28.10.2010

Hammaskemiaa

En ole ihan näin kiinnostunut hampaidenhoidosta kuin postauksistani voisi ymmärtää, mutta kun tein niin kiinnostavan löydön.

Olen ennakkoluuloinen kaikkia kemikaaleja kohtaan, varsinkin niitä, joita joutuu sisuksiin. Löysin vahingossa apteekista suomalaisvalmisteisen Salutemin lastentahnan, joka ei maistu miltään ja jonka paketissa lukee, että nieleminen ei ole haitallista. Ei ollut tullut mieleenkään, että tahnan joutuminen vatsalaukkuun olisi haitallista. Etenkin kun Ipanalla on tapana maagisesti imeä pepsodentit harjasta ja sylkeminen on pelkkä muodollisuus. Lastentahnan raidat ja väri kuulemma motivoivat harjaamaan. Motivoiko mansikanmaku sitten syömään?

Vittumaisena akkana päätin viis veisata motivaatioista ja pistin tahnat vaihtoon. Oli tuubin kyljissä komeilevien varoitusten syy mikä aine tahansa - fluori, natriumlauryylisulfaatti, triklosaani, parabentsoehappo tai väri- tai makuaineet - tulin siihen tulokseen, että tämän talouden aikuisetkin voivat käyttää tahnoja, joissa ei ole mitään muuta kuin tarpeelliset kemikaalit

Perustuotteita on nykyään vaikea löytää. Onko niistä tullut luksusta?

19 kommenttia:

  1. Meilläkin on Salutem käytössä, lapsella fluoriton (koska lähinnä syö sitä) ja aikuisilla fluorin kanssa. Itse periaatteessa voisin käyttää tavallistakin markettihammastahnaa, mutta en näe sitä tarpeelliseksi tai terveelliseksi. Mies ei voi, aina parin päivän käytön jälkeen suun limakalvot ovat rikki, varmaankin SLS:n takia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Tää ratkaisi mun dilemmani: hammastahnan käyttöönotto alkaa kohta olla ajankohtaista, mutta vastoin hammaslääkärin suositusta en tosiaan aio puolivuotiaalle laittaa perustahnoja suuhun kun perheen aikuistenkin tahna on juuri laitettu vaihtoon. Apteekkiin siis tämä äiti mars.

    VastaaPoista
  3. Valistakaa nyt tätä pienen lapsen äitiä - eikö hammastahnan pointti ole just se fluori? Mulle neuvolassa sanottiin että fluori suojaa lapsenkin hampaita reikiintymiseltä. Mikä on siis ihan hyvä tavoite...?

    VastaaPoista
  4. Joo siis fluori on periaatteessa hyvä asia (ja todella tarpeellinen etenkin jos ruokavaliossa on yhtään sokeria), mutta sen syöminen ei. Eli siis pienet määrät ei toki haittaa, mutta ihan määrättömästi sitä ei saisi niellä.

    Monet eko-ihmiset (siis aikuisetkin) ovat jättäneet fluorin kokonaan pois. Siis periaatteessa, jos ei omista suussaan karies-bakteeria, ei syö makeaa ja harjaa hampaista huolellisesti kaiken plakin pois, voi olla ilman fluoria ja silti säästyä rei'iltä (näin hammaslääkäri-äitini mukaan). Mutta kyllä sitä kuulemma kannattaisi käyttää joka tapauksessa! :)

    VastaaPoista
  5. Salutemin lastentahnassa *on* fluoria, mutta koska se ei maistu miltään Madde ei syö sitä. Tämä oli pointtini, sorry jos tuli huonosti ulos.

    VastaaPoista
  6. Salutemilla on myös täysin fluoriton tahna ihan pikkuisille hammaspesijöille :)

    VastaaPoista
  7. Niin mihin siis perustuu toteamus, että tavallisen hammastahnan nieleminen olisi vaarallista? Tekstistäsi sain sellaisen vaikutelman, että väite perustuu kilpailevan tahnavalmistajan "tätä voi niellä" -lauseen synnyttämään mielikuvaan, mutta onko siis tavis-Pepsodentin nielemisen haitallisuudesta faktaa?

    VastaaPoista
  8. Niinkuin Mama kirjoitti, niin "fluori, natriumlauryylisulfaatti, triklosaani, parabentsoehappo tai väri- tai makuaineet" on ainakin sellaisia ylimääräisiä ainesosia, joiden nieleminen voi olla haitallista. Ja tosiaan se SLS aiheuttaa monilla aftoja suuhun.

    Wikipedian mukaan suuret fluorimäärät ovat ihmiselle hengenvaarallisia. Tietenkään hammastahnasta ei voi saada näin isoja pitoisuuksia, mutta pienessä kehossa pienikin määrä voi saada mahan kipeäksi.

    Kuluttajavirasto kirjoittaa tekstissä olevassa linkissä triklosaanista: "Aine on myrkyllinen vesieliöille ja luonnossa hajotessaan se muodostaa syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Lisäksi se voi tehdä bakteereista vastustuskykyisempiä antibiooteille".

    Ei hammastahnalla itseään varmaan hengiltä saa, mutta en minä ainakaan omalla lapsellani testaa peruspepsodentin terveysvaikutuksia.

    Hammastahna on limakalvoilla ja nielemisherkässä paikassa, joten kyllä minä mietin tarkkaan mitä kemikaaleja tahna sisältää. Varsinkin kun osa niistä on ihan turhia, kuten tuo SLS jonka kuuluu vain vaahdottaa tahna.

    VastaaPoista
  9. Juille, kas, tosiaan, tahnaa saa myös fluorittomana. No eipä sillä, mulle riittää että se että sitä ei käytetä välipalana. Meillä todenääköisestii on tarvetta fluorille, vaikka reikiä ei ole aikoihin tullutkaan.

    Päivi, en jaksanut ruveta selvittämään, mistä syystä tämä tahna ei ole haitallista vaikka muissa lukee, että lasten hampaanpesua tulee valvoa. Lähinnä se toimi herättäjänä tähän vain tarpeellisten kemikaalien käyttöön.

    Taapertaja, näin juuri, en usko että saan syövän, mutta tuubeissa on vain niin plajon turhaa. Mäkin ostin ihan vahingossa hammastahnaa jossa oli triklosaania - varoitus ei ole mitenkään helposti havaittavissa. Triklosaania suositellaan vain jos on oiekasti ienongelmia ja tarvitaan tehostettua pesua. Huoh.

    VastaaPoista
  10. Hauskaa, että hammastahnat puhuttavat. Salutem on hyvä tahna nimenomaan herkkäsuisille ja aftoja saaville, ja muutenkin, koska siinä ei ole mitään turhia aineita. Pahimmillaan olen törmännyt lastentahnaan, joka on sisältänyt esim. sokeria...
    Fluoria suosittelen kyllä hammastahnassa, ellei satu käyttövesi olemaan erittäin fluoripitoista - lähinnä siis jos on oma kaivo ja tässä tutkittu fluoripitoisuus on korkea, perushanavedessä ongelmaa ei ole. Fluori auttaa pieniä hampaan kiillevaurioita kovettumaan takaisin ja ehkäisee siis näin reikien syntymistä. Periaatteessa toki, jos suussa ei ole kariesbakteereita ja jos pystyy pitämään hampaat kiiltävän puhtaina, ei fluori ole välttämätöntä, mutta koska se ei kohtuullisissa määrin (eli esim. hammastahnassa käytettynä, edes nieltynä) ole mitenkään vaarallista, suosittelen sitä kyllä varmistuksena kaikille.
    T. Hammaslääkäri

    VastaaPoista
  11. Minuun vetosi tuo viimeinen lause: perustuotteista tuntuu tosiaan tulleen luksusta. Etenkin lapsille suunnatuista tuotteista. Tuntuu, että kaikessa pitäisi olla mukana makeaa makua, kivaa väriä, tai jotain muuta ylimääräistä vinkeää. Ei kai siinä sinänsä pahaa, että lapsille tarjotaan hauskuutta. Mutta samalla siinä muokataan tulevaisuuden kuluttajien tottumuksia, ja se minua enemmän huolettaa.

    VastaaPoista
  12. Hampilekuri, hyvä kuulla, että ammattilaisetkin arvostavat peruskamaa! Mut missä tahnassa pn SOKERIA?! O_o

    Minna, kyllä! Ja millaisia odotuksia hauskuuttavilla ja motivoivilla tuotteilla synnytetään? Arvioivatko skidit jokaisen tuotteen kohdalla, miten tämä minua viihdyttää? Ruoassahan tuo viihdytys on jo ihan arkipäivää.

    VastaaPoista
  13. Kiinnostavia juttuja, mutta saanko esittaa tyhman kysymyksen: miksi sit kayttaa hammastahnaa ollenkaan, jos se ei sisalla fluria (kun se kai aika todistetusti jeesaa reikiintymisen estossa...?) Ma en henk. koht. voisi kuvitelakaan moiseen tahnaan siirtymista - hammaskalusto on sen verran pahassa kuosissa ollut vuosia sitkeasta hoidosta huolimatta. SIksi myoskin annan 1,5 v lapselle mielummin fluorillista tahnaa kuin riskeeraan yhtaan enemman etta lapsi jotuisi karsimaan yhta hirveasta hammaslaakarikierteesta kuin mina itse. Pienet fluorin syomiset ei siina rinnalla ole mitaan...

    VastaaPoista
  14. Minulla on iHerbistä tilattua hieman vastaavaa tahnaa.

    http://www.iherb.com/Now-Foods-XyliWhite-Toothpaste-Gel-Refreshmint-6-4-oz-181-g/885

    VastaaPoista
  15. Emppa, vastauksia kysymykseesi löytyy tästä keskusteluketjusta. Itse pidän fluoria tarpeellisena ja meillä on käytössä Salutemin fluorillinen versio, vaikka sitä saa myös fluorittomana. Tärkeintä on, että skidi ei syö tahnaa, koska se ei maistu mansikalle!

    Juhana, kiitos vinkistä! En tiennytkäään että iHerbistä saa hammastahnaa!

    VastaaPoista
  16. Meillä on käytössä Frantsilan luonnonraikasta fluoritonta tahnaa, joka sisältää 20% ksylitolia. Fluori otetaan sitten erikseen fluoritablettina.

    VastaaPoista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Mä yritin kommenttiketjun lukea huolellisesti, mutten kuitenkaan ymmärtänyt vieläkään miksi edes käyttää tahnaa, jos se ei sisällä fluoria? Sehän ei mikään pointti kirjoituksessasi ollut, mutta mielenkiintoni tätä kysymystä kohtaan heräsi :)

    t. anonyymi kakkonen

    VastaaPoista
  19. Sain aikoinaan haavaumia suupieliin, syylliseksi paljastuivat kaikki markettien hammastahnat, sillä niissä on SLS:ää. Se on se, mikä tahnoissa vaahtoaa sekä mikä ajan mittaan herkistää limakalvot, jotka muutenkin ikääntyessä ohenevat ja kuivuvat. Sattumalta löysin Weledan eri tahnat, maitohammaslapselleni merkin lasten hammasgeelin. Ei haavaumia, ei vaahto ja hammashygienikkoni mukaan suuni on primakunnossa. Ei muuten reikiäkään, ei lapsellakaan.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...