19.6.2011

Pekka ja lastenvaunut

Kansalainen Pekka Mäkelä lausui eilen Hesarin mielipidesivulla painavan mielipiteensä "lastenvaunujen ylettömästä julkisen tilan hamstrauksesta". Hänen mielipiteensä oli vastine kirjoitukseen, jossa äiti ei ollut mahtunut vaunujen kanssa johonkin sisustuskauppaan.

Huomautettakoon heti alkuun, että mielestäni liikkeillä on täysi oikeus suunnitella käytävänsä juuri sellaisiksi kuin liiketoiminnan tarve vaatii. Ja että itse käyn todella paljon mieluummin kaikilla ostoksilla yksin. Mutta Mäkelällä oli muita pointteja.


Mäkelä kirjoittaa mm.:
"Pääkaupunkiseudun äitejä muutaman vuoden lähietäisyydeltä tarkastelleena kysyn: mistä on syntynyt se harhainen oletus, että kaikki maailman ja Suomen kolkat on tarkoitettu lastenvaunuilla kuljettaviksi? Täysin tilannetajuttomasti vaunuarmeijat yrittävät täyttää niin kirpputorien sokkelot, apteekit kuin ahtaat tehtaanmyymälätkin. Kokemusta on."

Että ihan kirpputoreille ja apteekkiin äidit yrittävät lastenvaunujen kanssa päästä. Tsk tsk. Voisin kuvitella, että bussit ja neuvolat ovat lastenvaunuille ihan yhtä ei-toivottuja julkisia tiloja. Kotona pitää pysyä ellei lapsi viihdy kantoliinassa. Arvaapa, Pekka, mitä? Minä pidän harhaisena sitä käsitystä, että kaupungissa saa liikkua vain keski-ikäinen mies.

Ja Pekka, sitten kaipaisin hiukan tarkennuksia. Minkä ikäistä tai painoista lasta saisi jo kuljettaa rattaissa? Kas kun lasta saa kantaa ihan riittävästi muutenkin ja selkä saattaa olla kipeä. Entä onko toivomuksia vaunujen käytön vähimmäiskilometreille? Entäpä muut julkisen tilan hamstraajat: rollaattorimummelit, pyörätuoli-invalidit, lihavat, koiran kanssa kulkevat, useamman lapsen kanssa kulkevat, useilla kauppakasseilla varustautuneet, keskustapyöräilijät, katumaasturikuskit tai ylipäätään autoilijat (sillä herranjumala mitä tilasyöppöjä parkkipaikat ovat)? Mikä on sallittua? Ja entäpä jos vaunuja työntääkin isä?

Tsekkaas, Pekka, näitä. Aion tulla näillä Helsingin huudejasi ruuhkauttamaan heti kun tikattu hanurini kestää. Vaikka olen espoolainen! Uskoisin myös, että skidini rääkyy ilmoille joku kaunis päivä kovaääniset raivarit ja hei, taidanpa joutua joskus myös julki-imettämään. Voit sitten paheksua, että ei sinun nuoruudessasi. Eikä muuten Riadissakaan.

19 kommenttia:

 1. Hymähtelin eilen samaiselle mielipidekirjoitukselle. Ja tuumasin, että mahtaa Helsingissä asuva pyörätuolilla kelaava serkkuni olla oikea maanvaiva kaupoissa, jalkakäytävillä ja oviaukoissa. Ymmärtäisipä pysyä kotonaan, poissa muun kansan jaloista.

  Kuten mielipidekirjoituksessa kirjoitetiin, viisiviikkoinen kainalossa kulkee kyllä kirjastossa ja kaupassa. Kirjoittajalta jäi huomaamatta, että ne siitä kasvavat ja keräävät massaa niin maan penteleesti.

  VastaaPoista
 2. :D HYVÄ!

  Täällä meillä oli vasta mökää yöpäiväkodeista, niiden tarpeen lisääntymisestä ja paikkojen vähyydestä. Joku neropatti oli kirjoittanut sinne, ettei voi ymmärtää nykyvanhempia, kun eivät anna lastensa kotona nukkua vaan kuskaavat heidät päiväkotiin yöajoiksi... Niih :)

  VastaaPoista
 3. Joo siis ei ainakaan apteekkiin! Kuka nyt lääkkeitä tarvitsee! Luulosairaat, prkl!

  VastaaPoista
 4. Lukematta sitä kirjoitusta josta Pekka oli vetänyt herneen (Pekan vastineen luin), olen silti Pekan kanssa ihan samaa mieltä siitä, että miksi rattaiden kanssa pitää joka paikkaa tunkea, kun on muitakin, lapsellekin turvallisempia, vaihtoehtoja? Itse kävin kerran Valtterin kirppiksellä matkarattailla ja se jäi vikaksi kerraksi. Pieniin tiloihin, jumalattomasti ihmisiä ja varsinkin kun lapsi on siellä paljon alempana, joten ihan kiva, jos vaikka joku kaatuu rattaiden päälle vahingossa. Rattaiden kanssa kauppakeskuksiin ja kun pienempiin butiikkeihin tai stockan hulluille päiville halajaa, niin joku muu systeemi kehiin tai lapsi jätetään kotiin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos postauksesta... Vedin kyseisestä Pekan kirjoituksesta kohtalaisen kokoisen herneen omaan nenään vaikka turhaahan se tietenkin on provosoitua, toisaalta nauratti. Olen itse käynyt lähiapteekissa kerrassaan ns. kaksosrattaiden kanssa, eikä siinä vielä kaikki vaan mukana oli myös seisomalauta! Kauhistus! Onneksi ei ollut Pekka näkemässä. Ei tainnut tulla Pekalle mieleen (eikä kaiketi Henkallekaan) että hoidettavia lapsia voi olla useampia eikä aina ole a. autoa käytössä (pitäisikö siis näinä maailman aikoina lähteä huristelemaan jonnekin jumboon lapsikatraan kanssa sen sijaan että käy kävellen muutaman sadan metrin päässä) ja b. ketään passaamassa, vaan legitiimit lähikauppa- ja apteekkiasiat on hoidettava itse. No, harva meistä kykenee ottamaan kaikki asiat huomioon joten mietitään vielä toiseenkin kertaan ennen kuin ruvetaan arvostelemaan toisia...

  VastaaPoista
 6. Vaikka en ole lastenrattaiden kanssa mennyt juuri koskaan juuri mihinkään, niin ihan ensimmäiseksi tulee juurikin mieleen se, kuinka helkkaristi autot vievät tilaa ihan joka paikassa, ja ihmettelen mistä on syntynyt se harhainen oletus, että kaikki maailman ja Suomen kolkat on tarkoitettu autoilla kuljettaviksi...

  VastaaPoista
 7. Juu, Henkalle kommentti totaali-yh:lta (jonka ei toki tarvitsisi käydä missään kodin ulkopuolella työtä ja päiväkotimatkaa enempää kai): usein ne rattaat, vaikka siellä kirpparilla, on aikalailla käytännöllisemmät kuin juokseva taapero ja lisääntyvät ostoskassit ;)

  T. yksi harvemmin kirpparilla käyvä, mutta muualla stadissa aika paljon liikkuva taaperon autoton yh-äiti

  VastaaPoista
 8. Ja ihan oikeasti kaikki eivät vaan voi laittaa lasta liinaan tai muuhun kantovälineeseen. Siis ihan aikuisten oikeesti.

  VastaaPoista
 9. Argh, ugh.. Mulle ei enää tule Hesaria, joten Pekan vastine ja sitä edeltänyt kirjoitus jäivät siis lukematta, mutta kyllä pistää näin lapsetontakin mietityttämään mitä tällaisten sankareiden maailmaan ja pääkoppaan mahtuu (toki on lohdullista jos ihmisen ainoa huoli maailmassa ovat joka puolelle yrittävät lastenrattaat/vaunut)?

  On ihan ymmrrettävää,e ttä ihan kaikkialle ei vaunujen kanssa mahdu eikä tarvitsekkaan mahtua, mutta mikä ihmeen esimerkki on apteekki? Tai kirpputori? Juuri näissä paikoissahan yleensä äidit/isät niiden vaunujen kanssa ovat/joutuvat olemaan! Äly hoi, älä jätä.. Ihme ettei sentään julkisissa matkustavista sotavaunuista valittanut, ne ne vasta hirvittäviä ovatkin!

  VastaaPoista
 10. Onneksi eilen tuli jo vastine, jossa kyseltiin muiden tilaavievien oikeutta liikkua julkisilla paikoilla. Itse en vauvan kanssa uskaltanut liikkua lähes missään joten en ollut tukkimassa Pekan kaupunkikuvaa.

  Onkohan tälle Pekka-kansalaiselle tullut mieleen, että nyky-yhteiskunta on sen verran muuttunut 50-luvusta, että kotonaolevilla äideillä on ihan omaa rahaa, jota voi kuluttaa esim. ruokakaupassa ja vaikka ihan kirpputorilla?Ei tarvitse odottaa, että isi tulee töistä ja antaa rahaa, jotta pääsee ostamaan vaippoja tai vessapaperia. Lapsen kanssa voi ihan vaikka hoitaa remontti- tai pankkiasioita.

  Mä en sitten tiedä kuinka outo mä olen kun koskaan ei ole vituttanut vaunut tai rollaattorit. En olekaan ajatellut, että yhteiskunta on vain 30-50-vuotiaita terveitä varten.

  VastaaPoista
 11. Noudatan itse sitä linjaa, etten tunge rattaiden/vaunujen (vaikka meidän matkarattaat onkin keskivertosuomalaisaikuista kapeammat) kanssa sellaisiin tiloihin, joihin niiden kanssa ei ole pakko päästä. Missään tilanteessa ei esimerkiksi ole pakko päästä sisustusliikkeeseen, jos mukana ei ole toista aikuista, joka voisi jäädä penskan kanssa ulos odottelemaan.

  Mutta mikä perkeleen esimerkki apteekit nyt on?!?! Jos on kyse mistä tahansa liikkeestä, jossa myydään jotain pienten lasten tai pienten lasten huoltajien tarvitsemaa tai heille suunnattua, on sinne myös oikeus tunkea rattailla.

  Kyllä muakin välillä vituttaa se, että joku muu on kehdannut lähteä mun kanssa samaan aikaan liikkeelle. Esimerkiksi eilen jouduin jonottamaan ruokakaupassa. Pitäisi varmaan avautua aiheesta Hesarin palstalle. Jännä, että mun kirjoituksia ei koskaan julkaista siellä.

  VastaaPoista
 12. Mä olen itse ihmetellyt sitä miksi monissa lastenvaateliikkeissä on niin ahtaat hyllyvälit, että ei meinaa lastenvaunujen kanssa välistä mahtua. Mä näkisin lastenvaunuilla liikkuvat vanhemmat aika potentiaalisena asiakaskuntana. Itse olen kyllä mennyt vaunujen kanssa vähän missä vain, myös ahtaissa kaupoissa. Yksi (entinen) lempparikahvilani ilmoittaa ovessaan, että sinne ei ole vaunuilla menemistä. Mua risoo sen verran, että en käy nykyään enää ollenkaan. ;) Mutta tosiaan, saahan sitä blokata kenet tahansa pois asiakaskunnastaan jos niin tahtoo ja tilat ovat ahtaat. Ja mä saan äänestää jaloillani niinkuin huvittaa.

  Kun aloin vaunutella pitkin kaupunkien keskustoja, niin lähinnä konkretisoitui se, miten esteellinen yhteiskunta Suomi edelleen on, vaikka kaikenlaisia estettömyyskampanjoita on ollut jo vuosikaudet liikkeellä. Siis pyörätuoli-ihmisiä varten. Kyllä mun mielestä on ikävää, että pyörätuolilla liikkuvat joutuvat esim. kauppakeskuksessa tekemään mielettömiä lenkkejä ihan vain siksi, että pääsevät hissillä kerroksesta toiseen. Rullaportaita ja tavisportaita onkin sitten ihan joka kulman takana.

  VastaaPoista
 13. Juu-u, onpa ilmeisesti ollut uskomaton kirjoitus, eihän tuohon oikein mitään voi sanoa kuin ihmetellä ihmisten pohjatonta typeryyttä. Tästä lähtien sitten vain ne kauniit, rohkeat ja lapsettomat vain ulos, muille ulkonaliikkumiskieltoa vaan. Tai sitten vaikka niin, että hyökkäysvaunulliset saa mennä apteekkiin sun muualle vaikka perjantaisin klo 19-20 ettei muut hermostu ;)

  VastaaPoista
 14. Juu, ai että vastasyntyneen kanssa olisi pitänyt viime talven meganietoksissa lähteä apteekkiin matkarattailla? Mahtavaa! Pekallekin tiedoksi, että alle puolivuotiasta ei edes SAA kuljettaa rattaissa. Tai olisiko peräti pitänyt tajuta olla menemättä apteekkiin lainkaan...? Parempi jättää vauvan D-vitamiinit antamatta, ettei kukaan ärsyynny tilaa vievistä vaunuista. Ei, kyllä se vauva olisi pitänyt sitoa kantoliinaan, peilikirkkaista jalkakäytävistä ja viimasta viis! Vai olisiko vauva pitänyt peräti jättää yksin kotiin siksi aikaa kun äiti piipahtaa apteekissa? Ai niin, unohdin, olisi tietenkin pitänyt lähiapteekin sijaan ajaa autolla Jumboon tunnin matka, sinnehän saa mennä hyökkäysvaunujenkin kanssa eikä Pekkaa häiritse. Oho, paitsi että ne vaunut ei mahdu autoon. Bussilla ei varmaan saa mennä, koska se häiritsee muita ihmisiä.

  Seuraavaksi joku varmaan ehdottaa että ylipainoisten ei pitäisi saada käyttää ollenkaan ratikkaa, kun ne piru vie vievät siellä enemmän tilaa.

  Voiko vitutukseen kuolla?!?

  VastaaPoista
 15. Voi Pekkaa, taisi olla sitruuna takapuolessa...

  VastaaPoista
 16. Mietin Pekan kirjoitusta kauan. Itse olin melkein päässyt vaunuista ja rattaista eroon, mutta koska toinen on tulossa, joudun taas ottamaan ne käyttöön.

  Siis nimenomaan joudun, koska kyllä kaupungilla liikkuminen on aika kamalaa vaunujen (ja taaperon) kanssa. Valitsenkin avaria kahviloita, avaria tiloja jne. En tunge suurin surminkaan ahtaisiin tiloihin joihin ei ole pakko mennä.

  Mutta kaupungille on pakko päästä ja kahviloihin, joskus apteekkiinkin. Silloin ei auta muu kuin koettaa sietää minua. Usko pois Pekka, itselläni on avunpyynnöistä ja tukkimisesta vähintään yhtä epämukava olo kuin sinulla, mutta ei tosiaan auta. En aio jäädä kotiin.

  Eri asia ovat sitten tuoreet esikoisten äidit, jotka kahdestaan tukkivat käytävät, koska heidän vauvansa ovat ihmeellisintä maailmassa :) Sellaisille saa kai jo sanoakin?

  VastaaPoista
 17. ""Arvaapa, Pekka, mitä? Minä pidän harhaisena sitä käsitystä, että kaupungissa saa liikkua vain keski-ikäinen mies."

  :D :D Kiitos osuvasta jutusta ja päivän naurukikatuksesta, Project Mama!! Mistä noita pekkoja oikein tulee.

  Ritva K, 56 vuotta

  VastaaPoista
 18. Näin lapsettomana ymmärrän kyllä että lapsen kanssa täytyy joskus lähteä johonkin. Ihan pakon edestä, apteekkiin, kauppaan tms. Huvin vuoksi kahville. Mutta sitten taas, onko niiden vaunujen kanssa ihan pakko ängetä vaikkapa sinne Stokkan hulluille päiville, jossa _tiedetään_ olevan kuuma, kaaos ja tungos? Onko se sille lapsellekaan kivaa? Tämä voidaan nyt leimata lapsettoman tietämättömyydeksi, mutta joka vuosi kun seuraa niitä vaunuissaan naama punaisena ja hiestä märkänä karjuvia ipanoita, pistää miettimään että jos sieltä nyt se yksi puseronrytky on pakko saada kun on alennuksessa jopa 10 euroa, eikö sitä hakua voisi delegoida ystävälle tai hommata lapsenvahdin siksi aikaa?
  Ja sitten kun sen lapsen kanssa on pakko lähteä, voisiko silti käyttäytyä edes hitusen huomaavaisesti muita kohtaan eikä survoa kantapäitä muusiksi ja jyrätä vaunuilla yli ja etenkin: Onko äitien aina pakko parkkeerata palaveeraamaan keskelle käytävää vaunut poikittain kulkureitillä??? Tämä tosin pätee myös keski-ikäisiin rouvashenkilöihin ostoskärryineen.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...