5.9.2010

Kaikki yhes koos!

Puolueiden puheenjohtajat ovat saaneet tarpeekseen. Isoon pajaan ei enää mennä, sillä puolueiden johtohahmot eivät halua olla yhden yhtiön ilmaisia tähtiä. Ei vaikka yhtiö olisi kansallinen firma, jolle Lindeeni unohti hoitaa rahat ensi vuodeksi.

Yhteisesiintyminen on epämiellyttävää. Tv näyttää poliitikkojen ohenevien ohimohaituvien seassa helmeilevät hikikarpalot, hymyilemisestä jähmettyneet poskilihakset, elohiiren vasemmassa silmäkulmassa, etuhampaan juureen juuttuneen fetapinaattipastan muiston. Koko miljoonainen kansa näkee spontaaneja ja aitoja reaktioita ennusteiden ja äänestystulosten paukahtaessa screenille: pettymystä, vahingoniloa, riemua, turhautumista.

Aitous on nöyryyttävää! Ja nöyryys ahdistavaa. Puhumattakaan siitä, että tärkeä ilta menee pilalle kököttäessä niiden muiden apinoiden kanssa jossain Pasilan betonihelvetissä. Kamoon, onhan se nyt paljon kivempaa olla omien parissa maljoja nostelemassa, hurrattavana tai lohdutettavana.

Ja jos on ihan pakko niin mediahan voi edelleen seurata vaaleja jalkautumalla näihin miellyttäviin tilaisuuksiin. Paikalle voisi kutsua jonkun mukavan toimittajankin, joka keskittyisi vain raportoimaan tunnelmia eikä vänkäisi puolueen arvopohjan onnistumisesta. Jos ihan rehellisiä ollaan, järkevintä  olisi poistaa tämä demokratian toteutumisen seuraaminen kokonaan ihmisten olohuoneista. Kansalainen saattaa saada ihan väärän kuvan omista vaikutusmahdollisuuksistaan.

Jäähän teille Sami Borg.

Ps. Yle, lopettakaa nysvääminen ja pyytäkää vaalivalvojaisiinne vaikka Nuorisosäätiön, Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n ja Rovaniemen Kelkkatehtaan edustajat. Lupaan katsoa, edelleen.

5 kommenttia:

 1. Hyvä että otit esiin, jäi huomaamatta. Olen hyvin hämmentynyt.

  VastaaPoista
 2. Itse jonkin verran politiikassa mukana olleena mä kyllä ymmärrän että puheenjohtajat haluaa olla omien puolueidensa vaalivalvojaisissa. Mun mielestä se vaalipaja-meininki on vähän ihme pönötystä kuitenkin, ja eihän ne sitäpaitsi mitään uutta siellä kuitenkaan sano: "Tällä kertaa näin", "Emme saaneet sanomaamme läpi", "Tästä on loistava mennä hallitusneuvotteluihin", haloo, mitä uutta auringon alla?

  Tuota selitystä en kyllä minäkään ymmärtänyt, ettei haluta olla yhden firman ilmaisia tähtiä. Se nyt kuitenkin on se firma, jolle lähes jokainen suomalainen maksaa jotta saa ylipäänsä katsoa televisiota (ja sitä useimmiten surkeaa tarjontaa)...

  VastaaPoista
 3. Hyvä, että tääkin aihe kiinnostaa. :)

  Mäkin kyllä ymmärrän miksi se on tylsää. Mutta mä olen loukkaantunut: mun mielestä ne on sen yhden esiintymisen mulle velkaa! Tällainen venkoilu on ylimielistä. ilmeisesti poliitikkojen suhde YLEen on aika kuralla, sillä luulisi tällaisen yleisöjulkisuuden kiinnostavan.

  Vaalivalvojaiset on mahtavaa viihdettä mulle jo tällaisenaankin, mikä kertoo paljon sen mahdollisuuksista ohjelmana. Konseptia voi toki muuttaa keskustelevampaan ja toimitetumpaan suuntaan, mutta mulle riittää vähempikin: se, että mä näen miten kusessa ne on niiden tulosten kanssa. Ei duuni ole aina kivaa.

  VastaaPoista
 4. No perhana, kyllä ne tosiaankin joutais kansalaiselle kiitokseksi olemaan yhdessä koko porukka edes tämän yhden ainoan kerran! Ei se voi olla niin kamalaa, kun sitten saa taas huilata monta vuotta ennen seuraavaa yhteisesiintymistä. Me TV-luvanmaksajat vaadimme tätä kunnon suomalaista tositeeveetä vastineeksi!
  Terveisin, Ritu Vantaalta

  VastaaPoista
 5. Onhan se jo huomattu, että äänestäjät vaalien jälkeen unohdetaan, mutta jo samana iltana tulosten julkistamisen aikana. :[

  Ennen vaaleja kyllä pyritään olemaan esillä eli tyrkyllä. Kauppakeskuksissa, tupailloissa ja kuka missäkin ahdistelee numerolippujensa kanssa äänestäjiä.

  Kaiken huippu on se selitys, ettei ilmaiseksi esiinnytä. Mitä ne puoluetuet sitten ovat ja kuka ne maksaa? Samat TV-lupien maksajat tietenkin.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...