24.6.2011

All-in-one

Tässä ne nyt ovat. AIOt. Meillä himassa.


Koska kestovaippainfo ei vastannut mailitse lähettämiini kysymyksiin eikä ilmeisesti ole olemassa mitään konkreettista kestovaippatavarataloa, jouduin verkko-ostoksille sokkona.

Päädyin all-in-one -kestovaippoihin, jotka muistuttavat eniten kertiksiä (= niihin on integroitu kaikki mahdollinen valmiiksi, joten ei tarvitse kuin pukea päälle). Enkä vähiten Koti-Insinöörin takia. Aika harvassa kestovaippakeskustelussa tuleekin esiin isän rooli vaipanvaihtajana, mikä meidän perheessämme on merkittävä. Nähtyäni, miten monella tavalla ipanalla on ollut mm. ristiolkaiminen uikkari päällä, rohkenen vetää johtopäätöksen, että idioottivarmuus on käytön takuu, omaa mukavuudenhaluani ollenkaan väheksymättä.


Kestovaippojen käyttöä perustellaan sekä ympäristö- että taloussyillä, mutta en ole ihan varma, tulevatko kestovaipat juuri meidän perheessämme halvemmaksi kuin kertikset, joihin kuulemma tuhraantuu noin tonni vaippakauden aikana - käytin jo kolmanneksen pelkkään alle kuuden kilon sarjaan... Luonnollisesti halvemmalla pääsee, kun tekee itse, pesee usein pyykkiä (= ei tarvitse valtavaa varastoa) ja ostaa käytettynä. Hinta on mulle kuitenkin ihan yhdentekevä asia. Kertakäyttöisyys on kulutusideologiana perseestä ja kaatisjäte asia, jota en halua tuottaa. Kuten hyvä ystäväni Ina edellisen kestopostauksen perässä totesi: jos homma onnistuu mun kärsivällisyydellä, se onnistuu keltä tahansa.

Kun noita vaippoja olen tässä pari päivää hypistellyt, lähinnä mietityttää, ovatko ne helteellä hiostavia? Tuntuvat kertiksiin verrattuina aika paksuilta. Raportoin käyttökokemuksista tänne heti kun niitä saan - ja vinkkejä saa laittaa edelleen!

Enää puuttuu se testaaja. Edelleen.

37 kommenttia:

 1. http://www.kestovaippainfo.fi/keskustelu/

  -> Vaippojen käyttö

  Lisää uusi aihe, kysy kaikki mahdollinen, saat vastauksia.

  VastaaPoista
 2. Toki kestot ovat paksumpia kuin kertikset, eihän siitä mihinkään pääse. Toisaalta ihmiset unohtavat aika oleellisen asian: kestovaippa ei turpoa kastuessaan kuten kertis. Kangas pysyy samanpaksuisena riippumatta siitä, onko se kuiva vai läpimärkä, kun taas kertiksen superabsorbenttigeeli voi imeä lähes määrättömästi ja samalla turvota tolkuttoman kokoiseksi.

  Mitä tulee hiostavuuteen, niin... no, muoviahan ne kertiksetkin ovat. Minä itse uskon, että kestovaippa hiostaa vähemmän, lisäksi se ei sisällä lähimainkaan samaa kemikaalimäärää kuin kertikset.

  Kestojen hintahan riippuu siitä, miten ja mistä ne hankkii. Uusiin merkkivaippoihin saa toki tärvättyä pienen omaisuuden, toisessa ääripäässä taas on tee-se-itse -versiot kierrätysmateriaaleista.

  Ja muuten, jos ostit kestot uusina, kannattaa ne pestä ainakin 10 kertaa ennen tositoimia, muuten ne eivät välttämättä ime kunnolla. Ajattele vaikka pyyhkeitä: uusien pyyhkeiden imuteho tuntuu olevan samaa luokkaa kuin muovipussilla, kun taas ne mummon vanhat perintöpyyhkeet riittävät koko perheelle.

  (Noin. Tulikos siinä nyt sitten tarpeeksi pitkällinen julistus? :P Kiitos ja anteeksi.)

  VastaaPoista
 3. Hyvä!
  Itse sorruin juuri esikon kohdalla vihdoin ja viimein antamaan mahdollisuuden kestovaipoillekkin, Hyväksi olen kokenut taskumalliset esim fuzzi bunz tai bumgenious(yhden koon - pitäisi siis mennä kauemmin?). Ite en myöskään vielä hallitse tuota sanavarastoa tai muuta asiaan liittyvää termistöä, ja todellakaan mun näppysissä ei pysy puikot tai ompelukoneet ehjinä..

  VastaaPoista
 4. Mahtava postaus ja kaikille kestiksiä edes yrittäville täysi komppaus.

  Yhdenkoon vaippojen perään huutelen minäkin, ainakin sitten kun seuraavia kokoja mietit, tulee halvemmaksi.

  VastaaPoista
 5. Täältä myös ääni yhden koon fuzzi buntzeille ja bumgeniuouksille. Toimivat meillä tosi hyvin, mutta nyt vajaa 2-vuotiaan kanssa koen ne hankaliksi.. Nyt käytössä kertishousuvaipat = ( Muumi-vaippaa sentään, ainut kotimainen ja ymmärtääkseni myös ympäristöystävällisin kertisvaippa, mutta saatan hyvinkin olla väärässä. Ja kaatiksellehan nekin joutuu = (.

  VastaaPoista
 6. Ihan vastasyntyneelle nuo pienimmätkin AIO:t voi olla vähän turhan isoja. Riippuu toki lapsesta. Meillä kestoilu tyssäsi siihen, että hyvin pienikokoisen tyttäremme pylly oli aivan liian pieni noihin kaupasta ostettuihin. BumGeniuksen taskuvaipat olivat ihania, mutta falskasi, kun eivät istuneet ohuttakin ohuempien reisien ympärille. Ja 4,5-7kg AIO:t taasen olisivat isoja vieläkin, vaikka tyttö onkin 9kk ja vajaan seitsemisen kiloa. Myin ne sitten hiljattain pois. Harmittaa kyllä.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, mä välttelen kaikkia julkisia vauvapalstoja. Viimeksi sain juuri vastauksen että tee toki vaipat itse..

  Fanny, Pilvi-vaipassa oli sisällä jotain teddykarvaa.. Jäi tosiaan mietuítyttämään että taitaa olla vähän viileämään kelin malli. Mutta katsotaan! Ja jos mä olisin kestovaippavalmistaja, tekisin vaippoja, joita ei tarvitse pestä kymmentä kertaa etukäteen. Kuka sellaiseen nyt oikeasti rupeaa? En minä ainakaan.

  Anonyymi, toi sanasto on kieltämättä hämmentävä, siksikin toi AIO :) oli mun vaihtoehto.

  Nola & Maija & EmmyAurora, toi koon valkkaaminen oli sairaan vaiekaa. Mä en usko tohon one size fits all -juttuun yhtään. Eihän se toimi aikuisillakaan, aina se yhdenkoon ihme on jostain huono. Ja tosiaan noi 4-8 kg Kushiesit oli superisoja verrattuna niihin vaatteisiin, mitä ajattelin vastasyntyneelle pukea päälle. Siksi hommasinkin noita newborn koon TotsPotseja (tms, alempi kuva), jotka näyttää siltä, että niihin ei mahdu koko lapsi. En vaan uskaltanut ottaa enempää kun en tosiaan tiedä toimiiko vai ei. Ja ne mallit jätin suosiolla veke, joissa oli joku 8-20 kg painoskaala. Esim. Madde painaa vähän vajaa 15 kg neljä veenä ja se on sellainen luikkuhanuri että sillä ei vieläkään pysy housut kunnolla ylhäällä.

  VastaaPoista
 8. Tottakai materiaalit esipestään, mutta valitettavasti tässä on kyse ihan vaan teknisistä ominaisuuksista. Ihan kuten uusia kenkiäkin pitää käyttää monta kertaa ennen kuin ne ovat omaan jalkaan muovautuneet, pitää kankaita pestä, että ne saavuttavat täyden imutehonsa. Osin tästä syystä jotkut hankkivat vaipat käytettyinä.

  Se oli siis lähinnä varoitus. Että jos (ja kun) vaipat jossain vaiheessa falskaavat, kyse ei välttämättä ole siitä, että malli on huono tai konsepti kirjaimelliseseti hanurista.

  VastaaPoista
 9. Sanoisin, että kestot eivät haise lainkaan nin karsealle kuin paskaiset kertsit roskiksessa. Se on jo aika paljon se. Ja motivoi.

  VastaaPoista
 10. Fanny, tästä päästään taas siihen, että kertikset toimivat heti. Ekovaihtoehdon pitää olla käyttötarkoitukseltaan *yhtä hyvä* (erilainen saa toki olla), muuten homma jää vain sen aktiivisen porukan harrastukseksi. Jos vaipan tehtävä on imeä nestettä, ne kankaat pitää sitten jo tehtaalla pestä sen kymmenen kertaa, että ne tosiaan imevät heti nestettä. Ei käyttäjän pidä pohtia falskaako vaippa vain siksi että sitä ei ole pesty riittävästi. O_o

  hna, haju ei pelota mua yhtään. Paska haisee aina, oli se sitten missä tahansa kiinni. :)

  VastaaPoista
 11. Hmm... käsi ylös se äiti, jonka lapsella ei ikinä ole falskannut yksikään vaippa!
  Jep, I thought so.

  Kyllä niitä kertiksiäkin voi joutua kokeilemaan monen monituista eri versiota kunnes löytyy se oman lapsen persukselle sopiva malli ja systeemi. Mutta koska kertakäyttöisyys on normi, ei tähän etsimiseen kiinnitetä huomiota. Kestot ovat vaihtoehto, joten niille on jo lähtökohtaisesti paljon suuremmat odotukset ja paineet toimia aina ja kaikkialla pomminvarmasti, muuten ne ovat ihan paskoja.

  Tämä nyt ei suinkaan ollut sinulle suunnattu, mutta tässä vuosien varrella on kuunnellut kerran jos toisenkin ihmisten käsityksiä kestoista.

  VastaaPoista
 12. Mä lisäisin vielä sellaisen, että kannattaa hankkia riisipaperia tms kestoihin. Siitä on huomattavasti helpompi heittää läjät roskiin eikä tarvitse alkaa huuhtelemaan vaippoja. Meillä on käytössä sellaisia papruja, jotka voi heittää pyttyyn, niin ei edes schaise käryä kotona. Tosin mä nyt en ole mikään ekoilija enkä tiedä, ovatko ne riisipaprutkaan luonnon kannalta hyvä asia. Mut oman mielenterveyden kannalta kyllä.

  VastaaPoista
 13. Fanny, näen asian toisella tavalla. Mieti nyt vaikka ekokahvimukia, joka vuotaisi vaikka kaksi viikkoa ennen kuin siitä ei tulisi kahvit syliin. Kuka sellaisen ostaisi? Kertikset (kuten monet muutkin epäekologiset valinnat) on valitettavasti mutta ymmärrettävästi suurelle yleisölle se helppo valinta, koska käyttäjän ei tarvitse ymmärtää salakieltä, niitä saa tavallisesta ruokakaupasta ja roskiin heittäminen on paljon helpompaa kuin jatkuva peseminen. Pointtini oli se, että toivoisin kestovaippavalmistajien kehittävän tuotteitaan kilpailukykyisiksi nimenomaan kertiksiin verrattun. Silloin niitä alkaisi käyttää muutkin kuin ne, jotka on valmiita näkemään vaivaa taloudellisten tai ympäristöseikkojen vuoksi (esim mä). Nää AIOt on hyvä alku.

  Katri + Ässä, eli jonkinlainen välipapru siihen vaipan pintaan? Ihan vastasyntyneellekin? Riisipaperi tuskin on tässä mikään suuri kuormittaja. :)

  VastaaPoista
 14. mä komppaan kyllä Fannyä tosa pesuasiassa. Siinä samassahan ne pyörii koneen täytteenä sen 10 kertaa kun perheen muut pyykit. Tuskin sitä kannattaa periaatesyistä jättää tekemättä, jos se kuitenkin kestoilua edesauttaa. Joo-o typerää on ettei imukyky ole heti mahtava, mutta no can do. Kyllä se kertsit voittaa mennen tullen.

  Vastasyntyneille en voi kuin vain suositella esim. bebesissä myytäviä Nalle Nöttönen-sisävaippoja ja Nicky-kuoria/villahousuja. Käyvät vaikka minkämalliselle rimpulalle.

  VastaaPoista
 15. Sara, kun ei pyöri samassa. Meillä on vanha, iso ja hidas kone, jossa pyöräytetään *kerran viikossa pari koneellista putkeen*. Vaivannäkö on siis suhteellista kun perheitä on erilaisia. Eikä se olisi mikään mahdottomuus saada niihin heti imukykyistä kangasta - taidankin heti maanantaina soittaa jollekin valmistajalle ja ehdottaa tätä. :) Aloitan noilla AIO-vaipoilla ja katson sitten riittääkö mielenkiinto kuorien ja taskujen ja niiden sisältöön perehtymiseen.

  VastaaPoista
 16. Ah, pesukonetieto selvensikin asiaa. On ihan ymmärrettävää, että tuossa tilanteessa toivoisi tuotteita, jotka toimivat heti eivätkä sitten joskus.

  Uskoisin, että valmistajat varmaan voisivat tuottaa "esikulutettuja" kankaita, mutta mutta... seuraavaksi päästäisiin haasteisiin nimeltä hintojen nousu ja kankaiden kuluminen.

  Ja äääää! Riisipaperia EI saa heittää vessanpönttöön! Se on sitkaampaa kuin talouspaperi, ja pahimmassa tapauksessa shaibet on ns. reisillä. Muillakin kuin vauvalla.

  VastaaPoista
 17. En suosittele riisipaperia varauksettomasti. Meidän muksu kakkasi vastasyntyneenä kerran viidessä päivässä ja kulutettiin puoli rullaa ihan turhaan. Rippuu lapsesta, jos kakkaa tulee useasti (tai edes kerran) päivässä, riisipapru suojaa vaippoja hyvin, mutta pidättelijälapsille se on ihan turhaa kamaa.

  VastaaPoista
 18. En ole ikinä pessyt uusia vaippoja kuin kerran etukäteen (ajatuksena, että mahdolliset kankaan kemikaalit vähenee) eikä falskaus ole ollut mikään ongelma. Jos haluaa ottaa varman päälle, niin vaihtaa sitten vaippaa vähän useammin vaikka aluksi, onhan tuo nyt epäekologistakin pestä puhdasta tavaraa kymmentä kertaa!

  Ja ne pieneksi käyneet vaipat kannattaa myydä vaikka huuto.netissä tai kestovaippainfon palstalla, niin saa ison osan rahoistaan takaisin.

  Intoa kestoiluun! Ei se ole mitään supertiedettä: päätarkoitushan on kuitenkin vain imeyttää pissa johonkin muualle kuin omaan syliin :)

  VastaaPoista
 19. No mä kyllä komppaan Katjaa tuossa että kyllä ekotuotteen pitää toimia heti valmiina.

  Mulla on 4,5kk vauva ja me on yritetty ja yritetty kestoilla alusta asti. Suurin osa meidän kestoista falskaa AINA jo ekasta pissasta (kangas ei ime tarpeeksi nopeasti, pisarat vaan näkyy pinnalla), ainakin tietyissä asennoissa, jos muksu esim. nukkuu kyljellään niin kuin se meillä aina nukkuu. Eli kestoja voi pitää lähinnä kotona silloin kun se on hereillä ja viihtyy mahallaan :)

  No mut ei oo tarkoitus lannistaa, tää on vaan ollut se meidän perheen todellisuus. Noi TotsBotsit on muuten oiva ostos, se on meillä yksi niistä ainoista vaipoista joka pitää, kangas siis imee hyvin heti paketista otettuna!

  VastaaPoista
 20. Mä en osaa sanoa uusien vaippojen pitävyysongelmaan mitään, koska oon ostanut lähes kaikki vaipat käytettyinä. Mutta meidän riisipaperipaketissa lukee, että saa huuhtoa vessanpytyssä, joten ketä tässä nyt uskoo sen suhteen? Toisekseen riisipaperit on meillä kierrätetty ihan pesukoneen kautta, meinaan siis semmosia, joihin ei kakkaa ole tullut. Hyvin toimivat moneen kertaan pestyinä, joten ei mee hukkaan, vaikkei joka vaipassa oliskaan se isompi tavara :)

  ps. Kiitos läkähdyttävän hauskasta blogista!

  VastaaPoista
 21. On olemassa riisipapereita, jotka voi heittää vessanpöntöstä alas. Me on käytetty näitä: http://www.popix.fi/kauppa/product_info.php?cPath=23&products_id=151&osCsid=412084a47f74062d611b6964cd6e4378

  ja on tosiaan huuhdeltu vedellä pelkän pissan jälkeen ja kuivatettu kylpyhuoneen kaapin kahvassa. On ollut sitten seuraavalla vaipanvaihtokerralla taas kuiva. Mä ainakin tykkäsin tosi paljon noista, kun se maitokakka jäi yleensä kokonaan siihen paperiin ja siitä oli helppo heittää pönttöön ja sieltä viemäriin, pysyi se vaippakin puhtaampana eikä tule tummentumia + tarvi läträtä jonkun sappisaippuan kanssa tolkuttomasti.

  VastaaPoista
 22. olen kyllä niin samaa mieltä Katjan kanssa siitä, että kestojen pitäisi toimia yhtä hyvin tai paremmin kuin kertisten.

  jos nimittäin joku asia on jokaiseen järjestelmään sisäänrakennettuna, on se ihmisen laiskuus. ja tämä nyt ei suinkaan ole asia, jota pitäisi paheksua; päinvastoin, vaivannäön välttämisen tarve on takuulla vastuussa monesta briljantista keksinnöstä. mutta on IHAN turha kuvitella, että siitä jotenkin julistamalla eroon päästäisiin. ei päästä. tämä on se rajoite, jonka puitteissa asioiden pitää toimia: jos saatavilla ja olemassa on helpompi tapa, suurin osa ihmisistä valitsee sen.

  se, että "tää vaatii vaan vähän enemmän viitseliäisyyttä" tarkoittaa, että peli on käytännössä menetetty suurimman osan kohdalla, koska vähänkin enemmän viitseliäisyyttä vaatii jo aika ison sisäisen motivaation. etenkin jos on esimerkiksi tappavan väsynyt syystä tai toisesta.

  mua alkaa hirvittää koko kestovaippa-asia, lähinnä ehkä siksi, että aiheeseen liittyvä hehkuttaminen saa karvat pystyyn*, mutta aion vielä vilkaista noita all-in-oneja, siksikin etten todellakaan aio opetella mitään salakieltä aiheesta vaipanvaihto.

  * tämä on luonnevika, josta ystäväni ovat minulle huomautelleet.

  VastaaPoista
 23. tarkennan edellistä sen verran, että luin tuon Ylen testin aiheesta enkä vieläkään ymmärrä koko asiasta mitään. ärh.

  VastaaPoista
 24. Älkääs nyt lannistuko :) Alkuun koko homma on aika hakemista, mutta mitä sitä turhaa stressiä ottamaan. Mun mielestä kestot eivät ole kertavaippoja hankalampia, paitsi reissussa. Pitää olla oma kone ja omat systeemit, että meikä hanskaa homman.

  Tuo yllä oleva riisipaprulinkki oli vallan hyvä, juuri vastaavaa tavaraa meillä on käytössä. Niitä tosiaan on sekä sellaista sorttia, ettei saa laittaa pyttyyn ja sitten niitä, jotka saa. Tuo linkin papru on siksi vallan mainio, että sen voi myös pestä koneessa ja käyttää uudestaan. Eli jos ei ole schaipaa siinä, niin koneeseen vaan. Jos on, niin pyttyyn. Helppoa eikä käry vaivaa.

  Mä sanoisin, että riisipaperi on yksi hienoimmista keksinnöistä sitten jääkaapin.

  VastaaPoista
 25. Olin jo unohtanut koko riisipaperin :)

  Toivottavasti voin unohtaa pian myös vaipat ja lapsemme oppii sisäsiistiksi. Milloinkohan se tapahtuu? Minentiedä.

  VastaaPoista
 26. Fanny, jos ihan rehellinen olen, niin pesukone on vain osasyyllinen. Tuskin jaksaisin jauhattaa puhtaita vaippoja kymmentä kertaa etukäteen, vaikka kone olisi pieni ja nopea.

  inari, hyvä tietää tällainenkin kokemus!
  Ja kiitos kaikille RIISIPAPERIA kommentoineille! Ihan uusi tieto, että on olemassa paperi, joka kestää konepesua JA jonka voi myös heittää pönttöön! O_o Saako sitä ihailla jossain Helsingin keskustan kaupassa? Kiinnostaa aika paljon tuo tuote, jos sillä välttää sen, että vaippaan jää keltainen skeidatahra. Etenkin kun ymmärtääkseni noita vaippoja ei saa valkaista (onko syy vaan se, että niin kovia kemikaaleja ei saisi käyttää..?) ja tahraa on vaikea saada pois.

  taapertaja, näin juuri. Kun nyt pääsisi edes kokeilemaan miten meidän perheen arjessa homma toimii. :)

  Anonyymi, moni on valmis hiukan tinkimään tuotteen vaatimuksista ympäristöystävällisyyden nimissä, mutta mun mielestä siinä ei ole järkeä. Jos kestovaippavalmistajilta vaadittaisiin toimivia tuotteita, kestovaippojen käyttö lisääntyisi kun ne hyviksi havaittaisiin. Mut hienoa jos noi TotsBotsit toimisi!

  Liina, I hear you. Kuten jo tuossa yllä totesin, perheitä ja arkia on hyvin erilaisia, joten hehkutus saattaa aiheuttaa vaan turhia odotuksia. Ja mä en edelleenkään tiedä mitä eroa on taskulla ja kuorella ja mitä hittoa niihin pitää sisään laittaa - voi kun olis se kestovaippamekka, jossa saisi käsiinsä konkretiaa!

  Salamatkustaja, herran hallussa onpi se. Sitten alkaa toki se "ootko nyt ihan ihan satavarma, että sulla ei ole pissahätä?" tivaaminen, mutta on se kuitenkin imho pienempi vaiva. ;)

  VastaaPoista
 27. Muutama vinkki, jotka itse olen käytännössä havainnut hyödylliseksi.

  1) riisipaperia paremmin toimii kuivaliina, joita myyvät kestovaippamyyjät, itse olen ostanut kaikki käytettynä kestovaippainfon kautta, osa tsi-versioita esim. microfleecestä. Kestää lapselta toiselle, peseytyy vaippojen mukana, ei mene ryttyyn vaipassa kuten meillä kävi riisipaperin kanssa, suojaa vaipan.

  2) kakkatahrat saa tuoreeltaan vaipasta pois sappisaippualla. Sitä kun hinkuttaa tahraan ja pesee sen vaipasta hyvin pois, säilyy puhtaana. Saippua kannattaa pestä hyvin pois, koska saippua tukkii vaippaa.

  3) jos vaipat eivät toimi vauvan ollessa kahden päivän ikäinen, odota pari viikkoa. Edes jonkinasteisten reisimakkaroiden ilmestyminen saattaa helpottaa asiaa ja vähentää falskausta.

  4) Vaipat todella imevät paremmin, mitä käytetympiä ovat, mutta materiaaleilla on myös merkitystä. Joku tuossa aiemmin kommentoi, että vaippa ei ime, syy saattaa olla seuraava: esim. flanelli materiaalina nappaa kosteuden nopeasti ja levittää sen, jonka takia sen alla kannattaa olla bambuinen tai hamppuinen imu, jotka imevät hitaasti ja pitävät paremmin. Kuulostaa monimutkaiselta matematiikalta, mutta on lopulta helppo, nopeasti imevät lähemmäs pyllyä, hitaasti imevät niiden alle.

  5) Olen kokeillut miljoonaa eri mallista ja merkkistä vaippaa harsoista aio:hon, ja todennut meillä toimivimmaksi taskuvaipat. Eri valmistajilla eri malllisia, meillä toimii Fuzzit. Imuja saa sisään käytön mukaan, pitkille päikkäreille hiukan tuhdimmat. Lisäksi kuivuvat nopeasti kun kaikki osaset saa erilleen. Kun ovat kuivuneet, kokoan kaikki vaipat valmiiksi, jotta käyttö on yhtä helppoa kuin kertiksillä, itse kun myös arvostan sitä.

  Toisena vaihtoehtona meillä Iguleen Cuddle Buns -sisävaipat ja niiden päällä villahousut, vallan muoviton ja taatusti hengittävä vaihtoehto, pidän näitä lapsella hiukan vuorotellen. Esim. HH Wool -villalegginsit käyvät sellaisenaan vaipan päällä (lanoliinitettuna) ja ajavat samalla sukkahousujen tehtävän mekon alla.

  6) myy käytöstä jääneet vaipat vaikka kestovaippainfon kirpparilla tai huutiksessa, saat parhaassa tapauksessa 2/3 maksamastasi summasta takaisin.

  7) Vaippoja on eri mallisia, kuten lapsiakin, osa sopii paremmin pullukoille ja osa rimpuloille. Esikoiseni (jolle ostin kaikki vaipat käytettynä) oppi kuivaksi viime syksynä, nyt hänen vanhoja vaippojaan käyttää tasan 4 viikkoa sitten syntynyt pikkusisko, jonka kohdalla vaippoihin menee rahaa tasan sen verran, mitä oma mukavuudenhalu laittaa reissuja varten kertiksiä ostamaan.

  Tsemppiä, homma on helppoa kunhan pääsee alkuun!

  -Pauliina

  VastaaPoista
 28. Tottakai kestovaippailu voi olla hankalaa ihan siitä syystä, että vaippoja on niin eri mallisia ja samoin jokainen lapsi on fyysisesti erilainen. Mutta ei meillä ainakaan kaikki kertiksetkään toimineet kun niitä jouduimme käyttämään!

  Toisaalta on myös hyvä, että vaippoja on paljon erilaisia että jokainen löytää omansa, mutta paljouden takia se voi olla työlästä.

  Yhden koon Fuzzit on ymmärtääkseni monen suosikkeja, toimi myös meillä ja onnekseni oli eka ostos. Sittemmin ostin myös TotsBotseja (vaipasta ei enää löydy tarkempaa mallia, mutta tuossa sellainen vaipassa kiinni oleva lärpäke joka heitetään vaipan sisään imuksi. Toiminut kuin junan vessa, paremmin kuin Fuzzi Bunzit. Suosittelen! (Ja tietysti taas sillä varauksella että ei ehkä sovi jokun muun muksun kropalle.)

  VastaaPoista
 29. Mua ihmetyttää se, että 1)kestot ovat hankalia ja vaativat salakieleen perehtymistä, ja 2)kestot falskaavat. Koska 1)aika moni muukin asia elämässä vaatii pientä perehtymistä, eikä kestpovaippailu todellakaan ole sieltä vaativimmasta päästä, ja 2)miksei kertisten falskaamisesta valiteta kuorossa? Yksi syy meidän kestoiluun on se, että ole lopen kyllästynyt kaapimaan vauvan p*sk*n seasta kylvetystä varten joka kerta kakan tullessa koko maitokakkavaiheen ajan eli ensimmäisen puoli vuotta, kun kertakäyttövaipan imukyky on suunnilleen nolla ja kakka ampuu liukumäkeä pitkin niskaan. Paitsi vauvan ollessa mahallaan hitaasti rinnuksille.

  Meillä on käytössä yhdistelmä sisävaippa ja villahousut. AIO-vaippoje en ole kokeillut hitaan kuivumisen takia, ja pul-kuoriset taskut falskasivat esikoisella lahkeensuista. Niiden ikävä puoli on se, että kun ne falskaavat, niistä lorahtaa isompi määrä kerralla. Villapöksyt tihkuttavat vähän kerrassaan läpi, jos vaipan imukyky ehtii loppua (mitä ei tapahdu normaalilla vaipanvaihtovälillä). Kakkatahroja sappisaippualla hangannut, minusta vaipat ovat käyttötavaraa ja kakkavaipassa voi pari tahraakin olla... eli se ihmisen laiskuus lienee tosiasia. Vaippapyykin kuivaaminen auringossa haalistaa tahrat tehokkaasti, joten käytämme siinäkin hommassa aurinkoenergiaa :)

  VastaaPoista
 30. Mielestäni vaippoja ei tarvitse pestä kymmentä kertaa etukäteen. Alussa vauva pissaa minimaalisia määriä ja jos silloin on kestot käytössä, niin pesuja tulee tietenkin koko ajan ja imukyky lisääntyy samalla kun pissausmäärät kasvavat.

  Minäkin suosittelen oikeankokoisten vaippojen hankintaa tai ainakin kärsivällisyyttä antaa vaipoille uusia mahdollisuuksia toimia parin viikon päästä, jos eka käyttökerta ei toimi (esim. vauvan reidettömyyden vuoksi).

  Ei se kestoilu mitään rakettitiedettä todellakaan ole. Kysymällä selviää! Kiva, että haluat kokeilla kestoja!

  VastaaPoista
 31. Sais nähdä huomaatko tästä pinosta enää tätä kommenttia ;D
  Mutta siis Piiloon on tulossa tai tullut jo? kestovaippalainaamo.

  http://www.facebook.com/note.php?note_id=120684308009028

  Aikas hyvä idea. Varsinkin kokeilu vaiheessa, että mikäs on omalle muksulle se hyvä.

  -San-

  VastaaPoista
 32. Fanny jo sanoikin, ettei riisipaperia saa pistää pönttöön. EI edes noita aiemmin linkitettyjä ImseVimsen papereita, vaikka kauppias niin putiikin sivulla väittääkin. Ne on märkälujaa paperia, jota voi todellakin pestä koneessa. Ne kuuluu sekajätteeseen, voitte halutessanne tarkistaa vaikka paikallisesta jätevedenpuhdistamolta, mutta näin olen antanut itseni informoitua.. Ilmeisesti mökkihuussiin voi laittaa, kun kuitenkin kompostoituvat. Muttei kaupungissa bioroskikseen!

  VastaaPoista
 33. mä en jotenkin pääse yli tuosta - sinänsä varmasti kannustavasta - sappisaippuakommentista :D tässä on paljon muutakin, mistä haluaisin tietää lisää, ja mistä haluaisin puhua, mutta juutun koko ajan siihen, että kakkatahrat saa vaipasta jos heti tuoreeltaan hinkkaa vaippaa sappisaippualla :D

  kuulostaa just siltä, mitä äitiyslomallani haluankin tehdä :D

  (kerroin niksin myös miehelleni, joka välittömästi ehdotti, että hankitaan vain ruskeita kestiksiä. insinöörit FTW <3)

  VastaaPoista
 34. Liina: meillä on kaapissa sappisaippua vm. 2005, kolmas vaipatettava talossa (sekin jo vuosikas), saippuasta on kaksi kulmaa kuluneet. Eli ei tuo mikään välttämättömyys ole. Kakat kippaan pyttyyn, se mikä ei lähde kippaamalla lähtee käsisuihkulla ruiskuttamalla. Ei meillä kakan tai tarhrojen kanssa nysvätä. Porkkanan ja mustikansyönnin jälkeen on muutamat värjäytymät jääneet valkoiseen kuivaliinakankaaseen, niinpä vaihdoin coolmaxiin pintakankaana. Tuosta lähtee kakat helpommin ja löytyy kivoissa väreissä (myös siinä ruskeassa)
  Vinkkinä myös muille kuin vaipoissa oleville tahroille, jotka ei pesussä lähteneetkään: auringon valo! Haalistaa tehokkaasti tahroja, tosin tekee saman myös väreille jos jättää liian pitkäksi aikaa aurinkoon..

  VastaaPoista
 35. Voi että, eihän teidän tarvitse vaippojanne sappisaippualla hinkata! Minä teen niin, koska se pitää jonkunsorttista jälleenmyyntiarvoa yllä, ja mielestäni on erittäinkin järkevää, taloudellista ja ekologista kierrättää vaippoja mahdollisimman monella lapsosella. Kyllä minusta on mukavampi ostaa käytettynä vaippoja, jotka ovat suhteellisen siistin näköisiä, toki jonkun mielestä varmaan on se ja sama kuinka monen lapsen kakkatahrat vaipoista loistavat. Eli putsaan ja huollan niitä jotta kestävät seuraavallekin, minä kun en ajattele niitä(kään) kertakäyttötavarana.

  Annoin sappisaippuavinkin siis ihan vaan vinkkinä, että JOS tahdot pitää vaipat siisteinä, tätä kannattaa vaikka kokeilla. Eikä minun äitiyslomastani mitenkään prosentuaalisesti ihan järjettömän suurta ajallista osuutta vaippojen hinkuttamiseen sappisaippualla ole kulunut, siinä se sujuu ohimennen samalla kun kakkojen huuhtelu vaipasta tai vauvan pyllyn pesukin.

  Mutta siis juu, kenenkään ei tarvitse sappisaippuaa käyttää eikä kakkatahroja erikseen pestä. Ja totta, auringossa kuivattaminenkin tahroihin tehoaa, sikäli mikäli ne tahrat nyt sitten yleensäkin yhtään haittaavat. Kerroin siispä vain miten itse toimin.

  Pauliina

  VastaaPoista
 36. Kun hinnalla ei ole väliä, mutta laadulla on, on vastaus nimensämukaisesti nerokas Bumgenius. Itse olen käyttänyt (nyt toisella lapsella menossa) samoja vaippoja n. 5 kg-15kg (eli 2 kk iästä kuivaksi asti) Bumgeniuksen onesize taskuvaippoja ("3.0"). Jos kuitenkin imun laittaminen kuoreen on jo liikaa tekniikkaa vaativaa, niillä on uutena tuotteena onesize aio, ja vielä väittävät sen olevan "organic". Mulla on käytössä yksi sellainen ja se vaikuttaa ihan yhtä nerokkaalta kuin ne 3.0 taskut.

  Tsekkaa ihmeessä!

  http://www.bumgenius.com/organic.php

  VastaaPoista
 37. Niin ja en ole esipessyt kuin kerran, imu toimii heti. Sappisaippuaa en myöskään käytä, huuhtaisen kakat käsisuihkulla pönttöön, mutta en hinkkaa tai huolla vaippoja mitenkään. Nautitusta ruoasta riippuen pientä keltaista saattaa vaippaan jäädä, mutta so?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...