23.3.2011

Rrrautaa

Tuossa edellisen postauksen kommenttiosiossa nostettiinkin esiin kiintoisa puheenaihe: onko purkkirautaa pakko ottaa.


Ei tiettykään, jos kroppa ei sitä kaipaa! Monelle ei edes sopivaa rautatuotetta löydy. Itse olen ottanut lisärautaa, koska alan voida niin perkeleen huonosti ilman. Hemoglobiiniarvoni ovat normaalisti 140 tietämillä, joten jo 120 rajan lähestyminen alkaa tuntua: liikkumisesta ei tule mitään kun hengästyn naurettavan helposti, olen väsynyt ja muistini menee. Ei hyvä. Duunitkin kärsii debiiliydestä.

Rautaa saa helpoiten lihasta, sisäelimistä ja veriruoista. Mutta koska en syö punaista lihaa (saati verta) ja tehobroileriakin enää pakon edessä lähi-Amicassa, jää raudansaantini aika vähäiseksi, kalan varaan.

Vegeilijä saa rautaa Finelin mukaan täysjyväviljasta, siemenistä ja pähkinöistä, linsseistä ja pavuista (incl. soijapapu ja siitä tehdyt tuotteet) ja vihreistä lehtivihanneksista. Kasvikunnan tuotteissa rauta on kuitenkin huonommin imeytyvää ei-hemirautaa. Jonka imeytymistä häiritsen vielä sillä kahvilla, teellä ja maitotuotteiden käytöllä.

Ruoasta saamani rauta ei siis riitä ja ennakkoluuloni vaihtoehtotuotteita kuten kräuterblutsaftia kohtaan estävät kokeilun. Purkkini on Obsidan, joka ei ärsytä vatsaa kuten esimerkiksi Retafer, mutta vetää siis suolen totaalisen solmuun. Tätä sitten paikkaan puurolla ja sillä kahvilla. Kuukauden vedin suosiolla napin päivässä mutta tällä hetkellä noin joka kolmas päivä. Se tuntuu riittävän sekä hemoglobiinin että suoliston kauhun tasapainoon.

Tämä on siis minulle sopivin ratkaisu. Laittakaa te omat kokemuksenne jakoon, jos vaikka löytyisi uusia temppuja!

Ps. Krissen neuvot löytyvät täällä.

KUVA: Norppa / Kemikaalicocktail

29 kommenttia:

 1. Jostain luin, että rauta ja foolihappo ois tärkeitä myös lapsen "viisauden" kannalta ja kun hemoglobiiniarvoni on 100, syön tabletteja muutenkin. Mutta ehkä söisin vaikka ois pikkusen paremmat arvotkin, ettei ainakaan sitten isompana syytetä mun vähäistä raudan syöntiä jos ovet haluttuun kouluun ei avaudu :D

  VastaaPoista
 2. Mulla Obsidan veti pakin ihan sekaisin. Suosittelen Maltofer-tippoja, ne olivat aika iisejä vatsalle ja kun sekoittaa ihan pieneen vesimäärään, myös helppo imaista. Maistuu vähän toffeelta. Hemppa pysyi kohtuullisissa lukemissa sillä.

  VastaaPoista
 3. Olen antanut itseni ymmärtää että Spirulinassa on rautaakin reilusti. Onhan se superlehtivihreä!
  http://www.superfoodit.com/spirulina.html

  VastaaPoista
 4. Minä otin rautani aina nestemäisessä muodossa. Selvästi hellempää vatsalle ja imeytyykin paremmin. Suosittelen. Eivät ne kaikki ole edes ihan järkyttävän makuisia.

  VastaaPoista
 5. Hassua miten toi rauta vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Mä olen syönyt joka synnytyksen jälkeen rautaa ihan sen takia, että vatsa pysyy sopivan löysänä.

  VastaaPoista
 6. mä oon joskus jonkun terkkarin suosituksesta - en paksuna - ostanut muistaakseni juurikin Obsidania kun "siitä ei tule vatsa kipeäksi" ja syönyt sitä sitten itsepintaisesti kaksi viikkoa kärsien hirveistä vatsakrampeista ja harkiten busseihin oksentelua hyvänä elämäntapavalintana. tarpeetonta varmaan sanoakaan, että vatsakivut loppuivat sinä päivänä kun raudan käyttökin.

  (Retafer toimii ihan samoin.)

  nyt siis tosiaan vähän ns. jänskättää, koska terkkari oli selvästi rutiininomaisen raudannapsinnan kannalla. ("me käydään niitä valmisteita läpi kunnes löytyy sopiva" - aha kiva. saanko saikkua? ja kuka ne sopimattomaksi todetut raudat käyttää? entä maksaa?)

  vietin eilisillan surffaten netistä kantoja puolesta ja vastaan, ja onneksi monessa lähteessä sanottiin, ettei rutiininomaisesta raudansyönnistä ole välttämättä myöskään mitään etua - jos raudalle ei ole tarvetta, siis. (eikä nyt mennä siihen, että hemppa on aina ollut aika alhainen ja raudalle ehkä olisi nimenomaan tarvetta. en vaan voi.)

  mutta en haluaisi tapella sen ihmisen kanssa, jonka kanssa mun olisi kaiketikin syytä pyrkiä tulemaan toimeen, jos tästä nyt vauva tosiaan on tulossa :(

  VastaaPoista
 7. Ainoa rautalisä mikä on sopinut ilman vatsavaivoja on Duroferon Duretter, saa apteekeista eikä kauheen kalliskaan.

  En kuitenkaan suosittelisi raudan syöntiä vain rutiinin omaisesti, vain siis jos on tarve. Ja tarve ei ilmene lukemasta vaan olosta..

  VastaaPoista
 8. Obsidania nappailin minäkin raskauden aikana ja heti alusta alkaen, koska mun arvot ei normaalistikaan ylitä 125 (runsaat menkat). Mun oli pakko ottaa tabu aina iltaisin, kun rauta kuin rauta laittoi mun vatsan aina kuralle. Sai vaikuttaa siis yön ja aamulla oli kiire vessaan. Raskaus oli kyllä siitä ihanaa aikaa, että mulla rauta-arvot nousivat korkeammalle kuin ikinä elämäni aikana, ilmeisesti juuri niiden menkkojen poisjäämisen takia.

  VastaaPoista
 9. Moikka
  Maltoferiä löytyy myös "suklaanmakuisina" purutabletteina, joita voi ottaa ruokailun yhteydessä! Pitäisi olla myös hellä vatsalle eikä värjää hampaita.
  T. Terkka

  VastaaPoista
 10. Ihan uteliaisuudesta, miksi krauterblutsaft epäilyttää? Itselleni se toimi käsittämättömän hyvin, eikä aiheuttanut mitään sivuoireita. Käytetty kahdessa raskaudessa. Toisaalta kaikilla sen teho ei ole ihan yhtä hyvä, eli eri ihmisille toki sopii eri valmisteet. Voi olla että luontaisesti alhaista hemoa (mulla normaalisti 110-120, eikä mitään väsymystä tms) parantaa helpommin. Mulla on siis raskausaikana ollut tuon ansiosta 130 ;)

  Suosittelisin kuitenkin kokeilemaan!

  VastaaPoista
 11. Meillä myöskin luottokätilö suositteli spirulinaa. Napsin sitä raskauden keskivaiheilla kun hemoglobiini oli vähän notkahtanut, mutta en mitenkään tunnollisesti, ja muutenkin olin kaikin puolin hyvinvoipa, ainoastaan tavallistakin kiukkuisempi maailman vääryyksistä ;)

  VastaaPoista
 12. Minä olen tämmöisenä "hyvärautaisena" (Hb yleensä n. 145-152) saanut naureskelevia ja vähätteleviä kommentteja osakseni kun olen valittanut Hb:n tippuneen alle 110. Minulla jo alle 120:n menevä lukema tuntuu olossa; juurikin tuota hengästymistä, väsymistä ja pyörrytystä (aamulla herättyäni vaatteiden pukeminen on jo melkoinen uurastus ja urheilusuoritus!). Olon kohennukseksi kaikki keinot on sallittuja, rautaa vaikka purkista!

  VastaaPoista
 13. Mulla on kroonisesti huono hemoglobiini. Sitä on joskus teini-ikäisenä jaksettu tutkia kouluterveydenhuollossa vaikka kuinka ja paljon. Lopulta joku lääkäri totesi, että se on mun elimistölle se normitila. Monella hyvähemoglobiinisella (esim. 145) lasku siihen vielä hyvän rajalla olevaan 120:een on tosi iso muutos, mutta silti se vielä näyttää hyvältä. Mulla toi 120 on tosi hyvä jo luonnostaan. Mutta joo, silti on tullut nappailtua rautatabletteja jos jonkinlaisia elämän aikana, kun kyllä se raudanpuutos selkeästi välillä vähän väsyttää. Niissä lisäraudoissa on vaan se huono puoli, että ne eivät mulla imeydy. Raskausaikana löysin ton Maltoferin ja se on kyllä ainoa, joka on toiminut. Niissä muissa rautalitkuissa kandee katsoa sitä rautamäärää - se on tositosi vähäinen, suorastaan surkea. Hupaisinta oli, että neuvolan tätikään ei ollut tajunnut miten vähän niissä on rautaa ennenkuin huomautin asiasta. En kyllä itse usko, että lisäraudasta mitään haittaa ihmeemmin olisi. Ennemminkin mietin, että mahdollisessa toisessa raskaudessa nappailisin lisärautaa jo heti alkuraskaudesta. Nythän se ei kai ole suositus (onko syynä se mahdollinen pahoinvointi vai mikä?). Noh, mulla ei kyllä ole koskaan tullut mitään suolisto- tai mahaoireita rautatableteista. Sitä maidon nauttimista rautatabletin ottoajankohdan lähellä olen vältellyt. Kai sekin vähän auttaa imeytymisen suhteen.

  VastaaPoista
 14. Mulla meni myös Obsidanista ns. suoli solmuun, ja asiaa pitkällisesti harkittuani siirryin Kräuterblutsaftiin. Ja se toimi! Mä en usko että ko. tuotteessa on mitään sen haitallisempaa kuin lääkefirmojen pillereissäkään, sitä käytetään kuitenkin tosi laajalti (esim. Saksassa) nimen omaan raskauden aikana.

  VastaaPoista
 15. Lyhyesti: puolessavälissä raskautta hemoglobiinini laski 125:n tienoille, ja neuvolasta määrättiin Obsidania. Sitä kuukauden verran naposteltuani satuin käymään Cacciatoren Brunon luona 3D-ultrassa, ja raudansyönti tuli puheeksi. Bruno sanoi, ettei itse koskaan määrää odottavalle äidille rautaa, jos laskeneet rauta-arvot eivät ole saaneet äitiä oireilemaan mitenkään, ja mikäli hemoglobiini ei kuitenkaan ole tippunut 110:n tienoille. Kuulosti paljon järkevämmältä kuin mikään neuvolantädin raudasta sanoma, joten lopetin jokapäiväisen raudannappailun.

  En tiedä, onko raudan turhasta mussuttamisesta jotain haittaa, mutta oman maalaisjärkeni mukaan minkä tahansa lisäravinteen tms. popsiminen ihan vaan varmuuden vuoksi on parempi jättää väliin.

  VastaaPoista
 16. Komppailen edellistä. Hemoglobiiniarvon lasku raskauden aikana on täysin luonnollista (ja ehkä sikiölle siis edullista?). Hengästymiset ja muut oireet ovat myös normaaleja raskaudelle (hengität sikiönkin puolesta jne) ja voivat johtua siis ihan vaan siitä raskaana olosta eikä raudanpuutteesta.

  VastaaPoista
 17. Hei! Käytän Salus Floravital rautavalmistetta, enkä ole saanut siitä mitään vatsavaivoja. Maistuu hedelmämehulta, rautainen jälkimaku on tosin tuhti.
  https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/4046/Salus-Floravital-rautavalmiste

  VastaaPoista
 18. Hei Seireeni! Toki minäkin tiedän, että hengästyminen on ihan normaalia ja raskaana ollessa olon ei pidäkään tuntua täysin normaalilta (vrt. ei-raskaana), mutta tahdon silti vielä painottaa, että joillakin ihmisillä matala Hb voi tehdä TO-DEL-LA huonon olon. Ei voi olla hyväksi sikiölle, jos äiti tuntee voivansa pahoin aamusta iltaan sen matalan Hb:n vuoksi.

  T: se aiempi hyvärautainen ano

  VastaaPoista
 19. Spirulinaa huomattavasti enemmän rautaa on ymmärtääkseni chlorellassa, nautiskelen kyllä kumpaakin ihan muunkin kuin raudan vuoksi. Aina välillä on ollut raudasta puutetta, mutta ei kyllä enää noiden syönnin aloittamisen jälkeen. Raskaana en kyllä ole enkä osaa sanoa miten näitä saa silloin käyttää.

  VastaaPoista
 20. Raudan napsiminen tosiaan aiheuttaa aivan erilaisia oireita eri ihmisille, itse ottaisin sen löysän vatsan anytime..

  Olen hyvähemppaisen anonyymin kanssa samoilla linjoilla. Kyllä mun huono olo on todella yhdistettävissä juurikin raudanpuutokseen, tiedän jopa itse milloin se on noussut yli 130. :) Enkä halua voida huonosti edes raskauden takia, varsinkin kun saan oloni parissa viikossa korjattua.

  Juttelin apteekissa noista mehuista ja niissä tosiaan on aika alhaiset pitoisuudet verrattuna rautavalmisteisiin. Niitä voi toki kokeilla: jos olo pysyy niillä hyvänä niin hommahan toimii. Ehkä mäkin voisin kokeilla jotain kevyempiä valmisteita nyt kun olo on taas normaali. Kiitokset hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
 21. Olen kärsinyt raudan imeytymishäiriöstä aikoinaan ja elimistö meni lopullisesti sekaisin joistain rautavalmisteista. Jotkut purkkiversiot eivät yksinkertaisesti auttaneet yhtään. Kokeilin Krauterblutsaftia ja se oli ainoa joka toimi minulle millään tavalla! Olin siis tiukassa verinäytekierteessä kokeillessani eri valmisteita ja Krauterblutsaft vaikutti heti! Käytin sitä myös raskauden aikana ja minulla se toimi loistavasti- ilman minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Täältä suositellut siis!
  Miami

  VastaaPoista
 22. Myös minun vatsalleni Obsidan oli raskausaikana kamalaa myrkkyä. Kräuterblutsaft toimi ilman mitään sivuoireita. Kannattaa siis kokeilla.

  VastaaPoista
 23. Kokeilin raskauksien aikana kaikenmaailman rautatabut, mutta mulla toimi vain ja ainoastaan toi Kräuterblutsaft, suosittelen ehdottomasti!

  VastaaPoista
 24. Non-hemirauta imeytyy hemirautaa huonommin. On kuitenkin mahdollista, että jos hemirautaa ei ole saatavilla (juuri) lainkaan, imeytyy non-hemirauta paremmin, kun elimistö pyrkii hyödyntämään käytettävissä olevaa tehokkaasti. Omalla kohdallani näin ainakin näyttäisi olevan - miltei viiden vuoden vegaaniuden aikana hemoglobiinini on ollut yli 130, ja rautavarastot täynnä ilman minkäänsortin tabletteja. Rautaa saan lähinnä kokojyväleivästä, soijarouheesta, siemenistä ja vihreistä kasviksista. Kahvia juon saavikaupalla, eikä se näyttäisi häiritsevän imeytymistä.

  Aikoinaan sekasyöjänä olin aneeminen, ja jouduin käyttämään juurikin aiemmin mainittuja Obsidan-tabletteja. Vatsa ei tykännyt yhtään, eikä sopivaa valmistetta löytynyt. Onneksi ei enää tarvitse miettiä :) Tsemppiä raudanmetsästykseen!

  VastaaPoista
 25. Syanobakteereihin työni kautta perehtyneenä en kyllä voi suositella Spirulinaa syötäväksi (varsinkaan nyt kun olet raskaana). Vaikka kyseessä on ns. myrkytön syanobakteeri, löytyy syanobakteereista koko ajan lukuisia uusia bioaktiivisia aineita, joiden vaikutuksia ei tunneta.

  VastaaPoista
 26. Mä käyn hakemassa Kräuteria ja testaan mitä tapahtuu nyt kun pahin anemia on ohi.

  Jeppe, nämä imeytymisteoriat ovat mielenkiintoisia. Olen itse miettinyt noita lasten maitosuosituksia. Ei toi ipana ole koskaan vetänyt kuutta desiä maitoa päivässä ja silti se kasvaa ihan normaalisti. Muistaakseni lääkäri arveli että kalsiumin imeytyminen on riittävän tehokasta siitä vähäisestä märäästä. Ja "järkeväähän" ihmisen elimistön olisi näin toimia.

  Essi, Joo, nou hätä. Mä en perusennakkoluuloisena tyyppinä syö mitään ulkomaisia superfoodeja, koska mulle syöminen on paljon muutakin kuin ravintopitoisuuksia ja tää leväpuriste ei nyt ykisnkertaisesti jaksa innostaa. :)

  VastaaPoista
 27. Minä (raskaana) juon melkein joka ilta Iron Vital F:ää, joka on samanlaista litkua kuin esim Kräuterblutsaft. Mulle toimii hyvin, eikä tu mitään vaivoja ja hb:kin nousi ison notkahduksen jälkeen siedettäviin lukemiin.

  VastaaPoista
 28. Floradix Kräuterblut-Saft toimii ainakin minulla paremmin kuin Obsidan. Nestemäisellä mehulla sain nostettua hemoglobiiniarvoni kahdessa kuukaudessa 98 -> 135. Normaalisti (ei-raskaana) hb on mulla reilu 150, joten tuo synnytyksen jälkeinen 98 tarkoitti aika kamalaa olotilaa. Pari kk saftia ja olin jo tolpillani:) Suosittelen!

  VastaaPoista
 29. Hb nousee helposti ja nopeasti rautavalmisteilla, mutta se hb ei kerro onko teillä edelleen raudanpuute. Raudanpuute näkyy ferritiini arvosta. Mittauttakaapa piruuttaan se (jos suostuvat).
  Hyvä ferritiini on minimissään 50, mielellään 100-150.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...