2.1.2011

TENS

Nyt lienee hyvä hetki vinkata / kerätä kokemuksia laitteesta, josta olen kuullut ylistävää todistusta nyt kahdelta taholta. Laitteen nimi on TENS ja se lievittää mm. synnytyskipua antamalla sähköshokkeja.

Myönnän: ei kuulosta hyvältä. Luulin alkuun, että kyseessä on joku vesirakkuloiden kaltainen tää sattuu enemmän -kivunlievitys, mutta ilmeisesti näin ei ole.

Kuulin masiinasta ensi kertaa viime kesänä kun Norppa käytti sitä kuuttia pyöräyttäessään. Kyllä teho sitten kuulemma jossain vaiheessa heikkeni, mutta muutaman tunnin sillä suristeli. Ja nyt sitten Kokovartalofiiliksen Anikin vannoo sen nimeen, vaikkakin "normaalin" selkäkivun lievityksessä.

TENS-laitetta vuokraa mm. Aktiivinen synnytys ry, joka kertoo näin:
TENS tulee sanoista “Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation”. Laitetta on käytetty menestyksekkäästi vuosikausia synnytyskipujen lievityksessä ympäri maailmaa. TENS-laite on paristokäyttöinen. Se lähettää kehoosi sähköimpulsseja selkään laitettavien elektrodilappujen kautta. Nämä impulssit vaikuttavat positiivisesti niihin hermoihin, jotka ovat tekemisissä aivoihin vietävien kipuviestien kanssa estäen kipuviestien etenemisen.
Hmh. Tekisi mieli kokeilla laitetta kesällä, sillä en usko jumppapalloihin, synnytyslauluun ja kylpyammeeseen. Viimeksi mä kärvistelin supistusten kanssa muutaman tunnin ilman mitään, sitten tunnin ilokaasulla (joka oli tehokasta kuin ykkösolut) ja sitten jo kiljuinkin anestesialääkäriä paikalle. Lisäannosten ajoitus kuitenkin kusi, minkä seurauksena en tuntenut mitään koko loppusynnytyksestä ja ponnistin monitorin perusteella. Olisi tosiaan kiva kokeilla jotain, mikä a) toimisi kipuun mutta b) olisi enemmän omassa hallinnassa.

Onko laite jollekulle tuttu? Kokemuksia, huhuja, kuulopuheita?

34 kommenttia:

 1. Mä kokeilin ekassa synnytyksessä Tens:ä ja en kokenut siitä olevan hirveästi hyötyä. Tosin se synnytys meni monella tapaa muutenkin päin honkia ja vastoin toiveitani, vaikka lopputulos olikin mitä mainioin.

  Neljä viikkoa sitten synnytin uudelleen. Ja nyt vannon synnytyslaulun nimeen. Joooo, huomasin, että et innostu. Mut jos kiinnostaa edes vähän niin käy lukasemassa synnytyskertomukseni. Se synnytys nimittäin meni ihan nappiin ja olen vieläkin siitä innoissani.

  Toinen asia, jonka nimeen vannon vielä ehkä jopa enemmän, on osteopatia. Lapsen tähden- klinikalla tehdään synnytykseen valmistavaa hoitoa ja uskon siitä olleen valtavasti apua.

  VastaaPoista
 2. Niin, se synnytyskertomus löytyy täältä
  http://ekajatoka.blogspot.com/2010/12/syntyman-ihme.html#comments

  VastaaPoista
 3. Olen käyttänyt TENS:iä helvetillisiin kuukautiskipuihin. Ei poista kipua kokonaan, mutta tekee siitä siedettävämpää. Voisi kuvitella, että synnytyskipuihin olisi vähän samanlainen vaikutus.

  Ei TENS:in käytöstä ainakaan haittaa ole: jos tuntuu epämukavalta tai ei ole hyötyä niin ottaa vaan laitteen pois päältä.

  VastaaPoista
 4. Mä suosittelen kyllä sitä kylpyammetta! Ekassa ja tokassa synnytyksessä en edes ajattellut koko laitetta, mutta kolmannen kohdalla uskalsin kokeilla. Kivut ei ehkä lievity, mutta rentoutti sen verran hyvin, että synnytyksen kesto väheni hyvin (tai sairaalassa olo n. 4h kun aiemmissa synnytyksissä n. 12h)kun rentoutunut kroppa toimi paremmin.

  VastaaPoista
 5. Mulla se tosiaan tepsii noihin selkävaivoihin. Mieluummin sähkötän, kuin vedän naaman täyteen kolmoita.
  Pahimpiin tuskiin se ei enää riitä, mutta vie kyllä ajatuksen muualle, harhauttaa jotenkin.
  Voisin kuvitella, että ainakin siinä alun supisteluvaiheessa, kun alkaa killua lääketoiveen kynnyksellä, tuo voisi olla oikeinkin hyvä. Ihan varmasti ei yksin riitä niihin tiukimpiin puskutuskiin kyllä. Tai ainakaan minä en kahden kokemuksella lähtisi yksin sillä tyyppaamaan.

  VastaaPoista
 6. Suosittelen lämpimästi käymään raskausaikana Manipuran raskausjoogassa/valmennuksessa. Minulle siitä oli valtavasti hyötyä. Siellä harjoitellaan äänen käyttöä synnytyksessä, hengityksen käyttöä, erilaisia ponnitusasentoja (synnytyspenkit, miten tukihenkilö voi auttaa + muut kipuja lieventävät asennot). Sieltä saa myös todella paljon tietoa synnytyksestä. Siellä myös sai testata tuo TENS laitetta, tosin itse en edes testannut sitä, koska en yhtään innostu mistään pienistäkään sähköiskuista. Joten en osaa sanoa onko se hyvä vai ei.

  Minulla tuo kurssi sekä raskausjooga Shantissa auttoivat todella paljon synnytyksessä. Ja komppaan kyllä Elinaa, että äänen käytöstä on synnytyksessä on todella paljon apua. En itse ihan ymmärrä miksi puhutaan synnytyslaulusta kun kaiketi se valtaosalla jotka ääntä käyttävät se on pelkkää mölinää siis erilaisia matalia ääniä, jotka siten lievittävät kipuja.

  t.vakkari lukijasi joka synnytti puoli vuotta sitten Haikaranpessässä käyttäen apuna kaikkia edellä mainittuja keinoja, tosin lopulta otin epiduraalin, koska lähes vuorokauden kestäneiden supistuksien jälkeen en vaan enää jaksanut, mutta ilman noita keinoja (ääni, hengitys, oikeanlaiset asennot) olisin lopettanut heti alkuun.

  ps. En tiedä missä synnytit esikoisesi mutta mikäli vielä keväällä Haikaranpesä on sen nykyisessä muodossa niin suosittelen ilmoittautumaan sinne. Parhaimmillaan ihana paikka synnyttää, jossa oppii valmennuksien ja synnytyskeskustelujen myötä myös tuntemaan henkilökunnan.

  NIIN JA ONNEA VIELÄ TOISEEN KOITOKSEEN!

  VastaaPoista
 7. Jatkan vielä sen verran, että jos et usko jumppapalloihin (minulla pallo ei toiminut), synnytyslauluun tai ammeeseen niin oikeanlaisen hengityksen käyttämisestä voi olla todella paljon apua. Se voi parhaimmillaan rentouttaa todella paljon. Kannattaa ainakin tutustua.

  Minulla oli mielessäni iso kynnys lähteä käyttämään ääntä, mutta sitten kun itse synnytys alkoi ja olin oppinut sen ja ajattelin, että otan kaikki mahdolliset keinot käyttön, jotta ei tarvitse ottaa kipulääkettä ennen kuin pakko,ja se toimi todella hyvin ja lopulta mölysin koko taksimatkankin sairaalaan:).

  VastaaPoista
 8. Sain TENS-hoitoa todella ikäviin selkäsärkyihin, ja se oli oikein mukavaa, ja auttoikin. Ajattelin silloin että seuraavan kerran kun synnytän, hankin takuuvarmasti laitteen näppeihini. Ei siinä häviäkään jos tuota kokeilee, sen synnytyskivun keskellä kun on pretty much valmis kokeilemaan kaikkea mikä voi auttaa;)

  VastaaPoista
 9. TENSistä ei ole kokemusta, mutta ammetta suosittelen minäkin. Lieventää selkeästi supistuksia tai siis sitä kipua.

  VastaaPoista
 10. Hei! Multa on varmaan mennyt jotain ohi jouluhulinoissa, mutta kakkosta ilmeisesti pukkaa :) Onnittelut ja oikein hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
 11. Minä synnytin TENSin kanssa pari kuukautta sitten, ja voin suositella laitetta lämpimästi! Ei se synnyttämisestä kivutonta tee eikä välttämättä auta selviämään ilman epiduraalia, mutta kyllä vie supistuksilta pahimman terän pois. Sähköshokit eivät ainakaan minua sattuneet yhtään. Laitteen toiminta on enemmän sellaista voimakasta surinaa/tärinää, joka vie huomion pois supistuskivusta. Elektrodit pitää kiinnittää oikeaan kohtaan alaselkään, ts. sinne, missä supistuskipu tuntuu.

  VastaaPoista
 12. Mä voin lämpimästi suosittaa morfiinia synnytyskipuun. Muuttaa äheltämisen trainspottingiksi, vieläkin euforinen olo ensisynnytyksestä.

  En ole ikinä ihan tajunnut, miksi kivunlievityksestä pihtaillaan. Kyseessä taitaa kuitenkin olla useimman naisen elämän kovin kipu. Jos miehet synnyttäisivät, veikkaan, että se tapahtuisi aina yleisanestesiassa.

  VastaaPoista
 13. Mä en ole tollasesta laitteesta kuullutkaan, mutta olisin kyllä kokeillut jos sellaisesta olisin tiennyt!

  Ekan synnytin "vahingossa" lähes luomuna (ilokaasua sain), kun epiduraalin "asennus" oli kesken ponnistusvaiheen alkaessa ja sitä ei sitten laitettu loppuun. Ekassa synnytyksessä siis käytössä oli lämpimät kaurapussit, lämmin suihku ja se ilokaasu, josta ei ollut mitään hyötyä.

  Toiseen synnytykseen lähdin sillä fiiliksellä, että tällä kertaa sitä epiduraalia en halua edes pyytää. Ja en pyytänytkään. Kun supistukset alkoi olla niin kovia, että en pärjännyt enää ilokaasulla (tällä kertaa opin sitä käyttämään ja siitä oli apua!) niin tiesin myös ekan kerran kokemuksella että vauva syntyy ihan juuri kohta. Ja näin kävi, avautumisvaihe on ollut molemmissa loppu ajasta sairaan nopea, tässä jälkimmäisessä ihan järkyttävän nopea.

  Mulla itsellä on ollut mielenkiintoa eniten tollasiin ei-lääkkeellisiin kivunlievityksiin siksi, että mä olen sairaan piikkikammoinen ja toimenpidekammoinen. Ironista ehkä onkin, että normaalissa verikokeessa, papassa tms. tämä rouva tarvitsee kädestä pitelijän viereensä ja saattaa silti pyörtyä niin että rysähtää, mutta ilman isompaa kivunlievitystä koettu synnytys on sellainen lääketieteellinen juttu, josta ei ole jäänyt MITÄÄN kammoja ja mistä on tosi hyvä fiilis. Jonkin sortin masokismia?

  VastaaPoista
 14. Minä suosittelen, että keskityt hengittämiseen supistuksen aikana. Nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, nenän kautta sisään ja suun kautta ulos supistuksen ajan. KOKO ajan. Keskityt siihen. Et mieti, et miltähän tämä näyttää tai kuulostaa vaan teet sitä. Yksi iso huomaamaton virhe on, että ihminen kipua tuntiessaan alkaa pidättää hengitystä, jolloin olo tulee paljon tukalammaksi! Samalla hengityksen mukana keinuminen voi auttaa ja kun tämän aloittaa hyvissä ajoin ennen niitä viimeisiä kivuliaita supistuksia ja oppii hallitsemaan kivun voi olla, että ei muuta lievitystä tarvi. Itse ekassa synnytyksessä juurikin pidättelin hengitystä supistuksen tullessa, mutta toisessa olinkin jo viisaampi ja tuo auttoi niin paljon, että muuta ei sitte tarvinu. En myöskään halunnut sitä tunnetta niinkun ekassa synnytyksessä, että meni tunto synnytykseen kivunlievityksen annon jälkeen.

  -meitsi-

  VastaaPoista
 15. Jes, TENS-kokemuksia siis löytyy, kiitos! Kiinnostus heräsi kyllä. Täytyykin selvittää osaakohan kätilöt jeesata ton laitteen kanssa, vai täytyykö elektrodien kiinnitys testata jotenkin itse.. Ja miksköhän noita suristimia ei löydy naistenklinikalta jo valmiiks, jos niistä nyt kerta jotain apua joillekin on (tarjoillaanhan niitä jumpappalloja ja ilokaasuakin)..

  Ammeet, laulut sun muut hengitystekniikat ei tosiaan ole mun juttu, mutta kukin tyylillään. Toisaalta tarkoitus ei ole tehdä tätä harjoitusta enää koskaan, joten motivaatio tyylipisteiden hiomiseen on olematon, kunhan vaan saan kersan nopeammin ulos kuin ekalla keralla. Oletan että se edellyttää jonkinasteista tuntoaistia ponnistusvaiheessa, olkoonkin sitten kivuliasta.

  Neuvolantäti muuten lohdutti, että siirtymävaihetta ei kuulemma tokalla kerralla enää pitäisi tulla. Hiton hyvä.

  VastaaPoista
 16. Minulla on takanani 3 synnytystä (+ yksi vk.17 kuollut) joista kaikki paitsi vika on ollut puhdasta tuskaa. Vikassa synnytyksessä otin veden ja pallon käyttöön sekä hengityksen ja se toimi. En tiedä onko tästä apua mutta sinuna kokeilisin. Terv. toinen kyynikko

  VastaaPoista
 17. Meillä oli kakkosen kanssa sairaalassa tarjolla vaihtoehdot 1) ei mitään ja 2) sektio yleisanestesiassa. Kummasti kun asiaan valmentui etukäteen, niin loppupelissä kärsimyksen määrä oli plusmiinus yhtälainen kuin oli ollut ykköstä vääntäessä oksitosiinitipan ja epiduraalin kanssa. En nyt sano että olisi pakko, mutta kummasti naisen kroppa sen homman kestää kuitenkin, ja ainakin jos kätilö tähtää samaan päämäärään eikä hermostuneena puhise että "ei tästä tuu nyt mitään" ja "soitetaan se nukkumatti paikalle"...

  Italiassa ollaan kivunlievityksessä aika lailla jälkijunassa, tai Italia on niin pitkä maa että sinne mahtuu kaikenlaista. Kun Etelässä vielä vedettiin viimeisiä vanhan koulukunnan kotisynnytyksiä, niin Ranskan rajalla ne olivat jo tulleet takaisin voimautettuna hippiemoversiona :D

  Itselleni apua toi hyvän asennon etsiminen, ja se laulu. Synnytyslaulukurssittamattomana ihmisenä kajautin kätilöiden riemuksi "ajelivat mustalaiset markkinoilta kotihin, ajelivat, asettuivat alle omenaisen puun" :D

  VastaaPoista
 18. Mulla oli aivan karmeet kokemukset ja muistot ekasta synnytyksestä, joka kesti 21 h ja jossa supistukset oksennuttivat, veivät välillä tajun ja lopulta luulin kuolon korjaavan sekä synnyttäjän että synnytettävän. Lapsikin oli kokemuksesta rähjääntynyt viiden pisteen vauva.

  Toista synnytystä varten kävin sekä synnytyspelkokeskusteluja että hankin juuri Aktiivinen synnytys ry:n kautta Tens-laitteen ja olen siitä lähtien ollut aivan vannoutunut Tens-laitteen puolestapuhuja.

  Kyseessä on siis neljä elektrodia, jotka asennetaan selkään niihin paikkoihin, joissa supistuskipu tuntuu eniten. Pienestä kännykän kokoisesta laitteesta sitten säädellään elektrodien välittämien impulssien voimakkuutta ja kestoa. Kun kivut koventuvat, niihin tarvitaan vähän kovemmat impulssit, Säädöt on helppoja tehdä, volumenappulan tyyliin. Ei niitä sähköshokeiksi tai -iskuiksi voi sanoa, sellaisiksi surinoiksi ja painalluksiksi ehkä. Itse aattelen että elektroidien välittämä tuntemus ja vaikutus perustuu samaan kuin se, että jos vaikka lyöt polvesi sohvan reunaan niin vaistomaisesti painat kädelläsi kipeää kohtaa ja kivun tunne muuttuu ja helpottuu hieman.

  Tensiä kannattaa käyttää juuri supistuksien aikana. Ei siis vasta sairaalassa vaan kotona heti alusta lähtien avautumisvaihetta lieventämässä. Siippa voi laittaa elektroidit niihin paikkoihin joihin pyydät. Ja niitä voi sitten siirtää jos tarvitsee.

  Sairaalaan mennessä tens oli mukana ja silloin supparit olivatkin niin kovia että sain sitten pian spinaalipuudutuksen joka oli myös hyvä kokemus: vaikutti heti välittömästi kun piikki oli laitettu selkään, ja tehokkaasti, paljon paremmin kuin epiduraali.

  Toisella kertaa synnytys on varmasti aina erilaista kuin ekalla kerralla, mutta Tensistä oli minulle korvaamatonta apua: ensinnäkin mielenrauhaa synnytystä ajatellessa ja siihen valmistautuessa sekä sitten ite synnytyksessä ja vielä sen jälkeenkin jälkisupistuksissa.

  Veikkaan että Tensin ansiosta jaksoin supparit kotona erinomaisesti, vähän liiankin hyvin, kun tuntui ettei sairaalaan tule oikein tarvetta lähteä. Synnytysaika lyheni dramaattisesti: suppareiden alusta lapsen syntymään viisi ja puoli tuntia, sairaalassa ehdin olla vain kaksi tuntia.

  Niin, ja tensiä voi ostaa esim. Claes Ohlssonilta, ei ole kallis edes, jotain 80 euroa. Tosi pieni raha mielenrauhasta, ja ainahan sen voi sitten myydä eteenpäin kun lapsi on maailmassa!

  VastaaPoista
 19. VOI EI!
  Joo, ja siis joka kerran kun tätä stooriani yritin tuohon kommenttiboksiin jättää, tuli joku error-ilmoitus. Luulin ettei se pituutensa tähden kelvannut.

  No höh, nyt se on siellä sata kertaa. Poista ees jotkut niistä.

  VastaaPoista
 20. Minna, kiitti, mut mä en ole mikään treenaajatyyppi joten tekniikkaharjoittelu jäänee väliin. :)

  Arkitehti, ah, Italian edityksellisyys! :) Mähän tappaisin nauruun a) koti-Insinöörin ja b) henkilökunnan jos lurauttelisin pari kipaletta siinä supistusten välissä. :D Tyydyn olemaan mykkä ja äreä.

  Kukannuppu, kiitos, hyvä tietää tästä sun kokemuksesta! Tavoite tosiaan olisi se, että yhdellä epiduraalilla selviäisin ponnistamaan. Viimeksi meni liikaa ja se jäi (näköjään) vituttamaan. No tällä kertaa osaan käyttää henkilökuntaakin paljon tehokkaammin hyödykseni.

  VastaaPoista
 21. Käytin tensiä läpi koko kakkosen synnytyksen neljä viikkoa sitten ja koin laitteen superhyödylliseksi. Ehkä parasta siinä oli se, että pystyin itse säätelemään tehoja ja pitämään langat käsissäni. Siis että pystyin itse annostelemaan tensin tarjoamaa kivunlievitystä. Otin sen käyttöön heti, kun supistukset alkoivat tuntua kivuliailta ja käytössä se oli vielä ponnistusvaiheessakin, boostit täysillä.
  Mulla oli synnytyksessä mukana kattava valikoima kaikenlaisia muitakin hörhökivunlievitysmenetelmiä, ja tens oli ehdottomasti yksi parhaimmista avuista (äänenkäytön, eli sen kummeksutun synnytyslaulun, ja doulan lisäksi).
  Älä vaan missään tapauksessa erehdy luottamaan siihen, että kätilöt handlaavat tensin käytön - on ihan mahdollista, etteivät ole koskaan laitteesta kuulleetkaan ja vaikka olisivatkin, tuskin osaavat sitä käyttää. Valtuutin oman koti-insinöörini perehtymään kapistukseen ja homma toimi hyvin niin.
  En välttämättä lähtisi noita halpisversioita Suomesta ostamaan, vaan joko vuokraisin Aksylta tuon synnytyskäyttöön tarkoitetun laitteen tai tilaisin samaisen laitteen esim. osoitteesta http://www.tensmachines.co.uk/Elle-Tens-Machine--Maternity-Tens-Machine-FREE-Delivery-Uk-amp-NIreland_p_18.html

  VastaaPoista
 22. TENSistä ei omakohtaista kokemusta, mutta sama kuin kaikissa muissa epiduraalia kevyemmissä: vaste on täysin yksilöllinen, joten et voi tietää miten omalla kohdallasi toimii ennen kuin puhiset siellä salissa. Mutta sehän ei tarkoita, etteikö sitä kannattaisi silti kokeilla. Jos alkaa vituttaa, vehje vaan pois selästä.

  Ensimmäisen synnytin epiduraalilla pitkän kaavan kautta 13 h, supistusvaiheessa nukkuen ja sitten lopussa ilman mitään 15 min ponnistaen. Toinen tuli sitten pelkällä ilokaasulla kun muuta ei ehtinyt, niin että tunnin ehdin salissa olla. Ilokaasunkin vaste on yksilöllinen, minä olin kuin olisin ollut aivan jäätävässä kännissä ja miestä hävetti kun jutut oli niin huonoja. Tosin vedin sitä aivan kaksin käsin ja välissä muutama veto happea, ettei taju lähtenyt. Kipu oli kyllä helvetillinen ennen saliin pääsyä.
  Se ero, minkä huomasin oli synnytyksen jälkeinen olo. Ensimmäisestä oli puutunut ja pökkeröinen ja jotenkin tukala (vaikka synnytys itsessään oli lähes kivuton). Toisessa oli tietenkin kun ei puudutuksia ollut, niin heti valmiina toimiin ja kävelemään ja pääkin tuntui selvemmältä.
  Onhan niitä kohdunkaulan puudutusta ja muuta paikallisesti annettavaa puudutusta, mikä pahimman kivun poistaa, muttei aivan tainnuta.
  Ja toinen menee luultavammin kuitenkin nopeammin, kun reitti on jo kerra raivattu auki :)

  VastaaPoista
 23. Kommentoinpa minäkin, vaikka oma lapsukainen syntyi suunnitellulla sektiolla. Siinä vaiheessa, kun sektio ei ollut vielä tiedossa, perehdyin synnytyksen kivunlievitykseen. Ehdin jo varaamaankin itselleni TENS-laitteen. Käsittääkseni laitteen teho perustuu siihen, että sen aiheuttamat tuntemukset tavallaan vievät paljon kipuaistimuksia välittävien hermojen "kaistanleveyttä". Hölmösti sanottu, en keksinyt muutakaan kuvaavaa ilmaisua, toivottavasti asia kuitenkin selviää. Pääsyyni TENS:in varaamiseen oli jokin täysin omissa käsissäni oleva kivunlievitysmahdollisuus.

  Törmäsin myös netissä kahden kätilöopiskelijan laitteen käytöstä tekemään lopputyöhön (https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/4853/Ylostalo_Jenni.pdf?sequence=1), sen mukaan käyttäjät olivat kokeneet hyötyvänsä laitteesta. Käsitykseni mukaan masiinasta saisi parhaan avun, kun käyttäisi jo kotoa alkaen niin kuin Kukannuppukin kuvaili.

  -Salamanteri

  VastaaPoista
 24. Eskimolapselle: myös epiduraalissa vaste on yksilöllinen. Mulla nimittäin toivottu kivunkievitys kesti vain noin puoli tuntia ja sitten oli jo taas yhtä kipeä kuin ennen sitä: en pystynyt puhumaan, taju oli mennä joka supparilla.

  Joku sanoi jälkeenpäin, että silloin puudutus on tullut liian myöhään, jos se ei kestä tuon pidempään. Enpä tiedä....

  Mutta vielä Tensistä: minäkin luin jostakin ennen Tens-avusteista synnytystäni, että sitä pitää käyttää suppareiden lievästä vaiheesta saakka jotta se tepsisi myös kovissa kivuissa. Että jos "säästää" sen käyttöönottoa synnytyksen myöhäiseen vaiheeseen, sen antamat impulssit eivät vaikuta kipuaistimukseen yhtä tehokkaasti.

  VastaaPoista
 25. Instrumentariumissa myydään Cefar Easy-nimistä vehjettä joka on käsittääkseni aika vastaava tuote kuin tuollainen TENS-laite. Meillä on tuollainen Cefar ollut jo useamman vuoden eli voi puhua laatupelistä. Tehoja siinä riittää varmasti, vielä en ole niskoja pystynyt täryyttämään kertaakaan yli 50% teholla ja käyttöä on jatkossa muuhunkin kuin tuohon "kertalaakiin". Synnytyspuuhissa ehkäpä käytän itsekin tällä kertaa, mikäli ei pukkaa sektiota.

  VastaaPoista
 26. TENS-laitteesta on kokemusta, tosin ei synnytyksessä. Mutta sijoiltaan menneeseen ja turvonneeseen nilkkaan sillä ei tuntunut olevan oikein minkäänlaista vaikutusta, vaikkei pahaltakaan tuntunut. Alaselän kivut taas pahenivat laitteen käytöstä eikä minun varmaankaan enää tule laitetta kokeiltua..

  VastaaPoista
 27. Käytin TENSiä synnyttäessäni puolitoista vuotta sitten esikoiseni. Laitteen asensi supistusten alkaessa koti-insinööri, joka itse asiassa myös synnytyksen loppupuolella annosteli shokkeja :D Mun mielestä siinä käytössä ei ollut mitään kovin vaikeaa, ainakaan sellaista, jota se koti-insinööri ei olisi pystynyt selvittämään.

  Toiveissa oli mahdollisimman luonnonmukainen synnytys, mutta pidin kyllä ihan todennäköisenä, että epiduraalin voisi joutua ottamaan. Vaikka kipu TENSsistä huolimatta oli, no sanotaan nyt vaikka riittävä, niin shokit veivät kyllä ns. pahimman terän pois, eikä sitä epiduraaliakaan loppujen lopuksi tarvittu.

  Eli täältä yksi puoltoääni lisää!

  VastaaPoista
 28. Mä olen kuullut vaan huhuja, mutta paljon hyviä sellasia :D Mietin itsekin tuollaista synnytykseen muttei sitten tullu hankittua. En tiedä otanko sitten seuraavaan, niin hyvin ensimmäinen meni, etten koe tarvitsevani, mutta eihän sitä voi ikinä tietää...

  VastaaPoista
 29. Suosittelen ehdottomasti! Käytin Tensiä tyttären synnytyksessä vajaa kuukausi sitten, ja ottaisin uudestaankin sen käyttöön, jos tilanne vielä tulee. Supistelut alkoivat puolelta öin, ne sieti hengittelemällä aamuun asti ja yhdeksän aikaan otin laitteen käyttöön. Sillä (ja hengittelyllä tietty) pärjäsin iltakymmeneen asti, jolloin turvauduin epiduraaliin, koska avautumista oli vielä rutkasti jäljellä ja olin nukkunut viimeksi yli vuorokausi sitten. Ei ihan jaksanut enempää :) Jos ponnistusvaihe olisi häämöttänyt, olisi Tens uskoakseni riittänyt.

  VastaaPoista
 30. Tärkeintä on, että sulla on joku uskottu vempain, joka vie huomiosi pois kivusta. Ja uskon voima on ihmeellinen, jos uskot, että se TENS auttaa ja sen avulla sä selviydyt, se myös auttaa.

  Itse selviydyin ilokaasun avulla. Ei niinkään, että se kaasu olisi auttanut (siitä tuli paha olo), mutta puristin sitä letkua kuin viimeistä oljenkortta. Auta armias, että olisin huutanut lisää luolamies(nainen)karjuntaa, jos joku olisi pakottanut mut päästämään letkusta irti.

  Eka tuli epiduraalilla ja toka ilman ja jos kolmatta vielä yrittäis, niin kyllä valitsisin taas epiduraalin. Usko meinas loppua siinä vaiheessa, kun tuntui, että mua revitään kahtia alapäästä. Tunne oli epätodellinen: ai TÄLTÄKÖ tän siis oikeasti kuuluu tuntua!! Kunnia kaikille maailman naisille, jotka synnytttävät ilman medikalisaatiota. Te ootte sankareita.

  VastaaPoista
 31. Mulla oli TENS käytössä, ja vaikka tuntui, ettei siitä ollut apua, niin voi sitä paniikkia, kun siitä joutui välillä käyriä otettaessa luopumaan. Ajatus oli, että äkkiä, antakaa se takaisin. Supistuksen tullessa painoin aina turbobuustin pohjaan.

  En muuten tiedä, miksi jotkut vaativat ottamaan laitteen pois käyrilläoloajaksi, kun taas jotkut antoivat pitää sen. Varmaan ihan silkkaa piruuttaan!

  VastaaPoista
 32. Onko kukaan uskaltanut laittaa tens elektroideja vatsan puolelle? Ohjeistuksissahan se kielletään ehdottomasti, mutta laitetta vuokratessa, kätilö totesi, että mieluummin kait elektrodit vatsaan kuin epiduraali...

  VastaaPoista
 33. mikä HELVETTI on synnytyslaulu? :D :D :D

  VastaaPoista
 34. Totaalisen vanha juttu jo, mutta päädyinhän itsekin tänne nyt, joten tulevia ajatellen:
  Synnytyslaulu ei oo laulu vaan öö.. alkukantaista mölinää. Eli jollain itselle luontaisella (yleensä matalalla) taajuudella vaan uloshengityksen mukana "voivotellaan" tyyliin aaaaaaaa-Haaaaa ja se on muuten vastaavaa kun sanois "voi viiiiiiittu ku saaaaatttuuuuu" paitsi että pelkästään mölistessä pystyy helpommin keskittyyn rentoutumiseen ja rentoutuminen vähentää kipuu. As simple as that :D

  Mä käytin esikoista puskiessa Elle Tens laitetta ja olihan se hyvä! Mulla oli raskaan sarjan käynnistys ja raskaan sarjan supistukset. Jonnekki päälle 4cm asti supistukset ei tuntunu ku epämukavuutena lähinnä. Loppua kohtihan ne oli infernaalisia ja tens kyllä autto mutta ei ihanbtarpeeks.. otin epiduraalin ja silloin Tens piti ottaa pois, mut kyllä se oli hieno kone. Ei siis mitenkään "siirtänyt huomiota itseensä" tms, se oli vaan semmosta lievää surinaa selässä.. ja supistusten voimistuessa kun lisäs tehoja niin autto aina sit paremmin, alkuun ne kovemmat tehot tuntu kivuliaina. Siinä kai ideana on se että se sähkötys saa kehon tuottaan omia kipulääkkeitä ja vie just "kaistanleveyttä" kipuimpulsseilta jotka sentään on luonteeltaan sähköistä toimintaa. Ei mielestäni mikään uskomushoito tms. Vastehan tietysti on yksilöllinen koska jokaisen elimistön endomorfiinien tuotto jne on yksilöllistä. Laitteesta silti on varmaan vähän hyötyä ellei sitä käytä "oikein", tehohan perustuu elimistön melko hitaisiin vasteisiin. Kone päälle heti kun synnytys alkaa ja boostia joka supistyksella + yleistehoa lisää sitä mukaa kun synnytyskivut kovenee ja tehon nosto ei ikävältä. Jos esim kylvyn tms takia kone tarvii ottaa joksikin ajaksi pois, alkaa tehon keräily vähän ku alusta eikä tehot välttämättä ehdi enää saavuttaa synnytyksen kipuvaihetta.

  Mä tässä just järkytyksekseni tajusin, et lapsi nro 2 syntyy kohta enkä ole muistanut vuokrata TENSiä.. eli jos joku tietää saisko Suomesta jostain OSTETTUA nimenomaan synnyttämiseen tarkoitetun tens laitteen niin tietoa otetaan vastaan..

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...