18.4.2011

Marjanpoimijoille

Koska vastakkainasettelujen aika on täällä, piristän hiukan päiväänne hippeilyllä. Kollegalta nimittäin pukkasi kirjaa kaikille marjapensaiden halaajille.

Noora pisti omat kokemuksensa ruoka- ja kosmetiikkakemikaaleista Marjoiksi ja Maskaraksi. Nooran elämänmuutos lähti selittämättömistä vatsavaivoista, joita pidettiin lähinnä psyykkisinä. Kirja on jaettu temaattisesti kahteen osaan: ekaksi kerrotaan vatsan kuntoutuksesta ja sitten käydään läpi luonnonkosmetiikan abc.  Tyyli on Kempparista tuttua ja Nooralle ominaista - toiset tykkää, toiset ei. Kokemusten jakaminen on myös viety ihan tappiin: en ole koskaan ollut suolistotähystyksessä, mutta nyt tiedän miten sekin tapahtuu.. Kutsuisin tätä manuaaliksi a) vertaistukea kaipaaville vatsaongelmaisille ja b) cityhippelijöille.

Kirjan ruoka-osio upposi itseeni enemmän. Vaikka en juurikaan kärsi vatsavaivoista tai iho-ongelmista, olen hyvin ärsyyntynyt markkinoille pukkaavien terveysvaikutteisten jogurttien määrästä. Jogurttiratkaisulla kerrotaan, että suoliston häiriöt, ummetus, ripuli, turvotus ja ähky, ovat normaalia elämää ja niihin voi ostaa ratkaisun. Onhan se toki helpompaa kuin ruveta arpomaan, mikä putkistossa reistaa. Jos tämä kirja saa yhdenkin Activia-uskovaisen keskittymään olennaiseen, on se paikkansa ansainnut.

Sitten asiaan: Noora lahjoitti Project Maman lukijoille yhden kappaleen suomenkielistä teosta! Jos siis kaipaat elämäntaparemonttia, jätä perustelut kommenttiboksiin, miksi juuri sinä tarvitsisit inspiraatioksi tätä opusta. Pistän parhaimmalle perustelijalle kirjan tulemaan postitse! (Huom. perussuomalaiseen henkeen vedoten postitus on ilmaista vain Suomen sisällä.)

EDIT: Kommentteja aikaa jättää pääsiäisen yli eli maanantai-iltana selviää onnellinen voittaja!

26 kommenttia:

 1. Sen takia, kun haluaisin lukea k.o. kirjan ja tarjota jälkikasvulle ja koko perheelle ihan oikeeta ruokaa, enkä mitään kalapuikkoja, hrrr!
  En päässyt osallistumaan kempparin puolella arvontaa, koska en pääse kirjautumaan uuden mustan sivuille.
  Kerran yritin, mut sähköpostiini ei milloinkaan tullut vahvistuslinkkiä ja sen jälkeen sivusto vaan herjaa "tällä sähköpostilla on jo rekisteröidytty"
  Olis tietty voinut asiasta aikasemminkin huikata sulle, mut aina se on jäänyt :D

  VastaaPoista
 2. Kiinnostaa ja kovasti! Ollaan vähän sorrutty Activia-uskovaisuuteen... Itsellä kyllä vatsa toimii normaalisti, mutta puolisolla on enemmänkin ongelmia (tuossa mainittuja) ja on ehdotettu suolistotähystystäkin... Tämä luettaisiin ja mielenkiinnolla siis!

  Ja kiitti sinulle blogista! Jonkin aikaa olen seuraillut ja tykkään!

  VastaaPoista
 3. Ihan vain siksi, kun aihe kiinnostaa!
  Tv. Apua kaipaava vatsavainen

  Nuo Activiat, Olot, lightit ja sokerit ja rasvalliset ja rasvattomat ja kuidulliset ja glut... pää menee niistä sekaisin itse kullekin, musta ainakin tuntuu, ettei missään ole mitään järkeä! Pitäis varmaan palata siihen "oi niin ihanaan vanhaan hyvään aikaan", kun kaupassa oli kokonaiset kaksi vaihtoehtoa - punanen maito ja kerma ;D

  VastaaPoista
 4. Tulipa heti tästä semmoinen fiilis, että tuo kirja pitää muuten lukea. Sen enempää vatsavaivojen yksityiskohtiin menemättä: niitä on ja mielelläni lukisin mitä Noora on omilleen tehnyt. Cityhipiksi en tunnustaudu, en eden countryhipiksi, mutta vertaistuki on aina tarpeen. Näistä kun ei yleensä tule siinä sään lomassa keskusteltua... ;)

  VastaaPoista
 5. Koska mua nauratti aivan hillittömästi lauantaina Hakaniemen Sokoksen leluosastolla, kun Noora kertoi vatsavaivoistaan vakavalla äänellä koko tavarataloon kuuluneessa haastattelussa. Asiallinen haastattelu, mimmillä on pokkaa ja asenne kohdallaan! Toivottavasti tätejä kahvilassa huvitti yhtä paljon.

  VastaaPoista
 6. Täällä yksi vatsavaivainen, vertaistukea vailla oleva lukija ilmoittautuu! Minullakin on vaivaa vähätelty jo muutama vuosi ja nyt alkaa olla mitta täysi. Siis, jos ei nyt arpaonni suosi, niin taidan joutua kirjaostoksille! :)

  VastaaPoista
 7. Tämä osallistuu kanssa! Haluaisin kirjan siksi, että mies kuuluu Activia-uskovaisiin, ja haluaisin tarjota hänelle mahdollisuuden lukea muustakin. Itselläni on pahat, elämää kovin rajoittavat allergiat, ja pitäisi tehdä ruokaremontti. Tietoa on jo jonkun verran, mutta kaipaan silti sitä potkua persuuksille, mikä tuon kirjan lukemisesta varmasti syntyy.

  - Salamanteri

  VastaaPoista
 8. Uusavuton(ko?) landehippi tarttis apua olon kohentamiseen. Vatsavaivat tuttuja täälläkin, valitettavasti.

  VastaaPoista
 9. Joskus erehdyin lääkärille vatsavaivojani valittelemaan. Suora lainaus lääkärin kommentista: "Sitten on vielä niitä Actimeleja sun muita, joita voit kokeilla." Tuon kokemuksen jälkeen mun kuuluisi saada tuo Nooran kirja ihan siitä syystä, että a) olen edelleen järkyttynyt ja b) tahtoisin niin lukea jonkun tervejärkisen mietteitä asiasta.

  Niin ja cityhipiksikin tunnustaudun. Sekin vielä.

  VastaaPoista
 10. Olen vasta tammikuussa herännyt siihen todellisuuteen että ehkä kaikkien lisäaineiden ja pitkälle prosessoidun ruuan itseensä pumppaaminen ei olekaan hyvä juttu. Tahtoa parempiin ruokatapoihin on paljon, mutta tietoa sen sijaan vähemmän. Kirja siis mitä todennäköisemmin lisäisi tiedon määrää tähän tietovajeeseen!
  Lisäksi olen muuttamassa, opinnäytteen aloittamisen ahdistuksessa ja muuton jälkeen heti seuraavana päivänä alkaa kesätyöt toisessa kaupungissa. Olisi kiva saada elämään stressin kaveriksi jotain ilahduttavaa!

  VastaaPoista
 11. Pelastakaa edes lapset! Activiauskovaisena olen saamassa jo lapsenikin samaan liemeen. Ei se niin haittaa, että minun vatsa reistaa, mutta alakoululaisen esikoiseni haluaisin kyllä pelastaa ennen kuin on liian myöhäistä.

  VastaaPoista
 12. Koska tuotan enemmän metaania kuin navetallinen nautoja. Tässä on nyt ilmaston lisäksi avioliitto vaakalaudalla.
  Tarvitsisin myös lisäinspiksen opiskelemaan kosmetiikkapurkeloiden inc-listoja, vaikka turvalliseen tietämättömyyteen onkin kiva nukahtaa Lorealit naamalla.

  VastaaPoista
 13. Täältä huutelee yksi vatsavaivainen, joka ei usko mihinkään Activia-pas*aan... Vatsavaivoja on tutkittu mutta mitään ei löydy, eli psyykkisiäkö lienee? Laktoosi-intoleranssin iloisena omistajana jätän kaikki jogurtit koskematta, on ne sitten vatsanparantajia (jeah right...) tai lightkakkaa!
  Jotain muutosta kuitenkin tarvittaisiin.

  VastaaPoista
 14. Hiiteen marjapensaanhalijat, join tänään tavoistani poiketen aamupäivällä lasillisen mustikkamehua kahvin sijaan, ja sain ottaa samarinia jo ennen puoltapäivää ;)

  VastaaPoista
 15. Olisin kirjasta kiinnostunut siksi että serkkuni kärsii selittämättömistä vatsavaivoista. Ainoa apu on ollut itse kokeilla mikä hänelle sopii. Antaisin kirjan rakkaalle serkulleni.

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Täällä myös yksi vatsavaivainen (muka somaattisista oireista tai vatsan toiminallisesta häiriöstä kärsivä) ilmoittautuu innolla mahdolliseksi kirjan onnelliseksi vastaanottajaksi!

  Toivottavasti Nooran kirja löytää myös kirjastojen valikoimiin?

  VastaaPoista
 18. Aioin ehdottaa itseäni kirjapalkinnon saajaksi, mutta luettuani Siilin perustelut ("Koska tuotan enemmän metaania kuin navetallinen nautoja") annankin ääneni Siilille. Sitäpaitsi olen jo paksusuolentähystyksessä käynyt ja colitis ulcerosa -diagnoosin saanut. Ainoa mikä puoltaisi itseäni olisi se, että en ole taudistani huolimatta minkäänlaista ruokaremonttia tehnyt, en edes kokeillut mitään muuta kuin entistä roskaruoka- ja herkkulinjaa, höystettynä satunnaisella huonoa omaatuntoa huoltavalla porkkanaraasteella tahi hedelmällä. Ipiksetkin alkavat olla siinä iässä (4 & 6), että ehtisin ehkä kirjoja lukeakin.

  -Tuuli-

  VastaaPoista
 19. Siis onko musta-valkoraitainen paita yhdistettynä mustalla liivillä / jakulla uusi musta?! Vahingossa suurensin kuvan ja asia kiinnitti huomioni. ;)

  Mä en sitä kirjaa tartte, en jaksa kuitenkaan mihinkään elämäntaparemonttiin lähteä. Syön jo nyt mielestäni terveellisesti ja hyvin ja vatsakin kiittää kunhan laktoosin pitää minimissään. Sitä paitsi, karkkikoukusta en kuitenkaan pääsisi irti ja siltä suunnalta ne mun lisäaineet elimistöön kyllä saapuvat.

  Sinällään kyllä mielenkiintoista, olen joskus lueskellut ohimennen Nooran blogia ja ruvennut vähän miettimään kosmetiikan haittoja. Tosin olen aina käyttänyt varsin vähän meikkiä, mutta jos vaikka innostuisin jossain kohtaa kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa kasvovoiteena. Hyvähän näitä on miettiä. Mutta deodorantin alumiinista en halua kuulla mitään pahaa, koska en yksinkertaiseti _voi_ vaihtaa nykyistä merkkiä (ostan apteekista), kun se on ainoa joka toimii. Ihan terve lapsikin näytti syntyvän vaikka raskausaikanakin sitä käytin.

  VastaaPoista
 20. Oikeanlaista ruokaa, maha huokaa! Vatsani on ollut selittämättömästi kipeä jo ties monta vuotta. Silti en ole saanut itseäni selvittämään syitä sen paremmin; lähinnä olen poissulkenut laktoosi-intoleranssin ja keliakian. Nyt tarttis tehdä jotain ja ruokaremontti on edessä. Että näillä eväillä.

  VastaaPoista
 21. Mäkin haluaisin sen kirjan, koska itsellä on myös vatsaongelmia, enemmän tai vähemmän selittämättömiä. Lääkärissäkin olen niitä yrittänyt selvittää ja laktoosi-intoleranssi ja keliakia saatiin suljettua pois, minkä jälkeen lääkäri totesi, että kyseessä on varmaan ärtyneen suolen oireyhtymä eikä hänellä siihen tuntunut mitään hoitokeinoja olevan. Eli enpä oikeen siitäkään saanut mitään irti.

  Silloin kun yrittää edes vähän miettiä, mitä suuhunsa pistää, niin vatsa tuntuu paremmalta. Kuitenkaan mulla ei ole oikein tietoa noista asioista, ja kun alkaa etsimään, niin helposti eksyy sinne tieto- ja "tieto"viidakkoon. Activiaan en kuitenkaan ole sortunut, enkä aiokaan!

  VastaaPoista
 22. Vatsavaivat nyt vaan on tosi noloja...en yleensä noloile näille "luonnollisuuksille", mutta ärsyttää paukutella unelmamiehen edessä kun itse jätin edellisen samasta syystä ;-)

  Vakavasti puheenollen.. mulla on lapsesta asti ollut riesana paha atopia, ruoka-aineallergiat ja astmakin. Kaikki lääkkeet ja hoidot kokeilleena uskon, että atopia johtuu, tai ainakin pahenee, ruokavalion myötä. Vetoan kuitenkin vielä suurempiin tunteisiin: mun esikoinen on nyt 10 kk ja tähän asti taistelin ja imetin vaikka iho nyt oireilikin rajusti. Nyt annoin periksi ja aloitin hevoskuurin. Harmittaa sikäli, että yritin imettää pidempään juurikin siksi, ettei lapsi saisi tätä samaa riesaa. Kakkonen on siis suunnitteilla ja mietin mistä löytyisi keinot pitää iho kurissa. En ole imetyshullu, mutten tiedä mitään muutakaan keinoa jolla voisi edes yrittää estää lapsen allergiaa ja atopiaa. Tiedän toki, että niitä imetettyjä+allergisiakin on ihan joka nurkalla, mutta toivoahan silti saa. Ja sekin olisi jo plussaa jos saisi sen raskausajan kutinahelvetin kuriin.

  -epätoivoinen mama-

  VastaaPoista
 23. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 24. Epätoivoiselle mamalle: Valioravinto on jokin aika sitten tuonut myyntiin mustaherukansiemenöljykapselit eli lyhyemmin herukkakapselit. Valmisteen nimi on Iho Omega ja sitä saa ainakin isoimmista apteekeista ja varmaan joistakin luontaistuotekaupoistakin. Tehdyssä tutkimuksessa niiden syöminen raskauden ja imetyksen aikana hillitsi monen lapsen atooppista oireilua. Kaikille ei kapseleista käsittääkseni hyötyä ollut, mutta kuitenkin niin monelle että sillä on jo merkitystä. Valitettavasti minulla ei nyt ole tähän hätään laittaa linkkiä, mutta eiköhän googlettamalla löydy. Jos päätät kokeilla Iho Omegaa, niin se ei toki enää esikoistasi auta, mutta mahdollisesti auttaa sinua itseäsi ja suunnitteilla olevaa toista lasta.

  Ja lopuksi: kommenttini kuulostaa kovasti mainospuheelta, mutta sellaiseksi se ei ole tarkoitettu! Omasta kokemuksesta tiedän, miten tuskastuttavaa ihottuma ja varsinkin kutina voi olla, ja jos tilannetta voi turvallisin ja mielellään mahdollisimman luonnollisin konstein helpottaa, niin ei muuta kuin vinkit jakoon :)

  PS. Kyllä se Nooran kirja kiinnostaisi minuakin, mutta en kyllä osaa heittää kehiin yhtä vakuuttavia perusteluja kirjan lahjoittamiseen juuri minulle kuin monet tänne jo kommentin kirjoittaneet ;)

  VastaaPoista
 25. Hei kyllä mä sittenkin keksin hyvän syyn, miksi Marjoja ja maskaraa pitäisi lahjoittaa juuri mulle! Olen raskaana, eli syömiseni ja käyttämäni kosmetiikka vaikuttavat suoraan myös toisen ihmisen terveyteen. Tässä elämäntilanteessa olisi banaalisti sanottuna kiva saada helposti käsiinsä muutakin paperille painettua terveysaiheista luettavaa kuin neuvolan esitteet.

  VastaaPoista
 26. Vaikka Laura Hi. saikin sympatiani, tämän skaban vie kyllä Siili. Ihan hiilineutraalin yhteiskunnan nimissä. Toivotan onnea voitosta ja pitkää avioliittoa! Mailaa mulle osoitteesi kcjlahti@gmail.com niin pistän postiin jossain vaiheessa tällä viikolla. Muuten, jos saat kirjasta jotain oikeaa hyötyä Noora kuulisi mielellään! Laita siis Norpalle palautetta jos nappasi.

  Lasten ravitsemusta kirjassa ei tosiaan käsitellä, joten siitä täytyy odotella uutta teosta. Kirjasta on muuten otettu nyt jo toinen painos ja kirjastossakin saa kuulemma jonottaa opuksen perään. Toisaalta hyvä että ruoan merkitys terveyteen kiinnostaa ja toisaalta syvältä että perusasia on mennyt tällaiseksi ketjumarkettien, ruokateollisuuden, hintakilpailun ja ajanpuutteen sekamelskaksi.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...