6.10.2010

Voi perfluorattu yhdiste

Olen metsästänyt Maddelle talvikenkiä. Kengistä tulikin supervaikea projekti Tarja Castelin kirjoitettua Ipanaelämää-blogissaan kiinnostavan postauksen siitä, että goretex sisältää sekä ihmiselle että ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kiitos ei. WWF raportoi, että näitä hormonitoimintaakin häiritseviä perfluorattuja yhdisteitä sisältävät mm. Teflon, Goretex, Stainmaster ja Scotchguard -tuotemerkit. Jees.

Olen aivan kypsä siihen, että kemikaaleja tutkitaan vasta kun vahinko on tapahtunut. Varsinkin kun näitä yhdisteitä löytyy jo joka puolelta ympäristöstä. Tuleeko sitä pannuista, vaatteista vai uimavesistä? Norjalaiset löysivät näitä yhdisteitä kaloista ja etenkin Suomen rannikon hauista - mikä lienee myös yhdisteen pääasiallinen tapa päätyä ihmiseen. Anteeksi, mutta miten ne ovat päätyneet kaloihin? Jätevedenpuhdistamoista ja kaatopaikoilta. Kaatiksellehan voi dumpata mitä vaan!

En halua ostaa tuotteita, joissa käytetään tällaisia aineita! Hackman on jo päällystänyt pannunsa keraamisella Ceratec-pinnoitteeilla (josta varmaan 50 vuoden päästä löytyy jotain skeidaa - jos ihmiset nyt enää onnistuvat parin sukupolven päästä lisääntymään), joka parin kokeilukerran perusteella on parempaa kuin teflon. Mutta mistä saisin ipanalle loskankestävät talvikengät? Pärjäisimmekö kumppareilla ja nahkasaappailla?

Linkkejä
- Environmental Working Group: PFC's - global contaminants
- EFSAn raportti (PDF)

23 kommenttia:

  1. Kirjoittelen tästä samasta asiasta omasta blogissani. Mailasin myös kyselyn näistä "myrkyistä" Reimalle ja Lassielle (nehän ovat nykyään samaa putiikkia). Vastaus tuli nopeasti mutta sisältä oli harmillinen; mtrkkyjä käyttävät molemmat.

    Suosittelen haalareista TrollCompanyn tuotteita, ovat myrkyttömiä ja silti vedenpitäviä.

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa että säkin kirjoitat tästä! En tajua miksi tämä on taas tällainen aihe, joka ei kiinnosta valtamediasta ketään. Ja kiitti vinkistä, täytyy tsekata toi merkki - tällä hetkellä käytössä on PoPin kamoja, jossa ei ainakaan saitin mukaan ole gorea.

    Mä lähinnä jäin pohtimaan tota kalansyöntiä - miten voi olla, että tähän on tultu! Toiseksi pitäisi säätää joku laki siitä, että jengi olisi vastuussa hankkimastaan kamasta ja niiden muuttumisesta jätteeksi, varsinkin nyt kun jengi ramppaa Hulluilla Päivillä ostamassa ennestään pursuileviin kaappeihin lisää hullun halpaa tavaraa - sehän se on pääasia. Oi herranjumala että keräänkin taas oikein massiivista vitutusta. Olispa mutsi, jolle vois soittaa.

    VastaaPoista
  3. Lastenkamoista en osaa sanoa mitään, mutta kai sulle on tämä tuttu: http://www.scanpan.dk/Produkter/NonStickCookware/Classic/Stegepander ?

    VastaaPoista
  4. Joo, kun etsiskelin näitä pannuja, törmäsin tuohon. Pyrin aina valitsemaan Suomessa valmistetun jos se on mahdollista, joten päädyin Hackmanin Rotisseuriin.

    VastaaPoista
  5. Sama aihe, sama stressi. Tilasin lapselle talveksi Kavatin villavuoriset loskakengät ja toiset kengät on sitten kuomat. Kavatt ei käytä myrkkyjä ja Kuomasta en tiedä, laitoin niille asiasta postia, mutta vastausta ei ole kuulunut. Sitten meillä on yhdet paremmat timberlandin kengät, mutta niiden ainesosista en mene takuuseen.

    Ensitalveksi tulee vaan saappaat + kavatin nahkakengät, tämän tiedon valossa en vaan pysty enää ostamaan yhtiäkään goreja, niin hyviä kun ne ovatkin olleet.

    Laitoin myös Reimalle&Lassielle kyselyä, vastauksessa painotettiin enemmän kosteussuojattujen vaatteiden etuja, mutta ainakin minulle vastatttiin seuraavaa:

    Reiman tuotteiden vedenpitävyys on saatu aikaan polyuretaanisivelyllä, joka on kankaan nurjalla puolella. Se on huokoinen pinnoite, joka on vesihöyrynläpäisevä eli ”hengittävä”. Kankaan ulkopinnalla on vedenhylkivyysviimeistys, joka saa aikaan sen, että vesi ei imeydy kankaaseen. Näin tuotetta on mukava käyttää, kun se hylkii vettä, eikä tunnu raskaalta päällä.

    Vedenhylkivyyden aikaansaamiseksi tarvitaan kemikaaleja. Reiman tuotteissa käytettyjen kankaiden viimeistelyyn ei käytetä aineita, jotka sisältävät PFOS-yhdisteitä. Sitä paitsi PFOS-yhdisteiden käyttö tekstiileissä on kielletty EU:ssa.

    Ota tästäkin nyt selvää.
    Kysyin myös sitä, onko heillä saatavana minkään sortin talvivarustusta ilman kosteussuojakäsittelyä ja vastaus oli kierrellen, että ei. Lassiella nyt kuitenkin on jotain ihan perushaalareita, joten pitäisi laittaa vielä tarkennettu kysymys aiheesta.

    Mut joo, stressaa kyllä ;/

    VastaaPoista
  6. Scanpanilla on laatuongelmia ainakin välillä. Mä en välitä kauheasti teflonista, joten ostin Scanpanin, ja valitettavasti pohja alkoi pian hilseillä ja kuplia aika pelottavan näköisesti. Mulla on jo kaksi lasta, en tarvitse pannusta uutta hoidokkia ja varottavaa, joten en kyllä valitettavasti voi suositella.

    Tietääkö joku millä Ticketin vaatteet on kosteussuojakäsitelty?

    VastaaPoista
  7. Samaa täälläkin tuskaillaan. Kyllä karvavuorisilla kumppareilla ja kunnon nahkasaappailla varmaan aika hyvin pärjää. Mutta mä kyllä allekirjoitan Katan ärsyyntymisen siihen, että kaikkeen havahdutaan vasta kun on jo liian myöhästä. Missä on tuottajien vastuu? Kysyn vaan.

    VastaaPoista
  8. Goretex goretex...eiköhän kaikissa samantyyppisissä pinnoitteissa ole sama rakenne ja matskut käytössä. Nyt vaan valmistajat voivat vaihtaa tuon kalliilla lisenssillä ostamansa Goretexin johonkin muun valmistajan vastaavaan kalvoon, ja kuluttajat tykkää, kun ei ole enää pelottavaa Goretexiä.

    VastaaPoista
  9. Löysin Kulutusjuhla-blogin kautta tämän postauksen. Itsekin taannoin kirjoittelin aiheesta Ipanaelämää-blogin postauksen innoittamana. Hienoa, että yhä useampi on tarttunut aiheeseen ja tuonut sen esiin!

    Totta myös valitettavasti tuo viimeisen anonyymin kirjoittama, että tällaisten kohujen seurauksena usein vain gore demonisoidaan ja sitä aletaan vältellä hinnalla millä hyvänsä. Valmistajat voivat sitten tuoda markkinoille tuotteita joista hehkuttavat "ei sisällä gore-tex-kalvoa", ja jengi ostaa. Kun pointtina on nimenomaan, että perfluorattuja yhdisteitä on niin monessa ulkoiluvaatteissa käytetyssä matskussa.

    Täällä samaa talvikenkäpohdintaa. Kavatilla on kaunis ja tyylikäs Ecologic-mallisto sekä vedenpitävistä kengistä Vattentåt-tuoteperhe, jonka kengät eivät sisällä pfos-yhdisteitä. Ja Trollin ulkovaatteet tosiaan ovat myrkyttömiä myös. Luulisi, että parin vuoden päästä tarjolla olisi jo muitakin vaihtoehtoja. Vink, vink sinne valmistajien suuntaan...

    VastaaPoista
  10. Minkälainen riski tuossa goretexissä sitten on, jos ajatellaan pelkästään käyttäjän terveysvaikutuksia? Suoraa ihokontaktiahan ainakaan aikuiselle harvemmin tulee, kun puhutaan päällysvaatteista. Itse ostin juuri ko. takin...

    VastaaPoista
  11. Tulevana äitinä luen kauhulla näitä kirjoituksia. Toisaalta tässä on kuitenkin aikaa varautua ja perehtyä siihen, millaisia ulkovaatteita lapselle kannattaa tulevaisuudessa hankkia.

    Mahtavaa, että olette ottaneet asian esille, mutta samalla niin musertavan käsittämätöntä, ettei näistä tosiaan puhuta muualla mediassa mitään.

    VastaaPoista
  12. Moi taas :)

    Ekaksi. Me mennään lasten kanssa yhdistelmällä kumpparit+villasukat ja nahkakengät (yleensä Kavat) talvi läpi. Mä en oikeastaan muihin kenkiin usko.

    Sitten scanpan. Meillä on ko. sarjan kattiloita ja parikin erilaista pannua. Just tuli takuuseen uus pannu ku hilseili pinnoite. Hyvälle ystävälle tais tulla vuoden sisään jo 3. pannu ku pinnoite ei pysy. Meille on ilmaantunut yhteen kattilaan selvä reikä pinnoitteeseen. Älkä kysykö miten. Joten musta sillä on liioiteltu maine&hinta laatuun nähden. Joten reippaana tyttönä marssin kauppaan ja ostin kunnollisen (ainakin lappujen mukaan ruotsalaisen) valurautapannun ja normi teräskattiloilla mennään eteenpäin.

    t. Johanna

    Ps. sun blogi on ihana! Täältä saa aina jotain hyvää infoa ku tänne eksyy.

    VastaaPoista
  13. Kiitos tässä ketjussa olleista vinkeistä. Samainen asia on huolettanu mua, mutta vielä nyt ostettiin goretexit.

    Sen sijaan huomasin H&M:llä käydessäni, että siellä oli lapsille talvitakkeja, joissa mainostettiin, että kosteussuoja oli jotain ympäristöystävällisempää materiaalia. En ehtinyt enkä jaksanut perehtyä aiheeseen enempää, mutta jos kiinnostaa niin kannattaa käydä katsomassa.

    H&M:ssähän on aika paljon myös ekopuuvillatuotteita ja aikuisten puolella kaiken maailman kierrätyspolyesterivirityksiä. Muuten putiikista voi tietysti olla montaa mieltä.

    VastaaPoista
  14. Anonyymi, kiitos perusteellisesta selvityksestä, hyvä että noita valmistajia ahdistellaan näillä kysymyksillä! Käsittääkseni noita perfluorattuja yhdisteitä on monia, joten ei auta vaikka yksi on kielletty.

    Dona, en nähnyt Ticketin sivulla mainintaa millä kemikaalilla vedenpitävyys on saavutettu. Huimauttivat kyllä että sadevaatteissa ei ole PVC:tä ja ftalaatteja. Siinäpä sitten toinen kiva aihe..

    Pauliina, voiskohan olla että vastuu menee vessasta alas heti kun ketju tuotteen valmistajan ja ostajan välillä kasvaa niin pitkäksi että valmistaja ei koskaan tapaa henkilökohtaisesti ostajaa.

    Anonyymi, kyllä, varmasti on. Tämä nyt vain sattuu olemaan samanlainen brandi kuin burana, joka tarkoittaa mitä tahansa särkylääkettä.

    HW, leviää se tietoisuus näinkin. Mitä enemmän tarkkoja kuluttajia, sitä enemmän vaatimuksia valmistajille.

    Anonyymi, en valitettvasti tiedä, pohdin tässä juuri että pitäisikö selvittää. Tuosta EFSAn raportista voisi päätellä että kala olisi yksi tärkeimmistä perfluorattujen yhdisteiden lähteistä. Ongelma on siinä että en halua pientäkään altistusta saati ympäristötuhoa kun kengät tai pannut päätyvät kaatikselle.

    Arkipäivän aktivisti, se miksi näistä asioista ei puhuta on varmaankin se, että kukaan ei halua lietsoa paniikkia ilman tutkimuksia - niin kauan kuin tutkimusta ei tehdä, media ei saa juttua aikaan. Mä taas en tarvitse tutkimuksia: jos joku kemikaali on ympäristömyrkky, sitä ei pidä käyttää.

    Johanna, kiitti kivasta palautteesta! Mä kiinnostuneena seuraan mitä Hackamanille käy. Toistaiseksi niiden kanssa on ruoanlaitto ollut aivan unelmaa.

    VastaaPoista
  15. Lotta, ahaa, kiitos vinkistä, täytyykin tsekata mitä meinaavat! Vaikka se ei tosiaan muuta sitä faktaa, että mä en osta H&M:stä yhtään mitään samasta syystä kuin en Ikeasta, Gina Tricotista etc: paskaa laatua vastuuttomasti tuotettuna. Vaikka 5% tuotteista olisi kuinka luomupuuvillaa, en hyväksy tapaa jolla suurin osa kamoista tuotetaan: mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman kaukana. Mä olen hyvätuloisena ihmisenä niin etuoikeutettu, että voin hyvin tukea suomalaisia pienyrittäjiä.

    VastaaPoista
  16. Meillä puoliso ehdotti että kun meidän pinnoitetusta pannusta aika jättää, niin seuraava kakkospannu saa olla valurauta: kestävä ja pestävä - ja muutenkin paras.

    Loskakelin kengiksi ehdotan tutustumista huopikkaisiin. Ei ole omaa kokemusta, mutta paksu huovutettu villa on yllättävän järeä materiaali.

    VastaaPoista
  17. Hei Katja,
    välillä innostun ja komppaan ja välillä ahdistun ja olen kateellinen tinkimättömyydestäsi näissä asioissa. Voisitko kirjoittaa joskus jaksaessasi postauksen siitä, onko jotain ympäristöasioita joiden tiedät olevan haitallisia, mutta et jaksa tai kykene tai olet päättänyt, että tämän asian kanssa aion elää vaikka se sotii näkemystäni vastaan, tyyliin kaukolämpö ja pitkät kuumat suihkut. Olisi kiva kuulla mielipiteesi.

    VastaaPoista
  18. Olen ihmetellyt tuota lasten nahkakenkien puuttumista kaupoista. Ainakin tuntuu, että joka paikassa on vaan sitä supermahtavaa kaikenkestävää gorea, joka kaupassa samat kengät ehkä hieman eri hinnoin. Meillä on käytetty pahimmilla loskakeleillä joka tapauksessa tavan kumisaapasta villasukalla, koska en usko gorejenkaan kestävän lammikoissa tallustelua.

    VastaaPoista
  19. Kavatilla on hyviä lasten ekologisia nahkakenkiä. Olen ostanut suoraan Kavatin omasta verkkokaupasta http://kavat.ebutik.se/, sillä ainakin Kavatin Eko-kenkiä on vaikea löytää täältä kaupoista.

    Viime talvena ahkerassa käytössä parivuotiaallamme oli Kavatin nahkaiset talvikengät, hyvin kestivät.

    VastaaPoista
  20. Paistinpannuihin liittyen. Meillä on teräspannu. Toimii samalla tavalla kuin valuurautapannu mutta on huomattavasti kevyempi ja siksi kivempi käyttää. Eikä hintakaan ole paha. Ostettiin kokki liike Eiringistä Korkeavuorenkadulta, merkki ranskalainen. En muista tarkemmin mutta on nimenomaan kemikaalivapaa paistinpannu. Suosittelen! Niin ja hinta oli alle 40euroa.

    VastaaPoista
  21. Hah! Kaksi huolenaihettani samassa postauksessa, kuinka tehokasta. Voi jättää sit Niksi-Pirkan lukematta...
    En oo koskaan ymmärtänyt miksi kaikkien lasten kenkien, mitä tästä jumalanhylkäämästä kaupungista kehäkolmosen takana saa, on oltava ihan susirumia goreja. Saa kai lastenkin kengät olla nättejä (ja ilman sitä gorea) ja muutenkin jos ei tarvis aina jossain muovissa liikkua. Ihan tuskaa etsiä asiallisia kenkiä 2-v:lle. Huopikkaat menee kyllä mulla, mut lapselle haluaisin jalalle paremmat kengät.
    Kiitos paistinpannuvinkeistä myös, entiset alkaa näyttää pinnan puolesta kamalille.

    Postaus ekologisen elämän hankaluuksista (tai siis mitä ano ylempänä ehdotti) olisi mielenkiintoinen. Meillä nimittäin pannuhuoneessa öljylämmitys pöhisee paraikaa, joten tuntuu vähän tekopyhälle käyttää luomushampoota ja pesupähkinöitä. Tällä hetkellä lämmitysjärjestelmän uusimiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Hemmetti se kattilakin on vajaa 10 v vanha eli sillä on elinkaartakin vaikka kuinka jäljellä.

    VastaaPoista
  22. See, mainio vinkki! Täytyykin selvittää mistä saisi lasten huopikkaita! Pohjamuotoilu lienee kehittynyt lapsuudestani, josta muista vain liukastelun..

    Anonyymi, voin miettiä tätä! En ole omasta mielestäni kovin tinkimätön, mutta ongelmani on, että en pysty kulutusvalinnoissa sivuuttamaan tietoa tuntematta itseäni idiootiksi. Elän omasta mielestäni hyvin helppoa elämää enkä koe tekeväni uhrauksia, mutta katsotaan saisiko tästä mitään raavittua kasaan. :)

    Minna, aivan totta, eivät goret lätäkköjä kestä! Sateella ja loskalla kumpparit, kuivalla pakkasella nahka-, huopa tai toppakengät ilman perfluoraamista.

    Annyymi, olen noita Kavateja katsellut sillä silmällä, oikein tyylikkäitä!

    Anonyymi, meilläkin on yksi teräspannu, joka tosiaan sopii monenlaiseen ruoanlaittoon. Teräs on lisäksi helpompi puhdistaa kuin valurauta, mutta näen kyllä tuossa pinnoittamisessa hyviä puolia tiettyjen ruokien kuten juustoisen risottojen kohdalla.

    Eskimolapsi, tossa se ydin aika hyvin tulikin esiin: LOHAS-kuluttaja tekee minkä voi. Sitten on niitä, jotka eivät tee mitään ja niitä, jotka eivät tiedä mitä tehdä. Tämä ilmastoinfo-palvelu, jonka sivut aukeavat ensi viikolla on kiinnostava hanke kuluttajan jeesaamiseksi. Tämä ainakin auttaa sitä, joka pohtii asioita. Menen tapaamaan tyyppejä tiistaina - postausta siis ainakin Uuden Mustan puolelle tulossa!

    VastaaPoista
  23. No voi perfluorattu, mulla olisi ollut juuri ostoslistalla goretex-patjansuojus jolla saa pölypunkit pysymään patjan ulkopuolella (tai sisäpuolella, jos ovat sen jo kansoittaneet :O Mutta taidan pitää sittenkin sen kroonisen allergisen nuhan.

    Olen jo tappanut yhden scanpanin, Hackmanin Kovanaaman ja tähän kämppään ei pinnoitepannuja enää tule: käytän valurautaa ja alumiinia, ja sen tarttumishomman ehkäisen RASVALLA :D

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...