3.12.2010

Kosteutta keuhkoon

Kuten tiedätte, en ole mikään elektronisten laitteiden ystävä. Olen kuitenkin parin viikon ajan pohtinut lähes päivittäin ilmankostutinta. Ensinnäkin sellaista määrää kosteusvoidetta, mitä iho tällä hetkellä tarvitsisi, en ehdi sutia pintaan. Toiseksi tekisi mieli sivellä jotain lökämenttiä myös hengityselimistöön. Vaikka emme olekaan allerginen perhe, tuntuu, että jokainen niiskuttaa aamuisin.

80-luvulta tuttuja ufoja saa näköjään edelleenkin, mutta oletan, että kehitys on kehittynyt 30 vuodessa ja muitakin malleja löytyy - bongasin mm. tämän R2-D2 ilmankostuttimen, joka hönkii höyryä USB-porttiin kytkettynä.. Kuningaskuluttajan testi vuodelta 2007 ei ollut järin mairitteleva millekään mallille (tosin R2-D2 ei ollut mukana).

Nyt kysynkin:
 • käyttääkö teistä kukaan aktiivisesti ilmankostutinta? 
 • Kuinka monella se on varastossa pölyttymässä?
 • Mitä varten sen hankitte ja onko auttanut juuri siihen? 
 • Laite käsketään sijoittamaan lasten ja koti-eläinten ulottumattomiin (eli vissiin talon katolle), joten missä pidätte sitä? 
 • Onko torppa homeessa, ikkunat sisäpuolelta jäässä ja tippuuko tapetit seiniltä? 
Vastauksistanne kiittäen nimimerkki Epätietoinen

19 kommenttia:

 1. Meikkä on ollut ilmankostutin nyt varmaan parisen kuukautta. Ostettiin se alunperin pojan (1v10kk) flunssaa helpottamaan.

  Meidän ilmankostutin on Ufox (se sellainen valkonen aika iso ufon näkönen :)). Hintaa oli aika paljon (n.120€), joten vähän arvelutti josko onkin ihan huuhaa kapine. Mutta mutta.. MAHTAVA laite!!! Joka yö on alusta asti ollu käytössä.

  Meillä ufox on makuuhuoneen lattialla, pojan pinnasängyn vieressä. Hyvin on meillä saanut olla rauhassa eikä se poikaa tai kissaa juurikaan kiinnosta. Tosin se täyttäminen suoritetaan niin, että lapsi ei nää. Sähkölaite, vesi ja lapsi ei ole kovinkaan houkutteleva yhdistelmä...

  Öisin, kostuttimen ollessa päällä pidetään myös makuuhuoneen ovi ihan auki, muuten on äkkiä aikamoinen kasvihuonemeininki. Meillä ei ole tapetteja, eikä ikkunatkaan ole jäässä :) Tuo Ufox on kuulemma ainoa bakteeriton ilmankostutin. Mene ja tiedä sitten... Mutta en voi muuta kun suositella :)

  VastaaPoista
 2. En tiedä ilmankostuttimista, mutta tuollainen "sisätilavesiputous" riittää ainakin min kämppään helpottamaan kuivasta huoneilmasta kärsiviä keuhkoja. Ja onpa nätti ja kivan kuuloinen kapine siinä samalla. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä hönkii kuivilla pakkaskeleillä Ufox nurkassa myös. Aika nostalginen meininki, vaikka designia onkin vähän muokattu.
  Taittaa kyllä meidän astmakeuhkoista ja nasaaleista sen pahimman kuivuuden. Eikä torppakaan ole homeessa.

  VastaaPoista
 4. Meillä on 80-luvulta peräisin oleva Ufox ja hyvin pelittää edelleen. Käytetään sitä flunssan aikana hengitystä helpottamaan. Ei ehkä jaksa kosteuttaa koko kämppää, mutta makuuhuoneessa sitä eniten tarvitaankin. Eli siellä pöhisee illasta aamuun ja päivät on pois päältä. Kosteuttaa tehokkaasti, eikä ainakaan vielä oo tapetit putoillu tai ikkunat jäätyny sisältä.

  VastaaPoista
 5. Oletko kuullut suolalampusta, ajaa saman asian, mutta ei putoa tapetit seiniltä.

  VastaaPoista
 6. Pyykit voi kuivattaa kuivien sisäilma"kelien" aikaan vaikka makkarissa tai missä nyt kosteampaa ilmaa kaivataan. Tää vinkki ei vaadi minkään härpättimen ostoa eikä vie ylimääräistä energiaa jne. jne. Ekologinen vastaus kuivan sisäilman hoitoon.

  VastaaPoista
 7. Mä kanssa teen niin, että kun lapset tarvivat keuhkojen kostutusta niin laitan pyykit kuivumaan makkariin. Kuivina ne tietty tarttee äkkiä laittaa pois pölyttämästä.... Meill on myös Ufox, mutta se on tällä hetkellä vintillä käyttämättömänä, koska sen mukana tuli sellainen kosteusmittari, että kun ilman kosteus menee jonkun suositusprosentin alle, niin sitten vasta se ufox menee päälle. No meillä se ei menny ikinä päälle kun ilmeisesti ilma on kuitenkin tarpeeksi kosteaa, vaikka se flunssaisena tuntuukin välillä tosi kuivalta. Mies ei suostunu säätämään sitä mittaria herkemmäksi, koska pelkää juurikin tuota homehtumista ja tapettien putoamista. Niinpä meillä nyt se pyykkikikka käytössä :)
  -karina

  VastaaPoista
 8. Mulla käytössä myös Ufox, eikä tapetit ole osoittaneet tippumisen merkkejä. Toimii hyvin. Hyvä idea myös tuo pyykkien kuivatus makkarissa. HM

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, yksi ääni siis puolesta, helpottiko flunssaa? Mulle on ihan sama mitä se maksaa, jos se toimii - ja kestää!

  Spatz, meillä oli edellisessä duunissa sellainen vesiputous ja se alkoi todella nopeasti haista kamalalle.. O_o

  Ani, ok, toinen ääni siis puolesta.

  Eleonoora, joo, yöksi makuuhuoneeseen sitä nimenomaan kaipaan eli en tarvitse höyryhengitystä koko kämppään. ;)

  Anonyymi, suolalamppu on tuntematon käsite! Täytyy perehtyä.

  Maiu, heh, me pestään pyykkiä kerran kahdessa viikossa eikä makkariin mahdu teline ilman mittavaa liikennehaittaa. :)

  Karina, no toi pyykkihomma ei oikein meillä toimi mut mä voisin tehdä kaupat sun Ufoxista jos se on tämän vuosituhannen malli?

  VastaaPoista
 10. onko teillä vanhanaikaista kaukolämpöpatteria? siihen vaan paksu pyyhe yöksi märkänä päälle kuivumaan. meillä oli kotona sellainen ilmankostutin ja mutsi oli kauhusta kankeena, kun aamulla oli ikkunat höyryssä. ei mee mun järkeen, kuinka sellainen voisi olla aiheuttamatta kosteushaittoja sisätiloissa...

  VastaaPoista
 11. Meillä on talven tullen siirrytty pitämään pyykinkuivausteline makuuhuoneessa. Tehosi välittömästi ainakin tähän kuivaan nenään...suosittelen, etenkin jos pyykkiä tulee suht usein.

  VastaaPoista
 12. meillä täällä keskisessä euroopassa ei onneksi näitä rutikuivan sisäilman tuomia ongelmia ole - Suomessa käydessäni mulla on aina nenän limakalvot karrella/vereslihalla vuodenajoista huolimatta - siellä taitaa olla talot niin tiiviitä ja kuivia.. jos ei halua heti ostaa kostutinta, niin suosittelen kokeilemaan kupillista vettä patterin päällä. Kuulostaa uskomattomallta mutta toimii ;) saksalainen insinööri on tähänkin kehittänyt ihan oman laitteensa (wasserverdunster! kuvia löytyy googlesta), mutta siis keraaminen kuppi ajaa ihan saman asian imho.

  VastaaPoista
 13. juu, kokeile heittää märkä pyyhe patterin päälle, tai sitten toi vesiastia patterinpäällä. mulla on tapana kastella pyyhe, rutistaa niin kuivaksi kuin saa ja laittaa patterin päälle(meidän patterit on 70-luvun lopusta, kaposia mutta hyvin kuivaa pyyhe siinä). :)

  VastaaPoista
 14. Meillä on kaksi Ufoxia. Käytimme niitä paljon kun asuimme ulkomailla Suomen pakkastalvea paljon kuivemmissa oloissa. Nyt pärjää vielä rasvoilla, joten ei ole jaksettu niitä viritellä - laatikoissaan lojuvat.

  Niiden retrodesign on kyllä jotenkin hellyttävä :D

  Kannattaa muuten sivellä iltaisin sieraimet vaseliinilla, oliiviöljyllä tai huulirasvalla.

  VastaaPoista
 15. No meillä se on auttanut huomattavasti niin lapsen kuin vanhempienkin flunssaan. Tosin pahimpina ja tukkoisimpina flunssaöinä käytössä on myös ollut apteekista ostettu kuivahöyrytin. Se on myöskin ihan mahtava!!
  Ja jos yhtään kärsii kuivasta ihosta tai ihon kutinasta tms, niin kyllä tuo Ufox on siihenkin ihan mahti!

  Voisin varmaan jatkaa tätä ylistystä hamaan tappiin asti.. :D

  VastaaPoista
 16. Jos vain mitenkään olisi mahdollista, niin voisin lähettää meidän huoneilmasta pari-kolmekymmentä ylimääräistä rossaa vaikka sähköpostin liitetiedostona :D

  Ainakin kolme pointtia tulee mieleen ilmankostuttimen hankinnasta: laitteen pitää olla helposti puhdistettava, laitteessa olisi hyvä olla jokun tunnistin että ymmärtää itse kytkeä itsensä toimimaan ja päinvastoin, ja kolmanneksi: älä osta mallia, joka ei ole allergia- ja astmaliiton suosittelema. Ehkä liiton sivuilta voisi hyvinkin löytyä ilmankostuttimen hankintaopas? Niin ja vielä: tiedätkö kuinka kuivaa huoneilma kodissa on? Ennen laitteen hankintaa kannattaa ehkä ensin kokeilla keraamisella kipolla tai froteepyyhkeellä onko kosteuden lisäämisellä vaikutusta kuivaan ihoon tai aamuniiskutukseen.

  Minulla on joka ikinen talvi listalla ilmankosteuden poistajan hankinta, jossa en kuitenkaan pääse kuluttajavertailujen lukemista pidemmälle. On se niin väärin.

  VastaaPoista
 17. Meillä on kaksi ufoa. Talvella kerrostalon ilma käy niin kuivaksi, että iho ritisee. Toki tähän auttaa myös pyykkitelineet strategisissa paikoissa, mutta aina jos jollain on flunssaa, niin ilmankostutin pöhisee yöllä sängyn vieressä.

  En ole huomannut mitään kosteuden tiivistymistä, eli hyvä laite ainakin noin täsmähoitona käytettynä. Kostutin on pakko tyhjentää ja pestä heti aamulla, kalkki ja ehkä joku muu pöpöhöttö kerääntyy muuten hetkessä sisäpinnoille. Pesen ihan tiskiharjalla ja vedellä, ei mitään aineita.

  Juu ja on lattialla sekä kahden kissan että yhden 3-v ihmisen ulottuvilla, ei ole ikinä ollut mitään ongelmia!

  VastaaPoista
 18. Katja, me pidetään sitä ufoxia vielä pölyttymässä kun lähitulevaisuudessa on edessä kuitenkin muutto, niin katellaan josko siellä uudessa paikassa olisi moiselle tarvetta!
  (jouduin erinäisistä syistä pesemään viime yönä ja tänään aamulla neljä koneellista lakana/tyyny/sohvanpäällinen-pyykkiä ja kaikki täällä kämpässä kuivumassa... ei ole kyllä mitään kuiva-ilma-ongelmaa meillä tällä hetkellä :D)
  -karina

  VastaaPoista
 19. Mulla oli vuosien ajan Ufox ja se toimi hyvin. Joillain keleillä muistan ikkkunoiden vähän huurtuneen. Suurin haittapuoli oli sähkölaskun kasvu; Ufoxhan on melkoinen sähkösyöppö. Juuri sähkösyöppöyden vuoksi en ostanut enää uutta laitetta, kun vanha Ufox levisi.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...