suurimman osan lihastani keinolihaan silmänräpäyksessä lähinnä eettisistä syistä. hiilidioksidipäästöjen pienenemisestä haluaisin ensin nähdä laskelmia, mutta tuotantoeläinten rääkkäämisen lopettaminen olisi ainakin itselleni tarpeeksi suuri arvo.

  en myöskään pidä lihansyönnin varsinaisena ongelmapisteenä sitä, mitä kotona tehdään - otaksun, että keinolihasta tehty kaalipata ajaisi asiansa ihan mainiosti, mutta voin kyllä kuvitella tekeväni myös kasviskaalipadan joka toimisi ihan vastaavasti - vaan pikemminkin työpaikkojen syöttölät, joiden toivoisin siirtyvän keinolihan käyttöön valon nopeudella. niiden kasvisruoat kun tuppaavat olemaan ihan kamalaa huttua.

  tiedän suhtautuvani teknologisiin edistysaskeleihin lähtökohtaisen myönteisesti, mutta en myöskään keksi mitään välitöntä syytä sille, miksi labrassa kasvanut liha olisi väistämättä huonompaa kuin lehmän takapuolessa kasvanut. (en siis itse käyttäisi vertausta voi-margariini ellei olisi ilmeistä, että keinolihassa on esim. kaameasti lisäaineita.) kaikesta asiaan liittyvästä kaipaisin kuitenkin lisää infoa.

  kuten Heliä, muakin usein surettaa se, miten lihaa käytetään niin kauhean väärin. raaka-aineena se on hirveän arvokas ihan eettiseltä painolastiltaan - joku on sen eteen kuollut. ja elänyt luultavasti aika kurjasti.

  anteeksi hieman sekava sepustus, tästä olisi tosi mielenkiintoista keskustella pidempäänkin.

  VastaaPoista
 12. oi, Krisillä tuossa yllä oli ihan mahtavia pointteja lihankasvatuksesta juuri tarvetta vastaavasta määrästä ja esim. lääkkeettömyydestä. huippua, kiitos!

  VastaaPoista
 13. Hyvää keskustelua! Muakin hämmästyttää se, miten moni on ehdottomasti vastaan. Löytyykö samanlaista yökötystä esimerkiksi laihdutusvalmisteita ja d-vitamiinitippoja kohtaan? Huom. Kuvassa siis on ihan oikeaa herkullista (in my humble opinion not) lihaa! :D

  VastaaPoista
 14. Inkivääri ja häntä komppaavat: Kyllä kai se keinoliha (sellaisena kuin itse sen ymmärrän) eroaa muista "keinoista" aika paljonkin. Se kasvatetaan oikeista elävistä soluista eli se ei ole samalla tavalla kemiallisesti valmistettua kuin vaikkapa juuri keinotekoiset makeutusaineet ja aromit. Minulla voi toki olla ruusuinen kuva keinolihasta sikäli, että en tiedä edellyttääkö sellaisen tuottaminen esim. kasvuhormonien tai muiden ruokaani ei-tervetulleiden kemikaalien käyttöä, mutta mikäli keinolihan kasvatus saataisiin onnistumaan niin, että keinoliha todella vastaisi oikeaa (luomu)lihaa, niin en näe ongelmaa enkä myöskään syytä kokea ällötystä.

  Itse siis suhtaudun keinolihaan varovaisen positiivisesti, tietenkin edellyttäen että sitä pystytään tuottamaan turvallisesti ja terveellisesti, ja olen samoilla linjoilla kuin Kris ja Liina. Jos liha on tuotettu ilman hormoneja, antibiootteja yms. ja vieläpä ekologisesti, niin sehän on vain hyvä asia. Toki valmistaminen laboratoriossa epäilyttää minuakin (siis verrattuna oikean eläimen lihaan, jonka tuottamiseen liittyy sitten omia epäilyttävyyksiään), mutta eipä ainakaan tarvitsisi potea murhetta ja huonoa omaatuntoa siitä, että joku eläin on joutunut kokemaan kurjan elämän ja kurjan kuoleman, jotta minä saisin syödä osan sen ruumiista.

  Ja vielä: mitä keinotekoisuuteen tulee, niin moniko blogin lukijoista syö salmiakkia? Sehän vasta onkin ihan kemiaa ;)

  VastaaPoista
 15. Minäkin kummastelen tätä ihmisten reaktiota. Tuo "keino"lihahan sisältää ihan niitä samoja soluja kuin siinä lehmästä leikatussa lihassakin. Suurinpiirtein samaa kamaa siis.

  Jos maku olisi sama, söisin ehdottomasti mielummin keinolihaa kuin tavallista, jota tosin syön enää tätä nykyä luomuna ja melko harvoin.

  VastaaPoista
 16. Tämä on mielenkiintoinen aihe kyllä. Olen kuullut muutamien sellaisten ihmisten mielipiteitä, jotka syövät paljon eineksiä ja muuta valmishöttöä. Mielipiteet kummastuttaa - pidetään jotain pussipastacarbonaraa "oikeana ruokana" ja sitten ollaan keinolihasta heti et yök. Lähempänä aitoa kamaa tuo mun mielestä, näillä vähäisillä tiedoillani, on :).

  Meillä syödään suht vähän lihaa, jotain kuitenkin, ja syyt vähyyteen johtuu ehkä eniten rahasta. Kyllä voisin avoimin mielin kokeilla, jos maku on hyvä ja ennenkaikkea, jos "raaka-aine"luettelossa ei ole hirmu määrä kaikkea ihmeellistä.

  VastaaPoista
 17. William Gibsonhan ennakoi keinolihan jo 80-luvulla cyberpunk-kirjoissaan, joissa oikeassa eläimessä kasvanut liha on harvinaista luksusta ja 'vat-grown' normia. Kyselisin vähän mitä muuta siihen koeputkeen menee. Täytyyhän keinolihankin proteiinien tulla jostain. Prosessoitaisiinko muita proteiinipitoisia sivu- tai jätetuotteita keinolihan kasvinalustaksi? Mistä ne tulisi - no, teurastamoistahan 'ylimääräistä' proteiinia pukkaa toistaiseksi tonnikaupalla (mmm teurasjätteet!). Mutta jos teuraskarjasta ja eläinten syönnistä oikeasti tulee harvinaista ja kallista niin tehtäisikö keinolihan kasvattamiseksi hyönteis- tai papupirtelöitä? (Ja keinoliha tuskin saavuttaa tarpeeksi suosiota kannattaakseen ihan bisneksenä ellei eläimien syömisestä aleta maksaa realistista hintaa.) Siinä tapauksessa lihansyönnin klassikko-ongelma jatkuisi: ihmisen syötävää ravintoa (ne hyönteiset ja pavut) käytetään lihan tuottamiseen.
  - Keinoliha muistuttaisi varmaan kasvissyöjille suunnattua Quorn-tuotetta, joka on jonkinlaista sieni-massaa. En ole itse kokeillut, onko lukijoilla mielipiteitä?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...