25.7.2011

Kaalinlehti, pelastajani

Sain viime viikolla rintatulehduksen, mikä oli täysi oikeusmurha tällä imetystahdilla. Lääkkeiksi nimettiin joka paikassa tiheä imetys ja lepo. Koska uusi skidi nyt syö muutenkin aika tiheästi (ja miten ihmeessä kolmeviikkoinen vauva ylipäätään pakotettaisiin syömään useammin?), jäi lepo jäi ainoaksi vaihtoehdoksi tulehduskipulääkkeiden lisäksi.

Oireet eivät suinkaan olleet menossa pois vuorokauden sisään ja olin jo tippa linssissä varautunut hakemaan ensimmäisen antibioottikuurin neljään vuoteen. Koska välttelen antibiootteja kuin ruttoa ja toisaalta kuume ja tulikuuma daisari helteellä tekivät olon karmivaksi, päätin ottaa kaikki keinot käyttöön. Bongasin joltain keskustelupalstalta vinkin kaalinlehtikääreeseen, joten päätin kokeilla. Ei se ota jos ei annakaan. Tungin siis rintsikoihin pinnastaan hiukan rikotun, jääkaappikylmän lehden.

On taas vaikea sanoa, oliko vain ajoitus oikea, mutta se pirun lehti helpotti oloa kahdessa tunnissa. Havainnostani hämmästyneenä päällystin itseni lehdillä yöksi ja kas, lääkärireissua ei koskaan tarvittu. Kiinnostukseni kaalin vaikuttaviin aineisiin heräsi. Kaalia kuulemma käytetään yleisesti kihdinkin hoidossa, mutta tieteellisiä tutkimuksia tehosta en löytänyt. Puutarha-sanomien artikkelissa viitataan turvotusta vähentävään vaikutukseen, mutta siinäkään ei kerrota, mikä aine lehdissä vaikuttaa. Kertokaa jos tiedätte!

Joka tapauksessa kaalirakkauteni on tällä haavaa ylitsevuotavainen.

Kuva: kasvikset.fi

24 kommenttia:

 1. Lapissa synnärilläkin oli jääkaapissa kaalta jota käskettiin kokeilla maidon noustessa. Hassua et se tääl eteläs on outo asia.

  VastaaPoista
 2. Kaali on jees, vaikka itse sain kyllä kakkosen kanssa ne antibiootitkin imuttelijan ollessa kaksiviikkoinen. Ja varmaan olisin saanut imetyskiellonkin hätävarjelun liioitteluksi, ellei omalääkärini vaimo olisi jonkin asteen imetysfanaatikko ;)

  VastaaPoista
 3. Maammosein, tuo viisas emäntä, sanoi että vaikuttava aine olisi rikki. Pikainen googlettelu näyttäisi, että rikki estää/lievittää tulehduksia.

  VastaaPoista
 4. Mie sain synnäriltä mukaan kaalia. :D ja ihan etelässä asutaan. Oli muuten paras hippivinkki ikinä. ;)

  VastaaPoista
 5. Kaali kyllä helpottaa oloa, mutta tarkkana nyt sen tulehduksen kanssa! Nimimerkillä tulehduskierre, josta seurasi neljä desiä märkää sisällään pitänyt paise. Kaali vaihtui siinä kohtaa kirurginveitseen. Jälkiviisaana olisi ehkä kannattanut vain kiltisti popsaista ne antibiootit, eikä ajatella, että kyllä se siitä, kun oireetkin kerran loppui.

  VastaaPoista
 6. Meilläkin oli synnärillä jääkaappi täynnä kaalia ja sieltä kehoitettiin hakemaan ;) Auttoi kyllä kummasti.

  Ja tässä aika lailla keskivaiheella Suomen maata oleskellaan, joten kyllä se tieto minusta jo synnäreillekin on ehtinyt. Vaikuttavaa ainetta ei kyllä kerrottu.


  Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 7. Tuli muuten mieleeni toinenkin synnärivinkki. Siellä oli pakkanen täynnä veteen kasteltuja siteitä jäätymässä (iahn tavallisia, ne ohuet ei toimi!). Sieltä sitten pöksyihin auttamaan tikkien kuumotusta...

  Ei ollut kovin hehkeä olo kaalit rinnoissa ja jäätynyt side pöksyissä ;D Mutta auttoivat kyllä kipuihin ;)

  VastaaPoista
 8. Synnytin porissa ja siellä oli lypsyhuoneen jääkapissa kaali. Ekalla kerralla kun kävin siellä aamuyöllä aivan saakelin tokkurassa pumppailemassa ajattelin näkeväni harhoja :D Kun en ollut kuullut ennen asiasta, mutta kun maito seuraavana nousi rintoihin sellaisella vauhdilla että alta pois ja hoitajan kehotuksesta tungin kaalinlehdet tissareihin niin ai jumanskekka mikä helpotus!

  VastaaPoista
 9. Tyksissäkin oli kaalia jääkaapissa, auttoi maidon nousun aiheuttamaan hillittömään kipuun. Nyt kakkosen kanssa ei niin kipeää tehnytkään.

  Ykkösen kanssa kävin läpi rintatulehduskierteen, täysimetin ja noin kerran kuukaudessa tulehtui toinen rinta. Kiltisti popsin antibiootit, vaikka niitä inhoankin, ensimmäisessä tulehduksessa kun rinta pääsi niin kipeäksi että pelkkä selälläänkin makaaminen sattui. Useammalta lääkäriltä myös kuulin että jos tulehdusta ei hoida, voi kirurgin veitsi odottaa. Yyyh.

  Jos tulehdukseen on taipumusta, kannattaa välttää viileätä, siis ihan kevyt kesätuulikin voi olla pahasta paljaalle rinnalle. Lisäksi ei kannata pitää ihan täytenä, ja jos tuntuu pinkeältä ja kipeältä, kuumaan suihkuun ja kevyt hieronta jotta tiehyetukos aukeaa. Itse imetin aina tulehtuneesta rinnasta ja pumppasin toista, imeminen kun tyhjentää tehokkaammin.

  Toivottavasti et saa toista tulehdusta, viheliäinen vaiva!

  -pauliina

  VastaaPoista
 10. Pauliinan tekstiin sen verran, että kylmä ei aiheuta rintatulehdusta. Tulehdus syntyy hoitamattomasta tiehyttukoksesta, kun maito ei pääse virtaamaan luontaista tietään ulos. Tukos taas yleensä syntyy siitä, kun jokin painaa rintakudosta, ja se jokin voi olla oikeastaan mitä tahansa kaarituesta kantoliinan reunaan tai laukun hihnaan. Joskus jopa kyljellään makaaminen voi saada aikaan tukoksen. Hoitamaton tukos tuottaa tulehduksen ja hoitamaton tukos paiseen, näin pähkinänkuoressa.

  Toki kylmä voi tuntua tosi ikävältä paljaalla tai huonosti suojatulla iholla ja vihloa, mutta sillä ei ole todistettu olevan yhteyttä tulehduksiin.

  On sitten ihan ihmisestä kiinni, mikä siihen kipeään rintaan parhaiten kokee auttavansa. Lämmin haude ja lämpumässä suihkussa rinnan varovainen hierominen ja lypsäminen auttavat maitoa lähtemään liikkeelle, kun taas kylmä (kaali, kylmä kaurapussi tms) vähentää kudosturvotusta.

  Tsemppiä tissien kanssa. Jos haluat heittäytyä vielä ekstriimimmäksi, survo rintaliiveihin maitorahkaa! ;)

  t: osa-aika ITUäiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä vuosien jälkeenkin tämä vastaus auttaa meitä äitejä. 😊

   Poista
 11. "Hoitamaton tukos tuottaa tulehduksen ja hoitamaton tukos paiseen, näin pähkinänkuoressa."
  ...pitäisi siis olla, että hoitamaton infektoitunut tulehdus tuottaa paiseen. Anteeksi aivohäirä.

  VastaaPoista
 12. Myöskin rikkinäiset rinnanpäät altistavat rintatulehdukselle. On tärkeää että ne paranee, konstilla millä hyvänsä (rintakumi tai imetystauko ja pelkkä pumppaaminen).
  Tsemppiä!
  L.

  VastaaPoista
 13. Tuon kaalinlehtien rintatulehdusta helpottavan ominaisuuden olen tiennyt, mutta tässä aloin juuri pohdiskella auttaisiko se myös kipeisiin sormi ja jalkapöydän niveliini. Tässä rv 36 ja kärsinyt kuin reumasta rv 30 alkaen. Onnituisinko jotenkin kääräisemään kaalinlehdet kätösiini yöksi...?

  VastaaPoista
 14. täällä myös yksi toistuvista tukoksista ja tulehduksista kärsinyt. toisessa rinnassani on varmaankin joku erikoiskapea tiehyt tms, kun samaan paikkaan syntyi toistuvasti tukos.

  kokeilin tukoksiin kaikki keinot ennen antibiootteja, mutta välillä turvauduin niihinkin kun muu ei auttanut ja tulehdus oli kestänyt vuorokauden -kuulin varoituksia, että tämän jälkeen tila alkaisi olla oikeasti vaaraksi.

  muutaman tulehduksen jälkeen opin, että vauvan imukaan ei saanut tukosta liikkeelle (eikä todellakaan mikään tyhjä pullo -kikka tms.), ja tajusin vihdoin että minulla tajuton kipu esti herumisen käynnistymisen kipeästä rinnasta. niinpä opin kokemuksen kautta nappaamaan heti tukoksen ilmaannuttua 2x400mg buranaa kerralla. tämä vähensi rinnan kipua sen verran, että kun lasta piti ahkerasti rinnalla, heruminen käynnistyi ja lapsi sai tukoksen imettyä pois ennen kuin se muuttui tulehdukseksi.

  mutta toivottavasti kaalinlehdet auttavat eikä tulehduksia tule lisää! viheliäinen vaiva kyllä.

  VastaaPoista
 15. Täälläkin yksi joka on helpottanut rintojen tuskaa kaalilla. Kyllä nuo perinteiset keinot on vaan hyviä!

  VastaaPoista
 16. Hevosille kaalia käytetään myös usein viilentämään jalkoja ja laskemaan niistä turvotusta. Rikotaan pintaa vähän ja asetetaan ihoa vasten, kääritään sanomalehteä ympärille ja päälle kääritään pinteli, joka pitää paketin kasassa. Varmasti ihmisilläkin toimisi muuallakin kuin rinnoissa :)

  VastaaPoista
 17. rinnanpäät jokaisessa imetyksessä rikkoneena voin suositella tunkemaan elmukelmulla vuorattuihin tissiliiveihin maitorahkaa.

  meidän jamppa taitaa olla lähes synttärikaima!

  VastaaPoista
 18. Lapin Keskussairalassa oli kaalia jääkaapissa kaikille äideille tarjolla ja auttoi imetyksen aloituksessa ;)
  Toisella kerralla sitä oli jo omassa jääkaapissa odottamassa.

  2:den tytön äityli

  VastaaPoista
 19. Meillapain kaalinlehtia kaytetaan vain imetyksen lopettamiseen, hidastaa maidontuotantoa...

  VastaaPoista
 20. Oulussa kaali oli ihan huoneenlämmössä ja näin muakin ohjeistettiin se pitämään. Ennen tämän ketjun lukemista luulin, että ei saa laittaa jääkaappiin siksi, että rinta tulehdu...nyt en tiedä mitä ajatella...paitsi että ensi kerrallakin kaalia tulen käyttämään:-)
  Se ihan huoneenlämpöinenkin kaali viilentää kummasti.

  Oulussa se kaali oli myös ihanasti kortilla ja loppu joskus kesken. Epätoivoisesti rinnat kuumottaen piti hiitä keskimmäisiä pikkulehtiä silputa rintaliiveihin, mutta niistä ei samanlaista helpotusta ollut....Ensi kerralla otan oman kaalin kassiin mukaan :-)

  VastaaPoista
 21. Mun äiti käyttää kaalia kaikkeen kipuun vähän kuin mobilaattia. Ittelle on jäänyt parhaiten mieleen, kun sääressä oli puolikkaan tennispallon kokoinen ruhje, joka laski kokonaan yhdessä yössä kun siinä oli kaalinlehti päällä.

  Ja niin ne vaan sanoo, ettei kylmä aiheuta virtsatientulehduksiakaan, mutta kyllä mulle niitä kylmästä tulee. Mieluummin villahousuissa ja ilman tulehdusta, kuin ilman villahousuja "tää on tutkittu juttu" -> antibioottikuurille.

  VastaaPoista
 22. Pakko kommentoida vielä näin myöhässä! Ihan yliopistollisessa keskussairaalassa pidetään kaalia kylmässä, hölynpölyä että se aiheuttaisi rintatulehduksen! Miettikääpä ihmiset, esimerkiksi virtsatietulehdusta. Se vaatii AINA taudinaiheuttajan, esimerkiksi e-coli bakteerin. Kylmä ei ole taudinaiheuttaja.
  Ja millä perusteella kaali vähentäisi maidontuloa...

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...