13.12.2010

Joululahjoista part 2

Minulta kysellään usein ekologisia lahjavinkkejä. Tylyin vastaus on tietysti se, että ekologisinta on jättää koko joululahjaperinne sivuun: aineettomissakin lahjoissa on mukana kulutusta (liikkumista, syömistä, kemikaaleja jne), joita ilmankin tulee toimeen. Ihan näin jyrkällä linjalla en tosissani ole, sillä joululahjojen sijaan on paljon tärkeämpää ylipäätään elää järkevästi ja ökyilemättä, ja tuotteiden materiaaleja, valmistusta, laatua ja alkuperää kannattaa miettiä muulloinkin kuin jouluna. Siispä mielestäni ekologinen lahja, oli se sitten tavaraa tai epätavaraa, tulee tarpeeseen. (Ekan joulupostaukseni kommenttiosiossa käsiteltiin hyvin lahjojen turhuutta vs. yllätyksellisyys.)

Toinen pointti ekolahjoissa on se, että lahjan pitäisi noin periaatteessa ilahduttaa saajaa eikä kouluttaa tätä tajuamaan elämäntapansa kestämättömyys. Ladattu bussikortti ei vannoutunutta yksityisautoilijaa saa julkisten käyttäjäksi. Ainoa tehokas tapa vaikuttaa on oma esimerkki, in my humble opinion. Mutta sen te nyt varmaan tiesittekin.

Tässä nyt kuitenkin mun ekolahjavinkit, jos näistä nyt jollekin iloa olisi. Anna siis lahjaksi..

..kulutustietoa. Kaikkien, jotka tekevät vuoden aikana minkäänlaisia tulonsiirtoja yhdellekään yritykselle, pitäisi lukea (Uuden Mustan lisäksi) Kuluttaja-lehteä. Kyseessä ei ole mikään ekolehti, vaikka näkökulma usein sellaiseksi muodostuukin. Uusimmassa numerossa esimerkiksi juttu hiusväreistä ja monikansallisten firmojen toiminnasta - ilman epäilyttävää hippeilyä! Hinta 26 € / 8 numeroa ei ole paha hinta pätevästä informaatiosta ja lehteä voi kierrättää ystäville tai muille perheenjäsenille.

..D-vitamiinia. Jos puoletkin siitä, mitä D-vitamiinin puutteen riskeistä sanotaan, pitää paikkansa, teet tyypille kohtuullisen terveyspalveluksen. Itse käytän vahvoja öljypohjaisia D3-tippoja. Huom. Kuulin, että vauvojen d-vitamiiniannostelun ja tulehduksien syy-yhteyttä on alettu kartoittaa suomalaistutkimuksessa.. Kertokaa, jos olette mukana!

..kirja. Ajattelemisen aihetta antavaa kirjallisuutta on tänäkin vuonna julkaistu valtavasti, sekä fiktion että asiakirjallisuuden saralla. Jos pistät opuksen kiertoon omasta hyllystäsi, et anna sikaa säkissä. Itse laitan eteenpäin tietenkin Kyrön Mielensäpahoittajan, jossa on ekoajatuksia moneen lähtöön.

..terveyttä, kuntoa ja elämänlaatua: jos saat innostettua ystäväsi tai perheenjäsenesi käyttämään olemassaolevia urheiluvälineitään, olet antanut lahjan jonka arvoa ei voi rahassa mitata. Sitäpaitsi etenkin luonnossa liikkuminen (hiihto, patikointi, retkiluistelu tai vaikka purjehdus) auttaa jengiä tajuamaan, että puhdas luonto ei ole itsestäänselvyys, vaan hyvinvoinnin väline, jonka olemassaolo pitää turvata. 

..lahjakortti johonkin ekokauppaan saattaa olla yhdistetty ostos- ja elämysmatka. Jos kyseessä on noviisi, mene itse mukaan: rohkaise kokeilemaan kuukuppia, luonnonkosmetiikkaa (jotain helppoa käyttökamaa) tai pesupähkinöitä. 

..juomaaPortugalilainen Carmitaliainen Custoza ja Snälleröds-glögi ovat mainioita luomutuotteita. Jos asut suomalaisen viinitilan lähistöllä, käy tsekkaamassa, mitä kaikkea marjoista ja ompuista voi duunata. Jos saaja on paksuna, anna kuohuvaa kuusenkerkkää tai seljankukkamehua. Muista lahjoa myös itsesi.

Aineettomien lahjojen vinkkaajana on tänä vuonna kunnostautunut HSY. Sieltä kannattaa etsiä lahjakorttimatskua. Mä ainakin ilahdun lastenhoitolahjakorteista!

Paketointi onkin sitten oma lukunsa. Kannatan hilepapereiden karsimista minimiin: käytä kierrätettäviä kasseja, pakkauksia ja papereita. Paketointivinkkejä voimapaperista löytyy kässäguru Anu Harkin blogista.

16 kommenttia:

 1. Heh :-) Olen vannoutunut kuukupin käyttäjä. Meillä oli viime lauantaina pikkujoulut pienellä tyttöporukalla, jossa jokaisen piti tuoda yksi lahja "secret santa" meiningillä. Pelkäsivät kuulemma, että tuon lahjaksi kuukupin ;-)

  Eivät tajunneet antaneensä mulle loistavan vinkin ensi vuotta varten!

  VastaaPoista
 2. Voisko joku tietävä kertoa, että mistä sitä voimapaperia saa? Olen etsiskellyt sitä jo pari vuotta, mutta ei vaan osu kohdalle. Sit kuitenkin joka paikassa siitä puhutaan ja mainostetaan miten mainiota se on lahjapaperina!

  VastaaPoista
 3. Sorry, että kommentoin tänne, mut rupesi niin naurattamaan Uuden Mustan Hyvän olon lahjajutun maininta suoritusta helpottavista tuotteista: "takin taskuun nenäliinoja". Meidän perheessä mä saan aina kommentteja siitä miten pysähdyn ladun varteen niistämään - tosihiihtäjät kun kuulemma niistävät lennossa nenän tyhjäksi ladun varteen. Yäk! :)

  VastaaPoista
 4. Maeve, mäkin olen, jäin kerrasta käyttäjäksi. Siinä on joku asia mikä jengiä pelottaa, myönnän itsekin olleeni ennakkoluuloinen. Oisko se sellanen käsitys, että hipit on valmiita tinkimään mukavuudesta ja hygieniasta, kunhan vaan on ekologista? En tiedä.

  Pilami, no ainakin täällä olis 140 metriä jaossa. :D Saa mun juttuja täälläkin kommentoida: todellakin niistän nenäliinaan!! Hyi, se räkähän jää ylähuuleen tai viimeistään takin rintamukseen! Ei kiitti.

  VastaaPoista
 5. Itse olen löytänyt voimapaperia ihan samoista paikoista kuin lahjapaperiakin. Olisiko viimeisin rulla Tiimarista tms.

  VastaaPoista
 6. "Oisko se sellanen käsitys, että hipit on valmiita tinkimään mukavuudesta ja hygieniasta, kunhan vaan on ekologista? " On on. Ja toisinpäin: mua pelottaa että kestovaipatetun vauvan ja kantoliinailun (siitä kupistahan kukaan ei tiedä ellen itse kerro) seurauksena alkavat vielä pitää minua ekohippinä! Minä kun olen kuvitellut olevani ihan normaali ja tavallinen tyyppi :)

  VastaaPoista
 7. Voimapaperia taitaa saada myös Postista. Ja Hesari on oikein hyvää pakettimatskua, nättejä paketteja saa kun käyttää kauniita silkkinauhoja sitomiseen.

  VastaaPoista
 8. Tuo Snälleröds-glögi on muuten iha tolkuttoman hyvää!

  VastaaPoista
 9. Jonna, hyvä tietää!

  Minna, no hei sama kastimuutoksen mäkin oon pyytämättä ja yllätyksenä kokenut. "Kun sä oot tollanen luonto-ihminen.." Että MIKÄ? :D

  Kassinen, totta! Ja naistenlehdet voi myös riipiä kääreeksi.

  Fanny, niin onkin, ihan mun suosikkia!

  VastaaPoista
 10. Joo, ja sit jos vielä lajittelee biojätteen erikseen, niin johan on oikein oikein kunnon viherpiipertäjä!

  VastaaPoista
 11. ..varsinkin jos lajittelusta jaksaa vetää kilarit duunissakin. ;)

  VastaaPoista
 12. Meillä päätyi tänä vuonna esim. lasten kummien pakettiin tämmösiä; http://www.solavoima.fi/etusivu_fi.html

  eräs sukulainen tuossa laittoi meille syksyllä paketin vauvan syntymän jälkeen, jossa oli jokaiselle jotain. Minä ja mieheni saatiin saippuat. ensin olin vähän ennakkoluuloinen, mutta halusin kokeilla saippuaa. Eron kyllä huomasi normaaliin nestemäiseen pesuaineeseen verrattuna, iho tuntui erilaiselta. Ja lisäksi saippuoiden paperipusseissa on kivat omat tarinat jokaisella saippualla. Vaikken mä muuten ekoile muuta kuin kuukuppia käyttämällä, niin nää oli musta kiva tapa muistaa tärkeitä ihmisiä.

  VastaaPoista
 13. Voimapaperia saa myös Akateemisesta kirjakaupasta hintaan 2,90 rulla.

  Terveisin kirjakaupan täti :)

  VastaaPoista
 14. Onko biojätteen lajittelu joku "juttu", itse aloitin sen -95, kun taloyhtiöön tuli biojäteroskis.

  Useimmat ns. hippijutut on tosi järkeviä, kun niihin käy käsiksi raha- tai hyötynäkökulmasta. Onko järkevää heittää ruokaa, tavaraa ts. rahaa roskiin, onko järkevää maksaa jätteiden kaatopaikalle viennistä vai lajitella jätteitä ja säästää rahaa, onko kantoliina toisinaan kätevä, kun kädet on vapaana ja vauva tyytyväinen vai ei, onko järkevää kulkea lyhyt työmatka kävellen tai pyörällä ja saada samalla liikuntaa ja raitista ilmaa vai mennä autolla jne!

  VastaaPoista
 15. Itse olen yrittänyt aina tehdä lahjat itse ja käärin ne postista saatavaan ruskeaan pakkauspaperiin. Vanhaa narua vaan ja koristeeksi joku itse tekaistu pakettikortti. Tänä jouluna nuorimmaiseni saa peikkopuvun, koska on ihan hurahtanut peikkoihin. Aikuisten kesken ei pahemmin lahjoja jaeta, ei se ole niin tärkeää. Korkeintaan jotain itseleivottua (tänä vuonna viipurinrinkeleitä ja vanhanajan mallasleipää).

  VastaaPoista
 16. Hanski, kiitti linkistä! Kuukuppi muuten on sellaista hämärää ekoilua. ;)

  Miia, kiitti tiedosta!! Vähän inhimillisempi hinta. :)

  c, en tiedä mikä on suuren yleisön tän hetken mielentila, mutta on suomalaisten kierrätysinnossa ja -mahdollisuuksissa vielä paljon tekemistä. meillähän kierrätetään ihan kaikki nyt kun taloyhtiöön tuli energiajätekin. Sekajätettä tulee yks ankea pussi kuussa! Ihan mahtavaa!

  Minna, itseleivotut leivät on ihan mahtavia lahjoja, viipurinrinkeleitä en ole saanut sataan vuoteen!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...