4.1.2011

Aamu-uniset ry

Siunattu joululoma. Koko perhe nukkui joka päivä vähintään kymmeneen eikä ollut kiire minnekään. Kesäloma meni kummallisessa helteen ja surun aiheuttamassa koomassa, joten tämä breikki oli tarpeen.

Nyt onkin sitten jetlag. Olemme iltakukkujia kaikki tyynni. Heräämme arkena mahdollisimman myöhään (kahdeksalta), jotta viikonlopun aamut olisivat inhimillisiä. Hoitotäti on rytmistämme ilmeisen järkyttynyt ja ehdottanut monta kertaa, että heräisimme aikaisemmin. Syntax error. Miksi pitäisi? Eikö tarkoitus ole olla virkeä vuorokauden hereilläolon ajan?

Tiedän hyvin, että maailma on kalibroitu ihmisille, jotka heräävät kuudelta, tekevät tukevan aamupalan ja lukevat hesarin, ja ovat töissä kahdeksalta. Varsinkin lapsiperheessä kuuluu herätä kuudelta, jotta lapsiperheet ehtisivät lapsiperheille suunnattuihin harrastuksiin ja tapahtumiin, jotka alkavat kymmeneltä. Me olemme saaneet aamutoimet pakettiin puolen päivän pintaan, sillä diggaamme istuskella rauhassa myös aamiaisella (jota aamuvirkut kutsuvat brunssiksi). Onneksi hiihtämään pääsee vielä iltapäivälläkin.


Heti kun jaksan, perustan aamu-unisten asiaa ajavan yhdistyksen, jotta esimerkiksi kahdeksan aamut kiellettäisiin, bussit kulkisivat tiheämmillä väleillä edes varttia yli yhdeksään aamulla ja lastenohjelmia tulisi viikonloppuisin puolille päivin. 

29 kommenttia:

 1. I am so with you. Mua huvittaa ihmiset, jotka on sitä mieltä, että aikaisin aamulla (=yöllä) on mahdollista saada ainoastaan paljon aikaiseksi. Ihan niinkuin niitä illan myöhäisiä tunteja ei laskettaisi ollenkaan oleviksi.

  VastaaPoista
 2. Meillä alkaa päiväkerho maanantaisin ysiltä. aivan kamala aika. siis vielä maanantaisin, kun aina ollaan viikonlopun jälkeen aivan keturallaan aikatauluissa. kas kun ei kasilta.

  VastaaPoista
 3. Joo, ehdottomasti lastenohjelmien pitäisi pyöriä ainakin puolille päivin. Näin äitiyslomalla saisi vähän lisää unta kun isompi sisarus tapittaisi telkkaa.
  Shame on me, eihän telkkua saa käyttää lapsenvahtina :x

  VastaaPoista
 4. Vasta kymmeneltä! Meillä ne äiti-lapsi -systeemit kokoontui jo yhdeksältä, meillähän ei siis ollut mitään toivoa osallistua sellaisiin, kun tytär nukkui yhteentoista, eikä autokaan ollut piuhassa. Ainoat kekkerit mihin hilattiin itsemme oli muskari, joka alkoi viideltä ip. Tuntui kyllä että oltiin kunnan ainoat aamu-uniset...

  VastaaPoista
 5. Hei Katja, aamen. Lyhyesti ja ytimekkäästi, aamen. Meitsi liitty jäseneksi samoin tein. Osut tässä niin asian ytimeen, että oksat pois! Kun tää meidän nassikka ilmoitti tulostaan, ilmoitin minä etten sitten ainakaan ala aamuvirkuksi vaikka äidiksi alankin. Ja aikas napakasti se on pikkukaverin kanssa päätös pitänyt; hienosti sen saa koulittua aamu-uniseksi kuten vanhempansakin. Koulittavissa, kuten lemmikitkin.

  Onnittelisin sua muuten vielä sun iloisesta uutisestasi ja toivottaisin tsemppiä matkaan! Yeah baby! Jos kaipaat muistutuksia vauva-arjesta, tervetuloa vilaseen meikäläisen blogia ;) Me ei oteta sitä siellä niin vakavasti. Ei tällainen amatööriäiti yksinkertaisetsi voi ottaa.

  VastaaPoista
 6. HEP - Peesissä HETI!

  Ongelmana on se että se eeppisen surkea syntax error on tossa kakarassa; se tahtoisi herätä jo puoli seitsemältä joka hiivatin aamu. Any idea miten noi ohjelmistobugit vois korjata?

  VastaaPoista
 7. Jälleen kerran: amen! Minä tiesin jo mahavaiheessa että poika on vanhempiensa kaltainen. Mitään liikettä ei tuntunut aamuisin ennenkuin olin matkustanut hyvän matkaa töihin – kymmeneksi. Mutta annas olla kun ilta koitti! Ja nyt vauvana aikaisin kun olen saanut menemään nukkumaan on yhdeltätoista, mutta aamulla nukkuu kymmeneen. Yritän aina toppuutella jos yrittävät antaa esim. lääkäri- ja neuvola-aikoja ennen puoltapäivää. Ja vauvahierontaan jouduin kaivamaan pojan unilta kun alkoi kymmeneltä.

  VastaaPoista
 8. Kumma juttu! Meillekin on päiväkodista vihjailtu, että pitäisi tuoda lapsi aikaisemmin hoitoon. MIKSI? En todellakaan ala herättelemään yhtään aikaisemmin kun lapsen silmät aukeaa - tai ehkä arkeen palatessamme täytyy kenties vähän rukata heräämistä, kun klo 9.50 muu maailma tosiaan on jo tositoimissa, mutta vain hiukan! Nukkuminen on parhautta! Ps. Onnea matkaan baby-numero-kakkosen kanssa!

  VastaaPoista
 9. Niin samaa mieltä! Liityn yhdistykseen, heti kun sellaisen perustat. En ole ikinä tajunnut, miten tää yhteiskunta perustuu oletukselle, että ihminen herää töihin kuudelta ja on siellä mielellään jo reilusti ennen kasia. Siis jos se työ on toimistotyötä, jossa ne paperit ja tietokone on ihan yhtä lailla paikallaan pari tuntia myöhemminkin. Joo, saa tulla myöhemminkin, mutta jotenkin selvästi oletuksena on, että ne klo 7.30 toimistolle raahautuvat on niitä ainoita kunnollisia ihmisiä.

  Ja lasten nukkumisaikoja en ymmärrä yhtään sen enempää. Onko tosiaan, että lapselle "luontainen rytmi" on se, että sen pitää mennä nukkumaan joskus kasilta, jotta se ois reippaana ylhäältä klo 6. Siis että jos lapsi nukkuis ne 10 h yöunensa vaikka klo 22-8, niin onko se jotenkin huonompaa unta, kuin pari tuntia aikaisemmalla nukkumaanmenoajalla... (Vaikka näinhän kai oikeesti ajatellaan, miten voi "opetella" kunnollisen ja hyväksyttävän elämänrytmin...)

  Mulla ei oo lapsia, joten mä en tietty sais sanoa mitään :) Mutta oon aina ajatellut, että jos mulla ois lapsi, niin se kyllä sais noudattaa eteläeurooppalaista elämänrytmiä.

  VastaaPoista
 10. En ole ikinä tajunnut aamutuntien autuutta. Koko lapsuuden kituutin epätoivon vallassa kasilta alkaneita koulupäiviä läpi, aivot alkoivat toimia vasta lounaan jälkeen ja kun kahden-kolmen aikaan pääsi vauhtiin, näytettiinkin ovea ja käskettiin painua himaan. Nyt olenkin sitten kahlannut yliopistoa läpi sillä periaatteella, että ennen kymmentä (mieluiten kahtatoista) alkaville luennoille EN MENE.

  Siivoan, laitan ruokaa, luen, teen käsitöitä, leivon, pesen pyykkiä, kirjoitan, käyn netissä, kirjoitan esseitä jne. mahdollisimman myöhään. Otollisin aika on 20-02. Silloin on hyvä fiilis ja kaikki sujuu. Niin ja yllättääkö ketään että työskentelen opintojen ohella klo 17-22 =).

  VastaaPoista
 11. Tallentava digiboksi on hieno keksintö: sillä saa viikonloppuaamun pikkukakkosen alkamaan kymmeneltä, kun lapset raahautuvat olkkariin.

  Päiväkodissa toiminta alkaa aamupiirillä kello 8.30 ja sitä ennen syödään aamupalaa. Siihen ehtiminen on yhtä kidutusta koko perheelle, mutten tykkää siitäkään, että lapsi tupsahtaisi paikalle kesken toiminnan. Se aamupiiri on kuitenkin kasvatuksellisesti ihan merkityksellinen juttu.

  VastaaPoista
 12. Ihan ootte potentiaalinen lastensuojelutapaus ;)

  Meillä lomalla on kaikki varhaisheränneet passitettu alakertaan mummun luokse, mutta sielläkin ne kai toteavat tilanteen toivottomaksi kun kömpivät lopulta Muorin kainaloon nukkumaan :D

  VastaaPoista
 13. Mukana ryhmässä ihan heti! Niin väärin pakottaa kaikki heräämään kuudelta. Kaikki kerhot alkaa tosiaan ysiltä. Miten niihin voi ehtiä, jos haluaa inhimillisen aamun lapselleen ja itselleen? Meillä on ihan luontaista nukkua kymmeneen. Viime vuonna nukuttiin vielä päiväunia, tietysti kolmen ja kuuden välillä, mikä tarkoitti että missasimme myös kaikki ip-muskarin ja muut. Optimaalisin aika lapsen menoille olisi puolen päivän aikoihin. Odotan kauhulla niitä aamuja kun lapsi on revittävä aamulla ylös päiväkotiin ja kouluun.

  VastaaPoista
 14. Voi miten ihanaa kuulla, et muissakin perheissä lapset nukkuu aamulla. Olen kokenut meidän perheen ihan kummalliseksi, kun ei me ehditä mihinkään yhdeksäksi aamulla. Ei tietenkään, kun molemmat lapset nukkuu vähintään kahdeksaan ja sittenkin pitää rauhassa heräillä. Puistossa ei ole enää ketään, kun me sinne ehditään aamupäivällä. Onneksi taapero-lapsi viihtyy hyvin omissa leikeissään aamupäivällä ihan vaan kotonakin ja vauva nukkuu aamupäivän. Meidän molemmat lapset on olleet ihan syntymästä aamu-unisia, et vinkkejä ei ole antaa aamuvirkkujen vanhemmille;)

  t. julia

  VastaaPoista
 15. Olet kyllä niin asian ytimessä! Olen itse ihmetellyt seuraavia lausahduksia ja asioita:
  - lapsen pitää mennä aikaisin nukkumaan, koska alkuillan uni on tärkeintä. (ööh, eikö se sama ensiuni voi ihan hyvin olla kasista kymppiin tai kympistä kahteentoista?)
  - muidenkin kommentoijien ihmettelemät vauvaharrastusten alkamisajat aamupäivällä. meiltä ainakin starttaaminen vie sen 1,5 tuntia, joten pitää käytännössä herätä kahta tuntia aiemmin, että ehtii jonnekin. Ei sitten ollakaan pahemmin harrastettu mitään muuta kuin vauvauintia. (noh, sielläkin piti olla kasilta (!) altaassa, se päivä onkin aina mennyt sitten ihan koomassa).
  - anoppilan käytäntö, jossa myös viikonloppuisin on herätetty (!!!!), jotta "ehditään aamupalalle". Voi viddu! Jos mulla on keskimäärin viikossa kaksi aamua, jolloin voi nukkua, niin kyllä mä tosi mielellään sitten nukun!
  - aamuvirkkujen surkuttelu siitä, miten aamun torkuilla menee "ihanat kesäaamut ihan ohi". Noh, niillä menee ne taianomaiset kesäyöt ohi...

  Ja loppuun tunnustan, että olen pk-seudulla sukkuloidessani kyllä harrastanut kuudelta heräämistä, jotta olen ennen pahimpia ruuhkia ehtinyt päräyttää kehäteitä töihin. Ja tunnustan senkin, että yleensä tähtään kohtuu ajoissa töihin, jotta sieltä pääsee poiskin. Mä en oikein tykkää enää viiden jälkeen istuskella toimistolla. Mutta lopputulemana mä olenkin sitten aina arkisin melko väsynyt...

  VastaaPoista
 16. Aamen, mama.
  Vauvauinti jäi käymättä juurikin siksi, että se alkaa kasilta. Lauantaina.
  Ja minä olen ollut lasten saantiin asti aamuihminen. Ärsyttävä aamuihminen. Olen kyllä pyytänyt tätä parhaalta ystävältäni anteeksi, kun en silloin tajunnut miten joku voi nukkua baari-illan jälkeen kesällä yli puoli yhdeksän. Minä olin jo lähdössä rannalle.
  No, kosto elää ja ipanat herättää aina viimeistään seiskalta, yleisimmin kuitenkin 6:15.

  VastaaPoista
 17. Päiväkotiikäisen kanssa voikin vielä nukkua pitkään, vaikka meillekin kyllä sanottiin, että aamupiirin alkaessa klo.9 täytyy olla paiklla. Koululaiset ovat sitten jo juttu erikseen. Meidän perheessä ei kukaan menisi ennen klo.9.30 minnekkään, mutta kun esikoisella alkaa koulu melekein joka aamu klo.8.15. Siinä sitten tapellaan ja vedetään tikkua siitä, kumpi meistä vanhemmista nousee laittamaan pojan kouluun. Nyt lomalla on nukuttu joka aamu klo.10.30 asti koko perhe ja kauhistuttaa tuo arkirytmiin paluu. Mun lapset on luonnostaan iltavirkkuja ja niitä ei saa millään sänkyyn aikaisin eikä ole koskaan saanut. Ja molemmat nukkuvat viikonloppu-aamuisin ainakin ysiin.
  Voisikohan aamu-unisille lapille perustaa oman koululuokan, että ne vois aloittaa koulutyön vasta klo.10?

  VastaaPoista
 18. Kiitos! Juuri näin. <3

  Yst. terv. nim. Tänään herättiin 9:45

  VastaaPoista
 19. Mukana myös. Mikään, mitä vaatii heräämistä ennen 9 pitäisi kieltää. Voit vaan kuvitella kuinka koomassa olen, kun menen välillä töihin 06.

  VastaaPoista
 20. Messissä ollaan! Valitettavasti duuni alkaa kasilta joka jumalan päivä, joten aamuisin toimin yleensä autopilotilla about puoli yhteentoista asti ennenkuin järki alkaa taas pelata. Oikein sääliksi käy pikkuveljeä ja vaimokettaan, joiden esikoinen täytti vastikään vuoden ja on _erittäin_ aamuvirkku... Vanhempansa kun eivät.

  VastaaPoista
 21. Kannatan asioitamme ajavan puolueen perustamista !

  VastaaPoista
 22. Olipas täälä jo monia muitakin kommentoijia saman asian äärellä! Halleluuja :D

  Juu todellakin nukutaan vapaapäivinä jonneki ysiin asti ainaki. Joskus saatetaan herätä jopa puoli 9. Mut arkena herätän 2-vuotiaani siinä vähä ennen kahdeksaa, niin ehdin vielä sopivasti kurvata hoitopaikan kautta koululle. Koulu kun alkaa onneksi niinki kummalliseen aikaan, ku 8:40.
  Mutta sitten, kun erään kerran nukuimme onnellisesti pommiin, koululle päästyäni opettajani ihmetteli: "Miten voi pienen lapsen vanhempi nukkua pommiin?"
  Olin vähä öönä, että ni siten ettei kello ole herättänyt. Opettajalla oli näemmä hieno ajatus että kaikki lapset heräävät kello 6 aamulla. :p
  Mikä taas tuntuu hieman jännittävältä ajatukselta, nimittäin olen opiskelemassa lastenohjaajaksi, ja tämä kyseinen opettaja on meille sanonut että jokainen lapsi on yksilö. (ihanko tosi x) Se mikä toimii toisella, ei toimikaan välttämättä omalla lapsella. Että nii-in.. erilaisia ollaan juu.. mihinköhän unohtui opettajalta tämä hänen hieno opetuksensa? :D

  VastaaPoista
 23. Aivan samaa mieltä! Liityn heti yhdistykseen, kun perustat sen. Vaikka menisi kuinka aikaisin nukkumaan niin kukonlaulun aikaan en halua nousta. Sitäpaitsi paras ja tehokkain työskentelyaika on illalla ja yöllä. Huonopuoli on se että kun puuhailuvimma iskee yöllä niin Kanssa-asuja valittaa ja pyörittelee silmiään yökukukkujalle. Samanmielisiä on täällä paljon,ehkä meidän pitäisi nousta barrikadeille :)

  VastaaPoista
 24. Aamen vaan täältäkin :) Eiköhän pistettäis kansanliike pystyyn, mä voisin tulevana erittäin aamu-unisena opettajana ryhtyä ajamaan tuota koulujen alku kymmeneltä-propagandaa.

  Ja täältäkin onnea odotukseen :)

  VastaaPoista
 25. Ja sitten on me, jotka herää toisinaan tosi aikaisin ja toisinaan valvoo tosi myöhään. Kokee ne ihanat aamut ja yöt jne. eikä tajua tän keskustelun pointtia ollenkaan. :)

  Pystyn keikauttamaan kelloni tosi äkkiä aamuvirkusta iltavirkuksi. Jos herään aikaisin, alkaa aikaisemmin nukuttamaankin jne.

  VastaaPoista
 26. Pointti äsken oli siis, ettei kai kaikki ihmiset ole joko aamu- tai iltavirkkuja, koska itse olen molempia. :)

  VastaaPoista
 27. Minä olen sitten se toinen ääripää. En voi käsittää miksi kaikki elokuvat ja sarjat tulee telkarista klo 21 eteenpäin kun silloin meikäläinen on jo ihan koomassa... Mutta onneksi tosiaan on tallentava digiboksi ja ne iltaohjelmat voi katsoa aamukuudelta kun aviomies vielä nukkuu :-)

  Mutta jos on aamutorkuilla ongelmia, niin kyllä on iltatorkuillakin. Suurin osa ns. sosiaalisesta kanssakäymisestä käydään kuitenkin iltaisin ja esim. bändien klubikeikat on meikäläiselle lähes mahdoton ajatus. Tähän päälle vielä se, että en edes juo kahvia minkä avulla vois pitää itseään virkeänä... Baari-illat on painajaisia ja kaverit aina valittaakin mun missaavan parhaat setit kun lähden unisena kotio viimeistään yhdeltä yöllä enkä biletä pilkkuun asti.

  Noh, onneksi nykyään kaikki kaverit ovat perheellistyneet, niin ei ole enää niitä baariin pyytäjiäkään ;-) Saan rauhassa mennä nukkumaan ja jättää miehen pelaamaan Xboxia. Kumpikin on tyytyväisiä.

  VastaaPoista
 28. Mahtavaa! On meitä siis muitakin. Olen saanut kuulla liikaa kommentteja meidän rytmistä...joka ei sovi isovanhempien tai lähipiirin tajuntaan. Meillä perhe menee yhtäaikaa nukkumaan puolenyön pintaan ja heräilee menojensa mukaan puoleenpäivään mennessä. Ei todellakaan onnistu meidän iltavirkun nukutus klo20. Ja olisi suoranainen rikos herättää hänet ennen klo 10.
  Mielenkiinnolla jään seuraamaan lähipiirin jälkikasvun unirytmien kehitystä...saavatko he vain tahdonvoimalla ja päättäväisyydellä lapsensa "normaaliaikatauluun".

  VastaaPoista
 29. Mä lupaan liittyä mukaan tähän yhdistykseen.

  80-luvulla kun aloittelin peruskoulaisen uraani, niin välittömästi heilahti leimakirves aamu-uniselle. Diagnoosi oli selviö opettajakunnan mielestä: "LAISKA!". Eihän se ole laiskuutta, jos kone ei vaan käynnisty ennen puolta päivää. Tänään oli taas malliesimerkki: Piti mennä yhdeksäksi luennolle eli kello soimassa kasilta. No olin sammuttanu herätyksen ja heräsin normaalisti yhdeltätoista...

  Nyt vanhemmiten on tullut selkeäksi, miksi agraariyhteiskunnan rytmi ei meikäläiselle sovi. Neljä tai viisi sukupolvea sitten on viimeksi ollut jotain tekemistä aamulypsyillä tms. meidän suvussa.

  Töihin on vain pakko mennä ajallaan, mutta siihen heräämisen onkin sitten pelkästään ulkoinen motivaatio; nälkä ja velka.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...