9.11.2010

Näetkö punaista?

Todistin eräänä aamuna Tapiolassa, kun erään pääkaupunkiseutulaisen kuljetusliikkeen vihreällä logolla varustettu pieni kuorma-auto kiihdytti valoristeyksessä päin punaisia. Onneksi kyseisessä risteyksessä suojatietä ylittänyt, lastenrattaita työntänyt Koti-insinööri oli valppaana ja ehti väistää.

Tämä nimenomainen suojatie on pahamaineinen. Autoilijoiden katse on seuraavassa isossa risteyksessä, en uskalla ylittää katua edes vihreällä ellen näe, että lähestyvä auto hiljentää. Mutta silti.

Kuljetusliikkeiden kalustoa on jatkuvasti liikenteessä. Auton kuljettaminen on näiden perkeleen munapäiden ammatti. Jos kuljettaja on yhtäaikaisesti kykenemätön havaitsemaan punaisia valoja ja suojatiellä tietä ylittävää ihmistä, joka työntää lastenrattaita, sekä ajaa ylinopeutta, hän on moottoriajoneuvon kuljettajaksi epäpätevä. Vielä pahempaa, jos tämä johtuu piittaamattomuudesta. Jos mä tekisin duunissani jotain laitonta, saisin kenkää.

Punaisen liikennevalon noudattamatta jättämisestä rapsahtaa sakot. Kortti siitä pitäisi lähteä. Tässäkin risteyksissä on kameravalvonta, jonka perusteella todennäköisesti olisi voinut jättää rikosilmoituksen. Päätimme kuitenkin laittaa viestin suoraan kyseiselle firmalle, logo kun näkyi selvästi. Esitimme asiamme ja toivoimme, että kyseinen kuljettaja ei olisi firman palveluksessa enää seuraavana päivänä. Ehdotimme, että jatkossa firman olisi hyvä myös validoida ammattikuljettajien liikennekelpoisuus muutenkin kuin ajokortista, jos firman maine kiinnostaa.

Tuli myös mieleen, että jokaisessa autossa pitäisi olla teipattuna haltijan nimi. Ja rekisterinumerot voisivat ylipäätään olla paljon isommalla. Ehkä perseily vähenisi, jos kiinnijäämisen riski olisi suurempi.

17 kommenttia:

 1. Ns. ammattiautoilijat ovat niitä pahimpia. Kalliossa näkee päivittäin jos jonkinlaista täysin tahallista töröilyä. Muutama esmes:

  -taksi ajoi jalkakäytävää pitkin senioritalo Helenaan (olisi muuten joutunut kiertämään korttelin)

  -poliisi pysäköi auton Hakiksessa keskelle jalkakäytävää ja kävi hakemassa kebab-aterian

  -ylitin suojatietä vihreillä kun traktori ajoi väärästä ajosuunnasta päälleni niin että jouduin juoksemaan pois alta kun viimein huomasin sen. Kun äijä pysäytti traktorinsa Allotrian eteen menin hymyssä suin kysymään että "hei, yrititkö juuri ajaa mun päälle". Hampaaton, lyhyt vanha mies meni aivan puihin ja alkoi hokemaan "kyl mä näin sut, kyl mä näin sut"... Huomasin reaktiosta että teko oli täysin tahallinen.

  Miksiköhän suojatietä kutsutaan suojatieksi? Kun siinä voi ammattikuski ajaa päälle ja vieläpä väärästä ajosuunnasta josta et edes tajua olettaa kenenkään tulevan.

  -Kävelin kohti Lautatarhankadun suojatietä jossa paloi vihreä, kun yhtäkkiä toiselta kaistalta keski-ikäinen mies kuski päätti sittenkin lähteä yli. Siitä vaan läpi vihreiden suojatievalojen, jotka jo paloivat ja tämä ko. auto oli jo pysähtynyt. Mutta läpi vaan.

  Mutta silti. Pyöräilijät ovat pahimpia, sillä niitä ei kuule lainkaan ja valottomina niitä on myös mahdoton nähdä. Lähes joka päivä, eri paikoissa Kalliossa, kun ylitän suojatietä vihreillä niin yhtäkkiä eteen viuhahtaa fillaristi. Kaksi lähellä piti tilannetta on ollut. Toisessa ei fillaristillakaan ollut kypärää joten hänellekin olisi törmäyksessä käynyt huonosti.

  Fillaristit noudattavat liikennevaloja hyvin, hyvin huonostit.

  Myös silkkaa v***tuilua on tullut pyöräilijöiltä. Lakasinkone ajoi pitkin jalankulkijoiden puolta, joten jouduin luonnollisesti rattaiden kanssa väistämään fillaristien puolelle. Yhtäkkiä takaani kuului mielipuolinen rimputus ja nuori tyttö olisi halunnut ohitse, vaikka näki ettei mulla ollut mitään mahdollisuuksia väistää.

  En tiedä mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa. Vaikka joka maassa on omat hullut liikenteensä, niin silti koen Suomen liikenteen turvattomimmaksi. Etenkin lapsen kanssa.

  VastaaPoista
 2. Ainiin! ja entäs sitten se diplomaattiauto joka kaahasi vasemmalta takaa suoraan eteen kun olin jo ehtinyt työntää rattaat suojatielle. Jos ei mulla olisi ollut nopeat refleksit olisi rattaat ja minä lentäneet kumoon.

  t. edellinen kirjoittaja

  VastaaPoista
 3. Puhumattakaan kuinka nämä ammattikuskit puhuvat surutta ajon aikana kännyköihin ilman mtn hands free systeemejä vaan ihan reteesti luuri korvalla. Eikö sekin ole sakkojen paikka?
  Joku aika sitten joku poliisi (en valitettavasti muista hänen nimeään enkä foorumia) kommentoi juurikin SUOJATIEN statusta; kuinka ne on tappopaikkoja.
  Lisää poliiseja kadulle sakkovihkojen kanssa, varmasti maksavat palkkansa!

  VastaaPoista
 4. Suomessa tuntuu turvattomalta varmaan siksi, kun ennakko-oletus on se, että liikennesääntöjä noudatetaan. Jossain Venäjällä odottaa, että niitä ei noudateta kuitenkaan ja on varovaisempi. Tämä ei siis mun mielestä suinkaan ole hyvä asia, vertaillaan vaikka Venäjän ja Suomen onnettomuustilastoja... Kyllä mun mielestä, jos liikennesääntöjä kerran on, niin niitä tulee noudattaa, varsinkin kun just niiden sääntöjen pointtina on säästää ihmishenkiä. Just eilen kun olin hidastamassa PUNAISIIN niin mun edessä oleva auto meni niistä komeasti läpi. Mä ihan häkellyin. Ei voi ymmärtää.
  -karina

  VastaaPoista
 5. Jokin aika sitten kaverini oli nelikaistaisen tien suojatien kohdassa. Yksi auto pysähtyi kaistalleen odottamaan, joten kaverini lähti tietenkin ylittämään. Juuri kun hän oli pääsemässä toisen kaistan kohdalle, eli melkein jo keskikorokkeelle, sitä pitkin tuli poliisiauto hirveää vauhtia - ei todellakaan pillit päällä - eikä edes meinannut pysähtyä. Vain nopeat refleksit pelastivat ystäväni.

  Eikös se nyt ole niin, että jos yksi auto on pysähtynyt suojatielle, viereisen kaistan autojenkin on pakko pysähtyä? Eihän jalankulkija voi muuten lähteä tietä ylittämään.

  VastaaPoista
 6. Nää on ikuisuusjuttuja. Mä olen menettänyt kaiken toivoni, vittuuntunut, katkeroitunut, muuttunut avoimen vihamielikseksi ja halveksivaksi. Ehdottomasti suurin osa autoilijoista - sekä yksityis- että ammattiautoilijoista - on mun kokemukseni mukaan kusipäisiä, asennevammaisia mulkkuja. Minkäs teet. Niiden keskellä on elettävä eikä voi kuin, no, avoimesti vihata. En välttämättä myöskään ole aina kamalan varovainen avainnippuni sijoittelun, tai maiharini teräsvahvikkeisen kärjen kanssa...

  VastaaPoista
 7. Kassinen, kun olet käyttänyt teräsvahvikkeista maihariasi tai avainnippustasi, niin oletko valmis vastaamaan seurauksista? Jos väkivallan leikkiin ryhtyy niin seuraukset on sitten myös kestettävä. Jos et ole koskaan ollut kehässä, niin isku päähän voi tulla pelottavana yllätyksenä ja siinä voi kadulla käydä hyvin huonosti. Muista että taistelutaitoja harvoin näkee pelkästä ulkonäöstä. Teräskärkiset maiharit ja maastohousut eivät kenestäkään tappelijaa, jota en usko että sinä olet, sillä kukaan, joka jotain osaa, ei uhoa nettipalstoilla.

  Jos taas tarkoitit toisen omaisuuden tuhoamista, niin ei liene järkevää naarmuttaa vierasta autoa, joka ei ole se, joka ajoi edestäsi punaisilla läpi.

  VastaaPoista
 8. Hyvä Anonyymi. En pukeudu maastohousuihin, enkä koskaan - käsittääkseni edes vahingossa - ole vahingoittanut toisen omaisuutta.
  Olen kuitenkin aina valmis vastaamaan tekojeni seurauksista.

  Tapellutkaan en muistaakseni koskaan ole. En usko väkivaltaan enkä siihen, että itsepuolustukseksikaan saa lyödä. Sitäpaitsi olen reilut puolitoistameriä pitkä niinsanotusti sulka päässä.

  Kuitenkin, kun aivan tuikitavalliset ihmiset katsovat itsestäänselväksi oikeudekseen aiheuttaa vakavan vahingon riskiä minulle, läheisilleni, ja ympärillä liikkuville kanssaihmisille esimerkiksi ajamalla muutaman sentin päästä suojatiellä kävelevästä ihmisestä - varsinkin lapsesta, voi olla, että auton kylki vahingossa naarmuuntuu. Sen kalliin, pyhän, loukkaamattoman auton, jonka maalipintaa pyritään kaikin tavoin suojaamaan.
  Kun on ihan väärällä hetkellä väärään aikaan voi sattua vahinkoja. Sillekin, joka on isompi. Se riski on otettava jos ajaa aivan väärällä hetkellä aivan väärässä paikassa. Eikö?

  VastaaPoista
 9. Tällä hetkellä liikun joka toinen päivä kävellen/bussilla ja joka toinen päivä autolla. Autolla ajaessani huomaan, että ne autoilijat, jotka mokaavat liikenteessä, ovat korva ja käsi kiinni kännykässään - hands free on edelleen tuntematon asia monelle. Koska autoillessa huomaa, ettei kaikilla kuskeilla todellakaan ole kaikki mutterit kohdillaan, saati ne kädet, ja monet yrittävät joukkoitsemurhaa esim. kehäteillä, en todellakaan luota suojatien valkoisiin viivoihin tai edes punaisiin valoihin. Vaikka liikennesäännöt ovat parasta mitä tiedän, isompi jyrää pienemmän ja jalankulkijana häviän aina. Ketutus ei laske, mutta henki säilyy kun on varovainen jalkaisin. Autoillessa uskon, että tarpeeksi iso auto eteen ja taakse suojaa pahimmilta hulluilta.

  VastaaPoista
 10. Kiitos, että et ryhtynyt ilmiantajaksi *ja* tuomariksi samaan aikaan julkaisemalla firman nimeä ja auton rekisterinumeroa.

  VastaaPoista
 11. Mä olen vakavasti harkinnut, että jahka mun vapaa-aikani lisääntyy, mä alan viettää aikaa eräässä Stop-risteyksessä. Siinä ajetaan jatkuvasti pysähtymättä. Niillä sakkotuloilla palkattais monta hoitajaa vanhuksille koko Suomessa. Niin ja toki mä taltioisin nämä kaaharit ja pistäisin nettiin omaan blogiini.

  VastaaPoista
 12. Hyvä että soititte! Tarkkana pitää kävelijän olla, erityisesti lapsen kanssa.

  Maantie ajossa eniten ketuttaa kuskit, ketkä roikkuu IHAN kiinni kuitenkaan ohi menemättä. Inhottavinta on, että jos tielle tulee eläin tai muuta ja jarrutan niin toinen ajaa päälle. Erityisesti pelottaa että miten lapsen käy takapenkillä peräänajotilanteissa :/

  Itse pyöräillessä nostan käden sivulle kun olen kääntymässä, näin muut (autoilijat ja kävelijät) tietää mihin menen/ äkisti käännyn. Miksi vain harvat pyöräilijät tekee niin?

  VastaaPoista
 13. Itse mietin, että jokainen autoilija on useimmiten edes joskus myös jalankulkija. Niin ja monien kohdalla myös toisin päin. Miksi siis ratissa unohtuu mitä ilman rattia, jalkaisin, kokee?!

  Itse olin jäädä loppuraskauden aikaan suojatiellä taksin yliajamaksi (Lahti 113, muuten). Minä, maha-asukki ja nykyinen keskimmäinen. Ja minähän tiedän, että vielä suojatiellä pitää olla tarkkana ja katsella ympärilleen. Perskele! Niin yli puolenvälin vielä on päästä hengestään, kun taksi vaan tulee, läpi risteyksen ja juuri ja juuri saa väistettyä jalkakäytävän ja suojatien jälkeisen pysäköintiruudun kautta.

  Mutta jos se olisi siihen jäänyt (esim törmännyt parkkeerattuun autoon), niin ties mitä mä olisin tehnyt. Osoite olisi varmaankin itsellä Hämeenlinna.

  Onneksi se taksin numero näkyi, 3 numeroa vielä raivopäissään pystyi muistamaan. Taksitarkastajaa vaan langan päähän.

  Iltapäivällä ajatteeiin saman kaverin vieressä. Tyyppi puhui puhelimeen, ohituskaistalla.

  VastaaPoista
 14. Ei tämä harvinaista ole ei. Ihmetyttää kyllä se, että jos valtiolta puuttuu verotuloja, miksei punaisia päin ajavia kuvata samalla tavalla kuin kaahailijoita. Automaattinen valvonta on jo keksitty.

  Viestintälotta, en voi ottaa kiitoksia vastaan. Jos tyyppi ei olisi vastannut mitään, nimi olisi ollut kaikkien luettavissa. En ole todellakaan niin jalo että jättäisin tilaisuuden käyttämättä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...