27.4.2011

Autovalintoja

Kirjoittelin Uuden Mustan puolelle autokatsauksen, jos joku metriheikkien kuljetusyksikkö sattuisi pohtimaan tällä hetkellä auton hankintaa muulta kuin väripohjalta.


Itseäni ärsytti hankintaprosesissa ihan jumalattomasti se, että meille yritettiin koko ajan kaupata ekovalintana mahdollisimman suurta tehoa pienellä kulutuksella. Paljon järkevämpää on mitoittaa auton teho tarkoituksenmukaiseksi, jolloin kulutus ja päästöt pienenevät siinä samalla! Miksi ihmeesä auton pitäisi kiihtyä nollasta sataan muutamassa sekunnissa? Tai miksi kumitassun huippunopeuden täytyy olla 250 km/h? Meillähän on skidit kyydissä! Ja mitä helvettiä teen kaupan päälle tulevilla erikoisvanteilla? Sen sijaan paksumahainen hapannaama esitti älyttömiä kysymyksiä siitä, onko nahka kasviparkittua ja millä kemikaaleilla sisätekstiilit on käsitelty. Vain yhdellä oli selkeä vastaus (no okei, mersulla taisi olla myös).

Omia ominaisuuksia kuskin roolissa kannattaa myös tarkkailla: taloudellinen ajotapa on ajankohtaisempi kuin koskaan, jos ei ympäristön niin ihan polttoaineen hintojen takia.

Päädyimme siis arkistakin arkisempaan Volvoon. Nyt parin viikon kokemuksella voin kertoa, että kyllä se alle kaksilitrainenkin moottori näyttää perhettä liikuttavan. Autokauppiaille tiedoksi.

12 kommenttia:

 1. Joo, ihme juttu, jopa yksilitrainen näyttää liikuttavan nelihenkistä perhettä ja kiihtyy sataankuuteenkymppiin ainakin pitkässä alamäessä :)

  Mitä vähemmän autoa, sen parempi.

  VastaaPoista
 2. onneksi ei ole tullut ajokorttia koskaan hankittua, säästänyt paljon. Oon aina ollut sitä mieltä, että käytän pakollisissa menoissa vaikka taksia, senkin raha on pienempi mitä jo pelkät vakuutukset tuntuvat olevan. sen verran pennin venyttäjä olen muutenkin, että ootan jo innolla millon saan kulkea ilmaseksi vaunujen kanssa julkisissa. Totuttuja kysymyksiä autot, vaikka en kiistä kironneeni useampaankin kertaan vakaamustani ja tulevaisuudessa varmasti vieläkin enemmän.

  VastaaPoista
 3. Jepa, tällä mammalle on 2 lapsen ja yhden koiran perheautona kolmiovinen 1,4-litrainen palttoonnappi :D Koti-DI:llä on ikivanha pakettiauto...

  VastaaPoista
 4. No oot kyllä tosi negatiivinen ihminen.. Joissain tilanteissa siitä nollasta sataan kiihtyvydestä voi olla paljonkin hyötyä, etenkin kun on ne skidit kyydissä. Eli sekin voi olla turvallisuusjuttu. Ei se sitä tarkota että sillä autolla pitäisi kaahata.

  VastaaPoista
 5. Volvoon mekin päädyttiin: Suurimpana syynä kyllä farmarin tilava tavaratila, jolla Volvo ohitti Skoda Superbin. Sisätiloiltaan Skoda olisi kyllä voittanut, mutta rattaat mahtuivat Volvoon paljon paremmin.

  VastaaPoista
 6. mä haluaisin nyt itse asiassa tietää, missä tilanteissa turvallisuuden kannalta nollasta sataan kiihtyvyydestä voi olla paljonkin hyötyä, etenkin jos on skidit kyydissä :D

  kun suppealla mielikuvituksella varustettuna en oikein osaa kuvitella moista :D

  VastaaPoista
 7. Liinalle: sikäli se voi olla turvallisuuskysymys, että esim. maantiellä ohittaessa paremmin kiihtyvällä autolla ohitusmatka on lyhyempi. Vaikka itselläni on nykyään pikkuinen palttoonnappi, kyseisen seikan huomasin kun aikoinaan vaihdoimme eksän kanssa 1,4-koneisen Golfin 2-litraiseen RallySport Skodaan, sillä pääsi ns. heittämällä ohi. Eikä eksä ollut luonteeltaan kaahaaja, päinvastoin. Itse inhoan ohittamista mutta koska se on välillä pakko tehdä, tarvitsen siihen auton huonon kiihtyvyyden takia tyyliin kilsan esteetöntä näkyvyyttä...

  VastaaPoista
 8. Täytyy sanoa että mä tykkään ensinnäkin auton kokoisista autoista. Mulla on ollut pelkästään volkkareita (ajokortti ollut 6v), joista neljästä kolme on olleet Passatteja, viimeisimpänä tuo nykyinen. Ja en mä voisi kuvitella ajavani millään pienemmällä autolla, enkä edes pienellä moottorilla, kun ajetaan pitkää matkaa sukuloimaan (600km suuntaansa) useemman kerran vuodessa, niin siinä se ajomukavuus nousee tärkeyteensä ja moottorin tehokkuus on osa sitä. Kulutus on kohtuullista nykyisessä dieseliä vetävässä kärryssä ja muut ominaisuudet on kanssa kohdallaan. Mutta eniten arvostan autossa kuitenkin sitä että se on turvallisen oloinen; siksi ehkä ne isommat autot tuntuu omalle enemmän kuin pienet.

  VastaaPoista
 9. Todellinen kysymys pääkaupunkiseudulla on miksi melkein kaikilla perheillä on auto, tai jopa kaksi, kun julkinen liikennekin toimii?

  VastaaPoista
 10. Arkitehti, olette varmaan virittäneet mopoanne jollain italialaisella pöytäviinillä. ;)

  Oi mutsi mutsi, Terhi hylkäsi juuri auton laskettuaan kustannukset vaihtoehtoisiin liikennemuotoihin satunnaisine takseineen päivineen. Olisipa muuten mahtavaa jos autoton perhe saisi takseista alennusta silloin kun sitä autoa sattuu tarvitsemaan!

  Wandabe, tulee muuten vakuutuksetkin vähän halvemmaksi pienmmillä tehoilla.

  Anonyymi, olen ihan saatanan negatiivinen ihminen mitä turhanpäiväiseen pöristelyyn tulee.

  Anonyymi, Superb oli meillä yksi koeajoon valittu myös. Koeajoimme myös volvo v50 mallin ja en voi kuin ihmetellä miksi siinä on maitotölkin vetoinen takaluukku!

  Liina, no ei tietenkään mihinkään. :)

  Wandabe, olen itse nuorempana ajanut nimenomaan pikkukotteroilla ja vielä paskaa vitostietä, mutta en varsinaisetsi kaivannut tehoja ohitteluun kun mun turvallisuusvinkki oli ajaminen letkassa ihan suosiolla. :)

  Hanski, vaikka meillä on siis nyt Volvo V70, ja moottori on 1,6 litrainen! Ja voin kertoa että ei mitään eroa entiseen parilitraiseen turbo diesel passattiin verrattuna, mutta päästöt ja kulutus pienemmät.

  Anonyymi, helppo vastaus: oma auto on todella paljon nopeampi. Mun työmatka kestää julksiilla tunnin, autolla puolet vähemmän.

  VastaaPoista
 11. Joku tuollainen car-share-pulju voisi antaa jäsenetunaan taksialennusta, sen luulisi lisäävän sekä jäsenten määrää että taksilla ajelua.

  VastaaPoista
 12. Miksi pääkaupunkiseudulla asuvalla perheellä on auto ja vielä tehokas? Puolisoni kulkee päivittäistä työmatkaansa 50 km yhteen suuntaan ja koko matka on motaria. Aikaa siihen kuluu kesänopeuksilla noin 25-30 minuuttia (btw saman verran kuin mulla kävellen muutama kilometri). Julkisilla matka tarkoittaisi kolmea liikennevälinettä (juna - juna - bussi) + useamman kilometrin kävelyä tai neljää välinettä (bussi - juna - juna - bussi). Aikaa menisi yhteen suuntaan 1,5-2h. Nopeasti kiihtyvä auto on oikeasti turvallinen maantieajossa, pääsee ripeästi mukaan liikennevirtaan ja ohitukset sujuvat paremmin. Myös sukuloimaan mennessä noin kerran kuussa tarvitaan autoa. Kaikki eivät voi olla töissä kodin vieressä eikä kaikkialta ole sujuvia liikenneyhteyksiä joka paikkaan.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...