13.9.2010

Hyvän mielen ohjelma: Myrkkyä halvalla



Olen ollut lelujen suhteen aika ehdoton ja tämä dokkari vain vahvistaa mielikuvaani turvallisista leluista (ja vaatteista ettei sen puoleen). Meille ei tule mitään aasialaisvalmisteista rihkamaa, ja jos tulee mä annan ne takaisin tuojalle. Puuhedelmiä saa skidille tuoda ja palapelejä ja kirjoja, jos on pakko mitään tuoda. Mieluiten ei mitään. Paitsi itsetehtyjä sämpylöitä.

Tässä vielä linkki kirjoittamaani juttuun, jos et ehdi katsoa.

20 kommenttia:

  1. Meillä on ollut jo pari vuotta sama periaate. Ei aasialaisia leluja. Saa osakseen niin ihmetystä kuin kannatusta, mutta näillä mennään. Ihana, kun joku muu jossain muualla on samaa mieltä!

    t. Johanna

    VastaaPoista
  2. Mun mies ymmärsi tuon dokkarin nähtyään, miksi olen kauhistellut hänen tapaansa vetää kaupasta ostetut vaatteet suoraan päälle ilman pesua. Ja lelut käytiin läpi saman tien, ainakin yksi takuu-atsovärjätty madeinchina koira löytyi :(

    VastaaPoista
  3. Löysää nyt vähän sitä nuttura. Näen jo sieluni silmäälä tyttäresi kertomassa 20 v.:n kuluttua Inhimillisessä tekijässä, miten äiti terrorisoi lapsuuden.

    Ja onhan se nyt ihan helvetin örkeää lahjan antajaakin kohtaa jos saa antamansa lahjat silmilleen.

    Jotain rajaa. Fanaattisuus ei ole koskaan hyväksi.

    VastaaPoista
  4. Jos joku ei muuten ehdi katsoa tota dokkaria, lisäsin linkin kirjoittamaani juttuun Uuden Mustan puolella!

    Johanna, tervetuloa joukkoon, on meitä jo muitakin. :)

    Taapertaja, mä olen itse ollut vaatekaupassa duunissa ja todistanut sitä käsien kutinaa, minkä niistä Kiinasta saapuvista vaatelaatikoista on saanut. Ei ikinä suoraan päälle.

    Anonyymi, you wish! Päinvastoin, aion vetää nutturan vielä kireämmälle. :)

    VastaaPoista
  5. Tietyissä asioissa jonkinlainen fanaattisuus on melkeinpä jopa hyväkin, juuri vaikkapa lapsen terveyttä koskevissa jutuissa. Meillä tosin ehkäisen noloja tilanteita siten, että mielipiteeni muovikrääsästä kyllä tiedetään niiden keskuudessa ketkä lahjoja antavat. Yksi lelu kerran pääsi seulan läpi ja kas, yhtäkkiä oli lelusta väriä sekä ympäri kämppää että lasta ja lelu lensi hyvin äkkiä roskikseen.

    Ei lapsen elämääkään pilaa kun miettii ja valmistautuu tilanteisiin ennalta. Meille ainakaan lahjat ei yleensä tule ennalta arvaamattomasti vaan esim. synttärien ja joulun yhteydessä.

    Lelut nyt muutenkaan ei ole "se juttu" minkä uskoisin lasten vanhempana muistavan, itse ainakin muistan äidin ja isän kanssa tehdyt jutut, en sitä materiaa niinkään. Toki pari lempparilelua on jäänyt mieleen :) Eli kyllä lelujen sijaan suosittelen sitä yhteistä aikaa, mikä nykyään on kaikesta päätellen kortilla kun lapset saavat yhä enenevässä määrin olla YKSIN. Kumpa ihmiset suhtautuisivat yhtä fanaattisesti myös perheen yhdessäoloon!

    VastaaPoista
  6. Erittäin suuri kiitos dokkarin jakamisesta. Tulee katsottua TV:tä niin vähän että menee kaikki hyvätkin jutut ohi. Mutta... nyt kyllä jää se taapertajankin kauhistelema tapa vetää vaatteet päälle ilman pesua. Onhan niissä se merkki, mutta kun niissä ei selitetä miksi. Niinpä en tottele. Hyvä minä...

    Ja lapsen terveyteen saa suhtautua fanaattisesti. Tuleehan noita myrkkyjä muualtakin, joten hyvä sen tulvaa edes jostain nitistää. Nutturaa vaan kiristämään koko porukalla!

    P.S. Vetääköhän hallitus vaatteet päälle pesemättä ja ostavatko he muksuilleen Aasiassa tehtyjä leluja?

    VastaaPoista
  7. Kiitos mielenkiintoisesta linkistä! Haluaisin esittää laajemmankin kysymyksen täällä blogissa (jossa varmaan pyörii jonkunkin verran lapsiperheellisiä). Miten kertoa kohteliaasti, mutta jämäkästi sukulaisille ja ystäville (paino sukulaisilla: ystäville tällaisen infon esittäminen on paljon helpompaa), että ei halua kotiaan kuorrutettavan vilkkuvalla ja särkyvällä muovilelukrääsällä?

    Odotan jo valmiiksi varpaillani (muuten ihanaa) sukujoulua: tässä suvussa kun on tapana syytää lahjoja etenkin lapsille, erityisesti huomioon ottamatta omaa tyyliä tai toiveita. Olen tehnyt periaatepäätöksen, että ensi joulun lahjateema on "kirjekuoreen mahtuvat lahjat" ja toivoisin meitä kunnioitettavan samalla tavalla. Vaan miten sanoa tämä mukaville ihmisille, ilman että vaikuttaa joko jeesustelijalta, ylimieliseltä tai muuten vaan ikävältä ihmiseltä?

    VastaaPoista
  8. Sukulaisille voi lähettää hyvissä ajoin ennen joulua linkit mm. em. dokkariin, tähän blogiin, Uuteen Mustaan... ;)

    Meillä on ollut vähän lepsu linja, eli ovat saaneet krääsänsä, ja sitten kun se on mennyt rikki niin olen kertonut mitä mieltä olen "cineserie"sta. Ja kun uutta pyydetään niin kysyn muistavatko sen viimekertaisen paloauton. Kun niitä kemikaaleja on veressä 100% saksalaislapsilla, vaikka jollain niillä TÄYTYY olla Öko-text-sertifioitu supermutsi. Saksalaisia tuntien useammalla kuin yhdellä :D

    Vaatteet menee kyllä pyykkiin ennen käyttöä, ja lastenvaatteet tulevat taloon pääosin kierrätettyinä.

    VastaaPoista
  9. Johki, ihan totta turiset yhteisestä ajasta: sitä nyt harvalla liikaa on, ainakaan niin että koko perhe on koolla.

    Hreathemus, mä en oikeastaan voi sille mitään, että vihaan muovia, se on todella voi voi jos se jotakuta häiritsee. Hallitus taitaa olla niin kuistilla kaikesta että en usko että siellä näitä pikkujuttuja ajatellaan. ;)

    lupiini, täällä pohdiskeltiin tätä jo viime vuonna.. Mutta hmm.. Mä taidankin kehittää tästä jotain jouluksi.

    arkitehti, joo mua saa mielellään syyttää tästä ja sit saan jotain hatemailia kaikilta kulutusfriikeiltä. ;) Mut mä mietin ihan samaa, että tossa melkein kahdessa tuhannessa skidissä on ollu pakko olla mukana joku jonka nuttura on kireellä mamma. Ja silti.

    VastaaPoista
  10. Olen tullut siihen tulokseen, että kaikille ( miehen puoleisille, koska omille sukulaisilleni kehtaan sanoa tarpeeksi jämäkästi) sukulaisille ei kerta kaikkiaan uppoa se, että me ei tarvita ensinnäkään yhtään uutta lelua, eikä varsinkaan muovisia. Ensin kitistään, että "pakkohan lapsen on leluja saada lahjaksi" ja sitten kun sanoo että siinä tapauksessa otetaan vastaan osia puiseen junarataan, niin paketista löytyy kuitenkin jotain muovip****aa. No, ne lähtee kirppikselle tai huutikseen myyntiin välittömästi, niistä saadut muutamat eurot laitan lapsen tilille.

    Olen monessa asiassa tiukkapipoisuutta vastaan, mutta Made in China -leluilla ihan oikeasti on terveysvaikutuksia (siis huonoon suuntaan). Kysykää keltä vaan kemistiltä. Mun mielestä on vaan typeryyttä leikkiä lapsen terveydellä ja lisääntymiskyvyllä, kun nykyään tiedetään paremmin.

    VastaaPoista
  11. Made in China -leluilla on terveysvaikutuksia myös mitä suurimmassa määrin niitä valmistaville kiinalaisille. Kysymys on eettinen ja koskee lähes kaikkia kulutustavaroita - mistä pääsemmekin taas peruskysymysten äärelle :)

    VastaaPoista
  12. Aivan totta, tässä onkin taas meille monille itsetutkiskelun paikka. Tarvitaanko me oikeasti leluja ja vaatteita, joiden takia joku muu on menettänyt terveytensä tai jopa henkensä?

    VastaaPoista
  13. Niin. Toi dokkarihan näyttää myös, mitä niille intialaisille myrkkypulloja *lukutaidottomina* käsitteleville työntekijöille käy.

    VastaaPoista
  14. Ilman tuota myrkkytyötähän ne lukutaidottomat voiskin tehdä jotain parempaa työtä.

    Tämä huomio ihmetyttää:
    Kun niitä kemikaaleja on veressä 100% saksalaislapsilla, vaikka jollain niillä TÄYTYY olla Öko-text-sertifioitu supermutsi. Saksalaisia tuntien useammalla kuin yhdellä :D

    Onko supermutsien valvovat silmät kiinni vai pelaako lapset salaa naapurin skidin leluilla?

    Hyvä asia, hieman kökkö dokkari. Mutta hyvä pelotella vanhempia hieman, että ei vältytäkään Aasian saasteilta. Edes tässä muodosssa.

    VastaaPoista
  15. Kemikaaleja tulee vereen muualtakin kuin kodin leluista. Ei kukaan supermutsi toivottavasti eristä lastaan yhteiskunnasta myrkkypelon takia.

    VastaaPoista
  16. m. : Niinpä, mistäs nuo myrkkypitoisuudet sitten on juuri todennettu leluihin ja vaatteisiin? Vai onko ne lapset leikkineet satamassa konttien läheisyydessä.

    Joo tiedän, asia on vakava, mutta dokumentti oli musta huono. Jostainhan sitä on lähdettävä liikkeelle, mutta onko dokkarin tapa sitten paras? Hirvee hysteria siitä, että kun lapsi leikkii leluilla, siitä tulee hedelmätön. Jotenkin tuntuis että myrkkyjä tulee paljon juuri muualtakin, mutta huomio jyllää vaatteissa ja leluissa. Vastaavasti maailmanparannuskaan ei onnistu niin helposti, että on ostamatta leluja ja vaatteita.

    Mutta se on hyvä huomata, että lintukotomme ei voi välttyä muulta maailmalta, vaikka sitä kuinka yrittäisi rajata ja säännöillä ja lailla muokata.

    VastaaPoista
  17. En ole vielä katsonut dokumenttia, mutta leluhuoli on kyllä aiheellinen, etenkin kun puhutaan pienten lasten leluista. Pienet lapsethan mielellään imeskelevät leluja ja sitä kautta liukenevat myrkyt pääsevät helposti elimistöön. Muovileluissa näitä kemikaaleja usein on ja myös lisääntymisjärjestelmää vaurioittavia. Siitä asiasta saakin olla hysteerinen ja surkuhupaisaa on, että usein ne ihmiset, joiden mielestä kaikkien "pitää hankkia" lapsia ja ovat kärsimättömiä koska ne omat lapset lisääntyy, hankkii niin kovin mielellään tällaista tavaraa sille odotetulle jälkipolvelle.

    Leluja ja vaatteita on monenlaisia, joten kyllä itse tekisin valintoja etenkin pienten lasten kohdalla, vaikka lapset kemikalisoituu toki muitakin teitä. Pointtini olikin, että pelkästään valitsemalla kemikaalittomat lelut ja vaatteet kotiin, ei saa lapsen veren myrkkypitoisuutta nollaan.

    VastaaPoista
  18. En usko että kukaan varsinaisesti kuvittelee että myrkkyjä kertyy kehoon vain leluista ja vaatteista. Mä ymmärsin Arkitehdin kommentin niin että mukana on varmasti ollut vanhempia, jotka ovat yrittäneet vältellä kemikaaleja joka tasolla.

    VastaaPoista
  19. Tottakai myrkkyjä tulee elimistöön joka puolelta, eikö juuri sen takia ole järkevää vähentää niiden määrää siellä missä sen voi tehdä, eli kotona? Kun altistusta tulee joka tapauksessa ulkona, kavereiden luona, hoidossa, kaupassa ja ihan missä vaan, niin siellä missä altistusta voi edes osittain hallita, se kannattaa tehdä. Toki jokainen tyylillään! Ainakin tietää tehneensä parhaansa, kun vähän miettii vaate- ja leluasiaa ja lisäksi kodin tekstiilejä ja ennenkaikkea millaista ravintoa lapselleen tarjoaa. Näillä pääsee mielestäni jo aika pitkälle. :)

    VastaaPoista
  20. Yksi syy tuntuu olevan jonkinlainen "generation gap" myös. Ainakin itse olen ollut havaitsevinani, että esim. harmaiden panttereiden sukupolvelle puheet myrkyistä ja kemikaaleista ovat monesti ihan hepreaa. Heidän sukupolvelleen kulutuskulttuuri ja esim. muoviset tuotteet ovat edustaneet kehitystä ja edistystä. Voi olla vaikea käsittää miksi yhtäkkiä pitäisi muuttaa mieltään ja palata taas takaisin vanhaan.

    Todella hankalaa kyllä tuo lahjapolitiikan dilemma. Itse olen vuosien saatossa kokeillut kaikki enemmän ja vähemmän hienotunteiset keinot kommunikoida asiasta ja silti tuntuu, että aina sitä tulee väärinymmärretyksi. Kun lahjahevosen suuhun ei ole katsomista ja tosiaan kyllähän lapsilla nyt leluja pitää olla... ei mitään tylsiä Brion junaradan osia vaan joku ihan uusi hieno muovinen härveli.

    Eniten mietityttää se, että iso osa vanhemmista ei edelleenkään tiedä tai välitä näistä asioista. Ja leluja valmistavien työntekijöiden altistuminen tietty, se kaikkein ikävin juttu.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...