22.3.2011

Kahvia koneeseen

Olen ollut teeihminen Lontoossa vietetystä au pair -vuodestani lähtien. En koskaan oppinut pitämään kahvin mausta - yritin kyllä, koska tapa oli mielestäni aikuismainen. Kahvittomuuteni saattoi johtua siitä, että äidilläni oli tapana keittää sumppia, johon lusikka jäi pystyyn. Kukaan ei juonut meillä toista kuppia.

Kuva: Flickr / Demion

En ole siis juurikaan ymmärtänyt kahvihienostelun päälle, kunnes sain pari vuotta sitten Italiassa aivan järjettömän hyvää pannukahvia paksulla maidolla. Mökillä vedetty pikakahvi ei maistu ollenkaan samalta.

Sen lisäksi, että hyvä kahvi on hyvää, sillä on eräs erittäin toivottava sivuvaikutus raskauden aikana. Lisäraudalla hiljennän nimittäin normaalioloissa täysin moitteettomasti toimivan vatsani täydelliseen lamaan, johon ei tehoa mikään muu kuin kahvi. Ja mieluummin vedän lattea kuin luumuja ja laksatiivia.

Harkitsen nyt jonkinlaisen kahvinkeittimen hankintaa. Kertokaa, miten saan aikaiseksi Italian kahvilan kotiini ilman jättimäistä kaffemasiinaa?


36 kommenttia:

  1. Minusta helpoin tapa on vain lämmittää punainen maito ennen lisäämistä kahviin. Ja hankkia laadukasta kahvia, esim tummapaahtoista parisien-kahvia Pauligilta (hienompiakin on, mutta kahvin opettelussa pätee vähän sama kuin viiinkin ettei niitä nyansseja heti erota kun asteikolla hyvää-pahaa)ja tehdä siitä juoma, joko tavallisella kahvinkeittimellä tai pikkupressopannulla.

    En lähtisi mitään superhifilaitteita ostamaan edes itselleni, vaikka niissä olisikin vaahdottamisominaisuudet jne. Vie vaan pirusti tilaa semmoset, vaan keskittyisin nimenomaan kahvinkeiton opetteluun ettei tule liian vahvaa/litkua ja vaikkapa lattetyyppiseen 50:50 sekoittelusuhteeseen. Makusiirappejakin toki on, mutta ihan noinkin saa mainiot sumpit.

    VastaaPoista
  2. ihan vaan mutteripannu, (vaikka vain Bialetti, saa esim. stockakta) on isojen masiinoiden jälkeen paras, ellei parempi tapa keittää kahvia. Helpompi putsata, ja tulee nähtyä vaivaa kahvin tekemiseen.

    Jos lattea haluat niin lämmitä maito ensin (punainen maito of course) ja sen jälkeen surauta vaahdoksi maidonvaahdottimella, saa esim. Ikeasta 1,50 e.


    Sain syntymäpäivälahjaksi ison masiinan espresssobaristavaahdotusominaisuuksineen, mutta eipä tule samalla tavalla operoitua kuin mutteripannua... Se on helpompi pestäkkin.

    VastaaPoista
  3. Pressokeitin on edullinen ja toimiva vaihtoehto, kun haluaa hyvää kahvia. Niitähän saa Ikeasta, Clas Ohlssonilta ja vaikka mistä.

    VastaaPoista
  4. Mutteripannulle ääni täältäkin.

    VastaaPoista
  5. Mutteripannu, laadukasta kahvia esim. Caffista ja ylempänä mainittu maidonvaahdotin.

    VastaaPoista
  6. Jes, perusasioista lähdetään! Arvelinkin, että mutteripannu saa ääniä. Mutta miten helvetissä sitä käytetään? :D Tuleeko mukana ohjeet?

    VastaaPoista
  7. Pressopannulle ääni ehdottomasti mieluummin kuin mutteripannulle jopa mutteripannun omistajalta! Mutteripannussa kahvi "palaa" aina, koska vesi lämmitetään 100 C lämpimäksi. Pressopannu on siis parempi jos haluaa oikeasti hyvää kahvia. Tätä painott myös toissaviikon NYTissä haastateltu barista.

    VastaaPoista
  8. Minä myös äänestän pressopannua! Musta mutteripannulla tulee aina jotenkin vähän kitkerää sumppia. Sinuna ehkä ostaisin pienen sähköisen papumyllyn vaikka netistä jostain ja sitten sen pressopannun ja vaikka sellaisen samantyyppisen, manuaalisen maidonvaahdottimen. Sitten panostaisin hyviin papuihin – säilyvät muuten pakastimessa – ja jauhaisin aina tuoreet purut. Maidon lämmitin itse aina mikrossa ja sitten vähän vaahdotin sitä. Siis silloin, kun vielä jaksoin panostaa näihin kahvihommiin. Hyvvää oli.

    VastaaPoista
  9. Mutteripannun eli Bialettin Moka Expressin puolesta minäkin:

    http://www.arkitehti.net/2008/11/20/caffe/

    VastaaPoista
  10. Mutteripannun ei vaan saa antaa olla liian kovalla lämmöllä eikä liian pitkään! Musta esim. sähköisellä Bialetilla (Elletrika) tulee tosi hyvää eikä lainkaan palaneen makuista. Toinen vaihtoehto levyllä käytetäväksi on tämä (http://www.caffemaker.com/coffee-brew-neopolitan-flip.html). Pressopannuista Bodumit on hyviä kun niitä saa just sopivan kokoisena, on helppo pestä, suodatinosa ei falskaa ja niihin saa varaosia. Pääasiahan on kuitenkin itse kahvi. Sen laatuhan maun määrää!

    VastaaPoista
  11. ai niin unohtui... paras käyttöohje löytyy wikistä "moka pot" (eikä tule varmaan mokattua) ;-)

    VastaaPoista
  12. Ja minä ehdotan lisäraudasta luopumista :) Hemoglobiinin lasku raskauden aikana on normaalia. Syö mieluummin rautapitoisia ruokia, jos ihan aneemiseksi vetää.

    VastaaPoista
  13. Mulla on vähän sama historia, vasta reissut sai todella innostumaan kahvista. Sain mutteripannun viime syksynä, ja mun mielestä sillä on vaivattomampaa keitellä kun tavallisella keittimellä. Ohjeet tuli kyllä mukana! Ja oon toistaseks lämmittänyt maidon mikrossa, kun en oo löytäny sopivaa pientä kattilaa. Mutta ehdottoman tärkeetä on se hyvä kahvilaatu. Mä en pidä noista perinteisistä suomalaisista yhtään, vaan pitää olla kunnon tummaa paahtoa.

    VastaaPoista
  14. Minäkin kannatan mutteripannua. Juon arkisin aamukahvin duunissa, mutta viikonloppuisin ei ole mutteripannuespresson voittanutta. Toisinaan lämmitän vielä sekaan rasvattoman maidon (johon joskus sekoitan vähän vaniljasokeria), ja käytän hintsusti sauvasekoittimessa ennen espressoon sekoittamista. Päälle vähän kanelia ja voilá.

    VastaaPoista
  15. Kannatan mutteripannua tai jos sen käyttö hirvittää sellainen lasinen pressopannukin on ihan jees. Jälkimmäinen on helpompi käyttää, purut ja vedet vaan pannuun ja jonkin ajan päästä mäntä alas. Mutteripannulla tulee omasta mielestäni parempaa, vaikka sen teko toki onkin vähän työläämpää. Punaista maitoa (tai soijamaitoa) mikroon puoli kuppia ensin ja sitten mutteripannusta sumpit niskaan ja sillä on ainakin meikäläisen viikonloppuaamut pelastettu. :)

    VastaaPoista
  16. onko sitä lisärautaa oikeasti pakko vetää? terkkari pelottelee mua aiheella. vatsani ei ole koskaan kestänyt minkäänlaisia rautalisiä, ja näen tästä "kyllä niitä vaan aletaan syödä" -kommentista säännöllisiä painajaisia.

    laitan tän nyt anonyymihkösti kun jotenkin ahdistaa koko aihe enkä halua jengin yhdistävän kommenttia ja netti- tai irl-minua toisiinsa. sorry.

    VastaaPoista
  17. Olenko minä ainoa koneen suosija? Mutteri- tai pressopannua en ole koskaan kokeillut, vaikka kehuja olenkin paljon kuullut. Mies halusi mielummin sähköisen laitteen.

    Maitona ehdottomasti punainen tai sitten kaupasta saatava "kahvimaito" niin silloin saa pehmeää, kunnon rasvaista vaahtoa. Isäni on tavannnut vatkata maidon ihan perinteisesti käsin vispilällä kattilassa samalla kun kuumentaa maitoa.

    Kahvina suosittelen Clipperin espressoa. On sekä luomua että reilunkaupan! Ja maistuu tosi hyvälle :) Sitä ovat kiitelleet niin kahvi- kuin ei kahvi-ihmisetkin meillä, pehmeän makuinen. Nyt mies innostui ostamaan papuja ja jauhamaan kahvit itse. Minä en ole vielä maistellut minkälainen maku ero löytyy.

    VastaaPoista
  18. Ai muutkin lämmittää sitä maitoa mikrossa :) - sitten ehkä mäkin uskaltaudun tunnustamaan! Ja tavallista kahvia ei juo kyllä susikaan (paitsi joskus on miehen mummolassa pakko...)

    Mulla oli tokassa raskaudessa hemppa kerran joku vähän yli 100 - se oli se kerta kun se lähetti mut labraan jonne en koskaan mennyt - ja lisärautaa käski ottaa, mutten ottanut :D Hyvin meni raskaus loppuun asti. Olin kyllä koko ajan olevinani ostamassa Kräuterbludsaftia jota join ekassa raskaudessani ja joka sopii vatsalleni ja on ihan tosi hyvä raudan lähde (sellanen paksu mehu jota juodaan joku 10ml - ei kauhean hyvää muttei pahaakaan) mutten saanut sitäkään aikaiseksi. Miten tuo toka raskaus olikin niin huoleton.... ;)

    VastaaPoista
  19. Meillä asuu kahvihifistelijä, joka ostelee kaikille joulu-, synttäri- yms. lahjoiksi mutteripannuja. Ovat kuulemma oikeasti varteenotettavia vaihtoehtoja hänenkin mielestään, vaikka meillä jököttääkin keittiössä höyryveturin näköinen kahvivehje. En varsinaisesti ymmärrä kahveista mitään, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että kaiken A ja O on kuitenkin hyvä kahvi. Ostamme kahvin papuina lähikauppakeskuksen erikoisliikkeestä, joka tarvittaessa myös jauhaa pavut valmiiksi haluttuun karkeuteen. Kuulostaa tyyriiltä, mutta ainakin oma erikoisliikkeemme on saanut pidettyä kilohinnat aisoissa (tekee voittonsa kuulemma lähinnä kahvikoneilla ja muilla välineillä) ja valikoima on älyttömän laaja.

    VastaaPoista
  20. Itse olen nk. "latte viikossa ja joskus espresso hyvän aterian päälle" -tyttö, mutta kumppani hifistelee erilaisten papujen, myllyjen, äänekkään italialaisen espressokoneensa ja muutaman pressopannun kanssa. Mutteripannua meillä ei (tällä hetkellä...) ole, mutta olen sellaisen omistanut. Näillä eväillä suosittelisin alkajaisiksi pressokannun ostamista ja ensiluokkaiseen kahviin sekä kunnon maitoon satsaamista. Jos pressokahvi ei kolahdakaan, kannua voi käyttää teen valmistukseen (teehifistit, älkää kääntäkö ohjuksianne tänne!).

    L: Meillä täällä lahden toisella puolella Ruotsissa ollaan (ehkä?) rennompia, mutta kätilöni lupasi, että ei pakota syömään lisärautaa, sillä minulla on mahakatarri, joka riehahtaa helposti. Hemoglobiini on nyt toki laskenut, ja nappailen tabletin silloin toisen tällöin yrittäen samalla syödä rautapitoisesti. Kauhun tasapainoa, kauhun tasapainoa :)

    VastaaPoista
  21. Ajattelin itekin hankkia pressopannunkin ja vertailla mutterin ja sen eroja. Naurattaa kyl se NYTin juttu, perseelläkö täällä kotona mittaa että vesi on tismalleen oikeanlämpöistä ysikytjtn.

    Mutterin mukana tulee ohjeet mut jos löydät secondhandina, niin siihen alaosaan tulee vettä venttiilin alareunaan saakka, päällä olevaan siiviläsuppiloon painelet kahvit ja sitten se yläosa kierretään päälle. Kahvi tulostuu siihen yläosaan.

    Mut a ja o on hyvä kahvi, me siis suositaan myös lähiostoshelvetin kahvikauppaa Caffia, joka on tiemmä saapunut myös sinne Espoon perukoille Selloon :D www.caffi.fi

    VastaaPoista
  22. Hyvää peruskahvia on Arvid Nordqvistin Classic Reko. On tummapaahtoista, reilua, luomua ja kohtuuhintaista.
    t. uusi lukija, joka kahlailee pikkuhiljaa vanhojakin juttuja läpi

    VastaaPoista
  23. Bialetin mutteripannu ja samalta merkintä vielä maidon lämmitin ja vaahdotin (ovat siis samassa). Hinta jää alle 50 euron eikä tarvitse ottaa isoa härpäkettä kotiin tilaa viemään.
    Meillä on kyseinen setti kotona ja harvoin enää kahvilasta saa yhtä hyvää lattea/cappucinoa kuin kotoa. Ja jos juo kerran päivässä kupin niin voi hyvin tehdä täysmaitoon.
    Kahvin pitää olla sellaista, joka sopii mutteripannuun. Suosittelen esimerkiksi pistäytyy kaffecentralenissa (museokatu) tai Eiringissä. Ja jos ostaa riittävän laadukasta kahvia ei tarvitse ostaa reilua koska se automaattisesti jo on sitä.

    VastaaPoista
  24. Mä oon kans oivaltanut pressopannun ja laadukkaan kahvin parhaaksi mahdolliseksi. Siihen vielä rasvaista maitoa ja halutessaan tummaa sokeria niin hyvää on !

    Keski-Euroopassa on tulleet tutuksi kaikki hifistelijöiden kahvimasiinat, ja voin kertoa etten ole yhdestäkään (edes siitä mikä maksaa NÄIN JA NÄIN MONTA RAHAA) juonut hyvää kahvia :(

    Osta siis hyvä, lasinen pressopannu, useampaa laadukasta kahvia (voit maistella itse mikä mielyttää eniten) ja ei muuta ku kokeilemaan.

    VastaaPoista
  25. On niin paljon tullut hyviä kommentteja, etten niihin muuta lisää. Mutta, jos teillä on induktioliesi, niin alumiininen mutteripannuhan ei siinä toimi. Itse huomasin tämän muuton yhteydessä ja harmittaa kovasti, isoa pöytäkonetta kun en halua. Jos Sinulla (tai kenellä tahansa!) on halua lunastaa Bialettin 6 kupin pannu postikuluilla (tai tulla hakemaan Tampereen liepeiltä), niin sopii mulle. Käytetty sitä pannua on, mutta rakkaudella. :)

    VastaaPoista
  26. Heippa! Ekaa kertaa eksyin tänne. Onnea raskauteen! Meillä on kanssa mutteripannu, mutta teräksinen kun on toi induktio. Mutta viimeksi oon ihastunut aeropressiin, kumma kun sitä ei täällä ole vielä mainittu :) Vielä helpompaa kuin mutterikahvit! terv. ingrid

    VastaaPoista
  27. 70v-äitini, jolle tuotti esim digiboksihässäkän opetteleminen (kun on kaksi kaukosäädintä ja kaikkea) aikamoisia vaikeuksia, oppi tuosta noin vaan joululahjamutteripannua + vaahdotinta käyttämään ja on vannoutunut fani, eli helppoa kuin heinänteko sanoisin. Ei vaan tosiaan saa jättää yhtään liian kauaksi aikaa hellalle.

    Jos ei kuitenkaan aina halua ns. espressoa/espresspohjaista lattea (tai siis jostain luin, että mutteripannulla tulee "mokkaa", mutta espressoa se mulle on :) niin ihan tavallisella kahvinkeittimellä (tai jos pikkuisen hifistellä haluaa niin Moccamasterilla) olen keitellyt vuosia niin, että laitan Pauligin Parisiennea en suinkaan 30% vähemän kuin tavallista kahvia (kuten paketissa ohjeistetaan) vaan saman verran kuin tavallista tai ehkä jopa 1/4 enemmän, sitten siihen tosiaan mikrossa kuumennettua vaahdotettu maito niin aijai, että on arkiaamukin mukava ei vie kuin muutaman minuutin aikaa. :) Tätä settiä tarjoilen aina vieraillekin ja sitä pyytävät kaverit jo nykyään erikseen.

    Mutteripannussa on tosiaan tärkeää se, että ostaa just oikean kokoisen, sitä kun ei pitäisi täyttää kuin vain täyteen, ei voi tehdä esim. puolikasta pannua. Meillä on yksi 3kupin ja yksi 6kupin pannu, riippu sitten, että juoko yksin vai kaksin - isolle porukalle sitten onkin haastavampaa mutteroida kahvia. Ja tuo 3 kuppia on just sopiva iso kuppi keskivahvaan kahvin tarpeeseen, eli 1 hlölle. 2kuppia taitaa jopa olla pienin koko. Tämä siis en muista oliko Bodum vai Bialetti. Eli siis jos ajattelet, että kahvinkeittimestä olisi hyötyä myös mahd. vieraille.

    VastaaPoista
  28. Meillä mies lämmittää veden ensin kiehuvaksi vedenkeittimellä ja laittaa vasta sitten mutteripannuun, jolloin pannua ei tarvitse pitää kuin vähän aikaa levyllä ja porot eivät "paahdu" ylimääräistä, jolloin maku ei muutu kitkerämmäksi. Ja kannattaa olla tarkka papujen tai porojen ostamisessa. Minulle on tullut yllätyksenä, että kahvipakettien parasta ennen -päiväyksiin ei kannata luottaa. Yleensä aikaa on merkitty vähintään vuosi, mutta pavut ovat parhaimmillaan enintään 4 viikkoa paahtamisen jälkeen. Tästä eteenpäin maku muuttuu. Toki ovat käyttökelpoisia loput 11 kuukautta, mutta paras maku on menetetty. Joskus olen kuullut myös, että paahdetut pavut säilyvät 2 viikkoa ja jauhettu kahvi 2 minuuttia.

    VastaaPoista
  29. Jos haluaa uudenlaisia näkemyksiä mm. raskausajan syömiseen ja tuohon hemoglobiiniin, niin kannattaa vilkaista näitä blogitekstejä:
    http://www.raikasweb.com/odottamisen-ihanuus
    http://www.iskuryhma.com/2011/02/alhainen-hemoglobiini.html

    Monelle kuitenkin rautatabletit ovat helpoin tapa hoitaa lisäraudan syöminen eivätkä erilaiset levät ja luontasvalmisteet sovi tai tunnu mielekkäältä. Jälleen jokaisen oma arviointi ja itsetuntemus kunniaan :)

    VastaaPoista
  30. Isot kiitokset kaikille vinkeistä sekä masiinakokemusten, paputietouden että keitto-ohjeiden jakamisesta! Mä olen viehättynyt ehdottomasti noista pienistä ei-sähkövempeleistä (vaikka liedellä sitä mutteripannuakin lämmitetään) ja toi kahvihienostelu jäänee kuitenkin tässä perheessä viikonloppupaheeksi, joten panostus pidetään maltillisena. Raportoin lopputuloksesta pian!

    VastaaPoista
  31. mun nykynen kahvilemppari on omalla mutteripannulla tehty capuccino http://www.bialettishop.com/MukkaMain.htm
    tuo masiina on ollu ehkä paras synttärilahja ikinä :D

    hyviä vinkkejä tässä esillä, enoo tullukkaa ajatelleeks et jos sen veden laittaa vedenkeittimen kautta nii ei tarvi niin kauaa keitellä, meneepä kokeiluun seuraavalle kahvittelulle..

    VastaaPoista
  32. Itsekin teeihmisenä innostun kahveista aina kun pääsen jossakin ihanien kofeiinittomien latte -juomien pariin. Meillä mies on kahvifriikki ja kotoa löytyy tavan kahvinkeittimen lisäksi mutteripannu sekä pressopannu.

    Miun mielestä mokkapannussa kahviin tulee kitkerää makua, joten äänestän pressopannun puolesta!

    Ja mikä kahvissa on kuitenkin oleellisinta on pavut. (Olen oppinut, että Suomessa ei tiedetä hyvästä kahvista mitään.) Suosittelen tilaamaan luomupapuja nettikaupasta! Esim. http://www.hasbean.co.uk/ on hyvä kahvikauppa! Kimppatilauksella säästää postikuluissa ja tiedätkö mikä tässä kaupassa on parasta? Pavut paahdetaan vasta tilauksen jälkeen!

    Esimerkkinä nopeudesta: tilattiin 12.3., pavut paahdettiin 14.3. ja ne oli meillä 17.3. Oi sitä tuoksua mikä tulee, kun avaa pussin.... *mmmm*

    Raskaana ollessa kannattaa etenkin suosia tuota kofeiinitonta versiota, koska ilmeisesti siis kofeiini on se ainut syy minkätakia esim. ulkomailla naiset ei sais raskaana ollessa juoda kahvia (Suomessahan saa 3x1,5dl/päivä).

    Ihania kahvihetkiä!

    VastaaPoista
  33. Mä en tosiaan vielä tiedä mikkä ero näillä erilaisilla pannuilla on, mutta lähden tästä tutustumaan!

    Mä aloitan varmaan aika maltillisesti nää kokeilut. Eilen en Ruohonjuressa osannut päättää edes muutaman pussin välillä, saati sitten nettikauppavalikoimien äärellä.. Mut kofeiinia mun kahvissa kyllä pitää olla! Mä syön tuoretta raakaa kalaa ja salmiakkiakin. :)

    VastaaPoista
  34. Itse en ole koskaan lämmennyt mutteripannulle, joten äänestän pressopannua. Olen sitä nyt vuoden käyttänyt enkä vaihtaisi enää takaisin suodatinkahviin.

    Pressopannua on helppo käyttää varsinkin jos kotona jo vedenkeitin teetä varten on ja kahvi nyt vaan on parempaa kuin keittimellä tai mutteripannulla keitettynä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Pressopannu

    Kahvina olen käyttänyt Arvid Nordquistin Classic Rekoa ja Parisienia. Molemmat tumapaahtoisia ja kohtuuhintaisia. Parisien tummempaa ja mielestäni parempaa, mutta Classic on reilua. Ruohonjuuresta tai kahvikaupasta varmasti löytyy hyviä vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
  35. Meillä on myös aeropress, ja olen kuullut muidenkin sitä kehuvan. Sillä tulee kahvit ainakin helposti ja nopeasti, tosin ehkä ei kovin isolle jengille kerrallaan.

    VastaaPoista
  36. Kommentoin näköjään vähän myöhässä, mutta mukaan mahtunee.. Itse valmistan aamukahvini pienellä ja vanhalla mutta toimivalla espressokoneella, muuten suosin myös pressokaunnua. Maidon lämmittämisessä kannattaa myös olla tarkkana: kiehauttaminen on turhaa sillä maito on makeimmillaan jo 70 asteisena, ja muuttuu kitkerä(hkö)ksi sitä kuumempana. Täältä lisäksi myös ääni vastajauhetulle kahville ja papujen säilyttämiselle pakkasessa.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...