1.11.2010

Tiukkaa asiaa D-vitamiinista

Lukaiskaapa Uudesta Mustasta Juhana Harjun juttu D-vitamiinista! Teitä saattaa kiinnostaa se siksi, että jutussa otetaan kantaa myös lasten D-vitamiinin saantiin, josta ei mielestäni liikaa puhuta ensimmäisten vuosien jälkeen. D-vitamiinia muodostuu iholla näillä leveyksillä vain kesäaikaan, mutta lapsethan ovat usein kesäisinkin auringolta täysin suojattuja. Puhumattakaan konttorityöläisistä, jotka päästetään ulos jaloittelemaan yleensä vain heinäkuuksi..


Vitamiini tulisi myös ottaa oikeassa muodossa.

D-vitamiinia on apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa kahta eri muotoa, D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia sekä D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia. Näistä D3-vitamiini on samaa ainetta, jota valmistuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta. Tätä D3-vitamiinia on myös rasvaisessa kalassa ja elimistö hyödyntää sen siitä samalla tavoin kuin D-vitamiinivalmisteesta. D2-vitamiinia on olemassa, koska se ei ole eläinperäistä ja siten myös vegaanit voivat käyttää sitä.

Juoksin itse heti jääkaapille ja kas: ainakin Devitolissa on pelkkää D2:a. Ja koska meillä juodaan luomumaitoa, johon ei ole lisätty D-vitamiinia, on ainoat lähteet talvisin kala ja purkki. Itselleni olin onnistunut ostamaan Bioteekin Teho-D:tä, jossa on siis D3:a. Kannattaa siis tarkistaa tämä(kin) asia.

KUVA: Flickr / Jams123

15 kommenttia:

 1. Apteekin Minisun-tableteissa on D3-vitamiinia, minä syön sitä 20 mikrogrammaa päivässä.

  Ostin kokeiluun Bioteekin TehoD-tippoja, koska halusin nostaa annostustani ja pystyä säätelemään sitä itse helposti nyt, kun olen raskaana. Yhdessä tipassa on 10 mikrogrammaa ja otin sitä 3-5 tippaa päivässä. Mutta mitä kummallisinta, mulle taisi tulla näistä tipoista ihan hillitön päänsärky! En ole keksinyt muuta syytä kuin nuo D-tipat, sillä jokapäiväinen päänsärkyni alkoi samaan aikaan kun vaihdoin tippoihin ja loppui, kun jätin tipat ottamatta ja siirryin takaisin Minisun-tabletteihin.

  En ole uskaltanut kokeilla uudestaan noita tippoja, sillä päänsärky oli todella kova enkä todellakaan halua ottaa riskiä, että se palaisi. Mutta ihmettelen silti, voiko näin tapahtua?

  VastaaPoista
 2. mä tilasin jenkeistä 125mikrogramman öljykapseleita D3-vitamiinia. purkin kyljessä lukee 1kpl/3pv. ne on valmistettu villasta.
  http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-Highest-Potency-5-000-IU-120-Softgels/10421?at=0

  viikossa tuli ameriikasta omaan postilaatikkoon ja pilkkahinnalla.

  VastaaPoista
 3. Meillä käytetään sanasolia, hyvää se on ainakin tähän asti ollut.

  VastaaPoista
 4. Ja pitää muistaa että D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, eli se tarvitsee rasvaa myös imeytyäkseen. Mikä pistää ihmettelemään rasvattomaan maitoon lisätyn D-vitamiinin tarkoitusta.

  VastaaPoista
 5. meillä muksut vetelee suurella halulla näitä:
  http://www.multitabs.fi/mini_mix

  siinä tuota D3:ta on enempi, kuin nykysuositus(7). itse olen huono muistamaan näitä antamaan, mutta lapset muistaa itse, ovat valkanneet ton mixin omin kätösin apteekissa. kyllä, varmaan jotain esanssimakuja ja ainakin ksylitolia maketuksena, mutta nyt ajaa kyllä edelle D-vitamiinien tarve ja se, ette tarvitse tasitella näiden ottamista.

  VastaaPoista
 6. Meidän kala-allergikko syö Möllerin Omega 3 Pikkukalat -nimistä tuotetta. Siitä saa rasvahappojen lisäksi D3-vitamiinia 10 µm. Etsin pitkään tuotetta, mistä saisi tarvittavat rasvahapot ja d-vitamiinin samasta paketista.

  VastaaPoista
 7. Kiitos linkittämisestä, Katja! Kirjoitin leikki-ikäisten ja sitä vanhempien lasten D-vitamiinin saannista paljolti sen vuoksi, että se on laiminlöyty asia D-vitamiinikeskusteluissa. Iästä riippumatta kaikkien meidän on syytä korvata puuttuvaa auringonvaloa.

  VastaaPoista
 8. Myös jekovitissa on d2:sta ja lisäksi sakariinia, joka ei ole hyvä asia (aiheuttaa syöpää). Älkää siis antako jekovittia.

  Tuo oli hyvä ja asiallinen juttu, linkitin sen eilen fb:kiin omille sivuilleni, kun ihmisillä tuntuu olevan niin paljon väärää tietoa aiheesta ja suurempia d-vitamiiniannoksia pelätään hysteerisesti. Kunpa niitä suosituksia nyt vaan nostettaisiin pian ja reilusti. Itsekin olen saanut pahoja katseita ja sanoja, kun syödään d-vitamiinia aikuiset 50 mikrogrammaa ja lapsi 20 mikrogrammaa päivittäin. En kuulemma tiedä mitä teen... Niinpä niin.

  VastaaPoista
 9. Todella tarpeellinen aihe! Kyllästyin jo kesällä siihen että lähipiirissä hieman ihmeteltiin kun jatkoin D-vitamiinin antamista vauvalleni ja perusteltiin että "kesällähän vauva saa deensä auringosta!". Ei muuten saa kun on jatkuvasti suojattuna auringolta.

  Lapsen kohdalla en ole uskaltanut kuitenkaan vielä suosituksia uhmata mutta itse olen alkanut ottaa 40 mikrogrammaa päivässä.

  VastaaPoista
 10. Onneksi ei haittaa, että meidän keskimmäinen veti eilen melkein täyden D-vitsku pullon…

  VastaaPoista
 11. Vauvalle hyvin maistuva D-vitamiinivalmiste on Gefilus tipat + D3 -valmiste. Ilmeisesti paremman makuista kuin perinteiset D-vitamiinit ja sisältää lisäksi Gefilusta jonka on todettu vähentävän mm. ylehengitysteiden tulehduksia päiväkotilapsilla. Meidän sihtikurkulle ainut D-vitamiini joka upposi pikkuvauva-ajan jälkeen eli sen jälkeen kun "valinnanvapaus" astui kuvioihin

  http://www.gefiluskapselit.fi/gefilus-tipat-d/

  VastaaPoista
 12. Selvittelen tilannetta Orionin kanssa Uuden Mustan nimissä. Minulle on nimenomaan jäänyt neuvolasta mieleen Devitol ja Jekovit (jotka ovat molemmat Orionin tuotteita) ns. ainoiksi oikeiksi vaihtoehdoiksi. Iso lääkefirma -> paljon markkinointirahaa neuvoloille -> paljon vanhempia jotka ostavat D2 vitamiinia??

  VastaaPoista
 13. Juniori jäi kokonaan ilman D-tippoja kun Italiassa tyrkyttävät sellaista jossa on sekä A että D samassa, A:ta on ainakin WHO:n mukaan tarpeeksi jo ämmässä, ja yhden suht arvostetun lastenlääkärin mukaan näillä leveysasteilla ei tarvitse, ainakaan keväällä syntyneelle. Mitään lisiä emme ole ottaneet, juovat punaista maitoa, kesällä vedetään deetä tuolla Porto Selvaggio - Palude del Capitanon luonnonsuojelualueella :)

  Nyt talvella voisi lisiä ehkä tarvitakin. Tai yrittää raahautua piazzalle iltapäivällä valoisaan aikaan, kun koulussa ei niitä päästetä ulos edes välitunnilla :O

  VastaaPoista
 14. Vielä tulen kommentoimaan, vaikka jo vähän vanha juttu onkin...

  Tuota D3-vitamiinia on kaikissa aikuisille tarkoitetuissa tableteissa, ainoastaan lasten Jekovitissä ja Devitolissa on D2:sta. Onnenksi nykyään myös lapsille on esim. Dee-Tipat -nimistä ainetta olemassa. Tosin lapsillekaan ei ole mikään pakko antaa D-vitamiinia nestemäisessä muodossa, eli esim. meidän tyttö rupesi saamaan alle yksivuotiaanan vitamiininsa ihan tablettina ja tykkää kuin hullu puurosta! :)

  VastaaPoista
 15. i-herbiltä tilasin D-3 vitamiinia 2 vuoden käytön jälkeen määrä päivässä 2000 . tuplasin määrän 2000+2000 seurauksena sietämätön pääkipu . lopetin D-vitamiinien syönnin samalla hävisi pääkipu.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...