19.3.2011

Leipuri

Olen ollut pakotettu keksimään erilaisia sisäaktiviteetteja sekä nuhailun että ulkona vallitsevan maailma luistinradaksi -projektin takia. Onneksi Ipana kehitti tämän idean oma-aloitteisesti: "haluan oman kahvilan, jossa saa aina mansikkakakkua." Pop-up Cafe Matilda avasi ovensa tänään ensimmäistä kertaa.

Piirsimme nimikyltin, avoinna-kyltin ja kyhäsimme hinnaston seinälle. Asiakkaiksi pakotettiin kutsuttiin mummi ja vaari, henkilökunnaksi nimettiin isi. Päivän leivonnaiseksi valittiin korvapuusti.

Kahvi + pulla + runo (incl. santsi) maksaisi euron. Hinnat olivat sekä avajaisten, pioneerityön (olin tehnyt korvapuusteja noin 30 vuotta sitten mummon kanssa, Skidi ja Koti-Insinööri eivät koskaan) ja puuttuvien puolikarkeiden vehnäjauhojen (kaapista löytyi vain luomutäysjyvävehnäjauhoja) takia edullinen.
Kahvila oli menestys! Suurin ahaa-elämys koski perheemme tapakulttuuria. Me emme ikinä leivo, joten keittiössämme ei ole leivontavalmiutta: perusraaka-aineita ja leivontavälineitä. Ja koska valmius puuttuu, leipominen on työlästä ryhtymistä, mikä ajaa valmistaikinan käyttöön. Silloin leipomisesta ei koskaan tule a) palkitsevaa ja b) rutiinia. Asia on nyt korjattu: investoimme taikinakulhoon, nuolijaan, leivonta-alustaan, kaulimeen ja pullasutiin. Kyllä lähtee.

Teimme myös tulevaisuuden linjanvedon. Tässä perheessä ei tipu viikkorahaa siivouksesta mutta leipomisesta kyllä. Sen verran siisti asia lämmin pulla tai sämpylä on.

11 kommenttia:

 1. Ihanaa!!! Meillä leivotaan paljon ja usein (kolme ahnasta lasta ja ahnas mies) ja nyt sain ylipuhuttua lapset seuraavaan: Meillä ei enää ole karkkipäivää lauantaisin, vaan herkuttelupäivä. Se on yhtä kuin (yhteisen neuvottelun tuloksena joku seuraavista) kasvisten dippausta, mokkapaloja, suklaamuffinsseja tai lettuja. Minä olen huojentunut. Vähemmän lisäaineita, parempi mieli.
  Leipominen kannattaa aina!

  VastaaPoista
 2. Leivontavalmius - oiva sana. :) Ja tuttu tilanne. Meillä tosin on ollut vuosikausia kaikki nuo vekottimet - kulho, nuolija, kaulin ja pullasuti (virallista leivonta-alustaa en ole käyttänyt, mutta keltuaisen/valkuaisen erottajaa kyllä) - mutta raaka-aineet ovat olleet jauhopussitasoa. Niinpä satunnainen innostus on tyssännyt kaapin aukaisuun. Meikä ei osaa nyhjätä tyhjästä. Mutta jo hiivan, voin/margariinin ja fariinisokerin hankkimisella pääsee pitkälle. Niin no siis jos on sellainen tavispullahiiri kuin minä.

  Onnea ja menestystä kahvilalle jatkossakin!

  VastaaPoista
 3. Lämmintä pullaa, mitä luksusta! Pakko leipoa huomenna! Mulla pari pikkukokkia apurina ja mamma valmiiksi kylässä! Kyllä lähtee!! Pitää rakentaa vielä se kioski..

  Teidän korvurit näyttävät älyttömän hyviltä, tuli paineita.

  VastaaPoista
 4. Loistava idea ja ilmeestä päätellen kahvilanpitäjä nautti kädenjäljistään :)

  Joku asiantuntija kerran Meidän Perhe -lehdessä totesi, että hänen mielestään tavallisesta siivoamisesta (lelujen siivoaminen, roskapussin vieminen jne.) ei pitäisi maksaa lapsille rahaa, sillä kodin siistinä pitämisen kuuluisi olla jokaisen perheenjäsenen arkirutiini ja panostus kodin hyvinvointiin.

  VastaaPoista
 5. Meillä esikoinen olisi innolla leipomassa jopa enemmän kuin äiti :D. Hienon korvapuustin olette saaneet aikaiseksi, jos oikein muistan, täällä on joskus esitelty vähän eri muotoisiakin pullia (äitin leipomia?) :D

  VastaaPoista
 6. Runo? Tulik se niinku freestylena vai enemmän onnenkeksien tapaan? Ihana postaus, Katja. Vaikka en oo koskaan tavannut teidän Matildaa, hän on paras ipana ikinä :)

  VastaaPoista
 7. Susanna, kiitti, saa kopsata!

  Minna, hyvä idea! Hauskanpito yhteisen tekemisen kautta on osa herkuttelua. :)

  mammabloggaaja, no niinpä! Sitten jos saisi istutettua muutaman leivontareseptin päähän niin ei tarttisi aina kaivaa netistä taikinareseptejä..

  Dorit, himaan leviävä tuoksuhan tässä on vähintään yhtä suuri plussa kuin lopputulos. Noi täysjyväkorvapuustit oli sitten aika järeää tavaraa, yhdetsä puustista lähti nälkä puoleksi päiväksi..

  Marjaana, olen tuosta siivousasiasta ihan samaa mieltä! Perushommat ja viihtyvyyden ylläpito kuuluu kaikille ilman korvausta. Bonusta saa bonustöistä.

  Mrs. marple, muistata aivan oikein, ne mun järkyimmät aikaansaannokset oli VALMISPULLIA. En vaan koskaan onnistu niiden kanssa. Kas pitäisi lukea ohjeet ja siihenhän ei tietenkään pysty venymään.. O_o

  L Dada, kiitos kaunis, hyvä ipana se kyllä on. :) Runo on aina aika freestyle kamaa, jopa dadaa. Kuten sen kaikki touhut.

  VastaaPoista
 8. Meilläkin innostuttiin lauantaina leipomaan ja klassisesti tietenkin kaupasta tultuani huomasin, että se pirun hiiva unohtui TAAS. Se unohtuu aina.

  Tohon leivontatarvikelistaan suosittelisin myös paria silikoonista leivin"paperia" :) On muuten pirun kätevät eikä tarvitse ainakaan loppuneen leivinpaperin takia juosta takaisin kauppaan. Plus, että pienten leipomuksien teko onnistuu niidenkin päällä ja siinä voi oikeastaan paistaa miltei mitä tahansa mikä tarvitsee leivinpaperia alleen. Kestää jotain 300c astetta ja on myös konepestävä :) Eikä ollut edes paha hinta (varsinkin jos laskee päälle paljonko säästää sillä ettei sitä paperista versiota tarvitse enää ostaa :D)

  VastaaPoista
 9. Leipominen on kyllä lapsille tosi kivaa puuhaa. Meillä leivotaan viikossa pari-kolme kertaa kera lasten. Ravitsemusterapeutti määräsi kuopukselle leivontaterapiaa. Perhe saa nauttia tuoreista sämpylöistä usein ja satunnaisesti pullasta ja muffinseista =)

  VastaaPoista
 10. Mukava blogi, kiva oli lueskella. Cafe Matildan kohdalle piti kommentoida, sellainen kun löyty meiltäkin :-)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...