12.6.2011

Luomuomppu, tseh

En ole suuri hedelmien ystävä, mutta omena - etenkin happamana lajikkeena - on yksi niistä hedelmistä, joita voisin syödä enemmänkin. Sen lisäksi, että olen ollut yhden omenafanin aivopesun kohteena, omenasta on löydetty vitamiinien lisäksi muitakin terveysvaikutuksia. Omenankuorten sisältämän ursolihapon on nimittäin havaittu auttavan lihasmassan säilyttämisessä ja mahdollisesti muutenkin edistävän terveyttä:
Ursolihappoa saaneet hiiret olivat myös hoikempia, ja niillä oli alhaisemmat verensokeri- ja kolesterolitasot kuin verrokeilla, mikä herättää toiveita ursolihapon käyttämisestä myös metabolisen oireyhtymän hoidossa. - HS.fi 
Vaan kun vihaan niitä kuoria! Ainakin lähikauppani tarjoilemien ulkomaisten (kotimaisia ei ole ollenkaan) omppujen kuoret ovat aika luotaantyöntävän paksut ja kuorrutettu jollain rasvaisella töhnällä, joka ei lähde edes pesussa. Laiskana ihmisenä, sydärisuvun jälkeläisenä ja raskauskiloista lievästi ahdistuneena sain erittäin hyvän syyn metsästää luomuomppuja, joita ei tarvitsisi kuoria. Mutta mistä hitosta niitä löytää? Ja onko kotimainen luomuomppu liikaa vaadittu? Happamana? Valistakaa!

23 kommenttia:

 1. http://www.luomuomena.fi/

  http://www.luomuomena.net/

  Onko nää molemmat liian kaukana?

  VastaaPoista
 2. :) Joo, saatavuus olisi hyvä pitää Tapiola-Helsingin keskusta akselilla. Piru, puran terassin ja pistän sinne oman ompputarhan pystyyn!!

  VastaaPoista
 3. Väärä vuodenaika...kotimaiset omput tulee parin kuukauden päästä, ja niitä saa tammikuuhun. Mutta sitten pitäisi saada ihan mistä tahansa, ja ainakin hyvät k-kaupat pitää niitä valikoimissa sinne tammikuulle. K-kuupissa on myös ympäri vuoden jotain perus luomuomppuja, tosin parhaat on Tapiolan Pienessä ruokakaupassa, pieniruokakauppa.fi/ kannattaa tsekata. Siitä ruokakaupasta vois vaikka tehdä jutun Uuteen mustaankin, kun siellä on muutenkin ollut juttua näistä pienistä kaupoista. On nääs harvinaisuus Espoossa.)

  VastaaPoista
 4. Ton mun lähikoon on Noorakin todennut valikoimiltaan surkeaksi, en siis valita turhaan. Pitää siirtää ostokset jonnekin muualle, mutta kun sitten tulee hiilijalanjälkeä! Pieni ruokakauppa on toki mainittu UM:n puolella. ;)

  Hitto. Miksei ikuisten koristeomenapuiden sijaan voi istuttaa oikeita omenapuita. Goddamn.

  VastaaPoista
 5. Minulla on K-supermarket, jonka valikoimassa on luomuomppua koko ajn, tosin talviaikaan se on italilalaista. Ja kauppa on tuppukylässä Suomi-neidn vyötärön tienoilla eli ei auta sun hätää.

  Oletko kokeillut jättää palautetta lähi-K-kauppaan ? Osastovastaavat ja viime kädessä kauppiaat kun voivat tilata ihan helposti ohi valikoimien asiakkaiden toiveiden maukaisesti.

  VastaaPoista
 6. Tämä omena-asia saa itsellänikin aina hetkittäin huulen pyöreäksi. Nimittäin meidän yllättävän luomu-reilu kauppa- K:me on kyllä kyllästetty kaikella mahdollisella muulla luomulla -paitsi niillä omenoilla. Ja sitten taas kun eksyn muutaman sadan metrin päähän vanhaan pikku Valtsuumme niin kas, sehän on ottanut myöskin uuden luomu suunnan ja heiltäpä löytyykin luomu-omenoita! Eli pitääkö tässä nyt käydä ostamassa omenat aina eri kaupasta, vai kuinka, häh?

  VastaaPoista
 7. Lidlissä on mielestäni hyvänmakuisia luomuomenia, happaman makeita, rapeita, ei sellaisia jauhoisia.

  VastaaPoista
 8. Ruohonjuuresta, Anton & Antonista, Juuren luomutorilta..?

  VastaaPoista
 9. En valitettavasti osaa auttaa luomuomppujen metsästyksessä (saan omat herkkuomput appivanhempien omenapuista syksyllä), mutta noiden ulkomaalaisten omenoiden rasvaisesta töhnästä.. sen töhnän avulla omppuun saadaan houkutteleva kiilto, ja ainakin 5 vuotta sitten se töhnä koostui ulkomaalaisissa omenoissa sellaisten karvaisten muutaman sentin pituisten matojen (en muista enää näiden nimeä) ulosteesta. Herkkua ruokapöytään...

  VastaaPoista
 10. Joissain omenalajikkeissa on tosi vahainen kuori, kotimaisissakin. Ei siis aina ole extraa. ;)

  VastaaPoista
 11. Mä annan myöskin ääneni Lidlin luomuompuille, hintakaan ei päätä huimaa.

  -pauliina

  VastaaPoista
 12. Ei siitä kuoren nähmäisyystunteesta erota, onko se omenan ominaisuus vai myrkkykerros. Nämä meidän kotipihassa kasvavat (vasta parin kuukauden kuluttua tosin) ovat myös aika tahmean tuntuisia. :) Enemmän mua epäilyttää ne muovilta näyttävät superkiiltävät ranskalaiset kuin nämä vahapintaiset!

  VastaaPoista
 13. Tapiolan Stockalla on ollut pari viikkoa ainakin luomuomppuja, ulkkareita toki. Ne ei tosin ole kovin kirpakoita.

  VastaaPoista
 14. Lidl:n luomuomenat on parhaita.

  Tosi hyvä, kiinteä koostumus ja viipaloituna (siis niin että se siemenkotareikä jää keskelle) kuoretkaan ei haittaa. Nam!

  VastaaPoista
 15. No, eihän perhosentoukan uloste ole myrkkyä. ;) Ja tosiaan monet omput on luonnostaan vahapintaisia.

  VastaaPoista
 16. Tapiolan Stokkalla on aina luomuomppuja ja Svarfvarsilta niitä saa myös. Tähän aikaan ne on tietysti ulkomaisia.
  Mutta ei hätää! Luomuomppuja saat mökin puutarhasta parin kuukauden kuluttua. Ja niitä tuntuu tulevan tosi paljon tänä vuonna.

  a

  VastaaPoista
 17. Meisän S-marketissa (Helsingissä, mutta 8 km keskustasta) on ollut aven ajan myynnissä ranskalaisia luomuopmppuja...

  Aika huonosti valikoimia katson, kun en myöskään ole hedelmien ystävä.

  VastaaPoista
 18. Kampin K-Superissa oli ainakin joitakin vuosia sitten kohtuullisen säännöllisesti luomuna italialaisia Granny Smith -omppuja.

  Mummo Smithin lajike ollen siis se kaikista kirpakoin (ainakin yleisesti tarjolla olevista) eli paras.

  Nykytilannetta en tiedä, mutta tarkistaisin ainakin sen.

  VastaaPoista
 19. K-kaupoista saa aivan mielettömän hyvän makuisia Pirkka-luomuomppuja. Niitä voi syödä ihan kilotolkulla, enkä ole vielä kehnolaatuiseen törmännyt. Suosittelen! :)

  VastaaPoista
 20. Myös täältä ääni Lidlin luomuomenoille. Oman pihan antimia lukuunottamatta parhaimmat omenat koskaan - ei ole tosiaan jauhoinen, eikä liian makea, sopii mielestäni oivasti sekä jälkkäreihin että sellaisenaan syötäväksi. Mulla on käynyt hyvä tuuri, Lidl löytyy sen verran läheltä vakiruokakauppaani, että juoksen mielelläni ne omenat toisesta kaupasta.

  Ilmeisesti vain anonyymit kommentaattorit kehtavaat tunnustaa käyvänsä Lidlissä. :D

  VastaaPoista
 21. Omenoiden pinnalla oleva töhnä on (ainakin joissakin tapauksissa) sellakkaa, jota saadaan kaakkois-sasialaisissa metsissä elelevän öttiäisen munakoteloista. Eli kyseessä ei ole uloste. Wikipediassa on herkullinen artikkeli knoppitiedon ystäville :). Vaikka töhnää onkin aikoinaan käytetty samaan tapaan kuin muovia, se on täysin orgaanista. Eettisiä pohdintoja se aiheuttanee erityisesti vegaaneille, sillä punaisessa sellakassa on kuorien lisäksi myös ne sisällä majailleet ötökät. Veikkaan, että sellakkaa on ainakin jouluomenoissa, ne kun ovat niin luonnottoman kiiltäviä ja punaisia.

  VastaaPoista
 22. Granny Smith luomuna - oi oi! Käyn heti huomenna tsekkaamassa Kampin Koon ja Lidlin. Poljin eilen Stockalle ja siellä oli ainakin golden deliciousia (vähän turhan makea lajike). Ostin silti. Ripottelen ehkä vähän sitruunamehua päälle niin saadaan maku tasapainoon. Ottaa vaan niin päähän tällainen ramppaaminen kun lähikauppias on einespainotteisen ruokavalion mannekiini.

  Tuo sellakkahan on kiinnostava aihe! Jouluomenissa ainakin on joku uskomaton pinnoite mistä naapurin audinhinkkaajakin olisi varmasti onnessaan.

  Mutta mutta. Olen nyt ihan tosissani purkamassa terassiin metrin halkaisijan holea, johon pistän oman omppupuun. Seuraa tyhmä kysymys: osaako joku biologi kertoa pitääkö omppupuita olla useita eli eri sukupuolia (köh, ammattimaisemman terminologian puutteessa) vai pölyttyykö se jotenkin yksinään?

  VastaaPoista
 23. Kommentoidaampa nyt vaikka onkin hiukan vanha teksti, mutta ensi kesää varten vinkki ;) Mie laitoin viestin omalle facebook sivulle sekä paikalliselle ae kirppikselle tyyliin etsitään omenoita, tullaan itse keräämään ja annetaan vaihdossa vaikka kahvipaketti. Eräs nainen sitten kirppiksen kautta otti yhteyttä ja sanoi että heillä on kymmenen puuta montaa eri lajiketta ja omenoita on ihan äärettömän paljon ja ei meinaa päästä niistä millään eroon vaikka kaikki lähialueen heppatallitkin on jo lahjottu. No me ollaan nyt muutama vuosi käyty keräämässä monen monta ämpärillistä omppuja heidän pihalta ilman korvausta kun ei sitä kuulemma halua. syödään omppuja tuoreena ja keitetään mehuja, vauvan soseita ja hilloja jne jne.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...